Jump to content

Θάνατος ψαριών γκαπι

Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα. Ήθελα την γνώμη σας για ένα ενυδρείο που έστησα εδώ και ένα μήνα περίπου….. 

Είναι 60 λτ, στρωμένο με μπόλι από υγιές ενυδρείο, και φίλτρο για παραπάνω λτ από ότι το ενυδρείο.(70 τουλάχιστον) 
Έβαλα  μέσα 4 γκαπι από τα οποία έχει μείνει μόνο ένα…

Μου κάνει εντύπωση μιας και διάβασα ότι είναι εύκολα ψάρια ακόμα και για αρχάριο….

Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι μήπως τα επηρεάζει η θερμοκρασία….

Αυτη την στιγμή έχω 31,6 βαθμούς…..

Σημερα άνοιξα  τελείως το καπάκι, και εβαλα δροσερό νερό , μήπως φταίει αυτό που χάνω τα ψάρια…..

Παλιότερα  είχα χρυσόψαρα, και δεν είχα κανένα πρόβλημα….

Πειτε μου καμία γνώμη βρε παιδιά….. λέτε να φταίει αυτό; 
Και αν υπάρχει τρόπος ψύξης του  ενυδρείου….

• Like 1

Επίσης αν δεν τα καταφέρω με αυτά τα ψαρακοα 😞, σκεφτόμουνα για κάτι χρωματιστές χήρες που είδα στο πετ σοπ…. Πανέμορφες πραγματικά. Αλλά έχω σκληρό νερό, και δεν ξέρω αν τα καταφέρουν και αυτές…..

Και από θέμα θερμοκρασιών βέβαια….😞

Η θερμοκρασία δεν μπορεί να είναι από την στιγμή που το εύρος για τα ψάρια αυτά είναι 19- 29 ....αλλά ότι τα ζορίζεις είναι το μόνο σίγουρο .Από την στιγμή που το δωμάτιο που τα έχεις δεν συνορεύει με κάποιο χώρο του σπιτιού που έχει κλιματιστικό θα πρέπει να βάλεις μια ψήκτρα με δικό της αισθητήρα θερμοκρασίας οπότε δεν θα ξανά ασχοληθείς με το θέμα ξανά.

Τώρα αν δεν δώσεις πληροφορίες για το τι παρακολουθείς στο νερό και τι όχι πως να σε βοηθήσει κάποιος.

Για παράδειγμα χλώριο και αμμωνία μετράς?  που είναι από τους βασικούς λόγους για να φύγουν από την ζωή τα ψαράκια μας σε ένα ενυδρείο.

ph και νιτρικά , νιτρώδη παρακολουθείς καθόλου? κλπ

Αν έχεις το μαγικό ζουμί prime της seachem πριν ψαχτείς περισσότερο η ταπεινή μου γνώμη είναι να ρίξεις κάνα 0,5ml/15lt μήπως και σώσεις την κατάσταση στο τελευταίο σου ψαράκι......λογικά αφού δεν είδες συμπτώματα στα άλλα είναι το λάθος στο νερό σου. Κάνε αλλαγές συχνές στο νερό στο 30% τουλάχιστον και μετράς τις βασικές παραμέτρους του νερού ..κάτι που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή που ταξίδευσε το πρώτο γκάπι

Αυτά και καλή τύχη

• Like 1

Μήπως καθώς εχει ζέστη συμπληρώνεις χωρις prime ή καποιο αντι χλώριο? Γιατί αν ειναι ετσι ευκολα το φιλτρο σου εγινε μη στρωμένο... Επίσης οταν βάλεις μπολη δεν ειναι στρωμένο αλλά ασφαλές να βάλεις ψαρια και να το στρώσει με αυτά χωρίς να βαλεις εχτρα βακτήρια.

Επίσης μήπως καθάρισες πρόσφατα φίλτρο?

• Like 1

πριν 3 ώρες, το μέλος ant έγραψε:

Η θερμοκρασία δεν μπορεί να είναι από την στιγμή που το εύρος για τα ψάρια αυτά είναι 19- 29 ....αλλά ότι τα ζορίζεις είναι το μόνο σίγουρο .Από την στιγμή που το δωμάτιο που τα έχεις δεν συνορεύει με κάποιο χώρο του σπιτιού που έχει κλιματιστικό θα πρέπει να βάλεις μια ψήκτρα με δικό της αισθητήρα θερμοκρασίας οπότε δεν θα ξανά ασχοληθείς με το θέμα ξανά.

Τώρα αν δεν δώσεις πληροφορίες για το τι παρακολουθείς στο νερό και τι όχι πως να σε βοηθήσει κάποιος.

Για παράδειγμα χλώριο και αμμωνία μετράς?  που είναι από τους βασικούς λόγους για να φύγουν από την ζωή τα ψαράκια μας σε ένα ενυδρείο.

ph και νιτρικά , νιτρώδη παρακολουθείς καθόλου? κλπ

Αν έχεις το μαγικό ζουμί prime της seachem πριν ψαχτείς περισσότερο η ταπεινή μου γνώμη είναι να ρίξεις κάνα 0,5ml/15lt μήπως και σώσεις την κατάσταση στο τελευταίο σου ψαράκι......λογικά αφού δεν είδες συμπτώματα στα άλλα είναι το λάθος στο νερό σου. Κάνε αλλαγές συχνές στο νερό στο 30% τουλάχιστον και μετράς τις βασικές παραμέτρους του νερού ..κάτι που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή που ταξίδευσε το πρώτο γκάπι

Αυτά και καλή τύχη

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει μετρήσεις…. Θυμάμαι από παλιότερα που ασχολιόμουν με το χόμπι ότι όταν βάζεις μπόλι από υγιές ενυδρείο είναι αυτόματα στρωμένο…. Όποτε ταΐζεις λιγο  λίγο  στην αρχή για  να μπορέσει να ανταποκριθεί η βιολογία. 
Έκανα μια μεγάλη αλλαγή νερού στις 15 μέρες…..

και άλλη μια μετά από το ίδιο διάστημα. Το νερό ήταν χωρίς χλώριο…..της αλλαγής εννοώ.

Αυτο της seachem όμως το είχα ξεχάσει……

Αλαγες νερού κάθε ποτέ προτείνετε; Για το ένα ψάρι μόνο πια 😔.

Επισης ποια ψάρια αντέχουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 31 βαθμούς;

Με σκληρό νερό. Αν ξέρετε μπυ λέτε. 
Ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας.

πριν 3 ώρες, το μέλος Παναγιώτης Καζεράκης έγραψε:

Μήπως καθώς εχει ζέστη συμπληρώνεις χωρις prime ή καποιο αντι χλώριο? Γιατί αν ειναι ετσι ευκολα το φιλτρο σου εγινε μη στρωμένο... Επίσης οταν βάλεις μπολη δεν ειναι στρωμένο αλλά ασφαλές να βάλεις ψαρια και να το στρώσει με αυτά χωρίς να βαλεις εχτρα βακτήρια.

Επίσης μήπως καθάρισες πρόσφατα φίλτρο?

Το νεράκι της αλλαγής δεν είχε χλώριο…..

Το φίλτρο όχι δεν το καθαρίζω ακόμα….. περιμένω να πιάσει αυτή την πράσινη γλίτσα πρώτα για να είμαι σίγουρη  ότι δεν  θα χαλάσω την βιολογία….

Ευχαριστω για τον χρόνο σας…. Πάντα κάτι νέο μαθαίνεις ρωτώντας….😌

Δε χρειάζεται να πιάσει και τοσο βρωμιά, όταν ειναι στρωμένο ταΐζεις κανονικά, οταν βάλεις μπολη ταΐζεις λίγο όπως είπες για να δώσεις χρόνο στη βιολογία είπαμε ακριβώς το ίδιο με άλλα λογια σχεδον στρωμένο θελει προσοχή. Για αυτο εγω είμαι φαν του να βαλω και stability. 

Χλώριο γιατί δεν είχε?

Επίσης το prime δεν ειναι μονο αντιχλωριο αλλα δεσμεύει και την αμμωνία, οπότε πχ αν με την αλλαγή νερού καθαρισμό φίλτρου κτλ κτλ μειώσεις ενα 10 -20%  την βιολογία εχεις 48 ωρες αν θυμάμαι καλά που προστατεύει τα ψάρια μεχρι η βιολογία σου να επανέλθει 

• Like 2

Μία ώρα πριν, το μέλος Παναγιώτης Καζεράκης έγραψε:

Δε χρειάζεται να πιάσει και τοσο βρωμιά, όταν ειναι στρωμένο ταΐζεις κανονικά, οταν βάλεις μπολη ταΐζεις λίγο όπως είπες για να δώσεις χρόνο στη βιολογία είπαμε ακριβώς το ίδιο με άλλα λογια σχεδον στρωμένο θελει προσοχή. Για αυτο εγω είμαι φαν του να βαλω και stability. 

Χλώριο γιατί δεν είχε?

Επίσης το prime δεν ειναι μονο αντιχλωριο αλλα δεσμεύει και την αμμωνία, οπότε πχ αν με την αλλαγή νερού καθαρισμό φίλτρου κτλ κτλ μειώσεις ενα 10 -20%  την βιολογία εχεις 48 ωρες αν θυμάμαι καλά που προστατεύει τα ψάρια μεχρι η βιολογία σου να επανέλθει 

Το νερό δεν είχε χλώριο γιατί το είχα αφήσει κάποιες ώρες και είχε φύγει….. το είχα διαβάσει παλιότερα στο φόρουμ…… ότι άμα το αφήσεις φεύγει  μόνο του.

Απλα έτσι δε φεύγει η χλωραμινη και ειλικρινά δεν γνωρίζω τι χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ .

Δεν έχουμε και συνάντηση γμτ θα μπορούσαμε να μετρήσουμε το νερο εκει. 

Έχεις test νερού αυτός που διυ έδωσε το μπολι ισως να μπορεί να μετρήσει.

• Like 1

Μία ώρα πριν, το μέλος Παναγιώτης Καζεράκης έγραψε:

Απλα έτσι δε φεύγει η χλωραμινη και ειλικρινά δεν γνωρίζω τι χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ .

Δεν έχουμε και συνάντηση γμτ θα μπορούσαμε να μετρήσουμε το νερο εκει. 

Έχεις test νερού αυτός που διυ έδωσε το μπολι ισως να μπορεί να μετρήσει.

Κοιτά να δεις και εγώ ήμουν σίγουρη ότι φεύγει έτσι το χλώριο…. Και ήσυχη εννοείτε….. 

Εν τω μεταξύ το νερό που χρησιμοποιούμε εμείς έδω δεν είναι της ΕΥΔΑΠ αλλά από έναν ιδιώτη…..

Οποτε θέλω αντί χλώριο σε κάθε αλλαγή νερού…. για σιγουριά…..

Θα δω μήπως κάνω κάνα τεστ νερού…. Παλιότερα είχα και υγρά και στικάκια…. Θυμάμαι τα υγρά είναι πιο αξιόπιστα….. όπως και  να  έχει ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου δώσατε…..

On 17/8/2024 at 10:31 ΜΜ, το μέλος Soulaki1 έγραψε:

Το νερό δεν είχε χλώριο γιατί το είχα αφήσει κάποιες ώρες και είχε φύγει….. το είχα διαβάσει παλιότερα στο φόρουμ…… ότι άμα το αφήσεις φεύγει  μόνο του.

ενα 8 ωρο θελει, αν δεν βαζουν χλωραμινη. Ο ιδιωτης  δεν ξερουμε τι βαζει.....

On 17/8/2024 at 6:52 ΜΜ, το μέλος Soulaki1 έγραψε:

Θυμάμαι από παλιότερα που ασχολιόμουν με το χόμπι ότι όταν βάζεις μπόλι από υγιές ενυδρείο είναι αυτόματα στρωμένο….

Ειναι λαθος. Παντα εξαρταται απο....

Πόσο πολυ μπολι μπήκε στο φιλτρο (ενα σφουγγαρι απο το άλλο ενυδρειο δεν αρκει, αν εβαλες πχ 10 νεον σε 30λ νερου)

Σε τι μορφη

Πόσα λιτρα ειναι το ενυδρειο

Ποσα ψαρια εβαλες απο την αρχη

Ποσο ταιζεις κτλ

Και η πιο μεγαλη ερωτηση - αν το μπολι επεζησε σε συνθηκες δικου σου ενυδρειου (διαφορετικο ΡΗ, σκληρότητες, ποσοτητα οξυγονου στο νερο κτλ)

• Agree 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...