Jump to content

High nitrate, pls help

Recommended Posts

Συχομπίστες καλησπέρα σε όλους και όλες, νεος και εγώ έχω ένα ενυδρείο 60lt δώρο από έναν φίλο, οπότε μιας και πάντα ήθελα ξεκίνησα να ασχολούμαι σιγά σιγά, το ενυδρείο τρέχει τώρα 3-4 μήνες και χτες είχαμε την πρώτη απώλεια, ένα καρδινάλιο, θα ξεκινήσω με τα βασικά, είναι φυτεμένο το ενυδρείο μου, και μέσα έχω cardinal tetra και επειδή δεν είχε το μαγαζί που ψωνίζω πήρα και μερικά neon tetra, είναι 6 προς 4, είχαμε την απώλεια π αναφερα πριν, μας άφησε το νέον, έξτρα μέσα στο ενυδρείο έχω 2 kuhli loach, 4 γαρίδες αμανο, και 3 Helena, άπειρα σαλιγκαρια που είναι λάθρο, και 3 cory + έναν πλεκο αλμπίνο. Είναι φουλ φυτεμένο τα φυτά θα τα δείτε παρακάτω σε φωτό δεν τα θυμάμαι, το πρόβλημα λοιπόν είναι πέρα ότι το συγκεκριμένο ψαράκι ήταν μάλλον καρπαζοεισπρακτωρ γιατί ήταν το πιο μικροκαμωμένο και του είχαν φάει μεμβράνη από την ουρά, σήμερα λοιπόν το βρήκα τανασκελα, (rip) να το μασουλανε τα σαλιγκάρια, πήρε λοιπόν κάποιες μετρήσεις,no2 0, ph 7.5, nh4,nh3 0, και φτάνουμε στο σημείο ΝΟ3, 50! Από 25 σταθερά που είχα. Τα ταιζω κάθε μέρα 1/3 της πρέζας και βάζω και μια ταμπλέτα για τα γατόψαρα, κακός το κάθε μέρα αλλά τα λυπάμαι νιώθω ότι πεινάνε, άλλαγες νερού κάθε 2-3 εβδομάδες, αντλία eheim classic 150, το θέμα είναι ότι με τρόμαξε λίγο το nitrate, και θέλω ρωτήσω τι κάνουμε και αν γενικά παίζω καλά η χρειάζεται να κάνω κάποιες αλλαγές 

IMG_20240817_011355204~2.jpg

• Sad 1

Με 50 ειδικά σε φυτεμένο ιδικά αν η μέτρηση έγινε μετα το θάνατο και ειναι πχ κοντά στην αλλαγή νερού είσαι οκ. Φαντάσου εχεις 50 αλλαγή νερου 50% πας 25 σιγα σιγά πας πάλι 50 κοκ. 

Μετα απο καιρο πχ αν παει λιγο παραπανω κανεις 60 % ή ακομα καλλίτερα αντι μια αλαγη καθε ευδομαδα κανε μια φορα 2 να πας καπου 15 και συνεχίσεις την κλασική σου ρουτίνα. 

Επίσης όταν πεθάνει κάποιο ψάρι σχεδόν παντα εχεις spike αμμωνίας που μετα θα γινει no3. Το σχεδόν γιατί μπορεί να το δεις πολυ γρήγορα.

Να ξερεις οτι το pleco αν δεν ειναι ancistus δε χωράει εκεί 

Καλησπέρα και από εμένα. Για τα νιτρικά δεν πρέπει να ανησυχείς τόσο γιατί δεν είναι το αίτιο που πέθανε το ψαράκι αλλά πιθανότατα το αιτιατό. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση, όπως αναφέρει και ο Παναγιώτης, να ανέβηκαν τα νιτρικά σου λόγω του θανάτου. Αρα δηλαδή εντελώς περαστιασιακή η μέτρηση αυξημένων νιτρικών, τα οποία όμως και πάλι δεν είναι σε απαγορευτικές-επικίνδυνες συγκεντρώσεις. Αυτό που θα πρέπει να σε προβληματίζει είναι η αιτία για την οποία πέθανε το ψαράκι. Εφόσον δεν πρόκειται για fin rot (αν ήταν θα έβλεπες συμπτώματα και στα άλλα ψαράκια. Παρακολούθησέ τα όμως στενά για το επόμενο χρονικό διάστημα μήπως δεις όμοια συμπτώματα), τότε μπορεί να έχει να κάνει με το stress από το κυνήγι. Σε αυτό μπορεί να φταίει και το στήσιμο του ενυδρείου. Δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει αλλά η σύνθεση σου είναι λίγο... αχταρμάς (το γράφω ευγενικά 😂). Τα tetra καλό είναι να κρατούνται σε μεγαλύτερα ενυδρεία τουλάχιστον 80cm μήκος, για να αποφεύγονται τέτοια κυνήγια. Αναλόγως του χώρου, θα πρέπει να κρατούνται ανά είδος, σε ομαδούλα τουλάχιστον των 10. Επίσης το pleco δεν κάνει για τα λίτρα σου, γιατί γίνεται πραγματικά μεγάλο. Τα loaches είναι κοπαδόψαρα, όπως και τα cory. Και αυτά θέλουν τουλάχιστον 6-8 άτομα. Αυτό που θα πρότεινα εγώ με την μικρή εμπειρία που έχω, είναι να κάνεις ίσως κάποιες αλλαγές στην σύνθεση σου και σίγουρα πιο συχνές αλλαγές νερού, έστω μικρές (αναλόγως βεβαίως και τα νιτρικά που έχεις) ανά εβδομάδα, αφού το φρέσκο νεράκι μόνο καλό κάνει στα φυτά και τους ζωντανούς οργανισμούς.

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco

πριν 39 λεπτά, το μέλος Παναγιώτης Καζεράκης έγραψε:

17238991448242577762464539323149.jpg

Τούμπανο ο αλμπίνος σου!!!! 😉

πριν 30 λεπτά, το μέλος ChrisEco έγραψε:

Τούμπανο ο αλμπίνος σου!!!! 😉

Είναι και ακριβώς για αυτό τον έβαλα εδώ για να τονίσω οτι ακομα και στο 180αρη δε χωράει :( απο την φωτογραφία που είδα μου θύμισε το δικό μου μικρό. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...