Jump to content

ΣΤΉΣΙΜΟ ΝΕΟΥ ΕΝΥΔΡΕΊΟΥ - ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ


Recommended Posts

 Σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε όσο περισσότερα άτομα μπορούμε σε αυτό το υπέροχο χόμπι και να προσελκύσουμε νέους λάτρεις του ενυδρείου .....έκανα μια μικρή προσπάθεια να φτιάξω ένα βίντεο που να εξηγεί ορισμένα βασικά πράγματα. 

Βασικός Κανόνας:

Εάν στήσουμε σωστά , εξαρχής , ένα ενυδρείο ...ακολουθώντας κάποιους συγκεκριμένους κανόνες .......το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι .....η συντήρησή του. και δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν. 

Με όσα μου επιτρέπουν .....η έστω αυτή ...εμπειρία μου και η πολύχρονη ενασχόληση μου με τα ενυδρεία (35 χρόνια) ..... ας γίνει αυτό το βιντεάκι , ένα ακόμα "λιθαράκι| , στις πάμπολλες και εξαιρετικές πληροφορίες που μπορούμε να βρούμε στο ίντερνετ .

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω μέσα στο βίντεο....τι να πρώτο-προλάβω να πω ο άμοιρος ... είναι ... το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε την ποιότητα του νερού μέσα στο ενυδρείο μας.

Τις παραμέτρους του νερού δηλαδή.

Ίσως αυτό να έγινε για καλό ....μην τρομάξουμε τον κόσμο και νομίζει ότι πρέπει να έχει τρελές γνώσεις χημείας.

Απλές δειγματοληπτικές καρτέλες ποιότητας του νερού ....ή .....test kit (τεστ με σταγόνες) που πωλούνται στα Pet shop ...είναι αρκετά έγκυρα για να μας δώσουν μια εικόνα της ποιότητας του νερού μέσα στο ενυδρείο μας.

Ενδεικτικά :

Το χλώριο (Cl) , η αμμωνία (NH3) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) ... πρέπει να είναι μηδενικά ....ανύπαρκτα.

Τα Νιτρικά άλατα (NO3) μέχρι 25 ppm ..... "25 μέρη στο εκατομμύριο" ...είναι μια λογική μέτρηση που δεν επηρεάζει αρνητικά τα ψάρια μας.

Κάποια πιο ανθεκτικά ψάρια δεν επηρεάζονται ακόμα και στα 40 ή 50 ppm.

Η υπερβολική άνοδος όμως των νιτρικών αλάτων αδυνατίζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα κάνει πιο ευάλωτα και φιλάσθενα.....οδηγώντας τα μέχρι και στον θάνατο πολλές φορές 

Το PH (μέτρηση οξύτητας αλκαλικότητας ) ...το GH (γενική σκληρότητα) και το KH (ανθρακική σκληρότητα) ....εξαρτάται από τα ψάρια που έχουμε στο ενυδρείο μας και τι παραμέτρους χρειάζονται. . 

Οπότε ...εννοείται ότι εάν δεν έχουμε στην βρύση μας το νερό που χρειάζονται ....θα πρέπει να το παρασκευάσουμε με νερό από φίλτρο αντίστροφης όσμωσης (το οποίο είναι καθαρό νερό χωρίς άλατα , χημικά και ιχνοστοιχεία) ... προσθέτοντας ειδικά άλατα ή άλλους καταλύτες.

Για να συντηρήσουμε την συγκεκριμένη ποιότητα νερού ... χρειάζεται ενεργό υπόστρωμα και καθόλου έως ελάχιστο KH (εάν θέλουμε όξινο νερό ....βλ. δίσκοι , γαρίδες caridina) ....

Ενώ ... χρησιμοποιούμε θρυμματισμένο κοράλλι και άλλα σκευάσματα που ανεβάζουν την σκληρότητα (εάν θέλουμε πιο σκληρό νερό .... βλ. αφρικάνικες κιχλίδες)

Εδώ όμως περνάμε σε ποιο προχωρημένα πράγματα και θέλει προσοχή , συνεχή έλεγχο και πολύ μελέτη. 

Ο σκοπός αυτού του βίντεο ....δεν είναι να εξηγήσει μόνο το "ΠΩΣ" ....αλλά και το "ΓΙΑΤΙ" .... υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία ....κατά το στήσιμο του πρώτου μας ενυδρείου . 

Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός ... σε αυτά που γνωρίζω ....αν και δεν σταματώ , ποτέ , να ψάχνω και να μαθαίνω νέα πράγματα ....τα οποία όμως "φιλτράρω" πολύ προσεκτικά και τα προσαρμόζω στις ανάγκες μου .....τα οποία , εννοείτε , ότι δεν "τα καταπίνω αμάσητα".

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, την αγάπη σου και το μεράκι σου, για τον μαγικό υδάτινο κόσμο του ενυδρείου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...