Jump to content

Ξεκίνημα

Recommended Posts

πριν 1 ώρα, το μέλος natateo έγραψε:

Μια χαρα ειναι. πες τι μεμβρανη πηρες 50 ή 100gpd?

θα συμφωνήσω. Γνωριζω πολλα παιδια, που σε μικρα ενυδρεια (μεχρι 80λ) δεν βαζουν σκιμμερ, με αλλαγες νερου μια χαρα πανε.

50gpd.θα το αγοράσω το skimmer το ξέρω ότι δεν είναι απαραίτητο αλλά πιστεύω με αυτά που έχω διαβάσει βοηθάει αρκετα

• Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το σκιμμερ μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει...

• Agree 1

On 25/5/2024 at 6:52 ΜΜ, το μέλος dano23 έγραψε:

το σκιμμερ μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει...

Εχει και θετικα, εχει και αρνητικά.

πριν 16 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε:

Τι αρνητικά έχει???Γιατί ακόμα είμαι στο στάδιο εκμάθησης και δεν έχω δει κάπου να λένε τα αρνητικά.

πριν 4 λεπτά, το μέλος Gent έγραψε:

Τι αρνητικά έχει???Γιατί ακόμα είμαι στο στάδιο εκμάθησης και δεν έχω δει κάπου να λένε τα αρνητικά.

https://www.bulkreefsupply.com/content/post/do-i-need-to-run-a-protein-skimmer-all-the-time

γκουγκλαρε ακομα - skimmer and trace elements (amino acids) ...

Μία ώρα πριν, το μέλος natateo έγραψε:

το λέω πάντα με την λογική ότι γνωρίζει τα βασικά ο χρήστης για το πως να παίξει ένα σκιμμερ...για να πάμε στην αρνητική του πλευρά πρέπει να υπάρχει πλήρη άγνοια του το κάνει ένα τέτοιο μηχάνημα...

1 hour ago, natateo said:

Aν θελεις να διαβασεις.... - https://www.reef2reef.com/threads/randys-reef-chemistry-articles.174821/

Ευαγγέλιο είναι αυτό το άρθρο του Randy καθώς και η diy 2-part recipe που εχει. Γενικά το Αμερικανικό φόρουμ έχει πολύ υλικό για διάβασμα. Εγώ θα πρότεινα και το πρωτόκολλο καραντίνας που προτείνει ο Jay Hemdal.

• Like 1

• 4 weeks later...

Επιστρεφω έτοιμος πλέον να ξεκινήσω το set up έχει ως εξης:

Ενυδρειο:waterbox aio cube 20 + βαση
Φωτα:ai prime hd16
Αντλία επιστροφής:sicce syncra silent 1.0
Κυκλοφόρητης:Sicce Nano Voyager 1000
Ρεφακτομετρο: κινεζικο
Θερμοστάτης:inkbird itc-308s
Αυτόματη αναπλήρωση:H2Oocean compact
Skimmer:tunze 9001
Αντίστροφη όσμωση:  4 σταδίων με ρητινη
Θερμαντικό σώμα:eheim jager 100w
Ανεμιστήρες ψύξης:HOBBY AQUA COOLER V2
Βράχος:AQUAFOREST ROCK MIX 10kg
Αμμος:CALCEAN COARSE ARAGONITE - BAHAMIAN SAND
 Τεστ:ph,kh,nh4,no2,no3
Αλάτι:AQUAFOREST REEF SALT - MARINE SALT FOR SOFT/LPS/SPS

Σήμερα δοκίμασα να τρέξω λίγο την όσμωση μετά από 30 λεπτά λειτουργίας μέτρησα 24ppm πρέπει να την αφήσω και άλλο να τρέξει και θα μηδενίσει η κάνω κάτι λάθος?επίσης άμμος και βράχος θα τα ξεπληνω καλά με νερό όσμωσης χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο?

Καλησπέρα,

Τα τεστ No2 είναι άχρηστα για το Θαλασσινό. Επίσης αν είναι API το τεστ Αμμωνίας έχει απόκλιση.

Για την οσμωση μετά από 30λεπτα μου κάνει πολύ το 24ppm.

Πόσο είναι το ppm του νερού της βρύσης; Πάρε και μια μέτρηση αν μπορείς πριν και μετά την μεμβράνη (πριν την ρητίνη DI).

Την αμμο θα σου πρότεινα να την πλύνεις ΠΑΡΑ πολύ καλά σχεδόν μέχρι να βγαινει το νερό χωρίς θολούρα, αυτό θοηθαει για τις αλγες που θα έχεις στην αρχή. Τελευταίο πλύσιμο πρέπει να είναι με RODI. Τον βράχο δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για τον aquaforest τον MarcoRock τον είχα σε RODi για κανένα μήνα και μετά στην γυάλα. Αυτό για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα μου βγάζει φωσφορικά (PO4).

Έγινε επεξεργασία - Magok

Τα τεστ είναι τις salifert.θα πάρω μετρήσεις από όλα τα στάδια και θα τα ανεβάσω  κατα τις 11 που θα είμαι σπιτι.την άμμο δηλαδή μου λες να την καθαρίσω καλά με νερό βρυσεις εάν κατάλαβα καλά και στο τέλος ένα καλό ξεπλημα με νερό όσμωσης?Τον βράχο θα τον βάλω μέσα σε έναν κουβά με έναν κυκλοφορητή για κάποιες μέρες εάν είναι για να έχω το κεφάλι μου ησυχο

37 minutes ago, Gent said:

την άμμο δηλαδή μου λες να την καθαρίσω καλά με νερό βρυσεις εάν κατάλαβα καλά και στο τέλος ένα καλό ξεπλημα με νερό όσμωσης?

Σωστά! 

Τα salifert καλα είναι.

Για τον βράχο οκ μου ακούγετε και αυτο 

Μία ώρα πριν, το μέλος Magok έγραψε:

Σωστά! 

Τα salifert καλα είναι.

Για τον βράχο οκ μου ακούγετε και αυτο 

Λοιπόν ξεκινάμε με νερό βρύσης 311ppm μετά τα προφίλτρα 144ppm μετά την μεμβράνη 24ppm και μετά την ρητίνη πάλι 24ppm τι κάνω λάθος?

Έγινε επεξεργασία - Gent

Η μεμβράνη θα έπρεπε από τα 144 να στο κατεβάζει στα 1-2ppm και τέλος η ρητίνη στα 0.

Υπάρχει περίπτωση να έχεις βάλει λάθος τα προφίλτρα τι σύστημα έχεις, μπορείς να βγάλεις φωτογραφία η λινκ; Επίσης η πίεση της βρύσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 psi (δεν ξέρω αν μπορείς να το ελέγξεις κάπως).

Μία ώρα πριν, το μέλος Magok έγραψε:

Η μεμβράνη θα έπρεπε από τα 144 να στο κατεβάζει στα 1-2ppm και τέλος η ρητίνη στα 0.

Υπάρχει περίπτωση να έχεις βάλει λάθος τα προφίλτρα τι σύστημα έχεις, μπορείς να βγάλεις φωτογραφία η λινκ; Επίσης η πίεση της βρύσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 psi (δεν ξέρω αν μπορείς να το ελέγξεις κάπως).

https://www.waterwaves.gr/enydreiaka-proionta/filtra-and-systimata-antistrofis-osmosis/compact-systimata-antistrofis-osmosis-gia-enydreiaki-khrisi/systima-antistrofis-osmosis-enydreioy-aqua-hobby-eco-version.html

Αυτή είναι η α/ο με την μονάδα απιονισμου που δίνει σαν εξτρα.τα προφίλτρα η αλήθεια είναι δεν τα κοίταξα γιατί ήταν κουμπομενα από όταν ήρθε την μεμβρανηπου την έβαλα εγώ  την τσεκαρα 2 φορές είναι σωστά.επισης πίεσα και την ριτηνη σήμερα μήπως δεν ήταν αρκετά συμπιεσμένη και δεν πέρναγε το νερό από μέσα πάλι τις ίδιες μετρήσεις παίρνω.τωρα για την πίεση του νερού δεν έχω κάποιο τρόπο να το ελέγξω.

Θα σου έλεγα να πάρεις ένα τηλ. Στο μαγαζί να κάνεις μια ερώτηση θα ξέρουν κάτι παραπάνω μιας και ήταν προ εγκατεστημένα και τα φίλτρα.

πριν 46 λεπτά, το μέλος Magok έγραψε:

Θα σου έλεγα να πάρεις ένα τηλ. Στο μαγαζί να κάνεις μια ερώτηση θα ξέρουν κάτι παραπάνω μιας και ήταν προ εγκατεστημένα και τα φίλτρα.

Πήρα και μου είπαν ότι δεν έχω πιέσει καλά την ριτηνη το δοκίμασα και αυτό την πίεσα οσω δεν πάει.Το 24 ppm από την μεμβράνη φυσιολογικό μου φαίνεται για την περιοχή.Απλα δεν μπορώ να καταλάβω γιατι μετά την ρητίνη είναι πάλι 24

• 2 weeks later...

Ξεκινώντας λοιπόν στο αλατια με προβλήματα αλλά δεν πέφτουμε αφού έλυσα το πρόβλημα με την α/ο και ένα σπάσιματακι που έγινε στο ενυδρείο σήμερα ξεκίνησα να το στήνω βάζω και  μια φωτογραφία να μου πείτε γνωμες

IMG_20240709_204634.jpg

• Like 1

Πολύ ωραίο!

Προσοχή μόνο, αν δεν πατάει ο βράχος σε κάποια βάση αλλά είναι πάνω στην άμμο, Gobbies και sand movers μπορούν να σκάψουν από κάτω και να στα ρίξουν.

Αν δεν βάλεις τέτοια ψάρια είσαι τέλειος!

πριν 32 λεπτά, το μέλος Magok έγραψε:

Πολύ ωραίο!

Προσοχή μόνο, αν δεν πατάει ο βράχος σε κάποια βάση αλλά είναι πάνω στην άμμο, Gobbies και sand movers μπορούν να σκάψουν από κάτω και να στα ρίξουν.

Αν δεν βάλεις τέτοια ψάρια είσαι τέλειος!

Καταρχάς θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την βοήθεια σου και με τα προηγούμενα θέματα και για τώρα για το στήσιμο.Η αλήθεια είναι ότι ένα goby θέλω να μπει οπότε λες να το σκάψω και να βάλω τον βράχο να ακουμπάει γυαλί η να κάνω κάτι άλλο?

Κανένα πρόβλημα! 

Τα goby σκάβουν κάτω από τα βράχια, αν δεν πατάει ο βράχος υπάρχει περίπτωση να γύρει, για να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια σκαψε την αμμο να βρει πάτο. Κάποιοι βάζουν πλαστικά eggcrate ή κάποια βάση για να μην ακουμπάει στον γυάλινο πάτο. Εγώ έβαλα τον βράχο πανό σε κομμάτια plexiglass που είχα και μετά γέμισα άμμο.

Τελικά με την Α/Ο τι ήταν έχω περιέργεια! Πώς το έλυσες το πρόβλημα?

πριν 37 λεπτά, το μέλος Magok έγραψε:

Κανένα πρόβλημα! 

Τα goby σκάβουν κάτω από τα βράχια, αν δεν πατάει ο βράχος υπάρχει περίπτωση να γύρει, για να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια σκαψε την αμμο να βρει πάτο. Κάποιοι βάζουν πλαστικά eggcrate ή κάποια βάση για να μην ακουμπάει στον γυάλινο πάτο. Εγώ έβαλα τον βράχο πανό σε κομμάτια plexiglass που είχα και μετά γέμισα άμμο.

Τελικά με την Α/Ο τι ήταν έχω περιέργεια! Πώς το έλυσες το πρόβλημα?

Άλλαξα την ριτηνη πήρα από άλλο κατάστημα και κατευθείαν μηδένισε..θα σκάψω την άμμο αύριο και θα βάλω τον βράχο να ακουμπάει στον πατο δεν νομίζω να εχει κάποιο θεμα

Για να ανακεφαλαίωσω το set up έχει ως εξής:

Φωτα:ai prime hd16
Αντλία επιστροφής:sicce syncra silent 1.0
Κυκλοφόρητης:Sicce Nano Voyager 1000
Ρεφακτομετρο: κινεζικο
Θερμοστάτης:inkbird itc-308s
Αυτόματη αναπλήρωση:H2Oocean compact
Skimmer:tunze 9001 (Δεν το έχω σε λειτουργία για το στρώσιμο)
Αντίστροφη όσμωση:  3 σταδίων με ρητινη
Θερμαντικό σώμα:eheim jager 100w
Ανεμιστήρες ψύξης:HOBBY AQUA COOLER V2
Βράχος:AQUAFOREST ROCK MIX 10kg
Αμμος:CALCEAN COARSE ARAGONITE - BAHAMIAN SAND
 Τεστ:ph,kh,nh4,no2,no3
Αλάτι:AQUAFOREST REEF SALT - MARINE SALT FOR SOFT/LPS/SPS

.Χθες γέμισα το ενυδρείο πρώτη φορά υπήρξε αρκετή θολούρα στην αρχή σήμερα έχει καθαρίσει αρκετά όχι τέλειος αλλά αρκετά από θερμοκρασία το άφησα να δω μέχρι που θα φτάσει και έφτασε 31.5 Τώρα που έβαλα τον controller και τα ανεμηστηρακια σε λειτουργία είμαστε στο 29.2 μετά από 2-2:30 ώρες και συνεχίζει να πέφτει.Ξεκινησα να ρίχνω και τροφή σήμερα για να ξεκινήσει ο κύκλος.Τα φώτα τα ανάβω μισή ώρα κάθε μέρα μόνο και μόνο για να το χαζεύω με τον καφέ μου το πρωί.Θα βάλω και μια φωτογραφία να μου πείτε γνωμες και τη πρέπει να διορθώσω.

IMG_20240711_102242.jpg

Καλη αρχη δειξε λιγο και το σαμπ.

Έγινε επεξεργασία - niknik

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...