salTasos 21 Ιουνίου 2007 #1 Share 21 Ιουνίου 2007 από τότε που εγκατέστησα το calcium reactor οι παράμετροι του νερού μου ca , alk, mg πάνε αρκετά καλά … δυο – τρεις φορές όμως χρειάστηκε να επέμβω για να διορθώσω τη τιμή της alk … αυτό το έκανα με χρήση μαγειρικής σόδας .. αυτό που πρόσεξα τώρα ( διαβάζοντας προσεχτικότερα ) είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη χρήση της σόδας .. κάτι που όπως καταλαβαίνετε δεν εφάρμοσα ποτέ .. διαβάζω λοιπόν ότι η σόδα πρέπει να απλωθεί σε μαγειρικό χαρτί και να μπει σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 300 βαθμούς , μετά από μια ώρα στο φούρνο , την αφήνουμε να κρυώνει και είναι έτοιμη για χρήση .. .. έχετε ακούσει –διαβάσει κάτι σχετικά ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 21 Ιουνίου 2007 #2 Share 21 Ιουνίου 2007 Όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει μαγειρική σόδα, την έχω ρίξει απ' ευθείας στο sump ή στην βαρέλα όταν φτιάχνω νέο νερό, για να ανεβάσω την alk. Αυτό που λες δεν το γνωρίζω. Αναφέρει το λόγο που πρέπει να ψήνεται??? Νομίζω ότι με το ψήσιμο αφαιρείται μόνο το νερό. Αλλά γιατί? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrizakis Nikos 21 Ιουνίου 2007 #3 Share 21 Ιουνίου 2007 Με την αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να εξαχνώνεται και κάποιο άλλο συστατικό... ή να πρόκειται για αποστείρωση. Εικάζω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 21 Ιουνίου 2007 #4 Share 21 Ιουνίου 2007 Δεν νομιζω οτι χρειαζετε. Μια χαρα δουλευει ετσι απλα οπως την ριχνουμε αφου και δουλευει αψογα-δοκιμασμενα αρκετα χρονια σε εμας, Κανεις σε βιβλιογραφια δεν εχω δει να προτεινει κατι τετοιο. Ισως να ειχα δει μαι αναφορα παλια αλλα δεν ειμαι σιγουρος και το τονιζω αυτο. Ισως ενας χημικος να μπορεσει να μας βοηθησει καλυτερα. Εαν θυμαμαι καλα, η αναφορα ελεγε οτι εαν ψησουμε την μαγειρικη σοδα, εχουμε σοδα πλυσηματος σαν αποτελεσμα. Δηλαδη απο bicarbonate sodium εχουμε carbonate sodium. Τωρα, τι βγαζει ακριβως, πως γινεται και τι αλλα παραγογα εχουμε δεν το γνωριζω. Αλλα καπως ετσι νομιζω οτι γινεται η σοδα πλυσηματος. "Ψηνοντας" την σοδα μαγειρικης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 21 Ιουνίου 2007 Author #5 Share 21 Ιουνίου 2007 << Spread baking soda (594 grams or about 2 ¼ cups) on a baking tray and heat in an ordinary oven at 300°F for one hour to drive off water and carbon dioxide. Overheating is not a problem, either with higher temperatures or longer times. Dissolve the residual solid in enough water to make 1 gallon total. This dissolution may require a fair amount of mixing. Warming it speeds dissolution. This solution will contain about 1,900 meq/L of alkalinity (5,300 dKH). I prefer to use baked baking soda rather than washing soda in this recipe as baking soda from a grocery store is always food grade, while washing soda may not have the same purity requirements. Arm & Hammer brand is a fine choice. Be sure to NOT use baking powder. Baking powder is a different material that often has phosphate as a main ingredient.>> εδώ μπορούμε να δούμε κάτι παραπάνω .. με το <ψήσιμο> διώχνει την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα και κάνει τη σκόνη πιο ευδιάλυτη .. από το http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php#5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 21 Ιουνίου 2007 #6 Share 21 Ιουνίου 2007 Είναι απαραίτητη όμως, αυτή η διαδικασία ή είναι κάπως υπερβολή??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 21 Ιουνίου 2007 #7 Share 21 Ιουνίου 2007 Αρκετα χρησιμο αυτο που λες, αλλα ειναι εντελως περιτο να κανουμε κατι τετοιο, αφου η σοδα ειναι τοσο ευκολα διαλυομενη που ειναι μακραν το ποιο ευκολο αλας για ενυδρειακη χρηση... Τι βγαζει ο κοσμος..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
reifen 27 Μαίου 2008 #8 Share 27 Μαίου 2008 Είναι για να σου ανεβάζει το ph και δεν γίνεται σε όλο το μείγμα αλλά στο 1/3 αν θυμάμαι καλά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 27 Μαίου 2008 #9 Share 27 Μαίου 2008 Είναι για να σου ανεβάζει το ph και δεν γίνεται σε όλο το μείγμα αλλά στο 1/3 αν θυμάμαι καλά. Τι εννοεις? Οτι εφαρμοζουμε την διαδικασια στο 1/3 της ποσοτητας που βαζουμε στο ενυδρειο? Αν καταλαβα καλα, χρειαζετε κατι τετοιο να γινει? Περιτο το βρισκω και ανεβαζει την πολυπλοκοτητα στην συντηρηση των τιμων του ενυδρειου. Και το ζητουμενο ειναι να το κανουμε οσο ποιο απλα γινετε καθε διαδικασια. Αν καταλαβα λαθος με διωρθωνεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 27 Μαίου 2008 Author #10 Share 27 Μαίου 2008 όταν ψηθεί η σόδα εκτός από υγρασία χάνει και co2 και είναι καταλληλότερη επιλογή όταν έχουμε ph στο ενυδρείο λιγότερο από 8,3 αν αυξήσουμε κατά 0,5mg/l την alkalinity θα παρασύρουμε και το ph + 0.3 στις πληροφορίες που έχω δεν γίνεται λόγος για ανάμιξη αυτής τις σόδας με κάτι άλλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
reifen 27 Μαίου 2008 #11 Share 27 Μαίου 2008 Από το περιεχόμενο του δοχείου το 1/3 το ψήνεις και μετά το ξανακατέβεις με το υπόλοιπο 2/3 και ρίχνεις κανονικά απλός τότε δεν κατεβάζει το ph στιγμιαία όπως κάνει η κανονική σόδα . Αν την ψήσεις όλη ανεβάζει το ph και θέλει μικρότερη δοσολογία . http://home.comcast.net/~jdieck1/chemcalc.html Μόνο να την ψησείς ανάμεσα σε 2 ανοιχτα φύλα αλουμινόχαρτου γιατί στις υψηλές θερμοκρασίες ο φούρνος βρέχει μαύρα κομμάτια . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 27 Μαίου 2008 #12 Share 27 Μαίου 2008 Από το περιεχόμενο του δοχείου το 1/3 το ψήνεις και μετά το ξανακατέβεις με το υπόλοιπο 2/3 και ρίχνεις κανονικά απλός τότε δεν κατεβάζει το ph στιγμιαία όπως κάνει η κανονική σόδα . Αν την ψήσεις όλη ανεβάζει το ph και θέλει μικρότερη δοσολογία . Kαταρχην η μαγειρικη σοδα δεν ανεβαζει το ΡΗ του ενυδρειου. Μη σου πω πως για λιγο στο ριχνει κιολας. Ενω η σοδα πλυσηματος ειναι αυτη που ανεβαζει αποτομα πολυ το ΡΗ. Ενω εχω να προτεινω και κατι αλλο. Οταν Ψησεις την μαγειρικη σοδα, γινετε σοδα πλυσηματος. Οποτε εχεις και τις 2 και βαζεις την αναλογια που βρισκεις καλυτερα. Δεν ειναι καλυτρα ετσι? Απο το να εχεις τοση βαβουρα χωρις λογο?? Και μην ξεχναμε πως οτι σοδα και να βαλουμε, το αποτελεσμα ειναι το ιδιο σε μια ημερα. Το ΡΗ θα ειναι αναλογο του ΚΗ στο ενυδρειο μας, και οχι αναλογος των διττανθρακικων η ανθρακικων αλατων που μεχρι να διαλυθουν εντελος στο νερο μας και να ελθουν στην φυσικη τους ισσοροπια η του πλεοναζοντος CO2 αλιωνουν το ΡΗ προσωρινα. Στο αρθρο εδω τα αναλυει ολα. ΦΘΗΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ, ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=917 Για οτι αποριες εχεις εδω ειμαστε. Υστ. Μια λυση ειναι να κανεις ΜΙΧ 2/3 μαγειρικη με 1/3 σοδα πλυσηματος και εχεις το ιδιο αποτελεσμα. Τωρα εαν αυτο εξασφαλιζει ισοροπια σε ΡΗ κτλ αμεσα δεν ξερω, αλλα η εντυπωση μου ειναι οτι μαλλον ενα 4/5 προς 1/5 ειναι ποιο κοντα σε αυτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
reifen 28 Μαίου 2008 #13 Share 28 Μαίου 2008 Τι να σου πω… εγώ είμαι πολύ τεμπέλης να κάνω αυτήν την διαδικασία και δεν έχω ανάγκη να ανεβάσω ph και την έχω κάνει μια φόρα οπότε δεν είμαι ικανός να εκφέρω γνώμη άμα είναι θετικό η όχι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος