Jump to content

Ψάρι χωρίς να έχω στρωμένο ενυδρείο.

Recommended Posts

Καλησπέρα. Προχθές το βράδυ, και χωρίς να έχω προετοιμαστεί, μας έφεραν ένα ψαράκι δώρο για την κόρη μου. Ενώ είχα ασχοληθεί κι εγώ μικρός με ενυδρείο, δεν το είχα στρώσει ποτέ και ούτε ξέρω τη διαδικασία. (παλιότερα ήταν πιο δύσκολο να βρεις άλλους που ενδιαφέρονταν και να μάθεις πράγματα) Έχω λοιπόν στο σπίτι ένα ενυδρείο 60 λίτρων, που μπορώ να ξεκινήσω να στρώνω άμεσα, ώστε να βάλω το ψαράκι μέσα, το οποίο όμως μέχρι τότε πρέπει να επιβιώσει σε πλαστικό ενυδρείο. Θέλω να μάθω λοιπόν τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνω. Αγόρασα αυτό σαν αντιχλώριο, αυτό για να ξεκινήσει η βιολογία, αυτό το φίλτρο και αυτή την αεραντλία. Το ψαράκι μόλις μας το έφεραν το έβαλα σε ένα πλαστικό ενυδρείο 15 λίτρων μέχρι να μεταφερθεί στο 60άρι. Δυστυχώς έκανα το λάθος να το βάλω μαζί με το νερό του μαγαζιού, γιατί δεν είχα καν απόχη (δεν το περίμενα). έπιασα νερό για να βάλω τα βελτιωτικά που μου είπαν (το έχω και περιμένω να περάσουν οι 48 ώρες) και αλλού έπιασα νερό για την πρώτη αλλαγή του μικρού ενυδρείου. Από προχθές το έχω στο 15 άρι και σήμερα σκοπεύω να του κάνω αλλαγή στο 70-80% του νερού (ή και όλο, αν το θεωρείτε σκόπιμο). Του είχα βάλει και ταμπλέτα για το φαγητό, για την πιο εύκολη προσαρμογή του. ζητώ λοιπόν τη βοήθειά σας στα εξής. Θα καταφέρω με καθημερινές ή και κάθε 2 ημέρες αλλαγή νερού να το γλιτώσω στο 15 άρι, μέχρι να στρώσει το 60άρι; τι θα έπρεπε να κάνω κατά τη γνώμη σας για να στρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ενυδρείο; και επίσης, μόλις περάσουν οι 48 ώρες από το βελτιωτικό, είναι καλύτερα να βάλω το νερό, μαζί με το φίλτρο στο 15άρι μαζί με το ψαράκι και να περιμένω το ενυδρείο να στρώσει;

πριν 54 λεπτά, το μέλος bananasplit έγραψε:

Καλησπέρα. Προχθές το βράδυ, και χωρίς να έχω προετοιμαστεί, μας έφεραν ένα ψαράκι δώρο για την κόρη μου. Ενώ είχα ασχοληθεί κι εγώ μικρός με ενυδρείο, δεν το είχα στρώσει ποτέ και ούτε ξέρω τη διαδικασία. (παλιότερα ήταν πιο δύσκολο να βρεις άλλους που ενδιαφέρονταν και να μάθεις πράγματα) Έχω λοιπόν στο σπίτι ένα ενυδρείο 60 λίτρων, που μπορώ να ξεκινήσω να στρώνω άμεσα, ώστε να βάλω το ψαράκι μέσα, το οποίο όμως μέχρι τότε πρέπει να επιβιώσει σε πλαστικό ενυδρείο. Θέλω να μάθω λοιπόν τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνω. Αγόρασα αυτό σαν αντιχλώριο, αυτό για να ξεκινήσει η βιολογία, αυτό το φίλτρο και αυτή την αεραντλία. Το ψαράκι μόλις μας το έφεραν το έβαλα σε ένα πλαστικό ενυδρείο 15 λίτρων μέχρι να μεταφερθεί στο 60άρι. Δυστυχώς έκανα το λάθος να το βάλω μαζί με το νερό του μαγαζιού, γιατί δεν είχα καν απόχη (δεν το περίμενα). έπιασα νερό για να βάλω τα βελτιωτικά που μου είπαν (το έχω και περιμένω να περάσουν οι 48 ώρες) και αλλού έπιασα νερό για την πρώτη αλλαγή του μικρού ενυδρείου. Από προχθές το έχω στο 15 άρι και σήμερα σκοπεύω να του κάνω αλλαγή στο 70-80% του νερού (ή και όλο, αν το θεωρείτε σκόπιμο). Του είχα βάλει και ταμπλέτα για το φαγητό, για την πιο εύκολη προσαρμογή του. ζητώ λοιπόν τη βοήθειά σας στα εξής. Θα καταφέρω με καθημερινές ή και κάθε 2 ημέρες αλλαγή νερού να το γλιτώσω στο 15 άρι, μέχρι να στρώσει το 60άρι; τι θα έπρεπε να κάνω κατά τη γνώμη σας για να στρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ενυδρείο; και επίσης, μόλις περάσουν οι 48 ώρες από το βελτιωτικό, είναι καλύτερα να βάλω το νερό, μαζί με το φίλτρο στο 15άρι μαζί με το ψαράκι και να περιμένω το ενυδρείο να στρώσει;

Καλησπέρα  @bananasplit

Ένας τρόπος να στρώσεις γρήγορα σχετικά το ενυδρείο είναι με έτοιμα βακτήρια από πετ σοπ η εαν έχεις κάποιον γνωστό που έχει ενυδρείο να σου έδινε μπόλι (μικρή ποσότητα βιολογικού υλικού από μέσα από το φίλτρο)

για να σε βοηθήσουν καλύτερα τα υπόλοιπα παιδια που εχουνε περισσότερη εμπειρία θα μπορούσες να μας πεις την περιοχή που μένεις μηπως μπορει να σου δωσει κανείς μπόλι, και επισης μια φωτογραφία το ψαρι που έχετε.

Συνήθως δυστυχώς όλοι φέρνουν ως δώρο χρυσόψαρα τα οποία χρειάζονται μεγάλο ενυδρείο..ελπιζω να είναι κάτι μικρότερο που να ταιριάζει στο 60 αρι ενυδρείο. 😅

Καλησπέρα! είναι χρυσόψαρο.. βακτήρια μου έδωσαν αυτό που είπα παραπάνω..τώρα μένω Λούτσα, μήπως μπορεί κάποιος να δώσει μπόλι..

Καλησπέρα και από εμένα . 

Να ξεκινήσω λέγοντάς σου ότι το φίλτρο αυτό δεν είναι κατάλληλο για το χρυσόψαρο (είναι πολύ  ρυπογόνα ψάρια) . Αν όμως το κρατήσεις αφαιρείς τον άνθρακα και συμπληρώνεις βιολογικό υλικό https://www.petcity.gr/jbl-cermec-1l.html  .  Τώρα αν βρεις μπόλι είναι το καλύτερο άλλα αν όχι ακολουθείς αυτά https://www.aquazone.gr/forums/topic/110565-στήνοντας-ένα-ενυδρείο-από-το-μηδέν/#comment-1229194 , Για το χρυσόψαρο διαβάζεις τα παρακάτω https://www.aquazone.gr/forums/topic/94252-στήνοντας-ένα-ενυδρείο-για-χρυσόψαρα/

και 

https://www.aquazone.gr/forums/topic/114120-γενικά-περί-χρυσόψαρων/

Και το βασικότερο θα πρέπει να προμηθευτείς υγρά τεστ για ΝΗ3/ΝΗ4   ΝΟ2  και ΝΟ3 . 

Βέβαια μπορείς να αγοράσεις και αυτό https://www.aquario.gr/product/api-freshwater-master-test-kit/ 

• Like 1

πριν 1 ώρα, το μέλος bananasplit έγραψε:

Καλησπέρα! είναι χρυσόψαρο.. βακτήρια μου έδωσαν αυτό που είπα παραπάνω..τώρα μένω Λούτσα, μήπως μπορεί κάποιος να δώσει μπόλι..

Καλησπέρα φίλε μου. Ανέβασε μια φωτογραφία του ενυδρείου σου να δούμε 

Καλησπέρα ξανά! Ευχαριστώ πάρα πολύ που προσπαθείτε να με μυήσετε στον κόσμο των ενυδρείων. Μου άρεσαν πολύ και μάλλον αυτό το πήρε και η κόρη. (Άρα έτσι κι αλλιώς μπαίνω ξανά σε αυτό τον κόσμο..)
Δυστυχώς ακόμα είμαι στο εξοχικό, και το ενυδρείο είναι στο σπίτι στην Αθήνα, οπότε δε μπορώ να ανεβάσω φωτογραφία αυτή τη στιγμή. τώρα έχω το χρυσόψαρο σε ένα πλαστικό ενυδρείο 15 λίτρων.. ιδανικά, θα ήθελα να μπορούσε χωρίς πρόβλημα στην υγεία του να μείνει στο πλαστικό μια βδομάδα, μέχρι να στήσω το άλλο, αλλά αν νομίζετε οτι αυτό θα του δημιουργήσει πρόβλημα, να πάω αύριο σπίτι και να ξεκινήσω το στήσιμο..

Διαβάζοντας τα άρθρα που ανέφερε ο @marinos κατάλαβα πως με το demitrol και ακολουθώντας τις οδηγίες που λέει το άρθρο και οι οδηγίες του προϊόντος, ουσιαστικά το ενυδρείο θα στηθεί σε 48 ώρες. σωστά; προκύπτουν 2 ερωτήσεις. αφού ήδη έχω σε ένα κουβά νερό, demitrol και το φίλτρο, λογικά θα πάρει τα απαραίτητα βακτήρια στο φίλτρο από εκεί. (θα αλλάξω το νερό στο ψαράκι αύριο, και θα βάλω αυτό του κουβά, με τα βακτήρια και το φίλτρο). Όταν πάω στο 60άρι, θα χρειαστεί πάλι να κάνω τη διαδικασία με το demitrol και το φίλτρο από την αρχή (να γεμίσω και να περιμένω 2 μέρες), ή θα έχει τα βακτήρια ήδη το φίλτρο και άρα απλά θα μεταγγίσω το νερό από το 15 στο 60 και θα μεταφέρω το ψάρι;

Επίσης, στο 15 το ψαράκι μπορεί να ζήσει καμιά βδομάδα, μέχρι να το μεταφέρω στο 60άρι; ή του δημιουργώ πρόβλημα;
Εννοείται μόλις μου είπατε για το cemec πήγα και το πήρα. Δυστυχώς δεν είχε οδηγίες μέσα. να βάλω κάποια (και πόσα;) στο δίχτυ που έχει μέσα και να το βάλω στο ενυδρείο, ή να αλλάξω τον άνθρακα του φίλτρου; λογικά θα πάρει 3-4 από αυτά μέσα το φίλτρο. θα είναι αρκετά; δε θα είναι καλύτερα να λειτουργεί το φίλτρο με τον άνθρακα και ταυτόχρονα να έχω στο ενυδρείο μερικά κομμάτια;
Τέλος, προμηθεύτηκα αυτό το τεστ για αμμωνία και αυτό για τα υπόλοιπα. έδειξαν φυσιολογικά επίπεδα αν τα ερμηνεύω σωστά..
συγγνώμη που κάποια πράγματα ίσως να φαίνονται χαζά, αλλά επειδή τα petshop που μου έδωσαν συμβουλές, δεν έχουν την ίδια εξειδίκευση με εσάς που ασχολείστε χρόνια, θέλω να είμαι σίγουρος οτι κατάλαβα σωστά τα πάντα, για να βοηθήσω το ψαράκι..
Όσο για αλλαγή του φίλτρου, το πήρα κατόπιν υπόδειξης του petshop, αν χρειάζεται κάποιο άλλο, εννοείται να το πάρω..

Έγινε επεξεργασία - bananasplit

Ο άνθρακας σε αυτήν την φάση δεν προσφέρει τίποτα στην βιολογια και καλό είναι να τον αφαιρέσεις . Βάλε όσο περισσότερο ωιολογικό υλικό μπορείς . Θα σου επαναλάβω ότι το φιλτρο σου αυτό είναι καλό για το 15 και όχι για το 60 λίτρο . Εγώ στην θέση σου θα πήγαινα σε κάτι σαν αυτό https://www.bluefishaquariums.gr/filtra-eksoterika/external-filter-eheim-ecco-pro-200d.html   που είναι δοκιμασμένο και αξιόπιστο . Μην ξεχνάς ότι ανεπαρκή φίλτρανση ισοδυναμεί με προβλήματα στο ενυδρείο και σε κάποιες φάσεις θάνατο των ψαριών.

Τώρα μεχρι να μετακομίσεις στο ενυδρείο άλλαζε καθημερινά το 40% του νερού καθημερινά με προσθήκη αντιχλωρίου . 

Και αν θέλεις για να καταλάβεις την σπουδαιότητα και τον ρόλο του φίλτρου στο ενυδρείου διάβασέ την παρακάτω συζήτηση .

πριν 43 λεπτά, το μέλος bananasplit έγραψε:

Όσο για αλλαγή του φίλτρου, το πήρα κατόπιν υπόδειξης του petshop, αν χρειάζεται κάποιο άλλο, εννοείται να το πάρω..

• Like 1

να σε ευχαριστήσω ξανά που απαντάς και εξηγείς! Αρχικά λοιπόν, κάθε μέρα θα αλλάζω το 40% του νερού, μέχρι να μετακομίσω στο μεγάλο. Μέχρι να το μεταφέρω λοιπόν, μένω με το μικρό φίλτρο στο 15 και ελπίζω να μην πάθει τίποτα το ψαράκι. Ταυτόχρονα θα παραγγείλω το φίλτρο που μου προτείνεις. Το 200 δε θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στο ενυδρείο, σωστά; (εννοώ επειδή είναι για μεγαλύτερο ενυδρείο πχ σε σχέση με το 130). Το στρώσιμο έχω δίκιο οτι θα πάρει (όπως γράφει το άρθρο) 2 μέρες μέχρι να μπει το ψαράκι μέσα;

πριν 11 ώρες, το μέλος bananasplit έγραψε:

να σε ευχαριστήσω ξανά που απαντάς και εξηγείς! Αρχικά λοιπόν, κάθε μέρα θα αλλάζω το 40% του νερού, μέχρι να μετακομίσω στο μεγάλο. Μέχρι να το μεταφέρω λοιπόν, μένω με το μικρό φίλτρο στο 15 και ελπίζω να μην πάθει τίποτα το ψαράκι. Ταυτόχρονα θα παραγγείλω το φίλτρο που μου προτείνεις. Το 200 δε θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στο ενυδρείο, σωστά; (εννοώ επειδή είναι για μεγαλύτερο ενυδρείο πχ σε σχέση με το 130). Το στρώσιμο έχω δίκιο οτι θα πάρει (όπως γράφει το άρθρο) 2 μέρες μέχρι να μπει το ψαράκι μέσα;

Κανονικά το στρώσιμο του ενυδρείου μας, παίρνει πολύ καιρό και δεν το κάνουμε με εισαγωγή ψαριού. Όμως τώρα εφόσον το ψαράκι υπάρχει θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του σκευάσματος και κάνεις όσο ποιο συχνές μετρήσεις μπορείς (στην αρχή κάθε δυο μέρες ) . Αν δεις ότι οι μετρήσεις ξεφεύγουν άμεσα να κάνεις μια γενναία αλλαγή νερού.

παιδιά έχω πρόβλημα.. δε βρίσκω το 60αρι στο σπίτι (υπέθετα πως θα ήταν στην αποθήκη). βρήκα ένα που χρησιμοποιούσα παλιά σαν βοηθητικό.. με διαστάσεις 50*25*30.. θα ανεβάσω και φωτογραφία, αλλά ήταν μες στη σκόνη, πρέπει να το καθαρίσω καλά.. απογοητεύτηκα λίγο και αναρωτιέμαι αν πρέπει να συνεχίσω με αυτό ή να πάρω κάποιο άλλο, μεταχειρισμένο ή καινούριο.. εν τω μεταξύ δεν έχω και κανένα απεριόριστο budget.. πραγματικά θέλω τη συμβουλή σας..

δεν ειμαι ειδικος στα χρυσόψαρα αλλά το ενυδρείο που βρηκες ειναι 30 λίτρα. Νομίζω ότι ειναι πολύ μικρό για τέτοιο ψάρι.

Θα σου πούμε κ τα άλλα παιδιά καλύτερα.

ναι, το είχα παλιά για βοηθητικό.. τώρα, θα κάνω αυτό που θα μου προτείνουν. είτε θα αγοράσω μεταχειρισμένο είτε καινούριο.. αλλά πραγματικά χρειάζομαι συμβουλές..

Το ενυδρείο που βρήκες είναι 37,5 μικτά . Είναι πάρα πολύ λίγα για ένα χρυσόψαρο που μπορεί να φτάσει και τους 30-35 πόντους σε μήκος (αν είναι common, comet και shubunkin ) . Η καλύτερή λύση είναι η αγορά ενός καινούργιου ή και μεταχειρισμένου ενυδρείου . Και η πολυετή πείρα μου λέει ότι αν προβείς σε αγορά νέου ενυδρείου να πάρεις το μεγαλύτερο που μπορείς να φιλοξενήσεις από άποψη χώρου και φυσικά χρημάτων που μπορείς να διαθέσεις . Ρίξε μια ματιά εδώ https://www.aquazone.gr/offers/equipment/ και αν έχεις Facebook εδώ https://www.facebook.com/groups/AquazoneBuyAndSell . 

Και παρακάτω σου έχω το προφίλ απο το Oranda (αν είναι τέτοιο το δικό σου) 

καλησπέρα ξανά! το δικό μου είναι ένα common μερικών πόντων (υποθέτω γύρω στους 5).. ναι, η αλήθεια είναι πως αυτό που βρήκα είναι μικρό ενυδρείο.. δεν ξέρω καν αν μπορεί να μείνει προσωρινά εκεί, μέχρι να βρω λύση χωρίς να του δημιουργήσω πρόβλημα.. η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πόσο με παίρνει, ούτε από άποψη χώρου, ούτε χρημάτων.. ένα μεταχειρισμένο από 60-100 λίτρα νομίζω θα με έπαιρνε.. θα μπω να δω τις αγγελίες που μου έστειλες..

• Like 1

μέτρησα αμμωνία στο νερό που έβαλα, αυτό που είχα με τα βακτήρια. 0.5mg/lt. βάζω το φίλτρο. βγάζω τον άνθρακα και βάζω το cermec όπως στη φωτογραφία, σωστά; πάνω από το σφουγγάρι. χωρίς να ξεπλυνω, χωρίς τίποτα, έτσι; δεν έχει οδηγίες μέσα γι αυτό ρωτάω και τα απλά..

IMG_20220827_215832.jpg

• Like 1

Μόλις μετράς αμμωνία κάνεις αλλαγή 40% του νερού. Η αμμωνία είναι δηλητήριο για τα ψάρια . Μόλις κάνεις αλλαγή νερού ρίξε βακτήρια όπως λένε οι οδηγίες.

Χρήστος ο ομορφάντρας!!! @killerknight άλλαξε το τίτλο σε «χρυσόψαρο χωρίς να έχω στρωμένο ενυδρείο» και μετακίνησε το στην κατηγορία ψάρια κρύου νερού σε παρακαλώ .

Έγινε επεξεργασία - marinos
  • Like 1

είχα από προχθές βάλει νερό σε κουβά, με βακτήρια. αυτό το νερό το έβαλα στο ενυδρείο και μετά μέτρησα και βρήκα 0.5.(κυρίως για να έχω τιμές αναφοράς, μετά από αλλαγή γύρω στο 50% του νερού)

• Like 1

πριν 3 ώρες, το μέλος bananasplit έγραψε:

είχα από προχθές βάλει νερό σε κουβά, με βακτήρια. αυτό το νερό το έβαλα στο ενυδρείο και μετά μέτρησα και βρήκα 0.5.(κυρίως για να έχω τιμές αναφοράς, μετά από αλλαγή γύρω στο 50% του νερού)

Τα βακτήρια σε κουβά χωρίς φίλτρο να αποικίσουν, και χωρίς ρύπους για να τραφούν τζάμπα τα βάζεις . 

Το αποτέλεσμα θα είναι να ψοφήσουν . Η προσθήκη των βακτηρίων να γίνετε ΜΟΝΟ στο ενυδρείο με το φιλτράκι και το ψάρι .

Έγινε επεξεργασία - marinos
  • Agree 1

On 26/8/2022 at 8:00 ΜΜ, το μέλος bananasplit έγραψε:

Καλησπέρα φίλε μου. Ανέβασε μια φωτογραφία του ενυδρείου σου να δούμε το ψάρι σου αρχικά. Επίσης όσον αφορά τα χρυσόψαρα, σου αφήνω τα παρακάτω άρθρα που είναι πολύ κατατοπιστικά για το είδος όπως επίσης και την παρουσίαση του δικού μου ενυδρείου για χρυσόψαρα. Να ξέρεις ότι το ψαράκι σου θέλει ενυδρείο με μήκος τουλάχιστον 1.20 μέτρα.

Διάβασε τα όλα προσεκτικά και ότι θες μας ποσταρεις εδώ.

Έγινε επεξεργασία - killerknight
  • Thanks 1

Καλησπέρα ξανά.. Τα διάβασα πολύ προσεκτικά και η αλήθεια είναι πως τρόμαξα λίγο με τα κόστη.. δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή μπορώ να πάρω και ένα πολύ καλό φίλτρο και ένα ενυδρείο πάνω από 60 λίτρα. (βγαίνουν πάνω από 200 ευρώ, που δε μπορώ να τα δώσω αυτή τη στιγμή). οπότε η ερώτηση είναι, πάω για ένα πιο μικρό ενυδρείο, με πολύ καλό φίλτρο, ή για ένα πιο μεγάλο, αλλά με ένα απλό φίλτρο στην αρχή; θέλω πολύ να το συνεχίσω, απλά πρέπει να τα συνδυάσω κάπως..

πριν 8 ώρες, το μέλος bananasplit έγραψε:

Καλησπέρα ξανά.. Τα διάβασα πολύ προσεκτικά και η αλήθεια είναι πως τρόμαξα λίγο με τα κόστη.. δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή μπορώ να πάρω και ένα πολύ καλό φίλτρο και ένα ενυδρείο πάνω από 60 λίτρα. (βγαίνουν πάνω από 200 ευρώ, που δε μπορώ να τα δώσω αυτή τη στιγμή). οπότε η ερώτηση είναι, πάω για ένα πιο μικρό ενυδρείο, με πολύ καλό φίλτρο, ή για ένα πιο μεγάλο, αλλά με ένα απλό φίλτρο στην αρχή; θέλω πολύ να το συνεχίσω, απλά πρέπει να τα συνδυάσω κάπως..

Αν είναι αυτό το δίλημμα, πας σε μεγαλύτερο ενυδρείο με μικρότερο φίλτρο, στο οποίο όμως θα πρέπει να κάνεις συχνές αλλαγές.

μετά από τις συμβουλές σας και μια σχετική έρευνα, σκέφτομαι να πάρω αυτό, μέχρι τουλάχιστον να χρειαστεί μεγαλύτερο. (σκέφτηκα και πάνω από 80 εκατοστά, αλλά γίνονται τεράστια και στο ύψος, θέλουν έπιπλα μετά κλπ.. τουλάχιστον εδώ μπορώ να αντεπεξέλθω οικονομικά.. θα την κάνω τη δουλειά μου λέτε; θα προτείνατε κάτι άλλο;;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...