Jump to content

Αναγνώριση σαλιγκαριών

Recommended Posts

Μια φωτογραφια απο τα σαλιγκαρια παντως θα βοηθουσε στην αναγνωριση τους. Μπορει να ειναι physa snail και οχι lymnaea

https://www.aquazone.gr/forums/topic/115848-ενυδρείο-55lt/page/2/#comments

Καλύτερα να το βάλω σαν καινούργιο θέμα, στην κατάλληλη ενότητα. Πρόκειται για τα σαλιγκαράκια που μου ήρθαν μαζί με φυτά απ' ότι φαίνεται.

Το 99% από αυτά τα σαλιγκαράκια βρίσκονται αποκλειστικά στο κερατόφυλλο, πολύ σπάνια βλέπω κάποιο χαμηλά στο τζάμι. Ούτε καν στην ανούμπια, που έχει μπόλικη άλγη. Είναι πολλά. Εχω βγάλει πάνω από 70 και πρέπει να έχει άλλα τόσα μέσα :)

Σήμερα κλάδεψα το κερατόφυλλο και σε ένα κοτσάνι, μαζί με καμιά 10αριά μικρά που ήταν γαντζωμένα στα φύλλα κρεμόταν κι ένας μικρός καφέ σάκος σαν ζελέ που είχε μικρά μπιλάκια. Σαν αυγά μου φάνηκαν. Δεν μπόρεσα να το τραβήξω φωτογραφία γιατί διαλύθηκε.

Σας βάζω μερικές φωτογραφίες μήπως και τα αναγνωρίσετε. Αν δεν είναι βλαβερά για τα φυτά θα κρατήσω κάποια, προσπαθώντας να ελέγξω τον πληθυσμό τους "χειροκίνητα" :) 

IMG_20220612_164355.jpg

IMG_20220612_164437.jpg

1655236425650.jpg

1655236425658.jpg

Καλησπερα και παλι🙂.Οπως σωστα προαναφερθηκε προκειται για Physa snail. Ειναι ερμαφροδιτα αρα θεωρητικα και ενα ενηλικο να εχεις γενναει. Για εμενα ειναι plant safe. Παντα ειχα τετοια σαλιγκαρια σχεδον σε ολα μου τα ενυδρεια με φυτα, ειτε προκειται για κερατοφυλλο ειτε για ανουμπια κρυπτοκορινα, εχινοδορο, java fern κτλ. Μαλιστα το κερατοφυλλο ειχε τρελη αναπτυξη. Ο πληθυσμος τους δεν μπορω να πω οτι με ενοχλησε ποτε και απλα τα αφηνα στην ησυχια τους, δεν μου πηγαινε η καρδια να τα πεταω, μαλιστα σε αλλαγες νερου αν επιανα καταλαθος καποιο το εβαζα παλι μεσα. Ποτε δεν ειχα ομως θεμα με φυτα

• Like 1
  • Agree 1

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!

Σήμερα το απόγευμα, τάισα και βγήκα. Επέστρεψα και βρήκα το ένα zebra ανάσκελα.

Εκανα αμέσως μετρήσεις στο νερό, NH3/NH4 0, NO2 0, NO3 15-20, θερμοκρασία 27oC

Και τα 2 zebra που είχα πάρει ήταν μεγάλα σε μέγεθος, σκέφτομαι μήπως απλά έκανε τον κύκλο του. Αν όχι, τι μπορεί να συνέβη; Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο στο νερό;

287695110_976815159669481_4652752136419412338_n.jpg

Έγινε επεξεργασία - giorgosgeo

Καλησπέρα Γιώργο. Γενικός τα Ζεμπρα ζουν περίπου δύο χρόνια, οπότε μπορεί να είναι φυσιολογικό να έφτασε απλα στο τέλος του, αλλά μπορεί από την άλλη κάτι να επηρέασε τον προσδόκιμο ζωής του όπως, ένα άστρωτο ενυδρείο με ανώριμο βυθό ή παρουσία χαλκού από κάποιο σκεύασμα ή δηλητηρίαση από κάποια τροφή. Ακόμη και η υπερβολική θερμοκρασία και τα νιτρικά επιβαρύνουν στο σύνολο την ζωή κάθε οργανισμού. Αυτά γενικός για να έχουμε μια εικόνα.... 

• Like 1

Οι παράμετροι του νερού νομίζω είναι εντάξει, σκευάσματα ή φάρμακα δεν έχω ρίξει, ελπίζω να είναι φυσιολογικός κύκλος ζωής. Ο βυθός; Δεν ξέρω, σίγουρα δεν είναι έτοιμος αφού είναι νωρίς ακόμα. Σε ένα σημείο πίσω έχω ρίξει χύμα granulat  της dennerle, οπτικά είναι σχεδόν το ίδιο με το χαλικάκι που έχω.

Δεν ξέρω αν έχει σημασία, πάντως τις τελευταίες δύο μέρες τα zebra είχαν κολλήσει μεταξύ τους, στη γραμμή του νερού.  Μου είχε κάνει εντύπωση γιατί αφενός συνήθως ήταν συνεχώς σε κίνηση μεμονωμένα, αφετέρου πήγαιναν συχνά τα θηλυκά γκάμπι και έκαναν σαν να τσιμπολογούσαν πάνω του.

Υπάρχει περίπτωση για ασθένεια; Σε κάποιο topic παλιότερα νομίζω είχα διαβάσει ότι οι ασθένειες των σαλιγκαριών (αν πρόκειται για ασθένεια) δεν επηρεάζουν τα ψάρια, έτσι δεν είναι;

Τα σαλιγκάρια γενικός υποφέρουν από παράσιτα και αν μου λες ότι τα τσιμπολογουσαν τα γκαπυ πολύ πιθανό να είχαν αποκτήσει .Ξέρεις δεν είναι δύσκολο, βαζωντας ένα νέο φυτό ή ψαρι στο ενυδρείο να έχουμε προβλήματα. Επίσης όταν μένουν ακίνητα καιρό και κοντά στην επιφάνεια του νερού κάτι πάλι μπορεί να μην είναι οκ με τις παραμέτρους του νερού ή τέλος πάντων κάτι δεν πάει καλά. Και κάτι ακόμη για τα neririna, αν πέσουν με την πλευρά του καβουκιού στανασκελα δύσκολα θα καταφέρουν να ξαναυρίσουν στην κανονική τους θέση μέχρι να πεθαίνουν. 

• Like 1

Δυστυχώς έχασα κ το δεύτερο zebra, άρα μάλλον αποκλείουμε τον κύκλο ζωής. Ξαναμέτρησα το νερό, είναι εντάξει. Ψάρια κ physa μια χαρά επίσης. Καινούργια ψάρια κ φυτά δεν έχουν μπει από το Πάσχα, η μόνη διαφορά στη ρουτίνα, ήταν στην προηγούμενη αλλαγή νερού που έριξα 2 κουταλιές αλάτι. Μήπως να δοκιμάσω μια μεγάλη αλλαγή νερού;

Κοιτα μια καλη αλλαγη νερου παντα καλο κανει οπως και να εχει, αλλα εαν παρατηρείς τιποτα περιεργο με τα ψαρια και τα σαλιγκαρια μπορει να χρειαστει να επέμβεις με κανενα tremazol.

Αν δεις τα ψαρια να τινάζονται απότομα χωρίς λόγο ή να ξύνονται πανω σε πετρες ή στο βυθό, ή αν δεις τίποτα σαν τριχουλες πανω τους ή στα σαλιγκαρια ή σκουληκάκια ή κουκκίδες πανω τους ενημερώνεις και βλέπουμε....

χρειαζεται μικροσκοπιο πολλες φορες για να πει καποιος με σιγουρια ποιος ειναι ο υπαίτιος αλλα συνηθως τα σαλιγκαρια ειναι φορεις απο τρηματώδη έλμινθα σχιστόσωμα....

1551667570_.png.0138ad30c999a7b06539cfd2bfb77984.pnglumache acquario truncatula mrkvicka

Έγινε επεξεργασία - Rik

Στη φωτογραφία που έβαλες με το σαλιγκάρι, κάτι τέτοια καφετί σκουλικάκια έχω δει κατά καιρούς, τα έχω βγάλει. Τα ψαράκια φέρονται φυσιολογικά. Τα θηλυκά τα βλέπω που και που να κρύβονται στη γωνία πίσω από το κερατόφυλλο, ενώ το αρσενικό αλωνίζει όλη την ώρα. Πιστεύω ότι ίσως ξεκουράζονται ή συνεχίζουν τη γέννα. Και τα μικρά γκαπάκια εξερευνούν όλο το ενυδρείο, από βυθό μέχρι αφρό, δεν φαίνεται να τα απασχολεί κάτι.

Πριν 2 ημέρες τώρα που το ξανασκέφτομαι, έβγαλα "κλωστές" μπλεγμένες στη φτέρη. Ηταν σκληρές, δεν έσπαγαν, μου φάνηκαν σαν άλγη, αλλά δεν έχω μάθει ακόμα να τις ξεχωρίζω σίγουρα. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να είναι παράσιτα.

Εκανα αλλαγή 15lt, δεν είχα έτοιμο παραπάνω και βλέπουμε

• Like 1

Κοίταξα λίγο την παρουσίαση για το ενυδρείο σου και είδα ότι αναφέρεις ότι έβαλες πέτρες λάβας από την φύση αν κατάλαβα καλά. Αν δεν τις έβρασες παίζει το σενάριο να μπήκαν έτσι στο ενυδρείο σου. Τα σκουληκάκια που έβγαλες τη μέγεθος είχαν; Η συμπεριφορά των ψαριών σου μου φαίνεται φυσιολογική. Όσο για τις κλωστές μπλεγμένος στο φυτό, εάν ήταν πρασίνου χρώματος είναι τριχοειδή άλγη. Όπως και να έχει να πλένεις καλά τα χέρια μετά από κάθε φορά πού βάζεις τα χέρια στο ενυδρείο...

Οχι, από τη φύση είναι 2 πέτρες απλές, τη μία την είχα στο παλιό ενυδρείο, την άλλη την έβρασα. Οι 3 πέτρες λάβας είναι αγορασμένες. Δεν θυμάμαι να τις έβρασα, σίγουρα τις βύθισα σε καυτό νερό για κανά 10λεπτο για να καθαρίσουν.

• Like 1

14 hours ago, Rik said:

Αν δεις τα ψαρια να τινάζονται απότομα χωρίς λόγο ή να ξύνονται πανω σε πετρες ή στο βυθό, ή αν δεις τίποτα σαν τριχουλες πανω τους ή στα σαλιγκαρια ή σκουληκάκια ή κουκκίδες πανω τους ενημερώνεις και βλέπουμε....

Το αρσενικό κάνει αραιά και που κάποια απότομα τινάγματα, πάει βολίδα από τον βυθό στην επιφάνεια. Προς το τέλος του βίντεο:

11 hours ago, Rik said:

Τα σκουληκάκια που έβγαλες τη μέγεθος είχαν; Η συμπεριφορά των ψαριών σου μου φαίνεται φυσιολογική. Όσο για τις κλωστές μπλεγμένος στο φυτό, εάν ήταν πρασίνου χρώματος είναι τριχοειδή άλγη. Όπως και να έχει να πλένεις καλά τα χέρια μετά από κάθε φορά πού βάζεις τα χέρια στο ενυδρείο...

Τα σκουλικάκια ήταν μικρά, μισό εκατοστό. Στα φύλλα της ανούμπιας και σε μία λάβα ήταν όλα, 3-4 στο σύνολο. Μόλις τα έπιανα κόβονταν. Εχω αρκετές μέρες να δω κάποιο νέο.

Τα physa συνεχίζουν κανονικά. Το κερατόφυλλο έχει μπόλικα μικρά, στο τζάμι είδα το πρωί 3 μεγαλύτερα. Τα άφησα όλα

• Like 1

Καλημέρα Γιώργη!

Βλέπω κατι μικροσκοπικα πλασματάκια να κολυμπάνε κατα διαστήματα στο βίντεο που δεν μου φαίνονται για γόνος γκαπυ....

Εσυ βεβαια εχει καλυτερη εικονα ..... παρατηρησε για λιγη ωρα εαν τα βλεπεις και εσυ σε μεγεθος κεφαλι καρφιτσας....

Screenshot (168).png

• Like 1

Οντως κάτι φαίνεται, θα το παρατηρήσω καλύτερα το απόγευμα. Συνήθως αυτά που περιφέρονται καμιά φορά έχω δει ότι είναι κόκκοι τροφής που είχαν μπλεχτεί στο κερατόφυλλο, απελευθερώνονται κάποια στιγμή κ μπαίνουν στην κυκλοφορία του νερού. Αυτό στο βίντεο όμως ξεκινάει από χαμηλά κ ανεβαίνει ακανόνιστα, κολυμπάει. Αν δεν είναι γόνος, υποθέτω ότι δεν είναι καλό. Παράσιτα; Να κάνω κάτι προληπτικά;

(Παρεπιπτόντως πριν 2 εβδομάδες "κατέβασα" μια καλή γουλιά κατά την αλλαγή νερού. Στα Dont's θα μπορούσε να προστεθεί "Μην ρουφάτε λάστιχο, όταν είναι το παιδί δίπλα σας κ σας αποσπά την προσοχή :D  :D )

• Like 1

Και μετα το 0:28 αν παρατηρήσεις θα δεις και άλλο.... δεν ειναι τροφή, κολυμπάει.

Screenshot (169).png

πριν 7 λεπτά, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Οντως κάτι φαίνεται, θα το παρατηρήσω καλύτερα το απόγευμα. Συνήθως αυτά που περιφέρονται καμιά φορά έχω δει ότι είναι κόκκοι τροφής που είχαν μπλεχτεί στο κερατόφυλλο, απελευθερώνονται κάποια στιγμή κ μπαίνουν στην κυκλοφορία του νερού. Αυτό στο βίντεο όμως ξεκινάει από χαμηλά κ ανεβαίνει ακανόνιστα, κολυμπάει. Αν δεν είναι γόνος, υποθέτω ότι δεν είναι καλό. Παράσιτα; Να κάνω κάτι προληπτικά;

(Παρεπιπτόντως πριν 2 εβδομάδες "κατέβασα" μια καλή γουλιά κατά την αλλαγή νερού. Στα Dont's θα μπορούσε να προστεθεί "Μην ρουφάτε λάστιχο, όταν είναι το παιδί δίπλα σας κ σας αποσπά την προσοχή :D  :D )

Ούτε για πλάκα δεν ρουφάμε με το στόμα νερό από ενυδρείο....... φίλε πρόσεχε και φίλα τα ρούχα σου .

https://el.wikipedia.org/wiki/Σχιστοσωμίαση

• Like 1

..Έχεις δίκιο. Πήρα ένα καινούργιο λάστιχο με φούσκα για τις αλλαγές.

Παρατηρώ τώρα το ενυδρείο. 99% αυτά που φαίνονται στο βίντεο είναι φυσαλίδες. Δημιουργούνται μόνο σε εκείνο το σημείο που έχει ισχυρή ανατάραξη. Κάποιες φεύγουν από τα φύλλα κ παρασύρονται ακανόνιστα προς τα πάνω λόγω της ροής. Είδα όμως κ κάτι που θέλω βοήθεια, θα ανεβάσω ένα ακόμα βιντεάκι το βράδυ

• Like 1

Καλησπέρα & πάλι

Επειτα από πολύυυυυ παρακολούθηση του ενυδρείου, είμαι βέβαιος ότι αυτά που φαίνονται στο πρώτο βίντεο είναι φυσαλίδες. Ομως, με την παρατήρηση εντόπισα 2-3 ζητηματάκια που δηλώνω άγνοια, και ίσως θα 'πρεπε να μεταφέρω το θέμα αλλού. 

Πρώτο: Το αρσενικό γκάπι περνάει πολύ χρόνο στο τζάμι, μόνο του, αφού τα θηλυκά συνήθως βρίσκονται πίσω από το κερατόφυλο. Κάνει αστραπιαίες αναδύσεις κι έχει πάντα το στόμα προς το τζάμι. Δεν φαίνεται να τρίβεται, πιο πολύ σα να τσιμπολογάει δείχνει. Εχω τραβήξει βίντεο από 2 γωνίες.

Δεύτερο: Στη μία πέτρα, παρατήρησα κάτι μικροσκοπικό να κινείται. Μεγέθυνα με την κάμερα, φαίνεται σαν περίεργη άλγη που κινείται από την κυκλοφορία του νερού. Είναι άλγη; Είναι στο τέλος του βίντεο.

Τρίτο: Στα φύλλα της φτέρης υπάρχουν μικρά "αυγουλάκια", συμμετρικά. Ομως δεν έχω πλέον zebra μέσα και δεν θυμάμαι αν υπήρχαν χθες-προχθές. Δοκίμασα με τη λαβίδα να δω αν είναι βρωμιά, είναι κολλημένα, άρα ίσως και να 'ναι αυγά (;). Είδα και τα σκουλικάκια πάνω στην ανούμπια. Βάζω 2 φωτογραφίες. Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται κι αυτό που έγραφα για τις κλωστές, φαίνονται μερικές που δεν αφαίρεσα τελικά και 2 σαλιγκάρια physa, που φαίνεται να ευημερούν. 

Εχω την υποψία ότι στο ενυδρείο μου άρχισαν να συνυπάρχουν πολλοί τύποι άλγης.

Ελπίζω να μη γίνομαι φορτικός, όμως καλύτερα να ρωτάω παρά να αυτοσχεδιάζω

287601880_388346513420285_7968310525486077154_n.jpg

288210150_725457555364859_1559354436349120224_n.jpg

Καλημέρα. Ευχαριστώ για τα links. Η πέτρα με την ύδρα δεν έχει φυτά, άρα πάει το μεσημέρι για βράσιμο όπως είναι

• Like 1

Καλησπέρα Γιώργη.... σου έστειλα τα λινκς μια που εσύ έχεις καλύτερη εικόνα από εμένα. Όσο για την ύδρα καλά θα κάνεις περί βρασιματος.... τώρα όσο αφορά τα σκουληκάκια από την φώτο δεν φαίνεται ξεκάθαρα για αυτό και σου έστειλα και τα λινκς. Οι άσπρες βούλες είναι αυγά από τα νεριτινα.

Έγινε επεξεργασία - Rik
  • Like 1

Καλησπέρα παιδιά

Βρήκα άλλες δύο ύδρες σε άλλη πέτρα κι έριξα προχθές αλάτι. Απ' ότι φαίνεται εξαφανίστηκαν προς το παρόν. Μάλλον ευνοούνταν από το γεγονός ότι νομίζοντας ότι θα λιμοκτονήσουν τα μικρά, ίσως έριχνα περισσότερη τροφή. Αυτή την εβδομάδα μείωσα την ποσότητα, διατήρησα τη συχνότητα. Καλά φαίνεται να τα πηγαίνουν.

Ομως έχουν εμφανιστεί σε μία πέτρα που είχα αγοράσει, κόκκινα σημάδια. Δεν μου φαίνεται καλό, είτε είναι άλγη είτε κάτι άλλο. Καμιά ιδέα τι είναι;

288996555_5255785827874795_2789352589854127051_n.jpg

On 17/6/2022 at 11:24 ΜΜ, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Καλησπέρα & πάλι

Επειτα από πολύυυυυ παρακολούθηση του ενυδρείου, είμαι βέβαιος ότι αυτά που φαίνονται στο πρώτο βίντεο είναι φυσαλίδες. Ομως, με την παρατήρηση εντόπισα 2-3 ζητηματάκια που δηλώνω άγνοια, και ίσως θα 'πρεπε να μεταφέρω το θέμα αλλού. 

Πρώτο: Το αρσενικό γκάπι περνάει πολύ χρόνο στο τζάμι, μόνο του, αφού τα θηλυκά συνήθως βρίσκονται πίσω από το κερατόφυλο. Κάνει αστραπιαίες αναδύσεις κι έχει πάντα το στόμα προς το τζάμι. Δεν φαίνεται να τρίβεται, πιο πολύ σα να τσιμπολογάει δείχνει. Εχω τραβήξει βίντεο από 2 γωνίες.

Δεύτερο: Στη μία πέτρα, παρατήρησα κάτι μικροσκοπικό να κινείται. Μεγέθυνα με την κάμερα, φαίνεται σαν περίεργη άλγη που κινείται από την κυκλοφορία του νερού. Είναι άλγη; Είναι στο τέλος του βίντεο.

Τρίτο: Στα φύλλα της φτέρης υπάρχουν μικρά "αυγουλάκια", συμμετρικά. Ομως δεν έχω πλέον zebra μέσα και δεν θυμάμαι αν υπήρχαν χθες-προχθές. Δοκίμασα με τη λαβίδα να δω αν είναι βρωμιά, είναι κολλημένα, άρα ίσως και να 'ναι αυγά (;). Είδα και τα σκουλικάκια πάνω στην ανούμπια. Βάζω 2 φωτογραφίες. Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται κι αυτό που έγραφα για τις κλωστές, φαίνονται μερικές που δεν αφαίρεσα τελικά και 2 σαλιγκάρια physa, που φαίνεται να ευημερούν. 

Εχω την υποψία ότι στο ενυδρείο μου άρχισαν να συνυπάρχουν πολλοί τύποι άλγης.

Ελπίζω να μη γίνομαι φορτικός, όμως καλύτερα να ρωτάω παρά να αυτοσχεδιάζω

287601880_388346513420285_7968310525486077154_n.jpg

288210150_725457555364859_1559354436349120224_n.jpg

Εμενα με ενδιαφερει ενα πραγμα.... Γιατι ψαχνετε αυτα, που δεν υπαρχουν? Που ειδατε υδρα στη φωτο? Κυκλώστε την σας παρακαλω!

Πρεπει να παρουμε μεγεθυντικο φακο για να την δουμε, γιατι με το ματι λιγο δυσκολο.

Αυτο, που βλεπω εγω ειναι - πολλες βρωμιτσες στο ανουμπιας (διάβασε περιττώματα των ψαριων), βλεπω, οτι ξεκινανε οι αλγες να εμφανιζονται και γενικος αρχιζει να ζωντανεύει το μικρο οικοσύστημα του ενυδρειου. Στο ενυδρειο μας ζουν πολλοί και διάφοροι ζωντανοι οργανισμοι απο βακτηρια, ινφουσορια, bryozoa μεχρι  νηματώδη και πλατυ σκουλικακια. Σχεδον ολα ειναι ακινδυνα για τα ψαρια. Υπαρχουν και παρασιτικα, εννοειται, αλλά δεν θα τα δειτε σε πετρες και φυτα - θα ειναι ή πανω στο ψαρι ή μεσα στο ψαρι....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...