Taxiarchis 13 Μαίου 2022 #1 Share 13 Μαίου 2022 (edited) Καλημέρα σε όλους τους φίλους αφρικανους και μη. Πρόσφατα είχαν γίνει κάποιες αλλαγές στο ενυδρείο όσο αφορά τα ψάρια , βιότοπο ,πέτρες κτλ. Να επισημάνω ότι πριν της αλλαγές του ενυδρείου είχα ποιο πολλά ψάρια περίπου 17 και δύο είδη τώρα λιγότερα και ένα είδος. Ενυδρειο: 250 L Τώρα θα αναφερθώ ρουτίνες ενυδρείου ότι έκανα και με τα πρώτα μου ψάρια. Αλλαγές νερού : 60-70 % κάθε ΣΚ και πάντα προετοιμασία νερού ×2 βαρέλια 70 L με θερμαντήρα, αντλία στα βαρέλια. Υλικά στο νερό στην προετοιμασία Safe, cichlid lake salt ,Malawi/V Buffer, cichlid Trace . Καθαρισμός φίλτρου : fluval 307 κάθε 2 μήνες περίπου. Υλικά φίλτρου fluval 307 : Σφουγγάρια, υαλοβάμβακα, βιολογικό , purigen Καθαρισμός φίλτρου : Eheim pickup 500 κάθε 2-3 εβδομάδες αλλαγή υαλοβάμβακα. Υλικά φίλτρου Eheim pickup 500 : Μόνο υαλοβάμβακα Σκούπα βυθού: κάθε βδομάδα με την αλλαγή νερού και Καθαρισμός τζάμι . Τα παραπάνω που ανέφερα ρουτίνες κτλ συνεχίζα και τα έκανα και με τα καινούργια ψάρια Psedotropheus saulosi Αριθμός 10. Λοιπόν αφού γίνανε η αλλαγές στο ενυδρείο, μετά από κάποιο διάστημα ανέβασε αμμωνία το ενυδρείο. Γιατί? Ποια τα λάθη? Πρέπει να αλλάξω κάτι στης ρουτίνες? ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ. Έγινε επεξεργασία 13 Μαίου 2022 - Taxiarchis Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Μαίου 2022 #2 Share 13 Μαίου 2022 (edited) Μία ώρα πριν, το μέλος Taxiarchis έγραψε: Καθαρισμός φίλτρου : fluval 307 κάθε 2 μήνες περίπου. Αλλαγη scape ειναι ανακάτεμα βυθου θελεις-δεν θελεις. Αμμωνια ηταν αναμενόμενο να εμφανιστει σε ενα φρεσκο ενυδρειο. Γνωμη μου - 1- πολυ μικρος καδος φιλτρου, λιγο βιολογικο υλικο ....... στα λιτρα σου πρεπει να εχεις καδο τουλαχιστον 10-12λ. 2- σε ενυδρεια με υψιλο ΡΗ η αμμωνια θεριζει (οπως και στα θαλασσινα) 3- το ενυδρειο ειναι πολυ φρεσκο! μονο 2 μηνων. Κανονικα για να στρωσει καλα καλα θελει πανω απο 3-ς μηνες (μεχρι 6), η αστάθεια μεχρι να στρώσει ειναι φυσιολογικη. Αν εχεις κατω την ψιλη αμμω - ακομα ενας παραγοντας, που επιρεαζει. Γενικος δεν στρωνει γρηγορα. 4- σκουπα βυθου... ειναι ξυλο με 2 ακρες. Απο την μια κανει καλο απομακρύνοντας την βρωμιά, απο την άλλη βγαινει στην στήλη του νερου αρκετη βρωμια, που μπορει να προκαλεσει και αmmonia spike. συν μπορει λιγο παραπανω τροφη να επεσε ..... Έγινε επεξεργασία 13 Μαίου 2022 - natateo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 13 Μαίου 2022 Author #3 Share 13 Μαίου 2022 (edited) Ξέχασα να αναφέρω ότι το ενυδρείο τρέχει σχεδόν 1 χρόνο. Τάισμα τα ψάρια 1 φορά την ημέρα και τόσο όσο να μην φτάνει στον πάτο. Ο κάδος συνολικά λίτρα 5,5 Και τα δύο φίλτρα μου γυρνάνε 6,7 φορές σχεδόν το νερό extra τον κυκλοφορητή που έχω. Βιολογικό υλικό έχω βάλει 500 ml νομίζω ήταν και extra από την fluval όταν είχα αγοράσει το 307 και από το 207 Βιολογικό υλικό. Έγινε επεξεργασία 13 Μαίου 2022 - Taxiarchis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mik7 13 Μαίου 2022 #4 Share 13 Μαίου 2022 πριν 39 λεπτά, το μέλος Taxiarchis έγραψε: Ξέχασα να αναφέρω ότι το ενυδρείο τρέχει σχεδόν 1 χρόνο. Τάισμα τα ψάρια 1 φορά την ημέρα και τόσο όσο να μην φτάνει στον πάτο. Ο κάδος συνολικά λίτρα 5,5 Και τα δύο φίλτρα μου γυρνάνε 6,7 φορές σχεδόν το νερό extra τον κυκλοφορητή που έχω. Βιολογικό υλικό έχω βάλει 500 ml νομίζω ήταν και extra από την fluval όταν είχα αγοράσει το 307 και από το 207 Βιολογικό υλικό. Πόσο είναι σύνολο το βιολογικό υλικό χωρίς τα σφουγγάρια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 13 Μαίου 2022 Author #5 Share 13 Μαίου 2022 πριν 14 λεπτά, το μέλος mik7 έγραψε: Πόσο είναι σύνολο το βιολογικό υλικό χωρίς τα σφουγγάρια? Καλημέρα φίλε μου αυτό δεν το γνωρίζω ακριβώς αλλά υπολόγισε το fluval 307 τους 2 πάνω πάνω τελευταίους κάδους γεμάτο βιολογικό υλικό matrix + μακαρόνι από την fluval Link to comment Share on other sites More sharing options...
mik7 13 Μαίου 2022 #6 Share 13 Μαίου 2022 Το ότι έχεις αμμωνία είναι θέμα φίλτρανσης και συμφωνώ με ότι είπε πιο πάνω η @natateo. Στα 250 λίτρα ενυδρείο αφρικάνικο,θα έβαζα το λιγότερο 2,5 λίτρα σε όγκο βιολογικό υλικό στο φίλτρο. Η αμμωνία πόσο σου δείχνει?? Και πόσο τα νιτρικά?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Μαίου 2022 #7 Share 13 Μαίου 2022 (edited) πριν 3 ώρες, το μέλος Taxiarchis έγραψε: Καθαρισμός φίλτρου : fluval 307 κάθε 2 μήνες περίπου Νομιζα οτι ειναι φρεσκο το ενυδρειο σου, γιατι λες ανα 2 μηνες.... δεν καταλαβα καλα. Λεω πρωτη φορα μετα απο 2 μηνο καθαρισες. Μαλλον αλλαγη φταιει. Έγινε επεξεργασία 13 Μαίου 2022 - natateo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 13 Μαίου 2022 Author #8 Share 13 Μαίου 2022 πριν 20 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε: Νομιζα οτι ειναι φρεσκο το ενυδρειο σου, γιατι λες ανα 2 μηνες.... δεν καταλαβα καλα. Λεω πρωτη φορα μετα απο 2 μηνο καθαρισες. Μαλλον αλλαγη φταιει. Κάθε 2 μήνες καθαρίζω το φίλτρο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 13 Μαίου 2022 Author #9 Share 13 Μαίου 2022 Ο κατασκευαστής λέει ότι στα 500 ml βιολογικό matrix ότι κάνει για 200 λίτρα νομίζω χωρίς να είμαι σίγουρος. + το μακαρόνι της fluval από την μάνα του .Δεν είναι αρκετά?. Θα το ψάξω ακριβώς πόσα γραμμάρια είναι συνολικά και θα σας πω Link to comment Share on other sites More sharing options...
mik7 13 Μαίου 2022 #10 Share 13 Μαίου 2022 Όχι βάρος αλλά σε όγκο μέτρα. Άσε τι γράφουν οι συσκευασίες.. Έχω 125 λίτρα φυτεμένο με 1.5 λίτρο matrix με λίγα ψάρια μικρά και πάλι θέλει λίγο παραπάνω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 13 Μαίου 2022 Author #11 Share 13 Μαίου 2022 (edited) Μήπως φταίει ότι η αναλογία με τα προηγούμενα ψάρια και τα οφέλημα βακτήρια? Θέλω να πω ότι πριν ήταν ποιο πολλά τα ψάρια που δημιούργησαν μια Α αμμωνία οπότε ήταν και τόσο τα οφέλημα βακτήρια. Ίσως τώρα επειδή είναι λιγότερα τα ψάρια και ποιο μικρά σε μέγεθος να δημιουργούν μια Β αμμωνία λιγότερο με αποτέλεσμα λιγότερα βακτήρια? Δηλαδή δεν είναι έτσι στην βιολογία μας τόσο αμμωνία τόσο οφέλημα βακτήρια? Οπότε με συνδυασμό αλλαγή πέτρες, πλύσιμο φίλτρον να (σκότωσα) εξασθένησαν και τα λίγα βακτήρια που έμειναν. Έγινε επεξεργασία 13 Μαίου 2022 - Taxiarchis Link to comment Share on other sites More sharing options...
mik7 13 Μαίου 2022 #12 Share 13 Μαίου 2022 Άλλαξες την διάταξη και χάλασε η ισορροπία του ενυδρείου. Πρόσθεσε βιολογικό υλικό, γενικώς φτιάξε τα φίλτρα σου,με τις αλλαγές νερού βάλε και κάνα βακτήριο πχ. Prodibio Biodigest. Παρακολουθείς τις τιμές των τεστ.. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos 13 Μαίου 2022 #13 Share 13 Μαίου 2022 Καλησπέρα και από εμένα . Η μαγική φράση που δεν προσέξατε είναι η αλλαγή στις πέτρες του ενυδρείου . Σε ένα Αφρικανικό ενυδρείο όπου ο διάκοσμος του αποτελείται απο πέτρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην βιολογία του ενυδρείου (ίσως και + 20% ) . Ο συνδυασμός τώρα 60% αλλαγής του νερού (το μικρότερο κακό) μαζί με τον καθαρισμό του φίλτρου και την αλλαγή των πετρών μείωσαν δραματικά τις αποικίες των βακτηρίων . Ταξιάρχη δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις βακτήρια να μειώσεις στο ελάχιστο την τροφή και σύντομα θα επέλθει η ισορροπία ξανά στο ενυδρείο . ΥΓ Σε ένα Αφρικανικό ενυδρείο λόγω της μεγάλης ροής σε όλη την στήλη του νερού οι πέτρες (βράχοι) παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της βιολογίας ειδικά αν είναι αρκετά πορώδεις (λάβας θαλάσσης φεγγαρόπετρες κτλ) και θα πρέπει να αποφεύγεται ο καθαρισμός του φίλτρου με ταυτόχρονη απομάκρυνσή τους . 1 1 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 13 Μαίου 2022 #14 Share 13 Μαίου 2022 Καλησπέρα, Για να σου ανεβάσει αμμωνία ώριμο ενυδρείο είτε αφαίρεσες πέτρες που υπήρχαν καιρό στο ενυδρείο και θεωρητικά είχαν πιάσει κάποια βιολογία και μαζί ανακάτεμα του βυθού από αναδιακόσμηση είτε άθελα σου καθάρισες τα φίλτρα (μαζί και ξέπλυμα του υλικού) σε συνδυασμό με μεγάλη αλλαγή νερού. Μια τελευταία περίπτωση που σίγουρα βέβαια θα είχες προσέξει θα ήταν να είχες μωρά στο ενυδρείο αλλά το αποκλείουμε. Ουσιαστικά τώρα η βιολογία θέλει να ισορροπήσει οπότε την βοηθάς με βακτήρια. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 13 Μαίου 2022 Author #15 Share 13 Μαίου 2022 Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 13 Μαίου 2022 #16 Share 13 Μαίου 2022 Διάστασεις ενυδρείου ; Αλλαγή νερού σε τόσο ψηλό ποσοστό κάθε Σαββατοκυριάκο δεν χρειάζεται. Τα φίλτρα καλό είναι να τα καθαρίζεις απλά όταν βλέπεις οτι πέφτει η ροή τους.Αλλαγή μόνο του βαμβακιού.ΠΡΟΣΟΧΗ στη ποσότητα τροφής .Τώρα οι πέτρες κατα πόσο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιολογία σε ενα αφρικάνικο ,μάλλον αυτό αφορά περισσότερο τους θαλασσινούς που έχουν ζωντανό βράχο. Στείλε μας σε παρακαλώ μια φωτο του ενυδρείου σου. Και κάτι αλλο οταν καθαρίζουμε φίλτρα κανουμε χρήση νερό του ενυδρείου οχι βρύσης που πιθανόν να έχει χλώριο. Καλή επιτυχία και ψυχραιμία 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Μαίου 2022 #17 Share 13 Μαίου 2022 πριν 2 ώρες, το μέλος marinos έγραψε: Σε ένα Αφρικανικό ενυδρείο λόγω της μεγάλης ροής σε όλη την στήλη του νερού οι πέτρες (βράχοι) παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της βιολογίας ειδικά αν είναι αρκετά πορώδεις (λάβας θαλάσσης φεγγαρόπετρες κτλ) και θα πρέπει να αποφεύγεται ο καθαρισμός του φίλτρου με ταυτόχρονη απομάκρυνσή τους . Θα συμφωνήσω μόνο με το - αν είναι αρκετά πορώδεις..... Αν δουμε πόση επιφανεια εχει 100 μλ του Matrix πχ., βλεπουμε, οτι η επιφανεια μιας απλης λείας πετρας (να ειναι και αρκετα μεγαλη) δεν συγκρίνεται με την συνολική επιφάνεια Matrix πχ. Δηλ ας πουμε οτι εχουμε μια πετρα κυβο (πιο απλη μαθηματική ) 0,5μΧ0,5μ - δηλ, θα πιάσει το μισο ενυδρείο ..... Εμβαδόν=6Χ (0,5Χ0,5)=1,5m2 Τα 100μλ matrix εχει εμβαδον 70m2 https://www.seachem.com/matrix.php 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 13 Μαίου 2022 Author #18 Share 13 Μαίου 2022 @Νίκος Γκογκάκης την γνώμη σου θέλω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos 13 Μαίου 2022 #19 Share 13 Μαίου 2022 πριν 8 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: Θα συμφωνήσω μόνο με το - αν είναι αρκετά πορώδεις..... Αν δουμε πόση επιφανεια εχει 100 μλ του Matrix πχ., βλεπουμε, οτι η επιφανεια μιας απλης λείας πετρας (να ειναι και αρκετα μεγαλη) δεν συγκρίνεται με την συνολική επιφάνεια Matrix πχ. Δηλ ας πουμε οτι εχουμε μια πετρα κυβο (πιο απλη μαθηματική ) 0,5μΧ0,5μ - δηλ, θα πιάσει το μισο ενυδρείο ..... Εμβαδόν=6Χ (0,5Χ0,5)=1,5m2 Τα 100μλ matrix εχει εμβαδον 70m2 https://www.seachem.com/matrix.php Ωραία η ανάλυση σου Ναταλία άλλα μιλάς για υλικό του φίλτρου (ελαφρόπετρα πολυτελείας με μπόλικες σάλτσες από την εταιρία ) και όχι μέρος του διάκοσμου που είναι οι πέτρες . Για να γίνω ποιο κατανοητός (χωρίς να είναι ακριβώς το ίδιο) σκέψου σε ένα φυτεμένο ενυδρείο να αφαιρέσεις όλα τα φυτά και ταυτόχρονα να καθαρίσεις το φίλτρο και κάνεις 60% αλλαγή νερού , τα αποτελέσματα ποια θα είναι. Και ο φίλος μου Ταξιάρχης ΜΑΖΙ με τον καθαρισμό του φίλτρου και την μέγαλη αλλάγη νερού αφαίρεσε και αυτές τις πέτρες που όπως βλέπεις μόνο λείες δεν είναι ..... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 13 Μαίου 2022 #20 Share 13 Μαίου 2022 πριν 10 λεπτά, το μέλος marinos έγραψε: Ωραία η ανάλυση σου Ναταλία άλλα μιλάς για υλικό του φίλτρου (ελαφρόπετρα πολυτελείας με μπόλικες σάλτσες από την εταιρία ) και όχι μέρος του διάκοσμου που είναι οι πέτρες . Για να γίνω ποιο κατανοητός (χωρίς να είναι ακριβώς το ίδιο) σκέψου σε ένα φυτεμένο ενυδρείο να αφαιρέσεις όλα τα φυτά και ταυτόχρονα να καθαρίσεις το φίλτρο και κάνεις 60% αλλαγή νερού , τα αποτελέσματα ποια θα είναι. Και ο φίλος μου Ταξιάρχης ΜΑΖΙ με τον καθαρισμό του φίλτρου και την μέγαλη αλλάγη νερού αφαίρεσε και αυτές τις πέτρες που όπως βλέπεις μόνο λείες δεν είναι ..... Αγαπητέ Μαρίνο υπάρχει κάπου στη βιβλιογραφία που να αναφέρεται σε βιολογία που κρατούν οι πέτρες στα ενυδρεία του γλυκού και ειδικά της Αφρικής; Καταλαβαίνω τι εννοείς πιο πάνω αλλά αν υπάρχει βιβλιογραφία με ενδιαφέρει Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos 13 Μαίου 2022 #21 Share 13 Μαίου 2022 Καλησπέρα Σωκράτη . Εκτός από την εμπειρία και την λογική μου, ναι το είχα διαβάσει κάπου (το ψάχνω και μόλις το βρω θα το ανεβάσω). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 13 Μαίου 2022 #22 Share 13 Μαίου 2022 πριν 4 λεπτά, το μέλος marinos έγραψε: Καλησπέρα Σωκράτη . Εκτός από την εμπειρία και την λογική μου, ναι το είχα διαβάσει κάπου (το ψάχνω και μόλις το βρω θα το ανεβάσω). Ευχαριστώ 🙂 θα περιμένουμε με ενδιαφέρον Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 14 Μαίου 2022 #23 Share 14 Μαίου 2022 πριν 6 ώρες, το μέλος ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ έγραψε: Ευχαριστώ 🙂 θα περιμένουμε με ενδιαφέρον Καλημερα Σωκρατη! Οι παλαιουρες προ αμνημονεύτων χρόνων, οταν δεν υπηρχαν ολα αυτα τα υλικα φιλτρανσης χρησιμοποιούσαν ελαφρόπετρα. Λάβα λιγότερο γιατι ηταν και δυσεύρετο υλικό αλλα ακομη και ο ζεόλιθος κανει πολυ καλη δουλειά. Απλα τα νεα κεραμικά υλικα του εμποριου προσφερουν ως ενα βαθμο περισσότερη επιφανεια αποικησης σε μικροτερο ογκο συγκριτικά με τα φυσικα υλικα. Θα συμφωνήσω με τον Μαρινο περι πετρας και καθαρισμο των φιλτρων και θα μας διαφωτίσει μια φώτο του πριν με το μετά του ενυδρειου. Σιγουρα μειωθηκαν αρκετες αποικιες στην ολη φαση αλλαγης scape αλλα πιστευω ειναι θεμα ημερων να επανελθει η ισοροποια στο συστημα, εκτος εαν στο συνολο τα υλικα δεν επαρκουν για την ολικη επαναφορα αποικισης των βακτηριων. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 14 Μαίου 2022 Author #24 Share 14 Μαίου 2022 (edited) Πριν Έγινε επεξεργασία 14 Μαίου 2022 - Taxiarchis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 14 Μαίου 2022 Author #25 Share 14 Μαίου 2022 Πρώτη φωτογραφία είναι πριν Η δεύτερη φωτογραφία είναι τώρα Τρίτη φωτογραφία κάπου στην μέση από την περίοδο που έκανα αφρικάνικο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος