Jump to content

Φυτεμένο τοπίου

anathema

Recommended Posts

Το chemiclean (δυο δόσεις) ευτυχώς εξαφάνισε το κυανοβακτήριο. Έκανα ένα καλό καθάρισμα αφαιρώντας και οτι σάπιο φυτό μπορούσα και πρόσθεσα κάποια ακόμα φυτά (Ludwigia super red, Lobelia cardinalis). Με όλη αυτή την ιστορία τα φυτά έχουν στρεσσαριστεί και έχουν περιορίσει την ανάπτυξή τους με αποτέλεσμα σε κάποια να έχει αρχίσει να εμφανίζεται τριχοειδής άλγη. Σκέφτομαι να προσθέσω και 20 γαρίδες αμάνο ώστε να βοηθήσουν μέχρι να ισορροπήσει το ενυδρείο και πάρουν τα φυτά τα πάνω τους.

Θεωρώ οτι ήταν λάθος να περιμένω να φύγει το κυανοβακτήριο μόνο του (ούτε και το blue exit βοήθησε κάπου) έπρεπε να είχα ρίξει κατευθείαν chemiclean πριν σκεπάσει τα φυτά. 

• Like 2

το chemiclean έκανε σωστά την δουλειά του αλλά εμείς κυρίως το λέμε ώστε να μην επαναπαυτείς σε αυτό και να προσπαθήσεις να δεις ποια ανισορροπία έχει το σύστημα γιατί μπορεί πολύ εύκολα να επανεμφανιστεί...ελπίζω σιγά σιγά να βρει τα πατήματα του το ενυδρείο και να το χαρείς στο μέγιστο...

• Like 2

Υπομονή.... τις Αμάνο άφησε τες για αργότερα.

• Like 1

Παντως να ξερεις πως τα φιλτρα σου για το ενυδρειο ειναι μικρα..... προσπαθησε μεχρι να στρωσει το ενυδρειο να εχεις καλη αναταραξη γιατι η ροη τους ειναι αδυναμη και ο βυθος δυκολα οξυγονώνεται σωστά.

• Like 1

Το ενυδρείο δείχνει να σταθεροποιείται και τα φυτά έχουν συνέλθει και αναπτύσονται κανονικά. Έχω προσθέσει αρκετές γαρίδες αμάνο και neocaridina που καθάρισαν σε μεγάλο βαθμό το βυθό κυρίως. 

B6163368-1785-4D18-8E82-D105F0BC8AC0.jpeg

• Like 4

Πολυ καλυτερα..... εχεις και γρασιδακι :)

Το micmol aqua pro 60w το εχεις πανω απο την αμμο;;

πριν 1 λεπτό, το μέλος Rik έγραψε:

Πολυ καλυτερα..... εχεις και γρασιδακι :)

Το micmol aqua pro 60w το εχεις πανω απο την αμμο;;

Όχι είναι στο κέντρο του ενυδρείου. Η άλγη της άμμου είναι πολύ λίγη ,γρασίδι φαίνεται μόνο στη φωτογραφία και πιστεύω σε λίγο καιρό θα φύγει και αυτή. Παραμένει λίγη τριχοειδής άλγη που έχει μειωθεί πολύ.

Παντως τα πισω φυτα δεν εχουν αρκετό φωτισμο αν κρινω απο την αναπτυξη τους και μπροστα στην αμμο ισως εχει αρκετο φωτισμο.....

Αν δεν φυγει στην πορεία η πρασινιλα στο βυθο να πας λιγο παραπίσω το δυνατο φωτιστικο.

Έγινε επεξεργασία - Rik
  • Like 1

πριν 14 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Παντως τα πισω φυτα δεν εχουν αρκετό φωτισμο αν κρινω απο την αναπτυξη τους και μπροστα στην αμμο ισως εχει αρκετο φωτισμο.....

Αν δεν φυγει στην πορεία η πρασινιλα στο βυθο να πας λιγο παραπίσω το δυνατο φωτιστικο.

Πίσω είναι ο περισσότερο δυνατός φωτισμός καθώς εκεί βρίσκονται επιπλέον τα δυο fluval aquasky. Απλά τα πίσω φυτά είναι νέο φυτεμένα καθώς αντικαταστάθηκαν αυτά που είχε καταστρέψει το κυανοβακτηρίδιο. Πιστεύω σε κάνα δυο εβδομάδες να είναι πολύ ψηλότερα. 

• Like 1

Τα φυτά αναπτύσσονται πολύ καλά με μόνο λίγη πράσινη άλγη στην άμμο μόνο με αποτέλεσμα να καταναλώνουν τα νιτρικά με μεγάλο ρυθμό. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα θρεπτικά παρόλο που δεν τα μετράω. Καθώς το κόστος των υγρών λιπασμάτων είναι μεγάλο σκεφτόμουν να αρχίσω να ρίχνω λιπάσματα σε σκόνη και συμπλήρωμα με ένα υγρό mikro πχ flourish ή profito.

ποια η γνώμη σας, τι πρέπει να πάρω και σε τι ποσότητα να τα χρησιμοποιώ;

πχ βλέπω στο aquasabi κάτι τέτοιο για νιτρικά https://www.aquasabi.com/Aquasabi-Carbamide-Urea-500-g

φωσφωρικά https://www.aquasabi.com/Aquasabi-Monopotassium-phosphate-500-g

κάλιο https://www.aquasabi.com/Aquasabi-Potassium-sulfate-1000-g

μαγνήσιο https://www.aquasabi.com/Aquasabi-Magnesium-sulphate-1000-g

πριν 6 ώρες, το μέλος anathema έγραψε:

aquasabi κάτι τέτοιο για νιτρικά https://www.aquasabi.com/Aquasabi-Carbamide-Urea-500-g

αυτο δεν κανει. Παρε ΚΝΟ3 - νιτρικο καλιο. potassium nitrate

N2, N3 - μια χαρα

Mg - δεν χρειαζεσαι

• Like 1
  • Agree 1

Δωσε τουλαχιστων καμια γενικη μετρηση..... ΝΟ3 που βρίσκεσαι;

• Like 1

πριν 18 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε:

Aν θελεις DIY λιπασματα - https://rotalabutterfly.com/nutrient-calculator.php

Ευχαριστώ πολύ χρήσιμο. Από που μπορούμε να βρούμε τέτοιες σκόνες μόνο σε ένα ενυδρειακό μαγαζί έχω δει

πριν 12 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Δωσε τουλαχιστων καμια γενικη μετρηση..... ΝΟ3 που βρίσκεσαι;

Από 25 που ήταν για αρκετές μέρες σε μια εβδομάδα πήγε 2.5. Τώρα που τα φυτά έχουν σταθερή ανάπτυξη θέλω να κάνω μια εκτίμηση της κατανάλωσης ώστε να ρίχνω αντίστοιχα. Νομίζω ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 ml Seachem nitrogen ανά εβδομάδα με μία αλλαγή 50%.

Δωσε γενικες μετρησεις anathemase   :)........ δεν ξερουμε ΡΗ, ΚΗ, co2, GH..... 10 με 20 ΝΟ3 θα εισαι οκ.

Ξεκινα σταδιακα με το Seachem nitrogen ομως γιατι σε βλεπω να σκαει ξανα κανα κυανοβακτηριο. Προσωπικα για την ωρα δεν θα εκανα χρήση ιχνοστοιχείων και θα παρακολουθουσα την εξελιξη αρχικα. Βεβαια ο καθε ενας μας εχει τον τροπο του στην προσεγγιση περι του θεματος...... εγω ειμαι του λαου λαου, αρχικα αργα αλλα σταθερα μεχρι εκει που με παιρνει.

πριν 20 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Δωσε γενικες μετρησεις anathemase   :)........ δεν ξερουμε ΡΗ, ΚΗ, co2, GH..... 10 με 20 ΝΟ3 θα εισαι οκ.

Ξεκινα σταδιακα με το Seachem nitrogen ομως γιατι σε βλεπω να σκαει ξανα κανα κυανοβακτηριο. Προσωπικα για την ωρα δεν θα εκανα χρήση ιχνοστοιχείων και θα παρακολουθουσα την εξελιξη αρχικα. Βεβαια ο καθε ενας μας εχει τον τροπο του στην προσεγγιση περι του θεματος...... εγω ειμαι του λαου λαου, αρχικα αργα αλλα σταθερα μεχρι εκει που με παιρνει.

Τις ώρες παροχής co2 (πράσινο drop checker) το ph είναι 7, το ΚΗ 14, το GH 15. Nitrogen ρίχνω ήδη σταθερά αλλά η κατανάλωση δεν είναι σταθερή και τα νιτρικά επίσης. Τώρα τα έχω ανεβάσει στο 20.

• Like 1

πριν 2 ώρες, το μέλος anathema έγραψε:

Από 25 που ήταν για αρκετές μέρες σε μια εβδομάδα πήγε 2.5. Τώρα που τα φυτά έχουν σταθερή ανάπτυξη θέλω να κάνω μια εκτίμηση της κατανάλωσης ώστε να ρίχνω αντίστοιχα. Νομίζω ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 ml Seachem nitrogen ανά εβδομάδα με μία αλλαγή 50%.

Τάισε παραπάνω τα ψαρια (βαλε κι άλλα) και θα εχεις νιτρικα φουλ! :D

• Like 1

πριν 2 ώρες, το μέλος anathema έγραψε:

Τις ώρες παροχής co2 (πράσινο drop checker) το ph είναι 7, το ΚΗ 14, το GH 15. Nitrogen ρίχνω ήδη σταθερά αλλά η κατανάλωση δεν είναι σταθερή και τα νιτρικά επίσης. Τώρα τα έχω ανεβάσει στο 20.

Βασικά εάν δεν μετράς πια nh3 και no2 είναι καιρός να αρχίσεις να βάζεις σταδιακά ψαράκια. Χαμήλωσε όμως λίγο το co2. Με τις αλλαγές νερού σε τη φάση είσαι; πόσες και πόσο; 

έχω σκοπό να βάλω για αρχή ένα κοπαδάκι με 20 αρλεκίνους και λίγο αργότερα άλλο ένα με 20 boraras brigittae και τέλος. 

Θα φανεί ταίζοντας αυτά τα ψαράκια που θα βρίσκονται τα νιτρικά και ανάλογα θα δω και τι συμπλήρωμα σε λίπασμα θα χρειαστεί.

έχετε δίκιο ότι με τόσο χαμηλή ιχθυοφόρτωση στεγνώνει αμέσως το ενυδρείο.

• Like 1

Μία ώρα πριν, το μέλος anathema έγραψε:

και λίγο αργότερα άλλο ένα με 20 boraras brigittae

Στο ενυδρειο πανω απο 60λ θα τα ψαχνεις....:), πολυ μικρα ειναι

• Like 1

• 3 weeks later...

Το ενυδρείο έχει συνεχώς σκαμπαναβέσματα. Για τρίτη  φορά, εκεί που τα φυτά είχαν πάρει φόρα και μεγάλωναν πολύ γρήγορα, σταμάτησαν και άρχισαν να πιάνουν τριχοειδή άλγη χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Τα νιτρικά παίζουν 10-25 και ρίχνω λιπάσματα flourish και nitrogen μία φορά την εβδομάδα. Επίσης χάθηκαν και οι περισσότερες red cherry γαρίδες που είχα. 

Μία ώρα πριν, το μέλος anathema έγραψε:

Το ενυδρείο έχει συνεχώς σκαμπαναβέσματα. Για τρίτη  φορά, εκεί που τα φυτά είχαν πάρει φόρα και μεγάλωναν πολύ γρήγορα, σταμάτησαν και άρχισαν να πιάνουν τριχοειδή άλγη χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Τα νιτρικά παίζουν 10-25 και ρίχνω λιπάσματα flourish και nitrogen μία φορά την εβδομάδα. Επίσης χάθηκαν και οι περισσότερες red cherry γαρίδες που είχα. 

Δες το ph. Την νυχτα εχεις καλη ανατάραξη επιφάνειας; (πως χάθηκαν οι γαρίδες; απλα κρύφτηκαν ή πανε;)

Για τα φυτα.... Το καλιο το ξεχασες; Χωρις καλιο με τετοια φυτομαζα δεν γινεται. Φωσφορικα πόσο;

Αν εχεις βαλει υποστρωμα, τοτε κραταει καπου 2 μηνες, μετα θελει κανονκα λιπανση.

πριν 2 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Δες το ph. Την νυχτα εχεις καλη ανατάραξη επιφάνειας; (πως χάθηκαν οι γαρίδες; απλα κρύφτηκαν ή πανε;)

Για τα φυτα.... Το καλιο το ξεχασες; Χωρις καλιο με τετοια φυτομαζα δεν γινεται. Φωσφορικα πόσο;

Αν εχεις βαλει υποστρωμα, τοτε κραταει καπου 2 μηνες, μετα θελει κανονκα λιπανση.

Υπάρχει αρκετά καλή ανατάραξη και οξυγόνωση πιστεύω. Κάποιες γαρίδες τις έχω δει νεκρές οπότε υποθέτω κάτι αντίστοιχο και για τις υπόλοιπες που δε βλέπω (δεν έχω κάποια εμπειρία με γαρίδες έως τώρα δεν γνωρίζω τι μπορεί να τις πείραξε. Τις αμάνο τις βλέπω οκ και μεγαλώσανε πολύ, ίσως αυτές κυνηγήσανε τις red cherry)

Για τα φυτά τώρα, το PH τις ώρες με παροχή CO2 (πράσινο drop checker) είναι 7, τις ώρες χωρίς CO2 (μπλέ drop checker) είναι 7.5. Το νερό είναι βρύσης και συνήθως κάνω δύο αλλαγές 50% την εβδομάδα.

Κάλιο δεν έριξα ποτέ, φωσφορικά δεν έχω μετρήσει ποτέ ούτε έχω ρίξει. Υπάρχει περίπτωση να λείπει κάτι από αυτά τα δύο και να μην αναπτύσσονται τα φυτά; Πόσο πιθανό είναι να επανέλθουν αν αρχίσω να ρίχνω κάλιο και φώσφορο; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...