boulkmanjimakos 9 Ιανουαρίου 2022 #1 Share 9 Ιανουαρίου 2022 (edited) Καλησπέρα και από μένα! Δεν πίστευα ποτέ πως σε ένα σαλόνι 45 m² θα χωρούσανε 3 ενυδρεία. Ποτέ μην λες ποτέ όμως, και μετά το 250l με τους δίσκους και το φυτεμένο 35l με γαρίδες ήρθε η ώρα να στρουμωχθεί κάπου και ένα 125l αυτή την φορά θαλασσινό. Είναι το πρώτο μου εγχείρημα με αλάτι και πραγματικά προσπαθώ να διαβάσω και να μάθω όσα περισσότερα γίνεται. Καταρχάς να πω πως το ενυδρείο θα είναι κύβος 50*50*50 και θα έχει και ένα sub 75*40*35. Συνολικά λίτρα με το sub γύρω στα 230. Σε αυτήν την φάση έχω κατασκευάσει με τεσσάρι κιλοδοκό την βάση του ενυδρείου Ξέρω πως είναι λίγο περίεργα τα πόδια στήριξης αλλά ήταν η μόνη λύση ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί στον χώρο που το ήθελα. Όταν το δείτε τελειωμένο θα το καταλάβετε. Επίσης έχω αγοράσει εποξειδικό αστάρι όπου θα περαστεί δύο χέρια και άλλα δύο χέρια μετά αντίστοιχη βαφή ώστε να μην έχουμε προβλήματα με σκουριές. Ταυτόχρονα έχω παραγγείλει τα τζάμια, όπου θα είναι crystal clear το μπροστινό και περιμένω τον φίλο μου Ορέστη @salamander να βρει χρόνο να τα κολλήσουμε. Εδώ πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ κυρίως στον Ορέστη @salamander αλλά και στον Πάνο Νώτα, όπως και σε όλα τα παιδιά του forum που πραγματικά με έχουν βοηθήσει άπειρα σε αυτήν μου την προσπάθεια. Όσο το κατασκευαστικό κομμάτι βρίσκεται σε εξέλιξη και για να μην χάνω χρόνο αποφάσισα να ξεκινήσω με το στρώσιμο του βράχου σε κουβά. Αγοράστηκε λοιπόν νεκρός βράχος και ξεκινήσαμε την διαδικασία του στησίματος - κολλήματος του scape. Χρησιμοποίησα 12kg βράχο, το τσιμέντο της Aquaforest και κόλα μαστίχα δύο συστατικών της D-D. Πάλι με την βοήθεια του Ορέστη το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό. Το επόμενο βήμα ήταν να χρησιμοποιήσω κόλα στιγμής και να την βάλω όπου ήταν φανερό στο μάτι το τσιμέντο. Από πάνω πασπάλισα με αραγωνίτη και έτσι κρύφτηκαν όλα τα σημεία που ήταν κολλημένα τα κομμάτια του βράχου με το τσιμέντο. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν αυτό. Και μόλις ο Βράχος στέγνωσε, μεταφέρθηκε στο σπίτι και μπήκε σε κουβά με νερό όσμωσης για τρεις μέρες ώστε να καθαρίσει από σκόνες και βρομιες. Αφού άδειασα το πρώτο νερό, ξαναγέμισα τον κουβά με νερό όσμωσης μπήκε θερμοστάτης και αντλία και ξεκίνησε το στρώσιμο. Το αλάτι που χρησιμοποίησα είναι το coral Pro της Red Sea και τα βακτήρια της Brightwell Microbacter 7. Θερμοκρασία του νερού για το στρώσιμο 27,8 και αλατότητα 1015. Βακτήρια ρίχνω 5ml σε 70l νερού κάθε μέρα για τις πρώτες 7 μέρες και 5ml την εβδομάδα για τον επόμενο μήνα και βλέπουμε. Είμαι ενθουσιασμένος με την όλη φάση και περιμένω πως και πως να δω τον ύφαλο να παίρνει σιγά σιγά μορφή. Έγινε επεξεργασία 9 Ιανουαρίου 2022 - boulkmanjimakos 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! 9 Ιανουαρίου 2022 #2 Share 9 Ιανουαρίου 2022 Με το καλό! Καλογεμιστο και καλοτάξιδο! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
salamander 9 Ιανουαρίου 2022 #3 Share 9 Ιανουαρίου 2022 Καλή αρχή, υπομονή και σωστά βήματα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nik.sof 9 Ιανουαρίου 2022 #4 Share 9 Ιανουαρίου 2022 Καλή αρχή και υπομονή! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 9 Ιανουαρίου 2022 #5 Share 9 Ιανουαρίου 2022 Ειστε δύναμη!!!Περιμένουμε update!??? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 9 Ιανουαρίου 2022 #6 Share 9 Ιανουαρίου 2022 Καλη αρχη!!!!!!!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos nts 9 Ιανουαρίου 2022 #7 Share 9 Ιανουαρίου 2022 Καλή αρχή αγορίνα! Με το καλό να δεις τον ύφαλο όπως εσύ το επιθυμείς! Είμαι σίγουρος οτι θα γίνει καλή δουλειά εφ όσον έχεις τον Ορέστη δίπλα σου, αλλά και εσύ με την σειρά σου έχεις αποδείξει πως με ό,τι και να καταπιαστείς του βγάζεις το ζουμί μέχρι να το κάνεις όπως το φαντάζεσαι! Με το καλό λοιπόν!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 9 Ιανουαρίου 2022 #8 Share 9 Ιανουαρίου 2022 Με το καλό, ξεκίνησες, σωστά, υπομονή να έχεις και όλα θα γίνουν. @salamanderpower. Μπράβο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 10 Ιανουαρίου 2022 Author #9 Share 10 Ιανουαρίου 2022 (edited) Πάμε να μοιραστώ μαζί σας και μια αναποδιά που λίγο πολύ έχει συμβεί σχεδόν σε όλους τους χομπίστες. Όταν αποφάσισα να κουράρω τον βράχο σε κουβά (δεν είχα μεγάλο κουβά) πήγα σε μεγάλο πολυκατάστημα να αγοράσω έναν ώστε να βάλω τον βράχο μέσα και να ξεκινήσω το στρώσιμο. Προμηθεύτηκα λοιπόν τον κουβά (λευκό ορθογώνιο κουτί αποθήκευσης πλεξι γκλάς) και αφού κοιμήθηκαν όλοι στο σπίτι ξεκίνησα να τον γεμίζω με νερό όσμωσης.... Αφού λοιπόν γέμισε και έβαλα και τον βράχο μέσα, ξαφνικά ακούω ένα "κρατσσσσσ"..... Ωχ λέω, και μέχρι να το πω η στάθμη αρχίζει να πέφτει και το νερό (ευτυχώς χωρίς αλάτι μέσα) να χύνετε στο πάτωμα της κουζίνας.... Μέσα σε 2 λεπτά 70litra νερού ήταν όλο στο πάτωμα.... Ευτυχώς που το πάτωμα της κουζίνας είναι πλακάκι και δεν είναι παρκέ ή λαμινειτ η γενικά κάτι ξύλινο! Ευτυχώς που η κουζίνα συνορεύει με το wc στο οποίο υπάρχει σιφόνι, γιατί διαφορετικά θα σφουγγάριζα μέχρι και σήμερα! ? Όλα αυτά στις 2 τα ξημερώματα.... Ευτυχώς που η γυναίκα μου κοιμόταν!!! ? Συμπέρασμα 1, δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά κουτιά αποθήκευσης για ενυδρειακή χρήση...! Συμπέρασμα 2, η σφουγγαρίστρα πρέπει να είναι ο καλύτερος μας φίλος αν κάνουμε αυτό το hobby. ? ? ? Έγινε επεξεργασία 10 Ιανουαρίου 2022 - boulkmanjimakos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 10 Ιανουαρίου 2022 #10 Share 10 Ιανουαρίου 2022 Παρε κουτι απο ΙΚΕΑ πλαστικο, διάφανο, χωρις ροδες (εννοειται) Μια χαρα κανει δουλεια, μιλαμε 3-4 χρόνια τωρα. Εχω βαλει και βραχο και λαβα και πετρες και και και... Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 11 Ιανουαρίου 2022 Author #11 Share 11 Ιανουαρίου 2022 πριν 21 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: Παρε κουτι απο ΙΚΕΑ πλαστικο, διάφανο, χωρις ροδες (εννοειται) Μια χαρα κανει δουλεια, μιλαμε 3-4 χρόνια τωρα. Εχω βαλει και βραχο και λαβα και πετρες και και και... Μάλλον έφτιαξε το ότι πήρα κουτί με ροδάκια, γι'αυτό δεν άντεξε. Τώρα με τον μεγάλο τον μαύρο κουβά σκουπιδιών είμαι οκ, οπότε μια χαρά! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 27 Ιανουαρίου 2022 Author #12 Share 27 Ιανουαρίου 2022 (edited) Είμαστε σε καλό δρόμο! Το νερό μέσα στον κουβά ακόμα, και σιγά σιγά αρχίζει να στρώνει! Δεν είμαστε έτοιμοι βέβαια ακόμα αλλά που θα πάει, θέλει τον χρόνο του και θα κάνει τον κύκλο του αζώτου. Ταυτόχρονα έχω ξεκινήσει το κόλημα του ενυδρείου! Να εδώ και το μπαλκόνι που θα κατεβάζει το νερό στο sub, πριν κολληθεί στην πλάτη από το main ενυδρείο. Προσαρμογή και τοποθέτηση των πλαστικών σωληνώσεων με τις βάνες! Και αφού μπήκε και η σίτα απο πλέξι glass για να φεύγει από εκεί το νερό στο μπαλκόνι, το γεμίσαμε με νερό για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε διαρροές! ? Ταυτόχρονα βάφτηκε και η βάση και τοποθετήθηκε με 12αρια στριφόνια στον τοίχο! Τώρα είμαστε σε αναμονή! Τις επόμενες μέρες το ενυδρείο θα είναι στο σπίτι και θα τοποθετηθεί πάνω στην βάση! Υπολογίζω να ξεπλύνω τον αραγωνίτη και να τον βάλω στο ενυδρειο και να βάλω τον βράχο από τον κουβά μεσα και να συνεχίσω το στρώσιμο εκεί! Έγινε επεξεργασία 27 Ιανουαρίου 2022 - boulkmanjimakos 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 28 Ιανουαρίου 2022 Author #13 Share 28 Ιανουαρίου 2022 Ήρθαν και τα καινούρια μου παιχνιδάκια! Skimmer Nyos 120 και Chiller Teco150 με uv και θέρμανση! Και έπεται και συνέχεια! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 28 Ιανουαρίου 2022 #14 Share 28 Ιανουαρίου 2022 πριν 10 ώρες, το μέλος boulkmanjimakos έγραψε: Skimmer Nyos 120 και Chiller Teco150 με uv και θέρμανση! Ποια τράπεζα λήστεψες, πες την αλήθεια..... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 29 Ιανουαρίου 2022 Author #15 Share 29 Ιανουαρίου 2022 πριν 10 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: Ποια τράπεζα λήστεψες, πες την αλήθεια..... Κάτσε, και ακόμα δεν τα είδες όλα! Άντε, πάρε κάτι ακόμα! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 29 Ιανουαρίου 2022 #16 Share 29 Ιανουαρίου 2022 Με αποτελείωσες πρωί πρωί! Όλα super! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! 1 Φεβρουαρίου 2022 #17 Share 1 Φεβρουαρίου 2022 ΔΥΝΑΤΟΣ!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 9 Φεβρουαρίου 2022 Author #18 Share 9 Φεβρουαρίου 2022 Και επιτέλους το ενυδρείο ήρθε στο σπίτι! Το τοποθέτησα πάνω στην βάση και αφού ξέπλυνα τον αραγωνίτη καλά με νερό όσμωσης τον έβαλα στον πυθμένα. Μετά με προσοχή έβγαλα τον βράχο από τον κουβά και τον μετέφερα μέσα στο ενυδρείο Ο Salamander ρυθμίζει με πρωσίλοση την Vortech Προς το παρόν περιμένω βρεθεί χρόνος να κολλήσουμε το sub. Μέχρι τότε έχω βάλει την αντλία επιστροφής μέσα στο ενυδρείο και ανακυκλώνει το νερό μαζί με το wave maker. Ακόμη έχω αμμωνία και περιμένω υπομονετικά. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos nts 10 Φεβρουαρίου 2022 #19 Share 10 Φεβρουαρίου 2022 Ωραίος!! Για πες Δημήτρη τι μετρήσεις έχεις κάνει και τι σου βγάζει τελευταία?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 10 Φεβρουαρίου 2022 Author #20 Share 10 Φεβρουαρίου 2022 Ammonia 1 Νιτρώδη 0 Νιτρικά 5 Και φωσφορικά 0 Γενικά περιμένω κάποια στιγμή να μου μηδενίσει η αμμωνία. Αν και τα api βέβαια είναι κορυφαία στο γλυκό, στο αλμυρό δεν τα εμπιστεύομαι και τόσο. Εχθές έκανα μια παραγγελία καινούρια τέστ μόνο για το θαλασσινό και αυτά είναι Αμμωνία Salifert Νιτρώδη Salifert Νιτρικά φωτόμετρο της Hanna το high range Και φωσφορικά φωτόμετρο της Hanna το ultra low range Θα περιμένω να έρθουνε και θα κάνω μετρήσεις και με αυτά και θα σου πω @panos nts 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 10 Φεβρουαρίου 2022 #21 Share 10 Φεβρουαρίου 2022 πριν 9 ώρες, το μέλος boulkmanjimakos έγραψε: Αμμωνία Salifert Δυσκολο να καταλαβεις την διαφορά στα χρωματα.... εδω καλυτερα δειχνει το ΑΡΙ. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 11 Φεβρουαρίου 2022 Author #22 Share 11 Φεβρουαρίου 2022 Έτοιμο και το sub! Μερικές μέρες υπομονή να στεγνώσει και θα μεταφερθεί στο σπίτι! 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 13 Φεβρουαρίου 2022 Author #23 Share 13 Φεβρουαρίου 2022 Ήρθαν και τα τεστάκια οπότε πάμε για πιο ακριβείς μετρήσεις πλέον! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! 13 Φεβρουαρίου 2022 #24 Share 13 Φεβρουαρίου 2022 Ωραίο σαμπ . Ωραία τεστ . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boulkmanjimakos 16 Φεβρουαρίου 2022 Author #25 Share 16 Φεβρουαρίου 2022 Ιδιαίτερη μέρα σήμερα! Επιτέλους ήρθε το sub στο σπίτι και πλέον είμαστε έτοιμοι ώστε να τρέξει το ενυδρείο κανονικά! Αφού γίνανε και οι απαραίτητες συνδέσεις, έβαλα σε λειτουργία και το skimmer! Η αλήθεια είναι πως σε αυτήν την φάση οι κατεβασιές ακούγονται κάπως, αλλά έχω σκεφτεί τρόπο που πιστεύω πως θα τις κάνει εντελώς αθοριβες. Το sub έχει μπει πάνω σε κινούμενη βάση με Ρόδες για να μπορεί να βγαίνει προς τα έξω ώστε να μπορώ να δουλεύω πιο εύκολα. Γι'αυτό και είναι τόσο μεγάλες οι κατεβασιές με τον πράσινο σωλήνα! 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος