Popular Post The_greek_scaper 16 Δεκεμβρίου 2021 Popular Post #1 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 Γενική κατηγορία ενυδρείου Κοινωνικό, Φυτεμένο τοπίου Γενικές Πληροφορίες Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 60x30x36 Συνολικά Λίτρα: 60 Sump (λίτρα): - Οργανισμοί Φυτά: Hemianthus callitrichoides 'Cuba', Micranthemum tweediei 'Monte Carlo', Eleocharis acicularis mini, Marsilea hirsuta, Marsilea crenata, Alternanthera reineckii mini, Pogostemon erectus, Rotala indica 'Bonsai', Rotala sp. Green, Rotala rotundifolia, Rotala h'ra, Bucephalandra "Kedagang", Bucephalandra pygmaea, Bucephalandra "Braun-rot / Serimbu" Ψάρια: 10 Hyphessobrycon herbertaxelrodi (Black neon tetra) Άλλα είδη: 6 Neocaridina Heteropoda (Yellow Golden Back) , 10 Caridina multidentata (Amano shrimp), 10 Clithon Corona Snails Διακοσμητικά υλικά Φόντο: ADA Light screen 60 Πέτρες: Seiryu stones Ξύλα: - Άλλα διακοσμητικά : ADA aqua gravel, ADA La Plata sand, Dennerle Gravel Baikal. Υπόστρωμα: ADA Amazonia Ver II (12lt), ADA AMAZONIA Powder (1lt). Βυθός: ADA Powersand advanced s (2lt), ADA Powersand s (x2) (4lt), το τελευταίο χρησιμοποιήθηκε σε δύο δυχτάκια της seachem για ανύψωση του υποστρώματος στο πίσω μέρος, 2 λίτρα σε κάθε δυχτάκι. Φωτισμός Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): ADA Aquasky rgb 60 Διάρκεια φωτισμού: 7 ώρες (τον πρώτο μήνα λειτουργίας ξεκινησε με 6 ώρες και ανέβηκε σταδιακά μέχρι τις 7 ώρες). Υποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: Oase biomaster Thermo 350 (1100lt/h) γεμισμένο με 4lt seachem matrix, ένα σακουλάκι 100ml seachem purigen και μια λεπτή στρώση ενυδρειακο βαμβάκι. Σφουγγάρι παρέμεινε μόνο στο πρόφιλτρο, τα υπόλοιπα στα καλάθια του κάνιστρου αφαιρέθηκαν. Θέρμανση/ Ψύξη: heater 200 watt (εσωτερικά του φίλτρου - έκδοση Thermo), ISTA Energy-Saving Arrayed Cooling Fan (Double), Temperature Controller STC1000. Λίπανση: Σύστημα λίπανσης της ADA, ADA Brighty K : 3ml κάθε μέρα ADA Brighty mineral : 3ml κάθε μέρα ADA Brighty iron : 1 ml μέρα παρά μέρα ΑDA brighty nitrogen : 1ml κάθε μερα Τα δύο τελευταία χρησιμοποιήθηκαν 1,5 μήνα μετά το ξεκίνημα και η δοσολογία τους προσαρμόστηκε ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών. Aqua Forest (AF) red boost: 6 σταγόνες κάθε μέρα. ADA Green Gain Plus: 3 σταγόνες μετά από κάθε μεγάλο κούρεμα. Παροχή CO2: Eheim co2 set 600, Aquario Neo CO2 extended special diffuser medium. 3 φυσαλίδες το δευτερόλεπτο. Διατροφή: Dennerle complete gourmet menu, Dennerle neon&co buster, Hikari micro pellets, Ocean Nutrition daphnia (κατεψυγμένη), Ocean Nutrition cyclops (κατεψυγμένη), Ocean Nutrition bloodworms (κατεψυγμένη). Dennerle shrimp king complete, Dennerle shrimp king snow pops, Dennerle shrimp king yummy gum, Dennerle shrimp king moringa pops, Hikari Shrimp Cuisine. Παράμετροι pH: 6,8 Γενική σκληρότητα (GH): 7 - 9 Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):4 Αμμωνία (ΝΗ3): 0 mg/l Νιτρώδη (ΝΟ2): 0 mg/l Νιτρικά (ΝΟ3): 0-5 mg/l Φωσφορικά (PΟ4): - Μέση Θερμοκρασία (°C): 23°C Συντήρηση Αλλαγές νερού: Εβδομαδιαία αλλαγή νερού 50% με νερό αντίστροφης όσμωσης. * Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Συλλογή νερού αντίστροφης όσμωσης σε βαρέλι 40lt. Στον πάτο του οποίου έχουν τοποθετηθεί μια αντλία Oase optimax 1000 και ένας θερμαντήρας Eheim Thermocontrol 150 watt. Με τη χρήση του θερμαντήρα το νερό θερμαίνεται στους 23°C πριν την εισαγωγή του στο ενυδρείο. Μετά το γέμισμα του ενυδρείου ακολουθεί άμεση πρόσθεση αλάτων στο νερό (Green Aqua Gh Plus) με στόχο την άνοδο και τη σταθεροποίηση του tds στα 120ppm. Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Σε κάθε αλλαγή νερού γινεται καθαρισμός των τζαμιών (με ξύστρα και σφουγγάρι), απαλή σκούπα βυθού (κρατάω το λάστιχο αλλαγής 1 με 2 εκατοστά πάνω από το το φύλλωμα, την άμμο και το χώμα και κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις απομακρύνω όλους τους ρύπους χωρίς να προκαλώ αναταραχή στο βυθό) και χρησιμοποιούνται τα εξής conditioners νερού: ADA Clear Water, ADA Soft Water, ADA Vita Mix σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ανάλογα την ανάπτυξη των φυτών κατά τη διάρκεια της συντήρησης γίνεται μικρό κλάδεμα (κλάδεμα μεμονωμένων φυτών ή διόρθωση λεπτομερειών) και μεγάλο κλάδεμα (γενικό κλάδεμα όλου του ενυδρείου). *Η αλλαγές νερού κατά το ξεκίνημα τον πρώτο μήνα ακολούθησαν τελείως διαφορετική ρουτίνα. *Σε περιόδους που το ενυδρείο προσπαθούσε να βρει την ισορροπία του και σε περιόδους μεγάλων αλλαγών στο aquascape γίνονταν 2 αλλαγές νερού 50% εβδομαδιαία. Φωτογραφίες: 7 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ 16 Δεκεμβρίου 2021 #2 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 Εξαιρετικό!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 16 Δεκεμβρίου 2021 Author #3 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 πριν 4 λεπτά, το μέλος ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ έγραψε: Εξαιρετικό!!!!!! Σ'ευχαριστώ πολύ! ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxiarchis 16 Δεκεμβρίου 2021 #4 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 Πανέμορφο. Μπράβο φίλε μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jester 16 Δεκεμβρίου 2021 #5 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 Αχ αυτές οι ροταλες! Καθρέφτη δεν εβαλες όμως… κουκλί κουκλί! Θύμισε μου γιατί neocaridina και όχι caridina; Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 16 Δεκεμβρίου 2021 Author #6 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 πριν 47 λεπτά, το μέλος Taxiarchis έγραψε: Πανέμορφο. Μπράβο φίλε μου Να είσαι καλά φίλε μου! Σ'ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 16 Δεκεμβρίου 2021 Author #7 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 πριν 15 λεπτά, το μέλος Jester έγραψε: Αχ αυτές οι ροταλες! Καθρέφτη δεν εβαλες όμως… κουκλί κουκλί! Θύμισε μου γιατί neocaridina και όχι caridina; Καλησπέρα!! Σ'ευχαριστώ. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που διάλεξα τις συγκεκριμένες γαρίδες... Απλά τις είδα και μου άρεσαν... Δεν είχα καθόλου εμπειρία από ζωντανά τότε...καθρέφτη;;; τι εννοείς;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
george1280 16 Δεκεμβρίου 2021 #8 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 Πάρα πολύ όμορφο... Έτοιμο για διαγωνισμό είναι... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jester 16 Δεκεμβρίου 2021 #9 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 40 minutes ago, The_greek_scaper said: Καλησπέρα!! Σ'ευχαριστώ. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που διάλεξα τις συγκεκριμένες γαρίδες... Απλά τις είδα και μου άρεσαν... Δεν είχα καθόλου εμπειρία από ζωντανά τότε...καθρέφτη;;; τι εννοείς;;; Τα λέγαμε στο ζουμ (ο Αλέξανδρος είμαι) που μας έδειχνες τον τρελο με τον καθρέφτη που είχε βάλει για οφθαλμαπάτη και κάτι είπες πως σκεφτόσουν να το δοκιμάσεις. Τα φυτα παντως βγηκαν παρά πολύ ωραία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 16 Δεκεμβρίου 2021 Author #10 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 Μία ώρα πριν, το μέλος Jester έγραψε: Τα λέγαμε στο ζουμ (ο Αλέξανδρος είμαι) που μας έδειχνες τον τρελο με τον καθρέφτη που είχε βάλει για οφθαλμαπάτη και κάτι είπες πως σκεφτόσουν να το δοκιμάσεις. Τα φυτα παντως βγηκαν παρά πολύ ωραία. Αααα...ε που να το ξέρω...? Ναι σίγουρα κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω... Γενικά πήγε πολύ καλά αυτό το ενυδρείο... Αλλά είχε και πολλές αστοχίες... Ελπίζω ότι θα μου γίνουν μάθημα ώστε να τις αποφύγω στα επόμενα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 16 Δεκεμβρίου 2021 Author #11 Share 16 Δεκεμβρίου 2021 Μία ώρα πριν, το μέλος george1280 έγραψε: Πάρα πολύ όμορφο... Έτοιμο για διαγωνισμό είναι... ? Σ'ευχαριστώ πολύ! Δε σας ξέρω και με τα ονόματα εδώ πέρα... ?? Και πέφτει τρολάρισμα.. ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dartman 17 Δεκεμβρίου 2021 #12 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 Στα είχα πει και online ! Μαγεμένος με το αποτέλεσμα , καταπληκτικό ενυδρείο . Χίλια μπράβο. Και αποτι θυμάμε είναι τα πρώτα σου βήματα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 17 Δεκεμβρίου 2021 Author #13 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 Μία ώρα πριν, το μέλος dartman έγραψε: Στα είχα πει και online ! Μαγεμένος με το αποτέλεσμα , καταπληκτικό ενυδρείο . Χίλια μπράβο. Και αποτι θυμάμε είναι τα πρώτα σου βήματα! Καλημέρα! Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε! Σ'ευχαριστώ πολύ! Ναι.. Καλά θυμάσαι... Είναι το πρώτο... Ξεκίνησα πριν ένα χρόνο. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dano23 17 Δεκεμβρίου 2021 #14 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 απ τα καλύτερα φυτεμένα που έχω δει τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα...πολλά μπράβο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 17 Δεκεμβρίου 2021 Author #15 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 πριν 5 λεπτά, το μέλος dano23 έγραψε: απ τα καλύτερα φυτεμένα που έχω δει τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα...πολλά μπράβο... Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...πιστεύω ότι υπήρχε σίγουρα περιθώρια βελτίωσης...λόγω χρόνου και απειρίας δεν μπόρεσα να το κάνω...πάντως το συγκεκριμένο ενυδρείο θα έχει μια ξεχωριστή θέση... Γτ ήταν το πρώτο και με έμαθε τόσα πολλά... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anathema 17 Δεκεμβρίου 2021 #16 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 Εκπληκτικό αποτέλεσμα, μπράβο σου. Παρόλο που δεν είχα ποτέ φυτεμένο βλέποντας τέτοια ενυδρεία αρχίζουν και μπαίνουν μικρόβια. Αν θέλεις δώσε μας κάποιες πληροφορίες για την χρονική εξέλιξη του ενυδρείου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dano23 17 Δεκεμβρίου 2021 #17 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 πριν 15 λεπτά, το μέλος The_greek_scaper έγραψε: Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...πιστεύω ότι υπήρχε σίγουρα περιθώρια βελτίωσης...λόγω χρόνου και απειρίας δεν μπόρεσα να το κάνω...πάντως το συγκεκριμένο ενυδρείο θα έχει μια ξεχωριστή θέση... Γτ ήταν το πρώτο και με έμαθε τόσα πολλά... ? συμφωνώ σε όλα γιατί είμαι ακριβώς στην ίδια φάση με σένα....ελπίζω και εγώ σιγά σιγά να ξεκινήσω κάτι καινούριο μιας και η γυάλα έχει μείνει άδεια αρκετές μέρες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 17 Δεκεμβρίου 2021 Author #18 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 πριν 31 λεπτά, το μέλος dano23 έγραψε: συμφωνώ σε όλα γιατί είμαι ακριβώς στην ίδια φάση με σένα....ελπίζω και εγώ σιγά σιγά να ξεκινήσω κάτι καινούριο μιας και η γυάλα έχει μείνει άδεια αρκετές μέρες... Ανυπομονώ να δω το επόμενο project σου... Το προηγούμενο ήταν φανταστικό! Σε αυτό που ετοιμάζω τώρα ξεκινάω σε λίγες μέρες dry start με cuba κι εγώ... Οπότε μάλλον θα χρειαστώ καθοδήγηση... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 17 Δεκεμβρίου 2021 Author #19 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 πριν 45 λεπτά, το μέλος anathema έγραψε: Εκπληκτικό αποτέλεσμα, μπράβο σου. Παρόλο που δεν είχα ποτέ φυτεμένο βλέποντας τέτοια ενυδρεία αρχίζουν και μπαίνουν μικρόβια. Αν θέλεις δώσε μας κάποιες πληροφορίες για την χρονική εξέλιξη του ενυδρείου. Καλημέρα φίλε μου και σ'ευχαριστώ πολύ! Εννοείται να το δοκιμάσεις... Δυστυχώς μέχρι και το δεύτερο μήνα του ενυδρείου έχω πολύ λιγο οπτικό υλικό...αλλα θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα χρονοδιάγραμμα με ότι έχω...και θα σου απαντήσω τμηματικά... Επίσης αν έχεις συγκεκριμένες ερωτήσεις/απορίες θα με βοηθούσε πολύ σε αυτό. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jester 17 Δεκεμβρίου 2021 #20 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 14 hours ago, The_greek_scaper said: Αααα...ε που να το ξέρω...? Ναι σίγουρα κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω... Γενικά πήγε πολύ καλά αυτό το ενυδρείο... Αλλά είχε και πολλές αστοχίες... Ελπίζω ότι θα μου γίνουν μάθημα ώστε να τις αποφύγω στα επόμενα... όσο γερνάς ξεχνάς εεε μαθαίνεις εννοω. οι πέτρες είναι πραγματικά καταπληκτικές. ε στο επομενο θα είναι πιο Μπομπα μην μασάς. Άντε συντομα και πρωτια στην ADA. οι pelia τι γίνανε; Δεν φτάσανε καλά ή αποφάσισες να μην τις βάλεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 17 Δεκεμβρίου 2021 Author #21 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 πριν 1 ώρα, το μέλος Jester έγραψε: όσο γερνάς ξεχνάς εεε μαθαίνεις εννοω. οι πέτρες είναι πραγματικά καταπληκτικές. ε στο επομενο θα είναι πιο Μπομπα μην μασάς. Άντε συντομα και πρωτια στην ADA. οι pelia τι γίνανε; Δεν φτάσανε καλά ή αποφάσισες να μην τις βάλεις; Λογικά από βδομάδα θα έρθει το πακέτο με τις moss και μόλις παραλάβω θα παραγγείλω τη riccardia...αυτη η photo είναι το προηγούμενο στήσιμό μου...Είναι η συμμετοχή μου στον IAPLC 2021... Έχει ξεστηθεί και δουλεύω πια το επόμενο project που θα λάβω μέρος στον IAPLC 2022... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 17 Δεκεμβρίου 2021 Author #22 Share 17 Δεκεμβρίου 2021 πριν 7 ώρες, το μέλος anathema έγραψε: Εκπληκτικό αποτέλεσμα, μπράβο σου. Παρόλο που δεν είχα ποτέ φυτεμένο βλέποντας τέτοια ενυδρεία αρχίζουν και μπαίνουν μικρόβια. Αν θέλεις δώσε μας κάποιες πληροφορίες για την χρονική εξέλιξη του ενυδρείου. 1. Πρώτη επαφή με το χόμπι - έμπνευση. Πριν περίπου ένα χρόνο από τύχη έπεσα πάνω σε ένα βίντεο του ευρωπαϊκού καναλιού Green Aqua, το YouTube μου το είχε στα προτεινόμενα βίντεο αν και δεν είχα παρακολουθήσει κάτι παρόμοιο πριν... Το θυμάμαι ακόμα αυτό το βίντεο... Μετά από αυτό.... Σαν να γύρισε ένας διακόπτης... Τις επόμενες 2 εβδομάδες πρέπει να είδα όλα τα βίντεο του συγκεκριμένου καναλιού...και μερικά από αυτά δύο φορές...Τότε ήταν που αποφάσισα ότι "ναι.. Θέλω να κάνω το δικό μου ενυδρείο"...εκεί ήταν που πήρα την πιο σωστή απόφαση που έχω κάνει όσο καιρό ασχολούμαι με αυτό το χόμπι... Μπήκα στη σελίδα του καναλιού και άρχισα να βλέπω όλα τα βίντεο στην κατηγορία tutorial (είναι μια σειρά από βίντεο χωρισμένα ανά κατηγορία που αναλύουν όλα τα κομμάτια στο στήσιμο ενός φυτεμένου ενυδρείου). Την πρώτη φορά που τα είδα δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα... Οπότε τα είδα ξανά... Και ξανά... Και ξανά... Και κάθε φορά καταλάβαινα (ψάχνοντας ταυτόχρονα στο διαδίκτυο) ένα στοιχείο παραπάνω... Έτσι έφτασα στο σημείο όλη αυτή τη γνώση να την κάνω κτήμα μου. Το επόμενο στάδιο ήταν να οργανώσω τις αγορές μου βασιζόμενος στο τι θα χρειαστώ στο στήσιμο και στη συντήρηση. Έγιναν 3 μεγάλες παραγγελίες στις 27/11/20 (black friday). Το διάστημα πριν έρθουν οι παραγγελίες σκεφτόμουν τι ήθελα να φτιάξω..πως θα ήταν το aquascape μου... Επηρεασμένος εκείνο το διάστημα από δύο στυλ (iwagumi και Brazilian) και από ένα ενυδρείο που είχε φτιάξει ένας διαδημος Ευρωπαίος aquascaper Σχεδίασα το ενυδρείο μου και επέλεξα να χρησιμοποιήσω πέτρες seiryu,τις οποίες και παράγγειλα.. Σχεδόν ένα μήνα μετά είχα όλα τα πράγματα που χρειαζόμουν... Και είχα στήσει τον εξοπλισμό...ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω... 4 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 18 Δεκεμβρίου 2021 #23 Share 18 Δεκεμβρίου 2021 πολυ ωραια ολα! Μονο αυτο το χριστουγεννιατικο δέντρο χαλαει την εικονα...δεν το λεω με κακια 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
The_greek_scaper 18 Δεκεμβρίου 2021 Author #24 Share 18 Δεκεμβρίου 2021 πριν 38 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε: πολυ ωραια ολα! Μονο αυτο το χριστουγεννιατικο δέντρο χαλαει την εικονα...δεν το λεω με κακια Καλημέρα! Σ'ευχαριστώ πολύ! Εννοείται ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε κριτική... Αλλιώς δε θα γινόταν κάνεις καλύτερος σε τπτ... ? Συμφωνώ μαζί σου... Δεν ξέρω γιατί από την αρχή το έβαλα εκεί και γτ δεν το αφαίρεσα στην πορεία... Αν τώρα έφτιαχνα αυτό το scape ξανά σίγουρα δεν θα υπήρχε... Θα έπαιζα με την απίστευτη σκιά του βράχου από πίσω και θα πρόσθετα λεπτομέρειες με μικρές bucephalandras και anubias pangolino...."χριστουγενιάτικο δέντρο" χαχαχαχαχα...???? Το τι έχω ακούσει και από άλλους γι αυτό..."λεμονοκυπάρισο", νερατζολεμονιά" ???? (καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι η μόνη που το έχει σχολιάσει)...τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε... Σ'ευχαριστώ και πάλι για την κριτική σου! ??? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 18 Δεκεμβρίου 2021 #25 Share 18 Δεκεμβρίου 2021 πριν 7 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: πολυ ωραια ολα! Μονο αυτο το χριστουγεννιατικο δέντρο χαλαει την εικονα...δεν το λεω με κακια @natateo αν βάλει λαμπάκια θα δήξει ποιο καλό Μια χαρά είναι το ενυδρείο σου αφού τα ψάρια κινούνται όμορφα και έχουν χώρο όλα τα άλλα είναι γούστα ΥΓ το μονοπάτι στην μέση τη όνομα έχει ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος