Maria Manthou 19 Οκτωβρίου 2021 #1 Share 19 Οκτωβρίου 2021 Καλησπέρα σας! Έχω έναν μονομάχο εδώ και 10 μήνες σε ένα ενυδρείο 20l. Τον έχω μόνο του. Τις τελευταίες 2 μέρες παρατήρησα πως είναι υποτονικός καθώς κάθεται συνέχεια στον πάτο του ενυδρείου χωρίς ιδιαίτερη κινητικότητα. Βέβαια οπότε του βάζω τροφή (1 φορά την ημερα) ανταποκρίνεται κατευθειαν που μου δείχνει πως δεν έχει χάσει την όρεξη του. Νομίζω όμως πως είναι άρρωστος. Μπορείτε να μου πείτε κάποια γνώμη; και τι μπορώ να κάνω να τον βοηθησω; Ευχαριστώ!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRhythmScaper 20 Οκτωβρίου 2021 #2 Share 20 Οκτωβρίου 2021 Γεια σου Μαρία. Το ότι το ψάρι έχει αυτή τη συμπεριφορά σαφώς και είναι ένδειξη του ότι κάτι δεν πάει καλά, όμως, πέραν των φωτογραφιών πρέπει να δώσεις κάποιες λεπτομέρειες επιπλέον, ώστε να μπορέσεις να βοηθηθείς περισσότερο. Για παράδειγμα, πόση είναι η θερμοκρασία του νερού; Με τι φίλτρο τρέχει το ενυδρείο; Τι υλικά περιέχει; Μετρήσεις στο νερό έχεις κάνει όλο αυτό το διάστημα; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 20 Οκτωβρίου 2021 #3 Share 20 Οκτωβρίου 2021 @Maria Manthou, καλως ηρθες στο φορουμ! Όπως ειπε ο φιλος πιο πανω, χρειαζομαστε καποιες πληροφοριες. Αν μπορεις, συμπληρωσε την φορμα παρακατω ή τουλαχιστον γραψε τιμες νιτρικων, αμμωνιας,,θερμοκρασια και ρουτινες (αλλαγες νερου πόσα λιτρα και πόσο συχνα κάνεις, πως καθαριζεις το φιλτρο κτλ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 20 Οκτωβρίου 2021 Author #4 Share 20 Οκτωβρίου 2021 πριν 8 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: @Maria Manthou, καλως ηρθες στο φορουμ! Όπως ειπε ο φιλος πιο πανω, χρειαζομαστε καποιες πληροφοριες. Αν μπορεις, συμπληρωσε την φορμα παρακατω ή τουλαχιστον γραψε τιμες νιτρικων, αμμωνιας,,θερμοκρασια και ρουτινες (αλλαγες νερου πόσα λιτρα και πόσο συχνα κάνεις, πως καθαριζεις το φιλτρο κτλ). ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : πιθανότητα αρρώστιας ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - Λίτρα: 20 - Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): ενσωματωμένη φιλτρανση, 20l - Ιστορικό : 10 μηνες - Ψάρια (είδη και αριθμός): 1 μονομάχος - Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): τάισμα 1 φορά την ημέρα, αλλαγή νερού 1 φορά ανά 2 βδομάδες, όταν αλλάζω νερό προσθέτω start plus και υγρό για άλγη ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ Δεν έχουν γίνει ποτε μετρησεις - Θερμοκρασία: 25 βαθμούς ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ: -Υγρά Τεστ: οχι -Strips: οχι -Ηλεκτρονικά: οχι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ - Είδος Ψαριού: μονομάχος - Ιστορικό Ψαριού: - Συμπτώματα που παρουσιάζει: κάθεται μόνιμα στον πάτο του ενυδρείου, σχεδόν καθόλου κινητικότητα, υποτονικός, τα πτερύγια του φαίνονται αδυναμα ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα) -Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: οχι -Δοσολογία: οχι -Χρόνος Χρήσης: οχι -Αναλυτική περιγραφή:οχι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 20 Οκτωβρίου 2021 Author #5 Share 20 Οκτωβρίου 2021 πριν 19 λεπτά, το μέλος Maria Manthou έγραψε: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : πιθανότητα αρρώστιας ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - Λίτρα: 20 - Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): ενσωματωμένη φιλτρανση, 20l - Ιστορικό : 10 μηνες - Ψάρια (είδη και αριθμός): 1 μονομάχος - Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): τάισμα 1 φορά την ημέρα, αλλαγή νερού 1 φορά ανά 2 βδομάδες, όταν αλλάζω νερό προσθέτω start plus και υγρό για άλγη ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ Δεν έχουν γίνει ποτε μετρησεις - Θερμοκρασία: 25 βαθμούς ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ: -Υγρά Τεστ: οχι -Strips: οχι -Ηλεκτρονικά: οχι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ - Είδος Ψαριού: μονομάχος - Ιστορικό Ψαριού: - Συμπτώματα που παρουσιάζει: κάθεται μόνιμα στον πάτο του ενυδρείου, σχεδόν καθόλου κινητικότητα, υποτονικός, τα πτερύγια του φαίνονται αδυναμα ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα) -Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: οχι -Δοσολογία: οχι -Χρόνος Χρήσης: οχι -Αναλυτική περιγραφή:οχι Καλησπέρα παιδιά και ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Επίσης ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRhythmScaper 20 Οκτωβρίου 2021 #6 Share 20 Οκτωβρίου 2021 Μαρία γεια σου και πάλι. Εκ πρώτης όπως τα περιγράφεις στη φόρμα ασθενειών, το πρόβλημα φαίνεται να έχει να κάνει με κακές συνθήκες στο νερό του ενυδρείου σου. Καταρχάς να σου πω ότι σαν γενικό κανόνα, αλλαγή νερού πραγματοποιείται εβδομαδιαία και ποσοστό αυτού, όχι όλο. Το προς αντικατάσταση νερό, πρέπει να προετοιμάζεται σε ξεχωριστό δοχείο, να είναι στην ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού στο ενυδρείο και να έχει προστεθεί σκεύασμα αντιχλωρίου. Στο ενσωματωμένο φίλτρο που έχει το ενυδρείο σου, εκτός απ’ το σφουγγάρι έχει από κάτω κάποιο άλλο υλικό; Για να μη σε «βομβαρδίσω» με το ένα άρθρο πίσω απ’ το άλλο, να σου πω με απλά λόγια ότι στο φίλτρο εκτός από σφουγγάρι, πρέπει να υπάρχει το λεγόμενο «βιολογικό υλικό» που κατά κύριο λόγο και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι αυτό που διατηρεί το νερό στο ενυδρείο υγιές για τους οργανισμούς που βρίσκονται μέσα. Για να μην σε κουράσω άλλο, απάντησε μου αν θες στα παρακάτω και ξαναμιλαμε: 1. Στις αλλαγές νερού τι ποσοστό αντικαθιστούσες; 2. Εκτός από τα σκευάσματα που ανέφερες έκανες χρήση αντιχλωρίου; 3. Υπάρχει άλλο υλικό μέσα στο ενσωματωμένο φίλτρο εκτός από σφουγγάρι; ΥΓ. Μέχρι να βγει κάποια άκρη και να μπορέσουμε εγώ η κάποιος άλλος να σε κατευθύνει, ενδεχόμενος να χρειαστεί να εντατικοποιηθούν οι αλλαγές νερού, άνω της μίας φοράς την εβδομάδα. 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 21 Οκτωβρίου 2021 #7 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Συμφωνώ με όσα είπε ο @TheRhythmScaper και θα πρότεινα να ξεκινήσεις ένα κύκλο θεραπείας με ένα αντιβακτηριακό γενικό φάρμακο όπως το esha 2000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 21 Οκτωβρίου 2021 #8 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Θα προσθεσω κι εγω μια σταγονα. Πριν ν αρχισεις την θεραπεια, κάνε μια καλη αλλαγη νερου 40-50%. και μην ριχνεις φαρμακα για αλγη στο ενυδρειο απο την στιγμη, που δεν εχεις ζωντανα φυτα. Φαρμακα ειναι φαρμακα... Δεν κάνουν καλο παντα... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 21 Οκτωβρίου 2021 Author #9 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Καλησπέρα παιδιά! Λοιπόν να σας απαντήσω στα ερωτήματα! Το ποσοστό νερού την τελευταία φορά το αντικαταστήσει όλο καθώς παρόλο που δεν έχω αληθινά φυτα μέσα μου εμφάνισε πράσινη αλγη πανω στον βράχο(αληθινο) ποθ έχω και στον πάτο του ενυδρείου. Ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός πως το έχω δίπλα από παράθυρο που έχω διαβάσει πως δεν είναι σωστό! Αντιχλωριο δεν χρησιμοποίησα καθώς έχω φιλτρο στην βρύση μου που κρατάει χλώριο, σκουριά και κλπ, όποτε του βάζω φιλτραρισμενο νερό. Όσον αφορά το φιλτρο δεν περιέχει κάτι άλλο εκτός από το σφουγγάρι, και ένα πλαστικό σαν δυχτακι. Θα ήθελα επίσης να σας ζητήσω να μου πείτε ένα αξιόλογο site για να παραγγείλω ο,τι χρειάζεται και ο,τι μου προτείνετε! Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 21 Οκτωβρίου 2021 Author #10 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Να σας αναφέρω επίσης πως το ενυδρείο που έχω είναι αυτό rs electrical rs-320el Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg multi 21 Οκτωβρίου 2021 #11 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Καλησπέρα Μαρία. Αλλάζοντας όλο το νερό του ενυδρείου πιθανόν να καταστράφηκε η βιολογία σού. Πότε δεν αλλάζουμε το 100% του νερού. Ούτε καν σέ ακραία περίπτωση 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merlin Betta 21 Οκτωβρίου 2021 #12 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Μία ώρα πριν, το μέλος Maria Manthou έγραψε: Θα ήθελα επίσης να σας ζητήσω να μου πείτε ένα αξιόλογο site για να παραγγείλω ο,τι χρειάζεται και ο,τι μου προτείνετε Προσωπικά εμπιστευομαι αυτό το site https://misirlis-aquarium.gr/ Αλλά περίμενε καλυτερα τους πιο έμπειρους Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRhythmScaper 21 Οκτωβρίου 2021 #13 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Μαρία καλησπέρα! Εφόσον το φίλτρο έχει μόνο το σφουγγάρι, σημαίνει ότι το φίλτρο σου είναι "άστρωτο", δηλαδή δεν υπάρχει το απαραίτητο βιολογικό υλικό στο οποίο αποικούν ωφέλιμα βακτήρια τα οποία διασπούν την αμμωνία που παράγεται από τους ρύπους του ψαριού και την τροφή, με αποτέλεσμα εκ πρώτης το νερό να έχει υψηλά, σε βαθμό μη επιτρεπτό ποσοστά αμμωνίας. Υπό κανονικές συνθήκες, το φίλτρο του εκάστοτε ενυδρείου πρέπει πρώτα να στρώσει, ώστε να μπορούμε να βάλουμε τα ψάρια με ασφάλεια. Τώρα θα πρέπει να το πάμε ανάποδα. Τι θα χρειαστείς: 1. Βιολογικό υλικό το οποίο θα τοποθετήσεις στη θήκη που είναι το σφουγγάρι, κάτω απ' το σφουγγάρι, όσο πιο πολύ με τρόπο που να χωράνε και τα δύο. Για το προεγκατεστημένο φίλτρο του ενυδρείου σου, ιδανικό είναι το mini siporax της εταιρίας Sera. 2. Ένα σκεύασμα με αδρανοποιημένες αποικίες βακτηρίων, οι οποίες αρχίζουν τη δράση τους με την εισαγωγή τους στο νερό του ενυδρείου. Η δική μου πρόταση για αυτό είναι το Stability της εταιρίας Seachem. Μαζί θα χρειαστείς μια σύριγγα ώστε να μπορέσεις να χορηγήσεις τα ανάλογα ml, βάση των οδηγιών. Για να σε διευκολύνω σου αναγράφω την χορήγηση για τα λίτρα σου. 1η ημέρα 2.5ml 2η ημέρα 1.3ml 3η ημέρα 1.3ml 4η ημέρα 1.3ml 5η ημέρα 1.3ml 6η ημέρα 1.3ml 3. Θα πρέπει να προμηθευτείς υγρά τεστ για μέτρηση της αμμωνίας (NH3), τών νιτρωδών αλάτων (NO2) και των Νιτρικών αλάτων (NO3), ώστε να είσαι σε θέση να ξέρεις πότε το σύστημα έχει πλέον σταθεροποιηθεί με την ολοκλήρωση του κύκλου. Ότι αφορά τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε για το καθένα ξεχωριστά αναλυτικότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να επιταχυνθεί λίγο η διαδικασία όσο είναι εφικτό προς όφελος του ψαριού. Τέλος επειδή στην διαδικασία του στρωσίματος αποφεύγουμε τις αλλαγές νερού, ίσως να μπορούσες να φιλοξενήσεις για αυτό το διάστημα το μονομάχο κάπου αλλού, με το θερμοστάτη και πολύ συχνές αλλαγές νερού. Μετά απ' όλη αυτή τη φλυαρία, περιμένω την όποια ερώτηση έχεις. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 21 Οκτωβρίου 2021 Author #14 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Θα πάω αύριο να πάρω ένα καινούριο πρόχειρο ενυδρείο να τον βάλω εκεί και να ξεκινήσω τις διαδικασίες. Αυτά που ανέφερες μπορώ να τα παραγγείλω από το site που πρότεινε η κοπέλα από πανω; και για τα τεστ; επίσης όσον αφορά την αμμωνία, τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα ποτέ θα ξέρω ότι είναι σε σωστή μετρηση; Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRhythmScaper 21 Οκτωβρίου 2021 #15 Share 21 Οκτωβρίου 2021 @Maria Manthou Καλησπέρα! Ναι, μπορείς να τα παραγγείλεις από εκεί και θα σου τα στείλουν απ' όσο γνωρίζω. Όσο για αυτό που με ρώτησες. Κάνοντας το νούμερο 1 και 2 που έγραψα νωρίτερα, παράλληλα θα ταΐζεις, (ναι καλά διάβασες) το ενυδρείο. Τα βακτήρια που θα ρίχνεις, χρειάζονται τροφή. Η τροφή θα δημιουργεί αμμωνία, η οποία στη συνέχεια θα διασπάται σε νιτρώδη και τα νιτρώδη σε νιτρικά. Τα δύο πρώτα είναι επιβλαβή για τα ψάρια και όλους τους οργανισμούς σε ένα ενυδρείο. Τα νιτρικά είναι από κάποιο επίπεδο και πάνω και αποβάλλονται με τις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Το πρώτο στάδιο λοιπόν είναι να έχεις μετρήσιμες τιμές αμμωνίας. Μετά από (Χ) χρονικό διάστημα θα υπάρχουν και νιτρώδη μετρήσιμα. Σε τρίτη φάση θα εμφανιστούν και νιτρικά. Όταν οι τιμές σου είναι: 0 αμμωνία, 0 νιτρώδη και έχεις μόνο νιτρικά (όποια τιμή) σημαίνει ότι έχει στρώσει το φίλτρο σου και μπορείς να έχεις το ψαράκι άφοβα πλέον. Ξέχασα να σου αναφέρω νωρίτερα, ως προς τα τέστ η μεγάλη πλειοψηφία στο χώρο χρησιμοποιεί ή της Sera ή της Api, τα οποία και θα βρεις στο ίδιο κατάστημα που σου είπαν νωρίτερα. Ότι άλλο χρειαστείς, ή οποιαδήποτε διευκρίνιση, το γράφεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRhythmScaper 21 Οκτωβρίου 2021 #16 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Το mini siporax που θα πρέπει να βάλεις στο φίλτρο. Αυτό που σου παραθέτω είναι συσκευασία των 270g. Εσύ που έχεις εικόνα, υπολόγισε πόσο μπορεί να χωράει για να προμηθευτείς ανάλογα όσο χρειαστεί. https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5113-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Αξεσουάρ-Ενυδρείων-/-Υλικά-Φιλτραρίσματος-Ενυδρείου/5738-sera-siporax-mini-professional-270g-4001942084765.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 21 Οκτωβρίου 2021 Author #17 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Και πόσες μέρες θα πάρει αυτή η διαδικασια; καμία βδομάδα; οπότε βάζω τον μονομαχο αλλου και τις συχνές αλλαγές νερού να γίνονται ανά 2 μέρες για παραδειγμα; επίσης στο καινούριο ενυδρείο που θα τον βάλω, να βάλω μισό νερό από το ήδη ενυδρείο που εχω; ή να βάλω καινούριο με start plus? Θα πω πάλι ευχαριστώ για την ανταπόκριση σου! Το εκτιμώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRhythmScaper 21 Οκτωβρίου 2021 #18 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Θα πάρει αρκετά πάνω από εβδομάδα, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις με ακρίβεια δυστυχώς... Όταν ξεκινήσεις την διαδικασία, θα είμαστε σε επικοινωνία παράλληλα. Τον μονομάχο αλλού, με τον θερμοστάτη του και αποχλωριομένο νερό. Δεν χρειάζεται νερό απ' το υπάρχον ενυδρείο, δεν βοηθάει σε κάτι μιας και δεν υπάρχει καθόλου βιολογία. Ούτε start plus θα χρειαστείς. Τις αλλαγές εκεί που είπες και θα ταΐζεις σχολαστικά, μόνο όσο τρώει, να μην μένει τροφή μέσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 21 Οκτωβρίου 2021 Author #19 Share 21 Οκτωβρίου 2021 (edited) Μία ώρα πριν, το μέλος TheRhythmScaper έγραψε: Έγινε επεξεργασία 21 Οκτωβρίου 2021 - Maria Manthou Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 21 Οκτωβρίου 2021 Author #20 Share 21 Οκτωβρίου 2021 Σευχαριστω πολύ! Τα παρήγγειλα ήδη τα πράγματα! Οπότε μόλις ξεκινήσω τη διαδικασία θα ξανά επικοινωνήσω! Καλό βράδυ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 22 Οκτωβρίου 2021 #21 Share 22 Οκτωβρίου 2021 Μαρια, καλημερα! Για τα καταστηματα... Εχω παρει πραγματα σχεδον απ ολα αυτα, που εχουμε στην λιστα - https://www.aquazone.gr/forums/forum/292-καταστηματα/ Όλα - αξιοπιστα. Αλλά ,αν θυμαμαι καλα, μονο misirlis και aquario στελνουν με δωρεαν μεταφορικα, αν παιρνεις πραγματα για ενα ποσό. το aquario στελνει δωρεαν με αγορες πανω απο 20€, ο misirlis νομιζω πανω απο 40€. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Manthou 27 Οκτωβρίου 2021 Author #22 Share 27 Οκτωβρίου 2021 Καλησπέρα παιδιά! Τα πράγματα που παρήγγειλα δεν εχουν έρθει ακόμη, αλλά τον μονομαχο τον έχω σε ένα μικρότερο ενυδρείο με την θερμαστρα και του αλλάζω νερό ανά 1 μέρα. Αλλά παρατήρησα πως τα πτερύγια του έχουν εξασθενισει κι άλλο και πως 2 μέρες δεν τρώει κιολας. Επίσης πάλι βρίσκεται συνέχεια στον πάτο. Μπορώ να κάνω κάτι σε αυτή την περίπτωση; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος