Jump to content

Χημικά για ενυδρεία γλυκού νερού

Recommended Posts

Καλησπέρα σε ολη την ομάδα.

Γραφω πρωτη φορά σε ελληνικό forum για τα ψαράκια και θα ήθελα να ζητήσω τα φώτα σας.

Εχω στησει ενα ενυδρείο Juwel Primo 110. Με δυο χρυσοψαράκια που είναι τέρμα σκανταλιάρικα και απο τότε που μπηκαν στο ενυδρειο 1 - 1 και οχι και τα δυο μαζι εχουν μεγαλώσει σε ενα μηνα μιαμιση φορά το μεγεθός τους.

Η ερώτηση μου (για αρχή) με καθε φοβο μηπως εχω κανει λάθος μέρος και τρόπο ειναι η εξης.

Απο εκει που πηρα τον αρχικο εξοπλισμο πηρα χημικα απο μια ετιαρία. Ομως κοντα μου ειναι αλλο κατάστημα που εχει χημικά αλλης εταιρίας. Τελικα ψάχνοντας και εχοντας ενα προβλημα με τον κυκλο του ενυδρειου και το νερο της βρυσης που τα τεστ δειχνουν τερμα αλκαλικο και που αγορασα και αλλης εταιριας τεστ και δειχνουν το ιδιο, αποφάσισα να παρω αλλης εταιρειας χημικό για την αποχλωριωση που ομως κάνει κατακρατηση και μειωση για 48 ωρες την αμμωνια (μαλλον εννοεί την ελευθερη) και τα Νιτρικά. Ερωτηση λοιπόν ειναι. Αν χρησιμοποιήσω το χημικό μειωσης του pH μιας εταιρίας θα δημιουργήσει πρόβλημα με το αποχλωριοτικό αλλης εταιρίας με τα χρακτηριστικά που σας ανεφερα;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων.  

• Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πόσο αλκαλικο ειναι το νερο; Ph=? γραψε

Το νερο αν το αφηνεις σε ενα κουβα ανοιχτο, σε 5-8 ωρες δεν θα υπαρχει χλωριο. Αν βαλεις μεσα και ενα κυκλοφοριτη, ακομα καλυτερα.

Αν πάρεις αντιχλωριο πχ seachem prime, η δουλεια γινεται μεσα σε δευτερολεπτα, χωρις κοπο.

Αν θελεις να κατεβασεις το ph του νερου, τότε το φιλτρο Α/Ο (αντιστροφησ οσμωσης) ειναι μονοδρομος.

• Like 1

πριν 35 λεπτά, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

Αν χρησιμοποιήσω το χημικό μειωσης του pH μιας εταιρίας θα δημιουργήσει πρόβλημα με το αποχλωριοτικό αλλης εταιρίας με τα χρακτηριστικά που σας ανεφερα;

Δεν υπαρχει θεμα.

Μην κατεβασεις το ph με χημικα προιοντα .... Παρε φιλτρο.

και αυτο

https://www.aquazone.gr/forums/topic/114049-τι-είναι-αντίστροφη-όσμωση/?tab=comments#comment-1269864

πριν 50 λεπτά, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

αποφάσισα να παρω αλλης εταιρειας χημικό για την αποχλωριωση που ομως κάνει κατακρατηση και μειωση για 48 ωρες την αμμωνια (μαλλον εννοεί την ελευθερη) και τα Νιτρικά.

γραψε πως ονομαζεται αυτο το προιον.

πριν 58 λεπτά, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

Καλησπέρα σε ολη την ομάδα.

Γραφω πρωτη φορά σε ελληνικό forum για τα ψαράκια και θα ήθελα να ζητήσω τα φώτα σας.

Εχω στησει ενα ενυδρείο Juwel Primo 110. Με δυο χρυσοψαράκια που είναι τέρμα σκανταλιάρικα και απο τότε που μπηκαν στο ενυδρειο 1 - 1 και οχι και τα δυο μαζι εχουν μεγαλώσει σε ενα μηνα μιαμιση φορά το μεγεθός τους.

Η ερώτηση μου (για αρχή) με καθε φοβο μηπως εχω κανει λάθος μέρος και τρόπο ειναι η εξης.

Απο εκει που πηρα τον αρχικο εξοπλισμο πηρα χημικα απο μια ετιαρία. Ομως κοντα μου ειναι αλλο κατάστημα που εχει χημικά αλλης εταιρίας. Τελικα ψάχνοντας και εχοντας ενα προβλημα με τον κυκλο του ενυδρειου και το νερο της βρυσης που τα τεστ δειχνουν τερμα αλκαλικο και που αγορασα και αλλης εταιριας τεστ και δειχνουν το ιδιο, αποφάσισα να παρω αλλης εταιρειας χημικό για την αποχλωριωση που ομως κάνει κατακρατηση και μειωση για 48 ωρες την αμμωνια (μαλλον εννοεί την ελευθερη) και τα Νιτρικά. Ερωτηση λοιπόν ειναι. Αν χρησιμοποιήσω το χημικό μειωσης του pH μιας εταιρίας θα δημιουργήσει πρόβλημα με το αποχλωριοτικό αλλης εταιρίας με τα χρακτηριστικά που σας ανεφερα;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων.  

Καλησπέρα και από εμένα και καλώς όρισες στην όμορφη παρέα μας .

Πρώτα από όλα μπορείς άνετα να γράψεις τις μάρκες των εταιριών . 

Η ερώτηση που πρέπει αρχικά να μας απασχολήσει είναι ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που αντιμετώπισες κατά το στρώσιμο του ενυδρείου. Έχεις πρόβλημα με αμμωνία ;

Έχεις αγοράσει τεστ νερού ; Μπορείς να μας πεις τις τιμές σε ΝΗ3-ΝΗ4 - ΝΟ2 - ΝΟ3 ίσως και PH ; (θεωρητικά θα πρέπει να είναι ΝΗ3-ΝΗ4 =0 ΝΟ2 =0 ΝΟ3=5 μ 10 ppm)

Στο παρακάτω link υπάρχει το προφίλ των χρυσόψαρων όπου και αναφέρονται και η παράμετροι του νερού που πρέπει να ζει.

• Like 1

Κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω όλους και τον καθενα ξεχωριστά για την αμεση αποκρισή σας στο ερώτημά μου.

Να δωσω στοιχεια λοιπόν και τα προβληματά μου και ευχαριστώ εκ των προτέρω για τις οποιες απαντησεις σας.

Ο κύριος σκοπός μου οταν εφτιαξα το ενυδρείο πριν περιπου 3 μηνες ηταν να ¨σώσω" ενα πανέμορφο χρυσοψαράκι της κορης μου που ηταν σε μια γυάλα (λάθος μεγάλο απο άγνοια)  το οποίο το εβλεπα και ενοιωθα τον εγκλεισμο του. Το ψαράκι μπηκε στο ενυδρειο που ανεφερα

Juwel Primo 110 με υλικα εκκινησης της Juwel Bactro turbo, Procel και μετά απο μερικές μέρες και HS Clear γιατι θολωνε

Στην αρχη ειχα πλαστικα διακοσμητικά τα οποία και θεωρουσα οτι ...αυτά ειναι....

Φαγητό ειχα καποια pellets επιφανειας τα οποία τα ειχαν δώσει στην κορη μου απο το καταστημα που ειχε παρει το ψαράκι.

Επειδή ομως κατι δε μου πηγαινε καλά αρχισα δειλα δειλα το διαβασμα....

Ειδα και εμαθα για τα Νιτρικα για το pH για το αμμώνιο και την Αμμωνια και τον υπολογισμό ελευθερης αμμωνιας.

Για την κοινωνικότητα των ψαριών αλλά και τον "ακατάστατο" και "βρώμικο" κόσμο των ατίθασων και ατακτων χρυσόψαρων.

Πήρα ενα ακομα ψαράκι που απο τηνν πρώτη στιγμη ανεδειξε αλλο χαρακτηρα στο αρχικό μου ψαράκι.,

Και μετά αρχισαν οι ....μετρησεις

Το Juwel εχει ενα Biofilter Super. Το οποιο σημαινει ενα μικρο υαλοβαμβακα, ενα ανθρακα, ενα πρασινο σφουγγαρι που κατεβαζει τα ΝΟ2 και ΝΟ3 και ενα μπλε σφουγκαρι για να καραταει τα βακτηρια.

Μια αντλία των 500λιτρων την ώρα αρα θεωρητικά το νερο του ενυδρείου περνάει 4 φορές την ωρα απο τα φιλτρα.

Καπου διαβάζω και για την σωστή οξυγόνωση και για την σημασια να βγαζω απο την επιφάνεια ολες τις... ατασθαλιες των δυο μικρών ενοικων (εκει θα μεινουν γιατι μεγαλωνουν και ...στους 2 τρίτος δεν χωρει)  

Ετσι κατέληξα να εχω και diffuser οξυγονου με ομορφες μπουρμπουληθρες στις οποιες καμια φορά παιζουν τα πιτσιρικια ( χρυσόψαρα) οταν δεν κυνηγάει το ενα το άλλο και τα δυο εμενα για φαγητό πλέον. Παράλληλα εβαλα και skimmer πάντα ολα της juwel ενω οι αλλαγές νερού ηταν μια καθε εβδομάδα εχοντας κριτηριο το θολωμα του νερου και την επιπλέουσα στο χαλικάκι (βρωμιας) που αφηνουν τα ψαράκια παντα με αντλια βυθου καθαρίζοντας και το χαλικακι.

Εκει καπου διαβαζοντας ειδα οτι προτιμοτερο ειναι να εχω βυθιζόμενα pelets με τον φόβο της νηκτικης κυστης. Κι ετσι αλλαξα την τροφή σε Hikari Sinking Goldfish Excel για την οποια και τρελαινονται.

Οι μετρήσεις μου γίνονταν με stripes του δευτερολεπτου και μετά απο ενα λεπτο σε συγκριση με τα προσημειμένα απο την κοπέλα του εξειδικευμενου σε ενυδρεία καταστήματος.

Κάποια στιγμή κι ενω εσφιγγαν οι ζεστες με το κλειστο καπάκι του ενυδρείου ειδα στο θερμόμετρο να ανεβαινει η θερμοκρασία... Η συμπεριφορά των ψαριών δεν μου αρεσε ιδιάιτερα πηγαιναν στην επιφανεια και κρεμονταν σαν τσαμπια για αρκετη ωριτσα και αναγνωρια οτι δεν ηταν το παιχνιδι τους... διάβασμα.... Ανεβασμενη αμμωνια... Πως να το δω ομως.... Θερμοκρασια ανεβαινει.... εφτασε 29.....

Αλαρμ και βουρ βγάλσιμι καπάκι ααγορά συστηματος με ανεμιστήρες και ψηφιακο ρολοι να δινει την αναδραση λειτουργίας....

Πηρα τεστ  20-6-2021 Ph , Nh3 Nh4, NO2, NO3 και κατ αρχάς παρατήρησα οτι 

Το νερο της βρύσης που συμπληρωνα ειναι ....αλκαλικό με τιμές pH 8 και ισως πιο πάνω.....

ΝΗ3/ΝΗ4 0.2 mg/l

NO3 προς 0 μικροτερο απο 10 mg/l

NO2 μικροτερο του 0.05 mg/l

Στις 21/6/2021

Αγορασα και εβαλα (με αντικατασταση 50% του νερου)  AMORAX αντί NITRAX

Επειδη το νερό θόλωσε εριξα 2 φορές HS Clear... το νερό καθαριζε αργά αλλά ξαναθόλωνε....

24-6-2021

Μετρήσεις 

pH 7.8  με 8 

ΝΗ3/ΝΗ4 0.22

ΝΟ2 0.05 mg/l

NO3 0 mg/l

T=25 Κελσιου (δουλευει τρελα το συστημα εξατμισης με τους ανεμιστηρες αλλα συμπληρώνω καθε πρωι 3 με 4 λιτρα και αντιστοιχο αποχλωριοτικό ενω μετα τις αλλαγες στη εβδομάδα νερου (50%) εβαζα μετα απο 2 ωρες απο το αποχλωριωτικο και HS baktro συμφωνα παντα με τις οδηγίες που μου ειχαν δωθει.

1-7 για να βελτιωθουν οι συνθηκες αποφασίζω να βγάλω τα πλαστικα φυτά και να αφήσω μονο ενα πλαστικο καταφυγιο το οποίο με χαρά χρησιμοποιυν τα ψαράκια και να αντικαταστήσω με αληθινά φυτά κατάληλα και για χρυσόψαρα. Καταλήγω νααγοράσω και να τοποθετήσω 3 μερες μετά 3 Hygrofilla deformis και 2 συστάδες Java Fern καθώς και ενα Driftwood το οποίο αφου επεπλευσε για κανενα τεταρο εκατσε στον βυθό.

Μεχρι τις 12 Ιουλίου αφησα λιγο την κατάσταση να εξελιχθει. Λεω εβαλα και φυτά ολα θα μπουν στον αυτόματο και θα εχω υψηλη επιτήρηση,...αμ δε...

15 Ιουλιου παίρνω μετρήσεις και βλέπω....

pH 8 μπορεί και πιο πανω γιατι το μπλε ειναι μπλε και στο 9! 

ΝΗ3/ΝΗ4    3!!!!  

ΝΟ2   0.05

ΝΟ3  0

Τ=25

Εκει αρχίζει ο Πανικός

Παω σε κατάστημα και παιρνω το pH Minus της JBL με αναλογία 8-40 l η 8 στα 80l αναλογα το pH το παω συντηριτικά και ριχνω 10ml παντα με την υποδειξη της κοπελας στο μαγαζί... (αλλο μαγαζι μεγαλη αλυσίδα)

Η κοπέλα εκει μου ειπε οτι ειναι φυσιολογικο να εχει αυξηθει η αμμωνια γιατι και το pH ειναι υψηλό και δεν χρειάζεται να συμπληρώνω αποχλωριοτικό στις προσθεσεις νερου καθε προωι λογω εξαερωσης αλλα ουτε και να συμπληρωνω βακτηρια καθε φορά που κανω αλλαγη νερου ακομα και 50%!

Παιρνω κι ενα pH test της JBL να δω συγκριτικά τι γινεται.... τα ιδια....

Αλλάζω 60 % νερό

Βαζω το pH Minus

Κανω μετρηση μια μερα μετά απ ολες τις "αλχημειες" να τις πω;

16-7-2021

pH 8! Ισως λιγο λιγότερο 7.9; Αλλά για σιγουρια λεω 8

ΝΗ3/ΝΗ4  2mg

t: 25 

17-7-2021

Ph 7,8 (?)

nh3/nh4 2.2....!!!!

t=25

17-7-2021 Απόγευμα

pH 8

NH3/NH2 2mg/l

NO2 0,05 mg/l

NO3 0

T=25

18-7-2021 ίδιες ακριβώς με πιο πάνω.

Βγάζω το Amorax και αφού αλλάζω 60% νερό

βαζω Nitrax 

Βαζω Αποχλωριοτικό και μετα απο δυο ώρες βαζω και βακτήρια

Βαζω εκ νεου ph Minus Αυτή τη φορά  25 ml (10ml σε 40 αν το ph einai 8 και πανω) 110 λιτρα νερου  και 60% αλλαγή νερου!

18-72021 απόγευμα

ξανα μετρήσεις

pH 7.6

Nh3/NH4 0.5-1

NO2 0.05mg/l

T=25

19-7-2021

pH 8 ανέβηκε.....

NH3/NH4 2

No3 0

NO2   0.25 ανέβηκε

Τ:25

Εχω παραγγείλει και ερχεται Seachem Prime Αποχλωριωτικ΄/ο conditioner που περιοριζει και δεσμευει αμμωνια νιτρικα για 48 ώρες χωρίς οπως λεει να κοβει την τροφή απο τα βακτηρια

Βαζω το πρωί για αλλαγη και το απογευμα ξηλωνω και ξκαθαριζω τι java fern και τις κολλαω με κολλα ειδική σε πετραδακι συμφωνα με οδηγίες....

20-7 εχω βάλει seachem 1ml ισα ισα για τις αλλαγές του νερου

Παίρνω τιμές  21-7-21 

Δεν εχω βαλει pH γιατί ηθελα να ρωτήσω.......

pH 8

NO2 0.25

NO3 0

NH3/NH4  3

T=26

Αποφάσισα και εριξα seachem με ενδειξη για υψηλα Νιτρικά και ΝΗ3/ΝΗ4  για ολο το ενυδρειο 12.5 ml

Τα ψαράκια καθόλη αυτη την διαδικασία....σα να μην τρέχει μια!!! Και δραστηρια και με πτερυγια ορθια κανονικά, και με πεινα που τη εχουν πεσει στις .....παντου κορφολογουν. Και πεινανε και τριβονται μεταξυ τους και διωχνει το ενα το αλλο και απιζουν κλπ κλπ κι εγω να σας ρωτησω,..

Ποιο δικηγόρο προτείνετε γιατι η γυναικα μου θα με χωρίσει...;

Περαν τις πλακας εχω λιγο χασει την μπαλα τι να κανω για να σώσω αυτές τι ψυχουλες και να τους δώσω ενα ευχαριστο περιβαλλον....?

Οριστε με ρωτήσατε και τα ειπα ολα....

Αυτο με το pH και την οσμωση... θα διαβάσω περαιτέρω. Η θ αβαλω φίλτρο ...στο μεταξυ ομως?

Βακτηρια χημικά φίλτρα καθαρισμοι αλλαγες νερων διαφορετικες εταιρειες διαφορετικα φαγητα;;;;

Εχω θολώσει.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Λοιπόν Γρηγόρη θέλω πρώτα από όλα να πάρεις μια βαθιά εισπνοή και να χαλαρώσεις .

Τα χρυσόψαρα μαζί με της κιχλίδες είναι από τα ποιο ανθεκτικά ψάρια για τα ενυδρεία μας. 

Από τα παραπάνω που γράφεις και από τις μετρήσεις που μας δίνεις βγάζω το συμπέρασμα  ότι δεν έχεις καταφέρει να στρώσεις ακόμα το ενυδρείο σου  και δίνεις πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στο PH και στην φάση που βρίσκεσαι είναι δευτερεύον .  Το σημαντικό είναι ότι μετά από τόσο καιρό μετράς ακόμα αμμωνία και νιτρώδη . Σου έγραψα παραπάνω ότι οι φυσιολογικές τιμές που θα πρέπει να έχεις  είναι  ΝΗ3-ΝΗ4 =0   ΝΟ2 =0   ΝΟ3= 5ppm με 10 ppm. 

Και τώρα πάμε στα δύσκολα . Αν δεν μπορέσεις να δώσεις τα ψαράκια σε κάποιο στρωμένο ενυδρείο να στα φιλοξενήσει θα πρέπει να κάνεις το στρώσιμο με αυτά μέσα .

Αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία συνεχείς μετρήσεις και το κυριότερο αδιάκοπη επαγρύπνηση χωρίς να είναι βέβαιο ότι δεν θα προκαλέσεις βλάβη στα ψάρια . 

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει κάποιος με υγιές ενυδρείο να σου δώσει μπόλι ( βάλε την ζήτηση σου εδώ )που σε συνδυασμό με τα έτοιμα βακτήρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα επιτάχυναν κατά πολύ την διαδικασία . 

Κόψε όλα τα άλλα χημικά . Το μόνο που θα χρειαστείς είναι αντιχλώριο  .

Στο φίλτρο θα πρέπει να κάνεις αναβάθμιση . Μόνο σούπερ δεν είναι . Κράτα το πράσινο σφουγγάρι και στον υπόλοιπο διαθέσιμο χώρο να βάλεις κεραμικό βιολογικό υλικό  .

ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ . 

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά καθημερινές αλλαγές νερού με χρήση αντιχλώριου της τάξης του 50%. 

Για οποιαδήποτε απορία προκύψει εδώ θα είμαστε να σε βοηθήσουμε .

Παρακάτω θα ήθελα αν δεν βαριέσαι να ρίξεις μια ματιά στο λινκ που σου δίνω .

ΥΓ όλα τα προιόντα μπορεις να τα βρεις και σε καταστήματα της Αττικής άλλα και να σου τα στείλει ο Μυσιρλής με κουριερ .

• Like 2

πριν 41 λεπτά, το μέλος marinos έγραψε:

Κόψε όλα τα άλλα χημικά . Το μόνο που θα χρειαστείς είναι αντιχλώριο  .

+1000!

αρίνο σε ευχαριστώ πολύ καθώς και εσένα natateo. 

Μαρίνο θα ακολουθησω πιστά τις οδηγίες σου με μονη διαφορά οτι δεν προλαβαίνω για μπόλι οπότε θα το παλεψω με τον δευτερο τρόπο.

Κατ αρχάς παραγγελνω το υλικό που προτείνεις για το φίλτρο. Seachem Prime έχω. Σταματώ να αγχώνομαι για το ph για την ώρα και παραγγελνω και τα βακτήρια που προτεινες .

Ερωτήσεις ομως γεννιουνται πόσο μάλλον που θα ακολουθήσω τον δύσκολο δρόμο απ ότι φαινεται και πρεπει να ειμαι ακριβής αν θελω τα ψαράκια μου ουτε να στρεσαριστουν ουτε να επηρρεαστουν αρνητικά απο οτι πεφτει μεσα στο σπιτι τους.,

1 Αλλαγές νερου στο 50% και μετά Prime κανονική δοσολογία, αυτή που αναλογεί στο νερό που εβγαλα; Αυτή που αναλογεί στο συνολο του ενυδρείου καθε φορά; Η ειδική δοσολογία που αφορά την συγκέντρωη υψηλης αμμωνιας και νιτρικών; - αυτη ειναι 5 φορές επάνω της κανονικης μεχρι να πεσουν τα νιτρικα;

2. Βακτήρια μετά απο κάθε αλλαγή νερου και πάλι για το 50% της αλλαγής ή για το σύνολο του ενυδρειου ή σε κάποιο αλλο χρονικο διάστημα (πχ. μετά απο καθε 4 αλλαγές νερου)

Κι αυτό 1 με 2 ώρες μετά την όποια χρήση του Prime?

Οι προτεινομενες ειναι σε συσκευασια των 6 αμπουλων απ ότι ειδα . Ποσες πιστεύεις ότι θα χρειαστούν να κανουν την δουλεια;

3 Φίλτρο ....  Βγάζω το μπλέ εντελώς και αφήνω  το πράσινο και γεμιζω ολον τον αλλο χώρο με το προτεινομενο υλικο. (φνταζομαι οτι ειναι σε σακουλακι -α) Τον ανθρακα που τον εχω βαλει και διπλο τώρα και ειναι πάνω απο το πρασινο τον αφαιρώ επισης;

Και το φυλλο υαλοβαμβακα που κρατάει τις βρωμιτσες?

Δηλαδη θα εχω απο πάνω προς τα κάτω. Βιολογικό υλικο, πράσινο, βιολογικό υλικο    ή   υαλοβαμβακας, ανθρακας μονος ή διπλος, πράσινο και μετά χωρις κενο το ωιολογικό υλικο; Τι προτείνεις;

4 Τα βακτήρια τα ρίχνω κατευθείαν στο φίλτρο ενω για τέλος καθε πότε θα αλλαζω τα βιολογικά υλικά του φίλτρου; 

Θα ηθελα να ρωτήσω ακόμα αν τελικά τα τεστ νερου που εχω της HS θα δειξουν σωστά τα στοιχεία μκετά το prime  η πρέπει να πάρω αλλου τυπου....; Και αν ναι τι θα πρεέπι να πάρω?

Στην αλλαγη του νερού τα βιολογικά φιλτρα ξεπλενονται μεσα στο νερο του κουβα και ξαναχρησιμοποιουνται και αν ναι για πόσο?

Κι αυτά τα ολίγα τα ρωτάω αφου διάβασα και αυτά που μου στείλατε. 

Εν ολιγοις.

Η διαδικασία θα ακολουθηθεί και καθε μερα θα παιρνω μετρησεις ή καθε δυο μέρες. 

Πότε θα ειναι σωστά στρωμενο το ενυδρείο και μετά τι πρεπει να περιμενω? Εννοείται οι μετρησεις που μου ειπες, αλλά μετά θα μπορώ να βαλω κι αλλα φυτά ή καποιο ξύλο βοηθώντας την ολη κατάσταση;

Ευχαριστώ και πάλι και αναμένω τις απαντήσεις σας οι οποίες λογω της εμπειρίας σας ειναι πολύτιμες!!!

@Gregory 1970, οπως ειπαμε πιο πανω, το ΡΗ κατεβαινει μονο με την χρηση νερου απο Α/Ο φιλτρο.Με τα χημικα αμεσα μπορει να κατεβει, αλλά μετα παλι θα ανεβει. Εδωσες τόσα λεφτα τζαμπα......:( Παρε αυτο το φιλτρο - 50€ εχει, κανει δουλεια, μπορεις να το βαλεις την νυχτα στο μπαλκονι (ταιριαζει με βρυση, που εχουμε στο μπαλκονι) και βγαζει περιπου 40 με 50λ μεσα σε 8-9 ωρες, εξαρταται απο την πιεση νερου. Αν θα πάρεις μεγαλυτερη μεμβρανη, πχ 75GPD (+6€), θα βγαλεις μεχρι 70-80λ.

https://www.waterwaves.gr/enydreiaka-proionta/filtra-and-systimata-antistrofis-osmosis/compact-systimata-antistrofis-osmosis-gia-enydreiaki-khrisi/systima-antistrofis-osmosis-enydreioy-aqua-hobby-eco-version.html

Τωρα.... Γιατι ανεβαινει το ΡΗ.... Ειναι πολυ απλο- όσο πιο σκληρο νερο εχεις, τόσο πιο πανω θα παει το ΡΗ. Οταν εξατμιζεται το νερο απο το ενυδρειο, τότε ολα τα άλατα μεινουν μεσα  - εξατμιζεται μονο καθαρο Η2Ο. Αν δεν συμπληρωνεις το νερο με νερο αποιονισμενο, απεσταγμενο ή με νερο Α/Ο -δηλ με νερο, που δεν εχει άλατα, τότε συνεχεια αυξανεται και η σκληροτητα και το ΡΗ του νερου.

Ακομα παιζει ρολο το τι χαλικι εβαλες στο ενυδρειο. Αν εβαλες καποιο ασβεστολιθικο (πχ δολομιτη, μαρμαρο κ.α), τότε και παλι θα σου αυξανει την σκληροτητα του νερο.

πριν 7 λεπτά, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

1 Αλλαγές νερου στο 50% και μετά Prime κανονική δοσολογία,

Οχι ετσι. Το prime ριχνεις οχι μεσα στο ενυδρειο, μονο στο νερο αλλαγης ,

πχ εχεις κουβα 12λ, το γεμιζεις με νερο απο την βρυση, ριχνεις μεσα μια ποσοτητα prime, που αναλογη στα αυτα τα 12λ, ανακατεβεις και τελος - ριχνεις αυτο το νερο στο ενυδρειο.

• Like 1

πριν 12 λεπτά, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

. Βακτήρια μετά απο κάθε αλλαγή νερου και πάλι για το 50% της αλλαγής ή για το σύνολο του ενυδρειου ή σε κάποιο αλλο χρονικο διάστημα (πχ. μετά απο καθε 4 αλλαγές νερου)

Οι προτεινομενες ειναι σε συσκευασια των 6 αμπουλων απ ότι ειδα . Ποσες πιστεύεις ότι θα χρειαστούν να κανουν την δουλεια;

Οταν θα κανεις τις πρωτες 3-4 αλλαγες νερου, θα δεις οτι η αμμωνια-αμμωνιο θα πανε στο μηδεν.

Για λογους οικονομιας προτεινω τότε να ριζεις μεσα μια αμπουλα πχ prodibio digest και να κάνεις το τεστ ΝΗ3/4 μετα απο 24 ωρες. Αν βλεπεις οτι η αμμωνια ειναι καπου στο 0.1 με 0.2, να μην κάνεις μεγαλη αλλαγη νερου, κανε 20 με 30%. Αν την επωμενη μερα βλεπεις πως αυξανεται.... τοτε πιο μεγαλη αλλαγη κάνε. Αν βλεπεις, πως οχι - συνεχιζεις με πιο μικρες αλλαγες. Δες μονος σου. Αν μπορεις, ριξε βακτηρια μετα απο καθε αλλαγη (τουλαχιστον για τν πρωτη εβδομαδα).

Για το πόσες αμπουλες θα χρειαστεις.... μπορει να σου φτασουν και 6.

Το πιο βασικο τωρα ειναι να μην ταιζεις πολυ τα ψαρια. Ταισε μονο μια φορα την ημερα και απο 1-2 κοκκους σε καθε ψαρι. Και να μην φανε 2 μερες, δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Ξερω, ειναι δυσκολο, αλλά πρεπει.....

14 minutes ago, natateo said:

@Gregory 1970, οπως ειπαμε πιο πανω, το ΡΗ κατεβαινει μονο με την χρηση νερου απο Α/Ο φιλτρο.Με τα χημικα αμεσα μπορει να κατεβει, αλλά μετα παλι θα ανεβει. Εδωσες τόσα λεφτα τζαμπα......:( Παρε αυτο το φιλτρο - 50€ εχει, κανει δουλεια, μπορεις να το βαλεις την νυχτα στο μπαλκονι (ταιριαζει με βρυση, που εχουμε στο μπαλκονι) και βγαζει περιπου 40 με 50λ μεσα σε 8-9 ωρες, εξαρταται απο την πιεση νερου. Αν θα πάρεις μεγαλυτερη μεμβρανη, πχ 75GPD (+6€), θα βγαλεις μεχρι 70-80λ.

https://www.waterwaves.gr/enydreiaka-proionta/filtra-and-systimata-antistrofis-osmosis/compact-systimata-antistrofis-osmosis-gia-enydreiaki-khrisi/systima-antistrofis-osmosis-enydreioy-aqua-hobby-eco-version.html

Τωρα.... Γιατι ανεβαινει το ΡΗ.... Ειναι πολυ απλο- όσο πιο σκληρο νερο εχεις, τόσο πιο πανω θα παει το ΡΗ. Οταν εξατμιζεται το νερο απο το ενυδρειο, τότε ολα τα άλατα μεινουν μεσα  - εξατμιζεται μονο καθαρο Η2Ο. Αν δεν συμπληρωνεις το νερο με νερο αποιονισμενο, απεσταγμενο ή με νερο Α/Ο -δηλ με νερο, που δεν εχει άλατα, τότε συνεχεια αυξανεται και η σκληροτητα και το ΡΗ του νερου.

Ακομα παιζει ρολο το τι χαλικι εβαλες στο ενυδρειο. Αν εβαλες καποιο ασβεστολιθικο (πχ δολομιτη, μαρμαρο κ.α), τότε και παλι θα σου αυξανει την σκληροτητα του νερο.

Εχεις δίκιο.... απόλυτο... Απλά μεσα σε λίγο καιρό και με κυριο σκοπό να σωθουν και τα ψαράκια εψαχνα κατι αμεσο και βλεποντας το δεντρο εχανα το δάσος.... Θα κοιτάξω να το πάρω για την ποιότητα του νερού. Το μονο απο όλα που αφαιρεί που με φόβισε λιγο ειναι το CO2 που για τα φυτά ειναι απαραίτητο.... Επίσης το χαλίκι που εχω βάλει ειναι τύπου... "Αυτό που μου εδωσαν βασει χρώματος απο το κατάστημα" Σπουδαιος τύπος υλικού... ?  Αλλά βέβαια δεν ειχα κανενα τετοιο πρόβλημα απο την αρχή οπότε θεωρώ οτι ειναι κατι κοινό μεν αλλα οχι επικινδυνο.  Ευχαριστώ παντως παρα πολυ και πάλι και βέβαια ολες οι προτάσεις δεκτές,.  Ερώτηση γιατί πρέπει να το τοποθετώ σε βαρέλια και οχι να χρησιμοποιώ την εξοδό του με λάστιχο και να βαζω στην κανατα που συμπληρώνω νεράκι για τ 60 λίτρα με κανονική πίεση νερου που θα χρειαστεί να αλλάζω δεν μπορεί να τα διαχειριστεί σε 5 με 10 λεπτά???? Μαλλον πρέπει να πάω σε πιο υψηλα GPD για κατι τετοιο? Ρητορική ερώτηση ήταν.... 

πριν 38 λεπτά, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

Δηλαδη θα εχω απο πάνω προς τα κάτω. Βιολογικό υλικο, πράσινο, βιολογικό υλικο    ή   υαλοβαμβακας, ανθρακας μονος ή διπλος, πράσινο και μετά χωρις κενο το ωιολογικό υλικο;

Ανθρακας θα πιασει ραφι (τωρα τουλαχιστον). Μπορεις να αφησεις μονο 1 σφουγγαρι, βαμβακι και βιολογικο υλικο.

πριν 38 λεπτά, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

Τα βακτήρια τα ρίχνω κατευθείαν στο φίλτρο ενω για τέλος καθε πότε θα αλλαζω τα βιολογικά υλικά του φίλτρου; 

Εχω να αλλαξω πανω απο 6-7 χρόνια (και απο το φιλτρο Eheim το παλιο, που εχω, μετραει σχεδον δεκα....)

βακτηρια και στο νερο να ριξεις, δεν υπαρχει θεμα, δες τι προτεινει ο κατασκευαστης.

Έγινε επεξεργασία - natateo

Μόλις τώρα, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

+1000 ???? Τί εννοείς;

Συμφωνο με χίλια! :)

Βγαλε μια φωτο απο το ενυδρειο, να δουμε τι γινεται. Να μας πει και ο @killerknight , αν ξεχασαμε κατι.....

7 minutes ago, natateo said:

Συμφωνο με χίλια! :)

Αχα! Οκ...!!!

Αρα μενουμε με Seachem, βιολογικό υλικό  με σειρά Βαμβάκι στην κορυφή, απο κάτω ολίγο απο βιολογικό πάλι στην θέση του ανθρακα πιο κατω πράσινο σφουγκάρι NITRAX και απο κατω βιολογικο ...μακαρονακι κοφτο!

Έγινε επεξεργασία - Gregory 1970

Just now, natateo said:

Βγαλε μια φωτο απο το ενυδρειο, να δουμε τι γινεται. Να μας πει και ο @killerknight , αν ξεχασαμε κατι.....

Σε videaki εχω αμεσα.... ο μικρός Marlin εν δράσει... παρεμπιπτόντως shunbunkin χρυσόψαρο κανεις δεν ξερει να μου πει...

Η αλλη η κοπελια ειναι σιγουρα Χρυσόψαρη αλλά την εχουμε λίγο ντίβα....

Πιο πολλές φωτογραφίες με την επιστροφή και αφου κανω τις αλλαγές και παραγγειλω καιτα συμπαραμαρτουμενα....

30 minutes ago, natateo said:

Οταν θα κανεις τις πρωτες 3-4 αλλαγες νερου, θα δεις οτι η αμμωνια-αμμωνιο θα πανε στο μηδεν.

Για λογους οικονομιας προτεινω τότε να ριζεις μεσα μια αμπουλα πχ prodibio digest και να κάνεις το τεστ ΝΗ3/4 μετα απο 24 ωρες. Αν βλεπεις οτι η αμμωνια ειναι καπου στο 0.1 με 0.2, να μην κάνεις μεγαλη αλλαγη νερου, κανε 20 με 30%. Αν την επωμενη μερα βλεπεις πως αυξανεται.... τοτε πιο μεγαλη αλλαγη κάνε. Αν βλεπεις, πως οχι - συνεχιζεις με πιο μικρες αλλαγες. Δες μονος σου. Αν μπορεις, ριξε βακτηρια μετα απο καθε αλλαγη (τουλαχιστον για τν πρωτη εβδομαδα).

Για το πόσες αμπουλες θα χρειαστεις.... μπορει να σου φτασουν και 6.

Το πιο βασικο τωρα ειναι να μην ταιζεις πολυ τα ψαρια. Ταισε μονο μια φορα την ημερα και απο 1-2 κοκκους σε καθε ψαρι. Και να μην φανε 2 μερες, δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Ξερω, ειναι δυσκολο, αλλά πρεπει.....

Ta Hikari που τους δινω να φανε ειναι πολυ μικροί κόκοι...  Λες μονο 2 στο καθενα ε?  Γι αυτην την μεταβατική περίοδο η γενικα? Τα παραταΐζω μαλλον.... Εξ ου και και κορδονια που δημιουργούν και θυμιζουν χαρταετούς.... Ολα λαθος μαλλον τα εχω κάνει.... ?

Καλησπέρα φίλε μου. Λοιπόν ξεκινώντας του προτείνω πλην του άρθρου για το στρώσιμο του ενυδρείου να διαβάσεις τα εξής άρθρα του φόρουμ μας:

https://www.aquazone.gr/forums/topic/113982-κόστος-ενυδρείου-για-χρυσόψαρα/

Αφού τα διαβάσεις, θέλω να μου πεις λίγο τις διαστάσεις του ενυδρείου σου (μηκος-πλατος-υψος). 

Όπως λέει και ο Μαρίνος μείνε μακρυά από τα ζουμια πλην του αντιχλωριου. Επίσης όπως είπε και ο Μαρίνος βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου έχεις αστρωτο ενυδρείο με δύο ψάρια μέσα. Τα χρυσόψαρα είναι πολύ ανθεκτικά μεν, όταν εμφανίσουν όμως συμπτώματα συνήθως είναι δύσκολο να τα προλάβουμε μετά. Το ότι κάνουν μακρυά άσπρα κακακια δείχνει ότι ήδη έχουν επηρεαστεί από τις καλές συνθήκες του νερού. 

Οπότε για εμένα αρχικά ξεκινάς με 30 τις εκατό αλλαγές νερού κάθε μέρα, ώστε να μειώσεις την τοξικότητα του νερού σου, μειώνοντας έτσι την ποσοστωση της αμμωνιας και των νιτρωδών. Επίσης καλό είναι να μην ταιζεις για δύο-τρεις ημέρες και μετά να ταιζεις πολυ λίγο μέχρι να στρώσει το ενυδρείο. Το άρθρο που σου έδειξε ο Μαρινος το διάβασες?

Το ph μην σε ανησυχεί δεν τα ενοχλεί. Τα άλλα που σου είπαν στα μαγαζιά είναι ολίγον μπούρδες. Επίσης σε λίγο καιρό θα χρειαστείς σίγουρα εξωτερικό φίλτρο. Αυτού πού έχεις τώρα δε θα επαρκεί

Έγινε επεξεργασία - killerknight

πριν 2 ώρες, το μέλος Gregory 1970 έγραψε:

1 Αλλαγές νερου στο 50% και μετά Prime κανονική δοσολογία, αυτή που αναλογεί στο νερό που εβγαλα; Αυτή που αναλογεί στο συνολο του ενυδρείου καθε φορά; Η ειδική δοσολογία που αφορά την συγκέντρωη υψηλης αμμωνιας και νιτρικών; - αυτη ειναι 5 φορές επάνω της κανονικης μεχρι να πεσουν τα νιτρικα;

Θα βάλεις 5ml/100 λίτρα στο νερό της αλλαγής . Δηλαδή αν κάνεις 50% αλλαγή νερου 110 λίτρα /2 = 55 λιτρά άρα 3 ml .

2. Βακτήρια μετά απο κάθε αλλαγή νερου και πάλι για το 50% της αλλαγής ή για το σύνολο του ενυδρειου ή σε κάποιο αλλο χρονικο διάστημα (πχ. μετά απο καθε 4 αλλαγές νερου)

Αμπουλες μια αμέσως μετά την αλλαγή του νερού . Το πόσες θα χρειαστούν θα το δείξουν οι μετρήσεις .

3 Φίλτρο ....  Βγάζω το μπλέ εντελώς και αφήνω  το πράσινο και γεμιζω ολον τον αλλο χώρο με το προτεινομενο υλικο. (φνταζομαι οτι ειναι σε σακουλακι -α) Τον ανθρακα που τον εχω βαλει και διπλο τώρα και ειναι πάνω απο το πρασινο τον αφαιρώ επισης;

Και το φυλλο υαλοβαμβακα που κρατάει τις βρωμιτσες?

Δηλαδη θα εχω απο πάνω προς τα κάτω. Βιολογικό υλικο, πράσινο, βιολογικό υλικο    ή   υαλοβαμβακας, ανθρακας μονος ή διπλος, πράσινο και μετά χωρις κενο το ωιολογικό υλικο; Τι προτείνεις;

Θα βάλεις με την σειρά απο την είσοδο του νερού στο φίλτρο προς την έξοδο . Σφουγγάρι -ενυδρειακό βαμβάκι - κεραμικό βιολογικό υλικο.

4 Τα βακτήρια τα ρίχνω κατευθείαν στο φίλτρο ενω για τέλος καθε πότε θα αλλαζω τα βιολογικά υλικά του φίλτρου; 

Τα βακτήρια τα ρίχνεις στο νερό γιατί θα αποικίσουν παντού . Τα υλίκα του φίλτρου δεν τα άλλαζουμε άπλα μετα απο χρόνια αντικαθιστούμε κάποια απο τα φθαρμένα 

πριν 10 λεπτά, το μέλος killerknight έγραψε:

Καλησπέρα φίλε μου. Λοιπόν ξεκινώντας του προτείνω πλην του άρθρου για το στρώσιμο του ενυδρείου να διαβάσεις τα εξής άρθρα του φόρουμ μας:

https://www.aquazone.gr/forums/topic/113982-κόστος-ενυδρείου-για-χρυσόψαρα/

Αφού τα διαβάσεις, θέλω να μου πεις λίγο τις διαστάσεις του ενυδρείου σου (μηκος-πλατος-υψος). 

Όπως λέει και ο Μαρίνος μείνε μακρυά από τα ζουμια πλην του αντιχλωριου. Επίσης όπως είπε και ο Μαρίνος βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου έχεις αστρωτο ενυδρείο με δύο ψάρια μέσα. Τα χρυσόψαρα είναι πολύ ανθεκτικά μεν, όταν εμφανίσουν όμως συμπτώματα συνήθως είναι δύσκολο να τα προλάβουμε μετά. Το ότι κάνουν μακρυά άσπρα κακακια δείχνει ότι ήδη έχουν επηρεαστεί από τις καλές συνθήκες του νερού. 

Οπότε για εμένα αρχικά ξεκινάς με 30 τις εκατό αλλαγές νερού κάθε μέρα, ώστε να μειώσεις την τοξικότητα του νερού σου, μειώνοντας έτσι την ποσοστωση της αμμωνιας και των νιτρωδών. Επίσης καλό είναι να μην ταιζεις για δύο-τρεις ημέρες και μετά να ταιζεις πολυ λίγο μέχρι να στρώσει το ενυδρείο. Το άρθρο που σου έδειξε ο Μαρινος το διάβασες?

Χρήστο με αυτές τις τιμές

Παίρνω τιμές  21-7-21 

Δεν εχω βαλει pH γιατί ηθελα να ρωτήσω.......

pH 8

NO2 0.25

NO3 0

NH3/NH4  3

To 50% αλλαγή νερού επιβάλλεται ......

Επίσης επειδή έχω καιρό να σε διορθώσω ? και μου έλλειψε ...

«άσπρα κακακια δείχνει ότι ήδη έχουν επηρεαστεί από τις καλές* συνθήκες του νερού. »

*κακές ήθελες να γράψεις !!

• Haha 1

Οχαχα σωστός Μαρίνο. Κοίτα γενικά αποφεύγω να προτείνω αλλαγή 50 τις εκατό για να μην σοκαριστουν τα ψάρια από την απότομη αλλαγή των συνθηκών του νερού. Για το φίλτρο συμφωνώ μαζι σου. Απλά θα χρειαστεί σίγουρα μεγαλύτερο σε λίγο καιρό

Έγινε επεξεργασία - killerknight
  • Like 2

Ξεκινησα ηδη απο σημερα αφουβπρωτα εκανα μετρήσεις. Και ηταν εξισου...καλες!!!

Χρωσταω φωτογραφια ενυδρείου Παρήγγειλα ηδη τα απαραιτητα. Με το που ερθουν θα επανελθω γιατι... αισθάνομαι οτι σα εχω ζαλίσει. Απο την αλλη6 πραγματικά χαιρομαι7και σας ευχαριστώ πολύ που εχετε αγκαλιάσει το..ενυδρειο μου και με βοηθάτε με την εμπειρια σας.

Οι διαστάσεις του ενυδρείο ειναι 

81 x 36 x 45cm

Σήμερα εχω HS Bactro... Να ριξω μεσα στο ενυδρείο η αν περιμενω να ερθουν οι αμπούλες;;;

Σας ευχαριστώ και παλι.

16269777800848719172119868872290.jpg

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...