makis206 12 Μαίου 2021 #1 Share 12 Μαίου 2021 Τώρα που φτάσαμε σε ένα καλό επίπεδο (όξω η bba επιτέλους) και βρήκαμε τις ρουτίνες μας σε κάθε τομέα, ας δείξω κι εγώ το δικό μου φυτεμένο να υπάρχει το "νήμα" μου που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα υπάρχει κάτι νέο σε αυτό. Θα υπάρξουν περισσότερες φωτογραφίες μελλοντικά! [emoji846] Γενική κατηγορία ενυδρείουΚοινωνικό φυτεμένο Γενικές ΠληροφορίεςΔιαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): Juwel Rio 81x36x50cmΣυνολικά Λίτρα: 125l (λίγο παραπάνω αφού έχει αφαιρεθεί το εσωτερικό φίλτρο της Juwel) Sump (λίτρα): - ΟργανισμοίΦυτά - Χαμός. Θα αναφέρω όσα θυμάμαι αυτή τη στιγμή: Alternenthera reineckii mini, Bucephalandra (2 τύποι), Ceratopteris Thalictroides, Marsilea Hirsuta, Lobelia Cardinalis και Mini, Cryptocoryne (Usteriana, Wendtii Braun, Parva, Lucens και Beckettii Petchii), Anubias (2-3 τύποι), Bacopa Monnieri Compact, Sagittaria Subulata, Hygrophila Corymposa Compact, Echinodorus, Ludwigia spec. Super Red, Limnobium Laevigatum, κάποιο είδος Moss κ.α.Ψάρια: 9 Green Tiger Barbs και 2 Αncistrus Dolichopterus (μικρά που ευελπιστώ να γίνουν ζευγάρι) Άλλα είδη: Ramshorn Snails Διακοσμητικά υλικάΦόντο: Σκουρόχρωμη αφίσαΠέτρες: Μικρή πέτρα λάβας ντυμένη με MossΞύλα: Αρκετά driftwoodΆλλα διακοσμητικά: φωλιά τύπου "σωλήνα" για τα AncistrusΥπόστρωμα: Seachem FlouriteΒυθός: Λεπτόκοκκο χαλίκι φυσικού χρώματος ΦωτισμόςΠηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): Fluval Spectrum PlantedΔιάρκεια φωτισμού: 7 ώρες συν 1,5 περίπου σε Ανατολή και Δύση Υποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: Eheim Pro 4+ 350Θέρμανση/ Ψύξη: Θερμαντήρας Juwel 100w και D-D Cooling 4 fan. Υποστηρίζονται από Temp Controller (T Controller Twin) της Aqua MedicΛίπανση: Λιπάσματα Macro και Micro σε καθημερινή βάση, 3ml από το κάθε ένα εναλλάξ. Ενίοτε προσθέτω και λίγο Seachem ExcelΠαροχή CO2: Nαι, με 2kg φιάλη και διπλό μανόμετρο της Co2Art (Pro Series dual stage regulator). Diffuser μέσα στο ενυδρείο της Neo Co2 και Drop checker της ADA. Στο 1.5bps (90 φυσαλίδες ανά λεπτό) ο drop checker παραμένει μονίμως στο πράσινοΆλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: Skimmer επιφάνειας της JuwelΔιατροφή: Αρκετές τροφές σε διάφορες μορφές και είδη (βυθιζόμενες μπιλίτσες, φυλλαράκια, ταμπλέτες βυθού κλπ κλπ) με βάσεις σε πρωτεΐνη, σκόρδο, σπιρουλίνα, άλγη.. Επίσης κατεψυγμένες τροφές σε κυβάκια (2 φορές την εβδομάδα - μία Bloodworms και μία Tropical Mix με bloodworms, shrimps κλπ κλπ).Τρεις φορές την εβδομάδα βρασμένα λαχανικά (κολοκύθι αγγούρι κλπ) για τα Ancistrus περισσότερο που έχουν ανάγκη σε τέτοιες τροφές. Αρακά μία φορά την εβδομάδα αυστηρά την προηγούμενη ημέρα από την αλλαγή νερού ΠαράμετροιpH: 7.4Γενική σκληρότητα (GH): 7Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 6-8Αμμωνία (ΝΗ3): 0Νιτρώδη (ΝΟ2): 0Νιτρικά (ΝΟ3): 15 περίπουΦωσφορικά (PΟ4): -Μέση Θερμοκρασία (°C): 25C ΣυντήρησηΑλλαγές νερού: Κάθε Κυριακή πρωί αλλαγή της τάξης του 40-50% ενώ μπορεί να αλλάξω μεσοβδόμαδα μία ακόμα φορά ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 20%Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Γέμισμα πλαστικού βαρελιού με νερό βρύσης στη θερμοκρασία του ενυδρείου και προσθήκη Seachem Prime αλλά και ΑΡΙ Stress Coat ενίοτε Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Πολύ συχνό κλάδεμα, ανά 3-4 μέρες κόβω κορυφές φυτών που αγγίζουν την επιφάνεια. Σκούπα βυθού σε κάθε μεγάλη αλλαγή νερού της Κυριακής. Εστιάζω σε διαφορετικά σημεία από Κυριακή σε Κυριακή Φωτογραφίες (το crop τις ρήμαξε..): [emoji16] 6 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos 12 Μαίου 2021 #2 Share 12 Μαίου 2021 Καλημέρα. Πολύ όμορφο είναι . Μπράβο σου !!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 12 Μαίου 2021 Author #3 Share 12 Μαίου 2021 Ευχαριστώ Μαρίνο, το ψάχνω ακόμα με λεπτομέρειες αφού η κυριότερη αλλαγή που έγινε πρόσφατα είναι το φωτιστικό. Πολλές ρυθμισεις (cold white, warm white, red blue κλπ κλπ) και το παω σιγά σιγά για να μην επιστρέψει η bba που με ταλαιπώρησε αρκετά λίγους μήνες πριν. Ένας λόγος που έχω το μπλε led στο μόλις 5%.Έχω τρομερή ανάπτυξη στα φυτά βέβαια (μπήκε co2 προ τριμήνου σχεδόν και λίπανση σε βαθμό που δεν επιχείρησα ποτέ ξανά) αλλά με το φωτιστικό τρέμω να το ανεβάσω πάνω από το 70% του προς το παρόν. Και χάνω κάπου, το βλέπω. Η Alternanthera στη μέση δεν κοκκινίζει τόσο σύντομα όσο έκανε πριν με το Led φωτιστικό της Juwel - έπεσα βέβαια και κατά 1000 περίπου lumens πιο κάτω με το νέο και δεν το έχω και στο τέρμα παράλληλα. Όμως "καθάρισαν" από μαυρίλες όλα τα φύλλα των υπολοίπων φυτών, έδειξαν πολύ καλύτερα χρώματα (χάνουν αρκετά στις εικόνες) κι αυτό για μένα είναι άθλος! Και η συνολική όψη αλλάζει αρκετά βδομάδα με τη βδομάδα, νεα φυλλαράκια εμφανίζονται στον βυθό, ψηλά φυτά που κλαδευονται τακτικά και αλλάζουν συνεχώς "φορά" στους νέους κορμούς που αναπτύσσουν άμεσα, σε δουλειά να βρισκόμαστε και να μην το βαριόμαστε κιόλας. [emoji1]Το μεγάλο θετικό, τα Tiger barbs δεν στρεσάρονται με τον χαμηλότερο φωτισμό. Με το Juwel είχα θέμα. Μόλις άναβε το φως τα έχανα στις πίσω γωνίες, στις κρυψωνες και τη σκιά. Πλέον είναι πιο άνετα και για καλή μου τύχη τα πάνε καλά και με τα Ancistrus που προσθεσα πρόσφατα με μεγάλο άγχος - θυμίζω τα τσιμπήματα που έκαναν στα Corydoras μου λιγους μήνες πριν..Αν και μικρά ακόμα τα Ancistrάκια έχουν τσαγανό, δεν ανέχονται πολλά όπως φαίνεται. Να μεγαλώσουν λίγο να καταλάβω το φύλο τους. Να φτιάξω ένα ζευγαράκι και ποιος μας πιάνει μετά! Και απόφαση. Αυτή τη φορά αν υπάρξει θέμα συμβίωσης αυτά που θα "πάρουν πόδι" θα είναι τα Τιγράκια. Ίδωμεν αν και δεν εύχομαι τέτοια εξέλιξη. Για ότι νέο θα ενημερώνω εννοείται! [emoji846] 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
killerknight 12 Μαίου 2021 #4 Share 12 Μαίου 2021 Μάκη εξαιρετικό!!! Μου αρέσει πάρα πολύ. Μπράβο φίλε μου? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 12 Μαίου 2021 Author #5 Share 12 Μαίου 2021 Μάκη εξαιρετικό!!! Μου αρέσει πάρα πολύ. Μπράβο φίλε μου[emoji16]Έχει και μπόλικη τροφη για χρυσόψαρα μέσα ε..[emoji28]Ευχαριστώ πολύ Σερ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
killerknight 12 Μαίου 2021 #6 Share 12 Μαίου 2021 Μάκη θα σου στείλω το μαύρο πορτοκαλί common μου να στα κάνει λίμπα. Σαν τους γλάρους του Νέμο. Μαμ μαμ μαμ ΜΑΜ!!!? 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 12 Μαίου 2021 Author #7 Share 12 Μαίου 2021 Έχω 9 τσιμπητές ουράς μέσα, αν σου βαστάει..[emoji28]Έκανα μια απόπειρα να cropάρω μερικές φώτο ακόμα τώρα που άναψαν τα φώτα, έτσι για λίγη παραπάνω λεπτομέρεια πριν "ξημερώσει" για τα καλά εκεί μέσα. Τρέχει και το Co2 παράλληλα γι αυτό και η "θολούρα".Για να δούμε αν πέτυχε το πείραμα και δεν τις χάλασε τόσο η επεξεργασία..[emoji846]Edit: μπααα, πάλι χάλασε πολύ η ποιότητα.. 4 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Μαίου 2021 #8 Share 13 Μαίου 2021 Ομορφο ενυδρειο! δεν βαζεις και μια-δυο ριζες; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 13 Μαίου 2021 Author #9 Share 13 Μαίου 2021 Εχω ήδη 4-5 μικρά ξύλα μέσα καλυμμένα με φυτά, δεν βοηθούν κι οι φώτο βέβαια. Η πλάκα είναι ότι έχω πάρει μερικα μεγαλύτερα, τα έχω κάνα μήνα στο νερό (σε κουβά) αλλά δεν ξέρω που να τα τοποθετήσω, εκτος του μπροστινού μέρους υπάρχουν παντού φυτά! [emoji28]Θα πέσει γερό κλάδεμα εντός των ημερών όμως, θα το μελετήσω και για καμιά μεγαλύτερη ριζα όπως λες γιατί όντως κάτι λείπει από εκεί μέσα. Σας μερσώ κυρία μας.![emoji4] 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 19 Μαίου 2021 Author #10 Share 19 Μαίου 2021 Με την ευκαιρία να πω για το δεύτερο φωτιστικό που έβαλα μερικές μέρες πριν. Τα μεγάλα κόκκινα φυτά στο πίσω μέρος με ανάγκασαν να οδηγήσω το πίσω φωτιστικό πιο κοντά τους όμως παράλληλα έπρεπε να κρατηθεί κι ο φωτισμός στα μπροστινά φυτά, ενώ παραλληλα δεν θα επηρεάζονται κι από τις σκιές που δημιουργούν τα φυτά πλάτης όταν το φωτιστικό φύγει προς το πίσω μέρος. Κάλυψα μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας τελικά και δουλεύω τα φωτιστικά λίγο παραπάνω από τη μέση, παρατηρώ και ενεργώ ανάλογα όταν χρειαστεί. [emoji846] 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 26 Αυγούστου 2021 Author #11 Share 26 Αυγούστου 2021 Να κάνω κι εγώ ένα μικρό update μετά από καιρό, όχι τίποτα άλλο απλά με τις παραπάνω φωτό είδα και πόσο χαοτικές είναι οι διαφορές από τότε..Πλέον το ενυδρείο φιλοξενεί 10 Tiger Barbs (τα περισσότερα από την αρχή μάλιστα) και 7 γαρίδες Amano που για καλή μου τύχη δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα από το κανιβαλο-κοπάδι. Το ρίχνω στο γεγονός ότι επέλεξα μεγάλες σε μέγεθος από το petshop.Επίσης τα Ancistrus δεν μου άντεξαν, δεν μπόρεσα ποτέ να βρω την αιτία μιας και οι παράμετροι του νερού δεν παρουσίασαν κάτι περίεργο όλο αυτό το διάστημα. Να φταίει το διοξείδιο; Ελέγχεται πάντα για τυχόν αλλαγές στη δοσολογία..Να έτρωγαν ξύλο από τα Τιγράκια; Δεν παρατήρησα ποτέ κάτι τέτοιο..Δεν το έψαξα και παραπάνω όμως, μόλις έφυγε και το τελευταίο (4 συνολικά) πήρα το ρίσκο με τις Amano και μέχρι στιγμής μου βγήκε.Τα φυτά απλώς τα απολαμβάνω πια κι ας άρχισα να βαριέμαι το ψαλίδισμα κάθε εβδομάδα σχεδόν.. [emoji1] 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinos 26 Αυγούστου 2021 #12 Share 26 Αυγούστου 2021 Πολύ όμορφο έγινε μπράβο σου. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ 26 Αυγούστου 2021 #13 Share 26 Αυγούστου 2021 Πολύ όμορφο φίλε! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 26 Αυγούστου 2021 #14 Share 26 Αυγούστου 2021 Δείχνει πολύ όμορφο και υγιές. Σούπερ. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 27 Αυγούστου 2021 #15 Share 27 Αυγούστου 2021 Παρα πολυ ομορφο εγινε!!!!! Και τα ψαρακια ομορφουλια!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 28 Αυγούστου 2021 Author #16 Share 28 Αυγούστου 2021 Ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια, όπως και για κάθε συμβουλή που βοήθησε σε όλο αυτό εννοείται!Θα συνεχίσω να ενημερώνω με τον καιρό [emoji846][emoji846] 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 28 Αυγούστου 2021 #17 Share 28 Αυγούστου 2021 Ποίο φωτιστικό χρησιμοποιείς φίλε μου; Δεν κατάλαβα από τα παραπάνω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
makis206 28 Αυγούστου 2021 Author #18 Share 28 Αυγούστου 2021 Ποίο φωτιστικό χρησιμοποιείς φίλε μου; Δεν κατάλαβα από τα παραπάνω....Δύο από αυτά έχω Παρασκευά.[emoji846]https://misirlis-aquarium.gr/5090-%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%97/5100-%CE%A3%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9--%CE%9A%CE%AE%CF%80%CE%BF%CF%82-/-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-/-%CE%A8%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-/-%CE%95%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%95%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-/-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%95%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85/6874-fluval-plant-spectrum-led-32w61-85cm-015561145213.html 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος