Jump to content

Το ''Κοινωνικό'' Ενυδρειο Τανγκανίκα


Recommended Posts

Κοινωνικά Ενυδρεία Tanganyika

 

Tanganyika tank

 

Τα ''κοινωνικά'' ενυδρεία Tanganyika, σε αυτό το άρθρο, ορίζονται ως τα  ενυδρεία που περιέχουν παραπάνω από ένα είδος (2+) από τα διάφορα είδη  κιχλίδων της λίμνης και μερικές φόρες μαζί και με άλλα είδη ψαριών που παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, όπως το Χέλι της Tanganyika ή  κάποιο είδος Synodontis από την εν λόγο λίμνη. Ο σκοπός ειναι τα είδη αυτά να συνυπάρχουν, χωρίς να παρεμποδίζουν το ένα το άλλο, και τα οποία θα μπορούν να δείξουν τη διαφορετική εμφάνιση και συμπεριφορά τους, εντός των στενών ορίων ενός ενυδρείου. Διαφορετικά είδη έχουν και διαφορετικές απαιτήσεις όπως π.χ λίτρα, διάκοσμο, διατροφή κ.λπ
 Οι Tanganyikan Cichlids  είναι δύσκολο να συμβιώσουν αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες/προϋποθέσεις στο ενυδρείο, οπότε απαιτείται από πριν αρκετή έρευνα για να αποκτήσετε τα κατάλληλα είδη για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή συγκατοίκηση μεταξύ τους. Όταν σκέφτεστε  ένα ενυδρείο Tanganyika τύπου ''κοινωνικού'', υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Ας απαριθμήσουμε καποια βασικά  από αυτά:

1. Ένα ενυδρείο μικρότερο του μέτρου, είναι καλύτερο να περιέχει ένα μόνο είδος, και κάποιες φορές, απλά και μόνο ένα ζευγάρι.
2. Συνδυάστε μόνο είδη με διαφορετικές συνήθειες και απαιτήσεις, ώστε να προτιμούν να μένουν σε διαφορετικά σημεία του ενυδρείου.
3. Mouthbrooders και substrate spawners μπορούν να μοιραστούν το ίδιο ενυδρείο, γιατί προτιμούν διαφορετικά μέρη για αναπαραγωγή.
4. Διακοσμήστε και κάντε τέτοιο set up στο ενυδρείο, ώστε το κάθε είδος να έχει τουλάχιστον ένα κατάλληλο σημείο για κρυψώνα και αναπαραγωγή.
5. Μην απαιτείται από ευγενικά και ήσυχα είδη να συμβιώσουν με ψάρια που είναι πολύ επιθετικά.
6. Μικρά ψάρια δεν θα επιβιώσουν στο ίδιο ενυδρείο με μεγάλα κυριαρχικά ψάρια.
7. Ποτέ μην συνδυάζεται στενά συγγενικά ή με πολύ κοντινούς χρωματισμούς είδη.
8. Τα ψάρια που μοιράζονται το ενυδρείο, θα πρέπει να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.
9. Bottom dwellers, shell dwellers και Cyprichromis-Paracyprichromis ταιριάζουν πολύ όμορφα σε κάθε σχεδόν ενυδρείο Tanganyika.
10. Να παρακολουθείται το ενυδρείο, κάθε φορά που δοκιμάζεται καινούριους συνδυασμούς ψαριών.
Ξεχωρίστε αμέσως όποιο ψάρι δείτε ότι δεν τα πηγαίνει καλά.


Η παραδοσιακή (και αρκετά άχρηστη) ερώτηση ειναι ''Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ενυδρείο'' και η απάντηση είναι, όσο το δυνατόν μεγαλύτερo! Οι Tanganyika cichlids, γενικά, δεν είναι τόσο απαιτητικές όσο οι Malawi cichlids, και πολλά είδη θα ευδοκιμήσουν μόνα τους σε ενυδρεια μικρότερα από 100 L. (spieces tanks). Ωστόσο, όταν μιλάμε για ''κοινωνικό'' Τανγκανικα, θα ήταν καλή ιδέα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο, επειδή πρέπει να υπάρχει κάποιο εμφανές ''σύνορο'' μεταξύ των περιοχών που θα κινούνται τα διάφορα είδη, έτσι ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν σχετικά ειρηνικά μεταξύ τους. Στην ιδανική περίπτωση, το ενυδρείο δεν πρέπει να είναι μικρότερο των  240L (120x40x50cm), ακόμη και αν είναι απολύτως δυνατό  η φιλοξενία τους σε μικρότερο, πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των δυνατοτήτων σε συνδυασμό ειδών μειώνεται δραστικά κάτω από αυτό το μέγεθος.


Η διακόσμηση του ενυδρείου, απαιτεί κάποια προσοχή. Μια καλή τακτική, είναι να χωρίσετε τη διακόσμηση σε δύο διαφορετικά τμήματα. ένα μόνιμο τμήμα, το οποίο να καλύπτει τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις(έξοδο φιλτρου,θερμαντηρας κλπ), και ένα εύκολα αφαιρούμενο μέρος, διευκολύνοντας τις απαραίτητες κρυψώνες / ελεύθερο χώρο κολύμβησης / θέσεις για σκάψιμο που μπορεί να είναι επιθυμητό σύμφωνα με το επιλεγμένο είδος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επιλογή των ειδών, για διάφορους λόγους, να μην αποδειχθεί όπως αναμένεται ή να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, με αποτέλεσμα  να χρειαστούν αλλαγές που μπορεί να απαιτούν αλλαγή της διακόσμησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο πρακτικό εάν η «βασική διακόσμηση» επιτρέπει αλλαγές, χωρίς να αφαιρεθεί.


Οι διάφοροι διακοσμοι/βιότοποι όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν την δυνατότητα να   (ανα)δημιουργούνται σχετικά εύκολα στο ενυδρείο. Αυτοί οι βιότοποι  χωρίζονται (και απλοποιούνται) σε 4 κύριες ζώνες κολύμβησης/διαβίωσης: ανοιχτό νερό, βράχοι/σπηλιές, κοχύλια και ανοιχτή άμμος. Σε γενικές γραμμές η θέση ανοιχτού νερού γεμίζει με είδη όπως τα Cyprichromis και τα Benthochromis, η θέση των βράχων και των σπηλαίων κατοικείται από Neolamprologus, Julidochromis και gobies, τα κελύφη καταλαμβάνονται από τις μικρότερες λαμπρολογίνες και Telmatochromis. Στη συνέχεια, η ανοιχτή άμμος διεκδικείται από Xenotilapia της άμμου, Ectodini και Callochromis.

 

Φυσικά είναι αδύνατο για ένα μόνο άρθρο να καλύψει όλες τους συνδυασμούς και αυτό οφείλεται στο πλήθος των πολύ διαφορετικών ειδών, που καθιστά τους πιθανούς συνδυασμούς σχεδόν άπειρους, αλλά με αυτή την  προσπάθεια θέλουμε να δείξουμε κάποιες γενικές αρχές και  ελπίζουμε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως καλός οδηγός.


 

jba3.thumb.png.bb7b912a7f5a7d1711b81e24f978c359.png.6aa1e2c6985ff3d9df47470c19180733.png

 

Σύνταξη: @corto maltese

Πηγές: back to nature guide to tanganyika cichlids by Ad Konings
             the tanganyika cichlid aquarium by  Georg zurlo
             cichlid forum.com

             Tanganyikan Community Tank by Kim Jakobsen

Φώτο: @johnbaggios

  • Like 6
  • Thanks 2
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ το μέλος της ΑfricaTeam @johnbaggios για  τις φωτογραφίες από το ενυδρείου του όπου παλιότερα φιλοξενούσε 5-6 διαφορετικά είδη από Tanganyikan cichlids.........:thumbsu:

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όλοι μαζί όσο μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι να πάει το χόμπι πιο μπροστά! 

Μπράβο στα παιδια για το χρόνο που αφιερώνουν στο φόρουμ! 

  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

 

  • Like 2
  • love 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 4 weeks later...
On 21/10/2021 at 8:51 ΜΜ, το μέλος jkhkj kjhkj έγραψε:

Προτάσεις όμως με συνδιασμούς δεν λέτε.

Πχ γκαπυ Μόλι και τέτοια να μαθαίνουμε και εμείς ?

Καθυστερημένη η απάντηση μου άλλα τώρα έτυχε να το δω. 

Ποιο πάνω στο θέμα το γράφει « Φυσικά είναι αδύνατο για ένα μόνο άρθρο να καλύψει όλες τους συνδυασμούς και αυτό οφείλεται στο πλήθος των πολύ διαφορετικών ειδών, που καθιστά τους πιθανούς συνδυασμούς σχεδόν άπειρους, αλλά με αυτή την  προσπάθεια θέλουμε να δείξουμε κάποιες γενικές αρχές και  ελπίζουμε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως καλός οδηγός.» Άλλα αν θέλεις να βοηθηθείς παραπάνω σου λέει « Οι διάφοροι διακοσμοι/βιότοποι όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν την δυνατότητα να   (ανα)δημιουργούνται σχετικά εύκολα στο ενυδρείο. Αυτοί οι βιότοποι  χωρίζονται (και απλοποιούνται) σε 4 κύριες ζώνες κολύμβησης/διαβίωσης: ανοιχτό νερό, βράχοι/σπηλιές, κοχύλια και ανοιχτή άμμος. Σε γενικές γραμμές η θέση ανοιχτού νερού γεμίζει με είδη όπως τα Cyprichromis και τα Benthochromis, η θέση των βράχων και των σπηλαίων κατοικείται από Neolamprologus, Julidochromis και gobies, τα κελύφη καταλαμβάνονται από τις μικρότερες λαμπρολογίνες και Telmatochromis. Στη συνέχεια, η ανοιχτή άμμος διεκδικείται από Xenotilapia της άμμου, Ectodini και Callochromis »  Επίσης μπορείς να πας στα προφίλ των ψαριών και  στα φίλτρα δεξιά να επιλέξεις  την λίμνη Tanganyika . Σε κάθε είδος ψαριού γράφει ποιοι είναι οι ιδανικοί συγκάτοικοι του . Βέβαια αν σκοπεύεις να ασχοληθείς παραπάνω εδώ είμαστε και αν γνωρίζουμε θα σου λύσουμε κάθε απορία που θα προκύψει .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...