ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 28 Φεβρουαρίου 2006 #51 Share 28 Φεβρουαρίου 2006 "Τα έχεις πάρει " για τα καλά Φίλε reefdaddy. Χαλάρωσε λίγο και ασχολήσου με την κατασκευή του σωστού Μεσογειακού ενυδρείου για να μπορέσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε βήμα προς βήμα την εξέλεξή του και τα όποια προβλήματα εμφανιστούν. Έτσι που το καθυστερείς και όλο το γυρίζεις, δεν θα ξαφνιαστώ άν αύριο δώσεις προτεραιότητα σε κατασκευή ενυδρείου με βατράχια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
reefdaddy 28 Φεβρουαρίου 2006 #52 Share 28 Φεβρουαρίου 2006 βατράχια! αψογος ο Νικος Link to comment Share on other sites More sharing options...
bluedolphin 1 Μαρτίου 2006 #53 Share 1 Μαρτίου 2006 Παιδιά είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε πάρει στα σοβαρά ένα τόσο ενδιαφέρον και ωραίο θέμα. Επειδή αυτό που κάνουμε είναι πρωτοποριακό οι διαφωνίες τα πειράματα και οι απογοητεύσεις είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι μέχρι να τα καταφέρουμε και πιστεύω πρέπει να είμαστε ανοιχτεί σε όλες τις μεθόδους. Καμία μέθοδος δεν είναι αποτυχημένη και αυτές που δεν θα βγουν θα ξέρουμε ότι απλά δεν γίνεται έτσι και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία! Φανταστείτε στο μέλλον να είμαστε οι πρώτοι που θα οργανώσουμε μία έκθεση με μεσογειακά ψάρια! Εγώ θα πρότεινα τους φίλους του ήδη το έχουν κάνει να είναι ποιο αναλυτικοί και εμείς που με ενδιαφέρον τους προσέχουμε να είμαστε λιγότερο επικριτικοί! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDP 1 Μαρτίου 2006 #54 Share 1 Μαρτίου 2006 Το θέμα που έχουμε εδώ είναι πολύ ενδιαφέρον και πιστεύω ότι δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις μόνο με παρατήρηση των ενυδρείων μας για το αν κάνει το Χ μαγειρικό αλάτι ή όχι για την διατήρηση ενός μεσογειακού ενυδρείου. Ισως θα ήταν καλό να κάνουμε ένα όμορφο πείραμα και να στείλουμε σε κάποιο χημείο για ανάλυση 3 δείγματα νερού: 1) νερό με αλάτι για ενυδρειακή χρήση με αλατότητα 1.026 2) νερό με μαγειρικό αλάτι με αλατότητα 1.026 3) νερό από κάποια καθαρή παραλία Τότε πιστεύω θα μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά αν το αλάτι που θέλουμε να βάλουμε κάνει ή όχι για το ενυδρείο μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 8 Μαρτίου 2006 #55 Share 8 Μαρτίου 2006 Καμία μέθοδος δεν είναι αποτυχημένη και αυτές που δεν θα βγουν θα ξέρουμε ότι απλά δεν γίνεται έτσι και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία! 13130[/snapback] Φιλε ενω συμφωνω με ολα οσα αναφερεις θα διαφωνησω σε αυτο. Δυστηχως αρκετοι μεθοδοι σε διαφορους τομεις του ενυδρειου ειναι αποτυχημενοι. Παραδειγματα πολλα. Ανεπαρκη φιλτρα, λαθος φωτισμος, λαθος στησιμο ενυδρειου, λαθος θερμοκρασια, λαθος αλατοτητα. Ανεφερα καποια πολυ απλα παραδειγματα για να καταλαβουν και τα παιδια πως δεν ειναι η σωστη αλατοτητα που θα σκοτωσει καποιο ψαρι, ειναι η λαθος αλατοτητα που θα το σκοτωσει. Μπορει οχι αμεσα, μπορει οχι σε 1-2-6 μηνες αλλα θα το σκοτωσει. Το θεμα ειναι να ξερουμε τι ακριβως εχει η καθε μεθοδος και οχι να ειμαστε γενικοι γιατι η αγνοια ειναι που κανει την ζημια. Ετσι και εδω. Το αλατι αυτο ειναι λαθος. Εδω ειναι μια μελετη της εταιριας SeaChem που αναφερει με ακριβεια καποια απο τα μειωνεκτηματα που εχει το αλατι που οταν βγει απο τη θαλλασα στεγνωνει και ετσι πολλα κρισιμα ιχνοστοιχεια απλα χανονται και οχι μονο αυτο αλλα πολλες "κακες" ενωσεις παρουσιαζονται απο το πουθενα και και... Ενα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ αρθρο με βαση την συζητηση μας. http://www.seachem.com/support/SeaGrams/SaltMixes.pdf Η παρατηρηση του Γιαννη για το χημειο ειναι σωστη. Αλλα εχοντας χημειο στο ιδιο κτιριο που ειναι η δουλεια μου και ρωτωντας τα παιδια, ειδα πως τα τεστ που εχουν για το νερο π.χ. ειναι σαν τα δικα μας τα ενυδρειακα! Ειδικα για γενικες μετρησεις μετρανε με στικς! Που εμεις τα θεωρουμε πολυ γενικα και αναξιοπιστα. Οποτε με τα δικα μας τεστ μπορουμε να εχουμε αξιοπιστες μετρησεις σε καιριες τιμες. Ισως οχι ολες αλλα σε αρκετες τιμες σιγουρα. Οπως ΚΗ, CA, MG, NH4, NO2, NO3, PO4. Όλες σε μια συγκεκριμενη αλατοτητα. Ήδη ο Κωστας εχει κανει μετρησεις απο θαλλασα αλλα και το αλατι(καλας ή οτι αλλο). Εγω εχω κανει απο μεσογειακο νερο στην Κεραταια και στον αργολικο κολπο. Ειναι ενα βημα. Γιατι μια ποιο ειδικη αναλυση σε ολες τις τιμες του αλατιου, θα ειναι οτι καλυτερο και πολυτιμο σαν εργαλειο αλλα θα εχει τεραστιο κοστος. Θα ηθελα την γνωμη σας με βαση αυτο το αρθρο. Εαν οι μοντερατορ κρινουν, μπορουν να ξεκινησουν νεο τοπικ με βαση τη διαμαχη -Φτιαχτο θαλλασινο νερο με ενυδρειακο κορυφαιο αλατι και αντοιστροφη οσμωση -Φυσικο θαλλασινο νερο (Μεσογειακο στη περιπτωση μας) -Φταχτο θαλλασινο νερο με αλατι μαγειρικο ή τυροκομικο ή απο αλικές με νερο για μιξη με νερο για θαλλασινο νερο Ή κατι παρομοιο. Πιστευω να ημουν χρησιμος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yautja 9 Μαρτίου 2006 #56 Share 9 Μαρτίου 2006 Ενα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ αρθρο με βαση την συζητηση μας. http://www.seachem.com/support/SeaGrams/SaltMixes.pdf Το άρθρο είναι όντος κατατοπιστικότατο και λύνει αρκετές απορίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stemyt 25 Μαρτίου 2006 #57 Share 25 Μαρτίου 2006 Eάν υποθέσουμε ότι έχουμε πρόσβαση σε καθαρή παραλία κάθε εβδομάδα και δεν είναι κόπος να αλλάζουμε σε ένα μεσογειακό ενυδρείο κάθε μία ή δυο εβδομάδες το ποσοστό του νερού που χρειάζεται, δεν είναι το ιδανικότερο και το καλύτερο από όλα τα "τεχνιτά" αλάτια που υπάρχουν στο εμπόριο όπως επίσης και από τυχαίες ή μη μίξεις ΕΥΔΑΠ με ΚΑΛΑΣ και άλλες μάρκες ? Υ.Σ.Επειδή είμαι καινούργιος στο φόρουμ και δεν γνωρίζω τα μέλη ακόμα να τονίσω ότι απάντηση από μέλος που έχει κατάστημα που πουλάει τέτοια είδη δεν θα ληφθεί σαν αντικειμενική! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 26 Μαρτίου 2006 #58 Share 26 Μαρτίου 2006 Αγαπητέ Φίλε stemyt Και βέβαια μπορείς να αλλάζεις το νερό του Μεσογειακού ενυδρείου σου με νερό της θάλασσας. Θα πρέπει όμως να είσαι σίγουρος ότι το νερό είναι καθαρό χωρίς οικιστικά απόβλητα ή, ακόμα χειρότερα, βιομηχανικά. Καλύτερα να επιλέγεις νερό όσο μπορείς πιο μακριά από την παραλία. Μια παραλία με μόλο εκτός λιμανιού είναι ότι πρέπει ή διαφορετικά μια βαρκούλα. Πρέπει να θυμάσαι ότι το νερό της θάλασσας μόλις το μαζέψεις θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις αμέσως. Δεν πρέπει ποτέ να το αποθηκεύσεις για μελλοντική χρήση. Προσωπική μου άποψη είναι το τεχνητό αλάτι, το οποίο μπορεί να έχει κάποιο μικρό κόστος, αλλά είναι οπωσδήποτε μεγάλη ευκολία. Μια αλλαγή του 25% το μήνα είναι αρκετή. Φιλικά Νίκος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος