Jump to content

Recommended Posts

Pseudotropheus Acei

 

(Φώτο από το διαδίκτυο)

 

 

Επιστημονικό Όνομα : Pseudotropheus Acei "Msuli"

Κοινές Ονομασίες: -

Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Cichlids

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

 

Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει τα 10 εκατοστά μήκος στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι σε συνθήκες αιχμαλωσίας μπορεί να γίνει και μεγαλύτερο.

 

Βιότοπος: Eνδημικό είδος της λίμνης Μalawi. Ζει κυρίως σε πετρώδεις περιοχές του βυθού, και σπανίως περιφέρεται σε ανοιχτό χώρο. Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδεις περιοχές και άμμο.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 7,6 - 8,6 (Ιδανικά: 8,2 )

KH: 10 - 25 °dKH

GH: 7+ °dGH

Θερμοκρασία: 24 - 27 °C (Ιδανικά: 26 °C )

 

Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι από το είδος αυτό, είναι τα 180 λίτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου που πρέπει είναι 1 μέτρο και πάνω.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των ψαριών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερες συμπεριφορές. Είναι χωροκτητικά ψαρια, γι'αυτό θα πρέπει να διασφαλίζονται πέτρες για όλα τα ψάρια. Σε μεγαλύτερα ενυδρεία είναι δυνατόν να φιλοξενήσουμε και παραπάνω από 1 αρσενικό. Με την σωστή αναλογία του ενός αρσενικού με τρία θηλυκά η επιθετικότητα που θα εκδηλωθεί θα είναι σε βαθμό που δεν θα μας ανησυχήσει.

 

Διαχωρισμός φύλου: Σχετικά εύκολο να γίνει. Τα αρσενικά έχουν μπλε χρωματισμό και κίτρινα πτερύγια και τα θηλυκά έχουν τον ίδιο χρωματισμό, αλλά όχι τόσο έντονο. Τα αρσενικά του είδους τείνουν να γίνονται λίγο μεγαλύτερα απ'ότι τα θηλυκά. Τα ψάρια γεννιούνται όλα γκρι-μπλε. Στην συνέχεια κατά την ενηλικίωση τους αρχίζουν να παρουσιάζουν χρώματα ενήλικου.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να το διατηρήσει στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον τους με πολλές πέτρες, καθώς είναι πετρόψαρα, αλλά και για να μην στρεσάρονται τα ψάρια. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται άμμος καθώς τα ψάρια αυτά σκάβουν και θα τα διευκολύνει η άμμος σε αυτό.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, αλλά και μεσαία στρώματα κολύμβησης

 

Διατροφή: Τα ψάρια αυτά είναι κυρίως φυτοφάγα, γι'αυτό η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε φυτικές ύλες και ελάχιστα σε ζωικές. Ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά είναι η σπιρουλίνα. Μπορεί κάποιος να τα ταΐζει εκτός από τις τροφές του εμπορίου ακόμα και λαχανικά τα οποία τα έχουν ζεματιστεί για 2 λεπτά και έπειτα κοπεί σε μικρά κομμάτια.

Επίσης υπάρχει περίπτωση να επιτεθούν και στην άλγη του ενυδρείου, η οποία έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα και τις πέτρες, κάτι το οποίο είναι ελκυστικό για αυτές.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 8 - 10 χρόνια.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι συμβατά σχεδόν με όλα τα είδη Mbuna, εκτός από το συγγενικό τους είδος Ps.acei "ngara" και το Pseudotropheus elongatus  καθώς με τα οποία μπορεί να υπάρξει υβριδισμός.

 

Υποείδη και υβρίδια: Δύσκολο να υβριδίσει αν τηρηθούν οι σωστές συνθήκες διαβίωσης.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη. Εφόσον το ζευγάρι εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα του (στοματοεπωάζον) για περίπου 20 με 25 μέρες (ανάλογα το θηλυκό), μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Μόλις γίνουν γόνος τότε τα αφήνει, ("φτύνει"),  ελεύθερα. Τα μικρά τις πρώτες 2,3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο, και έπειτα θα αναζητήσουν τροφή. Γι'αυτό καλό είναι να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τα φάνε.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...