Jump to content

10 years after

nikolas_goun

Recommended Posts

Καλησπέρα στους αλατισμένους!! 

Μετά από 10 χρόνια αποχής απο τα αλάτια, αποφάσισα με την βοήθεια της καραντίνας φυσικά να επιστρέψω. Λίγο ιστορία για την ιστορία..

Εν έτη 2002 και όντας 10 χρονών απέκτησα με την βοήθεια του πατέρα μου το πρώτο μου DIY ενυδρείο γυρω στα 120 λίτρα αν θυμάμαι καλά. Ηταν ένα απλό κοινωνικό γλυκού νερού με πολλά λάθη χώρις φυτά και διάφορα ασύμβατα μεταξύ τους ψάρια. Έτρεχε γύρω στα 2 χρόνια, μέχρι την στιγμή που αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η βάση απο εμένα σαν κρυψώνα σε ένα παιχνίδι με φίλους (σκοτεινού δωμματίου), όπως φαντάζεστε την επόμενη μέρα ανακαλύφθηκαν διαρροές, ο λόγος; είχε ραγίσει ο πάτος του ενυδρείου. Δυστυχώς όλα τα ψάρια δώθηκαν σε εναν φίλο μου με ενυδρείο και εγώ έμεινα να κοιτάω μια άδεια γυάλα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε απο έναν chameleon callypratus που με συντρόφευσε για λιγο λιγότερο απο 7 χρόνια (έχουν προσδόκιμο ζωής μαξ 8 χρόνια) . Εν έτη 2011 πάλι με την βοήθεια του πατέρα μου κολλήσαμε ενα 150λιτρο που το προορίζαμε για Fish Only.? Προφανώς και δέν παρέμεινα στα σχέδια. και ξεκίνησε μετα απο 6 μήνες που έτρεχε μόνο με ψάρια να γίνεται ενα wanna be reef. Λόγω του ότι πλέον ήμουν φοιτητής είχα το μυαλό να ψαχτω για το τι χρειάζεται ένα ύφαλος αλλά όχι την οικονομική δυνατότητα για να προμηθευτώ τον εξοπλισμό που χρειαζόταν άμεσα. Σιγά σιγά λοιπόν αγοραζόταν ο εξοπλισμός και πολλές φορές ήταν ελλειπής με ότι αυτό συνεπάγεται. Μετά απο 3.5 χρόνια που είχαν μπεί τα πρώτα αλάτια μπορώ να πώ οτι έιχα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο με μαλακά και lps κοράλλια, το όνειρο μου ήταν πάντα όμως και μερικά sps. Δυστυχώς όμως το καλοκαίρι του 2014 γυρνόντας απο διακοπές 1 εβδομάδας τα πήρα όλα στο χέρι. Για κάποιο λόγο είχε γίνει βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα να ρίξει την ασφάλεια και να μην λειτουργεί τίποτα για αρκετές μέρες γιατί είχαν προλάβει και έιχαν λιώσει όλα. Με την στεναχώρια που πήρα, παραιτήθηκα τα πούλησα όλα και κράτησα μόνο ότι χρειαζόταν για ένα φυτεμένο. Το οποίο έτρεχε μέχρι το 2016 απροβλημάτιστα. λόγω κάποιον δυσκολίων διαλύθηκε με το τέλος του 2016. Με το που μας ήρθε το 2021 και ένω το μικρόβιο μέσα μου δέν έιχε πεθάνει ποτέ, αποφάσισα να στήσω ένα νάνο φυτεμένο. Χωρίς δεύτερες σκέψεις έκανα μια γρήγορη έρευνα αγοράς και στις 9 Γενάρη επισκέφθηκα ένα πετ σόπ της πόλης αγόρασα ένα ενυδρειάκι 30 λίτρων και υπόστρωμα για φυτά, το φύτεψα και το άφησα να τρέχει για δύο εβδομάδες . Η όλη διαδικασία του στησίματος/στρωσίματος μου πήρε έναν μήνα (+αγορά εξοπλισμού) για να πάρει και την τελική του μορφή. Έλα όμως που έννοιωθα και πάλι να λείπει κάτι.. Οπότε και ερχόμαστε μια εβδομάδα πριν οπού κολλήθηκε και ένα 60λιτρο και γέμισε με γευστικότατο αλμυρό νεράκι.

Φτάνει με την ιστορία της ζωής μου. Αν και έχω λίωσει κυριολέκτικά στο διάβασμα για να φρεσκάρω τις γνώσεις μου στα reef, ξεκινάω αυτό το θέμα ώστε να με καθοδηγήσετε στα σωστά βήματα που πρέπει να κάνω για να δημιουργήσω ένα άριστο περιβάλλον (όσο είναι δυνατόν σε τοσα λίτρα) υφάλλου.

Ξεκινάμε λοιπόν .

Διαστάσεις ενυδρείου:

41x41x41cm

Φίλτρανση: 

-6 κιλά νεκρού βράχου + 1 κιλό ζωντανού

-9 kg νεκρός αραγωνίτης

-fluval 305 με έξτρα βιολογικό υλικό + αντιφώσφορο και μελλοντικά άνθρακα

-skimmer: ακόμα όχι, σκέφτομαι την αγορά ενός deltec mce300

-sump: όχι

κυκλοφορία:

-1000lt/h απο φίλτρο

-jebao rw2 wavemaker

φωτισμός:

σκέφτομαι για το AI PRIME HD

πρόσθετα:

σκέφτομαι για δοσομετρική

μετρήσεις:

εκτός από salinity που είμαι στο 1026 και θερομκρασία 24.5,

δέν μετράω (σκέφτομαι κάποια στιγμή για αγορά του seneye reef)

θέρμανση/ψύξη:

eheim jager 50w

(προς το καλοκαίρι θα αγοραστεί temp.controller και θα κουμπώσω ανεμιστηράκια)

Αυτόματη αναπλήρωση:

προς το παρόν με το χέρι, θα αγοραστεί σύστημα πριν το καλοκαίρι.

Α/Ο με DI:

Ναι

Από βακρήρια την πρώτη εβδομάδα έριχνα μόνο τα Bio S της aquaforest και θα συνεχίσω και αυτήν την βδομάδα, χθές έριξα την συνιστώμενη δόση απο τα start up της prodibio.

Το πλάνο έχει ώς εξής, σκφτόμουν δεδομένου οτι έχω κυρίως νεκρό βράχο στο ενυδρείο να το τρέξω 2-3 μήνες χωρίς καθόλου προσθήκη ζωντανών, εκτός απο την προσθήκη ζωντανών κωπήποδων στον ένα μήνα. Επίσης ο προγραμματισμός των αγορών μου είναι:

τον πρώτο μήνα αγορά του deltec mce300 (διαλέγω αυτό το σκίμμερ λόγω του οτι είναι υπερικανοποιητικό για τα λίτρα μου αλλά και γιατί θέλω κρεμαστό, λόγω έλειψης sump/sump πλάτης).

Αν έχει κάποιος να προτείνει κάτι εξίσου αποδοτικό αλλα πιο οικονομικό σε κρεμαστό είμαι ανοικτός σε προτάσεις. (Γενικά πιστεύετε με τον εξοπλισμό που έιμαι διατεθειμένος να αγοράσω οτι μπορώ να διατηρήσω και εύκολα sps )?

Την κάνω αυτήν την ερώτηση διότι αν δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, μήπως η αγορά του prime hd είναι υπερβολική για lps και soft corals? (η αγορα του φωτιστικου προγραμματίζεται για τον 3ο μήνα.

4ος μήνας: αγορά seneye reef και αυτόματης αναπλήρωσης (https://aqualab.gr/shop/h2ocean-compact-auto-top-up/) την έχει δουλέψει κανείς? εντυπώσεις?

5ος μήνας αγορά temp controller.

τον 3ο μήνα υπολόγιζα σταδιακά να γίνει η προσθήκη ζωντανών. Θα παίξω στα κλασσίκα 2 κλοουν καποιο goby και συνεργείο καθαρισμού.

τον 4ο μήνα προσθήκη λίγων ζωανθήδων και τέλος μέχρι να περάσει το καλοκαίρι. μετά απο Σεπτέμβρη προσθήκη υπόλοιπων κοραλλίων.

Όλες οι παρατηρήσεις καλοδεχούμενες, αρκέι να υπάρχει επεξήγηση ωστέ να μάθω κάποια πραγματάκια και έγω αλλά και όσοι διαβάζουν το θέμα αυτό.

Συγνώμη αν σας κούρασα.

Φιλικά,

Νίκος

• Like 1

Καλή αρχή φίλε.

Βάλε την αναπλήρωση ψηλά στην λίστα , όλες οι αλλαγές δημιουργούν  προβλήματα ,πόσο μάλλον σε ένα φρέσκο ενυδρείο που παρουσιάζει έτσι και αλλιώς (αυτή που δειχνεις είναι μια χαρά). Επίσης tc μπορείς να πάρεις νωρίς καθώς και το κόστος είναι μικρό.. Το seneye reef δεν το χρειάζεσαι, τζάμπα θα δώσεις λεφτά. Αυτά που θες δεν τα μετράει οπότε δεν σε σώζει από κάτι. Επίσης το φωτιστικό είναι υπερβολικό από άποψη κόστους αλλά αυτό έχει να κάνει με σένα (επιλογές από κίνα έχεις). 

Αυτά από εμένα και καλή συνέχεια. 

Σε ευχαριστώ φίλε,

οκ θα προγραμματίσω την αναπλήρωση νωρίτερα, απο κινέζικα φωτιστικά έχεις δουλέψει κάποιο ή έχεις να προτείνεις?

επίσης όσων αφορά τα sps σε τόσα λίτρα ποιά η γνώμη σου?

Έγινε επεξεργασία - nikolas_goun

πριν 3 ώρες, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

Σε ευχαριστώ φίλε,

οκ θα προγραμματίσω την αναπλήρωση νωρίτερα, απο κινέζικα φωτιστικά έχεις δουλέψει κάποιο ή έχεις να προτείνεις?

Δες μέσα στην ομάδα έχει αρκετά ενυδρεία σε αυτά τα μεγέθη θα σου πουν και παιδιά εδώ μέσα. Sps μπορείς να βάλεις παντού σε όλα τα λίτρα με την ανάλογη προσοχή και δυσκολία που έχουν. 

πριν 3 ώρες, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

Σε ευχαριστώ φίλε,

Καλησπέρα Νίκο και από μένα! Βλέπω είσαι και πατριωτάκι οπότε αν μπορώ και εγώ κάποια στιγμη να σε βοηθήσω με κάτι μου λες!! ΑΝ δεις και το δικό μουθέμα σε 30λ έχω βάλει 4 είδη ακροπόρας! Από εύκολες μέχρι πιο δύσκολες!

• Like 1

Πάνο πανέμορφο το ενυδρείο σου, το ακολουθώ το θέμα σου.. Αφου είμαστε πατριωτάκια να κανονίσουμε και καμια καφεδάρα.. με μάσκες φυσικά :P και τρύπα για το καλαμάκι

• Haha 1

πριν 41 λεπτά, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

Πάνο πανέμορφο το ενυδρείο σου, το ακολουθώ το θέμα σου.. Αφου είμαστε πατριωτάκια να κανονίσουμε και καμια καφεδάρα.. με μάσκες φυσικά :P και τρύπα για το καλαμάκι

Εννοείται φυσικά!!

Καλή αρχή.

Στο στρώσιμο μη βάλεις καθόλου αντιφώσφορο και άνθρακα. Τα βακτήρια χρειάζονται και φωσφορικά μεταξύ άλλων για να εγκατασταθούν γρηγορότερα.

• Like 1

36 minutes ago, sarados said:

Καλή αρχή.

Στο στρώσιμο μη βάλεις καθόλου αντιφώσφορο και άνθρακα. Τα βακτήρια χρειάζονται και φωσφορικά μεταξύ άλλων για να εγκατασταθούν γρηγορότερα.

Ωπα πρώτο λαθάκι μου, την πρωτη βδομάδα βέβαια δεν είχα, κάπου κατάλαβα λάθος γιατί ακολουθω την μέθοδο της aquaforest που νομίζω κάπου έλεγαν μετά την 1η βδομάδα να βάλω. θα βγεί το αντιφωσφορο λοιπόν. Άνθρακα δεν εχω βάλει.

Έγινε επεξεργασία - nikolas_goun

πριν 42 λεπτά, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

Ωπα πρώτο λαθάκι μου, την πρωτη βδομάδα βέβαια δεν είχα, κάπου κατάλαβα λάθος γιατί ακολουθω την μέθοδο της aquaforest που νομίζω κάπου έλεγαν μετά την 1η βδομάδα να βάλω. θα βγεί το αντιφωσφορο λοιπόν. Άνθρακα δεν εχω βάλει.

Όπα κάτσε. Για μεθόδους και λοιπά δεν έχω ιδέα. Αυτό που έχω καταλάβει ψάχνοντας και κάνοντας είναι ότι και τα βακτήρια σου χρειάζονται θρεπτικά, ειδικά στην αρχή που προσπαθούν να splitάρουν και να δημιουργήσουν αποικία. Τώρα εάν η μέθοδος είναι δοκιμασμένη και με συγκεκριμένα προϊόντα εννοείται και κάντην όπως προτείνεται. Όσον αφορά το στρώσιμο υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις οπότε όποια και να ακολουθήσεις αργά η γρήγορα θα φτάσεις στο θεμιτό αποτέλεσμα. 

• Like 1

Επίσης για το εξωτερικό φίλτρο αν δεν έχεις σκοπό να το ανοίγεις για υαλοβάμβακα κάθε βδομαδα καλύτερα μη το βάλεις καθόλου. Περισσότερα στραβά θα δείς παρά καλά. Για εμένα καλύτερα να πας σε ένα μεγάλο κρεμαστό για αντιφώσφορο-άνθρακα και όσος χώρος περισσέψει τον κάνεις refugium ή τον γεμίζεις βιολογικά. Το καλό με αυτά είναι οτι είναι πολύ απλό το να αλλάξεις/καθαρίσεις το βαμβάκι. 

21 hours ago, sarados said:

Επίσης για το εξωτερικό φίλτρο αν δεν έχεις σκοπό να το ανοίγεις για υαλοβάμβακα κάθε βδομαδα καλύτερα μη το βάλεις καθόλου. Περισσότερα στραβά θα δείς παρά καλά. Για εμένα καλύτερα να πας σε ένα μεγάλο κρεμαστό για αντιφώσφορο-άνθρακα και όσος χώρος περισσέψει τον κάνεις refugium ή τον γεμίζεις βιολογικά. Το καλό με αυτά είναι οτι είναι πολύ απλό το να αλλάξεις/καθαρίσεις το βαμβάκι. 

Σημειώθηκε, θα ανοίγει εβδομαδιαίως για αλλαγή υαλοβάμβακα. Στο μέλλον αν δώ οτί δεν μου πρεσφέρει κανένα θετικό και οτι δημιουργεί προβλήμματα θα αλλαχτεί με κρεμαστό.

πριν 29 λεπτά, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

Σημειώθηκε, θα ανοίγει εβδομαδιαίως για αλλαγή υαλοβάμβακα. Στο μέλλον αν δώ οτί δεν μου πρεσφέρει κανένα θετικό και οτι δημιουργεί προβλήμματα θα αλλαχτεί με κρεμαστό.

Όχι απαραίτητα αλλαγή. Και να τον καθαρίζεις απλά μπορείς. Απλά το μυστικό είναι να αφαιρείς όσα περισσότερα οργανικά απόβλητα μπορείς πριν προλάβουν να αποσυντεθούν στο νερό.

10 minutes ago, sarados said:

Όχι απαραίτητα αλλαγή. Και να τον καθαρίζεις απλά μπορείς. Απλά το μυστικό είναι να αφαιρείς όσα περισσότερα οργανικά απόβλητα μπορείς πριν προλάβουν να αποσυντεθούν στο νερό.

Δεν θα βοηθήσει το οτι κυρίως έχω βιολογικό υλικό μέσα? καλά το μικρότερο οικονομικό κόστος νομιζω σε ενα ενυδρειο ειναι ο υαλοβάμβακας.. και έχω την εντύπωση οτι καλυτερα να αλλάζετε. Διορθωσε με αν κανω λάθος

πριν 16 λεπτά, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

Δεν θα βοηθήσει το οτι κυρίως έχω βιολογικό υλικό μέσα? καλά το μικρότερο οικονομικό κόστος νομιζω σε ενα ενυδρειο ειναι ο υαλοβάμβακας.. και έχω την εντύπωση οτι καλυτερα να αλλάζετε. Διορθωσε με αν κανω λάθος

Γενικά ο υαλοβάμβακα δεν είναι ότι καλύτερο. 

Σιγουρα τον αλλάζεις!

• Like 1

καμια ενναλακτίκη οικονομικότερη πρόταση για τον εξοπλισμό μου παιδια?

πριν 20 λεπτά, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

καμια ενναλακτίκη οικονομικότερη πρόταση για τον εξοπλισμό μου παιδια?

Νομίζω ότι το φως που κοιτάς παραείναι καλή υλοποίηση για 60 λίτρα. Και για sps που λες νομίζω οτι με κάποιο απτα δοκιμασμένα κινέζικα είσαι οκ από άποψη δύναμης. Και αν δεις οτι δε σε καλύπτει ένα βάζεις ένα ακόμα και πάλι είσαι στα μισά λεφτά απτο prime. Δε λέω άπαιχτο φως με έλεγχο απτο κινητό κλπ αλλά τη δουλειά σου θα την κάνεις και με κάποιο chinesium. 

πριν 56 λεπτά, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

Αν σκεφτείς οτι οι ανάγκες του χόμπι οδήγησαν στο να βγει μηχάνημα που κάνει αυτόματα τη δουλειά της αλλαγής βαμβακιού(clarisea κλπ) καταλαβαίνεις τη σημαντικότητα. Σίγουρα η έξτρα βιολογία βοηθάει αλλά σε οποιοδήποτε μηχάνημα τύπου εξ. φίλτρο θέλει να σαι πολύ τυπικός στον καθαρισμό τους. Αλλιώς καταλήγει να μπουκώνει ακόμα και το βιολογικό και να σου προσφέρει μόνο νιτρικά. 

έχεις μήπως να μου παραθέσεις λίνκ απο κάποια δοκιμασμένα κινέζικα φωτιστικά?

Επίσης οταν λές τυπικός στον καθαρισμό των εξ. φίλτρων εννοείς τον κλασσικό καθαρισμό του (ξέπλυμα των υλικών με νερό απο το ενυδρείο?) και άν ναι θεωρείς οτι σε μηνιαία βάση είναι οκ? Εβδομαδιαια, ίσως και πιο συχνά αλλαγή υαλοβάμβακα?

καλησπέρα και πάλι ,

μήπως έχει δουλέψει κάποιος το συγκεκριμένο σκίμερακι? https://thefishroom.gr/product/skimz-sh2-protein-skimmer-h-series/

Καλημέρα καλή αρχή

Κινέζικα μπορείς είτε από το aliexress 30watt από ευρωπαϊκή αποθήκη χωρίς τελωνείο κ γρήγορα, είτε από skroutz το amtra reef 9watt.

Ενυδρειακο βαμβάκι έχω κ εγώ στο sump, θέλει καθάρισμα σίγουρα 2 φορές την εβδομάδα, ελάχιστο μια, κ αλλαγή κάθε μήνα.

εξαρτάται τι βρώμα έχει το ενυδρείο, πχ όταν καθαρίζω τζάμια από αλγες βρωμιζει αμεσως

Έγινε επεξεργασία - michalos
  • Like 1

On 15/2/2021 at 9:58 ΜΜ, το μέλος nikolas_goun έγραψε:

έχεις μήπως να μου παραθέσεις λίνκ απο κάποια δοκιμασμένα κινέζικα φωτιστικά?

Επίσης οταν λές τυπικός στον καθαρισμό των εξ. φίλτρων εννοείς τον κλασσικό καθαρισμό του (ξέπλυμα των υλικών με νερό απο το ενυδρείο?) και άν ναι θεωρείς οτι σε μηνιαία βάση είναι οκ? Εβδομαδιαια, ίσως και πιο συχνά αλλαγή υαλοβάμβακα?

Μιλάω μόνο για τον υαλοβάμβακα. Τα υλικά σου εφόσον είναι μετά τον υαλοβάμβακα θεωρητικά δεν θα μαζεύουν βρώμα. Έχε στο νου σου να καθαρίζεις/αλλάζεις το βαμβάκι και όταν το κάνεις ρίχνε και καμιά ματιά στα βιολογικά. Αν τα δείς να χουν πιάσει βρωμιά τα ξεπλένεις σε νερο ενυδρείου όπως είπες. 

Τώρα για φώτα στον κινέζικο τομέα είναι 2 τα δοκιμασμένα. Το ένα είναι της popbloom το dsunny shanon 16 και το spectra η αλλιως hipargero aquaknight. Και τα 2 είναι 30 watt και νομίζω οτι για μαλακά και lps θα σαι οκ. Και το amtra που λέει ο φίλος απο πάνω έχει πολύ ωραίο φάσμα αλλά είναι 9 watt σύνολο. 

• Like 1

• 2 weeks later...

και το στήσιμο του βράχου

IMG_20210219_233152.jpg

IMG_20210219_233203.jpg

Ωραίο το στήσιμο. Ίσως αριστερά το plate πάνω να σου κάνει σκιά απο κάτω σαν ομπρέλα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...