Jump to content

Γνωμες-συμβουλες

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Επιτέλους έστησα το ενυδρείο μου, αλλά θα ήθελα γνώμες και συμβουλές γιατί νομίζω ότι έχει κάποια θεματακια. Καταρχήν σκέφτομαι να φιλοξενήσω guppy και αν χωράνε κάποια βυθού.Το ενυδρείο είναι 100 λίτρα και από εξοπλισμό έχει ένα εσωτερικό φίλτρο fluval u4, θερμαντήρα eheim 150w, λάμπα t8 60cm 18w. Μέσα έχω μαύρο χαλίκι 1-3 mm και λίγο μπεζ 0,3-1,2mm. Εχω ένα μεγάλο σχετικά ξύλο/ρίζα για το ενυδρείο καθώς και ένα μικροτερο, ασβεστολιθικές πέτρες και από φυτά:

1.Anubias barteri var. angustifolia

2.Anubias barteri var. nana

3.Microsorum pteropus (Java fern)

4.Egeria Densa

5.Bacopa Caroliniana

6.Λιγο Java Moss cup πάνω στο ξύλο

7.Floating Mix (δεν ξέρω τις ονομασίες από όλα).

Να πω ότι σήμερα είναι η τρίτη μέρα λειτουργίας του ενυδρείου και έχω χρησιμοποιήσει seachem prime, βακτήρια DENITROL της JBL και χθες έριξα και λίγο τροφή (της tetra για guppy)

Γενικά το στήσιμο δεν πήγε όπως το είχα στο μυαλό μου και θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

1) μήπως είναι υπερβολικά όλα αυτά που έχω βάλει μέσα και δεν θα έχουν χώρο τα ψάρια;

2) έχω μειώσει κατά πολύ την έξοδο του φίλτρου αλλά τα φυτά επιφάνειας κόβουν βόλτες μέσα στο ενυδρείο (όχι μόνο στην επιφάνεια). Τι μπορώ να κάνω;

3) βλέπω μέσα στο ενυδρείο πολλές μικρές φυσαλίδες και σε κάποια φύλλα και κλαδιά λίγο μεγαλύτερες. Θα φύγουν η πρέπει να κάνω κάτι;

4)έχω βάλει τον θερμαντήρα στους 25 βαθμούς, το σπίτι έχει γύρω στους 21 βαθμούς αλλά το θερμόμετρο του ενυδρείου δείχνει 28-30. Γιατί γίνεται αυτό και τι κάνω;

5) θα βάλω και φωτογραφίες αν μπορέσει να φανεί το φύτεμα και δέσιμο των φυτών που έχω κάνει για να μου πείτε αν το έχω κάνει σωστά.

6) έχω υγρά τεστ της sera εκτός από της αμμωνίας που περιμένω να μου έρθει. Να κάνω μετρήσεις ή να περιμένω και την αμμωνία; 

7) κάθε πότε να ρίχνω τροφή;

Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο και τις πολλές ερωτήσεις...

IMG_20200509_143713.jpg

Έγινε επεξεργασία - Paris Pantelaios

Oi φυσαλίδες σε μια δυο μερες θα φύγουν μόνες τους.

Να κάνεις ρύθμιση θερμοκρασίας με βάση το θερμόμετρο, και όχι το τι δείχνει το κουμπί του θερμαντικού σώματος.

Καλύτερα την τροφή να την τοποθετείς σε ένα τούλι, και μετά απο μερικές μέρες που θα βλέπεις οτι έχει αρχίσει να σαπίζει να την αντικαθιστάς, γιατί αν την αφήνεις και προσθέτεις συνέχεια, θα είναι δύσκολο να ελέγξεις την αμμωνία σου, η οποία θα ανεβαίνει μετά απο κάποια περίοδο χωρίς προσθήκη νέας αφου θα είναι όλη η ποσότητα μέσα στο ενυδρείο απο την αρχή που ξεκίνησες, και απλά θα συσσωρεύεται βρωμιά.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, και φυσικά επιδέχεται διορθώσεων απο πιο έμπειρους.

Έγινε επεξεργασία - Display Name
  • Like 2

πριν 51 λεπτά, το μέλος Display Name έγραψε:

Oi φυσαλίδες σε μια δυο μερες θα φύγουν μόνες τους.

Να κάνεις ρύθμιση θερμοκρασίας με βάση το θερμόμετρο, και όχι το τι δείχνει το κουμπί του θερμαντικού σώματος.

Καλύτερα την τροφή να την τοποθετείς σε ένα τούλι, και μετά απο μερικές μέρες που θα βλέπεις οτι έχει αρχίσει να σαπίζει να την αντικαθιστάς, γιατί αν την αφήνεις και προσθέτεις συνέχεια, θα είναι δύσκολο να ελέγξεις την αμμωνία σου, η οποία θα ανεβαίνει μετά απο κάποια περίοδο χωρίς προσθήκη νέας αφου θα είναι όλη η ποσότητα μέσα στο ενυδρείο απο την αρχή που ξεκίνησες, και απλά θα συσσωρεύεται βρωμιά.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, και φυσικά επιδέχεται διορθώσεων απο πιο έμπειρους.

Ευχαριστώ που ασχολήθηκες. Οπότε να χαμηλώσω τον θερμαντήρα;

πριν 22 λεπτά, το μέλος Paris Pantelaios έγραψε:

Ευχαριστώ που ασχολήθηκες. Οπότε να χαμηλώσω τον θερμαντήρα;

Kai μ΄εμένα έχουν ασχοληθεί κάποιοι άλλοι, οπότε έτσι πάει το σύστημα.?

Ναι. Καλύτερα να συμβουλεύεσαι το θερμόμετρο. Οι ενδείξεις στα θερμαντικά σώματα είναι στο περίπου απ΄ότι έχω διαπιστώσει ο ίδιος.

απλά να συμπληρώσω ότι απο την στιγμή που στρώνεις με τροφή δεν ήταν ανάγκη να βάλεις βακτήρια τα βακτήρια έχουν νόημα μόνο όταν τοποθετούμε ψάρια εντός 24 ωρών.

Το ενυδρείο σου δεν έχει πολλά φυτά μέσα και δεν έκανες κάποια υπερβολή, αντιθέτως κατά τα γούστα μου είναι πολύ λίγα :) 

Το αν θα βάλεις βυθόψαρα ή όχι εξαρτάτε απο τον τελικο αριθμο των γκάπυ που θα συντηρείς, αλλά να ξέρεις αν βάλεις βυθόψαρα πρέπει το χαλίκι σου να είναι στρογγυλεμένο να μην έχει αιχμές και τραυματιστούν, συν το ότι σε 1-2 μήνες τον βυθό θα στον ισοπεδώσουν και δεν θα υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός που έχεις.

Ο διαχωρισμός που έκανες μεταξύ λευκού και σκούρου χαλικιού βέβαια είναι θέμα γούστου άλλα κατά τα δικά μου γούστα δεν σου βγήκε καλά, φαίνεται αφύσικο και αδικεί την όμορφη ρίζα που έχεις. 

Μην σε απασχολεί όμως τόσο πολύ το στήσιμο, σιγά σιγά θα βρεις το στήσιμο που θέλεις, κανείς ακόμα και οι ποιο έμπυροι δεν τους βγαίνει το στήσιμο με το πρώτο, οπότε υπομονή και επιμονή μέχρι να σου κάτσει.

Ισχύει δεν μου βγήκε καθόλου καλός ο διαχωρισμός. Φαινόταν πιο εύκολο από φωτογραφίες που έβλεπα στο ίντερνετ. ?

Θα μπορούσα να βγάλω τελείως τώρα το μπεζ χαλίκι και να βάλω μόνο μαύρο ή θα τα κάνω χαλιά;

Σε αυτα τα λιτρα και αναλογα τι ψαρια τελικα θα βαλεις, στο μελλον θα χρειαστει να πας σε εξωτερικο φιλτρο κατα πασα πιθανοτητα

• Like 1

κοίταξε αν αποφασίσεις να αλλάξεις την διαρρύθμιση ή λίγο ή πολύ θα γίνει μπάχαλο :) δεν το γλυτώνεις, κουράγιο, δεν είσαι ο μόνος όλοι τα περάσαμε και τα περνάμε ανελλιπώς, ανήκει στο χόμπι όλοι αυτοί η διαδικασία.

Αφαιρείς το μπεζ χωρίς πολλά πολλά ρουφώντας το με κάποιο λάστιχο σαν αυτό που κάνουμε αλλαγή νερού, θα πάρεις και λίγο απο το μαύρο αναπόφευκτα νομίζω πως έτσι δεν θα γίνει μεγάλη αναστατώσει αλλά μετα θα προσθέσεις το μαύρο με το παρακάτω κόλπο που βλέπεις στο βίντεο, και τέλος ξανά φτιάχνεις την νέα διαρρύθμιση γιατί σίγουρα κάτι δεν θα σου κάτσει καλά και θα το πειράξεις, τώρα θα είναι η πέτρα η ρίζα δεν ξέρω. 

• Like 1

πριν 4 ώρες, το μέλος Paris Pantelaios έγραψε:

2) έχω μειώσει κατά πολύ την έξοδο του φίλτρου αλλά τα φυτά επιφάνειας κόβουν βόλτες μέσα στο ενυδρείο (όχι μόνο στην επιφάνεια). Τι μπορώ να κάνω;

6) έχω υγρά τεστ της sera εκτός από της αμμωνίας που περιμένω να μου έρθει. Να κάνω μετρήσεις ή να περιμένω και την αμμωνία; 

7) κάθε πότε να ρίχνω τροφή;

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας. Έχετε να μου προτείνετε κάτι για τις παραπάνω ερωτήσεις;

Συγνώμη που ενοχλώ και παλι, αλλά προέκυψαν κ άλλες απορίες. Σε σχέση με τα παραπάνω... Θα δημιουργήσω πρόβλημα αν αδειάσω το νερό του ενυδρείου και ξαναδιαμορφωσω τον βυθό μου ενώ είμαι στην 4η μέρα στρωσιματος; 

Σήμερα παρατήρησα και ένα άσπρο χνούδι σε μερικά σημεία πάνω στο ξύλο. Διάβασα σε άλλο θέμα εδώ στο φόρουμ ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό και είναι φυσιολογική άλγη του ξύλου και θα φύγει μόνη της. Ισχύει αυτό. 

Με 4 μέρες στρωσίματος δεν θα χάσεις τίποτα ούτε θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.  Όσο για το χνούδι είναι μύκητας ακίνδυνος θα κάνει τον κύκλο του και θα φύγει.

Καλό κουράγιο. 

• Like 1

Ευχαριστώ... Αν βγάλω όλο το νερό για να το κάνω αυτό να ξαναρίξω το ίδιο μέσα ή καινούριο; Με τα φυτά επιφάνειας που κόβουν βόλτες μέσα στο ενυδρείο τι να κάνω τελικά;

αν το νερό είναι καθαρό ευνοώ δεν έχει θολούρα ναι μπορείς να το βάλεις χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για τα φυτά δεν μπορείς να κάνεις κάτι είναι στην φύση τους να κόβουν βόλτες απο την στιγμή που υπάρχει μια ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού. Μπορείς να τα περιορίσεις με τεχνητά μέσα μόνο αλλά αισθητικά εμένα δεν με αρέσει.

• Like 1

Ευχαριστώ που ασχολήθηκες τόσο πολύ μαζί μου φίλε και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις (λογικά θα μ έρθουν κι άλλες).

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...