pikatsu 28 Απριλίου 2020 #1 Share 28 Απριλίου 2020 (edited) Σύμωνα με τη wiki το tds meter μετράει όλα τα διαλυμένα στεραιά και οργανικά και μη οργανικά στο νερό. Υποθέτω ότι αυτό συμπεριλαμβάνει τα πάντα, σκληρότητα, νιτρικά, οργανικά οξέα, κάποιο φάρμακο, οτιδήποτε. Όταν κάνω αλλαγές νερού ετοιμάζω σε ένα 50 λίτρα βαρέλι νερό ΑΟ (tds 6-8) + τα άλατα που θέλω εγώ να ρίξω για να πετύχω 6GH 0.5KH. Τα άλατα που χρησιμοποιώ είναι MgSO4.7H2O και CaCl2 για σκληρότητα, και K2CO3 για ανθρακική σκληρότητα. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από αυτή την ιστοσελίδα, και δεδομένου ότι τα άλατα όταν διαλύονται στο νερό 'σπάνε' στα ιόντα τους, βρίσκω τη συνολική ποσότητα από το κάθε στοιχείο που βάζω στο νερό για να υπολογίσω πόση γενική σκληρότητα, αθνρακική σκληρότητα και κάλιο θα έχω στο αποτέλεσμα (αυτά με ενδιαφέρουν κυρίως). Παρ όλ αυτά, τα συγκεκριμένα άλατα δεν περιέχουν μόνο μαγνήσιο, ασβέσιο, κάλιο, ανθρακικά άλατα αλλά και ιόντα από θειικές ενώσεις (οξείδιο του θείου είναι το SO4; δεν είμαι σίγουρος πως λέγεται) και χλώριο. Θα περίμενα ότι και το χλώριο και οι θεεικές ενώσεις να εμφανίζονται στο tds meter, μιλάμε για ανόργανες ενώσεις που διαλύθηκαν μέσα στο νερό σωστά; Υπ όψιν βέβαια, το χλώριο είναι αέριο αλλά δεν γνωρίζω τι πτητικότητα έχει, αν έχει που όλο και θα έχει ως αέριο. Γνωρίζω όμως οτι το χλώριο είναι micronutrient που χρησιμοποιείται από τα φυτά σε ελάχιστες ποσότητες, άρα ακόμα κι αν έχει πτητικότητα υπάρχει κάποιο όριο ή είναι αργή; Δεν ξέρω... Το πινακάκι με το αποτέλεσμα που θα περίμενα να μου δώσει το tds σε αυτό το νερό που ετοιμάζω φαίνεται εδώ: (το % είναι πόσο % όγκο έχει το κάθε μόριο στο συνολικό όγκο του κάθε άλατος, τα γραμμάρια δίπλα από το καθένα είναι πόσα γραμμάρια βάζω για τα άλατα και πόσα γραμμάρια ιόντα θα έχω όταν διαλυθούν στο νερό σύμφωνα με τον όγκο τους, τα άλλα νομίζω είναι προφανή) Παρ όλ αυτά, το tds meter μου δίνει μια τιμή περίπου 110, πράγμα που είναι οκ σύμφωνα με τη γενική και ανθρακική σκληρότητα που θέλω να έχω και συμφωνεί απόλυτα και το υγρό τεστ γι αυτά τα δύο που κάνω, υπολογίζοντας το 17,85 ppm για κάθε ένα βαθμό σκληρότητας που θεωρητικά είναι το απόλυτα 'καθαρό'. Αν αφαιρέσω το χλώριο που ας πούμε δε το μετράει το tds meter γιατί είναι αέριο (δε ξέρω αν ισχύει, λέω...), τα πράγματα λίγο περιπλέκονται και δεν βγάζω νόημα. Οπότε, πρόβλημα στις βασικές παραμέτρους δεν έχω απ όσο καταλαβαίνω και γενικά πρόβλημα δεν αντιμετωπίζω, αλλά γιατί μου δίνει αυτή την τιμή το tds meter; Τι δεν καταλαβαίνω σωστά; Είμαι πολύ περιέργος να καταλάβω.... υγ: αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο έχω 150 tds, πράγμα που επίσης φαίνεται απόλυτα σύμφωνο αν προσθέσω νιτρικά και πάνω κάτω όλα τα υπόλοιπα λισπάσματα και κάποια οργανικά οξέα από το υπόστρωμα κτλπ, και επίσης τα τεστ από το νερό του ενυδρείου μου δίνουν τιμές για γενική και ανθρακική σκληρότητα που περιμένω να έχω. Έγινε επεξεργασία 28 Απριλίου 2020 - pikatsu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 28 Απριλίου 2020 #2 Share 28 Απριλίου 2020 Με ποιό όργανο μετράς? Το tds φανταζομαι είναι σε ppm? Το νερό σουπριν την προσθήκη είναι 0 ppm? Πώς το παράγεις? RO+DI? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikatsu 29 Απριλίου 2020 Author #3 Share 29 Απριλίου 2020 (edited) 1 hour ago, Husky_Jim said: Με ποιό όργανο μετράς? μπορεί να μην ήταν ξεκάθαρο, σόρυ, έχω tds-όμετρο. Το tds φανταζομαι είναι σε ppm? ναι προφανώς :Ρ Το νερό σουπριν την προσθήκη είναι 0 ppm? Πώς το παράγεις? RO+DI? πριν την προσθήκη που; μιλάω για το νερό στο βαρέλι που ετοιμάζω για την αλλαγή γενικώς στο θέμα. όπως γράφω το νερό ro/di είναι 6-8 tds, και μετά την προσθήκη αλάτων (και το πέρας μιας μέρας με κίνηση από μια μικρή αντλία) είναι ~110 tds. το ερώτημά μου είναι γιατί είναι τόσο, θα περίμενα παραπάνω. έκανα το θέμα μήπως δεν έχω καταλάβει σωστά τι ακριβώς κάνει το tds όχι ότι έχω κάποιο πρόβλημα. απλά με λίγο πιο καλή έρευνα σήμερα στο ιντερνετ διαπιστώνω κάποια πράγματα που ισως δείχνουν ότι οι υπολογισμοί μου είναι λάθος. θα δούμε, θα συνεχίσω όταν έχω χρόνο. Έγινε επεξεργασία 29 Απριλίου 2020 - pikatsu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος