Jump to content

Ερώτηση για λιπασμα

Antoonia

Recommended Posts

Καλησπέρα. 

Έχω ένα ενυδρειο με έναέναν μονομαχο 20 λιτρα. Μέχρι τώρα έχει μέσα μια anubia barteri, μια anubia petite, μερικά κλωναράκια egeria densa στην επιφάνεια και salvinia auriculata. 

Θέλω να του βάλω κι άλλα για να δημιουργήσω κρυψώνες, σκέφτομαι για λίγο κερατόφυλλο στην επιφάνεια, limnobium laevigatum επειδή έχει μακριές ρίζες και ίσως λίγο ποθο γιατί μου αρέσει σαν οπτικό αποτέλεσμα και οι ρίζες του θα δημιουργούν κρυψώνες. 

Επίσης, τώρα τελευταία παρατηρώ ότι η salvinia αρχίζει να ψιλοχαλαει, μαυρίζουν τα πιο παλιά φύλλα και λιώνουν σχεδόν. Μόνο τα καινούρια είναι πράσινα και ζωντανά. 

Από φως έχω μια απλή λάμπα γραφείου 7w και την έχω για 6-7 ώρες τη μέρα. Η egeria και οι ανουμπιες τα πάνε μια χαρά. 

Μήπως φταίει που ένας μονομαχος μόνο δεν μπορεί να "τροφοδοτησει" όλα αυτά τα φυτα;

Να πάρω υγρό λιπασμα;

Κι αν ναι, μπορεί να προτείνει κανεις κάποιο που χρησιμοποιεί και δοσολογίας για τόσα φυτα (γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ξανά λιπασμα);

Ευχαριστώ .

Έγινε επεξεργασία - Antoonia

σε τόσο μικρό ενυδρείο με εύκολα φυτά δεν θα ρίσκαρα να βάλω λίπασμα και να γεμίσω αλγες. Αυτήν την στιγμή τη νιτρικά έχεις μήπως ξέρεις; κάθε πότε κάνεις αλλαγές νερού, Ίσος να μην επαρκούν τα νιτρικά αλλά και με τον φωτισμό για φυτά επιφάνειας είσαι στα όρια.

Εχω τεστ μόνο για no2 και αμμωνία. Κάποια στιγμή θα πάρω και τα αλλα. Τον φωτισμό να τον αυξησω;

αλλαγές νερού έκανα συχνές τις τελευταίες μέρες γιατί μου ανέβηκε η αμμωνία. Τελικά την κατέβασα και είναι σταθερή πολύ κοντά στο 0. Τώρα ξεκίνησα πάλι κανονικά να κάνω αλλαγές κάθε εβδομάδα 20-25%.

Πέρα από λιπασμα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να βάλω κι άλλα φυτα;

Επίσης σκέφτομαι να πάρω ένα nerite σαλιγκάρι. Ισχύει ότι τρώνε νεκρά φύλλα και υπολείμματα τροφων;

πριν 4 λεπτά, το μέλος Antoonia έγραψε:

Εχω τεστ μόνο για no2 και αμμωνία. Κάποια στιγμή θα πάρω και τα αλλα. Τον φωτισμό να τον αυξησω;

αλλαγές νερού έκανα συχνές τις τελευταίες μέρες γιατί μου ανέβηκε η αμμωνία. Τελικά την κατέβασα και είναι σταθερή πολύ κοντά στο 0. Τώρα ξεκίνησα πάλι κανονικά να κάνω αλλαγές κάθε εβδομάδα 20-25%.

Πέρα από λιπασμα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να βάλω κι άλλα φυτα;

χωρίς μετρήσεις μόνο θεωρητικά μπορούμε να μιλήσουμε. Μπορεί απο της συχνές αλλαγές να κρατούσες χαμηλά τα νιτρικά, τώρα που επανήλθαν οι εβδομαδιαίες αλλαγές ίσος να επαρκή το ΝΟ3 και να μην έχεις πρόβλημα .

Γενικά μην κάνεις βιαστικές και πολλές  κινήσεις μαζί δες πως θα πάει τώρα με της νορμάλ αλλαγές και μετά αυξάνεις τον φωτισμό αν χρειαστεί. Αφού όμως με τον φωτισμό που είχες τα φυτά πήγαιναν καλά τότε μάλλον ο φωτισμός μπορεί να μην φταίει. Μπορεί να φταίει και η αύξηση της μάζας των φυτών και ξαφνικά να μην αρκεί το ΝΟ3. Άλλα στείλε και μια φωτογραφία να δούμε το φυτό. 

Βασικά θα ήταν εύκολο να βάλεις ένα γενικό λίπασμα και να σου κάτσει, μπορεί όμως να μην φταίει το λίπασμα και να γεμίσεις αλγες για αυτό προχωρούμε με αυτά τα βήματα.

Σε γενικές γραμμές για να βάλεις και άλλα φυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε τουλάχιστον το ΝΟ3 και μετά αναλόγως τη φυτά θα βάλεις ίσος να χρειαστεί πολύ λίγο λίπασμα  και ίσος μια μικρή αύξηση του φωτισμού όχι μόνο σε διάρκεια αλλά και σε ένταση. Από ότι καταλαβαίνεις είναι πολύ η παράγοντες για αυτό προχωράμε σιγά σιγά για να έχουμε ασφάλεια.

πριν 4 λεπτά, το μέλος Antoonia έγραψε:

Επίσης σκέφτομαι να πάρω ένα nerite σαλιγκάρι. Ισχύει ότι τρώνε νεκρά φύλλα και υπολείμματα τροφων;

γιατί τώρα δεν έχεις σαλιγκάρια;

Όχι δεν έχω. Βασικά είχα έναν λαθρεπιβατη μικρό που μας άφησε πριν λίγες μέρες. Για αυτό σκέφτομαι να πάρω ένα μεγαλύτερο και κατέληξα σε nerite.

Έχω ξεκινήσει ένα άλλο φυτεμένο κι εκεί μου βγήκαν 3 μικρά που μέσα σε μια εβδομάδα  διπλασιάστηκαν τουλάχιστον. Μεγάλωσαν παρά πολύ και σύντομα. Εκεί έχω αρκετουτσικη καφέ άλγη. Να έβαζα κι εκεί κανένα άλλο μεγαλύτερο η να περιμένω να μεγαλώσουν αυτά τα τρια;

Στέλνω φωτο τα φυτά κι αν ειναι περιμένω να δω πως παει. Αν δω ότι συνεχίζουν να χαλάνε να αυξήσω φωτισμό για αρχη; και θα φροντίσω να έχω όσο πιο σύντομα γίνεται τεστ για νιτρικά. 15875570525147112019207821872702.thumb.jpg.ea40634013ebbef3af0c66192308a30b.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...