TilemachosKout 13 Απριλίου 2020 #1 Share 13 Απριλίου 2020 Καλησπέρα, Έχει κάποιος ιδέα πού μπορώ να βρώ γλυκονικό ή χηλικό σίδηρο (DTPA, EDTA, όχι EDDHA) για χρήση σε ΕΙ λίπανση; Για περιοχή Χανιά, Κρήτη ή από e-shop με δυνατότητα αποστολής σε πελάτη λιανικής. Ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη αν γράφω σε λάθος subforum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 13 Απριλίου 2020 #2 Share 13 Απριλίου 2020 πριν 1 ώρα, το μέλος TilemachosKout έγραψε: Καλησπέρα, Έχει κάποιος ιδέα πού μπορώ να βρώ γλυκονικό ή χηλικό σίδηρο (DTPA, EDTA, όχι EDDHA) για χρήση σε ΕΙ λίπανση; Για περιοχή Χανιά, Κρήτη ή από e-shop με δυνατότητα αποστολής σε πελάτη λιανικής. Ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη αν γράφω σε λάθος subforum. Seachem flourish iron - γλυκονικό , https://www.seachem.com/flourish-iron.php https://misirlis-aquarium.gr/40-analosima/5679-seachem-flourish-iron-500ml-000116047302.html https://www.greenaqua.gr/analosima/lipasmata-fyton/seachem-flourish-iron-1-detail Απο χηλικο εχω αυτο https://www.geoponiko-parko.gr/products/products-categories/lipasmata-ormones/lipasmata-ydatodialyta-diafyllika/1099-detail Υπαρχει παντου, σχεδον σε ολα τα μαγαζια, που πουλανε λιπασματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 13 Απριλίου 2020 Author #3 Share 13 Απριλίου 2020 Συγγνωμη, ξεχασα να πω οτι θελω να κανω DIY. Seachem Flourish Iron εχω ηδη. Ο σιδηρος EDDHA δεν σου βαφει πολυ το νερο; Αν οχι, τι δοση βαζεις σε ποσα λιτρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 15 Απριλίου 2020 #4 Share 15 Απριλίου 2020 On 13/4/2020 at 9:27 ΜΜ, το μέλος TilemachosKout έγραψε: Συγγνωμη, ξεχασα να πω οτι θελω να κανω DIY. Seachem Flourish Iron εχω ηδη. Ο σιδηρος EDDHA δεν σου βαφει πολυ το νερο; Αν οχι, τι δοση βαζεις σε ποσα λιτρα; EDDHA βαφει το νερο. Απλα χρειαζεται πολυ λιγο. Αν βαζεις το seachem flourish, δεν χρειαζεται χώρια σιδηρο. Εγω δεν βαζω, και αν βαζω, μια φορα το μηνα πολυ μικρη ποσοτητα (στην μυτη του μαχαιριου). Και το ενυδρειο μου ειναι πολυ πικνοφυτεμενο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 15 Απριλίου 2020 #5 Share 15 Απριλίου 2020 (edited) Ακομα μπορεις να φτιαξεις κιτρικο σιδηρο. 500μλ νερου Α/Ο (ή απεσταγμενο) + 20γρ κιτρικο οξυ (σουπερμαρκετ) - ανακατευεις καλα. Μετα βαζεις 20 γρ απ΄αυτο(Θειικός σίδηρος) http://www.gemma.gr/gr/proionta/leptomereies/12455/ ανακατευεις καλα, γινεται ενα κιτρινο υγρο με περιεκτικότητα Fe 8 gr/litre , εχω δοκιμασει. Το υγρο κρατας στο ψυγειο το πολυ για 1 μηνα, μετα πεταμα. 4μλ στα 100λ νερου μας δινουν 0,32 ppm Fe (κανονικα πανω απο 0,1 με 0,2 δεν χρειαζεται), αλλα 2μλ την εβδομαδα ειναι υπεραρκετο. Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2020 - natateo Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 15 Απριλίου 2020 #6 Share 15 Απριλίου 2020 καλησπέρα, να ρωρήσω τι σκευάσματα απο την αγορα να παρω για να κανω διάλυμα ιχνοστοιχείων? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 15 Απριλίου 2020 Author #7 Share 15 Απριλίου 2020 (edited) 3 hours ago, dearangelo said: καλησπέρα, να ρωρήσω τι σκευάσματα απο την αγορα να παρω για να κανω διάλυμα ιχνοστοιχείων? Εγω χρησιμοποιω το power-4 ή καποιο αλλο αντιστοιχο σε συσταση. Βαζω 5γρ προιοντος σε 250mL απεσταγμενο νερο και η δοση ειναι 5mL. Το power-4 και αλλα αντιστοιχα σκευασματα δεν μπορουν να καλυψουν στις συνηθεις δοσεις τους τον σιδηρο, γιατι περιεχουν και πολυ χαλκο ο οποιος ειναι τοξικος για τα ασπονδυλα του ενυδρειου και δεν επιτρεπει μεγαλες δοσολογιες. Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2020 - TilemachosKout 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 15 Απριλίου 2020 Author #8 Share 15 Απριλίου 2020 5 hours ago, natateo said: Ακομα μπορεις να φτιαξεις κιτρικο σιδηρο. 500μλ νερου Α/Ο (ή απεσταγμενο) + 20γρ κιτρικο οξυ (σουπερμαρκετ) - ανακατευεις καλα. Μετα βαζεις 20 γρ απ΄αυτο(Θειικός σίδηρος) http://www.gemma.gr/gr/proionta/leptomereies/12455/ ανακατευεις καλα, γινεται ενα κιτρινο υγρο με περιεκτικότητα Fe 8 gr/litre , εχω δοκιμασει. Το υγρο κρατας στο ψυγειο το πολυ για 1 μηνα, μετα πεταμα. 4μλ στα 100λ νερου μας δινουν 0,32 ppm Fe (κανονικα πανω απο 0,1 με 0,2 δεν χρειαζεται), αλλα 2μλ την εβδομαδα ειναι υπεραρκετο. Τα φυτα το προσλαμβανουν καλα με αυτη τη μορφη; Δηλαδη δεν βλεπεις ενδειξεις χλωρωσης με αυτη τη μεθοδο, ετσι; Με την πενιχρη χημεια Γ λυκειου που ξερω δεν μπορω να καταλαβω πώς βοηθα το κιτρικο σε ολο αυτο.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 15 Απριλίου 2020 #9 Share 15 Απριλίου 2020 6 minutes ago, TilemachosKout said: Εγω χρησιμοποιω το power-4 ή καποιο αλλο αντιστοιχο σε συσταση. Βαζω 5γρ προιοντος σε 250mL απεσταγμενο νερο και η δοση ειναι 5mL. καλησπέρα, ευχαριστω για την απάντηση, η ποσ'ότητα χαλκού ειναι λίγο υπερβολική... ο χαλκός κάνει ζημιά στα γαριδοειδή... θελει κατω απο 0.1%... ετσι διαβαζω σε διαφορα σκευασματα για ενυδρεία... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 15 Απριλίου 2020 Author #10 Share 15 Απριλίου 2020 1 minute ago, dearangelo said: καλησπέρα, ευχαριστω για την απάντηση, η ποσ'ότητα χαλκού ειναι λίγο υπερβολική... ο χαλκός κάνει ζημιά στα γαριδοειδή... θελει κατω απο 0.1%... ετσι διαβαζω σε διαφορα σκευασματα για ενυδρεία... Με προλαβες πανω που εκανα edit για το χαλκο. Τον ιδιο προβληματισμο εχω και για αυτο θελω να προσθεσω extra σιδηρο αλλα με DIY μεθοδο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 15 Απριλίου 2020 #11 Share 15 Απριλίου 2020 Just now, TilemachosKout said: Με προλαβες πανω που εκανα edit για το χαλκο. Τον ιδιο προβληματισμο εχω και για αυτο θελω να προσθεσω extra σιδηρο αλλα με DIY μεθοδο. και πως αυτο αντισταθμίζει τον χαλκό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 15 Απριλίου 2020 Author #12 Share 15 Απριλίου 2020 Just now, dearangelo said: και πως αυτο αντισταθμίζει τον χαλκό? Προσθετω power-4 για τα υπολοιπα ιχνοστοιχεια, ισα ισα για να καλυφθω χωρις να φτασω σε τοξικες συγκεντρωσεις χαλκου. Δεν χρησιμοποιω το power-4 για σιδηρο. Αυτο προσπαθω να πω και αυτο ειναι το point αυτου του νηματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 15 Απριλίου 2020 #13 Share 15 Απριλίου 2020 οκ... ξερω πως βγηκα λίγο έξω απο το\ην αρχική θέση...αλλα δεν ειναι καλυτερα να βρεις μια συνθεση με λιγότερο χαλκό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 15 Απριλίου 2020 Author #14 Share 15 Απριλίου 2020 Just now, dearangelo said: οκ... ξερω πως βγηκα λίγο έξω απο το\ην αρχική θέση...αλλα δεν ειναι καλυτερα να βρεις μια συνθεση με λιγότερο χαλκό? Απο το διαβασμα που εχω κανει τον τελευταιο καιρο για να βγαλω ακρη επι του θεματος, ειδα οτι ολοι οι χομπιστες συμφωνουν πως το power-4 σε αυτα τα δοσολογικα σχηματα δεν επιβαρυνει την υγεια των ασπονδυλων. Εγω κατι Nerite snails εχω και δεν εχουν παθει τιποτα. Επομενως δεν ειναι κατι που με προβληματιζει, περα απο το να αναζητησω αλλες μεθοδους αναπληρωσης σιδηρου. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 15 Απριλίου 2020 #15 Share 15 Απριλίου 2020 (edited) https://www.agrifem.gr/katigoria_proiontos/ichnostichia-se-chiliki-morfi/ αυτο φαινεται λογικο Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2020 - dearangelo Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 15 Απριλίου 2020 Author #16 Share 15 Απριλίου 2020 (edited) Εχει καποιος εμπειρια απο IDHA σιδηρο, με βιοδιασπωμενο χηλικο παραγοντα; Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2020 - TilemachosKout Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 15 Απριλίου 2020 Author #17 Share 15 Απριλίου 2020 (edited) 1 minute ago, dearangelo said: https://www.agrifem.gr/katigoria_proiontos/ichnostichia-se-chiliki-morfi/ αυτο φαινεται λογικο Το micromix ειναι σε έλλειψη στην ελληνικη αγορα. Τηλεφωνησα στην εταιρεια χθες. Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2020 - TilemachosKout 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 16 Απριλίου 2020 #18 Share 16 Απριλίου 2020 (edited) πριν 7 ώρες, το μέλος TilemachosKout έγραψε: Τα φυτα το προσλαμβανουν καλα με αυτη τη μορφη; Δηλαδη δεν βλεπεις ενδειξεις χλωρωσης με αυτη τη μεθοδο, ετσι; Με την πενιχρη χημεια Γ λυκειου που ξερω δεν μπορω να καταλαβω πώς βοηθα το κιτρικο σε ολο αυτο.. γουγλαρε Fe2+ citrate (Iron(II) citrate). Σιδηρος ειναι και στην Αφρικη- σιδηρος. Χλωρωση δεν ειχα ποτέ σε κανενα ενυδρειο μου, ομως παντα εβαζα καποιο γενικο λιπασμα πχ seachem flourish, easy life profito ... Έγινε επεξεργασία 16 Απριλίου 2020 - natateo Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 16 Απριλίου 2020 #19 Share 16 Απριλίου 2020 (edited) 8 hours ago, TilemachosKout said: Εχει καποιος εμπειρια απο IDHA σιδηρο, με βιοδιασπωμενο χηλικο παραγοντα; https://uk.solufeed.com/media/46396/march-16-why-fe-chelates-and-which-one.pdf δεν μπορω να πω πως αντιλαμβάνομαι πλήρως το τι συμβαίνει, όμως αυτο εδω ηταν κατατοπιστικότατο... ισως σε μιαν αλλην ζωήν... χαχαχαχ Έγινε επεξεργασία 16 Απριλίου 2020 - dearangelo Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 16 Απριλίου 2020 Author #20 Share 16 Απριλίου 2020 3 hours ago, dearangelo said: https://uk.solufeed.com/media/46396/march-16-why-fe-chelates-and-which-one.pdf δεν μπορω να πω πως αντιλαμβάνομαι πλήρως το τι συμβαίνει, όμως αυτο εδω ηταν κατατοπιστικότατο... ισως σε μιαν αλλην ζωήν... χαχαχαχ Δεν λεει κατι που δεν ξερουμε, πχ η καταλληλοτητα του EDDHA για πιο αλκαλικα νερα και το οτι δεν πρεπει να σχηματιζεται ιζημα οξειδιου σιδηρου ΙΙΙ ή με φωσφορικα (για αυτο δεν τα βαζομε μαζι αλλωστε). Για IDHA δεν πηρε κατι το ματι μου. Με προβληματισε το χαμηλο ποσοστο δεσμευσης που δινουν τα κιτρικα συμφωνα με τη σχετικη διαφανεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 16 Απριλίου 2020 #21 Share 16 Απριλίου 2020 εχω εναν εμπορο εδω δίπλα και επικοινώνησα για το micromix... περιμενω τηλέφωνο... θα συνεχίσω... το IDHA φαίνετεαι νέο ιδέα... δεν εχω βρει ακόμα κατι συμπαγες... θα κοιταξω... μέχρι τότε, αλλαγές νερου, stay on the safe side hehehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 16 Απριλίου 2020 Author #22 Share 16 Απριλίου 2020 Αν βρεις εισαι πολυ τυχερ@! Μια ασχετη σκεψη, για τον χαλκο δεν μπορει καποιος να προσθεσει D-penicillamine? Το εχω γνωστο σαν φαρμακο για υπερφορτωση χαλκου στον ανθρωπο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dearangelo 16 Απριλίου 2020 #23 Share 16 Απριλίου 2020 νομιζω πως διαβασα οτι ο ψευδάρργυρος, η καποιο απο αυτα που συμμετέχουν στα ιχνοστοιχεία, χρησσιμποιήται για να εξουδετερώνει τον χαλκο... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TilemachosKout 18 Απριλίου 2020 Author #24 Share 18 Απριλίου 2020 On 4/16/2020 at 9:39 AM, natateo said: γουγλαρε Fe2+ citrate (Iron(II) citrate). Σιδηρος ειναι και στην Αφρικη- σιδηρος. Χλωρωση δεν ειχα ποτέ σε κανενα ενυδρειο μου, ομως παντα εβαζα καποιο γενικο λιπασμα πχ seachem flourish, easy life profito ... Ερωτηση, αν βαλω αντιχλωριο που περιεχει θειοθειικα σε παλιο διαλυμα κιτρικου σιδηρου που εχει οξειδωθει, υπαρχει περιπτωση να αναχθει σε δισθενη μορφη; Εχεις διαβασει ή δοκιμασει κατι σχετικο; παραθετω χημικες αντιδρασεις με μοριακη μορφη χλωριου οπως τη βρηκα σε καποιο φορουμ: Na2S2O3 + 5H2O + 4Cl2 = Na2H2SO4 + 8HCl Na2S2O3 + 2HCl = 2NaCl + H2O + S + SO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 20 Απριλίου 2020 #25 Share 20 Απριλίου 2020 On 19/4/2020 at 12:07 ΠΜ, το μέλος TilemachosKout έγραψε: Ερωτηση, αν βαλω αντιχλωριο που περιεχει θειοθειικα σε παλιο διαλυμα κιτρικου σιδηρου που εχει οξειδωθει, υπαρχει περιπτωση να αναχθει σε δισθενη μορφη; Εχεις διαβασει ή δοκιμασει κατι σχετικο; Δεν μου πέρασε ποτέ απ ΄το μυαλο να το κανω.... Και δεν υπαρχει και λογος, γιατι το κιτρικο σιδηρο μπορεις να φτιαξεις μεσα σε 2 λεπτα..... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος