Jump to content

DIY CO2 Παροχή και διάχυση


Vallisneria

Recommended Posts

Γεια σας...

Σκέφτηκα να ανοίξω ενα σύντομο θέμα, σχετικά με το DIY CO2 που αφορά τον τρόπο παροχής και διάχυσης.

Δεν θα πω κάτι καινούργιο ως προς τον τρόπο παρασκευής του μείγματος, ή τα υπερ και τα κατά σε σχέση με την μπουκάλα, έτσι κι αλλιώς αυτά έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και λίγο πολύ είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται με τα φυτά στα ενυδρεία.

 Στο "ψητό" τώρα...

 

Ξεκινώντας με τον κλασικό τρόπο παρασκευής μείγματος, έχουμε σε ποσότητες 400g ζάχαρης, 500ml νερό, και ένα κουταλάκι μαγιάς. Στο καπάκι από το μπουκάλι έχω τοποθετήσει ακροφύσιο αεραντλίας, κολλημένο με σιλικόνη εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς έχω κάνει και χρήση τεφλόν εκεί που κουμπώνει.

IMG_20200411_192222.thumb.jpg.75e7800ba88ab41581d426f54dd090f4.jpg

 

IMG_20200411_202824.thumb.jpg.1a86dc5ccc196ef698f218391bcae73b.jpg

 

Για μετρητή φυσαλίδων έχω χρησιμοποιήσει το δοκιμαστικό σωλήνα από τα υγρά τέστ της Sera, με ακροφύσια απο αεραντλία και εκεί και μικρή στρώση τεφλόν χωρίς σιλικόνη.

IMG_20200411_193330.thumb.jpg.40dbd045e9b35e706b81c99e496f9022.jpg

 

IMG_20200411_193355.thumb.jpg.acca72e8c1bc8603dba6f3ffa13e09df.jpg

 

Πάμε τώρα στην παροχή και διάχυση με χρήση κυκλοφορητή.

Χρησιμοποιώ τον παρακάτω κυκλοφορητή της sun sun με ροή 350 l/h 

IMG_20200411_193856.thumb.jpg.cffe7b76a972966f300174f8ae63dca5.jpg

 

Αν τοποθετήσουμε το σωληνάκι που έρχεται από την μπουκάλα στην είσοδο του κυκλοφορητή αριστερά από την ετικέτα, έτσι όπως φαίνεται στην φωτογραφία, θα έχουμε και μειωμένη παροχή και μειωμένη διάχυση, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης πίεσης.

Σε αυτή την περίπτωση αν σφραγίσουμε την έξοδο του κυκλοφορητή με μια τάπα, (εγώ έκανα χρήση αυτοσχέδιας) όλη η ποσότητα του προς εξαγωγή νερού απο τον κυκλοφορητή μεταφέρεται στην μικρή έξοδο αριστερά, εκεί δηλαδή που θα έχουμε και την εισαγωγή απο το μπουκάλι μας

IMG_20200411_193947.thumb.jpg.1e2edab1aaa36dccadb7b75d66940e32.jpg

 

Σε συνδιασμό με την τοποθέτηση του πλάγια και προς την επιφάνεια του νερού πολλαπλασιάζουμε την πίεση στο δεκαπλάσιο 

IMG_20200411_194922.thumb.jpg.6db384db414cb403f606ee38955b837b.jpg

 

Χρησιμοποιώντας τα ρυθμιστικά απο τα ακροφύσια στο μπουκάλι και το μετρητή φυσαλίδων, ρυθμίζουμε την επιθυμητή ποσότητα, ανάλογα και με την αστάθεια που έχει το μείγμα.

Λόγω της αυξημένης πίεσης απο την καινούργια και αποκλειστική πλέον έξοδο της αντλίας, έχουμε καλή διάχυση και παρόλο που ο κυκλοφορητής  είναι ψιλά δεν έχουμε απώλειες.

Το απαραίτητο στην περίπτωση drop check

μας το επιβεβαιώνει.

 

IMG_20200411_195215.thumb.jpg.b604f9db978aa2c97c5f1c65cf7a2d71.jpg

 

Με το παραπάνω "κιτ" έχω μετρήσει πάνω από 30 μέρες χωρίς να φτιάξω μείγμα εκ νέου και σε γενικές γραμμές το πράγμα πάει ρολόι.

Το συγκεκριμένο είναι δοκιμασμένο σε 80λιτρο κοινωνικό, στου οποίου θα κάνω εν καιρό μια παρουσίαση!

 

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, στη διάθεσή σας!

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος Vallisneria έγραψε:

400g ζάχαρης, 500ml νερό, και ένα κουταλάκι μαγιάς.

Γιατι τόση ζαχαρη; Σπαταλα ειναι :) Εγω στο 2λ μπουκαλι εβαζα 200γρ+1,5λ νερου, μια χαρα δουλευε.

Για να ξερεις αν ριχνεις παραπανω ζαχαρη απ οτι χρειαζεται, απλα δοκιμασε το μειγμα στο τελος, τότε ,που δεν θα βγαζει αλλο CO2. Αν θα ειναι γλυκο, τοτε σημαινει, οτι ριχνεις περίσσεια ζαχαρης. Εχουμε παλιά θεματα με DIY παροχη CO2. Aν θελεις ριξε μια ματιά, μηπως θα βρεις καποια λυση για να κανεις το συστημα σου ακομα πιο αποτελεσματικο.:)

https://www.aquazone.gr/forums/topic/64857-diy-διαχυτηρας-co2/page/2/

Περιμενουμε παρουσιαση!

 

Έγινε επεξεργασία - natateo
Link to comment
Share on other sites

πριν 7 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε:

Γιατι τόση ζαχαρη; Σπαταλα ειναι :) Εγω στο 2λ μπουκαλι εβαζα 200γρ+1,5λ νερου, μια χαρα δουλευε.

Για να ξερεις αν ριχνεις παραπανω ζαχαρη απ οτι χρειαζεται, απλα δοκιμασε το μειγμα στο τελος, τότε ,που δεν θα βγαζει αλλο CO2. Αν θα ειναι γλυκο, τοτε σημαινει, οτι ριχνεις περίσσεια ζαχαρης. Εχουμε παλιά θεματα με DIY παροχη CO2. Aν θελεις ριξε μια ματιά, μηπως θα βρεις καποια λυση για να κανεις το συστημα σου ακομα πιο αποτελεσματικο.:)

https://www.aquazone.gr/forums/topic/64857-diy-διαχυτηρας-co2/page/2/

Περιμενουμε παρουσιαση!

 

Καλημέρα,

Σε ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω, και στην επόμενη θα αλλάξω την δοσολογία της ζάχαρης!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Vallisneria said:

Γεια σας...

Σκέφτηκα να ανοίξω ενα σύντομο θέμα, σχετικά με το DIY CO2 που αφορά τον τρόπο παροχής και διάχυσης.

Δεν θα πω κάτι καινούργιο ως προς τον τρόπο παρασκευής του μείγματος, ή τα υπερ και τα κατά σε σχέση με την μπουκάλα, έτσι κι αλλιώς αυτά έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και λίγο πολύ είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται με τα φυτά στα ενυδρεία.

 Στο "ψητό" τώρα...

 

Ξεκινώντας με τον κλασικό τρόπο παρασκευής μείγματος, έχουμε σε ποσότητες 400g ζάχαρης, 500ml νερό, και ένα κουταλάκι μαγιάς. Στο καπάκι από το μπουκάλι έχω τοποθετήσει ακροφύσιο αεραντλίας, κολλημένο με σιλικόνη εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς έχω κάνει και χρήση τεφλόν εκεί που κουμπώνει.

IMG_20200411_192222.thumb.jpg.75e7800ba88ab41581d426f54dd090f4.jpg

 

IMG_20200411_202824.thumb.jpg.1a86dc5ccc196ef698f218391bcae73b.jpg

 

Για μετρητή φυσαλίδων έχω χρησιμοποιήσει το δοκιμαστικό σωλήνα από τα υγρά τέστ της Sera, με ακροφύσια απο αεραντλία και εκεί και μικρή στρώση τεφλόν χωρίς σιλικόνη.

IMG_20200411_193330.thumb.jpg.40dbd045e9b35e706b81c99e496f9022.jpg

 

IMG_20200411_193355.thumb.jpg.acca72e8c1bc8603dba6f3ffa13e09df.jpg

 

Πάμε τώρα στην παροχή και διάχυση με χρήση κυκλοφορητή.

Χρησιμοποιώ τον παρακάτω κυκλοφορητή της sun sun με ροή 350 l/h 

IMG_20200411_193856.thumb.jpg.cffe7b76a972966f300174f8ae63dca5.jpg

 

Αν τοποθετήσουμε το σωληνάκι που έρχεται από την μπουκάλα στην είσοδο του κυκλοφορητή αριστερά από την ετικέτα, έτσι όπως φαίνεται στην φωτογραφία, θα έχουμε και μειωμένη παροχή και μειωμένη διάχυση, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης πίεσης.

Σε αυτή την περίπτωση αν σφραγίσουμε την έξοδο του κυκλοφορητή με μια τάπα, (εγώ έκανα χρήση αυτοσχέδιας) όλη η ποσότητα του προς εξαγωγή νερού απο τον κυκλοφορητή μεταφέρεται στην μικρή έξοδο αριστερά, εκεί δηλαδή που θα έχουμε και την εισαγωγή απο το μπουκάλι μας

IMG_20200411_193947.thumb.jpg.1e2edab1aaa36dccadb7b75d66940e32.jpg

 

Σε συνδιασμό με την τοποθέτηση του πλάγια και προς την επιφάνεια του νερού πολλαπλασιάζουμε την πίεση στο δεκαπλάσιο 

IMG_20200411_194922.thumb.jpg.6db384db414cb403f606ee38955b837b.jpg

 

Χρησιμοποιώντας τα ρυθμιστικά απο τα ακροφύσια στο μπουκάλι και το μετρητή φυσαλίδων, ρυθμίζουμε την επιθυμητή ποσότητα, ανάλογα και με την αστάθεια που έχει το μείγμα.

Λόγω της αυξημένης πίεσης απο την καινούργια και αποκλειστική πλέον έξοδο της αντλίας, έχουμε καλή διάχυση και παρόλο που ο κυκλοφορητής  είναι ψιλά δεν έχουμε απώλειες.

Το απαραίτητο στην περίπτωση drop check

μας το επιβεβαιώνει.

 

IMG_20200411_195215.thumb.jpg.b604f9db978aa2c97c5f1c65cf7a2d71.jpg

 

Με το παραπάνω "κιτ" έχω μετρήσει πάνω από 30 μέρες χωρίς να φτιάξω μείγμα εκ νέου και σε γενικές γραμμές το πράγμα πάει ρολόι.

Το συγκεκριμένο είναι δοκιμασμένο σε 80λιτρο κοινωνικό, στου οποίου θα κάνω εν καιρό μια παρουσίαση!

 

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, στη διάθεσή σας!

 

καλημέρα, συγχαριτήρια, έχει υπόψιν σου πως αυτο μπορει να φτιάξει μεγαλη πίεση εσωτερικά, καθως ειναι μια συνεχόμεη αντίδραση, αν δεν εκτονώνεται με την αντίστοιχη ταχύτητα που "χτίζεται" η πίεση, .... ισως και ka-boom!!! ηθελες ενα μικρό και ασήμαντο μανομετράκι καπου στη γραμή, να ξέρεις τι γίνεται και αν απελευθερώνεις πίση.

Ακόμα, έχοντας γεμίσει το μπουκάλι με υγρά, στο μεγαλύτερο του μέρος, εχεις αφήσει πολύ λιγο χωρο για το αέριο, ως γνωστον τα υγρά δεν συμπιέζοντα, ετσι θα έχεις σύντομα, μεγάλη υδραυλική πίεση, λόγω μικρου χώρου για αέριο... ισως η παρατήρηση της Νατανεο να εχει και αυτή τη "γωνία" θέλεις λιγο υλικό ωστε να έχεις χωρο για το παραγόμενο να μπορει να συμπισετι και λιγο... δεν ξερω τις ροές... ισως ειναι ασήμαντες, παρατήρησε τη συμπεριφορά του όσο θα αυξάνει την πίεση...

καλη επιτυχία ευχομαι...

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος dearangelo έγραψε:

καλημέρα, συγχαριτήρια, έχει υπόψιν σου πως αυτο μπορει να φτιάξει μεγαλη πίεση εσωτερικά, καθως ειναι μια συνεχόμεη αντίδραση, αν δεν εκτονώνεται με την αντίστοιχη ταχύτητα που "χτίζεται" η πίεση, .... ισως και ka-boom!!! ηθελες ενα μικρό και ασήμαντο μανομετράκι καπου στη γραμή, να ξέρεις τι γίνεται και αν απελευθερώνεις πίση.

Ακόμα, έχοντας γεμίσει το μπουκάλι με υγρά, στο μεγαλύτερο του μέρος, εχεις αφήσει πολύ λιγο χωρο για το αέριο, ως γνωστον τα υγρά δεν συμπιέζοντα, ετσι θα έχεις σύντομα, μεγάλη υδραυλική πίεση, λόγω μικρου χώρου για αέριο... ισως η παρατήρηση της Νατανεο να εχει και αυτή τη "γωνία" θέλεις λιγο υλικό ωστε να έχεις χωρο για το παραγόμενο να μπορει να συμπισετι και λιγο... δεν ξερω τις ροές... ισως ειναι ασήμαντες, παρατήρησε τη συμπεριφορά του όσο θα αυξάνει την πίεση...

καλη επιτυχία ευχομαι...

Δεν εχει κεραμικο diffuser co2, αλλά δεν υπαρχει και πιεση (σχεδον καθολου).

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, natateo said:

Δεν εχει κεραμικο diffuser co2, αλλά δεν υπαρχει και πιεση (σχεδον καθολου).

ειναι αργή η διαδικασία παραγωγής με τη ζύμωση? δεν το ξερω...

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος dearangelo έγραψε:

ειναι αργή η διαδικασία παραγωγής με τη ζύμωση? δεν το ξερω...

Λιγο αργη. Εξαρταται απο θερμοκρασια και  υλικα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

οπότε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω diy co2, το έκανα με τη μεθοδο του κιτρικού και της σοδας... και αυτό δίνει αρκετά "ζωηρή" αντίδραση...

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος dearangelo έγραψε:

οπότε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω diy co2, το έκανα με τη μεθοδο του κιτρικού και της σοδας... και αυτό δίνει αρκετά "ζωηρή" αντίδραση...

Ειναι λιγο διαφορετικό

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς ότι είπε παραπάνω η @natateo.

Στον όρο "αυξημένη πίεση" εννοώ πάντα ως προς την έξοδο της αντλίας, που βρίσκεται εντός του ενυδρείου, και διοχετεύει φυσαλίδες.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...