Jump to content

Χαμηλη ροη φιλτρου

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους/ολες !!!

Εχω ενα θεματακι και ειπα να δω μηπως καποιος ξερει να βοηθησει... 

Εχω ενα φιλτρο εξωτερικο της oase το biomaster thermo 350 με ενδειξη για 1.100λιτρα/ωρα κυκλοφορια.

Εχω συνδεσει στην εξοδο του νερου (outflow) εναν ριακτορα της  ISTA (turbo) για διαλυση του co2 στο νερο.

Λογω διαφορας διαμετρου σωληνων φιλτρου- ριακτορα εχω βαλει ανταπτορες ( κιτρινο βελακι στη φωτο) για να συνδεθει το ολο συστημα. 

Το προβλημα ειναι οτι η ροη του φιλτρου, αυτο που καταληγει να βγαινει τουλαχιστον ,ειναι πολυ χαμηλη , υπολογιζω 200 με 300λιτρα/ ωρα. Πιστευετε προκληθηκε απο τον ριακτορα ή απο τη διαφορα διαμετρων στους σωληνες ; Υπαρχει τροπος να λυθει αλλα να διατηρησω το συστημα ; Σκεφτηκα ισως να το εβαζα στην εισοδο του νερου (inflow) αλλα δεν ξερω αν η ροη θα επετρεπε στον ριακτορα να δουλευει και επισης θα λερονοταν πολυ γρηγορα.

received_571318996836314.jpeg

received_225524078661005.jpeg

received_239783274053507.jpeg

Καλησπέρα σου! το νερό είναι σαν το ηλεκτρικό ρεύμα.πάει από τον πιο ευκολο δρόμο. επομένως, προσωπικά πάντα, πιστεύω ότι ο ρειάψτορας δεν κόβει την ροή του φίλτρου. αλλά δεν το πέρνουμε βήμα βήμα;;;

1)Τι υλικά και με τι σειρά έχεις μέσα στο φίλτρο

2)Ποιά είναι η πραγματική μανομετρική έξοδος του φίλτρου;;Δλδ η απόσταση μεταξύ στομίου/ακροφυσίου εξόδου στο φίλτρο και το σημείο που κάνει κούρμπα το λάστιχο να πέσει μέσα στο ενυδρείο το φιλτραρισμένο νερό;;;

• Like 1

πριν 58 λεπτά, το μέλος GVC έγραψε:

Καλησπέρα σου! το νερό είναι σαν το ηλεκτρικό ρεύμα.πάει από τον πιο ευκολο δρόμο. επομένως, προσωπικά πάντα, πιστεύω ότι ο ρειάψτορας δεν κόβει την ροή του φίλτρου. αλλά δεν το πέρνουμε βήμα βήμα;;;

1)Τι υλικά και με τι σειρά έχεις μέσα στο φίλτρο

2)Ποιά είναι η πραγματική μανομετρική έξοδος του φίλτρου;;Δλδ η απόσταση μεταξύ στομίου/ακροφυσίου εξόδου στο φίλτρο και το σημείο που κάνει κούρμπα το λάστιχο να πέσει μέσα στο ενυδρείο το φιλτραρισμένο νερό;;;

1) το φιλτρο εχει ενα προφιλτρο στο οποιο αλλαξα τα σφουγγαρια απο 45ppi σε 30ppi (αυθεντικα της εταιριας) για καλυτερη ροη  . Επειτα ,εβγαλα ολα τα σφουγγαρια κτλ που εχει μεσα το κυριως φιλτρο(5 συρταρια) και εβαλα 1-το δικο του πλαστικο/τυπου μακαρονι "biomedia" 2-seachem matrix 3-seachem matrix 4-seachem matrix 5-σφουγγαρι 30ppi (το ειχε εκει ) +1 σακουλακι seachem purigen . To συνολο του matrix ειναι 1.5κιλο το οποιο ειναι μακραν λιγοτερο απ'το maximum που χωραει και το εχω σχετικα απλωσει ωστε να καλυπτει μεν αλλα να μην μπουκωνει δε τα συρταρια.

2)η αποσταση στο περιπου ειναι γυρω στο 1.20-1.30m . Απο το στομιο του φιλτρου(outflow) ως το πλαστικο που κανει κουρμπα ωστε να πεσει στο ενυδρειο το νερο . Στην αποσταση αυτη παραβαλλεται ο ριακτορας ωστοσο το συνυπολογισα καθως ολα βρισκονται σε μια ευθεια (εκτος του τελους που κανει μια νοητη καμπυλη ο σωληνας ωστε να καταληξει στο φιλτρο).

Καλημέρα,

Έχεις δοκιμάσει να καθαρίσεις σωλήνες;

Οταν το πρώτο είχα δει με το δικό εξωτερικό (χωρίς ρεακτορα) να πέφτει η ροή σημαντικά, που πρότειναν απο το forum να καθαρίσω τις σωλήνες.

Τελικά δεν φαινόταν το πόσο βουλομένες ήταν και με το που  τις καθάρισα φάνηκε η διαφορά.

Απο τότε 1ον χρησημοποιώ κάθε τόσο κάτι τέτοιο όταν έπεφτε η ροή και 2ον κάποια στιγμή άλλαξα τις σωλήνες με πιο φαρδιές και η συχνότητα καθαρισμού τους μειώθηκε σημαντικά.

κανε παραπλευρη παρακαψη του ριάκτορα με bypass, ωστε να περνά μεν νερο, αλλα να μην περνά όλη η ροη και στραγγαλίζεται... αν θες στο bypass, βαλε και ένα βανακι για να ρυθμισεις τη ροή στο βέλτιστο... τα πάντα ειναι θεμα πίεσης που προκύπτει απο τη διατομή....μικρότερη διατομή, μεγαλύτερη πίεση, λιγότερη ροή... απλα το στραγγαλίζεις...

επειδή μου αρέσει αυτος ο αντιδραστήρας σου και επειδή τωρα χρησιμοποιώ αυτον,

image.png.fb38b2a852c2f9fcb7a163669b529343.png

αλλα έχω πολυ μικρές φυσαλίδες στην επιστροφή, δηλαδή αδiάλυτο CO2, σκεφτώμουν αυτον που έχεις, όμως διαπιστώνω πως δεν υπάρχει σε διατομη σωλήνόσεων μεγαλύτερη, στη 16/22.... η αλλη λύση ειναι μεγαλύτερος, πιο ψηλός ώστε να μπορει να έχει μεγαλη ροή και δυνοτότητα διάλυσης...

Ναι το ξερω κ γι αυτο εγω εβαλα ανταπτορες και αναρωτιεμαι αν ευθυνονται για τη χαμηλη πιεση-το οτι δηλαδη απο μεγαλο σωληνα (φιλτρο)καταληγει σε μικροτερο(ριακτορας) και μετα παλι μεγαλο(εξοδος φιλτρου στο ενυδρειο).

Καλησπέρα!! Σίγουρα από το ύψος υπάρχει μια επίπτωση στην πίεση, που από κανέναν μας δεν δίνεται και ιδαιτερη σημασία. Όλοι πέρνουμε τις ονομαστικές τιμές που μας δίνουν οι εταιρίες και έχω δει ανθρωπο να τραβαει λάστικο στα 2μ...Ώπα ρε μάστορα που πας... Επίσης για το φίλτρο έχει τσεκαριστεί από κόσμο ώς προς την παροχή με filter media και χωρίς f;ilter media.

Ενδεικτικά ένα διάγραμμα αντλίας είναι σαν την εικόν απαρακάτω. Που μπορεί να σου δείξει τι λίτρα θα έχει ο χρήστης σε τι ύψος. Για παράδειγμα. Εγώ έχω μια Eheim compactOn 3000 για να αλλάζω νερά. Σύμφωνα με το φυλλάδιο η EHEIM μου δίνει delivery head στα 2.7m και έξοδο από 1800-3000l/h. Εκεί έρχεται το διάγραμμα και σου δείχνει, σε τι ύψος τι παροχή έχεις. Θα ήταν άλλωστε παράλλογο να περιμένω 3000l/h στα 3m από μια αντιούλα τόσο μικρού μεγέλους...

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αντλίες στα εξωτερικά φίλτρα. Δυστηχώς όλες οι εταιρίες το ίδο κάνουν. Σου προσφέρουν την μέγιστη παροχή αλλά χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Χωρίς να σου ορίζουν πως ακριβώς πέρνουν αυτή την παροχή.

Προσωπικά, για να βελτιώσω την ροή η μια κίνηση που θα έκανα θα ήταν να ανοίξω όσο περισσότερες τρυπες μπορώ στον σωλήνα του προφίλτρου.

Έγινε επεξεργασία - GVC

Εχω ηδη ανοιξει τρυπες και εχω αφαιρεσει και 1 απο τα 5 σφουγγαρακια του προφιλτρου.... μαλλον απλα αυτο το φιλτρο εχει αθλια ροη και λενε μουφες οτι δινει 1.100λτ/ωρα. 

Σημερα μικρυνα τους σωληνες στο μεγιστο και παλι η ροη ειναι ελαχιστη...

Τι θα έκανα εγω στην θέση σου. Θα έπερνα ενα κουβά και θα έκανα τεστ να δω στο 1m πόσα λίτρα βγάζει. Θα το υπολόγιζα και θα το πούλαγα σε έναν συνχομπίστα που θα τουθ έκανε η ροή. Και θα έπερνα ένα άλλο φίλτρο. Δεν την ξέρω, ούτε την έχω δουλέψει την OASE. Επομένως δεν έχω άποψη. Άποψη άλλωστε οι περισσότεροι διαμορφώνουμε από tutorial. Στην ελλάδα πάμε εκ του ασφαλούς, σε EHEIM και Fluval. Αυτό το εκ του ασφαλούς βέβαια κοστίζει κακα τα ψέμματα. 

Είναι κρίμα, γιατί με αυτό το κόστος, ελάχιστα παρακάτω δλδ κατά την άποψη μου θα πήγαινες σε ένα fx4 ή ακόμα πιο κάτω σε ένα classic 600 αν μιλάμε για αυτό το ενυδρείο. Πιο γερά brand name και οι ροές, για το classic 600 τουλάχιστον, επειδή το δούλευα πριν το πουλήσω, στο1.20m, είναι προς το πάνω όριο για το ύψος που λες ότι έχει την σωλήνα. Και αν δεν ήθελες και πολλά μπλιμπλίκια μέσα στο ενυδρείο πέταγες και θερμοστάτη στης Hydow στα 200watt και πάλι το συνολικό κόστος πιο φτηνά θα σου έρχοταν.

Ναι αλλα δυστυχως τωρα το πηρα κ θα το λουστω... Αφηνω ενα παραθυρο στο οτι ευθυνεται ο ριακτορας και οι μικροτεροι σωληνες του. Δεν ειναι λογικο αλλιως ενα καινουριο φιλτρο να μην αποδιδει ουτε τα μισα απ οτι λεει...

Μια χαρά είναι το φίλτρο σου φίλε συννονοματε και πολύ καλή εταιρεία... Πολλοί γνωστοί χομπίστες του εξωτερικού έχουν oase , είναι απ' τις top εταιρίες , εμείς δεν την ξέρουμε που έχουμε μείνει στα eheim classic , φίλτρα 20ετιας και βάλε (δεν την λέω σε κανέναν, βάζω και τον εαυτό μου μέσα)...

Anyway , το πιθανότερο είναι ο ριακτορας + η μικρότερη διατομή των ανταπτορων , να σου κάνουν την δουλειά..

Ή άλλη περίπτωση είναι να μπουκωσες πολύ το φίλτρο με υλικά..αλλά δεν νομίζω.

Βγάλε ανταπτορες και ριακτορα και δοκίμασε.

Έγινε επεξεργασία - tsala
  • Like 1

πριν 3 ώρες, το μέλος John C έγραψε:

Ναι αλλα δυστυχως τωρα το πηρα κ θα το λουστω... Αφηνω ενα παραθυρο στο οτι ευθυνεται ο ριακτορας και οι μικροτεροι σωληνες του. Δεν ειναι λογικο αλλιως ενα καινουριο φιλτρο να μην αποδιδει ουτε τα μισα απ οτι λεει...

Στο εγχειρίδιο του γράφει οτι ρυθμίζεται η ροή απο αυτά τα σημεία, όπου με ένα κέρμα στρίβεις τις βαλβίδες. Αν χρησιμοποιείς αυτά τα Π της συσκευασίας, το έχεις κάνει ?

337407975_Screenshot2020-04-12at18_51_15.png.888c291407d1886b59e4f78de77c8608.png

Ναι το εχω στο μαξ. Ο ριακτορας το κοβει ειμαι 99% σιγουρος... απλα δε θελω να ξαναγυρισω στο diffuser μεσα στο ενυδρειο γιατι δεν κανει την ιδια δουλεια... μαλλον θα ψαξω καποιον αλλο ριακτορα να δοκιμασω.

Δουλευει κανεις σας καποιον καλο που να ειναι και 16/22 και να μη κοβει ροη ;

2 hours ago, Display Name said:

Στο εγχειρίδιο του γράφει οτι ρυθμίζεται η ροή απο αυτά τα σημεία, όπου με ένα κέρμα στρίβεις τις βαλβίδες. Αν χρησιμοποιείς αυτά τα Π της συσκευασίας, το έχεις κάνει ?

337407975_Screenshot2020-04-12at18_51_15.png.888c291407d1886b59e4f78de77c8608.png

απλό, στα βανακια στο σχεδιάγραμμα, ρυθμίζεις τη ροή, μικραίνοντας τη διατομή! τί έχουμε κάνει πηγαίνοντας απο Φ16 σε Φ12? ακριβως το ίδιο...απλό δεν ειναι?

ασε που η αναγραφομενη ροή αφορ'ά την τρονμπα του φίλτρου χωρίς τα υλικά ναι?

το φίλτρο σου ειναι ενα απο τα καλύτερα στην αγορά!

και τούτο πάλι, να ψαχνουμε κουβαδες του 1980...classic ουτοποικό, με ποιά λοιγική ενα απλό φίλτρο...

κατ αρχήν η ροή ειναι έργο, ειναι watt, κοιτάξτε τα watt (η αναγραφομενη τιμή watt δείχνει το μέγιστο, δεν πάει παραπάνω) τα watt λοιπον ειναι το μεγιστο έργο, αυτο θα συγκρίνεις και β΄λεβαια τη σχεδίαση για την απροσκοπτη ροή... αλλα αυτο πλέον έχει τυποποιηθει, όλοι την ιδια διτραξη χρησιμποιούν, μην καταστέφεις το φίλτρο σου, παρε μια μικτρη τρομπα και φτάξε ενα δευτερο κύκλωμα...αν θελεις ροώ...ηη βαλε μια τρομπα επανω στη γραμμη σε σειρα τελοςπάντων να τπο ανεβάσεις στον ουρανο... η ροήπου αναγράφει ειναι γφια κενο φίλτρο χωρις υλικά,μ ποτε δεν μποει να ξερει τι θα βαλεις, ο κατασκευαστεης...

Έγινε επεξεργασία - dearangelo

το φίλτρο σου ειναι ενα απο τα καλύτερα στην αγορά, αλλα εδώ με τις συστολές, έχεις κατεβάσει τη διατομή σχεδόν στο μισό image.png.2c227316778d1b771a37c1d3b1bafe81.png

και τούτο πάλι, να ψαχνουμε κουβαδες του 1980...

η αναγραφομενη τιμή απεικονίζει την απροσκοπτη ροή ενός κενου φίλτρου, χωρις υλικά,μ ποτε δεν μπορει να ξερει ο κατασκευαστής τι υλικά θα βάλει ο καθένας.αν θελεις να μεγαλώσεις τη ροή, βάλε αντλία επιπλέον στη γραμμή, η κανε ενα άλλο κύκλωμα για το διοξειδιο με μια απλή αντλία...

• Like 1

7 hours ago, John C said:

Ναι το ξερω κ γι αυτο εγω εβαλα ανταπτορες και αναρωτιεμαι αν ευθυνονται για τη χαμηλη πιεση-το οτι δηλαδη απο μεγαλο σωληνα (φιλτρο)καταληγει σε μικροτερο(ριακτορας) και μετα παλι μεγαλο(εξοδος φιλτρου στο ενυδρειο).

image.png.b93bf1735c43e28ff8d6cc89f578ba41.png

Ευχαριστω πολυ για τις.πληροφοριες. θα ψαξω εναν τροπο να κανω νεο κυκλωμα μιας που εχω ενα powerhead eheim600 .

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...