Jump to content

9 US Gallons

fotojohn

Recommended Posts

Μέτρα τις τιμές σου. Έβαλες πολύ βιοφορτίο απότομα σε λίγα λίτρα οπότε καλύτερα να το παρακολουθήσεις.

.... 

Κάτι με ανησυχεί με το φως.. Μήπως επειδή δεν έκανα και προσαρμογή? 

Κάθε πρωί με το φως της ημέρας από το απέναντι παράθυρο ή εφυλια είναι πιο ανοιχτή και χαρούμενη... Κατά τη διάρκεια του φωτισμού μαζεύεται και κλείνει.... 

Έριξα χθες το μπλε στο 90% και τα λευκά τώρα τα πήγα στο 20% γιατί τα είχα στο 50 για να δω πως θα πάει... Αφαίρεσα με προσοχή τις πράσινες αλγες. Αγόρασα και ξεκίνησα και το algae management της redsea.... 

....

Πάντα τα κοράλλια χαίρονται ιδιαίτερα με το ηλιακό φώς. Το ιδιο εχω παρατηρήσει σε μενα στην Caulastrea. Με το φώς του ηλίου φουσκώνει πολύ περισσότερο σε σχέση με του ενυδρειου. 

Οι ephyllia δεν θέλουν δυνατό φως.. το λευκό του φωτιστικού είναι πολύ δυνατό για αυτές. Εγώ έχω μόνο μπλε 80-90% και κλειστο το λευκό τελειως και είναι χαρούμενες.

Η φωτοπεριοδος δεν πρέπει να υπερβαίνει πιστεύω τις 10 ώρες. Αν το φως του ήλιου χτυπάει το ενυδρείο μετράει κ αυτό φωτοπεριοδος. Αν είναι πολύ μεγάλη η φωτοπεριοδος και δυνατό φως θα αρχίσουν να μαζεύουν και να δυσανασχετούν

• Like 1

Καλησπέρα. Όχι το φως του ήλιου δε χτυπάει το ενυδρείο για αυτό έγραψα το φως της ημέρας. Απλά είναι φωτεινό πολύ το σημείο. 

Σήμερα με 90% τα μπλε και 20% τα λευκά ήταν καλύτερα τα πράγματα... Η ρικορντια μόνο δεν είχε "φουσκώσει" ιδιαίτερα, αλλά γενικά το έβλεπα υγιές. Τα λευκά δε θέλω να τα κλείσω τελείως, δε μου αρέσει μόνο μπλε....ισως τα ρίξω άλλο 10% αλλά θα δω πως θα πάει... Τρέμω είναι η αλήθεια, αλλά σήμερα ήταν πολύ οκ! 

Το φωτιστικό δουλεύει 8 ώρες από 14.30-22.30, με smart plug. Μέχρι εκείνη την ώρα από τις 9-11 το πρωί , είναι με το φυσικό φως (όχι άμεσο ηλιακό φως). Αν έχω φύγει νωρίς από το σπίτι, το δωμάτιο παραμένει σκοτεινό οπότε εκεί είναι 8 ώρες καθαρά φωτιστικό. 

Κάθε Τρίτη τα φώτα δεν ανάβουν μόνο ότι φωτεινότητα λάβουν απο το φως της ημερας... Το τηρουσα πάντα αυτό στα ενυδρεία μου, και πάντα μου δούλευε. Δεν ξέρω, ούτε έχω ψάξει αν κάνω καλό ή κακό... Αλλά νιώθω σαν όλα να ξεκουράζονται μια μέρα... Ρεπό.  Επισυνάπτω φώτο σημερινες

IMG_20210208_214612.jpg

IMG_20210208_191133.jpg

Τεστ ΝΟ3 ανάμεσα σε 2-5=0,2-0,5

Το δικό μου μάτι ποτέ δεν καταλαβαίνει αυτές τις υποχρωσεις του ροζ.... Για αυτό και δεν κάνω τεστ συχνά.... Ερώτηση... Καθώς σε αυτά  τα λίτρα-κατασκευή... δε θα είχα auto pumps για συμπληρώματα.... Οσοι εκεί έξω επίσης δεν έχετε τα ζουμιά τα ρίχνετε καθημερινά όπως προτείνει ο κατασκευαστής ή once a week?... Πληροφοριακά... 

Αν έχεις salifert μπορείς για μεγαλύτερη ακρίβεια να το βλέπεις στο πλάι και διαθέτεις δια 10..

Για ζουμια εννοείς dosing? 

Χειροκίνητα το πιο απλό είναι το all for reef της tropic marin, που έχει τα πάντα στις αναλογίες που πρέπει.. και πάλι πάρει να μετράς τουλάχιστον ΚΗ για να ξέρεις κατανάλωσεις και  πόσο πρέπει να βάζεις.

Το χρησιμοποιώ περίπου ένα μήνα manually dosing και τα κοραλια τα βλέπω χαρούμενα 2.5 ml τη μερα

Σε συνδυασμό με αλάτι bio actif που έχει carbon dosing 

Αλλιώς αν ρίχνεις χωριστά ασβέστιο ,ανθρακικα και ιχνοστοιχεία είναι πιο δύσκολο και σε νάνο ενυδρείο πιστεύω δεν αξίζει 

Έγινε επεξεργασία - michalos
  • Like 1

14 hours ago, michalos said:

Αν έχεις salifert μπορείς για μεγαλύτερη ακρίβεια να το βλέπεις στο πλάι και διαθέτεις δια 10..

Για ζουμια εννοείς dosing? 

Χειροκίνητα το πιο απλό είναι το all for reef της tropic marin, που έχει τα πάντα στις αναλογίες που πρέπει.. και πάλι πάρει να μετράς τουλάχιστον ΚΗ για να ξέρεις κατανάλωσεις και  πόσο πρέπει να βάζεις.

Το χρησιμοποιώ περίπου ένα μήνα manually dosing και τα κοραλια τα βλέπω χαρούμενα 2.5 ml τη μερα

Σε συνδυασμό με αλάτι bio actif που έχει carbon dosing 

Αλλιώς αν ρίχνεις χωριστά ασβέστιο ,ανθρακικα και ιχνοστοιχεία είναι πιο δύσκολο και σε νάνο ενυδρείο πιστεύω δεν αξίζει 

Δεν το εχω δουλεψει ποτε το All For Reef... οταν τελειωσουν αυτα που εχω... θα δω....

Εισαι ικανοποιημενος?

Ναι , με αυτο εχω σταθερο ΚΗ 8,5 περιπου.

Αλλα εχω και SPS τωρα (2 montiporas ) , και πολυ περισσοτερα κοραλια , τα περισσοτερα LPS

Ειδικα 2 εφυλιες ειναι πολυ μεγαλες και η μια ειναι wall και οχι branched

Εσυ βλεπω οτι εχεις λιγα κοραλια,  μονο μ****α κοραλια και lps

Πιστευω δεν το χρειαζεσαι , με αλλαγες νερου καλυπτεις ανετα τις καταναλωσεις

Εγω ειχα πτωση στο ΚΗ απο αλλαγη σε αλλαγη νερου απο 8.2-8.3 σε 7.5-7.6

Με 2 ml μονο την μερα καλυψα τις καταναλωσεις μου

Πρεπει πρωτα να δεις τις καταναλωσεις σου μεχρι την επομενη αλλαγη για να ξερεις τι πρεπει να συμπληρωσεις

Ποτε μην βαζεις προσθετα χωρις να μετρας

πριν 3 ώρες, το μέλος michalos έγραψε:

Ναι , με αυτο εχω σταθερο ΚΗ 8,5 περιπου.

Αλλα εχω και SPS τωρα (2 montiporas ) , και πολυ περισσοτερα κοραλια , τα περισσοτερα LPS

Ειδικα 2 εφυλιες ειναι πολυ μεγαλες και η μια ειναι wall και οχι branched

Εσυ βλεπω οτι εχεις λιγα κοραλια,  μονο μ****α κοραλια και lps

Πιστευω δεν το χρειαζεσαι , με αλλαγες νερου καλυπτεις ανετα τις καταναλωσεις

Εγω ειχα πτωση στο ΚΗ απο αλλαγη σε αλλαγη νερου απο 8.2-8.3 σε 7.5-7.6

Με 2 ml μονο την μερα καλυψα τις καταναλωσεις μου

Πρεπει πρωτα να δεις τις καταναλωσεις σου μεχρι την επομενη αλλαγη για να ξερεις τι πρεπει να συμπληρωσεις

Ποτε μην βαζεις προσθετα χωρις να μετρας

Έχω απορία: είχες Κh 8,3 χωρίς πρόσθετα και μετά την αλλαγή νερού πήγαινε στο 7,6. 

Πως γίνεται αυτό?

Το κατω δεξια κοραλλι, ειναι μια καινουργια μοντιπορα , αν δεν κανω λαθος, και τραβαει και αρκετο ΚΗ, αν δεν κανω παλι λαθος. :)

Τεσπα εχω σαν ρουτινα να συμπληρωνω ανα εβδομαδα ασβεστιο(Friday) και μαγνησιο(Tuesday) , και δυο φορες την εβδομαδα ΚΗ και βιταμινες με trace elements( Wednesday and Sunday).

Η ερωτηση μου ειναι αυτη... πως το δουλευετε οσοι δεν εχετε auto dosing ? Καθημερινα απο λιγο ή μια /δυο την εβδομαδα?

22 minutes ago, fishbone! said:

Έχω απορία: είχες Κh 8,3 χωρίς πρόσθετα και μετά την αλλαγή νερού πήγαινε στο 7,6. 

Πως γίνεται αυτό?

Μηπως τα εγραψε vise versa?

Προφανως ο φιλος εννοει οτι με την αλλαγη επεσε, και με το ζουμι του ανεβηκε μετα...

πριν 7 λεπτά, το μέλος fotojohn έγραψε:

Το κατω δεξια κοραλλι, ειναι μια καινουργια μοντιπορα , αν δεν κανω λαθος, και τραβαει και αρκετο ΚΗ, αν δεν κανω παλι λαθος. :)

Τεσπα εχω σαν ρουτινα να συμπληρωνω ανα εβδομαδα ασβεστιο(Friday) και μαγνησιο(Tuesday) , και δυο φορες την εβδομαδα ΚΗ και βιταμινες με trace elements( Wednesday and Sunday).

Η ερωτηση μου ειναι αυτη... πως το δουλευετε οσοι δεν εχετε auto dosing ? Καθημερινα απο λιγο ή μια /δυο την εβδομαδα?

ναι μοντιπόρα είναι..σκοπεύεις να την κολλήσεις κάπου  μελλοντικά?είναι προτιμότερο σε όποιο στοιχείο βλέπεις σημαντική μεταβολή να του βάζεις λιγότερη ποσότητα με επαναλήψεις παρά μία και τέλος για να μην υπάρχει αυξομείωση μεγάλη....εγώ έτσι έκανα χωρίς δοσομετρική μόλις κατάλαβα πάνω κάτω τις καταναλώσεις μου...

Έγινε επεξεργασία - dano23

πριν 1 ώρα, το μέλος fotojohn έγραψε:

ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΑ!!!!

Το ρεεφ θέλει τις ανέσεις του (αυτοματισμούς)

• Like 2

Ναι εννοούσα την επόμενη μέρα της αλλαγής είχα 8.3 και την προηγούμενη πριν την αλλαγή 7.5

Δηλαδή σε μια εβδομάδα είχα κατανάλωση 1 μοναδα

Με το all for reef είναι περίπου σταθερό στο 8.5 κάθε μέρα...αυτός είναι άλλωστε ο λόγος του dosing να είναι κάθε μέρα σταθερό το ΚΗ

Έγινε επεξεργασία - michalos
  • Like 2

23 hours ago, fishbone! said:

ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΑ!!!!

Το ρεεφ θέλει τις ανέσεις του (αυτοματισμούς)

Συμφωνω..στα 34 λιτρα ομως... που να το βαλεις...?

Εδω τωρα παρηγγειλα το RESUN SK-300 και ελπιζω να το παρει πισω, γιατι αλλιως θα παει χαμενο....

On 10/2/2021 at 5:25 ΜΜ, dano23 said:

ναι μοντιπόρα είναι..σκοπεύεις να την κολλήσεις κάπου  μελλοντικά?είναι προτιμότερο σε όποιο στοιχείο βλέπεις σημαντική μεταβολή να του βάζεις λιγότερη ποσότητα με επαναλήψεις παρά μία και τέλος για να μην υπάρχει αυξομείωση μεγάλη....εγώ έτσι έκανα χωρίς δοσομετρική μόλις κατάλαβα πάνω κάτω τις καταναλώσεις μου...

...το σκεφτομουν αλλα δε μου βγαινει στο σχεδιο :P που να την κολλησω...???

και εγω τις ξερω λιγο πολυ.. και συμπληρωνοντας εξ αρχης... δεν εχω πλεον μεταβολες σημαντικες...

πχ τωρα με την μοντιπορα υπολογιζω οτι θελω περιπου πχ 2 μλ την ημερα ΚΗ.

Επειδη δε θα μπορεσω με την μερα , το σπαω σε δυο φορες την εβδομαδα ανα 6-7 μλ.

μαγνησιο πχ που θελω 0,3 την ημερα,,, ρινχνω μια την εβδομαδα 3 μλ.....και το παω καπως ετσι 1 1/2 χρονο τωρα... και βλεπω να μου δουλευει....

τωρα τι να πω...as long as it works βεβαια δεν το πειραζεισ και απο την αλλη...

πριν 6 λεπτά, το μέλος fotojohn έγραψε:

...το σκεφτομουν αλλα δε μου βγαινει στο σχεδιο :P που να την κολλησω...???

και εγω τις ξερω λιγο πολυ.. και συμπληρωνοντας εξ αρχης... δεν εχω πλεον μεταβολες σημαντικες...

πχ τωρα με την μοντιπορα υπολογιζω οτι θελω περιπου πχ 2 μλ την ημερα ΚΗ.

Επειδη δε θα μπορεσω με την μερα , το σπαω σε δυο φορες την εβδομαδα ανα 6-7 μλ.

μαγνησιο πχ που θελω 0,3 την ημερα,,, ρινχνω μια την εβδομαδα 3 μλ.....και το παω καπως ετσι 1 1/2 χρονο τωρα... και βλεπω να μου δουλευει....

τωρα τι να πω...as long as it works βεβαια δεν το πειραζεισ και απο την αλλη...

συνταγή που αποδίδει δεν την πειράζουμε εννοείται... όταν φτάνεις στο σημείο να διαβάζεις το σύστημα σου είναι ότι καλύτερο..

Σήμερα όλη μέρα το νερό πάρα πολύ θολό... 

Δεν ξέρω γιατί... 

Έκανα μια αλλαγή περίπου 10%

Δεν ξέρω τι συνέβη.... Πως μπορει να προήλθε... 

Τι λέτε? 

Έγινε επεξεργασία - fotojohn

5 hours ago, michalos said:

Μετρήσεις έκανες;

Ίσως να ήταν bacteria bloom αν έριξες πολλά βακτήρια?

Δε νομίζω... Δεν είχα κάνει τπτ... Αντίθετα προερχόταν και από την Τρίτη, που είναι η μέρα day off στο ενυδρείο από όλα και ζουμιά και φως.... Θα το δω σήμερα που θα γυρίσω... Άλλαξα και την ξύλο πέτρα στο σκιμερ μήπως και....

Σαν φίλτρανση έχω μόνο χημική αντιφωσφορο και άνθρακα και βιολογική siporax....... Μηχανική χρησιμοποιείτε εσείς??? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...