natateo 14 Δεκεμβρίου 2019 #26 Share 14 Δεκεμβρίου 2019 Και για το soil.... Εκανες μεγαλη κλιση. Μπορει να μετακινηθει το σοιλ προς το τζάμι . Δες στο site της greenmachine, πως γινεται. https://www.youtube.com/watch?v=XJWPKZe4kBE στα 8:06 και μετα.... https://www.thegreenmachineonline.com/shop/tgm-substrate-supports/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 14 Δεκεμβρίου 2019 Author #27 Share 14 Δεκεμβρίου 2019 α) Τα ξύλα είναι τρέχα γύρευε, ότι ξέβρασε η θάλασσα μετά απο φουρτούνα τα μάζεψα. β) Στην αρχή τα έστισα με την φιλοσοφία του φυσικού τοπίου, δηλαδή τα μεγάλα μπροστά και τα μικρά πίσω, το εφέ που δημιουργήθηκε ήταν όμορφο αλλά δεν παρέπεμπε σε ενυδρείο αλλά σε επίγειο τοπίο, δηλαδή ασιάτικο στιλ. για αυτό τα έστισα έτσι όπως φαίνεται τώρα. γ) Για να εξοικονομήσω σοιλ έβαλα κάτω πέτρες και τα κενά τα έκλεισα με συνθετικό βαμβάκι ενυδρείου όπως φαίνεται στην φωτογραφία. δ) Πίσω δεξιά θα ήθελα να είχα και άλλη κλίση αλλά δυστυχώς τα οικονομικά μου δεν με επέτρεπαν να πάρω και άλλη σακούλα σοιλ. ε) Δεν έβαλα διαχωριστικό για να κρατήσω την κλίση αλλά δεν θα μπουν ψάρια που σκαλίζουν τον βυθό και ελπίζω όταν πιάσουν και ριζώσουν καλά τα φυτά, ιδιαίτερα το γρασιδάκι θα δέση η κλίση και δεν θα έχω πρόβλημα. στ)Τώρα βάφω ένα χαρτόνι με σπρέι μπλε για να το βάλω απο πίσω εδώ έχω λίγο πρόβλημα γιατί δεν ξέρω αν τελικά θα κρατήσω το μπλε ή θα το κάνω πράσινο ή μαύρο ή λευκό. τώρα παλεύω να σφηνώσω τα ξύλα για να μην ανέβουν πάνω (τα είχα μουλιάσει ποιο μπροστά) ζ) Μπορεί και σήμερα να βάλω τα φυτά τα οποία είναι σχετικά λίγα και θα περιμένω να μεγαλώσουν για να γίνει το ενυδρείο όπως το φαντάζομαι. το φίλτρο είναι καινούργιο και δεν έβαλα μπόλι θα στρωθεί με ψάρια* θα μπουν άμεσα 14 καρδινάλιοι και θα έχω το νού μου. *στρώσιμο με ψάρια παιδιά μακριά τα χέρια αν δεν έχετε την ανάλογη εμπειρία. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 14 Δεκεμβρίου 2019 Author #28 Share 14 Δεκεμβρίου 2019 Δεν άντεξα και το έστησα το ενυδρείο Fυσικά στο μέλλον καθώς μεγαλώνουν τα φυτά θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Δεν μπορείτε να φανταστείτε με ένα χαρτόνι των 0,90 ευρώ και ένα σπρέι των 2,5 ευρώ πόσο όμορφο φόντο μπορείτε να φτιάξετε. Έβαλα τα φυτά και γέμισα το ενυδρείο με 50% φρέσκο νερό και 50% είδη κρατημένο νερό από το παλιό ενυδρείο (θέλει λίγο νεράκι ακόμη) πολύ ποιοτική η αμαζονια σοιλ, δεν πλύθηκε και δεν θόλωσε σχεδόν καθόλου κάτι πολύ λίγο μόνο. Έβαλα το co2 και τους καρδινάλιους και τέλος η γαρίδες θα μπουν μετά από 15-20 μέρες. Τώρα θα περιμένω να μεγαλώσουν τα φυτά, θέλω δεν θέλω μος στα ξύλα, λίγη μος στις πέτρες και το σοιλ όλο σκεπασμένο με κουβα, ελεοχάρις και μαρσιλεα. Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή αυτόματης αναπλήρωσης αλλά μετά της γιορτές. ΥΓ Τελικά ο συνδυασμός του extra clear glass και τα led με CRI >95 με 6400Κ δημιούργησε χρώματα τόσο φυσικά που ενθουσιάστηκα, ούτε πλαστικά χρώματα ούτε υπερβολές προς το κόκκινο ή στο γαλάζιο για εμένα άξιζε η επένδυση σε αυτά τα δυο υλικά. 3 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostascb 21 Δεκεμβρίου 2019 #29 Share 21 Δεκεμβρίου 2019 Πολύ όμορφο στήσιμο, ελπίζω να κρατήσει η κλίση στο υπόστρωμα. Κάτι τέτοιο "μονόπλευρο" σκέφτομαι για το 180άρι που θα φτιάξω. Έχεις παρατηρήσει αν τα ψάρια προτιμούν τη δεξιά ή την αριστερή πιο ανοιχτή πλευρά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 21 Δεκεμβρίου 2019 Author #30 Share 21 Δεκεμβρίου 2019 Προς το παρόν κρατάει η κλίση, απο ψάρια έχω μόνο καρδινάλιους και προτιμούν την αριστερή πλευρά του ενυδρείου περισσότερο αλλά γνωρίζουν ότι αν διατρέξουν κίνδυνο ή αν τα φοβερίσω τρέχουν αριστερά στην πυκνοφυτεμένη μεριά. Άλλα ψάρια δεν έβαλα ακόμη γιατί στρώνει το ενυδρείο, αλλά και δεν βρίσκω αυτά που θέλω, απλά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Από ανάπτυξη φυτών είμαι ευχαριστημένος όπως και απο ανάπτυξη της τριχοειδείς, βασικά το περίμενα ότι θα έχω άλγη γιατί το αμαζονια παρόλο που πείρα το ελαφρύ είναι ακόμη πολύ δυνατό για ένα ενυδρείο με φυτά ως επί το πλείστον αργής ανάπτυξης. Δεν πειράζει θα κάνει τον κύκλο της θα φάει ότι είναι θα φάει και μετά θα ισορροπήσει αλλά δεν θα φύγει και δεν απαιτώ να φύγει. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιανουαρίου 2020 Author #31 Share 23 Ιανουαρίου 2020 Συνήθως βγάζουμε φωτογραφίες και κάνουμε ενημέρωση όταν το ενυδρείο φτάσει εκεί που θέλουμε. Το δικό μου ακόμη έχει δρόμο μιας και είναι η πρώτη φορά που δοκίμασα soil και μάλιστα το ελαφρύ. Προτού σας πω το γιατί απλά μην το πάρετε αν δεν σκοπεύεται να γεμίσετε με φυτά γρήγορης ανάπτυξης το ενυδρείο εξ αρχής και να κάνετε αλλαγή νερού κάθε δυο μέρες. Πρώτο λάθος. Εγώ το έβαλα διάβασα και το χαρτάκι που έχει μέσα και λέει για της αλλαγές και είπα μέσα μου <<σιγά τώρα υπερβολές.... κάθε δυο μέρες αλλαγές νερού... εδώ δεν κάνω κάθε εβδομάδα και θα κάνω κάθε δυο μέρες;>> Δεύτερο λάθος. Έβαλα στο ενυδρείο ότι ποιο αργό υπάρχει, Bucephalandra, Anubia, Moss, Microsorum, Fissidens και άντε κανα 2-3 μέτρια ανάπτυξης Τρίτο λάθος μετα απο μια εβδομάδα άρχισε να πιάνει άλγη, λέω ...ε θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει, η αλγη αυξάνονταν και εγώ συνέχιζα να λέω πως θα κάνει τον κύκλο της, μόνο που ο κύκλος αυτός θα ήταν η περίπτερος της γής. Ώσπου συνειδητοποίησα ότι πλέον χωρίς χημεία δεν θα σωθώ. σας στέλνω μια φωτογραφία να δείτε το αλγοενυδρείο μου, πρώτου την χημειοθεραπεία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dano23 23 Ιανουαρίου 2020 #32 Share 23 Ιανουαρίου 2020 πωπωωωω μιλάμε για εκτός ελέγχου κατάσταση..όταν λες χημικά τι σκεύασμα δλδ χρησιμοποίησες???να υποθέσω ότι με τον θάνατο της άλγης γίνονται και γενναίες αλλαγές νερού ε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιανουαρίου 2020 Author #33 Share 23 Ιανουαρίου 2020 Αφαίρεσα όσο γίνονταν με το χέρι σχεδόν καθόλου γιατί η αλγη αυτή που είχα έλιωνε στα χέρια, οπότε έκανα αλλαγή νερού 50% και ρούφηξα όσο γινόταν αλγη, μετά έβαλα το αλγοκτόνο της ΑΡΙ, και μετά απο τρις μέρες έπρεπε να επαναλάβω την δόση και το έκανα. Πλέων έφυγε αρκετή άλγη αλλά όχι όλοι κάποιο είδος δεν εξαφανίζεται και βγήκε απο το παρασκήνιο καθώς καθάρισε το ενυδρείο απο τα διάφορα είδη αλγης. Αύριο θα κάνω αλλαγή νερού και ξανά θεραπεία για άλλες 6 μέρες και θα δω πως θα πάει. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 23 Ιανουαρίου 2020 #34 Share 23 Ιανουαρίου 2020 Χρήστο κατ'αρχην το ενυδρείο σου είναι εντυπωσιακό.Το στήσιμο πολύ καλό. Τα ξύλα σου θέλω να μου πεις τι είναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιανουαρίου 2020 Author #35 Share 23 Ιανουαρίου 2020 @Δίας ιδέα δεν έχω τη ξύλα είναι, συνήθως μετά απο φουρτούνα πάω στην θάλασσα και μαζεύω ότι ξύλα έχει ξεβράσει και φαίνονται ότι ήταν πολύ καιρό στην θάλασσα. τα χρησιμοποιώ χρόνια Χωρίς ιδιαίτερο καθαρισμό, βράσιμο και τα συναφή, κάποια με αντέχουν μήνες κάποια τα έχω χρόνια και δεν έπαθαν ακόμη τίποτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 23 Ιανουαρίου 2020 #36 Share 23 Ιανουαρίου 2020 Χρήστο δεν έπρεπε να το αφήσεις να πάρει τέτοια έκταση γιατί θα σε ταλαιπωρήσει για να έρθει στα ίσια του. Ξέρω ότι δεν σου αρέσει ο εύκολος τρόπος αλλά θα κοιτούσα και το σενάριο "ξαναστήνω". Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 23 Ιανουαρίου 2020 #37 Share 23 Ιανουαρίου 2020 Χρηστάρα πραγματικά αν δεν ξεστησεις θα ηθελα να δω με ποιον τροπο και σε τι βαθμο θα νικησεις αυτη την αλγη! Το στήσιμο όντως ξεχωριστο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K 23 Ιανουαρίου 2020 #38 Share 23 Ιανουαρίου 2020 @Χρήστος εκ του αποτελέσματος, πέρα από το soil, θα έλεγα ότι και ο φωτισμός ίσως συνέβαλε στην όλη κατάσταση. Ίσως είναι παραπάνω από όσο πρέπει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιανουαρίου 2020 Author #39 Share 23 Ιανουαρίου 2020 Να το ξεστίσω ούτε που μου πέρασε απο το μυαλό μου όπως έγραψα ποιο πάνω βρίσκομαι στην 6 μέρα θεραπείας αύριο αλλαγη νερού και επανάληψη της θεραπείας για άλλες 6 μέρες. Το ΑΡΙ κάνει τελικά καλή δουλειά. τώρα πήγα και έβγαλα 2-3 φωτογραφίες να δείτε πως εξελίχτηκε. το ενυδρείο είναι τώρα έτσι. Στην φωτογραφία φαίνεται καλύτερο γιατί δεν φαίνεται η λεπτομέρεια αν ανεβάσω μια φουλ πιξελ θα δείτε τα χάλια που έχει ακόμη. Στην δεύτερη φωτογραφία η αλγη που προς το παρών δεν καταπολεμείται απο το ΑΡΙ. Μέσα σε όλα αυτά τα χάλια όταν έφυγε η αλγη είδα ότι η ανουμπια ανθησε, ότι να ναι περί άρτιου νερού και συνθήκες για να ανθήσει μια ανούμπια ανθίζει όποτε αυτή γουστάρει. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 23 Ιανουαρίου 2020 #40 Share 23 Ιανουαρίου 2020 Έχεις μετρήσει φωσφορικά και νιτρικά; Η άλγη ήταν απίστευτα πολύ,αν και το ΑΡΙ ήδη βοήθησε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 23 Ιανουαρίου 2020 Author #41 Share 23 Ιανουαρίου 2020 @DIMITRIOS Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάνει απολύτως καμία μέτρηση ούτε καν PH, KH κτλ πλην του CO2 drop checker. Δεν είναι ότι σνομπάρω της μετρήσεις αντιθέτως, αλλά όταν για χρόνια μάθεις το ενυδρείο σου απο έξω και όταν πάντοτε φτιάχνεις την ίδια αναλογία νερού ΑΟ και όταν σπάνια έχεις προβλήματα, τότε σπάνια κάνεις μετρήσεις και τα ζουμιά μετα απο καιρό λήγουν και μετά σκέφτεσαι ποιος ο λόγος να αγοράσω καινούρια αφού σπάνια τα χρησιμοποιώ. Αν δεν άλλαξε το νερό του δικτύου (που δεν άλλαξε) τότε το νερό που κάνω είναι 3Kh, και το drop checker είναι πράσινο όποτε το Ph μου είναι κάπου μεταξύ 6,6-6,8. Στην παρούσα φάση θα ήταν καλό να έβλεπα που βρίσκονται τα φωσφορικά και τα νιτρικά, πάντως η λογική λέει αφού η αλγη καταστρέφεται θα έχουν ανέβει στα ύψη για αυτό και αύριο μια αλλαγή 50% θεραπεία και μετα ξανά εντατικές αλλαγές και ίσος να βάλω προληπτικά μαι μισή δόση ακόμη. Πάντως το χόμπι μας δεν είναι καθόλου βαρετό όλο έχεις κάτι να κάνεις και απο αυτά τα αρνητικά συμβάν πάντοτε κάτι μαθαίνεις που σου μένει στο πετσί γιατί το βίωσες. @Antonis K το αν έχω πολύ ή λίγο φως δεν ξέρω με τα λεδ δεν βγάζεις άκρη εύκολα στο μάτι μου πάντως δεν μου φαίνεται πολύ αλλά με βάση τον κατασκευαστή θα πρέπει να έχω 16000 λουμεν κάτι που αλήθεια είναι δύσκολο το πιστέψω γιατί δεν μου φαίνονται για 16000 λούμεν και το λουξόμετρο που έχω δεν πιάνει σωστά το φάσμα τον λεδ και μου δίνει τόσο φωτισμό όσο είχα με δυο Τ5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 23 Ιανουαρίου 2020 #42 Share 23 Ιανουαρίου 2020 @Χρήστος δεν διαφωνώ καθόλου, αυτή είναι η αλήθεια. Έναν τύπου ενυδρείου που ξέρουμε καλά,τον τρέχουμε εμπειρικά. Απλά σε ρώτησα αν μετρησες νιτρικά-φωσφορικα, γιατί η πρώτη σκέψη ήταν , ότι τέτοια άλγη σε ανισορροπία των δύο οφείλεται. Θα το μαζέψεις, απλά σου έβαλε εμπόδια αλλά και έξτρα κίνητρο να ασχοληθείς Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos nts 23 Ιανουαρίου 2020 #43 Share 23 Ιανουαρίου 2020 πριν 4 ώρες, το μέλος Χρήστος έγραψε: Να το ξεστίσω ούτε που μου πέρασε απο το μυαλό μου όπως έγραψα ποιο πάνω βρίσκομαι στην 6 μέρα θεραπείας αύριο αλλαγη νερού και επανάληψη της θεραπείας για άλλες 6 μέρες. Το ΑΡΙ κάνει τελικά καλή δουλειά. τώρα πήγα και έβγαλα 2-3 φωτογραφίες να δείτε πως εξελίχτηκε. το ενυδρείο είναι τώρα έτσι. Στην φωτογραφία φαίνεται καλύτερο γιατί δεν φαίνεται η λεπτομέρεια αν ανεβάσω μια φουλ πιξελ θα δείτε τα χάλια που έχει ακόμη. Στην δεύτερη φωτογραφία η αλγη που προς το παρών δεν καταπολεμείται απο το ΑΡΙ. Μέσα σε όλα αυτά τα χάλια όταν έφυγε η αλγη είδα ότι η ανουμπια ανθησε, ότι να ναι περί άρτιου νερού και συνθήκες για να ανθήσει μια ανούμπια ανθίζει όποτε αυτή γουστάρει. Να σου στειλω λιγο εξελ να την τεντώσεις μια και καλη?? Εκανε δουλεια το σκυασμα ευτυχ'ως! Να σου πω την αληθεια το κοιτουσα και ελεγα δυσκολα τα πραγματα.. Αλλά όταν θα νεκρώνεται ηαλγη να την βγαζεις γιατί αποσυντίθεται και βγάζει αμμωνια! Οπότε προσεχε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 24 Ιανουαρίου 2020 #44 Share 24 Ιανουαρίου 2020 Μια χαρα το βλεπω το ενυδρειο. Δεν πιστευα, οτι μπορει να γινει κατι. Πολλα μπραβο!!!!!!!!!!!! Για το staghorn algae- τοπικα απο την σιριγγα με Excel και θα φυγει. Μην ξεχνας να πλενεις τα σφουγγαρια και βαμβακι καθε εβδομαδα, βοηθαει πολυ να μην εμφανιστει staghorn kai BBA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 24 Ιανουαρίου 2020 Author #45 Share 24 Ιανουαρίου 2020 έχει δουλειά ακόμη μπροστά μου, βλέπω πως τώρα που νεκρώνεται η αγλη και γέμισε το ενυδρείο με νιτρικά και τα συναφή η κερατοειδής αλγη βρήκε την χαρά της. @natateo τη μπράβο εγώ δεν έκανα απολύτως τίποτα ότι έκανε έκανε το φάρμακο της ΑΡΙ @panos nts μην την βλέπεις έτσι την φωτογραφία ξέρεις πόση κερατοειδή έχω ακόμη;;; μάλλον πρέπει να ρίξω όπως είναι το μπουκάλι εξέλ μέσα αλλά λείπαμε τους καρδινάλιους και δεν έχω άλλο ενυδρείο να τους φιλοξενήσω. Θέλει τώρα υπομονή και φροντίδα το πρώτο το έχω το δευτερο όχι πρέπει να το εξασκήσω για αυτό που ήρθε το πρόβλημα για να μάθω επιτέλους να φροντίζω το ενυδρείο μου. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 24 Ιανουαρίου 2020 #46 Share 24 Ιανουαρίου 2020 πριν 3 ώρες, το μέλος Χρήστος έγραψε: μάλλον πρέπει να ρίξω όπως είναι το μπουκάλι εξέλ μέσα Τοπικη θεραπεια! Ολα θα γινουν! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gixxer 24 Ιανουαρίου 2020 #47 Share 24 Ιανουαρίου 2020 @Χρήστος δείχνει να επανέρχεται σιγά σιγά. Η ανουμπία πολύ όμορφη μέσα στην τρέλα της! Και το δικό μου το 100αρι γεμάτο είναι. Το αμέλησα γιατι έβαλα οτοκυκλους και ειπα να έχουν να φάνε. Η κατάσταση όμως ξέφυγε και τωρα τρέχω... Το στήσιμο σου είναι πανέμορφο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Ιανουαρίου 2020 #48 Share 24 Ιανουαρίου 2020 Που πας ρε καραμητρο απο το χωριο που μου θες και ακουασοιλ..... σε πειράζω Μπομπ μαστορα!!! Χαχαχα Δεν πηγαινες να μαζέψεις λίγο φυλλοχωμα καλυτερα να έχεις ντόπια άλγη ελληνικότατη, που μου έβγαλες αλιεν γιαπωνεζικη κουβερτα!!? Αγορίνα μου η κατασκευή σου είναι όλα τα λεφτά, κουκλί μινιμαλ και βάση που κάθεται και ελέφαντας. Ασε τα ζουμιά και πιάσε τον κουβά..... Όταν εκτονωθεί το υπόστρωμα όλα θα πάνε ρολόι για κάνα δυο χρονια.! Δεν καταλαβαίνω γιατί έβαλες υπόστρωμα από την στιγμή που πηγες σε ευκολα και αργά φυτά. Την καλησπέρα μου σε όλη την παρέα, τα φιλια μου σε όλους τους ψαροκαμμενους!! Green power forever!!!! 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostascb 26 Ιανουαρίου 2020 #49 Share 26 Ιανουαρίου 2020 Άσχετα με την άλγη αλλά από τις φωτο παρατήρησα τώρα ότι έχεις σκαλίτσα για τη διάχυση, είσαι ευχαριστημένος κάνει δουλειά ή σπαταλάει co2 σε σχέση με άλλες μεθόδους; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 26 Ιανουαρίου 2020 Author #50 Share 26 Ιανουαρίου 2020 @kostascb Δεν έχει και την τέλεια διάχυση κανονικά είχα εξωτερικό ντιφούσορ αλλά κατά το καθάρισμα με έσπασε και αναγκάστηκα να ξανά χρησιμοποιήσω την σκάλα. Με τα φυτά που βλέπεις τα οποία δεν έχουν απαιτήσεις σε co2 εκτός απο την κουβα σε 160 λίτρα μικτά καταναλώνω 18 φυσαλίδες το λεπτό για να είναι το ντροπ τσεκερ πράσινο. Από παλιότερες χρήσεις σε άλλα ενυδρεία θα έλεγα έως 30 φυσαλίδες το λεπτό η διάχυση είναι πολύ καλή, δεν ξέρω σε ποσοστό αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι γύρω στα 90-95%. Πάνω απο της 30 φυσαλίδες αρχίζει να μειώνεται κατά πολύ, σε γενικές γραμμές για ενυδρεία που έχουν μικρές απαιτήσεις σε co2 κάνει μια χαρά την δουλειά της. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος