Jump to content

Aρχαριος (25 λ)

Recommended Posts

Γειά σας,

Είμαι (εντελώς) αρχάριος στο χόμπι, αλλά έχω πολλή όρεξη να μάθω πράγματα.
Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη εκ των προτέρων, στην περίπτωση που η δημοσίευσή μου δεν εφάπτεται σε σωστό σημείο του φόρουμ, απλά δεν ήξερα που ακριβώς να την τοποθετήσω.

Έχω ξεκινήσει με ένα ενυδρείο των 25 λίτρων, με καπάκι και ενσωματωμένο φωτισμό, στο οποίο φιλοξενείται ένας θερμαντήρας με εσωτερικό θερμοστάτη, ένα θερμόμετρο (εσωτερικό) κι ένα φίλτρο (Magic-Jet filter, MAGI 200).

Τα ψάρια που έχω μέσα είναι 5 αρσενικά γκάπυ. Ο άνθρωπος από τον οποίο αγόρασα τα παραπάνω, μού έδωσε τροφή (DAJANA-Basic tropical flakes) καθώς επίσης αντιχλώριο και Biofilter, των οποίων οι δοσολογίες είναι 5 ml για 25 l (αντιχλώριο) και 20 ml για 40 l (biofilter).
Αφού έβαλα νερό στο ενυδρείο μου (δεν το γέμισα όλο, άφησα 6-7 cm πάνω απο την επιφάνεια του νερού), και κάνοντας απλή μέθοδο των τριών, προσεκτικά με έναν δοσομετρητή, έβαλα τις κατάλληλες ποσότητες απο το αντιχλώριο και το biofilter. Eν συνεχεία, έθεσα σε λειτουργία θερμαντήρα και φίλτρο, αφαιρώντας το τμήμα με τον άνθρακα απο το φίλτρο. Σε 6-7 ημέρες, θα προσθέσω λίγο ακόμη biofilter και σε 40 ημέρες περίπου θα πάρω τηλέφωνο τον άνθρωπο που μού πούλησε τα ψάρια να τον ρωτήσω τι θα κάνω.
Όλα όσα σάς περιέγραψα παραπάνω -ως τις κινήσεις μου- είναι όλα όσα μού είπε να κάνω ο άνθρωπος του pet shop. Με τυπολατρική προσήλωση, τα έκανα ακριβώς όπως μού τα είπε και είμαι σίγουρος οτι δεν έκανα κάτι λάθος.
Τα ψάρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στο ενυδρείο, αλλά παρατηρώ ότι ορισμένα εξ αυτών, αρμενίζουν κυρίως κοντά στην επιφάνεια του νερού, και σπανίως κατεβαίνουν κάτω.
Επειδή λοιπόν εικάζω ότι ενδεχομένως ο άνθρωπος να μού είπε κάτι λάθος (ή να παρέλειψε να μού πει κάτι), θα ήθελα τη συμβουλή σας, σχετικά με το αν έχω πράξει τη διαδικασία ορθά, ή αν χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο. 

Για παράδειγμα, θεωρώ αδιανόητο να μη μου πει να μετράω το PH του νερού, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να διατηρείται σε κάποιο σταθερό σημείο.

Επιπλέον, είναι επιλήψιμο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο μου; Είναι "στρώσιμο" αυτό που έκανα, ή όχι (γιατί δεν νομίζω οτι είναι). Τι μού προτείνετε να κάνω;
Και κάτι τελευταίο. Η θερμοκρασία είναι συνεχώς σταθερή στους 25-26 βαθμούς Κελσίου, και έσβησα το θερμαντήρα. Εξακολουθεί να διατηρείται στα ίδια επίπεδα όμως. Υπάρχει κάποια λύση για αυτο;

Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές της απορίας μου, απλά αισθάνομαι ότι κάτι δεν παει καλά και θα ήθελα πολύ να μάθω κάτι περαιτέρω.
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα μια βοήθεια από κάποιον, τον οποίο ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δεν νομίζω πως είναι στρωμένο το ενυδρείο σου. Δες εδώ :

Σχετικά με τα γκάπυ μπορείς να ενημερωθείς εδώ :

Γενικά τα γκάπυ κολυμπούν κυρίως κοντά στην επιφάνεια, οπότε μην σε προβληματίζει που δεν κατεβαίνουν προς τον βυθό. 

Καλημέρα και καλώς ήρθες :) 

το αν έστρωσε ή όχι το ενυδρείο θα το δεις κάνοντας τεστ, τα πιο βασικά είναι για αμμωνία, για νιτρώδη, κ για νιτρικά..

ένα στρωμένο ενυδρείο έχει 0 αμμωνία, 0 νιτρώδη, κ κάποια νιτρικά..

με την θερμοκρασία τί θέλεις να κάνεις; δεν είναι καλά στους 26;

Καλος ηρθες!

1- τα ψαρια σου κολυμπουν στην επιφανεια γιατι η αμμωνια στο ενυδρειο σου τους εκαψε τα  βράγχια και για αυτο εχουν ελλειψη οξυγονου.

2-

πριν 6 ώρες, το μέλος Kostasfer έγραψε:

Για παράδειγμα, θεωρώ αδιανόητο να μη μου πει να μετράω το PH του νερού, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να διατηρείται σε κάποιο σταθερό σημείο.

Το ph στην περιοχη σου (εχεις σκληρο νερο 1000%) δεν χρειαζεται να προσεχεις. Ειναι πολυ σταθερο. Να μην σε απασχολει.

Τι πρεπει να κανεις τωρα.....

1- κανεις αλλαγη νερου 40% με 50% αμεσα, μετα ριχνεις μια δοση απο biofilter(βακτηρια).

2-αν εμεινε ανθρακας στο φιλτρο - το πετας και στην θεση του βαζεις Sera siporax mini.

3- αν μπορεις, κανε τεστ νερου για αμμωνια (NH3/4), νιτρωδη (NO2) και νιτρικα (NO3).

Αν θα προλαβεις τα ψαρια, μπορει να ζηζουν.....

Μετα την αλλαγη νερου, ταιζεις ελαχιστα.

P.S. αν θα ακουγαμε τους πετσοπαδες, δεν θα υπηρχε τιποτα ζωντανο στα ενυδρεια μας.......

Διαβασε τα θεματα (ποστ #2) και αν θελεις, διαβασε και εδω

• Like 1

Καλωσήρθες. Αρχάριος και εγώ δεν μπορώ να σε συμβουλέψω καθ πολλά πράγματα. Το μόνο που κατάλαβα αυτή την εβδομάδα είναι ότι το πιο σημαντικό είναι τα τεστακια.

πριν 6 ώρες, το μέλος gyristroula έγραψε:

το αν έστρωσε ή όχι το ενυδρείο θα το δεις κάνοντας τεστ, τα πιο βασικά είναι για αμμωνία, για νιτρώδη, κ για νιτρικά..

Καλημέρα!! Τα συγκεκριμένα τέστ, πως γίνονται; (Ένας ταπεινός μαθηματικός είμαι χεχε ?)

πριν 6 ώρες, το μέλος gyristroula έγραψε:

Σήμερα έπεσε στους 24.
Γενικα η θερμοκρασία μεταξύ 23-27 είναι καλή;

• Like 1

πριν 3 λεπτά, το μέλος Kostasfer έγραψε:

Σήμερα έπεσε στους 24.
Γενικα η θερμοκρασία μεταξύ 23-27 είναι καλή;

Καλούτσικη, με ιδανική την 25-26 ;) 

Τα τεστ τώρα.. είναι υγρά τεστ,σε μπουκαλάκια, τα αγοράζουμε από πετ σοπ για να κάνουμε τις μετρήσεις στο ενυδρείο, να ξέρουμε τί γίνεται... 

πριν 3 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Καλος ηρθες!

1- τα ψαρια σου κολυμπουν στην επιφανεια γιατι η αμμωνια στο ενυδρειο σου τους εκαψε τα  βράγχια και για αυτο εχουν ελλειψη οξυγονου.

2-

Το ph στην περιοχη σου (εχεις σκληρο νερο 1000%) δεν χρειαζεται να προσεχεις. Ειναι πολυ σταθερο. Να μην σε απασχολει.

Τι πρεπει να κανεις τωρα.....

1- κανεις αλλαγη νερου 40% με 50% αμεσα, μετα ριχνεις μια δοση απο biofilter(βακτηρια).

2-αν εμεινε ανθρακας στο φιλτρο - το πετας και στην θεση του βαζεις Sera siporax mini.

3- αν μπορεις, κανε τεστ νερου για αμμωνια (NH3/4), νιτρωδη (NO2) και νιτρικα (NO3).

Αν θα προλαβεις τα ψαρια, μπορει να ζηζουν.....

Μετα την αλλαγη νερου, ταιζεις ελαχιστα.

P.S. αν θα ακουγαμε τους πετσοπαδες, δεν θα υπηρχε τιποτα ζωντανο στα ενυδρεια μας.......

Διαβασε τα θεματα (ποστ #2) και αν θελεις, διαβασε και εδω

Καλώς σας βρήκα!

Σήμερα το νερό είναι ελαφρώς θολό.
2.Τον άνθρακα τον έβγαλα διότι μού το είπε ο καταστηματάρχης, και μού είπε να τον τοποθετήσω μετά απο 40 ημέρες όπου θα τον πάρω τηλέφωνο ξανά. 

3.Πως κάνω τα συγκεκριμένα τεστ; Όταν τα κάνω, σε τι επίπεδα οφείλει να βρίσκεται το κάθε ένα στοιχείο;

πριν 1 λεπτό, το μέλος gyristroula έγραψε:

Καλούτσικη, με ιδανική την 25-26 ;) 

Τα τεστ τώρα.. είναι υγρά τεστ,σε μπουκαλάκια, τα αγοράζουμε από πετ σοπ για να κάνουμε τις μετρήσεις στο ενυδρείο, να ξέρουμε τί γίνεται... 

Ευχαριστώ πολύ!

Συνεπώς, εφόσον η θερμοκρασία είναι στους 24, να θέσω σε λειτουργία το θερμαντήρα;

• Like 1

πριν 3 ώρες, το μέλος Kostasfer έγραψε:

2.Τον άνθρακα τον έβγαλα διότι μού το είπε ο καταστηματάρχης, και μού είπε να τον τοποθετήσω μετά απο 40 ημέρες όπου θα τον πάρω τηλέφωνο ξανά. 

Ο ανθρακας δεν χρειαζεται στο φιλτρο. Μην ακους πετσοπα.

η χρήση άνθρακα γινεται μετά από θεραπείες ή οταν εχουμε καφετι, κιτρινο νερο πχ οταν βαζουμε καινουργια ξυλα (ριζες) στο ενυδρειο.

Αλλαγη νερου εκανες; Διαβασες για το στρωσιμο;

πριν 7 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε:

Ο ανθρακας δεν χρειαζεται στο φιλτρο. Μην ακους πετσοπα.

η χρήση άνθρακα γινεται μετά από θεραπείες ή οταν εχουμε καφετι, κιτρινο νερο πχ οταν βαζουμε καινουργια ξυλα (ριζες) στο ενυδρειο.

Αλλαγη νερου εκανες; Διαβασες για το στρωσιμο;

Ο πετσοπάς (τον οποίο δεν εμπιστευομαι και τόσο), μού είπε να τον παρω τηλ σε 40 ημέρες (κατα τις οποιες δεν θα εχω αλαξει το νερο). Μού ειπε οτι τοτε θα πρεπει να βαλω τον άνθρακα στο φιλτρο, καθως το νερο θα εχει θολώσει σιγουρα.

Έγινε επεξεργασία - Kostasfer

πριν 3 ώρες, το μέλος Kostasfer έγραψε:

3.Πως κάνω τα συγκεκριμένα τεστ; Όταν τα κάνω, σε τι επίπεδα οφείλει να βρίσκεται το κάθε ένα στοιχείο;

Οταν το ενυδρειο ειναι ετοιμο να φιλοξενήσει τα ψαρια, οι μετρησες ειναι - ΝΗ3/4=0   ΝΟ2=0    ΝΟ3>0 (10,20,30 ή πανω)

Τα καλα τεστ ειναι λιγο ακριβα (15-25€ για 100-150 μετρησεις). Μπορει να σου κανει τα τεστακια ο πετσοπας (αν εχει).

πριν 1 λεπτό, το μέλος Kostasfer έγραψε:

Ο πετσοπάς (τον οποίο δεν εμπιστευομαι και τόσο), μού είπε να τον παρω τηλ σε 40 ημέρες (κατα τις οποιες δεν θα εχω αλαξει το νερο). Μού ειπε οτι τοτε θα πρεπει να βαλω το φιλτρο, καθως το νερο θα εχει θολώσει σιγουρα.

Δηλαδή τώρα δεν ΄χει φίλτρο το ενυδρείο;;;

πριν 1 λεπτό, το μέλος Kostasfer έγραψε:

Ο πετσοπάς (τον οποίο δεν εμπιστευομαι και τόσο), μού είπε να τον παρω τηλ σε 40 ημέρες (κατα τις οποιες δεν θα εχω αλαξει το νερο). Μού ειπε οτι τοτε θα πρεπει να βαλω το φιλτρο, καθως το νερο θα εχει θολώσει σιγουρα.

Ξεχνα αυτον τον πετσοπα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

πριν 1 λεπτό, το μέλος gyristroula έγραψε:

Δηλαδή τώρα δεν ΄χει φίλτρο το ενυδρείο;;;

Έχει έχει. Διόρθωσα την ανάρτησή μου. Εννούσα άνθρακα* μέσα στο φίλτρο.

• Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...