Δημήτρης Χατζόπουλος 23 Μαίου 2019 #1 Share 23 Μαίου 2019 (edited) Καλήσπερα σε όλους τους γνώστες του κόσμου των ενυδρείων, Είχα για αρκετά χρόνια ενα ενυδρείο 25 λίτρα με ψεύτικα διακοσμητικά και αποφάσισα να πάρω ενα λίγο μεγαλύτερο ενυδρείο με ζωντανά φυτά, κανονικά ξύλα και πέτρες, αλλά πάλι στην κατηγορία των nano. Είμαι στο στρώσιμο ακόμα μιας και σήμερα είναι ακόμα η 9η μέρα. Έχω πάρει ειδικό υπόστρωμα για τα φυτά το οποίο είχε μαζί και κάποιες αμπούλες που έβαλα για το νερό. Την πρώτη μέρα και την 7η πρόσθεσα βακτηριδια και το ίδιο θα κάνω και την 14η μερα πριν ολοκληρωθούν οι 15 μέρες. Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Τα φυτά ενω στην αρχή είχαν ζωηρό και έντονο πράσσινο χρώμα, σιγά σιγά κάποια φύλλα έχουν αρχίσει να χάνουν το έντονο χρώμα τους ενω άλλα καφετίζουν και σαπίζουν με αποτέλεσμα να τα κόβω. Έχω πάρει και ένα υγρό λίπασμα για τα φυτά οπού τους βάζω μια φορά τη βδομάδα. Αυτό που σκέφτομαι εγώ είναι μήπως η προεγκαστεστημένη λάμπα του ενυδρείου δεν είναι αρκετή για τα φυτά, αν και στο κατάστημα που ρώτησα μου είπαν πως είναι μια χαρά. Στο ενυδρείο χρησιμοποιώ πέρα απο το σφουγγαράκι που έχει απο μόνο του στο φίλτρο, βιολογικό προιόν και ενεργό άνθρακα. Οι μετρήσεις που έχω κάνει για το ενυδρείο είναι οι εξής: pH: 6.5 - 7 NH3: 0.5mg/L NO2: 0.5mg/L Τι ακριβώς πρέπει να προσέξω για τα φυτά και πως μπορώ να ρίξω τις μετρήσεις στο 0; Έγινε επεξεργασία 23 Μαίου 2019 - Δημήτρης Χατζόπουλος Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 23 Μαίου 2019 #2 Share 23 Μαίου 2019 Τα νιτρικά ΝΟ3 είναι η τροφή των φυτά. Καλό είναι να τα διατηρείς σε ένα επίπεδο 10-15 Σε αντίθεση με την ύπαρξη NO2 νιτρωδών που πρέπει να μηδενίσουν. Συνήθως συμβαίνει με την ολοκλήρωση του στρωσίματος. Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο και τι διαστάσεις έχει? Η λάμπα πρέπει να έχει κάποιες ενδείξεις επάνω. Κάνε ένα κόπο και γράψτες, μήπως μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Χατζόπουλος 23 Μαίου 2019 Author #3 Share 23 Μαίου 2019 Συνεπώς πρέπει να αγοράσω και ένα τεστ για ΝΟ3 σωστά; Για τα υπόλοιπα περιμένω να περάσουν ακόμα 4-5 μερούλες και ξαναμετράω Η λάμπα είναι Led και ειναι του πανω στο καπάκι του ενυδρείου. Εχει λευκά, κόκκινα, μπλέ και πράσσινα led πάνω και είναι 2 watt. Τώρα περισσότερες πληροφορίες δεν μπορώ να δώ πάνω στα πλαστικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 24 Μαίου 2019 #4 Share 24 Μαίου 2019 πριν 11 ώρες, το μέλος Δημήτρης Χατζόπουλος έγραψε: Συνεπώς πρέπει να αγοράσω και ένα τεστ για ΝΟ3 σωστά; Για τα υπόλοιπα περιμένω να περάσουν ακόμα 4-5 μερούλες και ξαναμετράω Η λάμπα είναι Led και ειναι του πανω στο καπάκι του ενυδρείου. Εχει λευκά, κόκκινα, μπλέ και πράσσινα led πάνω και είναι 2 watt. Τώρα περισσότερες πληροφορίες δεν μπορώ να δώ πάνω στα πλαστικά. 1-Διαστασεις ενυδρειου; 2- Πώς λεγετε το υποστρωμα, που πηρες; 3- απο φυτα τι εβαλες; (πχ- egeria,ludwigia κτλ) 4- μια φωτογραφια - χιλιες λεξεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Χατζόπουλος 24 Μαίου 2019 Author #5 Share 24 Μαίου 2019 3 hours ago, natateo said: 1-Διαστασεις ενυδρειου; 2- Πώς λεγετε το υποστρωμα, που πηρες; 3- απο φυτα τι εβαλες; (πχ- egeria,ludwigia κτλ) 4- μια φωτογραφια - χιλιες λεξεις. 1 - Το ενυδρείο είναι 30 λίτρα και είναι 37Χ25Χ33. 2 - Το υπόστρωμα το οποίο χρησιμοποίησα είναι της Prodibio και εμπεριείχε 6 αμπούλες που πρόσθεσα στο νερό. 3 - Τωρα όσον αναφορά τα φυτά θα σε γελάσω.. Δεν θυμάμαι τα Λατινικά τους όνομα όλων αλλά αποτι έψαξα πρέπει να είναι αυτά: Cryptocoryne, lolebia cardinalis και Vellisneria spiralis. Επισυνάπτω και κάποιες φωτογραφίες που φαίνονται τα φυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Μαίου 2019 #6 Share 25 Μαίου 2019 Ολα καλα. Το υποστρωμα ειναι μια χαρα. Cryptocoryne φυτεψες λιγο πιο βαθιά, απ΄οτι πρεπει. Δεξια της ειναι anubias (μαλλον barteri) - δεν το φυτευεις στο "χωμα", πρεπει να το δεσεις σε ξυλο ή πετρα. Τα φυτα θελουν χρονο, για προσαρμογη τους σε καινουργιο περιβαλλον. Μην ανησυχείς, ολα θα πανε καλα. 2w led, νομιζω , οτι ειναι πολυ λιγο για 30λ ενυδρειο. πες, τι μαρκα ειναι το ενυδρειο, μηπως θα βρουμε απο ινετ ποσα lumen βγαζει. Την Δευτερα μπορεις να παρεις δειγμα νερου απο το ενυδρειο σου και να πας σε καποιο καταστημα (πετσοπ) για να σου κανουν τεστακια νερου (αν δεν μπορεις να αγορασεις τα τεστακια). Γραψε τα αποτελεσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Χατζόπουλος 25 Μαίου 2019 Author #7 Share 25 Μαίου 2019 Ωραία, χαίρομαι που είναι μια χαρά το υπόστρωμα. Τα φυτά (anubias) είναι δεμένα πάνω στο ξύλο που φαίνεται στη φωτογραφία απλώς η μια του άκρη ακουμπάει και στο υπόστρωμα. Το ενυδρείο ειναι της Sunsun hr 380. Γενικά σκέφτομαι κάποια στιγμή μετά το στρώσιμο αν δω πως τα φυτά δεν αναπτύσονται και υπάρχει και θέμα με τον φωτισμό να βγάλω εντελώς το καπάκι και να βαλω μια λάμπα πάνω απο το ενυδρείο και ένα κρεμαστό φίλτρο με ένα καπάκι πλέξι γκλας ή γυάλινο ώστε να μη εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού. Γενικά θέλω να βάλω στο ενυδρείο guppies και μάλλον βιάστηκα να πάρω φυτά γιατί είδα πως για αυτά τα ψάρια κατάλληλα ειναι Java moss, Ceratophyllum, Eleocharis Parvula και κάποια ακόμα. Γενικά πόσο εύκολη είναι η αλλαγή φυτών στο ενυδρείο; Θέλω πολύ η βιολογία στο ενυδρείο να είναι κοντά στο ιδανικό για τα ψάρια που θα φιλοξενήσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Μαίου 2019 #8 Share 25 Μαίου 2019 πριν 10 ώρες, το μέλος Δημήτρης Χατζόπουλος έγραψε: Ωραία, χαίρομαι που είναι μια χαρά το υπόστρωμα. Τα φυτά (anubias) είναι δεμένα πάνω στο ξύλο που φαίνεται στη φωτογραφία απλώς η μια του άκρη ακουμπάει και στο υπόστρωμα. Το ενυδρείο ειναι της Sunsun hr 380. Γενικά σκέφτομαι κάποια στιγμή μετά το στρώσιμο αν δω πως τα φυτά δεν αναπτύσονται και υπάρχει και θέμα με τον φωτισμό να βγάλω εντελώς το καπάκι και να βαλω μια λάμπα πάνω απο το ενυδρείο και ένα κρεμαστό φίλτρο με ένα καπάκι πλέξι γκλας ή γυάλινο ώστε να μη εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού. Γενικά θέλω να βάλω στο ενυδρείο guppies και μάλλον βιάστηκα να πάρω φυτά γιατί είδα πως για αυτά τα ψάρια κατάλληλα ειναι Java moss, Ceratophyllum, Eleocharis Parvula και κάποια ακόμα. Γενικά πόσο εύκολη είναι η αλλαγή φυτών στο ενυδρείο; Θέλω πολύ η βιολογία στο ενυδρείο να είναι κοντά στο ιδανικό για τα ψάρια που θα φιλοξενήσω. guppy δεν εχουν θεμα με τα φυτα. Μην αγχώνεσαι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος