Jump to content

Μεγάλη αλλαγή σε φυτεμένο

Recommended Posts

Γεια σε όλη την παρέα μετά 2 χρόνια αποφάσισα να δώσω τις κιχλιδες που είχα και να αλλάξω ψαροσυνθεση.

Σαν αρχάριος στο φυτεμένο θέλω λίγο τα φώτα σας διάβασα μερικά αρθα αλλα εχω ακόμα απορίες.

Λοιπόν το ενυδρείο μου 

Διαστάσεις 130χ50χ50

Φίλτρο fluval 306

Θερμοστατξ 300w

Φωτισμός ταινίες led 2m 14.4w ψυχρό λευκό και 1m 7.4w μπλε ( εδώ θέλω τα φώτα σας για τα φυτά)

Επίσης υπόστρωμα έχω ποταμισια άμμο (τρέχει 2 χρόνια το ενυδρείο χωρίς θεμα) και όσο για τα φυτά διότι θέλει πολύ χρήμα να βάλεις υπόστρωμα για φυτεμένο είπα να κάνω την εξής δοκιμή όπου φυτευω στην γύρω περιοχή βάζω ειδικό υπόστρωμα για φυτα όπως αυτό .Θα κάνει δουλειά η τζάμπα κόπος; επίσης τα led κάνουν για φυτα ; τι Kelvin θέλουν και πόσα lum;

Το ενυδρείο προς το πάρω είναι άδειο μόνο με ένα γλύπτη και αναμμένο να έρθουν γκαπυ, πλατύ,ξιφοφοροι.και λίγα σαλιγκάρια  .

Τα φώτα σας ??

received_1112275848945270.jpeg

15583303053725759090778490615745.jpg

Καλημέρα φίλε μου

καταρχήν για φυτεμένο ενυδρείο δεν χρειάζεσαι οπωσδήποτε υπόστρωμα  και η άμμος κάνει μια χαρά, γενικά λίγα  και απαιτητικά φυτά θέλουν κάποιο εξειδικευμένο υπόστρωμα ή να το πω αλλιώς το υπόστρωμα θα κάνει στην αρχή τα φυτά να μεγαλώνουν ποιο γρήγορα ενώ στην άμμο λίγο ποιο αργά.

Τώρα ο φωτισμός εξαρτάτε καθαρά απο τα φυτά που θα βάλεις στο ενυδρείο σου και εδώ πρώτα πρέπει να αποφασίσεις εσύ τη φυτά θέλεις για να σου κάνουμε κάποιες προτάσεις για φωτισμό.

Το πρόβλημα με τα λεδ είναι ότι αρκετές φορές δεν ξέρουμε πόσα λουμεν βγάζει το ένα μέτρο γιατί με βατ δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. αντιθέτως με της Τ5 μπορούμε και με τα βατ να έχουμε έναν μπούσουλα. Αν μπορείς και γνωρίζεις πες μας πόσα λουμεν έχεις στο σύνολο. Επίσης το ψυχρό λευκό δεν μας λέει τίποτε. Εσύ πρέπει να επιδιώξεις να έχεις μεταξύ 4000-6500Κ, φυσικά ο συνδυασμός διαφορετικών κελβιν μέσα στα πλαίσια που αναφέρω είναι ο ιδανικός. Τέλος σημαντικός παράγοντας παίζει και το ύψος του ενυδρείου όσο ψηλότερο τόσο περισσότερο φως θέλεις σε σχέση με ένα ποιο χαμηλό ενυδρείο.

τώρα για τα πόσα βατ ή λουμεν χρειάζεσαι δες παρακάτω.

Αφορά Τ8 και  Τ5

0.3 W/Lt - Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός
0.3-0.6 W/Lt - Μέτριος ως υψηλός φωτισμός
0.6-0.9 W/Lt – Υψηλός ως Πολύ υψηλός
>1 W/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος)

Αφορά λεδ, Τ8, Τ5 και γενικά κάθε είδος λαμπτήρα

Έως 30 Lumen/Lt Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός
30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός
50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός
>70 Lumen/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος)

Εχω διαβάσει για μια 18w λέντ ταινία που αποδίδει κοντά στα 20lum ανα λέντ οποτε θα βγάλω άκρη φυτά έχω εύκολα από ότι μου είπαν δεν θυμάμαι ονομασίες αύριο θα τα έχω και θα τα ανεβάσω. Επίσης θέλω να ρωτήσω για co2 Όλοι μου λένε ότι είναι υποχρεωτικό. Ισχύει;  

Επίσης τι να βάλω μέσα για καλύτερη ανάπτυξη διότι τα υπάρχοντα δεν αναπτύσσονται αργούν πάρα πολύ. 

όπως κάθε οργανισμός έτσι και τα φυτά θέλουν ποικιλία στην διατροφή, ποτέ δεν αυξάνουμε μόνο έναν παράγοντα από αυτά που χρειάζονται τα φυτά γιατί μετά θα γεμίσουμε αγλης.

Τα φυτά γενικά θέλουν: φως, CO2, λίπασμα.

Αν ένα από αυτά υπερισχύει τότε τα φυτά δεν μεγαλώνουν σωστά και θα έχεις αλγης, πχ δεν μπορείς να αυξήσεις τρελά τον φωτισμό και να αγνοήσεις το co2 ή το λίπασμα.

Η προσθήκη του co2 κάνει σίγουρα καλό ανεξαρτήτως τη φυτά έχουμε και είναι ο μόνος παράγοντας που και να είναι ελαφρά αυξημένος δεν επηρεάζει αρνητικά το ενυδρείο μας, Αλλά για το αν χρειάζεσαι ή όχι εξαρτάτε πρώτων από τα είδει των φυτών που έχεις και δεύτερων από το σύνολο της μάζας φυτών που έχει το ενυδρείο. παράδειγμα έχεις πολλά φυτά θέλεις πολύ co2.

Γενικά για να μην μπερδευτείς ένα ενυδρείο φυτεμένο με εύκολα φυτά αργής ανάπτυξης και όχι φουλ φυτεμένο με φυσιολογικό αριθμό ψαριών δεν χρειάζεται co2. Τώρα να καμνουμε υποθέσεις δεν θα είχε νόημα αν δεν γνωρίζουμε τα φυτά που σκοπεύεις να βάλεις στο μέλλον και τη φυτά έχεις τώρα. Όταν με τ καλό τα γνωρίζεις πες μας να σου πούμε ποιο αναλυτικά.

• Like 1

τα φυτα που σκευτομαι να βαλω για αρχη ειναι τα υπαρχονται δηλαδη οι valinseria , ergeria densa, americana , stargrass και ντοματια . και αργοτερα σκοπευω να βαλω και αλλα διαφορα 

Τι εγινε οεο; δεν είναι κάνεις εδώ για help ? ????

On 20/5/2019 at 1:08 ΜΜ, το μέλος Babis11 έγραψε:

τα φυτα που σκευτομαι να βαλω για αρχη ειναι τα υπαρχονται δηλαδη οι valinseria , ergeria densa, americana , stargrass και ντοματια . και αργοτερα σκοπευω να βαλω και αλλα διαφορα 

Για τα συγκεκριμένα φυτά δεν είναι απαραίτητη η χρήση CO2.

Αν το έχεις όμως βοηθάει.

Η egeria και η diformis χρειάζονται λίπανση, και κυρίως νιτρικά για να αναπτυχθούν.

Βέβαια αν σου αρέσει το φυτεμένο και σκοπεύεις να ασχοληθείς και με πιο απαιτητικά είδη στο μέλλον θα πρέπει πρώτα απ όλα να εξασφαλίσεις σωστό φωτισμό.

Θα σου πρότεινα τις valisneria να τις βάλεις τελείως πίσω στη πλάτη.:)

Ναι αυτό ρωτάω τι εξοπλισμό να πάρω που να κάνει;  τα led Δεν κάνουν;  επίσης αν όχι τι λάμπες να βάλω τ5; τ8 ; led Η φθορίου. Πόσα watt Kelvin? 

Τα υπάρχοντα φυτά τα είχα πίσω απλά επειδή δεν μεγάλωναν τα έφερα μπροστά νόμιζα λόγο φωτισμού θα τα διαωρθωσω όλα μόλις είναι έτοιμος από φως .

Έγινε επεξεργασία - Babis11

Θα κάνεις δουλειά με τα led. Τώρα watt δεν μπορώ να σου πω γιατί έχεις 6 φορές τα λίτρα μου. Αν γνωρίζεις τα lumen όμως βοηθούν στο να υπολογίσεις χοντρικά τον φωτισμό καλύτερα από τα watt.

Εγώ θα σου πρότεινα να πας σε γενικές γραμμές σε χαμηλό φωτισμό ή τουλάχιστον δηλαδή να επιλέξεις φυτά που να έχουν πάνω-κάτω τις ίδιες απαιτήσεις σε φωτισμό προς αποφυγή των άλγεων περισσότερο. Το co2 είναι σχετικό, αλλού πρέπει αλλού δεν χρειάζεται. Ποτέ όμως δεν θα σου πει κάποιος ότι δεν πρέπει να έχεις co2. 

Επίσης παρατηρώ ότι το ενυδρείο σου (διόρθωσε με αν κάνω λάθος) είναι σε σημείο που πέφτει ηλιακό φως. Εδώ θα προκύψουν προβλήματα με πράσινη άλγη. 

Η ψαροσύνθεση δεν ξέρω αν κολλάει. Συνήθως οι γλύφτες θέλουν αρκετά μαλακό νερό ενώ τα υπόλοιπα σκληρό. Τον γλύφτη τον είχες και στο προηγούμενο ενυδρείο με τις κιχλίδες ή μπήκε πρόσφατα? Έχεις πάρει μετρήσεις?

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis Dms-Xgs

πριν 57 λεπτά, το μέλος Babis11 έγραψε:

Ναι αυτό ρωτάω τι εξοπλισμό να πάρω που να κάνει;  τα led Δεν κάνουν;  επίσης αν όχι τι λάμπες να βάλω τ5; τ8 ; led Η φθορίου. Πόσα watt Kelvin? 

Τα υπάρχοντα φυτά τα είχα πίσω απλά επειδή δεν μεγάλωναν τα έφερα μπροστά νόμιζα λόγο φωτισμού θα τα διαωρθωσω όλα μόλις είναι έτοιμος από φως .

Σε περιπτωση led - 35 με 40 lumen/litre ειναι μετριος φωτισμος, που φτανει για τα φυτα σου.

πριν 37 λεπτά, το μέλος Panagiotis Dms-Xgs έγραψε:

Θα κάνεις δουλειά με τα led. Τώρα watt δεν μπορώ να σου πω γιατί έχεις 6 φορές τα λίτρα μου. Αν γνωρίζεις τα lumen όμως βοηθούν στο να υπολογίσεις χοντρικά τον φωτισμό καλύτερα από τα watt.

Εγώ θα σου πρότεινα να πας σε γενικές γραμμές σε χαμηλό φωτισμό ή τουλάχιστον δηλαδή να επιλέξεις φυτά που να έχουν πάνω-κάτω τις ίδιες απαιτήσεις σε φωτισμό προς αποφυγή των άλγεων περισσότερο. Το co2 είναι σχετικό, αλλού πρέπει αλλού δεν χρειάζεται. Ποτέ όμως δεν θα σου πει κάποιος ότι δεν πρέπει να έχεις co2. 

Επίσης παρατηρώ ότι το ενυδρείο σου (διόρθωσε με αν κάνω λάθος) είναι σε σημείο που πέφτει ηλιακό φως. Εδώ θα προκύψουν προβλήματα με πράσινη άλγη. 

Η ψαροσύνθεση δεν ξέρω αν κολλάει. Συνήθως οι γλύφτες θέλουν αρκετά μαλακό νερό ενώ τα υπόλοιπα σκληρό. Τον γλύφτη τον είχες και στο προηγούμενο ενυδρείο με τις κιχλίδες ή μπήκε πρόσφατα? Έχεις πάρει μετρήσεις?

Το ενυδρείο το χτυπάει φως 1 ώρα το πρωί μόνο. Ο γλύπτης είναι μέσα πάρα πολύ καιρό κοντά 5 μήνες. Οι μετρήσεις είναι καλές μόνο τώρα τελευταία έχω λίγο σκληρότητα παραπάνω. Πώς την κατεβάζω; με Αν αλγες δεν έχω πρόβλημα κανένα εδώ και 2.5 χρόνια. Μόνο τους πρώτες μήνες. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...