Jump to content

Recommended Posts

large.2054024475_Pygoplitesdiacanthus.jpg.f4a93a38c5df61eb290bce4c8d455f60.jpg

 

 

Pygoplites diacanthus

 

Το είδος αυτό είναι πολύ ντροπαλό, ιδίως όταν πρωτοεισαχθεί στο ενυδρείο. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κρυψώνες για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγιο. Με τον καιρό, γίνεται συνήθως πιο τολμηρό, αν και θα κάνει μόνο γρήγορες εξορμήσεις στ’ ανοιχτά και θα κρύβεται όταν πλησιάσει ένας παρατηρητής. Είναι επίσης πιθανό να περνά περισσότερο χρόνο στ’ ανοιχτά σε ένα λιγότερο έντονα φωτισμένο ενυδρείο. Δεν πρέπει να συμβιώνει με επιθετικά ψάρια, γιατί αν είναι φοβισμένο, θα είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να δεχτεί φαγητό.

 

Στο ενυδρείο τρώει με μεγάλη δυσκολία, και αυτό ισχύει ιδίως για τα ψάρια που προέρχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχει ζωντανός βράχος, ώστε οι μικροοργανισμοί και οι άλγες να αποτελέσουν ένα κατάλληλο συμπλήρωμα μέχρι να μπορέσετε να το πείσετε να φάει. Κατεψυγμένα ή ζωντανά μυσιδώδη (mysid shrimps) αποτελούν ένα καλό πρώτο φαγητό. Ορισμένοι χομπίστες είχαν επιτυχία τοποθετώντας ανοιγμένα φρέσκα κυδώνια ή μύδια, αλλά ορισμένα ψάρια δεν θα ενδιαφερθούν ούτε για αυτά. Αν τα καταφέρετε, θα πρέπει να τους προσφέρετε επίσης τροφές που να περιέχουν Spirulina και αποξηραμένα φύλλα μακροφυκών (nori). Στη φύση τα ενήλικα τρέφονται κυρίως με σφουγγάρια και χιτωνόζωα, ενώ τα μικρά με άλγες.

 

Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 3 έως 80 μέτρα. Απαντάται μόνο, σε ζεύγη ή και σε μικρές ομάδες που αποτελούνται από ένα αρσενικό και δύο με τέσσερα θηλυκά. Υπάρχουν δύο χρωματικές ποικιλίες που οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως πρόκειται για δύο υποείδη: Το πρώτο υποείδος, με την ονομασία Pygoplites diacanthus flavescens, προέρχεται από την Ερυθρά και τον Ινδικό Ωκεανό και έχει γενικά πιο ζωηρά χρώματα, με κύριο χαρακτηριστικό το κίτρινο πρόσωπο. To δεύτερο υποείδος, με την ονομασία Pygoplites diacanthus diacanthus, προέρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει γκριζωπό πρόσωπο. Είναι πρωτόγυνο ερμαφρόδιτο, που σημαίνει ότι το θηλυκό μπορεί να εξελιχθεί σε αρσενικό κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...