Jump to content

Πρόβλημα με άλγη και φυτά

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Έχω κάποια θεματάκια με το ενυδρείο όσον αφορά την καταπολέμηση της άλγης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των φυτών μου.

Πριν λίγους μήνες καθυστέρησα με τις αλλαγές νερού  για αρκετά μεγάλο διάστημα (δεν ξέρω αν όντως φταίει αυτό) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άλγη που έμοιαζε με την πράσινη τριχοειδής και είχε εξαπλωθεί παντού. Η φωτογραφία 1 δείχνει την κατάσταση. Μετά από όσο καλύτερο καθάρισμα μπορούσα την αφαίρεσα και ξανατοποθέτησα τα φυτά (φώτο 2). Την moss βέβαια που είχα την περισσότερη την πέταξα γιατί είχε μπλεχτεί με την άλγη και κράτησα λίγη που και αυτή είχε τα μαύρα της τα χάλια. Από τότε οι αλλαγές που κάνω είναι κάθε 10ήμερο περίπου το 50% του νερού και καθαρίζω όσο περισσότερη άλγη γίνεται. Οι τελευταίες μετρήσεις που έκανα δείχνουν NO3=20, NH3-NH4=0 με 0,25, NO2=0. Η άλγη δεν σταματάει να βγαίνει μετά από λίγες μέρες με αποτέλεσμα να έχω πετάξει όλη τη moss και σε λίγο θα φύγει και το κερατόφυλλο έτσι όπως πάμε. Παρόλο που έχω και σαλιγκάρια και γαρίδες δεν φαίνεται να καταπολεμάτε. Κάθε λίγες μέρες γεμίζουν τα τζάμια τα φυτά το φίλτρο παντού (φώτο 3-4). Αυτό είναι το πρόβλημα νούμερο 1.  

Πάμε τώρα στα φυτά που δεν αναπτύσσονται καθόλου και δείχνουν ότι έχουν θεματάκια. Τα φύλλα της κρυπτοκορίνας ψιλοαλλοιώνονται και τώρα έχει αρχίσει το ίδιο να γίνεται και στο κερατόφυλλο. (φώτο 5-6). Έχω πάρει το γενικό λίπασμα της seachem συν το κάλιο και το excel. Το θέμα είναι ότι φοβάμαι να τα αρχίσω μήπως φουντώσουν οι άλγες ακόμη περισσότερο. Το φώς του ενυδρείου είναι 32w λεντ συνολικά και τα λίτρα 80 μεικτά. Τα φυτά που απομείνανε είναι κερατόφυλλο, ανούμπιες, κρυπτοκορίνα, ελάχιστη moss και ελάχιστη sessilifliora.

Οπότε συνοψίζοντας τι μου προτείνεται ώστε και από την άλγη να απαλλαγώ σταδιακά και τα φυτά να αρχίσουν να παίρνουν τα πάνω τους; Επίσης συγνώμη για την «έκθεση» απλά προσπάθησα να μεταφέρω όσο καλύτερα μπορούσα το πρόβλημα.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

για να βρουμε ακρη πρεπει να απαντησεις ακομα σε μερικες ερωτησεις....

1- το 32 w led δεν μου λεει τιποτα. Τι μαρκα ειναι το φωτιστικο σου και πόσα lumen βγαζει;

2- διαρκεια φωτισμου (ωρες);

3- απο ζωντανα εχεις μονο γαριδες; πόσες; ειδος;

4- καθε πότε καθαριζεις το φιλτρο και τι εχει μεσα(υλικα);

Αλλαγες νερου καθε 10 μερες;

πριν 24 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε:

για να βρουμε ακρη πρεπει να απαντησεις ακομα σε μερικες ερωτησεις....

1- το 32 w led δεν μου λεει τιποτα. Τι μαρκα ειναι το φωτιστικο σου και πόσα lumen βγαζει;

2- διαρκεια φωτισμου (ωρες);

3- απο ζωντανα εχεις μονο γαριδες; πόσες; ειδος;

4- καθε πότε καθαριζεις το φιλτρο και τι εχει μεσα(υλικα);

Αλλαγες νερου καθε 10 μερες;

1.   5W λάμπα της aquael στα 5000Κ (δεν ξέρω πόσα lumen βγάζει) και 18 led modules x 1,5 w x 100 με 130 lumen το κάθε ένα άρα χοντρικά πρέπει να είναι γύρω στα 2500 lumen όλα μαζί.

2.   15:00-00:00 (9 ώρες) ανάβει η 5W και 17:00-23:00 (6 ώρες) ανάβουν τα modules.

3.   Έχω 7 guppy, 8-9 γαρίδες, 2 apple snails και αρκετούς λαθρεπιβάτες.

4.   Έχει βιολογικό υλικό substrat pro της eheim. Μόνο τα σφουγγάρια καθαρίζω όταν βουλώνει, το βιολογικό δεν το έχω καθαρίσει. Το ενυδρείο τρέχει 11 μήνες σχεδόν και η πρώτη άλγη εμφανίστηκε σχεδόν στο 6μηνο. Οι αλλαγές αν εξαιρέσουμε το διάστημα που εμφανίστηκε η άλγη που είχα κανα 2μηνο και να αλλάξω το νερό (δεν είχα τότε μέσα ζωντανά) τώρα γίνονται κάθε 10-12 μέρες.

Ο φωτισμος ειναι καλος για ευλολα φυτα, και τα ψαρια δεν ειναι πολλα. 5w λαμπα βαλε μονο 7-8 ωρες.

1- μην αφηνεις το φιλτρο να βουλωνει. Καθαρισε το πιο συχνα. Μπορεις να βαλεις (μετα τα σφουγγαρια) μια στρωση απο ενυδρειακο βαμβακι. Γιατι; για να κραταει αυτο το πρασινο συννεφο  μετα τ   καθαρισμο του ενυδρειου απο την αλγη. Το βαμβακι θα χρειαστει να αλλαζεις συχνα.

2- Αλλαγες νερου καθε 5 μερες (40-50%) με καλο καθαρισμα τζαμιων κτλ

Βαλε σκουπα βυθου αν δεν εχεις βαλει μεχρι σημερα (χωρις φανατισμο).

3- Flourish Excel - βοηθαει αρκετα.

4- χωρις λιπασματα τα φυτα δεν παιρνουν μπρος, μονο αλγες βασιλευουν... Ξεκινα.... και το καλιο και flourish kai excel. Απλα οχι μεγαλες (κανονικες) δοσολογιες αποτομα.

Κανονικη δοσολογια μπορεις να βαλεις απο Excel και καλιο. Flourish μιση δοση.

Υπαρχει και λυση με φαρμακα - algexit easy life πχ.

Για τις αλλαγές θα προσπαθήσω για αρχή τουλάχιστον να τις κάνω πιο συχνά αν όχι στις 5 στη βδομάδα σίγουρα.

Ενυδρειακό βαμβάκι είχα σκοπό να προσθέσω.

Τώρα όσον αφορά τα λιπάσματα με βάση έναν πίνακα δοσολογιών που βρήκα εδώ στο site και δεδομένου ότι τα καθαρά λίτρα νερού είναι καμιά 60αριά και τα φυτά μου όχι πολλά λέω να αρχίσω με το 1/3 των δοσολογιών ήτοι:

1η ημέρα: flourish 0,4 ml + excel 2,6 ml

2η ημέρα: potassium 0,8 ml + excel 0,6 ml  

3η ημέρα: flourish 0,4 ml + excel 0,6 ml

4η ημέρα: potassium 0,8 ml + excel 0,6 ml  

5η ημέρα: flourish 0,4 ml + excel 0,6 ml

6η ημέρα: potassium 0,8 ml + excel 0,6 ml  

και την 7η ελπίζω αλλαγή νερού.

Πώς το βλέπεις θα είμαι οκ για αρχή τουλάχιστον; 

Excel  βαλε κανονικη δοση καθε μερα δηλ. περ. 1,5 ml.

καλιο - 2ml X 2 φορες.

Όπως το βλέπω το τζαμί σου θα έλεγα green dust algae. 

Πρόκειται για ένα φιλμ που παρουσιάζεται κυρίως στα τζάμια του ενυδρείου αποφεύγοντας να κάτσει σε φυτά η σε διακοσμητικά. Στο αρχικό του στάδιο θυμίζει τη green spot αλλά όσο αργότερα οι διαφορά τους είναι ξεκάθαρη αφού σχηματίζει ένα πυκνό και παχύ πράσινο φιλμ στα τζάμια του ενυδρείου.  Ο λόγος που την βλέπεις να επιστρέφει κάθε φορά είναι ότι πρόκειται για σπόρους άλγης και κάθε φορά που κανείς ξύστρα απλώνονται σε όλο το ενυδρείο επιπλέοντας για αρκετό διάστημα μέχρι που εμφανίζεται ξανά. Για κάποιους η εμφάνιση της βασίζεται στο δυνατό φως ή τουλάχιστον είναι εμφανές αρέσκεται ότι σε αυτό. Ένα ακόμα χαρακτικό είναι που δεν την επηρεάζει είναι να κόψεις τελείως τη λύπανση, ίσα ίσα που μπορεί να εμφανιστούν και άλλες άλγες. Το θέμα με αυτή την άλγη είναι ότι θα κάνει τον κύκλο της.  Ο τρόπος να την διώξεις είναι να την αφήσεις τουλάχιστον 4 βδομαδες ώστε να κανεί ένα παχύ στρώμα στο τζάμι αποφεύγοντας να ξύσεις τα τζάμια γιατί θα απλωθεί περισσότερο και θα εμφανιστεί πάλι νέα. Μετά από 4 βδομαδες το παχύ στρόμα της ώριμης αλγης θα φύγει πιο εύκολα. Κατέβασε τη στάθμη του νερού σου βγαζοντας το 50 -60%, χρησιμοποίησε ένα χαρτί κουζίνας από μέσα ώστε ξύνοντας την άλγη (στο μέρος εκτός νερού) να αποφυγεις να πέσει στο νερό.  Με ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα ή πετσετάκια καθάρισε το υπόλοιπο 40% από κάτω προς τα πάνω καθαρίζοντας προς τα έξω την υπόλοιπη άλγη. Στο διάστημα αυτό τηρείς ευλαβικά αλλαγές νερού & μετριάζεις λίπανση και διορθώνεις το φως (απόφυγε και το ενδεχόμενο να το βλέπει απευθείας και το ηλιακό φως). Η λάμπα UV είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα σπόρια της αλγης καθώς θα τα αποστειρωσει και θα τα κάψει. Αν έχει ακόμα εμφανιστεί σε αλλά μέρη όπως θερμοστάτη ή κυκλοφορητές κλπ τα αφαιρείς, τα καθαρίζεις εκτός ενυδρείου και τα ξεπλένεις αρκετά  καλά.

Final tip: Καθαριστές τύπου σαλιγκάρια -Plecos & γαρίδες θα την καταχαρούν αλλά μην περιμένεις να την εξολοθρεύσουν άμεσα. 

Ελπιζω να σε βοήθησα. 

Καλη επιτυχία. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...