Jump to content

Νέος στους Βασιλιάδες


pitsiovic

Recommended Posts

πριν 30 λεπτά, το μέλος Δημητρης Τ έγραψε:

Εγώ είμαι ο τελευταίος που θα μιλήσει για τις τροφές,Δεν έχω δίσκους 20 κ 22 εκ.υπαρχουν παιδιά που λένε ότι εκεί φτάνουν κ έχουν στο ενυδρείο τους,καλύτερα να μιλήσουν αυτοί.

Αυτη η συζητηση περι ποντων παντα δημιουργει θεματα γενικος.....:hehe 

Βρε μιληστε ελευθερα!!!!

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 233
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βρε ελεύθερα μιλάω Κ ούτε υπονοισα κατι. Περιμένω κ εγώ τις απαντήσεις.απλα αν γίνεται να μιλήσουν παιδιά που το έχουν κάνει κ οχι τους το είπαμε κ επίσης να είναι οι 7 στους 10 ,(20 εκ) οχι 2 στους 10.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι τοσο απλο το θεμα...

Να το παρουμε λιγο απο την αρχη....στην φυση υπάρχουν τα είδη: α) Symphysodon discus, Heckel, 1840 (Heckel Discus), β) Symphysodon aequifasciatus, Pellegrin, 1904 (Green Discus) και γ) Symphysodon haraldi  (Brown or Blue Discus). 

 

 

Symphysodon aequifasciatus

Ο ενήλικος Πράσινος Δίσκος έχει μέγεθος 9-10cm και πολύ σπάνια θα φτάσει τα 14cm στη φύση. 

 

Symphysodon discus 

Ο Heckel είναι κατά μέσο όρο ο μικρότερος από τα τρία είδη δίσκων. Το μέγεθος των ενήλικων ψαριών είναι περίπου 9cm και σπάνια ξεπερνά τα 12cm στη φύση.

 

Symphysodon haraldi

Το μέσο μέγεθός του στη φύση κυμαίνεται από 10-20cm. Μεγαλύτερα μεγέθη συναντάμε σπάνια αλλά ο Symphysodon haraldi μεγαλώνει σε μέγεθος περισσότερο από τα άλλα δύο είδη .

 

Τωρα βλεπωντας το αρχικο γεννος απο οπου προερχονται οι δισκοι εκτροφης εγω καταλαβαινω δυο κυριως πραγματα αναλογα με τις διασταυρωσεις. Πρωτων δεν εχουν ολοι οι δισκοι το ιδιο τελικο μεγεθος ανεξαρτητα της διατροφης και δευτερων ακομη και μεταξυ αδερφων δεν εχουν παλι το ιδιο αποτελεσμα μεγεθους. Οποτε καπου πιστευω το θεμα της διαστασεις ειναι κατι πολυ σχετικο και ειναι ανεξαρτητη στην τελικη καθαρα απο θεμα διατροφης.

 

Link to comment
Share on other sites

Πάνω στο θέμα αυτό (χωρίς εμπειρία στους δίσκους) βάση λογικής και σύγκρισης με όλα τα ζωντανά, από μεγάλα θηλαστικά έως και μικρότερα γάτες σκύλοι , ακόμα και αδέρφια δεν έχουν το ίδιο μέγεθος-βάρος. πόσο μάλλον όταν μιλάμε για 3 διαφορετικά γέννοι . Από κει και πέρα όμως γνωρίζουμε πως οι συνθήκες διαβίωσης επιδρούν αρνητικά η θετικά στο να φτάσουν ή και να περάσουν κάποιες φορές το μέγιστο γονιδιακά  μέγεθος-βάρος . Πιστεύω πως το θέμα διατροφής είναι αν όχι το πιο σημαντικό από τα πιο σημαντικά .

Για χομπύστες οι οποίοι δεν έχουν σκοπό να κατεβάσουν τα ψάρια τους σε διαγωνισμούς δεν βρίσκω λόγο να μπουν σε διαδικασία να σκέφτονται τόσο πολύ το μέγεθος (ταΐζοντας ορμόνες και τροφές που τα ψάρια  πραγματικά δεν έχουν ανάγκη για να είναι υγιείς). Για παράδειγμα η καρδιά..... Απ ότι έχω διαβάσει γιατί δεν είμαι επιστήμονας τα σαρκοφάγα ψάρια έχουν πολύ μικρό έντερο ενώ το έντερο των φυτοφάγων είναι ,κάποιες φορές το μέγεθός τους. Ο δίσκος στην φάση που έχει αναπτυχθεί πλήρως έχει έντερο 1,μιση φορά το μέγεθός του περίπου. Που σημαίνει πως χρειάζεται μια διατροφή με ελάχιστες πρωτεΐνες, φυτικά στοιχεία , υδατάνθρακες και λιπαρά.  Η καρδιά περιέχει κυρίως πρωτεΐνη καθόλου υδατάνθρακες και κάποια ελάχιστα ζωικά λιπαρά  (τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτα ).Με το παραπάνω καταλαβαίνω πως εάν τα ψάρια τρώνε τις τροφές που τους προσφέρουμε οι οποίες είναι πλήρεις για τις ανάγκες τους δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνουμε τα ίδια, το ενυδρείο αλλά και τον χρόνο μας (καθαρίζοντάς το ). 

Υ.Γ. Καρδιά ξεκίνησαν να δίνουν στους άγριους δίσκους τα πρώτα χρόνια στην αιχμαλωσία γιατί δεν ήταν δεκτικοί σε άλλες τροφές εμπορίου και δεν έβρισκαν εναλλακτική για να τους κρατήσουν ταϊσμένους....  

Τα παραπάνω είναι η άποψή μου από διάβασμα και όχι από προσωπική εμπειρία. Αυτοί που έχουν ζήσει μεγαλώνοντας και διατειρώντας τα ψάρια θα έχουν σίγουρα μια πιο εμπεριστατομένη άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Pitsiovic η διατροφή των δίσκων εκτροφής σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο ειδικά για την καλή υγεία τους την πρόληψη παθήσεων και την σωστή ανάπτυξη του σκελετού και της μυϊκής μάζας.

Από την άλλη αν σκεφτούμε τους άγριους εκεί βλέπουμε πως βασική τους διατροφή είναι κυρίως οργανικά ιζήματα. Σε δευτερεύουσα  ποσότητα υλικά όπως φυτά, λουλούδια, φρούτα, σπόρους, φύλλα, φύκι και μικροφύκη και τέλος σε μικρότερο βαθμό ακόμη υδρόβια και επίγεια ασπόνδυλα και δενδρόβια αρθρόποδα. Όπως θα παρατηρήσουμε η καθαρή πρωτεΐνη δεν είναι πάνω από 20 με 35% ανάλογα το είδος, τις εποχές και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς τους βιότοπους.

 

Δεν γράφω τα παρακάτω για να κρίνω πρακτικές διαφόρων φίλων του συγκεκριμένου ψαριού αλλά απλά πληροφοριακά και ενημερωτικά έτσι ώστε ο κάθε ένας μετά να είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του.

Οι πληροφορίες είναι από κορυφαίες εταιρίες του χώρου διατροφής των ψαριών μας που σκόπιμα δεν επιλέγουν κάποιες τροφές που θεωρούνται εκτός του διαιτολογίου των υδρόβιων οργανισμών, όπως είναι η καρδιά οποιουδήποτε θερμόαιμου ζώου.

Η μονότονη και λανθασμένη διατροφή  ακατάλληλων συστατικών τροφή οδηγεί σε ελλείψεις και φυσιολογικά προβλήματα.

Τέτοια τροφή μπορεί μόνο να χωνευτεί μερικώς, προκαλώντας ανεπιθύμητη μόλυνση και του νερού. Επιπλέον, υπάρχει και το πρόβλημα ότι τα ψάρια από την μια παχαίνουν τρώγοντας παχυντική τροφή και από την άλλη δεν λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά όπως βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα και λιπαρά οξέα ωμέγα.

Τα ψάρια προσλαμβάνουν επισης μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία και από το νερό μέσω της επιδερμίδας και των βραγχίων τους. Οπότε και  το ισορροπημένο επίπεδο μεταλλικών στοιχείων καθώς και ο συνδυασμός ιωδίου και μαγνησίου με τις σημαντικές βιταμίνες π.χ. βιταμίνη D3 για την σκελετική ανάπτυξη προλαμβάνουν ελλείψεις – π.χ. σε περίπτωση χρήσης απιονισμένου (R/O) νερού. Τα ψάρια έτσι προστατεύονται αποτελεσματικά κατά των μη γενετικά προκαλούμενων δυσπλασιών (πιο συχνά των βραγχίων και των πτερυγίων). Επαρκής παροχή μεταλλικών στοιχείων και τροφής πλούσιας σε βιταμίνες είναι κριτικής σημασίας ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Προβλήματα εκδηλώνονται με μορφές όπως πάχυνση συκωτιού, φλεγμονές του εντερικού και σχετιζόμενες με αυτές ασθένειες. Πολλές παραδοσιακές ζωντανές τροφές ταΐσματος, ή ακατέργαστες πρώτες ύλες (π.χ. καρδιά βοδινού) αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των ψαριών. Τα πρώτα συνήθως μεταδίδουν συχνά επικίνδυνα παθογόνα, ενώ τα δεύτερα είναι πλήρως ακατάλληλα για το πεπτικό σύστημα των περισσοτέρων ψαριών λόγω της σύνθεσής τους.

Πολλοί εξειδικευμένοι εκτροφείς και χομπίστες μπαίνουν στον κόπο να προσφέρουν σύμφωνα με την άποψή τους την  βέλτιστη παροχή τροφής. Οι δίσκοι φυσικά και αρέσκονται στην κατανάλωση φρέσκου κρέατος και βάζουν βάρος ταχύτατα με την διατροφή αυτή που περιέχει αρκετά λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά με ποιο κόστος...

Η φύση έχει ορίσει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε ο οργανισμός ενός ζώου και η κατάλληλη γι αυτό διατροφή να βρίσκονται σε αρμονία.

Ο μεταβολισμός του συγκεκριμένου είδους ψαριών έχει επίσης προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες διατροφικές πηγές δια μέσω της εξέλιξης, και μόνο αυτές μπορούν βέλτιστα να χωνευτούν. Δεν έχει σημασία το πόσο πεινασμένος είναι ο δίσκος στην φύση, αλλά μάλλον δεν θα έχει την δυνατότητα να σκοτώσει μια αγελάδα και να φάει την καρδιά της. Το κρέας των θερμόαιμων ζώων της ξηράς είναι πλήρως ακατάλληλο για την διατροφή των ψαριών. Τα ψάρια απαιτούν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ακόρεστα λιπαρά οξέα( ω) , όπως συμβαίνει κατά αποκλειστικότητα στους υδρόβιους οργανισμούς.

Τα κόκκινα κρέατα εχουν Κορεσμένα λιπαρά!!

Επιπλέον, η σύσταση των βιταμινών του κρέατος των θερμόαιμων ζώων είναι ακατάλληλη για τα ψάρια. Δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα ορισμένων αμινοξέων. Απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία για την ισορροπημένη διατροφή των ψαριών απουσιάζουν και αυτά. Ακόμα, έχει αποδειχθεί πως η αδυναμία πέψης ορισμένων ουσιών μπορεί να προκαλέσει ειλεό στους δίσκους.

Άρα η καρδιά βοδινού ή κρέας από οποιοδήποτε θερμόαιμο ζώο (συμπεριλαμβανομένων και των πουλερικών) δεν μπορεί να διασφαλίσει την συνεχή παροχή στα ψάρια των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, ακόμα και το περιστασιακό τάισμα με καρδιά εμπεριέχει

ορισμένους κινδύνους, καθώς το κρέας είναι ακατάλληλο για το σώμα των ψαριών και υποστηρίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που δεν ανήκουν στην φυσική εντερική χλωρίδα των ψαριών. Αυτά μπορούν σταδιακά να ανταγωνιστούν και να εξαλείψουν την υγιή εντερική χλωρίδα, κάνοντας έτσι το εντερικό σύστημα ευπρόσβλητο στα παθογόνα (π.χ. flagellates).

Πέραν των άμεσων αυτών συνεπειών για τα ψάρια και τον κίνδυνο προσβολής με παθογόνα που δεν θα πρέπει να υποτιμάται, η σημαντική

μόλυνση του νερού ταΐζοντας ωμό κρέας και κατεψυγμένες τροφές θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα ψάρια παραμένει άπεπτο στο νερό, όπου και αυξάνει τρομερά την οργανική μόλυνση. Τα μίγματα τροφής για δίσκους και άλλα ψάρια που παρασκευάζουν οι χομπίστες, συχνά αυτοσχεδιάζοντας ή ακολουθώντας προφορικές συμβουλές που δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένες γνώσεις, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες τροφές.

 

Περι Εξειδικευμένων τροφων:

Οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες είναι ισορροπημένοι ανάλογα με τις ομάδες ψαριών που απευθύνονται, πέπτονται πλήρως και δεν επιβαρύνουν κατά συνέπεια το νερό άσκοπα. Τα λίπη στις τροφές περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό ακόρεστων λιπαρών οξέων και έχουν πολύ χαμηλό σημείο τήξης (ευκολότερα αξιοποιούμενο από τα ψυχρόαιμα ζώα).

Εξασφαλίζουνε την σωστή ανάπτυξη, έχουμε  λαμπερά χρώματα και αυξημένη γονιμότητα. Τα ψάρια ταΐζονται άριστα χωρίς υπερβολές. Η ανάπτυξη είναι ομοιόμορφη και επιτρέπει το χτίσιμο του σωστού σκελετού. Η υγιής εντερική χλωρίδα ενισχύεται, και το ανοσοποιητικό δυναμώνει από τα προσεκτικά επιλεγμένα φυσικά συστατικά.

Οπότε, ισορροπημένη διατροφή με χρήση  τροφών  επιλεγμένες ειδικά για τις ανάγκες των ψαριών με υψηλό ποσοστό πολύτιμων ακόρεστων λιπαρών οξέων (ειδικότερα Ω) και την  ιδανική περιεκτικότητα πρωτεϊνών μας βοηθούν σε μια υγιής και λιγότερο επικίνδυνη ανάπτυξη. Υπάρχουν τόσες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν χωρίς υπερβολές οπως και να εχει.

Που είναι οι δισκαδες ΟΕΟ;;;;

Δεν δαγκωνουμε!! :bigemo_harabe_net-171:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

"Που είναι οι δισκαδες ΟΕΟ;;;;"

 

Κοίτα που παραδόξως... έχουμε την ίδια απορία!!!!!  :hehe

Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος diskus fan έγραψε:

"Που είναι οι δισκαδες ΟΕΟ;;;;"

 

Κοίτα που παραδόξως... έχουμε την ίδια απορία!!!!!  :hehe

Καλως τονε κι ας αργησες...... :)

Και εσυ δισκοπαθεις εισαι ξερεις......... και θα μπορουσες να δωσεις τα φωτα σου απο την εμπειρια που εχεις με αυτο το ψαρι και τις πρακτικες που ακολουθεις περι των ζητηματων που τεθηκαν.

 

Την καλημερα μου σε ολη την παρεα!!

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας 

 

Από εξοπλισμό είμαι έτοιμος ,το μόνο που έχει μείνει είναι ένας controller θερμοκρασίας που θα τον πάρω κατά τον Σεπτέμβριο. Το ενυδρείο συνεχίζει να στρώνει...με την αμμωνία σήμερα να έχει φτάσει σχεδόν στο 1 mg/l.Επίσης κάποιες ρίζες άρχισαν να βυθίζονται για τις υπόλοιπες υπομονή.

Θα ήθελα απόψεις σχετικά με το sump (που μιλήσαμε και πιο πάνω) και συγκεκριμένα για το πρώτο διαμέρισμα. Υπάρχουν 2 λύσεις:

1)κάλτσα στο σωλήνα που έρχεται από το ενυδρείο και ακριβώς από κάτω βιολογικό υλικό χωρίς καθόλου σφουγγάρια.

+ το βιολογικό υλικό που θα μπεί στο συγκεκριμένο σημείο θα δουλεύει πάρα πολύ καλά λόγο οξυγόνου και ροής .

- Δεν ξέρω εάν θα μπορέσει να δουλέψει και να κρατήσει η κάλτσα όλο το μηχανικό καθαρισμό και κάθε πότε θα θέλει καθάρισμα για να μην μπουκώνει.

2) χωρίς κάλτσα . Το νερό έρχεται στο διαμέρισμα ακριβως κάτω από το σωλήνα σφουγγάρι με χοντρά μάτια. Και επίσης κάθετα εκεί που υπερχειλίζει το πρώτο διαμέρισμα να μπούν με την σειρά σφουγγάρι με χοντρά μάτια,μια στρώση υαλοβάμβακας  σφουγγάρι με λεπτά μάτια και τέλος άλλη μια στρώση υαλοβάμβακας . *φώτο

+ Πιο εύκολο καθάρισμα (αλλαγή υαλοβάμβακα και πλύσιμο σφουγγάρια σε νερό ενυδρείου). Απλά δεν ξέρω εάν τα σφουγγάρια πρέπει να πλένονται 1 φορά την εβδομάδα ή σε μεγαλύτερο διάστημα.

- Έχω ακούσει πως τα σφουγγάρια κρατάν νιτρικά φωσφορικά.

**όλο το άλλο sump όπως είπαμε έχει βιολογικό υλικό.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν τα βακτήρια χρειάζονται φωτισμό.(εάν θα χρειαστώ φως στο sump με λίγα λόγια.)?

*

 

 

 

IMG_20180428_150937.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε μου...... προσωπικα χρησημοποιω παντα σφουγγαρια για να μην εχω την μπιχλα να κυκλοφορει στο κυριως ενυδρειο η να μαζευει υπερβολικη λασπη το βιολογικο υλικο. Η λυση με μονο μαλλι θεωρω πως μπορει να μπουκωνει γρηγορα και μετα το νερο περνα αφιλτραριστο σε καποια φαση απο οπου μπορει να βρει διεξοδο. Χρησημοποιω και εγω καλτσα στην εισοδο του σαμπ αλλα περαν απο καποια ποσοτητα λασπης κυριως συγκρατη αμμο ξυλακια φυτα σαλιγκαρια και καμια φορα κανενα μικροψαρο..... οπως θα ειδες στο σχεδιακι που σου εστειλα αρχικος, το νερο πεφτει στο πρωτο διαμερισμα και εκει καθιζανει ενα ποσοστο λασπης λογο βαρυτητας ενω καποια ληποι λογω ανωσης μενουν στην επιφανεια του νερου μια που το νερο περνα απο την κατω μερια....μετα περνα απο τα σφουγγαρια με ροη απο κατω προς τα πανω. Με αυτο τον τροπο τα σφουγγαρια μενουν καθαρα και δεν μαζευουν ιδιαιτερη μπιχλα ουτε ποτε μπουκωνουν. Στο διαμερισμα με το βιολογικο wet dry system εκει μενει  μια ψιλουρα που παλι λογο καθιζισεις μενει στον πατο με την βιοβατα στο τελος να καθαριζει τα ποιο ψιλα σαν τελικο σταδιο μηχανικης φιλτρανσης. Προσωπικα στο σαμπ σου θα εκανα μια ψιλομετατροπη κολλωντας ενα τζαμακι στο πρωτο μεγαλο διαμερισμα ετσι ωστε να βαλεις τα σφουγγαρια με το νερο να περνα απο κατω προς τα πανω. Οσο για τα νιτρικα σε σχεση με τα σφουγγαρια λογικο ειναι να εχεις καμποσα νιτρικα μια που πρωτων λειτουργουν σαν επιπλεον βιολογικο υλικο και δευτερων εαν δεν καθαριζονται ειδικα στις περιπτωσεις που η ροη ειναι απο πανω προς τα κατω μαζεουν ολη την μπιχλα χωρις την καθιζιση και τοτε μονο η αλλαγη νερου δεν φτανει μια που η λασπη που εχουν τα σφουγγαρια διαλυετε παλι στο φρεσκο νερο που θα περασει. Σε αυτη την περιπτωση η συντηρηση τους πρεπει να ειναι ποιο τακτικη ενω στην δικια μου περιπτωση απλα τα βγαζω και σιφωναρω την λασπη απο τον πατο του σαμπ οποτε κανω αλλαγη νερου εαν θελω. Τα βακτηρια δεν θελουν φωτισμο αλλιως τα κεραμικα θα γεμισουν αλγες. Στην περιπτωση του κερατοφυλλου βαζουμε φωτισμο αλλα σε αλλο διαμερισμα.

Link to comment
Share on other sites

πριν 18 ώρες, το μέλος Rik έγραψε:

Καλησπερα φιλε μου...... προσωπικα χρησημοποιω παντα σφουγγαρια για να μην εχω την μπιχλα να κυκλοφορει στο κυριως ενυδρειο η να μαζευει υπερβολικη λασπη το βιολογικο υλικο. Η λυση με μονο μαλλι θεωρω πως μπορει να μπουκωνει γρηγορα και μετα το νερο περνα αφιλτραριστο σε καποια φαση απο οπου μπορει να βρει διεξοδο. Χρησημοποιω και εγω καλτσα στην εισοδο του σαμπ αλλα περαν απο καποια ποσοτητα λασπης κυριως συγκρατη αμμο ξυλακια φυτα σαλιγκαρια και καμια φορα κανενα μικροψαρο..... Λες να βάλω και την κάλτσα...? πιστέυω θα είναι άχρηστη αφού το νερό πέφτει σε ένα διαμέρισμα που υπερχειλίζει και επίσης θα έχει τα σφουγγάρια και το υαλοβάμβακα....(Δεν νομίζω να μπορεί να περάσει λάσπη στα επόμενα διαμερίσματα) Απλά 1 φορά την εβδομάδα θα καθαρίζω καλά τα σφουγγάρια για να μην μαζεύουν μπίχλα, νιτρικα κτλ. οπως θα ειδες στο σχεδιακι που σου εστειλα αρχικος, το νερο πεφτει στο πρωτο διαμερισμα και εκει καθιζανει ενα ποσοστο λασπης λογο βαρυτητας ενω καποια ληποι λογω ανωσης μενουν στην επιφανεια του νερου μια που το νερο περνα απο την κατω μερια....μετα περνα απο τα σφουγγαρια με ροη απο κατω προς τα πανω. Με αυτο τον τροπο τα σφουγγαρια μενουν καθαρα και δεν μαζευουν ιδιαιτερη μπιχλα ουτε ποτε μπουκωνουν. Στο διαμερισμα με το βιολογικο wet dry system εκει μενει  μια ψιλουρα που παλι λογο καθιζισεις μενει στον πατο με την βιοβατα στο τελος να καθαριζει τα ποιο ψιλα σαν τελικο σταδιο μηχανικης φιλτρανσης. Προσωπικα στο σαμπ σου θα εκανα μια ψιλομετατροπη κολλωντας ενα τζαμακι στο πρωτο μεγαλο διαμερισμα ετσι ωστε να βαλεις τα σφουγγαρια με το νερο να περνα απο κατω προς τα πανω. Οσο για τα νιτρικα σε σχεση με τα σφουγγαρια λογικο ειναι να εχεις καμποσα νιτρικα μια που πρωτων λειτουργουν σαν επιπλεον βιολογικο υλικο και δευτερων εαν δεν καθαριζονται ειδικα στις περιπτωσεις που η ροη ειναι απο πανω προς τα κατω μαζεουν ολη την μπιχλα χωρις την καθιζιση και τοτε μονο η αλλαγη νερου δεν φτανει μια που η λασπη που εχουν τα σφουγγαρια διαλυετε παλι στο φρεσκο νερο που θα περασει. Σε αυτη την περιπτωση η συντηρηση τους πρεπει να ειναι ποιο τακτικη ενω στην δικια μου περιπτωση απλα τα βγαζω και σιφωναρω την λασπη απο τον πατο του σαμπ οποτε κανω αλλαγη νερου εαν θελω. Όπως είπα και πιο πάνω 1 φορά την εβδομάδα σκέφτομαι να τα βγάζω για πλύσιμο

( το πλύσιμο να γίνεται με νερό ενυδρείου ή με καυτό νερό για να μην προλαβαίνουν να πιάσουν βιολογία?) και συφωνάρισμα το πρώτο διαμέρισμα και την άμμο από το ενυδρείο (μισό κομμάτι κάθε εβδομάδα)Τα βακτηρια δεν θελουν φωτισμο αλλιως τα κεραμικα θα γεμισουν αλγες. Στην περιπτωση του κερατοφυλλου βαζουμε φωτισμο αλλα σε αλλο διαμερισμα. Κατανοητό και thnaks για την συμβουλή

***

Το στρώσιμο συνεχίζει και πάει μια χαρά . Μια βδομάδα σήμερα και οι μετρήσεις είναι

Αμμωνία <0,5 mg/l 

NO2 0,5 mg/l

NO3 2 mg/l

Μου φαίνεται περίεργο που μειώθηκε η αμμωνία χωρίς να κάνει peak, αλλά πιστεύω πως είναι από τα βακτήρια που έριξα. Γι αυτό υπάρχουν από τώρα και μετρήσιμα νιτρώδη, νιτρικά. Σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Η καλτσα δεν ειναι απαραιτητη ντε και καλα...τα σφουγγαρια εαν δεν ταιζεις ζωντανες η κατεψυγμενες τροφες με ενα καλο ξεβγαλμα θα εισαι οκ....τον πρωτο μηνα μην τα καθαρισεις πολυ....αστα να πιασουν βιολογια. Η νιτροποιητικη βιολογια ειναι συμμαχος μας... τα παθογονα δεν θελουμε. Το ενυδρειο δεν ηταν παρθενο και ολο και καποια βιολογια θα ειχε στις επιφανειες του η στον εξοπλισμο που χρησημοποιουσες και χρησημοποιεις παλι τωρα...τα βακτηρια που εριξες βοηθουν αλλα θα στρωσει ποιο γρηγορα το ενυδρειο σου οπως και να εχει αφου ετρεχε και ας ηταν θαλασσινο. Τριψε περισσοτερο φυλλαρακι κοκκινο... μην βαζεις κατεψυγμενη τροφη.

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Κατεψυγμένη βάζω έναν κύβο μέσα σε καλσόν μια φορά την εβδομάδα και την βγάζω μετά από 2 μέρες. Δεν μένουν κομμάτια μέσα στο νερό. Γιατί όχι? και φιλαράκι το κάνω σκόνη και το ρίχνω μια πρέζα κάθε μέρα. Έκανα και κάποιες μετρήσεις σε νερό βρύσης , όσμωσης και πρόφιλτρα . Μου κάνει εντύπωση που το νερό από τα πρόφιλτρα βγαίνει πιο "σκληρό". Είναι λογικό?

Νερό βρύσης PH8 ,GH 12, KH 10 TDS 243,

Νερό πρόφιλτρων PH 8, GH 16, KH 11 TDS 264.

Όσμωση PH - , GH/KH 0 , TDS 005 .. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας

 

Σήμερα λόγο του ότι δεν είχα δουλειά έκατσα και έπαιξα με τις ρίζες.......Εξαρχής είχα σκεφτεί το aquascape κάπως έτσι. Από την μια μεριά να ξεκινάν να κατεβαίνουν οι ρίζες μέχρι την μέση και από την άλλη ελεύθερο χώρο για κολύμπι .

Ελπίζω να αρέσει στα ψάρια αλλά και σε εσάς!!! Αργότερα σκέφτομαι για κανένα εύκολο φυτό, να ομορφύνει λίγο ακόμα.  

Περιμένω προτάσεις παρατηρήσεις ιδέες!!

 

IMG_20180430_151914.jpg

IMG_20180430_151929.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 27/4/2018 at 9:04 ΠΜ, το μέλος Rik έγραψε:

Καλως τονε κι ας αργησες...... :)

Και εσυ δισκοπαθεις εισαι ξερεις......... και θα μπορουσες να δωσεις τα φωτα σου απο την εμπειρια που εχεις με αυτο το ψαρι και τις πρακτικες που ακολουθεις περι των ζητηματων που τεθηκαν.

 

Την καλημερα μου σε ολη την παρεα!!

 

Καλά εσείς που γνωρίζεται ως νέοι τους υπολογιστές και  το διαδίκτυο... είναι δυνατόν να ΜΗΝ γνωρίζετε ότι υπάρχει ορθογραφία και και αυτόματη διόρθωση;

Για την έλλειψη συντακτικού, σημείων στίξεως κλπ. ας ΜΗΝ το κάνω "θέμα"... απλά θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι... πως γράφετε, στις εξετάσεις.

ΝΑΙ... εγώ μπορώ να πω ότι είμαι δισκοπαθής... και μάλιστα αποδεδειγμένα. 

Όταν αναλαμβάνουν να "μοιράσουν" γνώση οι έμπειροι στο διάβασμα... εγώ πλέον απλά προτιμώ να κάθομαι την "άκρη" μου. Κάποιοι άλλοι βαρέθηκαν να κάνουν κι αυτό... και απομακρύνθηκαν τελείως.-  :)

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου discus fan  

 

Αφού σχολίασες και διόρθωσες τον RIK περιμένω και για τα δικά μου 2 τελευταία post . Απόψεις προτάσεις και διορθώσεις ...

Link to comment
Share on other sites

Έχουν "βουλιάξει"... κανονικά οι ρίζες;

ΑΝ ΝΑΙ... Κάνε σε πρώτη φάση τις πίσω ρίζες... να κατέβουν λίγο πιο χαμηλά.- ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παλι μας φωτισες με τις ατελιωτες πληροφοριες..... τωρα το εριξες στην ορθογραφια και στο συντακτικο λες και θα γραψουμε καμια διατρηβη η θα εξεταστουμε σε κανενα μαθημα..... ως συνηθως απαντησεις αλλα discus fun.... δηλαδη αποφευγοντας την ουσια......τεσπα η πληροφορια για τα ξυλα παντως ειναι μεγιστης  αξιας ενος εμπειρου δισκα στην πραξη.... αυτο το εμπεδωσαμε.

Link to comment
Share on other sites

On 30/4/2018 at 12:57 ΠΜ, το μέλος pitsiovic έγραψε:

Κατεψυγμένη βάζω έναν κύβο μέσα σε καλσόν μια φορά την εβδομάδα και την βγάζω μετά από 2 μέρες. Δεν μένουν κομμάτια μέσα στο νερό. Γιατί όχι? και φιλαράκι το κάνω σκόνη και το ρίχνω μια πρέζα κάθε μέρα. Έκανα και κάποιες μετρήσεις σε νερό βρύσης , όσμωσης και πρόφιλτρα . Μου κάνει εντύπωση που το νερό από τα πρόφιλτρα βγαίνει πιο "σκληρό". Είναι λογικό?

Νερό βρύσης PH8 ,GH 12, KH 10 TDS 243,

Νερό πρόφιλτρων PH 8, GH 16, KH 11 TDS 264.

Όσμωση PH - , GH/KH 0 , TDS 005 .. 

Riκ αν θες πες μου την αποψή σου για το παραπάνω αλλά και για το στήσιμο.... 

Link to comment
Share on other sites

On ‎1‎/‎5‎/‎2018 at 12:25 ΠΜ, το μέλος diskus fan έγραψε:

 

Καλά εσείς που γνωρίζετΕ ως νέοι τους υπολογιστές και  το διαδίκτυο... είναι δυνατόν να ΜΗΝ γνωρίζετε ότι υπάρχει ορθογραφία και και αυτόματη διόρθωση;

Για την έλλειψη συντακτικού, σημείων στίξεως κλπ. ας ΜΗΝ το κάνω "θέμα"... απλά θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι... πως γράφετε, στις εξετάσεις.

ΝΑΙ... εγώ μπορώ να πω ότι είμαι δισκοπαθής... και μάλιστα αποδεδειγμένα. 

Όταν αναλαμβάνουν να "μοιράσουν" γνώση οι έμπειροι στο διάβασμα... εγώ πλέον απλά προτιμώ να κάθομαι την "άκρη" μου. Κάποιοι άλλοι βαρέθηκαν να κάνουν κι αυτό... και απομακρύνθηκαν τελείως.-  :)

Άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε (όλοι μας)

 

Προτιμώ έναν ανορθόγραφο ενυδρειόφιλο με διάθεση & γνώσεις για να βοηθήσει, παρά έναν γραμματιζούμενο που δεν ξέρει που πάνε τα "4"...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 1/5/2018 at 12:25 ΠΜ, το μέλος diskus fan έγραψε:

 

Καλά εσείς που γνωρίζεται ως νέοι τους υπολογιστές και  το διαδίκτυο... είναι δυνατόν να ΜΗΝ γνωρίζετε ότι υπάρχει ορθογραφία και και αυτόματη διόρθωση;

Για την έλλειψη συντακτικού, σημείων στίξεως κλπ. ας ΜΗΝ το κάνω "θέμα"... απλά θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι... πως γράφετε, στις εξετάσεις.

ΝΑΙ... εγώ μπορώ να πω ότι είμαι δισκοπαθής... και μάλιστα αποδεδειγμένα. 

Όταν αναλαμβάνουν να "μοιράσουν" γνώση οι έμπειροι στο διάβασμα... εγώ πλέον απλά προτιμώ να κάθομαι την "άκρη" μου. Κάποιοι άλλοι βαρέθηκαν να κάνουν κι αυτό... και απομακρύνθηκαν τελείως.-  :)

...τότε εμείς στον γραπτό λόγο δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε καθότι κάνω λάθει μακράν πέραν του φιλολογικού. :) 

Η τελευταία πρόταση σου όμως έχει βαθύ νόημα και δεν ξέρω αν σου βγήκε κατά λάθος ή την σκέφτηκες καλά, αλλά αυτό που έγραψες είναι που δεν αφήνει το χόμπι να πάει μπροστά όχι στους δίσκους αλλά γενικά σε όλους τους τομής.

Link to comment
Share on other sites

On 4/30/2018 at 12:57 ΠΜ, το μέλος pitsiovic έγραψε:

Κατεψυγμένη βάζω έναν κύβο μέσα σε καλσόν μια φορά την εβδομάδα και την βγάζω μετά από 2 μέρες. Δεν μένουν κομμάτια μέσα στο νερό. Γιατί όχι? και φιλαράκι το κάνω σκόνη και το ρίχνω μια πρέζα κάθε μέρα. Έκανα και κάποιες μετρήσεις σε νερό βρύσης , όσμωσης και πρόφιλτρα . Μου κάνει εντύπωση που το νερό από τα πρόφιλτρα βγαίνει πιο "σκληρό". Είναι λογικό?

Νερό βρύσης PH8 ,GH 12, KH 10 TDS 243,

Νερό πρόφιλτρων PH 8, GH 16, KH 11 TDS 264.

Όσμωση PH - , GH/KH 0 , TDS 005 .. 

Φιλε να πω κατα αρχας πως τα ξυλα σου ειναι πολυ ωραια και απο την στιγμη που πατανε κατω λιγο δυσκολο να χαμηλωσουν κι αλλο εκτος αν τα αλλαξεις καπως διαταξη.... οπως και να εχει μην σε απασχολη και παραπανω. Οι επαγγελματιες εκτροφης δεν εχουν ουτε ενα κολυμπηθρόξυλο μεσα οποτε......

Οσο για την κατεψυγμενη απλα θα την απεφευγα για τα παθογονα και τους μυκητες. Τελος για το νερο προφιλτρων λυσε μου μια απορια..... την μετρηση την κανεις απο το νερο του ενυδρειου η κατευθειαν απο το φιλτρο;;

Link to comment
Share on other sites

Η μέτρηση έγινε κατευθείαν από την ΑΟ. Η μία από την έξοδο με το καθαρό νερο και η άλλη από την αποχέτευση (το νερό που δεν περνάει από την μεμβράνη αλλά μόνο από τα πρόφιλτρα) .

Σήμερα έκανα μέτρηση από το ενυδρείο .;Eχει γεμίσει με νερό βρύσης και αυτή την εβδομάδα στην αναπλήρωση έχω βάλει νερό από ΑΟ για να πέσουν λίγο τιμές GH,KH ,TDS και PH.

Θέλω πριν μπουν τα ψάρια να έχω το PH στο 7,5 και το GH 7-8. (Εκεί κοντά είναι τα νερά των pet shop που θα πάρω τα ψάρια)

PH 8

Αμμωνία 0

ΝΟ2 0,5

ΝΟ3 5

GH 12

KH 10

TDS 270

Link to comment
Share on other sites

Το tbs πολύ δεν Είναι??νομίζω γράφεις 270.

Link to comment
Share on other sites

Τόσο γράφω , τόσο είναι. 

Σκέψου ότι από την βρύση βγαίνει 243. Δεν είναι λογικό να αυξηθεί με τα επιπρόσθετα που υπάρχουν μέσα στο ενυδρειό ? Τανίνη, βακτήρια άλατα από τον κύκλο του αζώτου κτλ???

Link to comment
Share on other sites

Βρε είσαι σίγουρος????εγώ μόνο από προφιλτρα μετράω 170 μαχ. Μια φορά μέτρησα 300 όταν είχα βάλει αλάτι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...