Jump to content

Πως να επιλέξω το σωστό υπόστρωμα, φυτά & φίλτρο.

Recommended Posts

πριν 49 λεπτά, το μέλος lth έγραψε:

Εγω :-)
Diy υπερυψωμένο σαμπακι,αν εννοεις τέτοιου ειδους κατασκευή...

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μια φωτογραφία θα με διαφώτιζε άμα σου είναι εύκολο.
Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου, και τι χρησιμοποιείς για αντλία ?

• Like 1

Έκανα το τεστ ph της Sera υγρής μορφής. 
Το αποτέλεσμα του χρώματος είναι κάπου ανάμεσα από 7 με 7.5 δεν μπορώ να πω με ακρίβεια. Το έκανα 3 φορές.
Δυστυχώς το σάπιο pet shop της γειτονίας μου δεν είχε τεστ γενικής σκληρότητας gH και πήρα μόνο το τεστ για πεχά. Αύριο θα πάω αλλού να πάρω τέστ σκληρότητας.
Μετά από εκτεταμένη έρευνα και κάψιμο στις κόρες των ματιών μου μιας και διαβάζω για ενυδρεία, εξοπλισμό, ψάρια, φυτά, υποστρώματα, φωτισμούς και ο,τι άλλο από τις 8-9 που θα γυρίσω σπίτι μέχρι τις 4-5 τα ξημερώματα, έβγαλα ένα συμπέρασμα κι αποφάσισα [και θέλω την γνώμη σας πάνω σε αυτό]:

Το pH τεστ μου έδειξε ότι το pH είναι σε φυσιολογικά περίπου επίπεδα
Χωρίς να έχω κάνει το τεστ σκληρότητας γνωρίζω ότι το νερό της Λευκάδας είναι σκληρό και το γνωρίζω πρακτικά, όχι θεωρητικά (π.χ. 1)Είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί σαπουνάδα όταν πλένομαι με το νερό της πόλης μου, 2)τσούζουν τα μάτια μου όταν νύβομαι το πρωί) αν και αύριο που θα κάνω το τεστ αν βρω σε άλλο πετσοπ θα διαλευκανθούν όλα.

Καταλήγω χωρίς να κουράσω άλλο, ότι το ιδανικότερο pH που έχω διαβάσει ότι θέλουν τα ψάρια μου είναι το 7.
Το pH test μου έβγαλε 7 με 7.5
Στο ενυδρείο μου θα μπει και ξύλο που θα κατεβάσει την σκληρότητα, (έτσι δεν είναι?). (Έχει κανείς πληροφορίες η κάνα βίντεο κατά πόσο επηρεάζει το ξύλο την σκληρότητα και ανα πόσα λίτρα???)

Αυτό συνεπάγεται ότι από την στιγμή που το ξύλο θα μαλακώσει το νερό του ενυδρείου μου τότε, όταν θα κάνω pH τεστ στο ενυδρείο μου θα βρω μικρότερη τιμή απο το 7 με 7.5 που μετράω τώρα μιας και η σκληρότητα επηρεάζει το pH έτσι δεν είναι?
Σόρρυ ρε μάγκες αλλά όλα αυτά για να καταλήξω ότι αποφάσισα να βάλω υπόστρωμα Seachel Flourite, διότι απ΄οτι διάβασα από πολλές διαφορετικές πηγές είναι ότι:

Τονίζω δυο σημεία μόνο (δεν είναι λίστα με θετικά και αρνητικά)

1)Δεν χρειάζεται να το αλλάξω σε βάθος χρόνου.

2)Δεν επηρεάζει την χημεία του νερού μου, γιατί σκέφτομαι: [Θα μαλακώσει το νερό ήδη με το ξύλο, αν μαλακώσει κι άλλο με το υπόστρωμα και ρίξει κι άλλο το ph??] <---- ????

Όποιος έχει όρεξη και θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις του και να διορθώσει τον ειρμό της σκέψης εκεί που κάνω λάθος τον ευχαριστώ πολύ, η απορία μου κυρίως είναι η τελευταία ακριβώς από πάνω.

Έγινε επεξεργασία - Hustler

Mετρα τις σκληροτητες...

ή ρωτα καποιον που εχει ενυδρειο στην περιοχη σου.

Το ξυλο θα ριξει λιγο το ph , (Οχι ομως σκληροτητες) αλλα ειναι στην αρχη μονο.

Μια χαρα ειναι το seachem.

Το ενεργο υποστρωμα, θα μαλακωσει το νερο σου ( ριχνει λιγο kh, με αποτελεσμα χαμηλοτερο ph) , αλλα ετσι ζοριζεται κιολας και θα χρειαστει αλλαγη στον χρονο επάνω.

Για μαλακωμα του νερου η μόνη λυση ειναι Αο.... :)

Μην σε αγχωνει το ph του νερου, αλλα οι σκληροτητες...

Αναλογα με τι θα βάλεις....

Το ph μειωνεται με τον καιρο οταν δημιουργηθουν οργανικα στον βυθό.

Θα συμφωνισω με τον νικ..... τα οξεα θα σου ριξουν το ΡΗ σιγα σιγα αλλα η gh θελει αο. Το υποστρωμα που αναφερεις επιρεαζει την χημεια του νερου οπως και με τον καιρο θα χασει τις ιδιοτητες του οπως καθε εμπλουτισμενο υποστρωμα αλλωστε αλλα αυτο δεν ειναι κατι κακο αλλα σπλα φυσιολογικο. 

πριν 14 λεπτά, το μέλος nicpapa έγραψε:

Mετρα τις σκληροτητες...

ή ρωτα καποιον που εχει ενυδρειο στην περιοχη σου.

Το ξυλο θα ριξει λιγο το ph , (Οχι ομως σκληροτητες) αλλα ειναι στην αρχη μονο.

Μια χαρα ειναι το seachem.

Το ενεργο υποστρωμα, θα μαλακωσει το νερο σου ( ριχνει λιγο kh, με αποτελεσμα χαμηλοτερο ph) , αλλα ετσι ζοριζεται κιολας και θα χρειαστει αλλαγη στον χρονο επάνω.

Για μαλακωμα του νερου η μόνη λυση ειναι Αο.... :)

Μην σε αγχωνει το ph του νερου, αλλα οι σκληροτητες...

Αναλογα με τι θα βάλεις....

Το ph μειωνεται με τον καιρο οταν δημιουργηθουν οργανικα στον βυθό.

Αύριο θα ξέρω σκληρότητες, tiger barbs και red tailed black shark θα βάλω τελικά αντί για tiger barbs και convict, μιας και τα convict θα μου χαλάνε τα φυτά.
Είναι ανθεκτικά ψάρια τα tiger barbs και red tailed black shark?

Ποιο θα ήταν ένα ιδανικό αποτέλεσμα μέτρησης για τα ψάρια αυτά όσον αναφορά την σκληρότητα?

Μακρυα απο τα red tailed black .....

πριν 5 λεπτά, το μέλος Hustler έγραψε:

Αύριο θα ξέρω σκληρότητες, tiger barbs και red tailed black shark θα βάλω τελικά αντί για tiger barbs και convict, μιας και τα convict θα μου χαλάνε τα φυτά.
Είναι ανθεκτικά ψάρια τα tiger barbs και red tailed black shark?

Ποιο θα ήταν ένα ιδανικό αποτέλεσμα μέτρησης για τα ψάρια αυτά όσον αναφορά την σκληρότητα?

Δεν γνωριζω για τα ψαρια αυτα... δεν πολυασχολουμε με ψαρια εγω..

Θα σου πουν τα παιδια εδω μέσα.

Γιατι δεν πας σε καποιο μικρόσωμο ψαρι, κοπαδοψαρα  και μερικες γαριδουλες?

Όταν θα πάρεις το flurite θα το πλύνεις μέσα σε  ένα κουβά όσο καλύτερα μπορείς. Είναι πανβρώμικο (το μόνο του ελάττωμα ).

Για την δουλειά που το θες εσύ είναι μια χαρά καλή επιλογή κάνεις.

Ο Νικ στα είπε πολύ σωστά. Γενικά το Ph μη το φοβάσαι, δεν χαμπαριάζουν ιδιαίτερα τα ψάρια εκτροφής από το Ph. Δες λίγο τις σκληρότητες σου και πες μας.

Ρε συ γιατί κόλησες με ψάρια όπως το redtail shark? Καταρχάς να σου πω πως δεν είναι καρχαρίας...ούτε καν καρχαριοειδές... Από την άλλη και μεγαλώνει πολύ και επιθετικό γίνεται..

Έχεις τόσες ωραίες επιλογές ..:)

πριν 6 ώρες, το μέλος Hustler έγραψε:

Μια φωτογραφία θα με διαφώτιζε άμα σου είναι εύκολο.
Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου, και τι χρησιμοποιείς για αντλία ?

μπορεις να παρεις μια ιδεα απο το παραπανω..

ολο το ενυδρειο ειναι σχεδον Diy..

ειχα μια 1200Λιτρα/ωρα αλλα την αλλαξα με μια στα 1500

πριν 2 ώρες, το μέλος nicpapa έγραψε:

Για ποιο οικονομικο , μπορεις να αναμειξεις το seachem flourite με χαλαζιακο χαλικακι.

Το seachem flourite black σκεφτομαι να παρω,  για χαλικι απο πανω να ειναι και ωραιο τι προτεινετε? 

πριν 3 ώρες, το μέλος nicpapa έγραψε:

Δεν γνωριζω για τα ψαρια αυτα... δεν πολυασχολουμε με ψαρια εγω..

Θα σου πουν τα παιδια εδω μέσα.

Γιατι δεν πας σε καποιο μικρόσωμο ψαρι, κοπαδοψαρα  και μερικες γαριδουλες?

Δυστυχώς θέλω έντονες προσωπικότητες φίλε μου, γνωρίζω κάθε τι που μπορεί να συμβεί με αυτά τα ψάρια που έχω επιλέξει.
Για να καταλάβεις όμως τι εννοώ, δες το πρώτο ενάμιση λεπτό. Αν δω τέτοια πράγματα στο ενυδρείο μου τι να πω.... θα απογειωθώ

Δυστυχώς όπως ανέφερα προηγουμένως όμως τα convicts φεύγουν γιατί θα μου ξηλώνουν τα φυτά ειδικά αυτά με ευαίσθητες ρίζες.

πριν 8 ώρες, το μέλος Hustler έγραψε:

Δυστυχώς όπως ανέφερα προηγουμένως όμως τα convicts φεύγουν γιατί θα μου ξηλώνουν τα φυτά ειδικά αυτά με ευαίσθητες ρίζες.

+1 !!! 

Τι να πω έλεος, πήγα σε 3 πετσοπ. Τεστ σκληρότητας GH δεν είχε κανένα και σκέψου ότι 2 από αυτά είχαν κι ενυδρεία με ψάρια, τι να πω.
Για καλή μου τύχη είχε το ένα 3in1 Test με λωρίδες τουλάχιστον (ph, kh, gh). Το έκανα 3 φορές για να είμαι σίγουρος παρ'όλα αυτά θα ήθελα μια γνώμη μιας και το τεστ μου έβγαλε τα μάτια. 

Νομίζω πως το GH είναι ενδιάμεσα 14 με 28 ενώ το KH ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω προς τα που πάει το χρώμα αυτό.
Το τεστ που μου έδωσε η πετσοπού είναι το DAJANA 3in1 TEST:

Ιδού τα αποτελέσματα:

IMG_20180206_125105.jpg

IMG_20180206_125145.jpg

To ph αγνοείστε το μιας και θέλει άλλη διαδικασία για να βγάλει σωστή μέτρηση με αυτές τις λωρίδες.

Πόσο το πλήρωσες αυτό;

Aπόρω πως δεν ντρέπονται να τα πουλάνε αυτά..

πριν 1 ώρα, το μέλος Fred13 έγραψε:

Πόσο το πλήρωσες αυτό;

Aπόρω πως δεν ντρέπονται να τα πουλάνε αυτά..

6μιση ευρώ

Που καταλήγουμε δηλαδή, ότι πρέπει να βρω αξιόπιστο τεστ σκληρότητας να κάνω?

Hustler κατα προσεγγιση εχεις σκληρο νερο......απο εκει και περα εαν σε ενδιαφερει μεγαλυτερη ακριβεια υπαρχουν και τα e pet shop με καλες τιμες.....κανωντας μια μαζικη παραγγελεια σε συμφερει στην τελικη σε σχεση με τα μαγαζια.

πριν 32 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Hustler κατα προσεγγιση εχεις σκληρο νερο......απο εκει και περα εαν σε ενδιαφερει μεγαλυτερη ακριβεια υπαρχουν και τα e pet shop με καλες τιμες.....κανωντας μια μαζικη παραγγελεια σε συμφερει στην τελικη σε σχεση με τα μαγαζια.

Όπως είχα αναφέρει και πριν κάνω το τεστ γνωρίζω ότι το νερό της πόλης μου είναι γενικά σκληρό.
Για τον λόγο αυτό υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζω εφόσον το νερό μου είναι σκληρό? Υπάρχουν κάποια υπέρ και κάποια κατά? Θα είναι εντάξει τα ψάρια μου με αυτό το νερό και αντιχλώριο ? @nicpapa @rastafarian

Για καλυτερο φωτισμο τι θα μου προτεινατε? Οι 2 λαμπες που παιρνει το καπακι του ενυδρειου μου ειναι 89 εκατοστά μηκος και ειναι T5 39W.

Επειδη αυτες δεν νομιζω οτι ειναι αρκετες για τα φυτα στα λιτρα μου, με τι λαμπες θα προτεινατε να τις αντικαταστησω?

On 10/2/2018 at 8:51 ΜΜ, το μέλος Hustler έγραψε:

Για καλυτερο φωτισμο τι θα μου προτεινατε? Οι 2 λαμπες που παιρνει το καπακι του ενυδρειου μου ειναι 89 εκατοστά μηκος και ειναι T5 39W.

Επειδη αυτες δεν νομιζω οτι ειναι αρκετες για τα φυτα στα λιτρα μου, με τι λαμπες θα προτεινατε να τις αντικαταστησω?

Να τις αντικαταστησεις με αλλες μεγαλητερες σε βατ σε γινεται,τα βατ ειναι φιξ με το μεγεθος της λαμπας.

Το μονο που μπορεις να κανεις αν θες ειναι να προσθεσεις λαμπες στο καπακι με πατεντα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...