Hustler 4 Φεβρουαρίου 2018 #1 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Το ενυδρείο είναι το Rehau 240 με διαστάσεις 120x40x50 και θα φιλοξενήσει 15 tiger barb και 2 Convict cichlid και θα γίνει low-tech βεβαίως. Η βλάστηση που θέλω είναι μέτρια προς πυκνή, δηλαδή να έχει πυκνότητα αλλά να μην καλύπτεται κι όλο το ενυδρείο με βλάστηση. Θα ήθελα βοήθεια ως προς το υπόστρωμα που πρέπει να βάλω. Θα είναι άμμος από κάτω και από πάνω κάτι άλλο? Θα είναι μόνο άμμος? Από φυτά δεν έχω ιδέα ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές μου σαν αρχάριος, σίγουρα θέλω εύκολα φυτά, που να ταιριάζουν και με τα ψάρια μου? Ως προς το φίλτρο η επιλογή μάλλον είναι πιο εύκολη αλλά σίγουρα δεν με χρήζω κατάλληλο για να δώσω απάντηση. Δεν θέλω το πιο premium φίλτρο της αγοράς αλλά ένα καλό αξιόπιστο φίλτρο. Επίσης, το ενυδρείο μου έχει πάνω Φωτισμός: 2 λάμπες Τ5 39W Θα χρειαστώ άλλες λάμπες ανάλογα με τι θα επιλέξω να φυτέψω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 4 Φεβρουαρίου 2018 #2 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Χμμμμ....με προβληματίζεις γιατί με τα convict δέν μπορείς να βάλεις και πολλά.Για υπόστρωμα θα πρέπει να βάλεις κάποιο μικρόκοκκο για να μπορούν να σκάβουν τα ψάρια. Από φυτά έχεις κάποια συγκεκριμένα στο μυαλό σου? Οι λάμπες (βάττ) που έχεις είναι οκ για μέτρια φυτέματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Φεβρουαρίου 2018 #3 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Καλημερα. Η αμμος μπαινει μονη της,σκετη. Υποστρωμα για φυτα μπαινει μονο με ψιλοκοκκο χαλικακι ομως δεν ξερω τι βυθο θελουν τα συγκεκριμενα ψαρια ( Convict ) Η γνωμη μου ειναι οτι με τον φωτισμο που εχει το ενυδρειο,μπορεις να βαλεις μονο ευκολα φυτα,εχεις 240 λιτρα με υψος 50 και φως 78βατ,που σημαινει χαμηλος φωτισμος. Υπαρχουν αρκετα φυτα που μπορεις να βαλεις που ειναι ευκολα,οπως ανουμπιες,μικροσορουμ,μοςς, ροταλες,εχινοδοροι κ.α Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Φεβρουαρίου 2018 #4 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Αν είχες διοξείδιο θα μπορούσες να πας και σε μεσαία- πιο δύσκολα φυτά με τον φωτισμό σου. Απλά έχω την αίσθηση πως το rehau δεν φοράει ανακλαστήρες από την μαμά του και 2 ανακλαστήρες κοστίζουν 20 ευρώ περίπου για να είναι καλοί. Και κάπου εκεί είναι που θα χάνεις πολύ φως. Η νέα τάση στο lowtech είναι πλούσιο υπόστρωμα, με δυνατό φως και άνθρακα σε υγρή μορφή φυσικά. Είναι ρίσκο όμως. Η άμμος Κώστα ανάλογα την κοκκομετρία της μπορεί να παίρνει από κάτω υπόστρωμα. Κάποιες το λένε και στις οδηγίες ότι είναι κατάληλες για χρήση υποστρώματος. Επειδή η άμμος είναι σχετικά δύσκολη και πολλές φορές η κοκομετρία της δημιουργεί και αναερόβιες περιοχές εγώ θα προτείνω κάτι άλλο στο φίλο. Θα πας να πάρεις 1 υπόστρωμα για φυτά (υπάρχουν πολλά , dennerle , tropica, jbl και άλλα) είναι φτηνό. Θα απλώσεις σύμφωνα με τις οδηγίες στον πάτο του ενυδρείου και θα σκεπάσεις με ψιλόκοκκο χαλίκι κοκκομετρίας 0,6 έως 2mm. Θα πας σε εύκολα φυτά και θα κάνεις χρήση υγρού οργανικού άνθρακα κατά προτίμηση seachem excel. Ανάλογα τα φυτά που θα επιλέξεις μπορείς να πετύχεις την βλάστηση που θέλεις, την πυκνή δηλαδή. Λόγω έλειψης co2 όλα θα πηγαίνουν πιο αργά αλλά θα πηγαίνουν. Σου βάζω 1 βίντεο από επαγγελματία που είναι lowtech, τα έχει όλα δηλαδή εκτός διοξειδίου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Φεβρουαρίου 2018 #5 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Με αυτο το φως και το υψος του ενυδρειου που εχει,επιμενω οτι μονο σε ευκολα φυτα μπορει να παει,εχει δεν εχει co2. Αν αρχισει και ριχνει εξελ σε 250 λιτρα...θα γινει χορηγος στη seachem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Φεβρουαρίου 2018 #6 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Bασικά τώρα είδα το 1,20, κοίταζα μόνο τα λίτρα. Στο 1,20 η 39αρα δεν κάνει θέλει 54αρα. Με 54αρες θα ήταν μια χαρά Κωστή. Εγώ στο 1 μέτρο έχω 39αρες. Στο 1,20 θα χάσει φως. Και τι θα ρίχνει ; Δεν πρέπει να ρίχνει υγρό άνθρακα αφού δεν θα έχει συμπιεσμένο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 4 Φεβρουαρίου 2018 Author #7 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Ανακλαστηρες θα χρειαστω οπως και ναχει? Διαβαζω οσα παραθετετε και προσπαθω να βγαλω ακρη ως προς τι θα ηταν καταλληλοτερο. Ο @rastafarian ανεφερε πριν οτι με τον φωτισμο αυτο θα μπορω να βαλω μονο ευκολα φυτα. Ευκολα φυτα εννοωντας απο θεμα συντηρησης για να μεγαλωσουν? Ευκολα ως προς την ταχυτητα που θα μεγαλωσουν? Ως προς τι? Αυτο που σιγουρα θελω ειναι φυτα χαμηλης συντηρησης που δε θα μου βγαζουν την πιστη να τα συντηρω για να κρατηθουν ζωντανα. Έγινε επεξεργασία 4 Φεβρουαρίου 2018 - Hustler Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Φεβρουαρίου 2018 #8 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Οταν λεμε ευκολα,εννοουμε στις απαιτησεις του,δηλαδη να μη θελουν πολυ φως,πολυ co2 και πολλα λιπασματα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 4 Φεβρουαρίου 2018 Author #9 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Ξερω πως το ενα εξαρταται απο το αλλο π.χ. Το υποστρωμα και το φυτε συνδεονται, επισης μετα το φυτο θελει και τον καταλληλο φωτισμο. Λεγοντας τα παραπανω, απο που να αρχισω, με το αν θα αλλαξω τις λαμπες και θα βαλω ανακλαστηρες για να δω μετα τι υποστρωμα και φυτα θα βαλω, η να κρατησω τις υπαρχουσες λαμπες χωρις ανακλαστηρες και να δω τι υποστρωμα θα βαλω με αυτα που εχω? Έγινε επεξεργασία 4 Φεβρουαρίου 2018 - Hustler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oresths_S 4 Φεβρουαρίου 2018 #10 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Μπορεις να βαλεις φυτα με μικρες απαιτησεις σε φωτισμο και γενικα λιπασματα. Εγω αυτο που θα εκανα ειναι να εβαζα αρκετα φυτα απο ενα ειδος σε μικρη αποσταση το ενα με το αλλος, οπως εχινοδορους και κρυπτοκορινες και θα τους εβαζα στις ριζες τους κοντα ταμπλετες βυθου ως λιπασμα. Εμενα οι εχινοδοροι συντηρουντε μια χαρα χωρις λιπασματα, μονο με ταμπλετες μια στο τοσο και 60βαττ συνολικο φωτισμο σε 50 εκατοστα υψος ενυδρειου. Τα συγκεκριμενα φυτα (echinodorus sp. και cryptocorina) παιρνουν τα απαραιτητα θρεπτικα συστατικα απο το ριζωμα, οπωτε βαλε ταμπλετες, γτ με το υποστρωμα και την αμμο θα ανεβει επανω το υποστρωμα και θα γινει χαλια. Ισως στην αρχη χρειαστεις να τους ριξεις και κανα καλιο, αν δεις τρυπες στα φυλλα τους, βεβαια μπορει να φταιει και κατι αλλο. Επισης θα εβαζα java fern και anubias και καμια leucocephala, και μια στο τοσο θα εριχνα μετα απο την αλλαγη νερου κανα γενικο λιπασμα, πχ flourisch. Πχ, σε μια πλευρα του ενυδρειου και κατα προτιμησει πισω, 2-3 εχινοδοροι σε αποσταση 10-15 εκ το ενα απο το αλλο και ταμπλετες κοντα τους. Στην αλλη το ιδιο με κρυπτοκορινες και καπου καπου μια δυο ανουμπιες και java fern Έγινε επεξεργασία 4 Φεβρουαρίου 2018 - Oresths_S Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 4 Φεβρουαρίου 2018 Author #11 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Βρήκα κάποια φυτά που θα ήθελα να μπουν ωστόσο δεν γνωρίζω αν ο φωτισμός μου θα είναι επαρκής: Hemianthus Callitrichoides (Cuba) Hornwort Ludwigia sp. Red Rotala Indica Java Moss Αν το φως είναι επαρκές τι μικρόκοκκο χαλίκι και υπόστρωμα θα μου προτείνατε? Επίσης ερώτηση που δεν επείγει προς το παρών αλλά το έχω απορία. Πες ότι κάποιες μεριές δεν θέλω να έχουν καθόλου βλάστηση, όπως στην είσοδο από μια σπηλίτσα. Για να μην επιτρέψω στα φυτά να εξαπλωθούν στην είσοδο τι κάνω? Πρέπει να έχω προβλέψει από πριν και να έχω βάλει μόνο χαλίκι και καθόλου υπόστρωμα μπροστά από την είσοδο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Φεβρουαρίου 2018 #12 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 πριν 1 ώρα, το μέλος Hustler έγραψε: Βρήκα κάποια φυτά που θα ήθελα να μπουν ωστόσο δεν γνωρίζω αν ο φωτισμός μου θα είναι επαρκής: Hemianthus Callitrichoides (Cuba) Hornwort Ludwigia sp. Red Rotala Indica Java Moss Αν το φως είναι επαρκές τι μικρόκοκκο χαλίκι και υπόστρωμα θα μου προτείνατε? Επίσης ερώτηση που δεν επείγει προς το παρών αλλά το έχω απορία. Πες ότι κάποιες μεριές δεν θέλω να έχουν καθόλου βλάστηση, όπως στην είσοδο από μια σπηλίτσα. Για να μην επιτρέψω στα φυτά να εξαπλωθούν στην είσοδο τι κάνω? Πρέπει να έχω προβλέψει από πριν και να έχω βάλει μόνο χαλίκι και καθόλου υπόστρωμα μπροστά από την είσοδο? Αυτα που εχω σημειωσει με κοκκινο δεν μπαινουν,οχι μονο απο φως αλλα και απο co2 και λιπασματα. Το σημειωμενο με πρασινο δεν φυτευεται αλλα το αφηνουμε ελευθερο στην επιφανεια. Η μοςς μπαινει. Οσον αφορα την ερωτηση σου,απλα δεν φυτευεις εκει που δεν θες.Αλλα και να φυτρωσει καπου που δεν θες,το ξηλωνεις. Για φυτα δες εδω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Φεβρουαρίου 2018 #13 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 Έχει ελπίδα νομίζω για την ludwigia sp.. δεν είμαι σίγουρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 4 Φεβρουαρίου 2018 Author #14 Share 4 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Δεν πειράζει άλλαξα το setup σε κάτι πιστεύω πιο ασφαλές πιστεύω, για πείτε μου: Eleocharis Parvula Limnophila Sessiliflora Hygrophila Difformis Rotala Rotundifolia Microsorum Pteropus Taxiphyllum sp. 'Spiky' Τι χαλίκι και υπόστρωμα να μου προτείνεται να αγοράσω? Εννοώ ειδικά όχι γενικά. Δηλαδή (Αυτό το χαλίκι και αυτό το υπόστρωμα, μάρκας τάδε) π.χ. Επίσης τι φίλτρο? Έγινε επεξεργασία 4 Φεβρουαρίου 2018 - Hustler Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Φεβρουαρίου 2018 #15 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Το ελεοχαρις μπορει να μη σου παει λογο φωτισμου και co2,τα αλλα μπαινουν. Θες να βαλεις υποστρωμα και χαλικι ξεχωριστα η να βαλεις χαλικι εμπλουτισμενο με θρεπτικα σκετο? Φιλτρα υπαρχουν αρκετα να διαλεξεις,μιλαμε παντα για εξωτερικο φιλτρο.Για μενα οι καλυτερες μαρκες ειναι eheim και fluval. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #16 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Μία ώρα πριν, το μέλος rastafarian έγραψε: Το ελεοχαρις μπορει να μη σου παει λογο φωτισμου και co2,τα αλλα μπαινουν. Θες να βαλεις υποστρωμα και χαλικι ξεχωριστα η να βαλεις χαλικι εμπλουτισμενο με θρεπτικα σκετο? Φιλτρα υπαρχουν αρκετα να διαλεξεις,μιλαμε παντα για εξωτερικο φιλτρο.Για μενα οι καλυτερες μαρκες ειναι eheim και fluval. Με τι μπορω να αντικαταστησω το eleocharis parvula για να κανω carpeting σε 2-3 σημεια που θελω? Χαλικι και υποστρωμα θελω να βαλω. Απο αυτες τις 2 μαρκες φιλτρου εχω δει κι εγω οτι ειναι καλες, ποιο μου προτεινεις να παρω, κ ποιο μοντελο ειναι συμβατο με τα λιτρα μου? Έγινε επεξεργασία 5 Φεβρουαρίου 2018 - Hustler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 5 Φεβρουαρίου 2018 #17 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Εheim proffesional 4 350+ . 150 ευρώ από εξωτερικό, 220 Ελλάδα. Σε ένα μαγαζί Ελλάδα υπάρχει τώρα με έκπτωση 20% στα 180 ευρώ. Αλλιώς. Jbl 1502, 160 ευρώ απο εξωτερικό Αλλιώς Fluval fx4, το μόνο από φλούβαλ που αξίζει για εμένα αλλά έχει 200+. Είναι κτήνος από υλικά, αρκετά αθόρυβο για το μέγεθος του και πολύ σύγχρονο. Κατά τα άλλα τα φλούβαλ για εμένα δεν αξίζουν.. Σπιράλ σωλήνες , δύσκολο prime και η σειρα 206-306-406 κάνει θόρυβο. Και τα 3 παραπάνω είναι κομπλέ για το ενυδρείο σου. Αυτά είναι οι ποιοτικές-ακριβές λύσεις. Αν θες φτηνότερο θα το δούμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 5 Φεβρουαρίου 2018 #18 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Το καλύτερο για εμένα που έχεις να κάνεις είναι υπόστρωμα σκεπασμένο από ψιλόκοκο χαλίκι. Τα all in one soil είναι σχεδιασμένα να βγάζουν αμμωνία και θέλουν πιο έμπειρους χομπίστες και συχνές αλλαγές νερού για να μην έχεις θέματα. Είναι πιο αποδοτικά από την 1η μέρα απότι τα υποστρώματα που μπαίνουν κάτω από χαλίκι αλλά μακροπρόθεσμα εξίσου αποτελεσματικά. Ειδικά για φυτά χαμηλότερων απαιτήσεων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #19 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 πριν 14 λεπτά, το μέλος Fred13 έγραψε: Το καλύτερο για εμένα που έχεις να κάνεις είναι υπόστρωμα σκεπασμένο από ψιλόκοκο χαλίκι. Τα all in one soil είναι σχεδιασμένα να βγάζουν αμμωνία και θέλουν πιο έμπειρους χομπίστες και συχνές αλλαγές νερού για να μην έχεις θέματα. Είναι πιο αποδοτικά από την 1η μέρα απότι τα υποστρώματα που μπαίνουν κάτω από χαλίκι αλλά μακροπρόθεσμα εξίσου αποτελεσματικά. Ειδικά για φυτά χαμηλότερων απαιτήσεων. Έτσι το σκέφτομαι, υπόστρωμα, σκεπασμένο από ψιλόκοκκο χαλίκι. Τι επιλογές έχω σε αυτά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 5 Φεβρουαρίου 2018 #20 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 tropica plant substrate dennerle deponit 9in1 jbl aquabasis plus Ένα από αυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #21 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Τι λετε ρε αλανια πανε τοσο τα φιλτρα ε?? Τωρα να πω κατι που σιγουρα θαχουν ρωτησει πολλοι. Δεν θα το παιξω επιστημονας αλλα εχω δει πολλα και αναλυτικα βιντεο για DIY φιλτρα. Λογοι να μην κανω ενα DIY και αποψεις?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Φεβρουαρίου 2018 #22 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Φυτο για γρασιδι με αυτο το φως που εχεις και χωρις co2 δυσκολο. Οσον αφορα το υποστρωμα,fluval stratum και seachem flourite που εχω χρησιμοποιησει ουτε αμμωνια μου εβγαλαν ουτε εκανα αλλαγες νερου. Για φιλτρο προσωπικα προτειμω εργοστασιακα για να ειμαι 100% σιγουρος οτι δεν θα εχω διαροες και πλημυρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #23 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Υπαρχει καποιος που λειτουργει το ενυδρειο του με DIY φιλτρο να μοιραστει τις γνωσεις του μαζι μου περι ποιοτητας φιλτραρισματος, αξιοπιστιας, και ασφαλειας απο διαρροες? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 5 Φεβρουαρίου 2018 #24 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Mην πας σε dyi φίλτρο....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lth 5 Φεβρουαρίου 2018 #25 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Υπαρχει καποιος που λειτουργει το ενυδρειο του με DIY φιλτρο να μοιραστει τις γνωσεις του μαζι μου περι ποιοτητας φιλτραρισματος, αξιοπιστιας, και ασφαλειας απο διαρροες? Εγω :-)Diy υπερυψωμένο σαμπακι,αν εννοεις τέτοιου ειδους κατασκευή...Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος