Rik 5 Φεβρουαρίου 2018 #76 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Οκ....ξακανει κυκλο.... μικροτερο φυσικα....τα νιτρωδη ειναι λιγοτερα απο τον πρωτο κυκλο....κανε λιγο υπομονη μια εβδομαδα ακομη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #77 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 έχω όλη την υπομονή ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και την βοήθεια σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 5 Φεβρουαρίου 2018 #78 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Να σε καλα φιλαρακο...ευχαριστηση μου !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 6 Φεβρουαρίου 2018 Author #79 Share 6 Φεβρουαρίου 2018 καλημέρα! ίσως θα έπρεπε να κάνω θέμα στην κατηγορία λαβυρινθόψαρα , μιας και θέλω να ρωτήσω για μονομάχους,αλλά επειδή το θέμα που έχω ανοίξει εδώ μου έχει λύσει όλες τις απορίες θα βοηθηθώ περισσότερο. @Rik από τα λίγα που ξέρω το σωληνάκι που βάλαμε στον κυκλοφορητή είναι αεραντλία? Πριν το βάλω δεν το είχα παρατηρήσει αλλά το νερό βγαίνει από τον κυκλοφορητή και πέφτει με αρκετή πίεση πάνω στον θερμοστάτη που βρίσκεται απέναντι. Δεν έχω καταφέρει να βρώ αν ρυθμίζεται από κάπου (ο κυκλοφορητής είναι o hqj500g) αλλά προς το παρόν το κάνουμε για να οξυγονώνεται το νερό σωστα? Επειδή θα βάλω μονομάχο όταν στρωθεί και απ'ότι διαβάζω τους αρέσει η χαμηλή ροή, θα μπορούσα να κλείσω την έξοδο με κάποιο τρόπο (ίσως με το ίδιο πώμα που βάζω στην άκρη του σωλήνα για να ρυθμίζεται το οξυγόνο) η τέλος πάντων να μειώσω την ροή αν κριθεί απαραίτητο? Διαβάζω ότι τους αρέσουν τα φυτά επιφανείας και σαν πρώτη σκέψη μου ήρθε το κερατόφυλλο. Για να έχει όμως κάποιας μορφή co2 το ενυδρείο θα ρίχνω excel αλλά κάπου διάβασα ότι δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Ισχύει? Τέλος, αγόρασα μια αντλία για τις αλλαγές που θα κάνω στο μέλλον. Μπορώ αυτήν την αντλία να την βάζω και στο ενυδρείο για να βγάζω το νερό αλλά και στο κουβά προετοιμασίας? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 6 Φεβρουαρίου 2018 #80 Share 6 Φεβρουαρίου 2018 πριν 3 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε: Διαβάζω ότι τους αρέσουν τα φυτά επιφανείας και σαν πρώτη σκέψη μου ήρθε το κερατόφυλλο. Για να έχει όμως κάποιας μορφή co2 το ενυδρείο θα ρίχνω excel αλλά κάπου διάβασα ότι δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Ισχύει? Τέλος, αγόρασα μια αντλία για τις αλλαγές που θα κάνω στο μέλλον. Μπορώ αυτήν την αντλία να την βάζω και στο ενυδρείο για να βγάζω το νερό αλλά και στο κουβά προετοιμασίας? Χρησιμοποιούσα ecxel σε ενυδρείο, που είχα τριχωειδή άλγη. Το κερατόφυλο δεν μου έδειξε πρόβλημα. Δεν χρειάζεται την αντλια να τη βάζεις μέσα στο ενυδρείο για την εξαγωγή του νερού. Δεν βολεύει. Καλύτερα σκέτο το λάστιχο ώστε να το κατευθύνεις και σε σημεία που έχει πιθανόν ακαθαρσίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Φεβρουαρίου 2018 #81 Share 6 Φεβρουαρίου 2018 Την αντλια μπορεις να την στρεψης προς το διπλα τζαμι για να κοβει λιγο...επισης τα φυτα γενικος θα κοψουν αρκετα απο την ροη. Τον θερμοστατη βαλτον μαζι με την αντλια κοντα για να μην εχεις πολλα ματζουνια δεξια και αριστερα...μπροστα απο το μπαστουνι της αντλιας και τον θερμοστατη θα σου προτεινα να βαλεις καποιο μεγαλο σχετικα φυτο η καποιο ξυλο η βραχισμο ετσι ωστε να μην φαινεται ο εξοπλισμος καμουφλαρωντας το σημειο για μια καλυτερη γενικη εικονα. Οσο για τα φυτα επιφανειας δεν χρειαζεσε διοξειδιο μια που το περνουν απο τον αερα του δωματιου μια που δεν ειναι κατω απο το νερο. Το συφωναρισμα γινετε πολυ ευκολα οπως περιγραφει ο Σωτηρης.... αλλιως υπαρχουν και οι σκουπες βυθου που μπορεις ευκολα να φτιαξεις και μονο σου καποια αυτοσχεδια. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantinos_S 7 Φεβρουαρίου 2018 #82 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 (edited) 14 hours ago, PanosTetra said: Επειδή θα βάλω μονομάχο όταν στρωθεί και απ'ότι διαβάζω τους αρέσει η χαμηλή ροή, θα μπορούσα να κλείσω την έξοδο με κάποιο τρόπο (ίσως με το ίδιο πώμα που βάζω στην άκρη του σωλήνα για να ρυθμίζεται το οξυγόνο) η τέλος πάντων να μειώσω την ροή αν κριθεί απαραίτητο? Γεια σου Πανο, θα συμφωνήσω με τον @Rik εαν μπορεις να στρεψεις την έξοδο να χτυπαει στο τζαμι ή θα μπορούσες να βάλεις και λιγο ενυδρειακο βαμβακι για να του κοψεις την ροή. Γενικα δεν τους αρεσει η εντονη ροή και τους δυσκολεύει στο κολύμπι. 14 hours ago, PanosTetra said: Διαβάζω ότι τους αρέσουν τα φυτά επιφανείας και σαν πρώτη σκέψη μου ήρθε το κερατόφυλλο. Για να έχει όμως κάποιας μορφή co2 το ενυδρείο θα ρίχνω excel αλλά κάπου διάβασα ότι δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Ισχύει? Οντως τους αρέσουν φυτά επιφάνειας όπως κερατόφυλλο, pistia, salvinia natans. Το πρωτο και το δευτερο θελουν αρκετα νιτρικα και αναλογα την φυτομαζα του ενυδρειου σου ίσως "πεινάσουν" (σε μενα το κερατόφυλλο μάδησε). Ωπως διαβασα το θεμα σου στο προσχέδιο σου ειδα οτι σκοπευεις να βαλεις μπολικα φυτακια. Στα 35 λιτρα με αρκετά φυτα, 1 μονομαχο και κανα 2 σαλιγκαρια, νιτρικα δεν θα δεις πολλα (ίσως σου ειναι και μηδενικά) οποτε θα σου προτεινα να δοκιμαζες το salvinia natans που θελει μονο λιγο γενικο λιπασμα. Το Excel δεν τα παει καλα με συγκεκριμενα φυτά όπως με Vallisnerias, Egeria Densa και καποια ειδη Moss, σε full δοσολογια τα "λιώνει" αν και με προσωπικη πειρα εαν ξεκινησεις με το 1/3 της δοσολογιας του Excel και ανα βδομαδα το αυξανεις μεχρι να φτασεις σε full δοσολογια δεν θα εχεις κανενα θεμα με τα παραπανω φυτά. Την οξυγόνωση του νερου την θέλεις προς το παρόν αλλα οσο προσθετεις φυτα μεσα δεν θα θελεις μεγαλη αναταραξη επιφανειας για να μην χανεις Co2. Μονη παρατηρηση για να κοιτάξεις ισως ειναι ο φωτισμος σου, τα 6w μου φαινονται λιγα, εαν μπορούσες να πας με κάποιο τροπο στα 10 - 12w 6.500k θα ειναι το ιδανικό, ειδικα εαν σκεφτεσαι να βαλεις και φυτα επιφανειας που κατα καποιο τροπο στερουν φωτισμο απο τα υπόλοιπα. Έγινε επεξεργασία 7 Φεβρουαρίου 2018 - Constantinos_S Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 7 Φεβρουαρίου 2018 #83 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 On 05.02.2018 at 5:54 ΜΜ, το μέλος Rik έγραψε: Καλησπερα στην παρεα.... Πανο σορρυ για την καθυστερημενη απαντηση αλλα δεν ειχα ιντερνετ για λιγο καιρο. Η natateo θα μπερδευτικε λεγοντας για μηδενικα νιτρικα και θα εννοουσε νιτρωδη. Το σωληνακι πανω στην αντλια το εβαλες;;;;; το υποστρωμα στο μπροστινο τζαμι αστο 2 δαχτυλα ενω πισω στα τεσσερα... σαν ανηφορα δηλαδη...θα σπυ δωσει περισσοτερο βαθος οπτικα....για τα ξυλα θα δεις στην πορεια με τα φυτα μην σε απασχολη και τοσο τωρα. Το σωλινακι βαλε για να στρωση μια ωρα αρχιτερα και να μην εχεις θεματα. Το φιλτρο σου το γνωριζω και εαν δεν εχεις το σωληνακι θα στρωσει του αγιου...... Ναι, για το NO2 ελεγα, sorry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 7 Φεβρουαρίου 2018 #84 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 Δεν θελω να φανω κακια, αλλα φιλε @PanosTetra αν θα ακολοθουσες τα προγραμματα της Tropica η ADA(Takashi Amano), θα ειχες τωρα ενα ομορφο, φυτεμενο ενυδρειο (δες 27.12.17). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 7 Φεβρουαρίου 2018 #85 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 πριν 3 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: Δεν θελω να φανω κακια, αλλα φιλε @PanosTetra αν θα ακολοθουσες τα προγραμματα της Tropica η ADA(Takashi Amano), θα ειχες τωρα ενα ομορφο, φυτεμενο ενυδρειο (δες 27.12.17). Αγαπητη natateo δεν θελω ουτε και εγω να σε στεναχωρησω αλλα με αυτο το φιλτρο και με την επεμβαση που εγινε στον βυθο δεν θα ειχε αυτη την στιγμη ενα ομορφο φυτεμενο αλλα αλγες και θυματα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 7 Φεβρουαρίου 2018 Author #86 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 (edited) καλημέρα στην παρέα, @Rik είναι φίξ η έξοδος του κυκλοφορητή οπότε θα κοιτάξω μήπως βρώ κάποιο μικρό spraybar με ρυθμιστή ροής ή να βάλω βαμβάκι. Δυστυχώς τον θερμοστάτη αν τον μεταφέρω κοντά στην αντλία θα υπάρχει πρόβλημα με την έξοδο του φίλτρου που θα είναι ακριβώς από πάνω. Δεν έχω πρόβλημα να μείνει όπως είναι μιας και υπάρχει χώρος να καλυφτούν με φυτά και τα δύο. Έχω και σκέτο λάστιχο απλά δεν ήξερα πως να το χρησιμοποιήσω για να βγάζω το νερό αλλά είδα βιντεάκια και οκ. @Constantinos_S δεν έχω σκοπό να βάλω πολλά φυτά μιας και στη τελευταία φωτογραφία που έχω ανεβάσει πιο πάνω τα ξύλα πιάνουν το 80% του ενυδρείου οπότε πάω καθαρά σε ανούμπιες,μοσσ και άλλες δύο-τρείς ρίζες από κάτι αρκετά εύκολο και άρα μικρή απαίτηση σε διοξείδιο που θα αρκεί η δοσολογία του excel (θα γράψω αναλυτικά τα φυτά όταν τα πάρω). Αν υπάρξει θέμα με τον φωτισμό θα γίνει αλλαγή, το έχει προτείνει και άλλος. @natateo θυμάμαι πολύ καλά εκείνες τις οδηγίες συγκεκριμένα από την tropica και όλη την διαδικασία των 90 ημερών απλά εδώ πάω με τη βοήθεια των μελών. Έχω ρίξει άπειρο διάβασμα για το ενυδρείο στο φόρουμ και όλες τις διαδικασίες και σίγουρα ούτε η tropica αλλά ούτε και τα μέλη εδώ θα θέλουν να με πάρουν στο λαιμό τους για οτιδήποτε πάει στραβά γι αυτό και γράφω και την παραμικρή κουταμάρα που κάνω για να είμαι όσο γίνεται πιο σίγουρος ότι θα κάνω κάτι σωστό στο τέλος ακόμα και αν πάρει χρόνο. Απλά εδώ μου είναι πιό άνετο να ρωτήσω και να συμβουλευτώ. Στην περίπτωσή μου τώρα, από δικό μου λάθος έγινε "χειρουργείο" πάνω στο στρώσιμο και άρα ξεκίνησα ως ένα σημείο από την αρχή. Έγινε επεξεργασία 7 Φεβρουαρίου 2018 - PanosTetra Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 7 Φεβρουαρίου 2018 #87 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 πριν 4 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε: καλημέρα στην παρέα, @Rik είναι φίξ η έξοδος του κυκλοφορητή οπότε θα κοιτάξω μήπως βρώ κάποιο μικρό spraybar με ρυθμιστή ροής ή να βάλω βαμβάκι. Δυστυχώς τον θερμοστάτη αν τον μεταφέρω κοντά στην αντλία θα υπάρχει πρόβλημα με την έξοδο του φίλτρου που θα είναι ακριβώς από πάνω. Δεν έχω πρόβλημα να μείνει όπως είναι μιας και υπάρχει χώρος να καλυφτούν με φυτά και τα δύο. Έχω και σκέτο λάστιχο απλά δεν ήξερα πως να το χρησιμοποιήσω για να βγάζω το νερό αλλά είδα βιντεάκια και οκ. @Constantinos_S δεν έχω σκοπό να βάλω πολλά φυτά μιας και στη τελευταία φωτογραφία που έχω ανεβάσει πιο πάνω τα ξύλα πιάνουν το 80% του ενυδρείου οπότε πάω καθαρά σε ανούμπιες,μοσσ και άλλες δύο-τρείς ρίζες από κάτι αρκετά εύκολο και άρα μικρή απαίτηση σε διοξείδιο που θα αρκεί η δοσολογία του excel (θα γράψω αναλυτικά τα φυτά όταν τα πάρω). Αν υπάρξει θέμα με τον φωτισμό θα γίνει αλλαγή, το έχει προτείνει και άλλος. @natateo θυμάμαι πολύ καλά εκείνες τις οδηγίες συγκεκριμένα από την tropica και όλη την διαδικασία των 90 ημερών απλά εδώ πάω με τη βοήθεια των μελών. Έχω ρίξει άπειρο διάβασμα για το ενυδρείο στο φόρουμ και όλες τις διαδικασίες και σίγουρα ούτε η tropica αλλά ούτε και τα μέλη εδώ θα θέλουν να με πάρουν στο λαιμό τους για οτιδήποτε πάει στραβά γι αυτό και γράφω και την παραμικρή κουταμάρα που κάνω για να είμαι όσο γίνεται πιο σίγουρος ότι θα κάνω κάτι σωστό στο τέλος ακόμα και αν πάρει χρόνο. Απλά εδώ μου είναι πιό άνετο να ρωτήσω και να συμβουλευτώ. Στην περίπτωσή μου τώρα, από δικό μου λάθος έγινε "χειρουργείο" πάνω στο στρώσιμο και άρα ξεκίνησα ως ένα σημείο από την αρχή. Θαυμαζω την υπομονη σας, παιδια!!! @Rik kai @PanosTetra. Απλα για low tech μονο με ανουμπιας και μοςς αρκει ενα απλο χαλικακι να βαλεις. Οτι εγινε-εγινε. Τωρα ακομα καμια εβδομαδα ... και τελος(πιστευω). Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 7 Φεβρουαρίου 2018 Author #88 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 χαχαχαχα το καλό αργεί να γίνει.... σε ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σου. Θα προσπαθήσω να έρθω στη κοπή της πίτας για να σας γνωρίσω από κοντά και μαζί να σας πρήξω κ από κοντά... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 7 Φεβρουαρίου 2018 #89 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 natateo εχεις δικιο για το υποστρωμα σχετικα με τα φυτα που θα βαλει ο Πανος απλα οταν ειδα το θεμα ηδη ο Πανος ειχε κανει την επιλογη του οσο αφορα τον βυθο. Απο εκει και περα υπομονη κανει ο Πανος και οχι εγω....οπως και να εχει πιστευω πως κανει καλα σε αυτη την φαση μια που εαν ειχε μεσα φυτα η ζωντανα θα ετρεχε και δεν θα εφτανε αυτη την στιγμη. Σιγουρα φιλε θα πρεπει να σκεφτεις να βαλεις αρχικα φυτα γρηγορης αναπτυξης και τον πρωτο μηνα να κανεις συχνες αλλαγες λογο πολλων θρεπτικων μεχρι να ισοροποιση το ολο συστημα. Τα φυτα επιφανειας ειναι επισης μια καλη λυση απο την στιγμη που δεν θα εχεις διοξειδιο και θα πρεπει να κοιταξεις και τον φωτισμο σου να τον αυξησεις ελαχιστα στα 6500κ γιατι ο φωτισμος σου παρακοκκινιζει και δεν ξερω τη σοι φασμα βγαζει. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 7 Φεβρουαρίου 2018 #90 Share 7 Φεβρουαρίου 2018 Τωρα οσο αφορα το φιλτρο σου εχει θετικα και αρνητικα ως προς την λειτουργια του. Απο την μια προσφερει αρκετο χωρο για τα υλικα φιλτρανσης,και ενα wet dry συστημα στα θετικα ως προς την οξυγονωση της βιολογιας. Το κακο ειναι πως η αντλια μοιραζει το νερο μια προς το φιλτρο και το περισσοτερο αλλο μισο φευγη για την κυκλοφορια του νερου απευθειας παλι μεσα στο ενυδρειο. Αυτο εχει ως αποτελεσμα το φιλτρο ουσιαστικα να υπολειτουργει και οσο μπουκωνει το σπρει μπαρ και το φιλτρο τοσο λιγοτερο νερο περνα απο το φιλτρο σε βαρος της ολης νιτροποιησης. Εχει ενα παρομοιο συστημα φιλτρανσης ενας φιλος με ενα sun sun ενυδρειο 200 λιτρα και ειχε συνεχεια προβλημα....ετσι για να δουλευει σωστα του εβαλα μια αντλια επιπλεον ωστε η μια να δουλευει αποκλειστικα για το φιλτρο και η αλλη για την σωστη κυκλοφορια του νερου. Οπως θα δεις απο την φωτο δεν ειναι φανατικος της βιοτοπικης φυσικης εικονας των ενυδρειων. Εχει πλαστικα φυτα και διακοσμιτικα τα οποια ομως τα μαζεψα απο εκει που τα ειχε σκορπια και κρυψαμε τον εξοπλισμο απο πισω. Σιγα σιγα ψινεται να βαλει και αληθινα φυτα αλλα δεν τον ενδιαφερει και παραπανω η ολη φαση.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantinos_S 13 Φεβρουαρίου 2018 #91 Share 13 Φεβρουαρίου 2018 Θα συμφωνήσω με τον φίλο @Rik όσο αφορά το φίλτρο. Οι 2 έξοδοι του νερού κάνουν το φίλτρο να υπολειτουργει και να μην φιλτράρεται με μια συνοχή. Πέρα από αυτό εάν ο φίλος Πάνος προσανατολιστει σε μονομάχο σκέφτομαι ότι με το πλυντήριο στην επιφάνεια από το spraybar και το πλυντήριο από την άλλη έξοδο θα στρεσάρεται. Οπότε νομίζω οι 2 αντλίες μεσα ναι μεν θα κάνουν την δουλειά τους αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ενοχλούν και το ψάρι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 22 Φεβρουαρίου 2018 Author #92 Share 22 Φεβρουαρίου 2018 (edited) καλημέρα στην παρέα, Updates! i) η ροη της αντλιας κοπηκε στο μισο απο την τοποθετηση του δευτερου ξυλου mopani ετσι ωστε να βρισκεται σχεδον μπροστα απο την εξοδο. Θα μειωθει ακομα περισσοτερο με φυτο που βρισκεται στον "δρομο" της. Το spray bar του φιλτρου απο πανω δεν εχει ουτε στο ελαχιστο την ενταση της αντλιας και αρα δεν φαινεται να δημιουργει καποιο προβλημα προς το παρον. ii) Αμμωνια,νιτρωδη μηδενικα. νιτρικα στα 25 mg/l με τελευταια μετρηση τη δευτερα. Ισως εχουν ανεβει και αλλο (πριν ειχα >50 mg/l). iii) Τοποθετηση δευτερης λαμπας (4w ηταν η ηδη υπαρχουσα με ροζ φωτισμο), 10w 6500k με πατεντα στο καπακι. iv) διοξειδιο εχω σκεψεις για ολοκληρωμενο συστημα αλλα δεν με πολυ συμφερει για τοσο μικρο ενυδρειο και αρα θα παω σε καποιο συστημα του εμποριου αν οχι σκετο εξελ. ναι δεν συμφερει οικονομικα αλλα παω εντελως δοκιμαστικα. iv) Με τις ευλογιες σας φυτευω το σαββατο και ξεκιναει η μαχη με τις αλγες. Με τι φωτοπεριοδο να ξεκινησω? v) 2 nerite θα μπουν μαζι με τα φυτα και στη συνεχεια ενας μονομαχος οταν ισορροπησει καπως το συστημα. Αυτα. Ευχαριστω για τη συμμετοχη και τις συμβουλες ολων στο θεμα μου. Το εκτιμω πραγματικα! Έγινε επεξεργασία 22 Φεβρουαρίου 2018 - PanosTetra Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 22 Φεβρουαρίου 2018 Author #93 Share 22 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Χωρις να ξερω αν επιτρεπεται το double post αλλα για να εχετε μια γενικη αποψη του ενυδρειου επισυναπτω φωτογραφια οπως ηταν πριν μπει η λαμπα. Τα φυτα που θα μπουν, αν οχι ολα, καποια σιγουρα θα ειναι: 1) moss 2) anubias barteri nana 3) java fern 4) hygrophilla difformis ή bacopa caroliana ή lindernia rotundifolia. 5) hygrophilla polysperma 6) stayrogyne repens 7) saggitaria subulata ή eleocharis parvula 8) κερατοφυλλο για επιφανεια Έγινε επεξεργασία 22 Φεβρουαρίου 2018 - PanosTetra 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantinos_S 22 Φεβρουαρίου 2018 #94 Share 22 Φεβρουαρίου 2018 Μια χαρά σε βλέπω όπως και οι μετρήσεις σου. Όταν θα μπούνε και τα φυτά μέσα μην παραξενεύτεις εάν μέτρας 0 νιτρικά. Με ένα μονομάχο μέσα και κάνα 2 σαλιγκαρια σε ένα φυτεμένο θα τα ψάχνεις με το κυαλι. Εγώ αναγκάζομαι να "ταΐζω" τα συστήματα μου νιτρικά. Με τον Φωτισμο σου μια χαρά, υποθέτω ξεκινάς με κάνα 6ωρο και αυξάνεις σιγά σιγά. Σίγουρα σε πρώτο στάδιο μπορεί να ξεκινήσεις με διατομικη μιας και το ενυδρείο σου είναι καινούριο, αλλά με αλλαγές νερού θα φύγει. Τώρα για Co2 δεν ξέρω κατά πόσο θα σου χρειαστεί αυτό είναι καθαρά δική σου απόφαση αλλά την δουλειά σου μπορείς να την κάνεις μια χαρά με Excel ή Easy Carbo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 22 Φεβρουαρίου 2018 Author #95 Share 22 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Ευχαριστώ για την απαντηση @Constantinos_S, Συγχωρεσε την ασχετοσυνη μου αλλα τα νιτρικα προερχονται απο τα ψαρια? Νομιζα οτι η ιχθυοφορτωση μονο με την αμμωνια εχει να κανει εκτος και αν ειναι κατι απλο οπως ψαρι->αμμωνια->νιτρωδη->νιτρικα, ολα ισοδυναμα μεταξυ τους. Επισης διορθωσε με και εδω αλλα ειμαι ενα βημα πριν σκεφτω οτι 0 νιτρικα=0 αλγες. Επισης πως ταιζεις νιτρικα τα φυτα σου? Πολυ πιθανον να μου χρειαστει οπως τα λες. Αν για διατομικη αλγη εννοουμε την καφετιλα τοτε σιγουρα κανει παρτυ στον υαλοβαμβακα αν και πιστευω πως ειναι υπολειμματα απο τα δυο ξυλα που εχουν μπει + οτι εχει βγαλει το υποστρωμα. Το μονο αναγνωρισιμο στο ενυδρειο μεχρι τωρα ειναι η λευκη βιομεμβρανη πανω στα ξυλα που ειναι λογικο να υπαρχει. Στην ελαχιστη εμπειρια μου μεχρι στιγμης παντως ενστερνιζομαι την αποψη περι φυσικης αντιμετωπισης των προβληματων. Για την μειωση της ροης διαβασα ενα σωρο αρθρα και οδηγιες τα οποια πιστευω καποια να ειχαν αποβει μοιραια οπως πχ το σφουγγαρι στην εξοδο της αντλιας κρυβει τον κινδυνο να μπλοκαρει τοσο το νερο ωστε ισως να χαλασει την αντλια εντελως -> Αλλα τι πιο φυσιολογικο απο τη μειωση να γινει με φυσικο τροπο? Μου αρεσει δεκα φορες πιο πολυ ετσι και αποδεδειγμενα εκανε δουλεια. Οπως ειπα παραπανω θα μπει και φυτο μπροστα στον θερμοστατη για να τη μειωσει ακομα περισσοτερο. Με τον φωτισμο μιας και δεν υπαρχει δυνατοτητα για περαιτερω ενεργειες και προς θεου να παω για αλλη λαμπα και εξοδα, λεω να παιξω με το κερατοφυλλο δηλαδη αναλογα με τις απαιτησεις των φυτων ειτε να αφηνω περισσοτερο φως να μπαινει και αρα να βαλω λιγοτερη ποσοτητα ειτε αν δω αλγες να βαλω περισσοτερο για να μειωθει. Ποια ειναι η αποψη σας? Ευχαριστω εκ των προτερων, Έγινε επεξεργασία 22 Φεβρουαρίου 2018 - PanosTetra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantinos_S 23 Φεβρουαρίου 2018 #96 Share 23 Φεβρουαρίου 2018 18 hours ago, PanosTetra said: Ευχαριστώ για την απαντηση @Constantinos_S, Συγχωρεσε την ασχετοσυνη μου αλλα τα νιτρικα προερχονται απο τα ψαρια? Νομιζα οτι η ιχθυοφορτωση μονο με την αμμωνια εχει να κανει εκτος και αν ειναι κατι απλο οπως ψαρι->αμμωνια->νιτρωδη->νιτρικα, ολα ισοδυναμα μεταξυ τους. Επισης διορθωσε με και εδω αλλα ειμαι ενα βημα πριν σκεφτω οτι 0 νιτρικα=0 αλγες. Επισης πως ταιζεις νιτρικα τα φυτα σου? Πολυ πιθανον να μου χρειαστει οπως τα λες. Αν για διατομικη αλγη εννοουμε την καφετιλα τοτε σιγουρα κανει παρτυ στον υαλοβαμβακα αν και πιστευω πως ειναι υπολειμματα απο τα δυο ξυλα που εχουν μπει + οτι εχει βγαλει το υποστρωμα. Το μονο αναγνωρισιμο στο ενυδρειο μεχρι τωρα ειναι η λευκη βιομεμβρανη πανω στα ξυλα που ειναι λογικο να υπαρχει. Επί το πλείστον από τα ψάρια ακόμα και μέσω αναπνοής . Τροφη > ψαρι > περιττώματα > νιτρικά. Όσο πιο λίγη ιχθυοφορτωση έχεις και παραπάνω φυτά τόσα λιγότερα νιτρικά θα μετράς. Ειδικά εάν έχεις και φυτά που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με αυτά όπως το κέρατοφύλλο. Εγώ το προσπάθησα με κέρατοφύλλο και μου μάσησε σιγά σιγά, το ξαναπροσπαθησα με νούφαρα Pistia και μαράθηκαν και αυτά. Πολλά από τα περιττώματα των ψαριών, σαλιγκαριών, γαρίδων απότελουν εξαιρετικό λίπασμα για φυτά με ρίζες στο υπόστρωμα. Όσο καιρό τρέχω τα ενυδρεία μου δεν μέτρησα ούτε μια φορά νιτρικά όσο και να τάισα (που πόσο να τάισεις έναν μονομάχο) που επίσης δεν είναι ρυπογόνο ψάρι. Τα φυτά τα απορροφούν όλα. Σου παραθέτω ένα απόσπασμα: To get a reading of zero nitrates one must have: An understocked tank A Heavily Planted tank Anaerobic Bacteria that consume Nitrate, and have Nitrogen as their waste Nitrate Removing Media You Don’t Overfeed You Eliminate any dying vegetation and are VERY good at vacuuming the substrate Some Combination of the Above. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantinos_S 23 Φεβρουαρίου 2018 #97 Share 23 Φεβρουαρίου 2018 Ο λόγος που ταΐζω τα ενυδρεία μου κάποια δόση νιτρικων είναι και για να υπάρχει ανάπτυξη των φυτών αλλά και γιατι κάποιες φορές η έναρξη του κυανό βακτηρίου σχετίζεται με κάποιους παράγοντες αλλά και με χαμηλά επίπεδα νιτρικων. Οι αλγες επί το πλείστον σχετιζονται με άλλους πιο βασικούς παράγοντες όπως μεγάλη ποσότητα φωσφορικών, μεγάλη φωτοπεριοδος/πολύ δυνατός/ελάχιστος φωτισμός, περίσσια θρεπτικά συστατικά στην στήλη του νερού σου, υπερβολική δόση λιπάσματος, έλλειψη Co2 και η λίστα συνεχίζεται... Την διατομικη θα την καταλάβεις όταν την δεις. Θα έχει σκεπάσει φυτά, ξύλα, υπόστρωμα και σε ένα σύστημα που δεν έχει βρει ακόμα τις ισορροπίες του κάνει πάρτυ. Βέβαια κάνει τον κύκλο της και περνάει και με αλλαγές νερού θα φύγει. Το κλειδί είναι να μην υπάρχει περίσσευμα θρεπτικών συστατικών στην στήλη του νερού σου γιατί θα έχει έξαρση. Όταν με το καλό στήσεις τα φυτά σου και ξεκινήσεις με κάποιο γενικό λίπασμα ρίχνε απλά για αρχή το μισό της συνιστώμενη δοσολογίας. Τα φύτα θα δείξουν εάν χρειάζονται παραπάνω. Τα νιτρικά άστα στο τέλος αφού έχεις στήσει πλήρως το ενυδρείο σου. Εάν στις μετρήσεις δείχνει 0 είναι πολύ πιθανό να τάισεις εσύ το σύστημα σου με κάποιο σκεύασμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 3 Μαρτίου 2018 Author #98 Share 3 Μαρτίου 2018 (edited) Καλησπερα στην παρεα. Αφου εκανα μεγαλη αλλαγη νερου γυρω στο 50%, σημερα μπηκαν τα παρακατω. Anubia (δεν ξερω το ειδος να σας πω), java fern, bacopa caroliana και saggitaria subulata. Δυστυχως κερατοφυλλο δεν υπηρχε αρκετο διαθεσιμο και μπηκε οσο βλεπετε αλλα θα μπει περισσοτερο οπως και moss. Φωτοπεριοδο ξεκινησα 6 ωρες 4-10 Έγινε επεξεργασία 3 Μαρτίου 2018 - PanosTetra 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Μαρτίου 2018 #99 Share 4 Μαρτίου 2018 Καλημερα! Ωραιο γινεται σιγα σιγα. Προσωπικα θα σου ελεγα να μη βαλεις αλλο κερατοφυλλο γιατι θα τραβαει ολα τα νιτρικα απο το νερο σου και τα υπολοιπα φυτα θα πεινανε και θα εχουν ελειψεις. Γεμισε περισσοτερο νερο το ενυδρειο σου,η σταθμη ειναι πολυ χαμηλα. Φωτοπεριοδο σταδιακα ανεβασε τη στις 8 ωρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 5 Μαρτίου 2018 Author #100 Share 5 Μαρτίου 2018 (edited) καλημέρα @rastafarian το κερατοφυλλο το σχεδιαζα να μπει σαν φυτο επιφανειας για τον μονομαχο που θα μπει αργοτερα. Στην αρχη το ειχα αφησει ελευθερο στην επιφανεια αλλα εκανε πολλες βολτες και επειδη ηταν λιγη η ποσοτητα διαλυοταν στο ενυδρειο και ετσι το τυλιξα γυρω απο το θερμομετρο. Η σκεψη μου ηταν να φτιαξω μια περιοχη με σκια για να πηγαινει εκει να ξεκουραζεται. Θα το αφησω οποτε και βλεπουμε. Παντως φαινεται να επιβεβαιωνεσαι για τα νιτρικα γιατι με χθεσινες μετρησεις ειχα 0,5 αμμωνια (λογικα σηκωθηκε απο το υποστρωμα μετα το φυτεμα), 0 νιτρωδη και γυρω στα 10-12 νιτρικα. Πριν το φυτεμα ειχα 25+. Η σταθμη δεν ειναι ενταξει? Ειναι χιλιοστα πιο κατω απο την εξοδο του φιλτρου για να γινεται αναταραξη αλλιως πιανει φιλμ. Αν δεν υπαρχει προβλημα το γεμιζω κι αλλο. Σε πρωτη φαση ξεκιναω με εξελ, τι δοσολογια προτεινετε? Έγινε επεξεργασία 5 Μαρτίου 2018 - PanosTetra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος