natateo 25 Ιανουαρίου 2018 #51 Share 25 Ιανουαρίου 2018 πριν 10 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε: Καλησπέρα ξανά, Σας στέλνω φωτογραφία του ενυδρείου. Το υπόστρωμα έχει αλλοιωθεί λίγο από τότε που έβαλα το ξύλο, μιας και το έφερα δύο-τρεις βόλτες μέχρι να μου κάτσει καλά στο μάτι αλλά με την πρώτη αλλαγή θα το στρώσω καλύτερα. Στη φωτογραφία σημειώνω ένα σχέδιο για το aquascape. Ακούω γνώμες, απόψεις... Kane to triangle aquascape. Πισω Θα παει Hygrophila, πιο μπροστα Sagittaria, Staurogin. Με ακομα μια λαμπα(Aquael Leddy 6W SUNNY LED Light Module-εχει προστασια απο νερο 100%, μου ειχε πεσει στο ενυδρειο κανα 2-3 φορες)- μπορεις στο πρωτο πλανο να βαλεις Hemianthus Cuba. Την λαμπα μπορεις να βιδωσεις στο καπακι,χρησιμοποιώντας 2 κλιπ για Τ8 λαμπες(αν θυμαμαι καλα αυτα ταιριαζουν). Δεν θα κανει πικνο χαλακι χωρις CO2, ομως θα μεγαλωνει καλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Ιανουαρίου 2018 #52 Share 25 Ιανουαρίου 2018 πριν 11 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε: Καλησπέρα ξανά, Σας στέλνω φωτογραφία του ενυδρείου. Το υπόστρωμα έχει αλλοιωθεί λίγο από τότε που έβαλα το ξύλο, μιας και το έφερα δύο-τρεις βόλτες μέχρι να μου κάτσει καλά στο μάτι αλλά με την πρώτη αλλαγή θα το στρώσω καλύτερα. Στη φωτογραφία σημειώνω ένα σχέδιο για το aquascape. Ακούω γνώμες, απόψεις... Καλημερα! Καταρχην να σου πω πως εχεις ελαχιστο υποστρωμα και δεν θα μπορεις να φυτεψεις τιποτα σε αυτο το παχος,θελεις αλλο τοσο. Με το ξυλο μπορεις να παιξεις λιγο ακομα και να κανεις κατι καλυτερο απο αυτο που εχεις τωρα.Ισως να βαλεις αλλο ενα και να κανεις μια συνθεση με 2 ξυλα. Επισης οπως φαινεται τωρα ειναι σαν να το εχεις αφησει πανω στο βυθο,προσπαθησε να το βυθησεις μεσα στο υποστρωμα και αυτο θα γινει καλυτερα να συμπληρωσεις και αλλο υποστρωμα. Μπορεις να βαλεις το νερο που εχεις μεσα σε εναν κουβα,να παιξεις με τα ξυλα,να συμπληρωσεις υποστρωμα και μετα να ξαναβαλεις το νερο και να συνεχισεις απο εκει που εισαι. Για κουμπα δεν συμφωνω,ειναι απαιτητικο φυτο που θελει αρκετο φως,λιπασματα αλλα και co2.Συν οτι δεν θα καταφερεις ευκολα να την φυτεψεις σε γεματο με νερο ενυδρειο. Αν θες να δοκιμασεις κατι σε γρασιδι,που μπορει να σου πιασει χωρις co2,ειναι το ελεοχαρις,αλλα και αυτο μπορει να μη σου παει καλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 25 Ιανουαρίου 2018 Author #53 Share 25 Ιανουαρίου 2018 @rastafarianTo φαντάστηκα ότι θα ήταν λίγο το υπόστρωμα. Μου έχει περισσέψει αρκετό ακόμα οπότε αύριο θα προσθέσω. Δυστυχώς το ξύλο ήταν το μικρότερο που μπορούσα να βρω αλλά θα κοιτάξω μήπως βάλω και κάτι μικρότερο και βγει ωραίο σχέδιο. @RikΤο θέμα τώρα είναι η αμμωνία που εξακολουθεί να μην πέφτει, θα βάλω όσο siporax παίρνει ακόμα αλλά θυμάμαι τα πρώτα τα είχα βάλει στο φίλτρο αφού τα είχα ξεπλύνει στη βρύση. Για να μην κάνω κάτι αντίστοιχο και χαλάσει η βιολογία θα μπορούσα να τα ξεπλύνω στο νερό που θα βγάλω για να προσθέσω υπόστρωμα ή τα βάζω μέσα κατευθείαν? @natateo το cuba είναι πανέμορφο αλλά φοβάμαι πολύ τις άλγες αν προσθέσω ακόμα μία λάμπα. Για αναβάθμιση βέβαια σε αυτήν που έχω τώρα είναι μια πολύ καλή ιδέα αλλά ήδη το ενυδρείο προορίζεται για πολύ εύκολα φυτά οπότε αν χρειαστεί παραπάνω φωτισμός θα βάλω αυτήν που προτείνεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Ιανουαρίου 2018 #54 Share 25 Ιανουαρίου 2018 (edited) πριν 5 ώρες, το μέλος rastafarian έγραψε: Καλημερα! Καταρχην να σου πω πως εχεις ελαχιστο υποστρωμα και δεν θα μπορεις να φυτεψεις τιποτα σε αυτο το παχος,θελεις αλλο τοσο. Με το ξυλο μπορεις να παιξεις λιγο ακομα και να κανεις κατι καλυτερο απο αυτο που εχεις τωρα.Ισως να βαλεις αλλο ενα και να κανεις μια συνθεση με 2 ξυλα. Επισης οπως φαινεται τωρα ειναι σαν να το εχεις αφησει πανω στο βυθο,προσπαθησε να το βυθησεις μεσα στο υποστρωμα και αυτο θα γινει καλυτερα να συμπληρωσεις και αλλο υποστρωμα. Μπορεις να βαλεις το νερο που εχεις μεσα σε εναν κουβα,να παιξεις με τα ξυλα,να συμπληρωσεις υποστρωμα και μετα να ξαναβαλεις το νερο και να συνεχισεις απο εκει που εισαι. Για κουμπα δεν συμφωνω,ειναι απαιτητικο φυτο που θελει αρκετο φως,λιπασματα αλλα και co2.Συν οτι δεν θα καταφερεις ευκολα να την φυτεψεις σε γεματο με νερο ενυδρειο. Αν θες να δοκιμασεις κατι σε γρασιδι,που μπορει να σου πιασει χωρις co2,ειναι το ελεοχαρις,αλλα και αυτο μπορει να μη σου παει καλα. Σε απαιτησεις το Cuba ειναι το ιδιο με Eleocharis mini. Στο γαριδαδικο μου μεγαλωνε καλα χωρις CO2( μονο με Easycarbo(Exell) )- καθε μερα και Profyto(Easy-life) - 2 φορες την εβδομαδα(φως 0.5- 0.6 w/l). ΟΜΩΣ!!!!!! Ξεχασα οτι εχω μαλακο νερο εκι! Σε σκληρο νερο δεν θα παρει μπρος καθολου! Συγνωμη - ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ! P.S. Για να φυτεψεις Cuba κατω απο το νερο,χρησιμες ειναι οι φουρκετες μαλλιων!(μεχρι να πιασει) Έγινε επεξεργασία 25 Ιανουαρίου 2018 - natateo Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Ιανουαρίου 2018 #55 Share 25 Ιανουαρίου 2018 πριν 2 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε: Σε απαιτησεις το Cuba ειναι το ιδιο με Eleocharis mini. Στο γαριδαδικο μου μεγαλωνε καλα χωρις CO2( μονο με Easycarbo(Exell) )- καθε μερα και Profyto(Easy-life) - 2 φορες την εβδομαδα(φως 0.5- 0.6 w/l). ΟΜΩΣ!!!!!! Ξεχασα οτι εχω μαλακο νερο εκι! Σε σκληρο νερο δεν θα παρει μπρος καθολου! Συγνωμη - ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ! Βασικα το κουμπα δεν εχει τις ιδιες απαιτησεις με το ελεοχαρις,το κουμπα ειναι αρκετα πιο δυσκολο. Θελει περισσοτερο φως γιατι αρχιζει και ψηλωνει οπως και co2 συν οτι αν δεν εχεις πολυ φως,αρχιζει και ξηλωνεται γιατι δεν φτανει το φως μεχρι κατω. Εχω πειραματιστει αρκετα με το κουμπα και με co2 και χωρις και μετα απο πολλα πειραματα διαπιστωσα οτι θελει και αρκετο φως και co2 και φουλ λιπασματα για να πεις οτι παει σωστα. Ακομα και dry start δοκιμασα και οταν γεμισα το ενυδρειο εριχνα μονο εξελ αλλα και παλι δεν πηγε καλα.Γενικα ειναι απαιτητικο φυτο και περιεργο. Απο την αλλη το ελεοχαρις και με εξελ τα παει μια χαρα απλα μεγαλωνει πιο αργα.Το εχω δοκιμασει σε γαριδαδικο με μετριο φως,μετρια λιπασματα και εξελ και τα πηγε καλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Ιανουαρίου 2018 #56 Share 25 Ιανουαρίου 2018 πριν 3 λεπτά, το μέλος rastafarian έγραψε: Βασικα το κουμπα δεν εχει τις ιδιες απαιτησεις με το ελεοχαρις,το κουμπα ειναι αρκετα πιο δυσκολο. Θελει περισσοτερο φως γιατι αρχιζει και ψηλωνει οπως και co2 συν οτι αν δεν εχεις πολυ φως,αρχιζει και ξηλωνεται γιατι δεν φτανει το φως μεχρι κατω. Εχω πειραματιστει αρκετα με το κουμπα και με co2 και χωρις και μετα απο πολλα πειραματα διαπιστωσα οτι θελει και αρκετο φως και co2 και φουλ λιπασματα για να πεις οτι παει σωστα. Ακομα και dry start δοκιμασα και οταν γεμισα το ενυδρειο εριχνα μονο εξελ αλλα και παλι δεν πηγε καλα.Γενικα ειναι απαιτητικο φυτο και περιεργο. Απο την αλλη το ελεοχαρις και με εξελ τα παει μια χαρα απλα μεγαλωνει πιο αργα.Το εχω δοκιμασει σε γαριδαδικο με μετριο φως,μετρια λιπασματα και εξελ και τα πηγε καλα. Μηπως εχεις αρκετα σκληρο νερο, για αυτο δεν παει καλα; Εγω εχω KH=3, Gh=5 - βεβαια δεν κανει πικνο χαλι(οπως στο μεγαλο ενυδρειο στην φωτο( δες υπογραφη), αλλα πανω απο 3εκ.δεν ψηλωνει, βαθος ηταν 20εκ. εκι ,που την ειχα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Ιανουαρίου 2018 #57 Share 25 Ιανουαρίου 2018 Δεν νομιζω οτι παιζει ρολο το σκληρο η το μαλακο νερο στη κουμπα. Εσεις εκει πανω εχετε πιο σκληρο απο εμας στην Αθηνα ετσι και αλλιως. Απλα εχει τις απαιτησεις της και ειναι περιεργο φυτο,δες εδω και το προφιλ του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Ιανουαρίου 2018 #58 Share 25 Ιανουαρίου 2018 Δεν μπορω τωρα να ανεβασω φωτο, για το πως ηταν η κουμπα μου στα 60λ. Εκανα rescape μια εβδομαδα πριν(μοιαζει πολυ με το δικο σου καινουριο). Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Ιανουαρίου 2018 #59 Share 25 Ιανουαρίου 2018 πριν 2 λεπτά, το μέλος rastafarian έγραψε: Δεν νομιζω οτι παιζει ρολο το σκληρο η το μαλακο νερο στη κουμπα. Εσεις εκει πανω εχετε πιο σκληρο απο εμας στην Αθηνα ετσι και αλλιως. Απλα εχει τις απαιτησεις της και ειναι περιεργο φυτο,δες εδω και το προφιλ του. Συμφωνω , αλλα δεν ειχα ποτέ προβληματα μ΄αυτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 25 Ιανουαρίου 2018 #60 Share 25 Ιανουαρίου 2018 Eίχα την τύχη να μεγαλώσω άριστα cuba από την πρώτη απόπειρα που έκανα. Είχα καλό φως, πολύ co2, καλό υπόστρωμα και λίπανση . Ο φωτισμός έρχεται τελευταίος. Και με μέτριο φωτισμό μεγαλώνει άριστα αν το co2 και η κυκλοφορία είναι σωστά. Θέλει άπλετο co2 και καλή διάχυση στα χαμηλά στρώματα όπου βρίσκεται η cuba. Οι περισσότερες φορές που αποτυγχάνουν οι χομπίστες να μεγαλώσουν cuba είναι λόγω έλλειψης co2 ή κακής κυκλοφορίας του μέσα στο ενυδρείο. Την λίπανση στη στήλη του νερού την θεωρώ απαραίτητη. Για το μαλακό και το σκληρό νερό πλέον οι βιβλιογραφίες με ασφάλεια λένε πως από τα 300 περίπου είδη , 4 -5 ευνοούνται από το μαλακό νερό. Ακόμα και αυτά γίνεται σημείωση πως μπόρεσαν και τα μεγάλωσαν και σε σκληρό νερό. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με αυτό εκτός αν το νερό σου έχει ακραίες τιμές που δεν νομίζω. Οπότε συνοπτικά, Μεσαίος φωτισμός, καλό υπόστρωμα σωστής κοκκομετρίας προκειμένου να μπορούν οι λεπτές τις ρίζες να εισχωρούν μέσα, καλή κυκλοφορία και διάχυση του co2 (ως το πιο σημαντικό), λίπανση στη στήλη του νερού. Ένα σημαντικό tip είναι το συχνό trimming. Το να την διατηρείς χαμηλή σε ύψος , εκτός απότι αποτρέπει την περίπτωση να ξεριζωθεί καθώς έχει την τάση να σηκώνεται από το υπόστρωμα , την βοηθάς και να μεγαλώνει ξανά πιο συμπαγής αλλά και να έχουν τα χαμηλότερα στρώματα της πρόσβαση στο co2 , το φως και τα θρεπτικά. Δίνω και ένα κατατοπιστικό βίντεο του Dennis Wong που θεωρώ από τα πιο ολοκληρωμένα και το έχω ξαναποστάρει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Ιανουαρίου 2018 #61 Share 25 Ιανουαρίου 2018 πριν 12 λεπτά, το μέλος Fred13 έγραψε: Eίχα την τύχη να μεγαλώσω άριστα cuba από την πρώτη απόπειρα που έκανα. Είχα καλό φως, πολύ co2, καλό υπόστρωμα και λίπανση . Ο φωτισμός έρχεται τελευταίος. Και με μέτριο φωτισμό μεγαλώνει άριστα αν το co2 και η κυκλοφορία είναι σωστά. Θέλει άπλετο co2 και καλή διάχυση στα χαμηλά στρώματα όπου βρίσκεται η cuba. Οι περισσότερες φορές που αποτυγχάνουν οι χομπίστες να μεγαλώσουν cuba είναι λόγω έλλειψης co2 ή κακής κυκλοφορίας του μέσα στο ενυδρείο. Την λίπανση στη στήλη του νερού την θεωρώ απαραίτητη. Για το μαλακό και το σκληρό νερό πλέον οι βιβλιογραφίες με ασφάλεια λένε πως από τα 300 περίπου είδη , 4 -5 ευνοούνται από το μαλακό νερό. Ακόμα και αυτά γίνεται σημείωση πως μπόρεσαν και τα μεγάλωσαν και σε σκληρό νερό. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με αυτό εκτός αν το νερό σου έχει ακραίες τιμές που δεν νομίζω. Οπότε συνοπτικά, Μεσαίος φωτισμός, καλό υπόστρωμα σωστής κοκκομετρίας προκειμένου να μπορούν οι λεπτές τις ρίζες να εισχωρούν μέσα, καλή κυκλοφορία και διάχυση του co2 (ως το πιο σημαντικό), λίπανση στη στήλη του νερού. Ένα σημαντικό tip είναι το συχνό trimming. Το να την διατηρείς χαμηλή σε ύψος , εκτός απότι αποτρέπει την περίπτωση να ξεριζωθεί καθώς έχει την τάση να σηκώνεται από το υπόστρωμα , την βοηθάς και να μεγαλώνει ξανά πιο συμπαγής αλλά και να έχουν τα χαμηλότερα στρώματα της πρόσβαση στο co2 , το φως και τα θρεπτικά. Δίνω και ένα κατατοπιστικό βίντεο του Dennis Wong που θεωρώ από τα πιο ολοκληρωμένα και το έχω ξαναποστάρει. Δεν ξερω τι λενε καποιοι για οτι δεν εχει σημασια αν το νερο ειναι μαλακο η σκληρο, αλλα η επιστημη λεει: με Ph < 7.0 ελευθερο CO2 στο νερο ειναι 70% και μονο 30% HCO3- , οσο πιο πολυ ανεβαινει Kh kai Ph - τοσο λιγοτερο ελευθερο CO2 υπαρχει στο νερο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 25 Ιανουαρίου 2018 #62 Share 25 Ιανουαρίου 2018 O πίνακας ph/kh δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέω παραπάνω. Είναι ένας μπούσουλας μέτρησης του co2 στο νερό και μάλιστα μη κατατοπιστικός καθώς τα τεστ δίνουν κατά προσέγγιση μετρήσεις. Τα φυτά δεν ενδιαφέρονται για το ph ούτε το kh . Δεν τα νοιάζει αν έχεις 3kh 4 ή 5. Τα περισσότερα φυτά καθώς και ψάρια έρχονται από περιβάλλον με μαλακό νερό. Παρ'όλα αυτά μετά από κάποιες ημέρες προσαρμόζονται πλήρως στο νερό που τους παρέχουμε. Δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες που τους παρέχουμε είναι άψογες αλλά παρόλα αυτά προσαρμόζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρές απώλειες. Υπάρχουν πολλές εμπειρίες με φυτά που προήλθαν από μαλακό νερό και τα πήγανε θαυμάσια σε σκληρό. Στην κεντρική και βόρεια Αμερική δεν υπάρχουν buffers αλλά τα νερά μαλακώνουν από τα φύλλα τα οποία πέφτουν μέσα και τις τανίνες που βγάζουν. Τα ψάρια κινούνται διαρκώς από περιοχή σε περιοχή όπου η μαλακότητα του νερού αλλάζει. Όταν βρέχει το νερό 'αραιώνει' και οι οξύτητες αλλάζουν. Τα ψάρια και τα φυτά έρχονται συνεχώς αντιμέτωπα με αλλαγές στις συνθήκες του νερού. Σου έχω και παράδειγμα με ενυδρείο που μετράει ΚΗ 15 και GH25+ με ραμιρέζι μέσα τα οποία αναπαράγονται και δεσπόζει limnophila aromatica στα καλύτερα της. Στην πραγματικότητα κάτι που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι είναι ότι το kh με το ph δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά την διαλυτότητα του co2 στο νερό. Εν κατακλείδι , το ότι τα φυτά προτιμούν το μαλακό νερό είναι από τους μεγαλύτερους μύθους στα φυτεμένα ενυδρεία. *Σε περιπτώσεις ακραίας σκληρότητας θα υπάρξουν πράγματι δυσκολίες γιατί τα φυτά θα χρειάζονται περισσότερο CO2. Aλλά μιλάμε για ακραίες σκληρότητες και όχι απλά σκληρό νερό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Ιανουαρίου 2018 #63 Share 25 Ιανουαρίου 2018 Πανο οντως θες και αλλο υποστρωμα. Ξεπλυνε το καινουργιο που θα βαλεις σε μια λεκανη με καθαρο νερο και αντιχλωριο. Το καινουριο θα το βαλεις κατω απο το παλιο. Αστο καμια μερα να δουλεψει και κανε μια αλλαγη νερου 50%. Απο σιποραξ βαλε οσο παιρνει δεν χρειαζετε ξεπλυμα και γενικος δεν θα το ξεπλενεις καθολου για την ωρα τουλαχιστων. Κανε μετρησεις νιτρωδη και αμμωνια μετα απο 3 μερες να δουμε που θα βρισκεται το ενυδρειο σου. Επισης εαν δεις στην εξοδο της αντλιας σου εχει ενα μικρο σωληνακι προς τα επανω. Εκει μπανει ενα σωληνακι διαφανω και πανω πανω εχει μια βαλβιδουλα μαυρη συνηθως πλαστικη. Βαλτω και θα πρεπει αυτη η βαλβιδα να ειναι εξω απο το νερο ετσι ωστε να τραβαει αερα. Θα δεις οτι θα βγαζει πολυ μπουρμπουλιθραρεν η εξοδος μετα. Ο βυθος σου δεν οξυγωνονεται σωστα αυτη την στιγμη και τα βακτηρια στον βυθο σου υποφερουν. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 25 Ιανουαρίου 2018 #64 Share 25 Ιανουαρίου 2018 (edited) πριν 1 ώρα, το μέλος Fred13 έγραψε: O πίνακας ph/kh δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέω παραπάνω. Είναι ένας μπούσουλας μέτρησης του co2 στο νερό και μάλιστα μη κατατοπιστικός καθώς τα τεστ δίνουν κατά προσέγγιση μετρήσεις. Τα φυτά δεν ενδιαφέρονται για το ph ούτε το kh . Δεν τα νοιάζει αν έχεις 3kh 4 ή 5. Τα περισσότερα φυτά καθώς και ψάρια έρχονται από περιβάλλον με μαλακό νερό. Παρ'όλα αυτά μετά από κάποιες ημέρες προσαρμόζονται πλήρως στο νερό που τους παρέχουμε. Δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες που τους παρέχουμε είναι άψογες αλλά παρόλα αυτά προσαρμόζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρές απώλειες. Υπάρχουν πολλές εμπειρίες με φυτά που προήλθαν από μαλακό νερό και τα πήγανε θαυμάσια σε σκληρό. Στην κεντρική και βόρεια Αμερική δεν υπάρχουν buffers αλλά τα νερά μαλακώνουν από τα φύλλα τα οποία πέφτουν μέσα και τις τανίνες που βγάζουν. Τα ψάρια κινούνται διαρκώς από περιοχή σε περιοχή όπου η μαλακότητα του νερού αλλάζει. Όταν βρέχει το νερό 'αραιώνει' και οι οξύτητες αλλάζουν. Τα ψάρια και τα φυτά έρχονται συνεχώς αντιμέτωπα με αλλαγές στις συνθήκες του νερού. Σου έχω και παράδειγμα με ενυδρείο που μετράει ΚΗ 15 και GH25+ με ραμιρέζι μέσα τα οποία αναπαράγονται και δεσπόζει limnophila aromatica στα καλύτερα της. Στην πραγματικότητα κάτι που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι είναι ότι το kh με το ph δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά την διαλυτότητα του co2 στο νερό. Εν κατακλείδι , το ότι τα φυτά προτιμούν το μαλακό νερό είναι από τους μεγαλύτερους μύθους στα φυτεμένα ενυδρεία. *Σε περιπτώσεις ακραίας σκληρότητας θα υπάρξουν πράγματι δυσκολίες γιατί τα φυτά θα χρειάζονται περισσότερο CO2. Aλλά μιλάμε για ακραίες σκληρότητες και όχι απλά σκληρό νερό. Τα περισσότερα φυτά καθώς και ψάρια έρχονται από περιβάλλον με μαλακό νερό. Παρ'όλα αυτά μετά από κάποιες ημέρες προσαρμόζονται πλήρως στο νερό που τους παρέχουμε. Δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες που τους παρέχουμε είναι άψογες αλλά παρόλα αυτά προσαρμόζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρές απώλειες. ΣΩΣΤΟΣ. Για buffers - δεν καταλαβα τι εννοεις... Το νερο ειναι μαλακο στο Αμαζονιο επειδη βρεχει συνεχεια! Νερο βροχης ειναι σχεδον (σκονη,εργοστασια) απεσταγμενο. Στην πραγματικότητα κάτι που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι είναι ότι το kh με το ph δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά την διαλυτότητα του co2 στο νερό. Μην γραφεις για κατι που δεν ξερεις . Απο χημεια, βλεπω, ιδεα δεν εχεις! Απο Ph εξαρταται! Και Ph απο Kh(οχι μόνο) H2O + CO2 ↔* H2CO3 ↔ H+ + HCO3- ↔ H+ + CO32- 1) H2CO3 ↔ H+ + HCO3- 2) HCO3- ↔ H+ + CO32- Ετσι διαλυεται CO2 στο νερο. Ακριβος απο Ph εξαρταται που θα παει η αντιδραση(η 1, η 2) Διαβασε Le Chatelier's principle. https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Chatelier's_principle Και!!!! Παμε να ανοιξουμε αλλο θεμα οι δυο μας. Εδω γραφουμε οφφ τοπ. Ο φιλος μας ο @Panos θα μπερδευτει μονο. Θελει να μαθει γιατι ακομα εχει αμμωνια μετα απο ενα μηνα. Το μόνο λογικο - ειναι λιγα Nitrosomonas(βακτηρια) στο ενυδρειο.Γατι - δεν ξερω, κανονικα μεχρι και 3 μηνες μπορει να ωριμαζει το ενυδρειο. Έγινε επεξεργασία 25 Ιανουαρίου 2018 - natateo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 26 Ιανουαρίου 2018 #65 Share 26 Ιανουαρίου 2018 (edited) πριν 5 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: Τα περισσότερα φυτά καθώς και ψάρια έρχονται από περιβάλλον με μαλακό νερό. Παρ'όλα αυτά μετά από κάποιες ημέρες προσαρμόζονται πλήρως στο νερό που τους παρέχουμε. Δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες που τους παρέχουμε είναι άψογες αλλά παρόλα αυτά προσαρμόζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρές απώλειες. ΣΩΣΤΟΣ. Για buffers - δεν καταλαβα τι εννοεις... Το νερο ειναι μαλακο στο Αμαζονιο επειδη βρεχει συνεχεια! Νερο βροχης ειναι σχεδον (σκονη,εργοστασια) απεσταγμενο. Στην πραγματικότητα κάτι που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι είναι ότι το kh με το ph δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά την διαλυτότητα του co2 στο νερό. Μην γραφεις για κατι που δεν ξερεις . Απο χημεια, βλεπω, ιδεα δεν εχεις! Απο Ph εξαρταται! Και Ph απο Kh(οχι μόνο) H2O + CO2 ↔* H2CO3 ↔ H+ + HCO3- ↔ H+ + CO32- 1) H2CO3 ↔ H+ + HCO3- 2) HCO3- ↔ H+ + CO32- Ετσι διαλυεται CO2 στο νερο. Ακριβος απο Ph εξαρταται που θα παει η αντιδραση(η 1, η 2) Διαβασε Le Chatelier's principle. https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Chatelier's_principle Και!!!! Παμε να ανοιξουμε αλλο θεμα οι δυο μας. Εδω γραφουμε οφφ τοπ. Ο φιλος μας ο @Panos θα μπερδευτει μονο. Θελει να μαθει γιατι ακομα εχει αμμωνια μετα απο ενα μηνα. Το μόνο λογικο - ειναι λιγα Nitrosomonas(βακτηρια) στο ενυδρειο.Γατι - δεν ξερω, κανονικα μεχρι και 3 μηνες μπορει να ωριμαζει το ενυδρειο. Δεν θελω να κοντράρουμε τις γνώσεις μας στην χημεια , ισως δεν εχω ιδεα . Αυτο που θελω μονο να σου πω ειναι οτι εγω μιλαγα για την ικανότητα διάλυσης του co2 στο νερο και οχι για την συγκέντρωση Αυτο που μου λες παραπανω συμφωνω μαζι σου αλλα εχει να κανει με την συγκέντρωση . Στοχευουμε γενικα σε πτώση ενός βαθμού ph . απο την ωρα που ανοίγει το co2 ως την ωρα που ανάβουν τα φώτα . Κατα προσέγγιση ενας βαθμός πτώσης αντιστοιχεί σε 30ppm. Η διαλυτοτητα και η δυνατότητα απορρόφησης για το οποιο μιλαγα εγω δεν επηρεάζεται ουτε απο ph ουτε απο kh. Οι 3 και μοναδικοί παράγοντες που το επηρεάζουν ειναι η θερμοκρασία,η πίεση και η αλμυρότητα . Ειτε στην ταγκανικα είτε στα μαλακου νερού ποτάμια της Σκωτίας αν υποθέσουμε πως η θερμοκρασία η πιεση και η αλμυρότητα ειναι ίδιες το co2 απορροφάται και διαλύεται κατα τον ιδιο ακριβως τρόπο . Οπως ειπα και στο φιλο παραπανω θα επρεπε να εχει ακραίες τιμες για να ανησυχεί για το νερο του και την καταληλοτητα του . Στον αμαζόνιο βρεχει συνέχεια οπως λες και εσυ αλλα οι συγκεντρώσεις απο περιοχή σε περιοχή ειναι διαφορετικές . ηθελα να τονίσω πως τα ψάρια λόγω της κίνησης τους ερχονται αντιμέτωπα με συνεχείς αλλαγές στις παραμέτρους του νερού. Πράγματι ας μη ξεφύγουμε αλλο απο το θεμα . Δεν θα απαντούσα αλλα ηθελα να διευκρινίσω πως μιλαω για αλλο πραγμα . Έγινε επεξεργασία 26 Ιανουαρίου 2018 - Fred13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 1 Φεβρουαρίου 2018 #66 Share 1 Φεβρουαρίου 2018 On Thursday, January 25, 2018 at 8:25 ΜΜ, το μέλος Rik έγραψε: Πανο οντως θες και αλλο υποστρωμα. Ξεπλυνε το καινουργιο που θα βαλεις σε μια λεκανη με καθαρο νερο και αντιχλωριο. Το καινουριο θα το βαλεις κατω απο το παλιο. Αστο καμια μερα να δουλεψει και κανε μια αλλαγη νερου 50%. Απο σιποραξ βαλε οσο παιρνει δεν χρειαζετε ξεπλυμα και γενικος δεν θα το ξεπλενεις καθολου για την ωρα τουλαχιστων. Κανε μετρησεις νιτρωδη και αμμωνια μετα απο 3 μερες να δουμε που θα βρισκεται το ενυδρειο σου. Επισης εαν δεις στην εξοδο της αντλιας σου εχει ενα μικρο σωληνακι προς τα επανω. Εκει μπανει ενα σωληνακι διαφανω και πανω πανω εχει μια βαλβιδουλα μαυρη συνηθως πλαστικη. Βαλτω και θα πρεπει αυτη η βαλβιδα να ειναι εξω απο το νερο ετσι ωστε να τραβαει αερα. Θα δεις οτι θα βγαζει πολυ μπουρμπουλιθραρεν η εξοδος μετα. Ο βυθος σου δεν οξυγωνονεται σωστα αυτη την στιγμη και τα βακτηρια στον βυθο σου υποφερουν. Καλησπερα Πανο.....τη εκανες τελικα;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 2 Φεβρουαρίου 2018 Author #67 Share 2 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Καλησπέρα. Σήμερα κατάφερα να κανω τις αλλαγές που είπαμε. Πρόσθεσα παραπάνω υλικό στο φίλτρο καθως και ενα μικροτερο ξυλο πανω στο παλιο και έριξα το υπόλοιπο υπόστρωμα. Οταν άνοιξα το φίλτρο είχε κάποια βιολογία αλλά δεν είχε "πιάσει" σε όλο το υλικό οπότε ίσως να φταίει αυτό που δεν έπεφτε η αμμωνία, οπότε και πήρα πάλι βακτήρια. Δείτε φωτογραφία παρακάτω και πείτε μου αν πρέπει να αλλάξω κάτι... Επίσης πήρα χρονοδιακόπτη και μια αντλία για τις αλλαγές η οποια με βοήθησε πολύ να μην χυθεί ούτε σταγόνα νερό μιας και που μετέφερα το ενυδρείο. Έγινε επεξεργασία 2 Φεβρουαρίου 2018 - PanosTetra Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #68 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 up κάποια παρατήρηση? Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo 5 Φεβρουαρίου 2018 #69 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 πριν 2 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε: up κάποια παρατήρηση? Ωραιο! Εγω λεω βγαλε το μισο νερο, φυτεψε κανονικα. Ας αρχιζουν τα φυτα σου να ρουφανε νιτρικα κ.α. Απλα μην βαζεις ψαρια μεχρι να μηδενισουν τα νιτρικα. Το υποστρωμα ειναι πολυ πλουσιο σε οργανικες ουσιες, χωρις αλλαγες νερου και φυτεμα θα περιμενεις μεχρι το Πασχα να στρωσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #70 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα κάνω μετρήσεις σήμερα να δούμε που βρισκόμαστε. Μετά από τις αλλαγές που έκανα δεν άλλαξα καθόλου νερό απλά ότι τράβηξα το έβαλα πάλι πίσω. Μιας και όπως είπες το υπόστρωμα έχει πολλά οργανικά λογικά θα μετρήσω πάλι αμμωνία και νιτρώδη όπως και στην αρχή. Μήπως θα ήταν ασφαλέστερο να περιμένω να πέσουν και μετά να φυτέψω? Νιτρικά θα είναι ανεβασμένα δεν έχει νόημα να μετρήσω. Ψάρια εννοείται ότι δεν βάζω ακόμα αν και αποφάσισα τελικά να γίνει μονομάχοενυδρείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 5 Φεβρουαρίου 2018 #71 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Καλησπερα στην παρεα.... Πανο σορρυ για την καθυστερημενη απαντηση αλλα δεν ειχα ιντερνετ για λιγο καιρο. Η natateo θα μπερδευτικε λεγοντας για μηδενικα νιτρικα και θα εννοουσε νιτρωδη. Το σωληνακι πανω στην αντλια το εβαλες;;;;; το υποστρωμα στο μπροστινο τζαμι αστο 2 δαχτυλα ενω πισω στα τεσσερα... σαν ανηφορα δηλαδη...θα σπυ δωσει περισσοτερο βαθος οπτικα....για τα ξυλα θα δεις στην πορεια με τα φυτα μην σε απασχολη και τοσο τωρα. Το σωλινακι βαλε για να στρωση μια ωρα αρχιτερα και να μην εχεις θεματα. Το φιλτρο σου το γνωριζω και εαν δεν εχεις το σωληνακι θα στρωσει του αγιου...... Έγινε επεξεργασία 5 Φεβρουαρίου 2018 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 5 Φεβρουαρίου 2018 #72 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 Το ενυδρειο σου κανονικα θα επρεπε να ειχε στρωση στον μηνα αλλα μια το φιλτρο σου που δεν οξυγονωνη σωστα την βιολογια σου μια που προσθεσες παλι καινουργιο υποστρωμα σε πηγε πισω.... εαν ειχα δει εξαρχης το φιλτρο σου δεν θα χαναμε τοσο χρονο. Αν βαλεις φυτα τωρα δεν θα μπορουμε να καταλαβουμε τη γινετε με την αμμωνια μια που θα την ρουφαν τα φυτα αλλα αν κατι παει στραβα με τα φυτα τοτε μπορει να εχεις θυματα τα ψαρια. Δεν φταιει το υποστρωμα αλλα δεν λειτουργει σωστα η βιολογια και αυτο ειναι σημαντικο για να μην εχεις απροσμενα προβληματα στο μελλον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #73 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Το λαθος ηταν δικο μου εξαρχης μιας και δεν εβαλα ολο το υποστρωμα και ουσιαστικα το στρωσιμο ξεκινησε απο την αρχη τωρα. Δεν πειραζει γι αυτο κανουμε λαθη για να μαθαινουμε... το σωληνακι το εχω βαλει και βγαζει μπουρμπουληθρες νομιζω φαινονται στην φωτογραφια. Τωρα για να ανεβασω το μηκος πισω θα πρεπει να βγαλω το σωληνακι του κυκλοφορητη που κατεβαινει μεχρι κατω και να αφησω μονο το σημειο που ρουφαει νερο αρκετα πιο ψηλα εκτος και εαν σε εκεινο το σημειο μεινει χαμηλα. Έγινε επεξεργασία 5 Φεβρουαρίου 2018 - PanosTetra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 5 Φεβρουαρίου 2018 #74 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 (edited) Αστο οπως εχει τοτε το υποστρωμα αλλιως θα πρεπει να κοντινεις τον σωληνα εισοδο στο φιλτρο σου. Οσο για το σωληνακι τωρα το προσεξα καλυτερα....οκ Για δωσε μετρησεις..... Έγινε επεξεργασία 5 Φεβρουαρίου 2018 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis_dms 5 Φεβρουαρίου 2018 Author #75 Share 5 Φεβρουαρίου 2018 αμμωνία: 1 mg/l νιτρώδη: 2 mg/l (είχαν μηδενιστεί πριν προσθέσω υπόστρωμα) νιτρικά δεν μέτρησα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος