Jump to content

Καινούργιος με απορίες!

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους,

Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με κάποιες απορίες που έχω σχετικά με το στρώσιμο του ενυδρείου και έπειτα για προτάσεις ψαροσύνθεσης για τα 35 λίτρα μου.

Το ενυδρείο τρέχει 2 μέρες και είναι ουσιαστικά άδειο αφού το μόνο που έχω βάλει μέχρι στιγμής είναι υπόστρωμα-χαλίκι. 

Απορίες:

1) Στο άρθρο περί στρωσίματος ενυδρείου αναφέρεται το στρώσιμο με τροφή ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου αλλά ρίχνοντας μόνο βακτήρια και χωρίς τροφή ή φυτά θα μπορέσει να υπάρξει βιολογία στο φίλτρο ή όλα τα παραπάνω γίνονται για να επιταχύνουμε τη διαδικασία?  Αν ξεκινήσω να ρίχνω τροφή, θα πρέπει να γίνεται καθημερινά μαζί με τα βακτήρια?

2) Το υπόστρωμα-χαλίκι που έχω βάλει αναγράφει, πέρα του ότι είναι κατάλληλο για γαρίδες και για φυτά, ότι βοηθά στη μείωση του ph. Παλιές μετρήσεις της βρύσης έδειχναν 8. Αν όντως συμβαίνει αυτό και μετρήσω πχ 7,5 (χωρίς να έχω βάλει ασβεστολιθικές πέτρες ή κάτι άλλο που το ανεβάζει) αυτό θα είναι μόνιμο ή θα κάνει τον "κύκλο" του και θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα?

3) Το ενυδρείο έχει ενσωματωμένη λεντοταινία 6w με ροζ φωτισμό στο καπάκι από τον κατασκευαστή. Σε περίπτωση όμως που θέλω να την αλλάξω και να βάλω δυνατότερο φωτισμό θα πρέπει να απευθυνθώ σε κατάστημα ηλεκτρικών? Η λεντοταινία είναι γύρω στα 20 εκ. 

4) Σκέφτομαι να βάλω ένα μικρό ξύλο και 2-3 εύκολα φυτά. Μπορούσα να το είχα κάνει από την αρχή ή πρέπει να τελειώσει το στρώσιμο πρώτα? 

5) Όσον αφορά τη ψαροσύνθεση μιας και δεν σκέφτομαι προς το παρόν να επεξεργαστώ το νερό με τύρφη ή α/ο, θα μπορούσα να βάλω κάτι από τα παρακάτω?

i) 1 μονομάχο και 2-3 nerite

ii) 3 γκάπυ και nerite

ii) 4 endlers και nerite

iv) στο προηγούμενο ενυδρείο 54 λίτρων είχα 6 zebra danio τα οποία πήγαν περίφημα και άντεξαν στο ph μου. Θα μπορούσε να μπεί μια ομάδα 4-5 εδώ? 

v) ότι άλλο έχετε να προτείνετε.

Ευχαριστώ προκαταβολικά και ελπίζω να μην σας κούρασα....

• Απαντήσεις 100
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πριν 3 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε:

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους,

Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με κάποιες απορίες που έχω σχετικά με το στρώσιμο του ενυδρείου και έπειτα για προτάσεις ψαροσύνθεσης για τα 35 λίτρα μου.

Το ενυδρείο τρέχει 2 μέρες και είναι ουσιαστικά άδειο αφού το μόνο που έχω βάλει μέχρι στιγμής είναι υπόστρωμα-χαλίκι. 

Απορίες:

1) Στο άρθρο περί στρωσίματος ενυδρείου αναφέρεται το στρώσιμο με τροφή ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου αλλά ρίχνοντας μόνο βακτήρια και χωρίς τροφή ή φυτά θα μπορέσει να υπάρξει βιολογία στο φίλτρο ή όλα τα παραπάνω γίνονται για να επιταχύνουμε τη διαδικασία?  Αν ξεκινήσω να ρίχνω τροφή, θα πρέπει να γίνεται καθημερινά μαζί με τα βακτήρια?

Τα βακτηρια πρεπει να αναπτυχθούν σε ενα  ικανοποιητικό βαθμο ωστε να μπορουν να υποστηρίξουν τα απόβλητα των ζωντανών που θα βαλεις με το τελείωμα του στρωσίματος που περνει σχεδον ενα μηνα. Για αυτο ριχνουμε τροφή και δεν βαζουμε αμεσως ζωντανα μεσα στο ενυδρειο διότι η παραγωμενη αμμωνια θα καψει ουσιαστικα τα ζωντανα πριν δημιουργηθει μια σεβαστη βακτηριακη αποικια στα φιλτρα. Το θεμα ειναι πως εαν το υποστρωμα που εχεις βαλει περιέχει οργανικη ουσια τοτε δεν χρειαζετε να προσθέτης και τροφη μια που η παραγωμενη αμμωνια θα προερχετε απο το ιδιο το υποστρωμα. Η καλη οξυγωνωση του νερου, η υψηλή θερμοκρασια κοντα στους 30 βαθμους και το υψηλό ΡΗ, βοηθα στην ποιο γρηγορη αναπτυξη των βακτηριων και την ολοκλήρωση του κυκλου του αζωτου. Ποια βακτηρια και ποιο υποστρωμα εβαλες;

2) Το υπόστρωμα-χαλίκι που έχω βάλει αναγράφει, πέρα του ότι είναι κατάλληλο για γαρίδες και για φυτά, ότι βοηθά στη μείωση του ph. Παλιές μετρήσεις της βρύσης έδειχναν 8. Αν όντως συμβαίνει αυτό και μετρήσω πχ 7,5 (χωρίς να έχω βάλει ασβεστολιθικές πέτρες ή κάτι άλλο που το ανεβάζει) αυτό θα είναι μόνιμο ή θα κάνει τον "κύκλο" του και θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα?

Σε αυτο το αρχικο σταδιο συνηθως εχουμε ενα σχετικα υψιλο ΡΗ στο ενυδρειο μας λογο του νεου αλκαλικου περιβαλλοντως, και θελει τον χρονο του για να ωριμάση και να παραχθουν τα αναλογα οξεα οπου θα ριξουν σταδιακα το ΡΗ εως ενα βαθμο και μεχρι να ισορροπήση. Απο την στιγμη που το υποστρωμα αναγραφει οτι ριχνει το ΡΗ πιθανοτατα περιεχει και οργανικη ουσια και οξεα που βοηθουν στην μειωση του ΡΗ,  αλλα ολα ειναι σε συναρτηση και με το νερο δικτιου που εχεις μια που το αλκαλικο νερο εμποδιζει την ευκολη πτωση του ΡΗ. Γενικα τους πρωτους εξι μηνες το ενυδρειο ειναι σε φαση αρχικης ωριμανσης.

3) Το ενυδρείο έχει ενσωματωμένη λεντοταινία 6w με ροζ φωτισμό στο καπάκι από τον κατασκευαστή. Σε περίπτωση όμως που θέλω να την αλλάξω και να βάλω δυνατότερο φωτισμό θα πρέπει να απευθυνθώ σε κατάστημα ηλεκτρικών? Η λεντοταινία είναι γύρω στα 20 εκ. 

Η λεντοταινια υποστηριζετε απο εναν μετασχηματιστη για τα βατ που ειναι. Για να αυξησης τον φωτισμο θα πρεπει να προσθεσεις η να αλλαξεις τελιως ολο τον φωτισμο. Δεν ειναι δυσκολο σε εισαγωγικα, αλλα εαν δεν εισαι σιγουρος για το τη κανεις τοτε καλο ειναι να απευθυνθεις σε εναν ηλεκτρολογο. Μην ξεχνας οτι εχουμε να κανουμε με ενα ηλεκτρικο κυκλωμα κοντα σε νερο και θα πρεπει να ημαστε πολυ προσεκτικοί. 

4) Σκέφτομαι να βάλω ένα μικρό ξύλο και 2-3 εύκολα φυτά. Μπορούσα να το είχα κάνει από την αρχή ή πρέπει να τελειώσει το στρώσιμο πρώτα? 

Για το ξυλο βάλτο αμεσως αλλα για τα φυτα προσωπικα θα σου ελεγα να περιμενεις μια που μπορει να την ακουσουν απο την πολυ αμμωνια και απο την αλλη να μας εμποδισουν στο να δημιουργηθει μια δυνατη βιολογια στο ενυδρειο μας.

5) Όσον αφορά τη ψαροσύνθεση μιας και δεν σκέφτομαι προς το παρόν να επεξεργαστώ το νερό με τύρφη ή α/ο, θα μπορούσα να βάλω κάτι από τα παρακάτω?

i) 1 μονομάχο και 2-3 nerite

ii) 3 γκάπυ και nerite

ii) 4 endlers και nerite

iv) στο προηγούμενο ενυδρείο 54 λίτρων είχα 6 zebra danio τα οποία πήγαν περίφημα και άντεξαν στο ph μου. Θα μπορούσε να μπεί μια ομάδα 4-5 εδώ? 

v) ότι άλλο έχετε να προτείνετε.

Οι ψαροσυνθεσεις μου φαινονται λογικες.....

Ευχαριστώ προκαταβολικά και ελπίζω να μην σας κούρασα....

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Υπόστρωμα έχω το fluval stratum και βακτήρια ρίχνω ένα σκεύασμα της Microbe lift.

Μετρήσεις πότε μπορώ να ξεκινήσω να παίρνω?

πριν 2 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε:

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Υπόστρωμα έχω το fluval stratum και βακτήρια ρίχνω ένα σκεύασμα της Microbe lift.

Μετρήσεις πότε μπορώ να ξεκινήσω να παίρνω?

Μια φορα την εβδομαδα(πριν αλλαγη νερου) για να ξερεις πόσο αυξανονται NH3/NH4, NO2, NO3. Τι τεστακια εχεις?

Μετα την πρωτη εβδομαδα μπορεις να ξεκινησεις τις μετρησεις.

Έγινε επεξεργασία - natateo

τεστ έχω τις sera για τα  βασικά  αλλά τα είχα αγοράσει για το προηγούμενο ενυδρείο 1 μιση περιπου χρόνο πριν  και δεν ξέρω αν θα έχω σωστές μετρήσεις πλεον.

Έγινε επεξεργασία - PanosTetra

πριν 2 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε:

τεστ έχω τις sera για τα  βασικά  αλλά τα είχα αγοράσει για το προηγούμενο ενυδρείο 1 μιση περιπου χρόνο πριν  και δεν ξέρω αν θα έχω σωστές μετρήσεις πλεον.

Δες την ημερομηνία λήξης τους , αν δεν έχουν λήξει λογικά θα έχεις σωστές μετρήσεις.

Εγώ θα σου έλεγα ότι φυτό θέλεις να βάλεις να το βάλεις από την άρχη. Το stratum δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν ξέρω αν είναι σχεδιασμένο να βγάζει αμμωνία. Είναι όμως ένα καλό υπόστρωμα και με ένα πάχος γύρω στα 5 εκατοστά θα δεις άμεσα πτώση του ph οπως και με τα περισσότερα στρώματα τα οποία είναι σχεδιασμένα να ρίχνουν το ph.

Όσον αφορά τα βακτήρια και τον κύκλο του αζώτου να θυμάσαι πως σε αυτά τα λίτρα οι συνθήκες αλλάζουν εύκολα. Γι'αυτό θα πρέπει να είσαι λίγο τυπικός στο να αλλάζεις το νεράκι συχνά..

Τώρα σχετικά με το στρώσιμο, η τροφή είναι μία παραδοσιακή μέθοδος που επιτυγχάνει αργά το ''στρώσιμο'' αλλά..ξεπερασμένη.. Πολλοί την χρησιμοποιούν αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα. Μπορείς να προμηθευτείς ένα σκέυασμα βακτηρίων και να επιτυχύνεις τον κύκλο. Κανένα δεν είναι μαγικό ώστε να σου στρώσει το φίλτρο σε 24 και 48 ώρες όπως υπόσχεται αλλά είναι ικανά να σου διατηρούν την τιμή της αμμωνίας στο 0 εφόσον ακολουθήσεις πιστά της οδηγίες του εκάστοτε σκευάσματος, κάνεις αλλαγές νερού και το χρησιμοποιείς και στην αλλαγή.

Κάνε μερικά τεστ αμμωνίας για 3-4 μέρες χωρίς να ρίξεις κάτι να δεις αν το υπόστρωμα βγάζει. Αν όχι,  κάνε μία αλλαγη νερού της τάξεως του 30-35% και ρίξε βακτήρια ακολουθώντας της οδηγίες.  Στη συνέχεια τοποθέτησε το 1ο ψαράκι στα χρονικά πλαίσια που σου λέει το σκέασμα. Όχι ολα μαζί.  Μετά θα πάρει τον δρόμο του απλά κάνε αλλαγές νερού προσθέτωντας κάθε φορα βακτήρια και κάποιες ενδιάμεσες μετρήσεις για να βλέπεις ότι είναι όλα υπό έλεγχο και πως δεν πρέπει να επέμβεις με κάποιο τρόπο.

Και καλή αρχή!

Stratum βγαζει πολλα και ριχνει Ph.

Διάβασε λιγο αυτο http://www.adana.co.jp/en/contents/process/index.html

Ideal to conduct water change everyday

Water purification by beneficial bacteria cannot be expected in a newly setup aquarium. Therefore, it is necessary to change water to keep the aquarium water clean. Daily water change is crucial. Takashi Amano προτείνει να αλλαζεις νερο καθε μερα(καλυτερα), αν χρησιμοποιεις Aqua soil.

Θα ξεκινήσω τις μετρήσεις σιγά σιγά οπότε και θα σας πω. Το ξέρω ότι το ενυδρείο είναι πολύ μικρό και θέλει προσοχή και χρόνο για να στρωθεί σωστά.

Σχετικά με τις αλλαγές τώρα να κάνω 1 φορά τη βδομάδα ή είναι καλύτερο να το αφήσω και να κάνω όταν μετρήσω 0 αμμωνία όπως διάβασα (δεδομένου ότι θα έχω μέτρηση προηγουμένως).

Για τη διακόσμηση πάντως επειδή δεν μπορώ να παίξω με δύσκολα φυτά σκέφτομαι ένα μικρό ξύλο στη μέση με μικρή ποσότητα moss πανω,1 μικρή anubia και μπροστά λέω για s.repens που βλέπω ότι είναι εύκολο και όμορφο φυτό. Για τη moss μπορώ να βάλω ειδική κόλλα όπως είδα αλλά η anubia δένεται υποχρεωτικά?

πριν 45 λεπτά, το μέλος PanosTetra έγραψε:

Θα ξεκινήσω τις μετρήσεις σιγά σιγά οπότε και θα σας πω. Το ξέρω ότι το ενυδρείο είναι πολύ μικρό και θέλει προσοχή και χρόνο για να στρωθεί σωστά.

Σχετικά με τις αλλαγές τώρα να κάνω 1 φορά τη βδομάδα ή είναι καλύτερο να το αφήσω και να κάνω όταν μετρήσω 0 αμμωνία όπως διάβασα (δεδομένου ότι θα έχω μέτρηση προηγουμένως).

Για τη διακόσμηση πάντως επειδή δεν μπορώ να παίξω με δύσκολα φυτά σκέφτομαι ένα μικρό ξύλο στη μέση με μικρή ποσότητα moss πανω,1 μικρή anubia και μπροστά λέω για s.repens που βλέπω ότι είναι εύκολο και όμορφο φυτό. Για τη moss μπορώ να βάλω ειδική κόλλα όπως είδα αλλά η anubia δένεται υποχρεωτικά?

Να ειμαστε σωστοι...

Αν θα "φυτεψεις" απο την αρχη - αλλαγες νερου πρεπει να κανεις καθε δευτερη μερα 50% τουλαχιστον για την πρωτη εβδομαδα. και 2 φορες απο 50% την 2η εβδομαδα.Αλλιως το μοςς σου θα γινει ενα με τα Brush Algae! Αν δεν θελεις να κανεις αλλαγες νερου- "φυτευεις" σε 3 εβδομαδες.

Και... Το υποστρωμα (οσο γινεται) πρεπει ολο να καλυφθει με φυτα, αλλιως παλι αλγες.

P.S. δεν χρεαζεται κολλα στο ξυλο. Αγοραζεις απο ειδη ραπτικης πετονια (καρουλι)για κουρτινες και δενεις μοςς και ανουμπιας.

• Like 1

πριν 2 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Να ειμαστε σωστοι...

Αν θα "φυτεψεις" απο την αρχη - αλλαγες νερου πρεπει να κανεις καθε δευτερη μερα 50% τουλαχιστον για την πρωτη εβδομαδα. και 2 φορες απο 50% την 2η εβδομαδα.Αλλιως το μοςς σου θα γινει ενα με τα Brush Algae! Αν δεν θελεις να κανεις αλλαγες νερου- "φυτευεις" σε 3 εβδομαδες.

Και... Το υποστρωμα (οσο γινεται) πρεπει ολο να καλυφθει με φυτα, αλλιως παλι αλγες.

P.S. δεν χρεαζεται κολλα στο ξυλο. Αγοραζεις απο ειδη ραπτικης πετονια (καρουλι)για κουρτινες και δενεις μοςς και ανουμπιας.

Δεν ξερω εσεις πως στρωνεται τα ενυδρεια...

Εγω βαζω το υποστρωμα χαλικι, ενεργο η οτιδηποτε αλλο, μερικα σαλικγαρια μερικα φυτακια,  μπόλι απο αλλο ενυδρειο, και μετα απο ενα μηνα αλλαζω το νερο...

Και προσθετω γαριδες σιγα σιγα..

πριν 8 λεπτά, το μέλος nicpapa έγραψε:

Δεν ξερω εσεις πως στρωνεται τα ενυδρεια...

Εγω βαζω το υποστρωμα χαλικι, ενεργο η οτιδηποτε αλλο, μερικα σαλικγαρια μερικα φυτακια,  μπόλι απο αλλο ενυδρειο, και μετα απο ενα μηνα αλλαζω το νερο...

Και προσθετω γαριδες σιγα σιγα..

Με υποστρωμα aqua soil(Tropica Aquarium Soil,Tropica Aquarium Soil Powder, Amazonia,Stratum κ.α) ξεκιναμε μονο με ενα τροπο

http://tropica.com/en/guide/get-the-right-start/tropica-90-days-app/

η τον αλλο http://www.adana.co.jp/en/contents/process/index.html

Νομιζω οτι θα συμφωνησουμε ,οτι Tropica και Takashi Amano ξερουν κατι παραπανο απο μας, τους "απλους θνητους".:)

πριν 2 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε:

Με υποστρωμα aqua soil(Tropica Aquarium Soil,Tropica Aquarium Soil Powder, Amazonia,Stratum κ.α) ξεκιναμε μονο με ενα τροπο

http://tropica.com/en/guide/get-the-right-start/tropica-90-days-app/

η τον αλλο http://www.adana.co.jp/en/contents/process/index.html

Νομιζω οτι θα συμφωνησουμε ,οτι Tropica και Takashi Amano ξερουν κατι παραπανο απο μας, τους "απλους θνητους".:)

Οι αλλαγες νερου ναι βοηθάνε., σε περιπτωσεις που εχουμε αλγες.

Αλλα ολα εξαρτωνται και πως υποστηριζεις τα φυτα...

Τα φυτα προτιμουν την αμμωνια απο τα νιτρικα...

Αυτος ειναι και ο λογος οπου τα φυτα πανε καλυτερα στην αρχη σε ενεργα υποστρωματα.

πριν 13 λεπτά, το μέλος nicpapa έγραψε:

Οι αλλαγες νερου ναι βοηθάνε., σε περιπτωσεις που εχουμε αλγες.

Αλλα ολα εξαρτωνται και πως υποστηριζεις τα φυτα...

Τα φυτα προτιμουν την αμμωνια απο τα νιτρικα...

Αυτος ειναι και ο λογος οπου τα φυτα πανε καλυτερα στην αρχη σε ενεργα υποστρωματα.

Θα συμφωνησω σ΄αυτο, ομως μεχρι να παρουν μπρος τα φυτα...... Εχω δοκιμασει να ξεκινησω ενυδρειο με Tropica Aq.Soil με αλλαγες 30% μονο μια φορα την εβδομαδα. Αλλο ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ! Ηταν καταστροφη. Ph επεφτε στα 5.5 , μοςς μετα την 3η εβδομαδα πεταξα και ξαναεδεσα μετα - ηταν μια μαζα "αλγομοςς".

Έγινε επεξεργασία - natateo

πριν 1 λεπτό, το μέλος natateo έγραψε:

Θα συμφωνησω σ΄αυτο, ομως μεχρι να παρουν μπρος τα φυτα...... Εχω δοκιμασει να ξεκινησω ενυδρειο με Tropica Aq.Soil με αλλαγες 30% μονο μια φωρα την εβδομαδα. Αλλο ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ! Ηταν καταστροφη. Ph επεφτε στα 5.5 , μοςς μετα την 3η εβδομαδα πεταξα και ξαναεδεσα μετα - ηταν μια μαζα "αλγομοςς".

Αλλαγες στην αρχη οπως και στην συντηρηση , θελει μεγαλες.. Αλλα οχι καθε 2-3 ημερες...

Εγω κανω 60-70% καθε εβδομαδα , για συντηρηση, ωστε να μηδενιζω το συστημα.

Τα φυτα παιρνουν αμμεσα εμπρος , εκτος και αν ειναι emersed θα χρειαστουν καμια εβδομαδα.

Οπως ειπα εξαρταται πως υποστηριζεις τα φυτα , και με τι φυτομαζα ξεκινας στην αρχη,,,

Σκεψου οτι στην αρχη ξεκινας με ενα νερο το οποιο ειναι γεματο θρεπτικα, ε εαν αυτα τα θρεπτικα δεν εχουν να αποροφηθουν απο καπου , θα πεταχτουν οι αλγες...

Ο φωτισμος παλι παιζει ρολο....

Με το ph δεν υπαρχει προβλημα για τα φυτα...

Καλημερα Πανο και σε ολη την παρεα. Οπως καταλαβαινεις εχουμε ξεκαθαρες αποψεις περι του θεματος..... , :) η αληθεια ειναι πως υπαρχουν πολλες λεπτομεριες και παραμετροι που δεν αναφερωντε ξεκαθαρα με αποτελεσμα ο καθε ενας μας να υποστηριζει καποια μεθοδο για το ξεκινημα. Ο φιλος nicpapa αρχιζει το ολο στησιμο με στρωμενο βιολογικο υλικο, μπουκαλα διοξειδιου, ανθρακα τον πρωτο μηνα και πολλες φορες με στρωμενο το ανωτερο στρωμα βυθου απο παλιοτερο ενυδρειο και φυτομαζα τουμπανο. Σε αυτη την περιπτωση εαν εχεις τις αναλογες επιλογες τοτε ακολουθας τις συμβουλες του. Η φιλη μας natateo ακολουθει μια λυση που θεωριτικα ειναι ποιο ανοδινη συμφωνα με τους γκουρου του χωρου και προσωπικα εαν διαλεξεις να αρχισεις με φυτα χωρις μπουκαλα διοξειδιου τοτε θα σου προτεινα σε αυτη την περιπτωση τις συμβουλες της. Εγω απο την αλλη θα σου προτεινα να αρχισεις χωρις φυτα για τον πρωτο μηνα, χωρις φωτα και χωρις αλλαγες νερου με φουλ αναταραξη και τροφη εαν αρχιζεις απο το μηδεν χωρις μπολι και μπουκαλα.

Ακυρο για την τροφη........ :) η δυναμη της σηνηθειας.... το στρατυμ περιεχει οργανικη υλη.

Έγινε επεξεργασία - Rik
  • Like 1

πριν 46 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Ακυρο για την τροφη........ :) η δυναμη της σηνηθειας.... το στρατυμ περιεχει οργανικη υλη.

Εχεις απολυτο δικιο. Εχει πολλα οργανικα και χωρις αλλαγες και λιγα φυτα θα κανουμε κινεζικη σουπα με αλγες:hehe. Ο φιλος μας @nicpapa ειναι professor στα high tech ενυδρειο. Ομως ο φιλος μας @Panos θελει ενα low tech και ειναι νεος σ΄αυτα. Θα επιμενω σε συχνες αλλαγες νερου

Ευχάριστω πολύ για τις απαντήσεις. Τελικά τα τεστ μου έχουν λήξει και θα πρέπει να πάρω καινούργια...

Τώρα, αν η σκέψη μου είναι σωστή και όπως πρότεινε η φίλη @natateo θα είναι καλύτερο να φυτέψω στο μήνα παρά τώρα και να έχω (μη διαχειρίσιμη για αρχάριο) έξαρση άλγης μιας και ούτε μπόλι υπάρχει ούτε μπουκάλα. Οπότε για να ανακεφαλαιώσουμε (παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος).

1) Το ενυδρείο παραμένει ως έχων χωρίς αλλαγή νερού για 3 βδομάδες ακόμα με σβηστά φώτα. Βακτήρια ρίχνω την καθημερινή δόση.

2) Παίρνω όλα τα τεστ και ξεκινάω μετρήσεις αμμωνίας. Υπάρχει λόγος να μετρήσω και τα υπόλοιπα?

3) Όταν μετρήσω αμμωνία 0 κάνω μετρήσεις στα πάντα.

4) Αν είμαστε οκ κάνω αλλαγή νερού, φυτεύω και ξαναμετράω.

5) Από εδώ και πέρα μπορώ να αφήσω το ενυδρείο χωρίς ψάρια και να ασχοληθώ με τα φυτά (άλγες κτλπ)? Προσωπική μου άποψη είναι καλύτερα να φτιάξω πρώτα το περιβάλλον όσο καλύτερα γίνεται και μετά τα ψάρια κ ας χρειαστεί να περιμένω και 2 μήνες.

Πάντως χαίρομαι που υπάρχει το φόρουμ και υπάρχει εμπειρία και στο χώρο του ενυδρείου και στα υλικά που χρησιμοποιούμε μιας και με μία επίσκεψη σε κοντινό πετ σοπ για έρευνα φυτών δεν αναφέρθηκε ούτε ότι το υπόστρωμά μου έχει οργανικά και άρα βοηθά στη βιολογία + ότι πρέπει να βάλω ψάρια για να στρώσω το ενυδρείο.

Ευχαριστώ και πάλι!

Καλημερα Πανο. Επειδη θα μπλεξεις με πολλες αλλαγες νερου και αλγες αν βαλεις απο τωρα φυτα καλο ειναι να το αφησεις να δουλεψει για αλλες 3 εβδομαδες οπως εγραψες και εσυ και βαλε επισης τον θερμοστατη κοντα στους 30 βαθμους. Απο εκει και περα μπορεις να μετρησεις για αμμωνια νιτρωδη και νιτρικα και εαν μετρας μονο νιτρκα  στο τελος φυτευεις πυκνα το 80% της επιφανειας του ενυδρειου σου και κατα προτιμηιση με ευκολα και γρηγορης αναπτυξης φυτα. Απο εκει και περα κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου και σε δευτερη φαση αρχιζεις με τα ζωντανα.

Καλημέρα και καλή  χρονιά σε όλους σας με υγεία, ευτυχία και πολλά ενυδρεία :hehe

Όπως έχουμε πει παραπάνω το ενυδρείο τρέχει άδειο ήδη για 10 μέρες χωρίς να έχω αλλάξει νερό και προχωράμε. Πρώτες μετρήσεις θα κάνω σήμερα και θα γράψω τα αποτελέσματα. Θα ήθελα τα φώτα σας για κάποιες παρατηρήσεις όμως:

Στο φίλτρο του ενυδρείου έχω siporax mini για υλικό και από πάνω ενυδρειακό βαμβάκι. Μαζί με το ενυδρείο αγόρασα και μια σακούλα από το ίδιο βαμβάκι για την αλλαγή.

1) Συμβουλή του πετσοπα ήταν ότι θα πρέπει να αλλάξω το βαμβάκι σχετικά γρήγορα μιας και θα βρώμιζε από το υπόστρωμα όμως με έναν πρόχειρο έλεγχο χτες το βαμβάκι φαινόταν καθαρό από πάνω χωρίς βέβαια να το αφαιρέσω τελείως (δηλ να ελέγξω από τη μεριά του υλικού). Να το βγάλω τελείως για να το κοιτάξω ή να το αφήσω?

2) Κάποιες απορίες τώρα σχετικά με την αλλαγή του νερού. Διαβάζω ότι προετοιμάζουμε το νερό μια μέρα πριν σε κουβά με θερμοστάτη και ρίχνουμε την δόση αντιχλωρίου. Το ενυδρείο είναι στα 35 λίτρα, γύρω στα 30 καθαρά οπότε μια αλλαγή της τάξης του 30% αντιστοιχεί γύρω στα 9-10 λίτρα. Υπάρχουν κουβάδες που γράφουν στο εσωτερικό τα λίτρα κλιμακωτά και αν ναι που μπορώ να βρώ? Για να αφαιρέσω νερό πρέπει να χρησιμοποιήσω οπωσδήποτε αυτό τον σωλήνα που βλέπω ή μπορώ να το κάνω και με μία κανάτα (χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί αλλού) μιας και τα λίτρα της αλλαγής δεν είναι και πολλά? Τέλος βλέπω ότι για το γέμισμα αρκετοί χομπίστες σε βίντεο χρησιμοποιούν τις σακούλες από τα ψάρια των μαγαζιών για να μην ανακατώσουν τον βυθό , είναι ασφαλές κάτι τέτοιο?

3) Σαν υπόστρωμα χρησιμοποιώ το fluval stratum και στη συσκευασία αναφέρει ότι ο καθαρισμός του βυθού πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και όσο επιφανειακός γίνεται για να μην τα κάνουμε χάλια.... Έχει κάποιος συγχομπίστας παρόμοιο υπόστρωμα και αν ναι πώς καθαρίζει τον βυθό?

4) Τέλος φίλε @Rik για φυτά έκανα μια έρευνα και διάλεξα τα εξής για διακόσμηση χωρίς όμως να είναι φυτά γρήγορης ανάπτυξης που μου προτείνεις.

1 ξύλο mopani που βρήκα σε καλό μήκος για το ενυδρείο μου.

2 ανουμπιες δεμένες στο ξύλο στις άκρες.

Τέλος, σκέφτομαι να βάλω s.repens που μου αρέσει και βρήκα στην αθήνα. Σύμφωνα με την tropica θεωρείται εύκολο φυτό και χωρίς τρελές απαιτήσεις.Θα μπορούσα να βάλω λίγες ρίζες ή έχεις να μου προτείνεις κάτι άλλο?

Έγινε επεξεργασία - PanosTetra

πριν 53 λεπτά, το μέλος PanosTetra έγραψε:

Καλημέρα και καλή  χρονιά σε όλους σας με υγεία, ευτυχία και πολλά ενυδρεία :hehe

Όπως έχουμε πει παραπάνω το ενυδρείο τρέχει άδειο ήδη για 10 μέρες χωρίς να έχω αλλάξει νερό και προχωράμε. Πρώτες μετρήσεις θα κάνω σήμερα και θα γράψω τα αποτελέσματα. Θα ήθελα τα φώτα σας για κάποιες παρατηρήσεις όμως:

Στο φίλτρο του ενυδρείου έχω siporax mini για υλικό και από πάνω ενυδρειακό βαμβάκι. Μαζί με το ενυδρείο αγόρασα και μια σακούλα από το ίδιο βαμβάκι για την αλλαγή.

1) Συμβουλή του πετσοπα ήταν ότι θα πρέπει να αλλάξω το βαμβάκι σχετικά γρήγορα μιας και θα βρώμιζε από το υπόστρωμα όμως με έναν πρόχειρο έλεγχο χτες το βαμβάκι φαινόταν καθαρό από πάνω χωρίς βέβαια να το αφαιρέσω τελείως (δηλ να ελέγξω από τη μεριά του υλικού). Να το βγάλω τελείως για να το κοιτάξω ή να το αφήσω?

2) Κάποιες απορίες τώρα σχετικά με την αλλαγή του νερού. Διαβάζω ότι προετοιμάζουμε το νερό μια μέρα πριν σε κουβά με θερμοστάτη και ρίχνουμε την δόση αντιχλωρίου. Το ενυδρείο είναι στα 35 λίτρα, γύρω στα 30 καθαρά οπότε μια αλλαγή της τάξης του 30% αντιστοιχεί γύρω στα 9-10 λίτρα. Υπάρχουν κουβάδες που γράφουν στο εσωτερικό τα λίτρα κλιμακωτά και αν ναι που μπορώ να βρώ? Για να αφαιρέσω νερό πρέπει να χρησιμοποιήσω οπωσδήποτε αυτό τον σωλήνα που βλέπω ή μπορώ να το κάνω και με μία κανάτα (χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί αλλού) μιας και τα λίτρα της αλλαγής δεν είναι και πολλά? Τέλος βλέπω ότι για το γέμισμα αρκετοί χομπίστες σε βίντεο χρησιμοποιούν τις σακούλες από τα ψάρια των μαγαζιών για να μην ανακατώσουν τον βυθό , είναι ασφαλές κάτι τέτοιο?

3) Σαν υπόστρωμα χρησιμοποιώ το fluval stratum και στη συσκευασία αναφέρει ότι ο καθαρισμός του βυθού πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και όσο επιφανειακός γίνεται για να μην τα κάνουμε χάλια.... Έχει κάποιος συγχομπίστας παρόμοιο υπόστρωμα και αν ναι πώς καθαρίζει τον βυθό?

4) Τέλος φίλε @Rik για φυτά έκανα μια έρευνα και διάλεξα τα εξής για διακόσμηση χωρίς όμως να είναι φυτά γρήγορης ανάπτυξης που μου προτείνεις.

Τέλος, σκέφτομαι να βάλω s.repens που μου αρέσει και βρήκα στην αθήνα. Σύμφωνα με την tropica θεωρείται εύκολο φυτό και χωρίς τρελές απαιτήσεις.Θα μπορούσα να βάλω λίγες ρίζες ή έχεις να μου προτείνεις κάτι άλλο?

Καλη Χρονια! Μια χαρα ειναι staurogyne. Βαλε αφοβα, και...βαλε  μοςς! Ωραιο θα βγει.

πριν 1 ώρα, το μέλος PanosTetra έγραψε:

Μερικές απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα σου χωρίς σάλτσες.:)

Αν δεν έχει βρωμιά μην αλλάζεις το ενυδρειακό βαμβάκι.

Καλό είναι το νερό που αφαιρείς να περιέχει και τα ιζήματα του βυθού. Οπότε η κανάτα δεν θα βόλευε, αφού εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσες να το κάνεις.

Εγώ (όταν χρειάζεται) χρησιμοποιώ ένα απλό λάστιχο που σιφωνάρω το νερό από τέτοια απόσταση, ώστε να μη δημιουργώ πρόβλημα στο βυθό.

Δεν χρειάζεται κουβάς με τέτοια αρίθμηση για να υπολογίσεις τα λίτρα της αλλαγής. Ένας απλός κουβάς θα σε βολέψει για τις αλλαγές σου. Εμπειρικά σου λέω πως oι συνηθισμένοι στρογγυλοί κουβάδες είναι περίπου 12 λίτρα. Οπότε υπολόγισε.

Από υπόστρωμα είσαι κομπλέ. Ο φωτισμός σου (λεντοταινία 6w) δεν νομίζω πως είναι αρκετός για το repens.

Τα γρήγορης ανάπτυξης φυτά είναι καλό για την αρχή γιατί απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε νεοστημένο ενυδρείο άρα είναι σημαντικός ανταγωνιστής για τις άλγες. Αυτά τα ολίγα.

Έγινε επεξεργασία - SOTIRIS

Για την ωρα μην αλλαζεις νερο....κανε μετρησεις και τα λεμε.

πριν 12 ώρες, το μέλος PanosTetra έγραψε:

Προσωπικα το ξεπλενω 2 με 3 φορες πριν το αλλαξω.... Εαν δεν εχει μειωθει η ροη μην το πειραζεις.

βασικα αδειαζεις μια εξαδα νερα μεγαλα μεσα στο κουβα...σημσδευεις την σταθμη και εισαι ετοιμος ;)

τον βυθο μην τον πειραζεις......αντε να μαζευεις καποια χοντρα συφωναρωντας με ενα λαστιχο οπως σου ειπε και ο Σωτος.

4) Τέλος φίλε @Rik για φυτά έκανα μια έρευνα και διάλεξα τα εξής για διακόσμηση χωρίς όμως να είναι φυτά γρήγορης ανάπτυξης που μου προτείνεικυριως. Cheratohyllum demersum (hornwort). Ρουφήχτρα νιτρικων και αλλων θρεπτικων,  Limnophila sessiliflora, Bacopa, Egeria densa, Hygrophila difformis (ντοματια), Hygrophila polysperma (η πρασινη), Hygrophila corumbosa, και Ludwigia repens

1 ξύλο mopani που βρήκα σε καλό μήκος για το ενυδρείο μου.βαλτω απο τωρα.

ωραιο φυτακι....ισως με λιγο excel να εχεις καλα αποτελεσματα.

Egeria densa να μην βαλεις στο μικρο ενυδρειο με γαριδες! Αν το κοψεις / κουρεψεις μεσα στο ενυδρειο(οπως και Anubias), μπορει να κανει ζημια στις γαριδες(ο "χυμος"τους περιεχει καποιες δηλητηρηωδες ουσιες).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...