Jump to content

Κατασκευή ενυδρείου Malawi


Andreas_Kouv

Recommended Posts

Στα σχέδια μου είναι να φέρω νερό και αποχέτευση στο ενυδρείο, με σκοπό την αυτόματη αναπλήρωση και τις εύκολες αλλαγές νερού.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πριν 17 ώρες, το μέλος Andreas_Kouv έγραψε:

Aquadominus, το ενυδρείο θα μπει ακριβώς επάνω από δοκάρι. Σχεδιάζω το ερχόμενο ΣΚ να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής για το έπιπλο.

Παλιότερα είχα ανοίξει αυτό το θέμα. https://www.aquazone.gr/forums/forums/topic/102784-ερωτήσεις-για-diυ-κατασκευή-ενυδρείου-reef/

Ήρθε η  ώρα να υλοποιηθεί, με τις νέες διαστάσεις 180 x 50 x 50.

 

Απορίες:

1. Κόντρες κάτω και πάνω, αλλά πώς?

2. Να κάνω sump ή να βάλω το εξωτερικό μου φίλτρο (EHEIM 2217) +1 ακόμα φίλτρο? με περιορίζει ο ελάχιστος χώρος στη βάση.

2. Αν κάνω sump θέλει και υπερχείλιση, και δεν ξέρω τη υπερχείλιση να σχεδιάσω.

 

 

1. κοντρες κατω περιμετρικά εσωτερικά ενα τζεμι 10 ποντους γυρω γύρω.

 

πανω κοντρες, τζαμι 10 ποντους κολλημενο στο μπροστα και στο πισω τζαμι ασε 30 ποντους απο αριστερα και δεξια και αυτα τα ενωνεις με καθετα τζαμια παλι 10 ποντων ωστε να μη. εχεις κοιλια νομιζω 3-4 καθετα φτανουν.

 

2. κανε σαμπ!!!!!  θα σε βοηθήσει πολυ στην καθαριότητα και στις αυτοματες αλλαγες νερού!!!

 

3. κανεις 2 τρυπες στην πλατη και μετα με pvc και σωληνες καυεβαζεις το νερο σου και ει αι σταθερο σαν τροπος απο διακοπες ρευματος κτλπ....

 

ειμαι στα σταδια 2 και 3 κι εγω και μετανιώνω που δεν τα ειχα κανει απο την αρχη...

 

 

Link to comment
Share on other sites

ετσι ειναι οι πανω κοντρες σε εμενα οταν  απο πανω το ενυδρείο.... ετσι για να εχεις μια εικόνα...

IMG-20171120-WA0001.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

πριν 7 ώρες, το μέλος Irakles έγραψε:

 

1. κόντρες κάτω περιμετρικά εσωτερικά ένα τζάμι 10 πόντους γύρω γύρω.

 

πάνω κόντρες, τζάμι 10 πόντους κολλημένο στο μπροστά και στο πίσω τζάμι άσε 30 πόντους από αριστερά και δεξιά και αυτά τα ενώνεις με κάθετα τζάμια πάλι 10 πόντων ώστε να μη. έχεις κοιλιά νομίζω 3-4 κάθετα φτάνουν.

 

 

Ηρακλή , αν κατάλαβα καλά αυτό εννοείς?

 

Kontres Sketch 1.png

Link to comment
Share on other sites

2. Sump θα κάνω. Εκεί καταλήγω, για να κρύψω τον πολύ εξοπλισμό αλλά και να μπορώ να έχω εύκολη πρόσβαση στο βιολογικό υλικό.

3. Δεν θέλω να έχω εξωτερικούς σωλήνες, ώστε να είναι καλαίσθητο σαν τελικό αποτέλεσμα. Διαβάζω τώρα το link με τις υπερχειλίσεις που υπάρχει στο forum μας: Υπερχείλιση ώστε να δω τι θα κάνω,. Αλλά γενικά προσανατολίζομαι σε αυτή με την διπλή τρύπα στον πυθμένα και το διαχωριστικό τζάμι ανάμεσα σε κύριο tank και υπερχείλιση. εσύ τι λές?

Link to comment
Share on other sites

ναι αυτο εννοώ για τις κοντρες!!!

 

αν δεν θελεις να εχεια σωλήνες ειναι η πιο απλη λυση αυτο που λες σε μια γωνια του ενυδρειου και για να μην τις βλεπεις καθολου μπορεις να καλυψεις με μαυρο τζαμι και χτενακι πανω ωστε σαν διαμερισμα εσωτερικου φιλτρου...

Link to comment
Share on other sites

Θα είναι οκ με 3 κάτω και 4 επάνω, η να τις κάνω 4 και 4 καλύτερα?

 

Δεν μπορώ να αποφασίσω σε πιο ακριβώς σημείο να φτιάξω τον πύργο της υπερχείλισης... Είμαι ανάμεσα στο κέντρο του πλαϊνού τσαμιου, ή στην γωνία του, εκεί που ενώνεται με την μία οθόνη. 

 

Πρέπει πρώτα να καταλήξω σε διαστάσεις και μετα να πάω στον τζαμά.

Link to comment
Share on other sites

180 μηκος ειναι πολυ καλο 50 πλατος ή μαγαλυτερο ειναι πολυ καλα και υψος 50+ οσο μπορεις.... γιατι τα ψαρια ολα της αφρικης θελουν βραχο και φυσικα απο το 50 εξωτερικο αφαίρεσε ποντους απο γυαλι ποντους απο το ποσο ψηλα θα παει η υπερχείλιση.... για μενα κανεια το ενυδρειο 180χ50χ60 υψος γιατι θα θελεις να εχεις στηλη νερου 50 ... εεε δεν θελεις 3-5 ποντους ασφαλείας αν βαλεις καπακι και φωτα να μην ακουμπανε... ασε που ουτως ή άλλως δεν μπορεις να το εχεια με νερο μεχρι τα χείλια....

 

μηπως σε συμφέρει να πας σε έτοιμο σε αυτες τις διαστάσεις και με φωτιστικό...

Έγινε επεξεργασία - Irakles
Link to comment
Share on other sites

Αν και έχω αρκετό καιρό να ασχοληθώ με μελέτες, αυτό που θα σου πω ίσως σου δώσει μια ιδέα για να μην φοβάσαι.

 

Εστω ότι θες να κανεις ενα ενυδρείο 180x50x50 που πρακτικα μαζί με τις αμμους τα βραχια κτλ θα σου φτάνει τα 450kg.

Το κινητό φορτίο (live load) σχεδιασμού των πλακών είναι 2KΝ/m2 ήτοι 200Kg/m2 και με ενα συντελεστή ασφαλείας 1,5 που συνήθως βάζει ο μελετητής και φτάνει τα 375Kg/m2.  Η κάτοψή σου είναι 1,80 x 0,50 = 0,9μ2.<1μ2 άρα πας να βάλεις 450 Kg σε περιοχή που μπορεί να αντέξει σχεδιάστικά (το τονίζω) 375 Kg. (ok ξερω οτι σ αυτο το σημείο έχεις αρχίσει λίγο να ιδρώνεις, διάβασε όμως παρακάτω)

Η χείριστη θέση που θα μπορούσε να συμβεί αστοχία στην πλάκα σε ιδανικές συνθήκες,  θα ήταν εαν θα έβαζες αυτό το φορτίο στη μέση της πλάκας και εαν θεωρούσαμε οτι αυτη η πλάκα είναι στον αέρα και δε στηρίζεται απο κανένα αλλο δομικό στοιχείο. Επειδή όμως στην πραγματικοτητα το σπίτι σου αποτελείται απο κολώνες και δοκάρια και αυτά λειτουργούν συνολικά και όχι μεμονομένα στην αντοχή της πλάκας τα παραπάνω όρια αυξάνονται κατα πολύ, αλλά αυτό ειναι απόροια μιας στατικής μελέτης που έχει να κάνει με πολλές μα πολλές ακόμη παραμέτρους.

Εχε στο νου σου γενικά ότι δε πρεπει να ξεφεύγουμε απο το σχεδιαστικό κομμάτι και τις θεωρητικές τιμές που μας δίνει ο κανονισμός φορτίσεως για να μαστε πάντα on safe side που λέμε και για να κοιμόμαστε ήσυχοι.  

Επειδή λοιπόν εσύ δε προκειται να το βάλεις το ενυδρείο στο μέσον του σαλονιού σου.....εντόπισε τα δοκάρια σου και φρόντισε να το τοποθετήσεις πάνω ακριβώς απο το δοκάρι έτσι ώστε να επιβαρύνεται αυτό περισσότερο παρά η πλάκα σου. Εκεί οι δυνάμεις που μπορεί να αντέξει η δοκός είναι σαφώς ανώτερες απο μια πλάκα των 15 εκ.

 

Υ.Γ Αυτό που έγραψε φίλος παραπάνω για το ενυδρείο του Νιντάλ μου ακούγεται κάπως υπερβολικό για να είναι αληθινό.Οι 2 τόνοι κάπως θα ισομοιράζονται στην επιφάνεια που πατάνε και σίγουρα θα παρεμβάλονται και δοκάρια. 

Πάντως δεν θα ήθελα με τίποτα να ήμουν ο γείτονας του απο κάτω και να ήξερα οτι απο πάνω απο το κεφάλι μου υπάρχει 2τονο ενυδρείο. Με το ενυδρείο που είχε φτιάξει πριν καμια 10 χρόνια στον κουνιάδο μου (500 Kg βάρος) εχουμε ήδη εμφάνιση τριχοειδούς ρωγμής στην πλάκα η οποία είναι ηλικίας 30 ετών.

 

 

 

Έγινε επεξεργασία - Corbil
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

το σπιτι μου ειναι στον δευτερο οροφο και μεχρι πριν 6 μηνες ειχα περιπου 1 τονο συνολικα σε νερο!!! απλα τα ειχα στο Κέντρο της 3οροφης πολυκατοικιας αναμεσα σε δυο κολώνες. 

 

στο Ηράκλειο που ειναι το πατρικο μου εχω 2ο οροφο εδω και 35 χρονια 4,5 τονους συνολικό βαρος 3 τονους νερο(λογο του οτι δεν υπαρχει συνεχεις ροη νερου απο το υδραγωγείο παρα μονο τοβ τελευταίο χρονο) 1 τονο πετρελαίου και ενα μηχανοστάσιο 500 κιλα ζυγισμενα... μην αγχώνεσαι... μια βιβλιοθήκη 2 μετρα απο 2 μετρα ειναι πιο βαρια απο το ενυδρειο... οι κολωνες απο οτι καταλαβαίνω ειναι δεξια και αριστερα απο το ενυδρείο.... και ο Νινταλ όντως το εχει!!!

Έγινε επεξεργασία - Irakles
Link to comment
Share on other sites

Ακούγονται καθησυχάστικα αυτά που γράφετε. Σαφώς και δεν πιστεύω πως θα πέσει το σπίτι με ενα ενυδρείο. Άλλωστε υπάρχει το δοκάρι της οικοδομής ακριβώς κάτω απο εκεί που θα στηθεί το νεο ενυδρείο. Οι σεισμοί είναι που σκέφτομαι. Οκ και καλά όλα με τα φορτία όσο είναι σταθερά, αλλά στο σεισμό ρε παιδιά κάνεις δεν μπορεί να πει τίποτα με σιγουριά. Για αυτό θέλω όσο είναι δυνατόν μικρότερα φορτία-καταπονήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις σκέφτηκες όπως σκέφτεται ένας μηχανικός όταν σχεδιάζει και μελετάει αυτο που του ζητήται να φτιάξει, απλά δεν ήθελα να εντρυφήσω σε τόσο βαθειά θέματα της ειδικότητας μου.
Οπως σου είπα παραπανω κατα τη διάρκεια της μελέτης λαμάβανονται υπόψην πολλά φορτία και παράμετροι, όπως η σεισμική φόρτιση, η ανεμοπίεση, το ίδιο βάρος κατασκευής κτλ κτλ. και μέσα σ αυτό ειναι και τα κινητά που η σχεδιαστική του τιμή είναι τα 200kg/m2. Αυτό ισχύει για κοινές κατοικίες.....για νοσοκομεία, επιχειρήσεις, βιομηχανία σαφώς και ισχύουν άλλα μεγαλύτερα.

Σίγουρα μια κατασκευή μπορεί σε συνθήκες αδράνειας να δεχθεί περισσότερα φορτία απ'οτι έχει σχεδιαστεί να φέρει......όμως σε ενδεχόμενο σεισμό, ή σε συνδιασμό σειμού με άνεμο, είμαστε σίγουροι ότι η κατασκευή  θα ανταποκριθεί όπως πρέπει? Να γνωρίζεις ότι μετα το σεισμό του 99 αναθεωρήθηκαν  τα πάντα σχετικά με το σχεδιασμό και αυξήθηκε σημαντικά ο τρόπος όπλισης των δομικών στοιχείων. 

Γι'αυτό σου είπα ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα φορτία της μελέτης.

Επλίζω να μη σε ζάλισα και να πιασες το νόημα!

Έγινε επεξεργασία - Corbil
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Corbil σε ευχαριστώ πολυ, είναι πολύ σημαντικά αυτά που έγραψες. Καλο είναι να υπάρχουν ώστε να ανατρέχει ο καθένας. Εγώ θα προχωρήσω σιγά σιγά με την κατασκευή και θα ανανεώνω το θεμα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα φίλοι, αν και άργησε αρκετά ο σκελετός τής βάσης έχει γίνει, και πλέον πρέπει να ντυθεί γύρω γύρω με ξύλο. Η βάση είναι μεταλλική απο τετράγωνη σωλήνα 3x3.

 

Σχετικά με το ενυδρείο αποφάσισα να κάνω υπερχείλιση με εξωτερικό μπαλκόνι, ώστε να αποφύγω το τρύπημα του πάτου του ενυδρείου. Οι διαστάσεις του θα γίνουν 180x50x50 μήκος ύψος πλάτος.

 

Διάβασα σε κάποια σελίδα στο internet από έναν μηχανικό υαλοπινάκων πως είναι καλύτερο να κολλάμε τις πανω κόντρες σε απόσταση 3cm απο το πάνω χείλος των επάνω τζαμιών και έτσι θα το κάνω.

 

Τώρα αυτό που δεν ξέρω ειναι πως θα υπολογίσω το ύψος του πλαινού τζαμιού που θα τροφοδοτεί το μπαλκόνι υπερχείλισης και περίπου πόσο πιο πάνω θα είναι η στάθμη του νερού ώστε να παραγγείλω τα τζάμια.

 

Για αντλία επιστροφής σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω μια EHEIM 1000L που εχω και κάθετε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αντρεα για την αντλια εχε στο μυαλο σου οτι ισως χρειαστεις μεγαλυτερη.Εχω μια 1000αρα σε 240 λίτρα και ειναι οκ αλλα για τις δικες σου διαστασεις δεν νομιζω να κανει.Τουλαχιστον οχι μονη της.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Argy πήρα μια DC RUNNER 2.1. της Aquamedic από τις αγγελίες του φορουμ. 2 κυβικά την ώρα ειναι. Λέω να την βάλω αρχικά μόνη της και αν δω πως θέλει ακόμα μεγαλύτερη ανακυκλοφορια να βάλω και την 1000αρα  eheim που έχω. [Εβαλα φώτο στα συνημμένα]

 

Εν το μεταξύ έχω μαζέψει και αρκετά ηλεκτρολογικά που θα χρειαστώ. Για να το οργανώσω σωστά πήρα ένα μικρό πινακάκι 24x19x10 (μήκος πλάτος ύψος) Στο όποιο θα μπούνε 3 αυτοματάκια 6A έκαστο και ένας controller θερμοκρασίας απο πήρα απο το ebay.

20180506_143613-1.jpg

20180506_144647-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Και επειδή έχω καιρό να ανανεώσω το θέμα έχω μαζέψει και τα υλικά για το DIY chiller που θα φτιαξω και ελπίζω ν πετύχει. 

 

1. Τραπεράκι απο Jumbo

2. Δύο τεράστιες ψύκτρες απο παλαια Inverter

3. 3x Peltier module 100w το καθένα

4. Ένα DC τροφοδοτικό 350w για τα Peltier και το φαν.

5. Και φυσικά το fan της Thermaltek πολύ δυνατό.

20180506_145334-1.jpg

20180506_145323-1.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω δυο τρύπες στο τάπερ, μια εισαγωγής μια εξαγωγής και θα κολλήσω δύο αναμονές για τα λάστιχα που θα μεταφέρουν το νερό σε συνδυασμό με μία μικρή αντλία. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ανδρέα καλή αρχή εύχομαι με το θηρίο. 

Οι κόντρες αν μπουν πιο κάτω θα σε βοηθήσουν στο να βάλεις και κάποιο καπάκι(π.χ. κανά τζάμι) και δεν θα προεξέχει τίποτα. Σκέφτεσαι να κάνεις ξύλινο καπακι μήπως?

Όσο για το ύψος του πλαϊνού τζαμιού εγώ θα το έκανα 5 εκατοστά πιο κάτω από τις κόντρες. Για να έχεις και μια ασφάλεια γιατί αυτό θα καθορίσει το ύψος του νερού.

Επίσης αντί να κάνεις όλο το πλαϊνό τζάμι σκέφτηκες να κάνεις μόνο το μισό? Ίσως δείχνει λίγο καλύτερα. 

Το τσιλερ καλή φάση, είμαι περίεργος να δω πως θα πάει.

Link to comment
Share on other sites

Σε Ευχαριστώ Adlib ελπίζω να πάει καλά. Το θετικό είναι ότι δεν βιάζομαι καθόλου και έχω χρόνο σκεφτώ. Θέλω να κάνω καπάκι αλλά δεν το έχω οργανώσει ακόμα σχεδιαστικά. Ίσως να το κάνω ξύλινο όπως και στο ενυδρείο που τρέχω χρόνια αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω και κάτι ποιό διαφορετικό απο ότι έχω συνηθίσει.

 

Όσον αφορά την υπερχείλιση.

Το πλαϊνό τζαμί δεν θα είναι όλο πιο κοντό. Θα είναι όπως λες και εσύ, σαν μικρότερη θυρίδα. Εξωτερικά θα καλύψω τα πλαϊνά τής υπερχείλισης με ξύλο ώστε να μην φαίνονται τα υδραυλικά, 

Τέλος λέω να κάνω τους σωλήνες της υπερχείλισης 1 ίντσα. θα με καλύπτουν η πάω καλύτερα σε 1.5" ?

Link to comment
Share on other sites

Γενικά η 1,5 είναι καλύτερα και θα έλεγα να βάλεις 2. Η μία λίγο πιο πάνω από την άλλη. Αυτή που θα είναι πιο χαμηλά βάλε και μια Βάνα για να παίξεις με τον θόρυβο γιατί να ξέρεις αυτή η υπερχείλιση κάνει αρκετό. Και άσε τη πιο πάνω να κατεβάζει πολύ λίγο έως και καθόλου κάτι σαν δικλείδα ασφαλείας.

Πρωσοπικα εμένα δεν μαρεσουν τα ξύλινα καπάκια και θα πήγαινα σε όραμα στο φωτιστικό αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου.

Link to comment
Share on other sites

Αν με συμβουλεύεις για 2" σωλήνα αυτό θα κάνω γιατί οι συμβουλές βοηθάνε πάρα πολύ! Διάβασα σε πολλά ποστ για διπλούς σωληνες υπερχείλισης και θα το κάνω όπως λες. Στη emergency κάθοδο της υπερχείλισης υπάρχει πιθανότητα να  χρειαστεί βανα?

 

Σίγουρα  ένα γυάλινο καπάκι θα είναι πολύ πιο όμορφο αισθητικά, αλλά μου δημιουργεί 4 θέματα:

1. Η παροχή επιστροφής νερού απο το sump στο κυρίως ενυδρείο, σχεδίαζα να περνούσε μέσα απο το καπάκι και η σωλήνα θα κατέληγε απέναντι απο την υπερχείλιση. Αν δεν υπάρχει καπάκι να κρυφτεί η σωλήνα επιστροφής, αναγκαστικά θα πρέπει να περνάει μέσα απο το μπαλκόνι της υπερχείλισης, η από τρύπα σε κάποιο σημείο στο ίδιο τζάμι όπου θα υπάρχει η υπερχείλιση. 

2. Πρέπει να φτιάξω κρεμαστό φωτιστικό. Πού μου αρέσει πολύ σαν ιδέα και εννοείται DIY.

3. Θα γεμίζει όμως άλατα από υγροποίηση, και θα πρέπει να ξύνω και αλλο

4. Αν δεν πετύχει το chiller θα επιστρέψω στα κλασικά .ανεμιστηράκια απο PC. Που θα τα στερεώσω αυτά? Θα πρέπει να στείλω το γυαλί για κοψίματα?

Έγινε επεξεργασία - Andreas_Kouv
Link to comment
Share on other sites

Στην emergency δεν χρειάζεσαι βανα κατά τη γνώμη μου. Η σωλήνα επιστροφής θα έλεγα να περνάει από το μπαλκόνι απλα για να δείχνει πιο όμορφο και όσο για την κυκλοφορία βάζεις wavemaker που έτσι και αλλιώς θα χρειαστείς σε 180εκ.

Το φωτιστικό δεν θα γεμίζει αλατα αν βάλεις γυάλινο καπάκι. Επίσης για το καπάκι μπορείς να το καθαρίσεις μαζί με την αλλαγή νερου σου. Να το βάλεις στην ρουτίνα σου δλδ και δεν θα πιάσει ποτέ άλατα. 

Τα ανεμιστηρακια μπαίνουν στο σαμπ. Και θα έλεγα να δώσεις στο σαμπ ένα ακόμα διαμέρισμα για την αναπλήρωση, ειδικά το καλοκαίρι.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...