Jump to content

O Νέμο μπορεί να βρει μόνος το δρόμο για το σπίτι


Recommended Posts

Αν ψάχνεις τον Νέμο, θα τον βρεις στην παλιά του γειτονιά

799671_b.jpg

To χαριτωμένο ψάρι-κλόουν που πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο» στην πραγματικότητα δεν έχει καμία δυσκολία να βρίσκει το δρόμο για το σπίτι. Τα νεογέννητα αρχικά παρασύρονται στον ανοιχτό ωκεανό, αργότερα όμως επιστρέφουν στον ύφαλο όπου γεννήθηκαν.

Διεθνής ερευνητική ομάδα που μελέτησε έναν μικρό κοραλλιογενή ύφαλο έξω από την Παπούα Νέα Γουινέα διαπίστωσε ότι έξι στα δέκα ψαριών-κλόουν που γεννιούνται εκεί καταφέρνουν τελικά να επιστρέψουν στην γειτονιά τους.

Οι Αυστραλοί, Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκλεν Αλμανι του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, δεν γνωρίζουν πόσο μακριά παρασύρθηκαν τα νεογέννητα μετά την εκκόλαψή τους. Εκτιμούν όμως ότι ταξίδευαν γύρω στις 11 ημέρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις αναπαραγωγικές συνήθειες και τις κινήσεις των ψαριών και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καλύτερη οριοθέτηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Για να ελέγξουν τη διαδρομή των μικρών ψαριών, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια πρωτοποριακή τακτική παρακολούθησης: Συνέλεξαν ενήλικα θηλυκά ψάρια και τους χορήγησαν με ένεση ένα αβλαβές ραδιενεργό ισότοπο, το οποίο περνά στα αβγά και μπορεί αργότερα να ανιχνευθεί στους απογόνους που καταφθάνουν στον ύφαλο.

Αν και παραμένει άγνωστο πώς τα ψάρια βρίσκουν το δρόμο τους, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι διατηρούν κάποια ανάμνηση του χημικού περιβάλλοντος.

Η ομάδα συνεχίζει τις έρευνες με την πέστροφα των κοραλλιών στο Μπαλί και αργότερα σκοπεύει να παρακολουθήσει μεγαλύτερα είδη έξω από την Αυστραλία.

news.in.gr

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα η αναφορά σου.

Το ίδιο ισχύει και με άλλα είδη ψαριών, τα οποία περνούν την πρώτη περίοδο της ζωής τους σαν πλαγκτονικοί οργανισμοί και κατόπιν επιστρέφουν (όσα επιβιώσουν) στη περιοχή όπου γεννήθηκαν, για να εγκατασταθούν ή αποκλειστικά και μόνο για να γεννήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Πιστεύω και με άλλα ψάρια ή και ζώα θα συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...