Jump to content

Στρώσιμο με μπόλι

Recommended Posts

Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει αναλυτικά τη διαδικασία στρωσίματος με μπόλι; Για παράδειγμα:

1) Μπολιάζουμε το φίλτρο (αναλογία μπόλι/νέο υλικό???),

2) Ρίχνουμε βακτήρια,

3) Τρέχει Χ ώρες,

4) Βάζουμε Ψ αριθμό ψαριών,

5) Ταϊζουμε,

6) Αφήνουμε Ζ μέρες και προχωράμε σε αλλαγή.

Γενικά, ακολουθώντας έναν μπούσουλα πότε είναι στρωμένο χωρίς προβλήματα το φίλτρο μας σαν να αφήσαμε τον κύκλο να γίνει από το μηδέν;

Πριν μπει το μπόλι είναι καλό/κακό/αδιάφορο να μπουν τα φίλτρα σε λειτουργία για κάποιο διάστημα; Τι εννοώ. Στήνω το ενυδρείο, το βάζω σε λειτουργία για τυχόν διαρροές κλπ., τρέχει 2-3 μέρες και μετά μπολιάζω, θα είναι οκ;

Σκέψου πως το μπόλι είναι ζωντανά βακτήρια και για να κρατηθούν σε ζωή θέλουν τροφή και μάλιστα άμεσα, άρα βάζεις το μπόλι και αμέσος τα ψάρια.

συνήθως δεν ρίχνουμε βακτήρια και δεν ρίχνουμε κάτι που να δεσμεύει τα νιτρικά και την αμμωνία γιατί θέλουμε να θρέψουμε τα βακτήρια που βάλαμε μέσα.

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πόσο μπόλι θα βάλεις, όσο περισσότερο τόσο καλύτερο τόσο περισσότερα ψάρια μπορείς να βάλεις.

και εδώ είναι η δύσκλολία με το μπόλι, ποτέ δεν ξέρουμε το μπόλι που βάλαμε για πόσα ψάρια κάνει για αυτο βασικός κανόνας βάζουμε στην αρχή λίγα ψάρια σίγουρα όχι  παραπάνω απο το 1/4 του τελικού αριθμού ψαριών. εκτός και άν το μπόλι που θα βάλεις αποτελίτε απο τον μισό κάδο.

Την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα κάνουμε μετρήσεις ΝΗ, ΝΟ για να δούμε ότι το μπόλι επαρκεί για τον αριθμό των ψαριών στην περίπτώσει που κάτι είναι ανεβασμένο κάνουμε άμεσα αλλαγή νερού.

αλλιώς η αλλαγή θα γίνει μετά απο μια εβδομάδα και προσθέτουμε έναν ακόμη αριθμό ψαριών.  Γενικά σε 3 εβδομάδες μπορούμε να βάλουμε σταδιακά  τον τελικό αριθμό ψαριών. 

Αυτά για έναν που δεν έχει εμπειρία.

Τώρα οι έμπειροι έχουν την ανάλογη εμπειρία και γνωρίζουν απο την εμπειρία τους ότι το χ μπόλι που βάλανε στο ενυδρείο τους καλύπτει χ ψάρια.

Για αυτό δεν πρέπει να ακούμε την έκανε ο χψ χομπιστας βασισμένος στην εμπειρία του αλλά πρέπει να κάνουμε τα σωστά βήματα.

Αν πρέπει να βάλω μισό μπόλι, μισό νέο βιολογικό υλικό θα χρειαστώ  περίπου 3lt μπόλι! :( Πού να βρω τόσο;

Ωχ, με βλέπω να ξεκινάω στρώσιμο με τον κλασσικό τρόπο και να κοιτάω άδεια τη γυάλα 2 μήνες! :(

Ποσα και τι ψαραι σκεφτασαι να βαλεις?

3λιτρα βιολογικο υλικο δεν σημαινει και 3λτ αποικισιμο βιολογικο υλικο..

Έγινε επεξεργασία - argy1

2-3 Comet, 7-8 Fancy και 2-3 Apple Snails.. Το σίγουρο είναι ότι θα έχω το ένα Fluval 206 που έχω και ακόμα σκέφτομαι αν θα πάρω το FX4 ή το FX6. Η διαφορά είναι στα 50€ περίπου και το σκέφτομαι αν χρειάζομαι το FX6 ή είναι υπερβολή.

Αν βαλεις δυο με τρια χρυσοψαρα σε μικρο μεγεθος για αρχη με μια χουφτα καλα στρωμενο υλικο νομιζω θα εισαι οκ.Φυσικα λιγο ταισμα στην αρχη και μετρησεις να ξερουμε που βαδιζουμε.

Σχετικα με το φιλτρο η γνωμη μου ειναι οτι δεν ειναι ποτε υπερβολη ενα μεγαλυτερο φιλτρο.Ειδικα για ψαρια που μεγαλωνουν πολυ και τρωνε πολυ οπως τα χρυσοψαρα.Ο μονος περιορισμος ειναι το οικονομικο στην φιλτρανση.

Υ.Γ. Ενταξει δεν λεμε για fx6 σε 60 λιτρα,μην παρεξηγηθω..Αυτο θα ηταν υπερβολη..

πριν 12 λεπτά, το μέλος argy1 έγραψε:

Αν βαλεις δυο με τρια χρυσοψαρα σε μικρο μεγεθος για αρχη με μια χουφτα καλα στρωμενο υλικο νομιζω θα εισαι οκ.Φυσικα λιγο ταισμα στην αρχη και μετρησεις να ξερουμε που βαδιζουμε.

Σχετικα με το φιλτρο η γνωμη μου ειναι οτι δεν ειναι ποτε υπερβολη ενα μεγαλυτερο φιλτρο.Ειδικα για ψαρια που μεγαλωνουν πολυ και τρωνε πολυ οπως τα χρυσοψαρα.Ο μονος περιορισμος ειναι το οικονομικο στην φιλτρανση.

Υ.Γ. Ενταξει δεν λεμε για fx6 σε 60 λιτρα,μην παρεξηγηθω..Αυτο θα ηταν υπερβολη..

Οπότε για το setup που σκέφτομαι στα 700lt (περίπου 550lt καθαρά) λες να προτιμήσω το FX6; Θα χρειαστώ και το 206 υποστηρικτικά ή μόνο με το FX6 θα είμαι καλυμμένος; Τώρα που μπήκα στο χορό θα χορέψω. Ήδη ξέφυγα στον προϋπολογισμό μου αρκετά οπότε στα +50€ δε θα σταματήσω εάν είναι να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για μια ζωή. Το μέγεθος του φίλτρου με προβληματίζει λίγο, αλλά μόλις τακτοποιηθώ θα δω τι μπορώ να κάνω με τον χώρο μήπως και δεν το βάλω εντός του επίπλου..

700 λιτρα ειναι πολλα και εφοσον θα παιξεις με εξωτερικα φιλτρα (και οχι με σαμπ) εγω θα ελεγα το fx6 και το 206 εφοσον υπαρχει ηδη γιατι να μην το βαλεις..?

Περιμενε ομως να σου γραψει και καποιος αλλος γιατι τοσο μεγαλο ενυδρειο δεν ειχα ποτε..

Πάντα για λόγους ασφαλείας καλό είναι να έχουμε 2 φίλτρα...

Εγώ θα έβαζα και τα 2 με πλάνο κάποια στιγμή να αντικαταστήσω το 206 με μεγαλύτερο και ας φαίνεται υπερβολή!

Έγινε επεξεργασία - south
  • Like 3

Πάντα για λόγους ασφαλείας καλό είναι να έχουμε 2 φίλτρα...

Εγώ θα έβαζα και τα 2 με πλάνο κάποια στιγμή να αντικαταστήσω το 206 με μεγαλύτερο και ας φαίνεται υπερβολή!

FX4 ή FX6;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...