Popular Post bouboulas 25 Σεπτεμβρίου 2017 Popular Post #1 Share 25 Σεπτεμβρίου 2017 Με αφορμή την κατασκευή της πλάτης για το ενυδρείο του φίλου μου του Κώστα, σκέφτηκα να παρουσιάσω την κατασκευή της βήμα, βήμα. Οι διαστάσεις της πλάτης είναι 2 μέτρα επί 0,60 Βέβαια μπορεί να φτιαχτεί σε οτιδήποτε διαστάσεις και σε ότι σχέδιο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Το υλικό είναι φελιζόλ. Το συγκεκριμένο φελιζόλ είναι μεγάλης φυσαλίδας και είναι αρκετά δύσκολο στο χρωματισμό του και στην στεγανοποίηση του. Το καλύτερο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για πρώτη φορά, είναι το DOW που έχει μικρή φυσαλίδα και στεγανοποιεί πολύ πιο εύκολα. Δυστυχώς το DOW βγαίνει μόνο σε μπλε χρώμα και πολύ πιθανών να χρειαστεί περισσότερα χέρια χρώμα για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, εκτός και αν θέλουμε μια πλάτη μπλε……. Στο πίσω μέρος κόλλησα ένα κομμάτι τζάμι όπου θα στεγανοποιήσει την πίσω πλευρά της πλάτης κολλώντας το περιμετρικά με ενυδρειακή σιλικόνη. Αν το φελιζόλ παραμείνει βυθισμένο σε νερό, κάποια στιγμή θα αρχίσει να απορροφά νερό σιγά, σιγά και στο τέλος θα καταστραφεί. Μπορεί να στεγανοποιήσει το πίσω μέρος της πλάτης και με εμποτισμό της με εποξειδική ρητίνη και υαλόπανο. Το τζάμι επιλέχτηκε αφενός για την μείωση του κόστους της κατασκευής και αφετέρου για να <<δέσει>> καλύτερα η κατασκευή λόγο των διαστάσεων. Όταν στέγνωσε η σιλικόνη έκοψα το υπόλοιπο φελιζόλ. Με ένα κολλητήρι σκάλισα και έδωσα την μορφή που ήθελα. Αυτό μπορεί να γίνει και με ένα καρφί που θα ζεσταθεί πρώτα με ένα καμινέτο, αν κάποιος δεν έχει κολλητήρι. Θέλει καλά αεριζόμενο χώρο γιατί οι αναθυμιάσεις από το λιωμένο φελιζόλ δεν είναι ότι καλύτερο. Στην συνέχεια έγινε ο χρωματισμός. Απαραίτητα θα χρειαστεί ένας φτηνός αερογράφος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βαφτεί με πινέλο. Πρώτων με το πινέλο θα χρειαστεί τεράστια ποσότητα χρώματος και δεύτερων δεν υπάρχει περίπτωση να απλωθεί σωστά η μπογιά. Ιδικά στο φελιζόλ με μεγάλη φυσαλίδα θα μείνουν πολλά κενά αν στο σχήμα υπάρχουν βαθιές χαρακιές σπηλιές και εσωτερικά κοψίματα. Τα χρώματα που χρησιμοποιούμε είναι ακρυλικά υδατοδιάλυτα. Δεν είναι τοξικά, είναι άοσμα και στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Αυτά θα τα βρούμε σε καταστήματα μοντελισμού ή σε βιβλιοπωλεία που έχουν σχέση με την ζωγραφική. Επίσης υπάρχουν στα καταστήματα του πλαισίου σε μεγάλες συσκευασίες, 250ml αν θυμάμαι καλά. Πρώτα περνάμε το χρώμα της βάσης. Εδώ είναι το γκρι. Αφού στεγνώσει καλά και καλύτερα την επόμενη μέρα, περνάμε και κάποια άλλα χρώματα όπου θα τονίσουν περισσότερο τις λεπτομέρειες, θα δώσουν σκιές, και γενικά θα φαίνεται πιο φυσικό το αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το δύσκολο στον χρωματισμό, μερικές λάθος γραμμές και το αποτέλεσμα θα μοιάζει με καρνάβαλό. Τελειώσαμε με τον χρωματισμό και έρχεται η ώρα όπου θα πρέπει να στεγανοποιήσει η μπροστινή πλευρά της πλάτης και παράλληλα να προστατέψουμε τα χρώματα μιας και κανένα χρώμα δεν αντέχει μόνιμα μέσα στο νερό. Επίσης με τα χρόνια από τον φωτισμό του ενυδρείου θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε εποξειδική ρητίνη . Εγώ χρησιμοποιώ την DUROSTICK D33 και για το αραίωμα της το DUROSTICK THINNER 201 που είναι διαλυτικό για εποξειδικά χρώματα και ρητίνες. Η εποξειδική ρητίνη όταν σκληρύνει πλήρως γίνεται αδρανές και ακίνδυνη για το ενυδρείο. Περνάμε στην αρχή δύο χέρια με αραιωμένη ρητίνη Η αραίωση θα γίνει 10 προς 1 δηλαδή στα 100 γραμμάρια έτοιμης ρητίνης θα προσθέσουμε και 10 γραμμάρια διαλυτικό. Θέλει μεγάλη προσοχή ώστε η ρητίνη να εισχωρήσει παντού και να μην μείνουν καθόλου κενά. Αν μείνει έστω και ένας πόρος σιγά, σιγά θα μπαίνει νερό όπου θα καταστρέψει την πλάτη και θα διαλύεται το χρώμα όπου και αυτό με την σειρά του θα αναμιγνύεται με το νερό του ενυδρείου. Αν και τα χρώματα είναι ακίνδυνα καλό θα είναι να μην συμβεί αυτό γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Περνάμε κάθε χέρι ρητίνης με διαφορά 5 ημερών. Έτσι ήμαστε σίγουρη ότι η ρητίνη έχει στεγνώσει πλήρως και όχι επιφανειακά. Μετά τα δύο χέρια αραιής ρητίνης θα περάσουμε άλλα δύο με τρία χέρια ακόμα με ρητίνη που δεν θα έχουμε αραιώσει και πάντα με διαφορά 5 ημερών το κάθε χέρι. Στο τέλος θα βγει η πλάτη αρκετά γυαλιστερή. Μην σας ανησυχήσει αυτό, μόλις μπει στο ενυδρείο και το γεμίσουμε με νερό το γυάλισμα χάνεται. Η πλάτη μέσα στο ενυδρείο α κολληθεί με σιλικόνη στο πίσω τζάμι, άρα όπως καταλαβαίνουμε το ενυδρείο θα πρέπει να είναι άδειο και να παραμείνει έτσι μέχρι να στεγνώσει η σιλικόνη. Μια προσεγμένη κατασκευή θα παραμείνει για πολλά χρόνια στο ενυδρείο χωρίς να πάθει τίποτα και χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα για τα ψαράκια μας. Στα δικά μου ενυδρεία έχω φτιάξει πλάτες εδώ και πολλά χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Καλή επιτυχία !!!!! 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 25 Σεπτεμβρίου 2017 #2 Share 25 Σεπτεμβρίου 2017 Μπράβο Σταμάτη πολύ όμορφη κατασκευή. Η εποξική ριτίνη είναι απαραίτητη για να <<θωρακίσει>> την κατασκευή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 25 Σεπτεμβρίου 2017 #3 Share 25 Σεπτεμβρίου 2017 Μάστορας !! Χαρά στην υπομονή σου ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnsin 26 Σεπτεμβρίου 2017 #4 Share 26 Σεπτεμβρίου 2017 Πολύ καλή δουλειά μπράβο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oresths_S 26 Σεπτεμβρίου 2017 #5 Share 26 Σεπτεμβρίου 2017 Πολυ ομορφο backround, συγχαρητηρια για την δουλεια που εκανες αλλα και που μοιραστηκεςτην κατασκευη του! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sriz 26 Σεπτεμβρίου 2017 #6 Share 26 Σεπτεμβρίου 2017 Μπράβο φοβερή δουλεια.αραγε θα μπορέσουμε να το δούμε και τελειωμένο με το ενυδρείο να το χαζεψουμε?σε τέτοιες διαστάσεις υπαρχει άλλη χάρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanisalus18 27 Σεπτεμβρίου 2017 #7 Share 27 Σεπτεμβρίου 2017 Φανταστικη η παρουσιαση σου και η πλατη απλα τελεια. Ευχαριστουμε που τη μοιραστηκες μαζι μας. Καλη συνεχεια. Γιαννης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 27 Σεπτεμβρίου 2017 Author #8 Share 27 Σεπτεμβρίου 2017 On 25/9/2017 at 10:35 ΜΜ, το μέλος SOTIRIS έγραψε: Μπράβο Σταμάτη πολύ όμορφη κατασκευή. Η εποξική ριτίνη είναι απαραίτητη για να <<θωρακίσει>> την κατασκευή. Σε ευχαριστώ Σωτήρη Απαραίτητη δεν λες τίποτα .... On 25/9/2017 at 10:46 ΜΜ, το μέλος dpap έγραψε: Μάστορας !! Χαρά στην υπομονή σου ! Να είσαι καλά Δημήτρη σε ευχαριστώ ! On 26/9/2017 at 8:28 ΠΜ, το μέλος johnsin έγραψε: Πολύ καλή δουλειά μπράβο Να είσαι καλά, ευχαριστώ ! πριν 20 ώρες, το μέλος Oresths_S έγραψε: Πολυ ομορφο backround, συγχαρητηρια για την δουλεια που εκανες αλλα και που μοιραστηκεςτην κατασκευη του! Σε ευχαριστώ πολύ. Είμαι της άποψης ότι οι εμπειρίες και οι γνώσεις πρέπει να μοιράζονται πριν 19 ώρες, το μέλος Sriz έγραψε: Μπράβο φοβερή δουλεια.αραγε θα μπορέσουμε να το δούμε και τελειωμένο με το ενυδρείο να το χαζεψουμε?σε τέτοιες διαστάσεις υπαρχει άλλη χάρη. Αν και δεν είναι δικό μου το ενυδρείο όταν τελειώσει με το καλό κατι θα βάλω. Για την ώρα έχει δουλειά το καπάκι του που θέλει τροποποίηση και εγκατάσταση ηλεκτρικών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 27 Σεπτεμβρίου 2017 Author #9 Share 27 Σεπτεμβρίου 2017 πριν 6 ώρες, το μέλος stanisalus18 έγραψε: Φανταστικη η παρουσιαση σου και η πλατη απλα τελεια. Ευχαριστουμε που τη μοιραστηκες μαζι μας. Καλη συνεχεια. Γιαννης. Να είσαι καλά Γιάννη σε ευχαριστώ !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 27 Σεπτεμβρίου 2017 Author #10 Share 27 Σεπτεμβρίου 2017 Κάποια στιγμή θα παρουσιάσω μια πλάτη χαμηλού προφιλ για μικρά ενυδρεία όπου θα καταναλώνει όσο το δυνατών λιγότερα λίτρα. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 27 Σεπτεμβρίου 2017 #11 Share 27 Σεπτεμβρίου 2017 Μπράβο ρε Σταμάτη, πολύ όμορφη δουλεια. Καθαρη και τακτοποιημένη. ΑΣΕ που μπηκες και στα χωράφια μου (αερογραφοι, ακρυλικά μοντελιστικα χρώματα) και χαρηκα. Μάστορας λέμε! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 27 Σεπτεμβρίου 2017 #12 Share 27 Σεπτεμβρίου 2017 Πολλά μπράβο για την καταπληκτική δουλεία!!! Γνωρίζεις, πόσα χρόνια ζωής έχει μέσα στο ενυδρείο; Αν πιάσει άλγες καθαρίζει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
agelikalpf_Senpai 28 Σεπτεμβρίου 2017 #13 Share 28 Σεπτεμβρίου 2017 Μπράβο πολύ καλή δουλειά!!!!! Εγώ νόμιζα ότι θα μπει απέξω από το ενυδρείο χΔ Είναι ασφαλή τα χρώματα και τα σχετικά για μέσα στο νερό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 28 Σεπτεμβρίου 2017 #14 Share 28 Σεπτεμβρίου 2017 πριν 8 λεπτά, το μέλος agelikalpf_Senpai έγραψε: Μπράβο πολύ καλή δουλειά!!!!! Εγώ νόμιζα ότι θα μπει απέξω από το ενυδρείο χΔ Είναι ασφαλή τα χρώματα και τα σχετικά για μέσα στο νερό? Με τη χρήση της ρητίνης γίνεται αρκετά ασφαλές. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
agelikalpf_Senpai 28 Σεπτεμβρίου 2017 #15 Share 28 Σεπτεμβρίου 2017 πριν 7 ώρες, το μέλος SOTIRIS έγραψε: Με τη χρήση της ρητίνης γίνεται αρκετά ασφαλές. Η ρητίνη δεν επηρεάζει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 28 Σεπτεμβρίου 2017 #16 Share 28 Σεπτεμβρίου 2017 (edited) Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετών ειδών ρητίνες. Κάποιες είναι κατάλληλες για επαφή με τρόφιμα και ποτά και δεν περιέχουν διαλύτες. Τέτοιες λοιπόν είναι αυτές που χρησιμοποιούμε για ενυδρειακή χρήση. Έγινε επεξεργασία 28 Σεπτεμβρίου 2017 - SOTIRIS 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
agelikalpf_Senpai 28 Σεπτεμβρίου 2017 #17 Share 28 Σεπτεμβρίου 2017 Οκ κατάλαβα ευχαριστώ πολύ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 30 Σεπτεμβρίου 2017 Author #18 Share 30 Σεπτεμβρίου 2017 On 27/9/2017 at 3:27 ΜΜ, το μέλος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ έγραψε: Μπράβο ρε Σταμάτη, πολύ όμορφη δουλεια. Καθαρη και τακτοποιημένη. ΑΣΕ που μπηκες και στα χωράφια μου (αερογραφοι, ακρυλικά μοντελιστικα χρώματα) και χαρηκα. Μάστορας λέμε! Να είσαι καλά Παρασκευά σε ευχαριστώ ! Έχω και γω μικρόβιο με τον μοντελισμό On 27/9/2017 at 9:09 ΜΜ, το μέλος theodor72 έγραψε: Πολλά μπράβο για την καταπληκτική δουλεία!!! Γνωρίζεις, πόσα χρόνια ζωής έχει μέσα στο ενυδρείο; Αν πιάσει άλγες καθαρίζει; Στα δικά έχουν πιάσει πενταετία Νομίζω αν φτιαχτεί σωστά δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Μόνο τα χρώματα ίσως να ξεθωριάζουν μετά από χρόνια. On 28/9/2017 at 10:27 ΠΜ, το μέλος agelikalpf_Senpai έγραψε: Μπράβο πολύ καλή δουλειά!!!!! Εγώ νόμιζα ότι θα μπει απέξω από το ενυδρείο χΔ Είναι ασφαλή τα χρώματα και τα σχετικά για μέσα στο νερό? Γιαυτό μπαίνει η ρητίνη. Όταν στεγνώσει πλήρως αδρανοποιείτε Όπως στα είπε ο Σωτήρης παραπάνω. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 30 Σεπτεμβρίου 2017 #19 Share 30 Σεπτεμβρίου 2017 (edited) πριν 9 ώρες, το μέλος bouboulas έγραψε: Να είσαι καλά Παρασκευά σε ευχαριστώ ! Έχω και γω μικρόβιο με τον μοντελισμό Συνάδελφος λοιπόν κατα κάποιο τρόπο. Έγινε επεξεργασία 30 Σεπτεμβρίου 2017 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastaman 10 Οκτωβρίου 2017 #20 Share 10 Οκτωβρίου 2017 Μαστοράκο respect!! Πραγματικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από εσένα!!! btw μου έρχονται στο μυαλό τα παλιά καλά "φουρνίσματα" που έκανες για να τα στεγνώνεις 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος