Jump to content

Για τους φυτεμένους


Recommended Posts

πριν 11 λεπτά, το μέλος Χρήστος έγραψε:

μιλώ για diy υπόστρωμα δικό μου βασισμένο στις κοκομετρίες και τα συστατικά απο τα έτυμα υποστρώματα. όπως προανέφερα αποτελείτε απο άμμο ψιλό χαλίκι και θρυμματισμένη ελαφρόπετρα στο γουδί και απο πάνω χαλίκι.

 

Όταν αυτόν τον βυθό δεν τον πειράζεις ή τον πειράζεις όσο γίνεται λιγότερο και εισχωρήσουν βαθιά τα ιζήματα δημιουργούνται διάφορες καταστάσεις που δεν είναι του παρόντος. Αυτές η καταστάσεις είναι ης θέση να ανεβάσουν το cec και να μετατρέπουν τον τρισθενή ξανά σε δισθενή σίδηρο, όλα τα edta μέσα στον βυθό αργά ή γρήγορα διασπούνται. Εξάλλου και στην φύση το ίδιο γίνετε καθώς μέσα στην στήλη του νερού στην φύση δεν υπάρχει ελεύθερος δισθενής σίδηρος.

Για να δημιουργηθούν αυτές η καταστάσεις όμως δεν πρέπει να ενοχλούμε τον βυθό για αυτό εγώ τα φυτά δεν τα ξεριζώνω αλλά τα κόβω και αφήνω της ρίζες μέσα στον βυθό. Φυσικά σε κάποια φάση κάποια φυτά τα ξεριζώνω εντελώς αλλά ποτέ όλα μαζί.

 

Ερώτηση πως καταλαβαίνετε ότι η τοξικότητα στο χψ ενυδρείο οφείλετε στα edta και πως εκδηλώνεται ώστε να είμαστε σίγουρη ότι έχουμε τοξικότητα απο edta, και μετα απο πόση ποσότητα; 

Απο τα αδρανη υλικα που ανεφερες κανενα δεν εχει καποια ιδιαιτερη ικανοτητα αποροφησεις......εχει να κανει με φορτια.....τωρα τα ιζηματα απο τα αποβλυτα των ψαριων σιγουρα δημιουργουν καποια οξυτητα σιγα σιγα με την συγκεντρωση στον βυθο αλλα δεν μιλαμε καθε αυτου για cec.

 

Οσο για την τοξικοτητα οταν εχουμε καποια ιδιαιτερη συγκεντρωση καποιου στοιχειου ειναι γνωστο πως υπαρχει δυσκολια απο το φυτο να απορροφηση καποιο αλλο , οπως πχ πολυ φοσφωρο εχουμε μικρη απορροφηση σε ασβεστιο και μαγνησιο, αυτο λεγετε τοξικοτητα...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Xρηστο και εγω κραταω τα φυτεμενα σε απλο χαλικακι, αλλα με μειξη φλουριτη,

Δυστηχως ομως ολα αυτα, απο οσο εχω δει ενυδρεια  δεν εχουν σχεση με το ada...

Οπως ξαναειπα δεν μιλαω για τα απλα φυτα, μιλαω για απαιτητικα φυτα...

Καποια στιγμη θα το δοκιμασω,

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Μοςς, Rotala indica, sagitaria, anubia, valisneria

  Echinodorus 'Vesuvius'    

 

  Hygrophila Polysperma      
  Fontinalis Antipyretica
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Μοςς, Rotala indica, sagitaria, anubia, valisneria

  Echinodorus 'Vesuvius'    

 

  Hygrophila Polysperma      
  Fontinalis Antipyretica

Δεν βλεπω καποιο απαιτητικο φυτο, ωστε να αποδοσεις το πειραμα.

Τα περισσοτερα τρεφονται απο τον βυθο.και τα ευκολα ,ανουμπιες και μος απο το νερο.

Sagitaria , valisniera , moss, anubia, polysperma, εχω κρατησει παλαιοτερα σε ενυδρειο με sullawesi σε ph 7.5-8 .

Link to comment
Share on other sites

@Rikτο σκεπτικό μου είναι να προσπαθήσω όσο μας το επιτρέπει το χόμπι να θυμηθώ την φύση γνωρίζω ότι είναι τα υλικά αδρανή όπως και τα περισσότερα στην φύση. Ο συνδυασμός των ιζημάτων με τα διάκενα του υποστρώματος και η σταδιακή ανάπτυξη μικροοργανισμών και βακτηρίων στο υπόστρωμα είναι αυτά που στην τελική ζωντανεύουν τον βυθό και όχι τα υλικά καθ' αυτού. 

 

@nicpapa το δικό σου ενυδρείο μάλλον δεν έχει σχέση με το δικό μου όπως είπες και γνωρίζω εσύ συνέχεια βγάζεις κόβείς και φυτεύεις της κορυφές στα περισσότερα φυτά.

Αντιθέτως εγώ δεν βγάζω αλλά αφήνω τα φυτά να φτιάξουν μεγάλο ριζικό σύστημα το οποίο παραμένει μέσα στο βυθό και προφανώς σαπίζει με έναν χ ρυθμό που και αυτό συμβάλει στην δημιουργία διαφορετικών συνθηκών. Η ρίζες των φυτών (ζωντανές και σάπιες) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την δημιουργεία διάφορων συνθηκών και αυτά σηκώνουν μεγάλη ανάλυση καθώς είναι μια περίπλοκη διαδικασία και προφανώς άλλο θέμα. 

 

Εγώ με τοξικότητα κατανοώ πως υπάρχει ένα στοιχείο στο ενυδρείο που επιδρά τοξικά στο φυτό απο μια χ συγκέντρωση και μετά, πχ αυτό μπορεί να είναι και η μεγάλη συγκέντρωση του χαλκού. Η αλληλεπιδράσεις και τα μπλοκαρίσματα λόγο διαφορετικών συγκεντρώσεων διαφόρων στοιχείων είναι άλλο θέμα αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι όμοια με αυτά μιας τοξικότητας αλλά τα αίτια είναι διαφορετικά. Και αρκετή ακόμη και η διαβασμένοι φίλοι μας στο εξωτερικό ηθελημένα ή άθελα τους ξεχνούν παντελώς το θέμα της αλληλοπάθειας κάτι που μπορεί να εμφανιστεί  πολύ έντονα σε ενυδρεία με μικρές και σπάνιες αλλαγές νερού,  η σε παλιούς βυθούς παρόλο της εβδομαδιαίες και έντονες αλλαγές νερού (άλλο μεγάλο θέμα και αυτό).

 

Δουλειά δεν είχε η Μαριγώ ο φερετζές της λείπει....

η φίλη μας στο εξωτερικό απο όσο διαβάζω ξεψειρίζουν πολλά θέματα και αυτό είναι πολύ καλλό και προσφέρει πολλές γνώσεις, αλλά αρκετές φορές χάνουν τα δέντρα και βλέπουν μόνο το δάσος. Ασχολούνται γιατί το τέταρτο φύλο απο αριστερά βγήκε στραβό κτλ. και ψάχνουν αίτια εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν συμμερίζομαι το πάθος της τελειότητας που έχουν και την  άρτια ανάπτυξη των φυτών καθώς άρτια και ισομερή ανάπτυξη στην φύση έχουμε σπάνια και αυτό για λίγο χρονικό διάστημα, (δεν είναι φυσικά και κάτι το κακό αυτό). Αλλά το πάθος αυτό τους κάνει να ψάχνουν τα αίτια που είναι δύσκολο να αποδειχθούν και μερική που έχουν και καλή γραφίδα γίνονται και πειστική. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει βιοχημικές μετρήσεις για να γνωρίζουμε επακριβώς και όλα είναι θεωρητικά. Αρκετές φορές η θεωρία συμβαδίζει με τα αποτελέσματα και της συνέπειες στο χψ ενυδρείο κάτι που ενισχύει την θεωρία  αλλά δεν την αποδεικνύει, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλα αίτια που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Εν ολίγης το θέμα της τοξικότητας είναι ένα καθαρά θεωρητικό κομμάτι χωρίς επιστημονικές αποδείξεις και μετρήσεις (μιλώ για τα ενυδρεία).

 

Όσο για τους εξειδικευμένους  βυθούς πχ ADA κτλ σίγουρα κάνουν καλύτερη δουλειά το έχω διαπιστώσει και εγώ, ιδιαίτερα όταν έχουμε κάποια περίεργα φυτά στις απαιτήσεις τους θέλουμε και τον ανάλογο βυθό ή καλύτερα της ανάλογες συνθήκες κάτι που είναι δυσκολότερο και χρονοβόρο να το φτιάξουμε μόνη μας, αντιθέτως η εξειδικευμένη  βυθοί μας παρέχουν αυτό το κάτιτις άμεσα και εύκολα. Αυτό που εγώ έχω διαπιστώσει είναι ότι όλους του βυθούς μπορούμε να τους φτιάξουμε μόνοι μας ακόμη και για τα ποιο απαιτητικά φυτά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nαι οντως Χρηστο ειναι θεωρητικο το κοματι της τοξικοτητας.

Αλλα δεν παυει να μην ισχυει, το σιγουρο ειναι οτι υπαρχει καποιο προβλημα και σιγουρα οφειλεται  σε καποιο trace.

Δεν ξερω που διαβαζεις, αλλα δεν ειναι το προβλημα οτι ενα φυλλο ειναι στραβο... και δεν  θα το παρουσιασουν ολα τα φυτα.

Αυτο ειναι και το παθος ρε Χρηστο.... αν δεν ψαχνεις κατι το παραπανω να ασχολησε , να παρεις καινουρια ειδη φυτων να παιξεις λιγο.

Τοτε πιο το νοημα, βαζεις και ψευτικα φυτα μεσα , ουτε κλαδεματα ουτε τιποτα. :)

 

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Μια ελληνίκή παροιμία λέει ''Για να φας αμύγδαλα, πρέπει να τα σπάσεις'' και εδώ στην Ελλάδα στην πλειοψηφία το κάνουμε, στο εξωτερικό που τα λεφτά είναι σε σχέση με την Ελλάδα σε αφθονία τα αμύγδαλα τα αγοράζουν σπασμένα :) 

 

Η ανάγκη να γλυτώσεις έξοδα και παρόλο αυτά να γίνει η δουλειά σου σε κάνει εφευρετικό και βρίσκεις λύσεις που η άλλοι δεν βρίσκουν. Αλλιώς ίσος δεν θα έφτιαχνα το δικό μου υπόστρωμα γιατί δεν μπορούσα να αγοράσω το ADA και ήθελα να βάλω το Eriocaulon Mato Grosso, κ.ο.κ.

 

Το χόμπι ο κάθε ένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, άλλος χαίρετε που έχει επί δέκα χρόνια κερατοφυλο και ανουμπια (δεν το λέω υποτιμητικά) και άλλος θέλει να περάσουν όλα τα φυτά απο το ενυδρείο του, προσωπικά χαίρομε και με τα δυο χαίρομαι που έχω ένα απλό ενυδρείο με απλά φυτά και μια ευχάριστη αισθητική,  και γουστάρω πολύ τα πειράματα πάνω στα φυτά τον βυθό και γενικά την φυσικοχημεία βιολογικών συστημάτων χωρίς καν να με ενδιαφέρει η αισθητική, για αυτό απο αυτήν την εποχή και έως της παγωνιές γεμίζω το μπαλκόνι μου με λογής λογής κουβάδες.

Έριξα λίγο χολή για τους ξένους γιατί α) δεν βγάζουν μόνο αυτή πορτοκάλια, β) δεν με αρέσουν τα άκρος στημένα ενυδρεία που έχουν και δεν μοιάζουν με φυσικό υποβρύχιο τοπίο. και γ) πολλές φορές υπερβάλουν γενικά ή κολουν σε γκουρουδες που είπαν κάτι πριν 15 χρόνια. (εδώ κολλά το αριστερό στραβό φύλο).

 

Σε αυτό το φόρουμ αυτά που έγραψα τα πρώτα χρόνια ίσος τα μισά πλέον να μην ισχύουν, όλα προχωρούν και κάποια πράγματα αλλάζουν και πρέπει να προχωράμε μαζί (γιατί είμαστε λίγο κολλημένοι).

 

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

πριν 20 ώρες, το μέλος nicpapa έγραψε:

Δεν βλεπω καποιο απαιτητικο φυτο, ωστε να αποδοσεις το πειραμα.

Τα περισσοτερα τρεφονται απο τον βυθο.και τα ευκολα ,ανουμπιες και μος απο το νερο.

Sagitaria , valisniera , moss, anubia, polysperma, εχω κρατησει παλαιοτερα σε ενυδρειο με sullawesi σε ph 7.5-8 .

Χεχε....τη ηθελες να αρχισω με καμια αρωματικα;;;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χρηστο εγω απλα σου λεω οτι αυτο που περιγραφεις δεν ειναι το cec.... απο εκει και περα δεν εχω κατι εναντιον του υποστρωματος και της λογικης σου.....και εγω το φυτεμενο το εχω με φυλλοχωμα και χαλαζιακο χαλικακι και προσπαθω να προσωμιασω την φυση πραγμα που δεν μπορουμε να φτασουμε στο 100%.

 

Στο ενυδρειο μας οι βιοχημικη κυκλοι σε πολλες περιπτωσεις δεν ολοκληρωνονται. Πχ στην φυση υπαρχει μεγαλη απονιτροποιηση από αναεροβιους οργανισμους οπου το αζωτο φευγει στην ατμοσφαιρα και ιζηματοποιηση ιζηματοποιηση εκατομυριων χρονων. Εν ολιγης υπαρχουν ισοροποιες που δεν είναι ευκολο να διατηρησουμε στο ενυδρειο μας.

Οσο για την τοξικοτητα που αναφερεις με τον χαλκο πχ.... εαν ειναι σε φυσιολογικα ελαχιστα ποσοστα δεν εχουμε προβλημα αλλα εαν τα ξεπερασουμε τοτε εχουμε τοξικοτητα.... δεν λεω κατι διαφορετικο....Αν η τοξικοτητα δεν υπαρχει τοτε γιατι κανουμε αλλαγες νερου. Απο εκει και περα και εγω αυτη την στιγμη δεν θα ειχα τον χρονο και το οικονομικο να υποστηρηξω ενα hi tech ενυδρειο αν και ειχα και ξερω πως εκει τα πραγματα εχουν αλλη ροη αλλα και εγω ειμαι λιγο του τυπου rastaplant γιατι αλλιως πρεπει να εισαι συνεχεια απο πανω του. Ο Νικος εχει την υπομονη και το μερακι φυσικα...... και ο καθε ενας βεβαια την βρισκει οπως νομιζει καλυτερα.

Link to comment
Share on other sites

Cation-Exhange-Capacity-Diagram-animated-4.gif

Link to comment
Share on other sites

On 2/6/2017 at 8:31 ΜΜ, το μέλος Rik έγραψε:

Χρηστο εγω απλα σου λεω οτι αυτο που περιγραφεις δεν ειναι το cec.... 

θα το συζητήσουμε άλλη φορά αυτό μιας και δεν έδωσα την πλήρη σύνθεση του αυτοσχέδιου υποστρώματος και το όλο θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χρηστο και Rik...

Eπειδη ξερω οτι πειραματιζεσται με το υποστρωμα...

 

Τα δυσκολοτερα φυτα τα μεγάλωνω και σε απλο χαλικακι...

Αν δεν δοκιμασεται , εστω και μια φορα το ada, που θεωρείται κορυφαιο, πως βγαζετε συμπερασματα δοκιμαζοντας τα δικας σας?

Δεν εχω δοκιμασει ολοκληρο βυθο, αλλα θελλοντας να σωσω καποια δυσκολα φυτα, ενας φιλος μου εδωσε λιγο, αν και 2 ημερες χρησης βλεπω θετικα αποτελεσματα.

Καποια στιγμη οταν εχω καποια οικονομικη ανεση , θα το δοκιμασω.

Link to comment
Share on other sites

Οχι φιλε μου δεν βγαζω καποια συμπερασματα για το ada.... σιγουρα μιλαμε για ενα μελετημενο υποστρωμα και ισως καποια μερα να το δοκιμασω αλλα μιλαμε για υποστρωματα που τα χρυσοπληρωνεις. Απο την αλλη η φυση μας παρεχει καποια πλουσια υλικα οπου το κοστος ειναι μηδαμινο και δεν το πληρωνεις απλα πρεπει να το χρησιμοποιησεις σωστα.

Link to comment
Share on other sites

Νίκο θα απαντήσω αλλά πρώτα πες μας ποιο ada χρησιμοποίησες για να είμαι ποιο σωστός στις απαντήσεις μου.

Έως ότου απαντήσεις θα θέσω απλα κάποια ερωτήματα αλλά και πληροφορίες να αιωρούνται

1. θέλουμε μια φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών ή μια ντοπαρισμένει.

2. γνωρίσουμε απο τη αποτελείτε το ada, τη ph κλτ έχει;

3. αναρωτηθήκαμε τη περιέχουν γενικά τα υποστρώματα και απο τη υλικά φτιάχνονται.

4. γνωρίζουμε ότι αλλά πράγματα και άλλη βιολογία έχει ένα ενυδρείο όπου συνεχώς φυτεύονται και ξεφυτεύονται φυτά απο ένα που η διαδικασία του φυτέματος και ξεφυτέματος είναι όσο γίνετε λιγότερη, ξέρουμε τη δημιουργήτε σε ένα τέτοιο βυθό.

5. γνωρίζουμε αν στο ενυδρείο μας έχουμε ή όχι μυκόριζα

6. ξέρουμε ότι αρκετά φυτά αν τα αφήσουμε να ριζώσουν πολύ δημιουργούν αποθέματα και αυτό τροφοδοτούνται εν μέρη.

7.πόσοι εφταξαν μίξεις υποστρωμάτων απο διαφορετικά υλικά πχ άμμο, χαλίκι, τύρφη, πηλό, μαύρη τύρφη, ίνες απο κοκοφοίνικα, ινες δέντρο φτέρης, ελαφρόπετρα, φυλόχωμα, μαύρο χώμα, υφαιστιακό χώμα, κάρβουνο, στάχτη.

8. γνωρίζουμε ότι το ada κρατά δυο χρόνια άντε στην καλύτερη περίπτωση 3 και μετά μετατρέπεται σε ένα κοινό υπόστρωμα.

9. γνωρίζουμε ότι φυτά που τα μεταφυτέυούμε ταχτικά θέλουν πλούσιο οξυγόνο στις ρίζες τους ενώ φυτά που ανέπτυξαν μεγάλο ριζικό σύστημα δεν θέλουν οξυγόνο.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ο τίτλος είναι αόριστος παρά την σαφή ερώτηση στο πρώτο ποστ νομίζω πως μπορούμε να ξεφύγουμε (είδη το κάναμε) από την αρχική ερώτηση και να εμβαθύνουμε το θέμα ακόμη ποιο πολύ γιατί έως τώρα γρατζουνάμε μόνο την επιφάνεια.

 

Θα ήθελα να πει ο κάθε ένας την γνώμη του πάνω στην λίπανση και τα υποστρώματα στο ενυδρείο με βάση τα δυο είδη ενυδρείων.
1 ενυδρείο με μικρή διάρκεια σταθερού setup < 6 μηνών.
2 ενυδρείο με μεγάλη διάρκεια σταθερού setup > 6 μηνών.

 

Θέτω και άλλες ερωτήσεις για να ψαχτείτε λιγάκι θέματα που σπάνια ακούστηκαν και συζητήθηκαν στα ελληνικά φόρουμ.
Πόση έχουν ακούσει για την θεωρία του χάους στο ενυδρείο.
Πόσοι έχουν ακούσει για την θεωρία του μορφόκλασματος το λεγόμενο στα ξένα fractal.
Για πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να εφαρμόζουμε την μέθοδο Estimative Index
Υπάρχει στην φύση σταθερότατα θρεπτικών συστατικών;
Όλοι ξέρουμε ότι τα πολλά λίτρα είναι ποιο σταθερά από τα λίγα αλλά γιατί;
Δοκίμασε κανείς να στήσει ενυδρείο κλειστού συστήματος, δηλαδή ότι κλαδεύετε να μην πετιέται αλλά να επανατοποθετείτε στο ενυδρείο προς αποσύνθεση χωρίς προσθήκη λιπασμάτων εκτός από την αρχική πρώτη δώσει.
Πειραματίστηκε κανείς με την αλληλοπάθεια.
Είχε κανείς ενυδρείο με μόνο ένα είδος φυτού και τη παρατήρησε.
Αυτά για αρχή συν τα προηγούμενα ερωτήματα απο το πάνω ποστ νομίζω πως φτάνουν :) 
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χρήστο Ada amazonia... θεωρω πως για καποια φυτα ειναι μονοδρομος ...

Δεν μπορεις να πεις οτι ειναι ακριβο υποστρωμα... σε σχεση με τα seachem.

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

καταρχήν για έναν που δεν γουστάρει τους πειραματισμούς και την μίξη διαφόρων υλικόν και θέλει άμεσα και καλά αποτελέσματα δεν το συζητώ θα πάει κατευθείαν στο αμαζονια.

Ένας όμως που γουστάρει να κάνει κάτι μόνος του έτσι για το χόμπι μπορεί με της ανάλογες γνώσεις να φτιάξει παρόμοιο υπόστρωμα με το αμαζονια.

Πλέον γνωρίζουμε απο τη αποτελείτε το αμαζονια και ξέρουμε τη θρεπτικά συστατικά έχει και σε τη ποσότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε το δικό μας υπόστρωμα.

το αμαζόνια αποτελείτε απο μαύρο χώμα και καλά απο ένα ιδιαίτερο μέρος που έχει ιδιαίτερες ιδιότητες, στην ουσία πρόκυτε για μαύρο χώμα ανακατεμένο με ηφαιστειακό χώμα στο οποίο εγκλωβιζόνται διάφορα θρεπτικά συστατικά. η Κοκκομετρία του είναι τέτοια που να ευνοεί βραχυπρόθεσμα τις ρίζες των φυτών και τη ανάπτυξή τους. Το χαμηλό Ph είναι ένα απο τα ατού που έχει και κάνουν το υπόστρωμα να είναι ιδιαίτερο.

αναλυτικά έχει. 

Ph 4,6

NO3-N  0,33 mg/100g

NO3 1,46 mg/100g

NH4-N 2,85 mg/100g

NH4 2,21 mg/100g

PO4 2,68 mg/100g

Mg 5 mg/100g

K2O 8 mg/100g

K 6,64 mg/100g

Fe 160 mg/kg

Mn 36 mg/kg

 

γνωρίζοντας αυτά και γνωρίζοντας της ιδιότητες κάποιον υλικόν μπορούμε αν το ψάξουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο υπόστρωμα και όπως είπαμε αυτός που βαριέται η δεν ξέρει παίρνει το αμαζονια και έχει το κεφάλι του ήσυχο.

εκτός αυτού με το αμαζονια έχουμε καλά αποτελέσματα για ενυδρεία που έχουν σταθερό setup κάτω απ 6 μήνες. για ενυδρεία με setup  πάνω απο 6 μήνες δεν είναι ότι δεν λειτουργεί αλλά χάνει αυτήν την ιδιαιτερότητα της άμεσης πηγής θρεπτικών συστατικών  για τα φυτά και λειτουργεί πλέον ως ένα καλώ υπόστρωμα.

Όλα αυτά στην θεωρία στην πράξει δεν το δοκίμασα το αμαζόνια αλλά θα το κάνω παράλληλα με άλλα δικά μου υποστρώματα και θα έχω ποιο χειροπιαστά αποτελέσματα.

Έχω την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα με τα diy υποστρώματα θα είναι εξίσου καλά.

 

Νίκο το ότι σε δυο μέρες κιόλας είδες θετικά αποτελέσματα στο φυτό οφείλετε καθαρά στο γεγονός ότι το αμαζονια παρέχει θρεπτικά συστατικά στα φυτά σχεδόν αμέσως κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε 100% και με αυτοσχέδια υποστρώματα.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

Χρηστο οπως ειπα δεν εχω δοκιμασει εξωλοκληρου υποστρωμα ada σε ενυδρειο...

Οπως ξαναειπα και σε απλο χαλικακι ανατπυσω pantanal tonines και erio.  απλα κατι τους λειπει , σε συγκριση με ενυδρεια αλλων με αυτα που εχουν ada.

Δεν εχω ασχοληεθει χρηστο με αυτοσχεδια υποστρωματα, γενικα σχεδον καθολου με υποστρωματα.

Εσυ μιας και εχεις ασχοληθει , θα μπορουσες να κανεις συγκριση, αλλα σε τι φυτα ?

Παιζει και αυτο ρολο.

Καποιοα στιγμη οπως ειπα θα δοκιμασω το ada, οικονομικο ειναι το θεμα.

Χρηστο θα διαφωνησω αυτο που λες για του μηνες...

Γενικα το ada κραταει περιπου 2-3 χρονια, απο οσο διαβαζω, σαν υποστρωμα εχει υψηλο cec..

Εχει ατομα που το κρατησανε και 4-5 χρονια, εξαρταται απο την kh που βαζεις στον ενυδρειο.

Οταν χαλασει απλα προσθετεις καινουριο... σιγα σιγα.

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο ανοιγεις πολλα θεματα μαζι και δεν σε προαβαινω.... μιλωντας γενικος για υποστρωματα παιζουν δυο κατηγοριες γενικος. Αυτη των aquascapers και αυτη των natural process ... εαν θελει καποιος να φυτευει και να ξεριζωνει καθε λιγο τοτε παμε σε ενα πακετο κομπακτ υποστρωματος ολα σε ενα οπως το αμαζονια φλουρις κλπ. Εαν η φιλοσοφια ειναι σε φαση αστο χαλαρα να παει μονο του τοτε υπαρχουν η diy καταστασεις οπου μπορουν να καλυφθουν με το παραπανω.

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος nicpapa έγραψε:

Χρηστο οπως ειπα δεν εχω δοκιμασει εξωλοκληρου υποστρωμα ada σε ενυδρειο...

Οπως ξαναειπα και σε απλο χαλικακι ανατπυσω pantanal tonines και erio.  απλα κατι τους λειπει , σε συγκριση με ενυδρεια αλλων με αυτα που εχουν ada.

Δεν εχω ασχοληεθει χρηστο με αυτοσχεδια υποστρωματα, γενικα σχεδον καθολου με υποστρωματα.

Εσυ μιας και εχεις ασχοληθει , θα μπορουσες να κανεις συγκριση, αλλα σε τι φυτα ?

Παιζει και αυτο ρολο.

Καποιοα στιγμη οπως ειπα θα δοκιμασω το ada, οικονομικο ειναι το θεμα.

Χρηστο θα διαφωνησω αυτο που λες για του μηνες...

Γενικα το ada κραταει περιπου 2-3 χρονια, απο οσο διαβαζω, σαν υποστρωμα εχει υψηλο cec..

Εχει ατομα που το κρατησανε και 4-5 χρονια, εξαρταται απο την kh που βαζεις στον ενυδρειο.

Οταν χαλασει απλα προσθετεις καινουριο... σιγα σιγα.

Οπως λες Νικο τοσα χρονια αλλα με τη φυτα;;; το οτι λιωνει το υποστρωμα  εχει το αποτελεσμα να γινεται κομπακτ και οι ριζες δυσκολευωνται να ανασανουν και να τραβιξουν μετα 6ρεπτικα. Απλα τραβανε ποιο πολυ μετα απο το νερο. 

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Οπως λες Νικο τοσα χρονια αλλα με τη φυτα;;; το οτι λιωνει το υποστρωμα  εχει το αποτελεσμα να γινεται κομπακτ και οι ριζες δυσκολευωνται να ανασανουν και να τραβιξουν μετα 6ρεπτικα. Απλα τραβανε ποιο πολυ μετα απο το νερο. 

Αν και δεν νομιζω να δυσκολευονται.

η σκουπα κανει δουλεια...

 

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Ναι συμφωνει αλλα η βιολογια παει περιπατω και γενικα πρεπει να ξαναφτιαξουμε και να ξαναστρωσουμε το υποστρωμα εν ολιγης.

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Ναι συμφωνει αλλα η βιολογια παει περιπατω και γενικα πρεπει να ξαναφτιαξουμε και να ξαναστρωσουμε το υποστρωμα εν ολιγης.

 

Γιατι ρε συ παει περιπατο?

Απλα αφαιρουμε καποιο τμημα της....

Δεν χρειαζεται να γινει εξολοκληρου η σκουπα  σε μια ημερα.

Κανουμε καποια μερη την φορα.

Γενικα με το ξεφυτεμα και την αλλαγη, η σκονη φευγει.

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Το λεω γιατι στην ουσια η αεροβια βιολογια ειναι στο πανω μερος του υποστρωματος εως καποιο μικρο βαθος δηλαδη μεχρι εκει που φτανει το οξυγωνο. Δεν μιλαω μονο για την σκονη που δημιουργειτε επιφανειακα αλλα και εσωτερικα οι δυοδη μικραινουν λογο του οτι θρυματιζετε και γινεται στο συνολο ποιο κομπακτ. Δεν υπαρχει καποιο αδρανες υλικο οπου να λειτουργει σαν σκελετος αν καταλαβαινεις το σκεπτικο μου.

Link to comment
Share on other sites

Δειτε και εδω για μυκοριζα.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...