Jump to content

Παρουσίαση aquaterrarium (red eared slider) και μερικές απορίες


Recommended Posts

Γενικές Πληροφορίες:
Διαστάσεις Χελωνιέρας: (ΜxΠxΥ): 55εκ Χ 35εκ Χ 35εκ (παραγγελία ενυδρείου)
Συνολικά Λίτρα: Επιτρεπόμενα (67λτ) / Πραγματικά (31λτ)

Οργανισμοί:
Χελώνες: 1 Χ Red eared slider ( περίπου 2 χρονών), μάλλον θηλυκό

Διακοσμητικά υλικά:
Φόντο: Αφίσα όπισθεν πλάτης ενυδρείου
Πέτρες, Ξύλα, Ψεύτικα Φυτά:  -
Στεριά: 1
medium exo-terra ως basking spot & 1 small exo-terra για ξεκούραση εντός νερού
στερεωμένα με μαγνήτες νεοδμίου
Βυθός: Κενός (διακοσμητική αφίσα με βότσαλο, εκατέρωθεν ενυδρείου)

Φωτισμός:

UVB λάμπα (Αντικατάσταση φώς ημέρας): exo-terra uvb 100 (5.0.) 13W /κάθε 6 μήνες
Άλλες λάμπες:
trixie basking spot lamp 75W με dimmer
Διάρκεια φωτισμού λαμπών: 10 ώρες / μέρα, με ψηφιακό χρονοδιακόπτη
Απόσταση
UVB λάμπας από στεριά: 17-18εκ

Υποστήριξη οργανισμών :
Φίλτρανση:
aquael midikani 800, (σφουγγάρι / κεραμικό μακαρόνι 2λτ / filter wool) με προσαρμοσμένο sparybar κάτω απο το νερό
Θέρμανση/ Ψύξη:
aquael easy-heater 100W
Άλλες τεχνικές ευκολίες: aquael mini plus, λειτουργεί ως μόνιμη αντλία για ανατάραξη επιφάνειας και ως αεραντλία μετά από κάθε αλλαγή νερού για 30 λεπτά, diy καπάκι από πολυκαρμπονικό για την νύχτα (συνθήκες υγρασίας).
Διατροφή:
tetra reptomin sticks / tartamix sticks / αποξ. γαρίδες  κάθε μέρα διαφορετικό trixie ασβέστιο σε σκόνη / taberaqua caparazon / taberaqua vitaminco 2 φορές την εβδομάδα στην τροφή, περιστασιακά λαχανικά/ φρούτα/ σκουλήκια

Παράμετροι:
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
mg/lt (τεστ api)
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
mg/lt (τεστ api)
Νιτρικά (ΝΟ3): 5-7
mg/lt (test aquili)
Φωσφορικά (
PΟ4): 0,1mg/lt (τεστ sera)
Μέση Θερμοκρασία (°
C): νερού 26,5 / basking spot 33

Συντήρηση:
Αλλαγές νερού:  Εβδομαδιαία 33% (σκούπα βυθού)  &  2
lt προσθήκη νερού λόγω εξάτμισης στην μέση της εβδομάδας.
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα:
seachem prime & seachem stability σε κάθε αλλαγή
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: τρίψιμο καβουκιού με οδοντόβουρτσα & εφαρμογή
tropical sanirept (αντισηπτικό καβουκιού) 1 φορά τον μήνα, καθαρισμός με βούρτσα (ατσαλίνα) τους σωλήνες  των φίλτρων  κάθε 2 μήνες, καθαρισμός με μη τοξικό σφουγγάρι σε βυθό & τοιχώματα & βεντούζες υλικών 2 φορές την εβδομάδα, αλλαγή filter wool κάθε 3 μήνες.

 

Φωτογραφίες: συνημμένες (θα ακολουθήσουν και άλλες)

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχα ποτέ μου ενυδρείο ή κάτι παρόμοιο. Η χελώνα ήρθε ως δώρο που δεν θα χρειάζονταν καθόλου φροντίδα κτλ κτλ. Μπήκα στο internet να δώ πόσες γαρίδες πρέπει να ταίζω την ημέρα και τότε….. τότε ξεκίνησα να ανακαλύπτω τον κόσμο της res και τις απαιτήσεις της.

Τα είχα παίξει τελείως από την πολλή παραπληροφόρηση με αποτέλεσμα να κάνω πολύ και τζάμπα δουλειά..

Στο αρχικό setup (μικρότερο ενυδρείο) έκανα ολική αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα με ολικό καθαρισμό του ενυδρείου, όλων των διακοσμητικών καθώς και του μικρού φίλτρου (μόνο σφουγγάρι) που είχα μέσα. Η χελώνα ταΐζονταν πάντα σε άλλο μέρος, έξω από το ενυδρείο.  Το αξιοπερίεργο είναι ότι όταν (μετά από 1 χρόνο) προμηθεύτηκα υγρά τεστ για αμμωνία / νιτρώδη και έκανα μετρήσεις πριν την εβδομαδιαία αλλαγή, δεν είδα ποτέ αμμωνία ή νιτρώδη.

Το σημερινό setup είναι πολύ διαφορετικό με πολλή λιγότερη δουλειά και περισσότερο παιχνίδι / επαφή με την χελώνα..

Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία που δεν μπορώ να κατανοήσω.. Για αυτό πήρα το θάρρος να απευθυνθώ εδώ..

Η ιστορία του νέου ενυδρείου

Το νέο ενυδρείο (συνημμένες φωτό), εφόσον πλύθηκε, στήθηκε κτλ, μπολιάστηκε από το petshop που αγόρασα τα περισσότερα πράγματα που έχω. Το μπόλιασμα έγινε μετά από 4 ώρες, μέχρι τότε τα σφουγγάρια που μου είχε δώσει να στύψω ήταν σε σακούλα με νερό του ενυδρείου του. 

Έστυψα στο μακαρόνι αλλά και στο νερό και έτσι λογικά ξεκίνησε η υπάρχουσα βιολογία με την χελώνα να γουστάρει από την 1η μέρα το νέο της σπίτι..

Άκουσα πολλούς, διάβασα πολύ (ούτε στο πολυτεχνείο τόσο) και δοκίμασα πολλά, τα περισσότερα λάθος και σήμερα κατέληξα σε αυτό που βλέπετε στις φωτό και διαβάζετε στην περιγραφή.

Στο εξωτ. φίλτρο περιελάμβανε εκτός από 1λτ κεραμικό μακαρόνι και 1λτ ζεόλιθο της aquael που χρησιμοποιούσα μέχρι να τον αντικαταστήσω από κεραμικό μακαρόνι. Έτσι σήμερα έχω 2λτ κεραμικό μακαρόνι μόνο + σφουγγάρι + filter wool.

Τα δεδομένα τους τελευταίους 2 μήνες που έχω πια όλα τα απαραίτητα τεστ.

     1)      Δεν έχω μετρήσει ποτέ αμμωνία / νιτρώδη και τα νιτρικά δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ τα 7mg/lt. Στο παρελθόν έχω αφήσει χωρίς αλλαγή (μόνο προσθήκη νερού, λόγω εξάτμισης) περίπου 1 μήνα και πάλι δεν είχα αμμωνία / νιτρώδη. Δυστυχώς δεν είχα τότε τεστ νιτρικών και δεν μπορώ να ξέρω.

     2)      Έχει σχηματιστεί καφέ άλγη (στίγματα) στα σημεία του basking spot που βρέχεται από νερό. 2 φορές την εβδομάδα τρίβω με οδοντόβουρτσα για να φύγει. Δεν θέλω να μειώσω τις ώρες φωτός γιατί θα είναι λίγες για την χελώνα. Εχω δοκιμάσει να το αφήσω και η άλγη μόνο επεκτείνεται στα πέριξ (τζάμια, θερμοστάτη κτλ), δεν κάνει τον κύκλο της να φύγει.

    3)      Κάτω από το basking spot (εντός νερού) δημιουργείται λευκή γλίτσα, στο σημείο που αυτό γειτνιάζει με το τζάμι. Το basking spot είναι πλαστικό, όχι ξύλο..

    4)      Έχω μονίμως αφρό μετά την 3 μέρα (από την αλλαγή) στην επιφάνεια του νερού.

   

    5)      Πρίν από 3 εβδομάδες έκανα αλλαγή 80% και ξεκίνησα να ρίχνω seachem stability (μικρόβια) κάθε μέρα, για 7 μέρες,  όπως προβλέπεται. Το νερό κρύσταλλο, καθόλου αφρός, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησα και τάιζα μέσα στο ενυδρείο. Όταν σταμάτησα τα μικρόβια (πλέον ρίχνω μόνο στην ποσότητα νερού που ετοιμάζω για αλλαγή, όπως κάνω με το prime), ξεκίνησε πάλι ο αφρός κτλ κτλ..

 

Οι απορίες:

     1)      Τελικά έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αζώτου? Γιατί δεν βλέπω αξιοσημείωτα νιτρικά, ούτε τις τελευταίες 3 εβδομάδες?

     2)      Τι γίνεται με την άλγη?

     3)      Τι γίνεται με την γλίτσα?

     4)      Τι γίνεται με τον αφρό?

 

Τι κάνω λάθος? Έχω πολύ μεράκι και η χελώνα πραγματικά με αποζημιώνει με αυτά που κάνει όταν με βλέπει (μην ακούτε αυτά που λένε για τις χελώνες ότι δεν θέλουν χάδια κτλ, εδώ βγάζει το κεφάλι και τρίβετε στα δάχτυλά μου, χωρίς να δαγκώνει).. Δεν μπορώ όμως να βρω την άκρη στα ψιλά γράμματα και από ότι έχω καταλάβει, εκεί παίζεται το παιχνίδι..

Ευχαριστώ για τον χρόνο που δαπανήσατε!!

 

 

 



20161102_154643.JPG

20161102_154422.jpg

20161102_154500.jpg

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Και μερικές φωτό απο το παλιό setup με εσωτ. φίλτρο (όλο αυτό άδειαζε και καθάριζε σχολαστικά - με ότι είχε μέσα -  κάθε εβδομάδα για ένα χρόνο)

 

 

20151213_134358.jpg

20151213_134425.jpg

20151213_134839.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε με απασχολούσαν και μένα όλα αυτά... Όσο και αν έψαξα άκρη δεν έβγαλα. Ελπίζω βέβαια να βρεθεί κάποιος γνώστης και να σου λύσει όλες τις απορίες σου (και μένα φυσικά). Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως σταμάτησα να ασχολούμαι με όλα αυτά από τότε που η χελώνα μεγάλωσε τόσο πολύ που οι ακαθαρσίες της κυριολεκτικά δεν μαζεύονται... Έχω εξωτερικό φίλτρο aquael multikani και ένα εσωτερικό μικρό και σκέφτομαι να βάλω ένα ακόμη εσωτερικό. Καθημερινό εργαλείο είναι η απόχη με την οποία μαζεύω και ακαθαρσίες αλλά και υπολείμματα φαγητού. Δες παρακάτω την φωτογραφία για να καταλάβεις μέγεθος. Ιούλιο του 2014 πήρα την χελώνα σε μέγεθος 2€

1b1af317d9ddd18fd97b5cdda2cd7b48.jpg

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

#zalaros πως κατάφερες ρε φίλε μέσα σε 3 χρόνια να την κάνεις τέτοιο θηρίο? εμένα είναι 2 χρονών και είναι λιγότερη απο την μισή μου παλάμη.. Να σου πώ την αλήθεια δεν θέλω να μεγαλώσει γρήγορα, ούτε και το προσπαθώ. Προσέχω πολύ να μήν υποκύτπω στα παρακάλια της, όσο δύσκολο και αν μου είναι..

 

Όταν λές ότι σταμάτησες να ασχολησε με όλα αυτά, τί εννοείς? Έχεις βιολογία σήμερα στο φίλτρο σου? Κάνεις μετρήσεις νερού? Διάβασα ότι έχεις ζεόλιθο και κεραμικά.. Χρειάζεται ο ζεόλιθος? Γμτ πώς θα γίνει να αποκτήσω τόση σταθερότητα & αυτονομία στο ενυδρείο, ωστε να μήν χρειάζεται να επεμβαίνω κάθε λίγο και λιγάκι?  Όχι γιατί βαριέμαι (άλλωστε αυτό φαίνεται απο τον τρόπο που την κρατάω) αλλά για να πετύχω την έννοια του οικοσυστήματος..

 

Σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες!!

Link to comment
Share on other sites

πριν 29 λεπτά, το μέλος LiverPython έγραψε:

#zalaros πως κατάφερες ρε φίλε μέσα σε 3 χρόνια να την κάνεις τέτοιο θηρίο? εμένα είναι 2 χρονών και είναι λιγότερη απο την μισή μου παλάμη.. Να σου πώ την αλήθεια δεν θέλω να μεγαλώσει γρήγορα, ούτε και το προσπαθώ. Προσέχω πολύ να μήν υποκύτπω στα παρακάλια της, όσο δύσκολο και αν μου είναι..

 

Όταν λές ότι σταμάτησες να ασχολησε με όλα αυτά, τί εννοείς? Έχεις βιολογία σήμερα στο φίλτρο σου? Κάνεις μετρήσεις νερού? Διάβασα ότι έχεις ζεόλιθο και κεραμικά.. Χρειάζεται ο ζεόλιθος? Γμτ πώς θα γίνει να αποκτήσω τόση σταθερότητα & αυτονομία στο ενυδρείο, ωστε να μήν χρειάζεται να επεμβαίνω κάθε λίγο και λιγάκι?  Όχι γιατί βαριέμαι (άλλωστε αυτό φαίνεται απο τον τρόπο που την κρατάω) αλλά για να πετύχω την έννοια του οικοσυστήματος..

 

Σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες!!

Κι εγώ αυτό ονειρεύομαι. Να σταματήσω να επεμβαίνω κάθε 3 και λίγο....Το εξωτερικό φίλτρο πού είναι κρυμμένο;; Δεν φαίνεται πουθενά στις φωτογραφίες. Πολύ όμορφο το έχεις . Μπράβο

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον την ταΐζω πολύ :-D Εμένα με βόλεψε που μεγάλωσε γρήγορα γιατί με έκανε να αγοράσω μεγάλο ενυδρείο (120Χ50Χ60) κατευθείαν μετά το μικρό 60Χ30Χ40. Σταμάτησα να κάνω μετρήσεις φίλε ;-) Προσέχω το φίλτρο και τα υλικά του (ζεολιθο και κεραμικα), κάνω στάνταρ αλλαγή του νερού κάθε βδομάδα (30%) και δουλεύω πολύ την απόχη. Με την απόχη αφαιρώ ακαθαρσίες, φαγητό που έμεινε και καθαρίζω όλη την επιφάνεια του νερού από το πρωτεϊνικο φιλμ (ο άσπρος αφρός που βλέπεις αυτό είναι). Αλλάζω τον ζεολιθο κάθε μήνα, αλλάζω μέρος του κεραμικου κάθε 6μηνο και πλένω συχνά τα σφουγγάρια. Αν θες να πετύχεις κάτι που να απαιτεί πολύ λιγότερη επέμβαση από εσένα είναι ένα μεγάλο καλό εξωτερικό φίλτρο. Δώσε βάση στο καλό και στο μεγάλο. Η χελώνα είναι γενικά ένα ζώο που βρωμιζει πολύ. Οι ακαθαρσίες της γρήγορα μειώνουν την απόδοση των φίλτρων. Για αυτό δεν αγοράζουμε φίλτρο σύμφωνα με τα λίτρα που έχουμε αλλά πολύ μεγαλύτερο. Το aquael multikani που έχω, ενώ τραβάει πολύ πράγμα, δεν γυρνάει ικανοποιητικά το νερό του ενυδρείου. Βέβαια φταίω και εγώ για αυτό γιατί το έχω σε ντουλάπι κάτω από το ενυδρείο και χάνει πολύ σε δύναμη. Για αυτό έχω 2ο εσωτερικό και τώρα σκέφτομαι να βάλω μέσα έναν κυκλοφορητη sun sun που έχω για τις αλλαγές νερού.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

#peetchy το φίλτρο ( aquael midikani 800) και όλα τα συμπληρώματα διατροφής, βελτιωτικά νερού, ηλεκτρολογικά κτλ κτλ είναι στο έπιπλο κάτω απο ενυδρείο.. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει, 1η φορά το δείχνω σε κάποιους που ξέρουν, οπότε μετράει διπλά οι γνώμη σας!!

 

#zalaros ο λόγος που πήρα τέτοιο φίλτρο (μεγάλο & δυνατό) για τα δεδομένα της χελώνας μου (οι ακαθαρσίες είναι αποτέλεσμα του μεγέθους) καθώς και το μεγαλύτερο ενυδρείο έγιναν ακριβώς για αυτό τον λόγο. Για να αποκτήσω την απαραίτητη βιολογία και όγκο νερού ώστε να διασπώνται όλα τα απόβλητα (και αυτά που βλέπω και αυτά που δεν βλέπω) ωστε η χελώνα μου να διαβιώνει σε ένα "αυτόνομο" οικοσύστημα. Μελέτησα πολύ πρίν επιλέξω τα πράγματά σε αυτό το ενυδρείο και μέχρι σήμερα (ελπίζω και για κάποιο καιρό στο μέλλον) με καλύπτουν. Δηλαδή, οι ακαθαρσίες λιώνουν μέσα σε 2-3 ώρες και αφήνουν μόνο ένα αχνό σημάδι στον γυμνό πάτο που όταν κάνω αλλαγή, απλά περνάω με το σφουγγάρι για να καθαρίσει.

 

Όταν στο μέλλον μεγαλώσει θα φτιάξω μία εσωτερική λίμνη (την έχω σχεδιάσει ήδη!!!) διαστάσεων 180Χ90Χ60 με μεγάλο sump και δυνατές αντλίες.. Σκέφτομαι ότι δεν μπορεί κάποιοι που έχουν κάτι ψάρια-γαιδούρια να διατηρούν ενυδρείο με σταθερές παραμέτρους και εγώ με μία νεροχελώνα να μήν μπορώ..

 

Επειδή στην Αμερική είναι πολύ μπροστά στο θέμα "νεροχελώνα ώς κατοικίδιο" διάβαζω αι ενημερώνομαι κυρίως απο εκεί. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι για να εξαλειφθεί ο αφρός (που είναι νιτροποιημένα κατάλοιπα) πρέπει να βάλεις ή skimmer (όπως έχουν τα θαλασσινά ενυδρεία) ή αεραντλία για να οξυγονώνεται αρκετά το νερό και να διασπά τα συστατικά του αφρού ωστε να κατακάθονται στον πάτο και να τα ρουφάει το φίλτρο..

 

Άλλωστε ο λόγος που έβαλα το spray bar κάτω απο το νερό να χτυπάει 45 μοίρες προς τον βυθό είναι για να μήν περιμένω να ρουφήξει μόνο η αντλία του φίλτρου, αλλα να τα σπώχνει όλα προς τα εκεί.. Αν θέλεις την γνώμη μου για το multikani πρόσθεσε 2 κάδους ακόμα και αποσυμφόρησε / μοιρασε τα υλικά που έχεις, χωρίς να προσθέσεις απαραίτητα και άλλα υλικά. Θα δείς θαύματα στην κυκλοφορία του νερού. Τον ζεόλιθο τον έχεις σε κάλτσα / καλτσόν ή διχτάκι με αραιή πλέξη? Γιατί έγω όταν τον είχα σε καλτσόν το φίλτρο γονάτιζε.. Αλήθεια γιατί χρησιμοποιείς ζεόλιθο?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Έτσι χύμα τον έχω ανάμεσα στα σφουγγάρια. Έχω διαβάσει καλά σχόλια για τον ζεολιθο για αυτό τον χρησιμοποιώ. Έχω ήδη δύο κάδους, τον έναν με ζεολιθο και τον άλλο με biocera. Αυτό που γρήγορα μπουκώνει είναι το πρώτο σφουγγάρι που συναντά το νερό. Εκείνο κρατάει όλες τις ακαθαρσίες. Ίσως πρέπει να δω λίγο το θέμα προφιλτρου μήπως και κάνω κάτι που να είναι πιο εύκολο και πρακτικό.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

πριν 15 ώρες, το μέλος LiverPython έγραψε:

#peetchy το φίλτρο ( aquael midikani 800) και όλα τα συμπληρώματα διατροφής, βελτιωτικά νερού, ηλεκτρολογικά κτλ κτλ είναι στο έπιπλο κάτω απο ενυδρείο.. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει, 1η φορά το δείχνω σε κάποιους που ξέρουν, οπότε μετράει διπλά οι γνώμη σας!!

 

#zalaros ο λόγος που πήρα τέτοιο φίλτρο (μεγάλο & δυνατό) για τα δεδομένα της χελώνας μου (οι ακαθαρσίες είναι αποτέλεσμα του μεγέθους) καθώς και το μεγαλύτερο ενυδρείο έγιναν ακριβώς για αυτό τον λόγο. Για να αποκτήσω την απαραίτητη βιολογία και όγκο νερού ώστε να διασπώνται όλα τα απόβλητα (και αυτά που βλέπω και αυτά που δεν βλέπω) ωστε η χελώνα μου να διαβιώνει σε ένα "αυτόνομο" οικοσύστημα. Μελέτησα πολύ πρίν επιλέξω τα πράγματά σε αυτό το ενυδρείο και μέχρι σήμερα (ελπίζω και για κάποιο καιρό στο μέλλον) με καλύπτουν. Δηλαδή, οι ακαθαρσίες λιώνουν μέσα σε 2-3 ώρες και αφήνουν μόνο ένα αχνό σημάδι στον γυμνό πάτο που όταν κάνω αλλαγή, απλά περνάω με το σφουγγάρι για να καθαρίσει.

 

Όταν στο μέλλον μεγαλώσει θα φτιάξω μία εσωτερική λίμνη (την έχω σχεδιάσει ήδη!!!) διαστάσεων 180Χ90Χ60 με μεγάλο sump και δυνατές αντλίες.. Σκέφτομαι ότι δεν μπορεί κάποιοι που έχουν κάτι ψάρια-γαιδούρια να διατηρούν ενυδρείο με σταθερές παραμέτρους και εγώ με μία νεροχελώνα να μήν μπορώ..

 

Επειδή στην Αμερική είναι πολύ μπροστά στο θέμα "νεροχελώνα ώς κατοικίδιο" διάβαζω αι ενημερώνομαι κυρίως απο εκεί. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι για να εξαλειφθεί ο αφρός (που είναι νιτροποιημένα κατάλοιπα) πρέπει να βάλεις ή skimmer (όπως έχουν τα θαλασσινά ενυδρεία) ή αεραντλία για να οξυγονώνεται αρκετά το νερό και να διασπά τα συστατικά του αφρού ωστε να κατακάθονται στον πάτο και να τα ρουφάει το φίλτρο..

 

Άλλωστε ο λόγος που έβαλα το spray bar κάτω απο το νερό να χτυπάει 45 μοίρες προς τον βυθό είναι για να μήν περιμένω να ρουφήξει μόνο η αντλία του φίλτρου, αλλα να τα σπώχνει όλα προς τα εκεί.. Αν θέλεις την γνώμη μου για το multikani πρόσθεσε 2 κάδους ακόμα και αποσυμφόρησε / μοιρασε τα υλικά που έχεις, χωρίς να προσθέσεις απαραίτητα και άλλα υλικά. Θα δείς θαύματα στην κυκλοφορία του νερού. Τον ζεόλιθο τον έχεις σε κάλτσα / καλτσόν ή διχτάκι με αραιή πλέξη? Γιατί έγω όταν τον είχα σε καλτσόν το φίλτρο γονάτιζε.. Αλήθεια γιατί χρησιμοποιείς ζεόλιθο?

 

 

Επειδή κι εγώ ετοιμάζομαι σιγά σιγά για τη μετακίνηση της χελώνας σε μεγαλύτερο ενυδρείο με multikani χαίρομαι και παιρνω ιδέες και κυρίως μαθαίνω. Αυτό με το σφουγγάρι που λες... Με τι σφουγγάρι καθαρίζεις; Εγώ έχω ένα και μόλις πάω να καθαρίσω τον πάτο όλο αυτό που είναι σαν σκόνη ανακατεύεται με το νέρο και δεν καθαρίσω τίποτα τελικά. Προσωπικά σκέφτομαι το multikani να είναι στο ίδιο επίπεδο με το ενυδρείο γιατί έχω χώρο. Θα δουλέψει έτσι ή θέλει να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο;

Link to comment
Share on other sites

#peetchy το multikani είναι ιδανικό για να το έχεις στο ίδιο ύψος με το ενυδρείο σου, διότι δεν θα ζορίζεται η αντλία του να ανεβοκατεβάζει το νερό. Το σφουγγάρι είναι ένα απλό σφουγγάρι (σπόγγος) απο supermarket, που χρησιμοποιούνται για το ντούζ. Επειδή όμως υπάρχουν και πλαστικοποιημένα τέτοια, φρόντισε να μήν είναι τοξικό, όπως γενικά κάθετί (πλαστικό και μή) που βάζεις στο ενυδρείο.

 

Όταν αποκτήσεις μεγάλο φίλτρο, θα μπορείς να περνάς με το σφουγγάρι τον πάτο, να ανακατεύεις τις ακαθαρσίες με το νερό και σε 1,5 ώρα να είναι κρύσταλλο. Τότε θα ξέρεις ότι: α) έχεις ικανοποιητική φίλτρανση, β) καλή επιλογή υλικών, γ) καλή ροή/τοποθέτηση εξοπλισμού

 

Επίσης καταλαβαίνεις ότι ο μεγαλύτερος όγκος νερού θα βοηθάει απο μόνος του πάρα πολύ. Είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση/φιλοσοφία σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, όλα είναι αρκετά πιό εύκολα.. Και η χελώνα θα το καταευχαριτηθεί.. Θα δείς ότι θα βελτιωθεί κι' άλλο η συμπεριφορά της..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραια δουλεια εχεις κανει και ταιριαζει απιστευτα με το επιπλο!

 

Αν μαζευες με καποθιο τροπο λιγο καλυτερα και το φωτιστικο θα ηταν κυριολεκτικα τελειο!

 

Μια διορθωση στην εκφραση,δεν ειναι μικροβια αλλα βακτηρια :)

Τωρα χελωνες δεν ειχα ποτε αλλα απο αυτα που διαβασα μαλλον θες καθαρο νερακι.Ολα τα ενυδρεια,και οι χελωνιερες ακομα περισσοτερο εχουν μεγαλη ιχθυοφορτιση και το σημαντικοτερο ειναι οτι επιβαρυνουμε πολυ το νερο με την τροφη τους.Εγω στα ενυδρεια μου,παρ'ολο που εχω μικρη ιχθυοφορτιση για τα λιτρα,εχω παρατηρησει οτι χρειαζομαι καθε εβδομαδα αλλαγη της ταξης του 50% και ο λογος ειναι οτι ταιζω συχνα (οχι πολυ) αλλα και αρκετα "δυνατες" τροφες.

 

Μηπως η λυση σε ολα αυτα τα ερωτηματα-προβλημματα που αναφερεςι θα ηταν να κανεις πιο συχνες και μεγαλυτερες αλλαγες νερου?Η ακομα καλυτερα να ανεβεις σε λιτρα οποτε η συγκεντρωση νιτρικων/φοσφωρικων ανα λιτρο θα ειναι μικροτερες. Μια χελωνα ρυπαινει πολυ περισσοτερο απο ενα ψαρι.

 

Για τα νιτρικα να ξερεις οτι παιζει και αλλο ενα τραβηγμενο σεναριο αλλα ειναι γεγονος.Καποια τεστ οταν ξεπερνουν την κλιμακα που μετρουν,απλα δεν δειχνουν ενδειξη.

πριν 1 λεπτό, το μέλος LiverPython έγραψε:

Όταν αποκτήσεις μεγάλο φίλτρο, θα μπορείς να περνάς με το σφουγγάρι τον πάτο, να ανακατεύεις τις ακαθαρσίες με το νερό και σε 1,5 ώρα να είναι κρύσταλλο. Τότε θα ξέρεις ότι: α) έχεις ικανοποιητική φίλτρανση, β) καλή επιλογή υλικών, γ) καλή ροή/τοποθέτηση εξοπλισμού

 

Επίσης καταλαβαίνεις ότι ο μεγαλύτερος όγκος νερού θα βοηθάει απο μόνος του πάρα πολύ. Είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση/φιλοσοφία σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, όλα είναι αρκετά πιό εύκολα.. Και η χελώνα θα το καταευχαριτηθεί.. Θα δείς ότι θα βελτιωθεί κι' άλλο η συμπεριφορά της..

+1000

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

#argy1 σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.. Αυτό που λές για τις αλλαγές είναι σωστό και το έχω σκεφτεί.. Αν παρατήρησες στις παραμέτρους που δίνω στην παρουσίαση το τέστ νιτρικών & φωσφορικών μου δείχνει ένδειξη, απλά πολύ χαμηλή.. τόσο που να μήν δικαιολογεί την ανάγκη για αλλαγή νερού.. Αρα μήπως δεν φταίνε τα τέστ?

 

Καταρχάς έχω βιολογία? Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αζώτου?

 

Τα ερωτήματα αυτά είναι καίρια να απαντηθούν διότι αν έχω βιολογία (0 αμμωνία, 0 νιτρώδη) τότε η ποσότητα των νιτρικών, δεν είναι αυτή που θα μου καθορίσει πότε πρεπει να κάνω αλλαγή νέρου? Αν ναι, πάλι κάνω νωρίτερα απο ότι πρέπει, διότι με 7mg/lt νιτρικά & 0,1mg/lt φωσφορικά δεν απαιτείται αλλαγή νερου.. Παρόλαυτά εγώ κάνω κάθε εβδομάδα 33%.. Σκέφτομαι λοιπόν αν κάνω πιο συχνά αλλαγές ότι θα αποδυναμώσω τα βακτήρια που ήδη έχω.. Κάνω κάπου λάθος?

 

Τα παραπάνω τα σκέφτομαι με βάση τον κύκλο αζώτου ενός ενυδρείου (αύξηση αμμωνίας->μείωση αμμωνίας με αύξηση νιτρώδη->0 αμμωνία με μείωση νιτρώδη με αύξηση νιτρικών-> 0 αμμωνία & 0 νιτρώδη & αυξημένα νιτρικά-> αλλαγή νερού......

 

Και κάτι τελευταίο για έναν νέο χομπίστα που δεν μπορεί να αποφασίσει πως να στρώσει ενα καινούργιο ενυδρείο.. Καλό το μπόλι, καλά τα βακτήρια καλά και τα ματζούνια παντώς είδους αλλά...... αν το κάνεις με αυτούς τους τρόπους, ποτέ δεν θα καταλάβεις / νοιώσεις τις ανάγκες του ενυδρείου σου στο μέλλον. Ποτέ δεν θα σου "μιλήσει" για να σου πεί τι θέλει, και αν το κάνει δεν θα το καταλάβεις εσύ.. Διότι δεν θα εχείς δεί ποτέ την διαδικασία δημιουργίας & σταθεροποίησης των πιο σημαντικών παραγόντων του..

 

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τις γρήγορες αυτές λύσεις και τώρα δεν θα αναρωτιόμουν αυτά που αναρωτιέμαι.. Είναι τραγικό να σκέφτομαι τόσους μήνες μετά αν έχω βιολογία..

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 10 λεπτά, το μέλος LiverPython έγραψε:

#argy1 σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.. Αυτό που λές για τις αλλαγές είναι σωστό και το έχω σκεφτεί.. Αν παρατήρησες στις παραμέτρους που δίνω στην παρουσίαση το τέστ νιτρικών & φωσφορικών μου δείχνει ένδειξη, απλά πολύ χαμηλή.. τόσο που να μήν δικαιολογεί την ανάγκη για αλλαγή νερού.. Αρα μήπως δεν φταίνε τα τέστ?

 

Καταρχάς έχω βιολογία? Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αζώτου?

 

Τα ερωτήματα αυτά είναι καίρια να απαντηθούν διότι αν έχω βιολογία (0 αμμωνία, 0 νιτρώδη) τότε η ποσότητα των νιτρικών, δεν είναι αυτή που θα μου καθορίσει πότε πρεπει να κάνω αλλαγή νέρου? Αν ναι, πάλι κάνω νωρίτερα απο ότι πρέπει, διότι με 7mg/lt νιτρικά & 0,1mg/lt φωσφορικά δεν απαιτείται αλλαγή νερου.. Παρόλαυτά εγώ κάνω κάθε εβδομάδα 33%.. Σκέφτομαι λοιπόν αν κάνω πιο συχνά αλλαγές ότι θα αποδυναμώσω τα βακτήρια που ήδη έχω.. Κάνω κάπου λάθος?

 

Τα παραπάνω τα σκέφτομαι με βάση τον κύκλο αζώτου ενός ενυδρείου (αύξηση αμμωνίας->μείωση αμμωνίας με αύξηση νιτρώδη->0 αμμωνία με μείωση νιτρώδη με αύξηση νιτρικών-> 0 αμμωνία & 0 νιτρώδη & αυξημένα νιτρικά-> αλλαγή νερού......

 

Και κάτι τελευταίο για έναν νέο χομπίστα που δεν μπορεί να αποφασίσει πως να στρώσει ενα καινούργιο ενυδρείο.. Καλό το μπόλι, καλά τα βακτήρια καλά και τα ματζούνια παντώς είδους αλλά...... αν το κάνεις με αυτούς τους τρόπους, ποτέ δεν θα καταλάβεις / νοιώσεις τις ανάγκες του ενυδρείου σου στο μέλλον. Ποτέ δεν θα σου "μιλήσει" για να σου πεί τι θέλει, και αν το κάνει δεν θα το καταλάβεις εσύ.. Διότι δεν θα εχείς δεί ποτέ την διαδικασία δημιουργίας & σταθεροποίησης των πιο σημαντικών παραγόντων του..

 

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τις γρήγορες αυτές λύσεις και τώρα δεν θα αναρωτιόμουν αυτά που αναρωτιέμαι.. Είναι τραγικό να σκέφτομαι τόσους μήνες μετά αν έχω βιολογία..

 

 

 

Ο @zalarosπάντως έχει αναφέρει πως δεν έχει στρώσει με βακτήρια. Και όλα δουλεύουν ρολόι με την χελώνα του. Μήπως το παρακάνουμε με τα βακτήρια και τις μετρήσεις. Οκ για κάποια βασικά το καταλαβαίνω. Αλλά με τα βακτήρια είναι περιττά και απλα μας δίνουν παραπάνω άγχος με την βιολογία;

Link to comment
Share on other sites

#peetchy το κακό είναι ότι ξεκινάς για τα βασικά και χάνεις την μπάλα.. Άλλος θέλει το κάτι παραπάνω για το αισθητικό κομμάτι, άλλος για το λειτουργικό κτλ κτλ.. Παίζει ρόλο βέβαια και τί είδους άνθρωπος είσαι..

 

Ο χρόνος=εμπειρία, βοηθάει να μάθουμε τελικά ποιά είναι τα βασικά, αλλά δυστυχώς αυτό έρχεται μόνο με την τριβή (δηλαδη όλο αυτό που κάνουμε τόσο καιρό και αναρωτιώμαστε αν είναι υπερβολικό ή όχι). Αρά είναι φαύλος κύκλος και δεν μπορείς να το αποφύγεις, αν αγαπάς το ζωάκι σου.. Εκτός και αν έχεις κάποιον έμπειρο απο δίπλα σου απο την αρχή, που έιναι ότι καλύτερο, για να σου δίχνει και να σου εξηγεί..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έτσι ακριβώς..  Κι εγώ που θα έχω πολλά λίτρα αναρωτιέμαι πως θα κάνω αλλαγές ολικές αν χρειαστεί;; Τώρα καλά το αδειάζω, το πλένω και το ξαναγεμιζω. Ο όγκος νερού με φοβίζει λίγο ...Δεν έχω περιθώρια για δοκιμές και πειράματα με ποσότητα υτιφηε, φίλτρο κλπ 

Link to comment
Share on other sites

#peetchy Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, θα δείς ότι τα πράγματα είναι πολύ πιό εύκολα στο μεγάλο με τα περισσότερα lt νερού. Ο πειραματισμός θα γίνει με τα πράγματα που θα έχεις ήδη αποκτήσει, απλά η διάταξη / τοποθέτηση θα αλλάζει, μέχρι να βρείς το ιδανικό για σένα. Όσον αφορά τις αλλαγές υπάρχουν 2 τρόποι (εξαρτάται πιός σε βολεύει καλύτερα) για εμάς που έχουμε χελώνες (τουτέστιν δεν τρελενόμαστε τόσο για να έχουμε ίδιες παραμέτρους στο νέο νερό που θα προσθέσουμε). Α) Με βαρελάκι/λεκάνη/κτλ (χ2) ωστε στο ένα να ετοιμάζεις το νεο νερό και στο άλλο να τοποθετήσεις βρώμικο που θα πεταχτεί. Β) Με απευθείας σύνδεση μέσω στυλ python, κοίτα στο google αν δεν το ξέρεις. Προσωπικά εφαρμόζω το Α) γιατί δεν πολυεμπιστεύομαι τις ενώσεις των σωληνώσεων εφόσον υπάρχουν χαλιά στο σπίτι και επειδή τα lt αλλαγής είναι τόσα ωστε να μπορώ να τα σηκώσω/μεταφέρω άνετα..

 

Σε σχέση με την ολική αλλαγή που λές, το πιό πιθανό είναι να μήν χρειαστεί, αλλά στο extreme σεναριο που θα χρειαστεί απλά θα επαναλάβεις την διαδικασία 2-3φορές.. Μην ξεχνάς όμως ότι είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενθαρρυντικό. Ευχαριστώ. Στο νερό βάζω κάτι σταγόνες αντιχλωριο της JBL. Το ίδιο θα γίνεται στο νερό που θα προσθέτω σωστά; Το νερό που αλλάζεις δηλαδή το βγάζεις με λεκάνη από μέσα κι όχι με σκούπα βυθού; Αυτή τη βδομάδα πιστεύω θα έρθει το νέο ενυδρείο 82*36 και θα μελετήσω λίγο ακόμη πριν ξεκινήσω το στήσιμο. Οι φωτό σου πολυ καλές. Να παίρνουμε ιδέες :-)

Link to comment
Share on other sites

#peetchy η σκούπα βυθού σε βοηθάει να βγάλεις νερό (και ακαθαρσίες) απο τον βυθό ενός ενυδρείου. Είναι μόνο το μέσο που βγάζεις νερό, τίποτα άλλο. Η λεκάνη (στην Α' εκδοχή που περιγράφω παραπάνω) είναι το μέρος που αποθέτεις το βρώμικο νερό που έχεις βγάλει με την σκούπα βυθού. Θα σε βοηθήσει πολύ να δείς κάποια βίντεο στο youtube με αλλαγές νερού στο ενυδρείο. Έτσι θα καταλάβεις και την διαδικασία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται..

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος LiverPython έγραψε:

#peetchy η σκούπα βυθού σε βοηθάει να βγάλεις νερό (και ακαθαρσίες) απο τον βυθό ενός ενυδρείου. Είναι μόνο το μέσο που βγάζεις νερό, τίποτα άλλο. Η λεκάνη (στην Α' εκδοχή που περιγράφω παραπάνω) είναι το μέρος που αποθέτεις το βρώμικο νερό που έχεις βγάλει με την σκούπα βυθού. Θα σε βοηθήσει πολύ να δείς κάποια βίντεο στο youtube με αλλαγές νερού στο ενυδρείο. Έτσι θα καταλάβεις και την διαδικασία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται..

Ευχαριστώ! Επειδή οι απόψεις είναι πολλές για το τάισμα πόσο την ταΐζεις τη δική σου; Από τότε που πήρα τη δική μου Σεπτεμβριο ήταν περίπου 2εκ κι έχει ξεπεράσει τα 6εκ ως σήμερα....

Link to comment
Share on other sites

Να σας πω και εγώ πως αλλάζω νερό στο ενυδρείο μου (120Χ50Χ60) το οποίο το έχω γεμάτο μέχρι την μέση περίπου (150 λίτρα). Αγόρασα ένα βαρέλι τροφίμων (ελιές) 60 λίτρα. Το γεμίζω την προηγούμενη μέρα από την αλλαγή, βάζω αντιχλωριο και το αφήνω μέσα στο σπίτι για να πάρει θερμοκρασία. Αγόρασα έναν κινέζικο κυκλοφορητή και δύο κομμάτια λάστιχο. Ένα μεγάλο 10 μέτρα και ένα μικρό 2 μέτρα. Συνδέω το μεγάλο λάστιχο στον κυκλοφορητή, το βάζω μέσα στο ενυδρείο και την άλλη άκρη στο μπαλκόνι. Βγάζω όσο νερό θέλω και μετά βγάζω το λάστιχο και βάζω το μικρό λάστιχο και βάζω τον κυκλοφορητή μέσα στο βαρέλι που το έχω δίπλα στο ενυδρείο. Έτσι κάνω αλλαγή νερού χωρίς να σταξω σταγόνα πουθενά. Απλά έχω ένα πετσετακι μαζί μου και προσέχω στις αλλαγές των λαστιχων. Σας το αναφέρω επειδή συζητάτε για αλλαγές νερού και μπορεί να βοηθήσει κάποιον ;-) :-D

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

#peetchy την ταίζω 1 φορά την ημέρα sticks (3 ειδών, άλλα κάθε μέρα) που είναι το κυρίως γεύμα της και συνήθως το απόγευμα κάποιο λαχανικό/σαλάτα. 2 φορές την εβδομάδα -εκτός απο τα sticks- της δίνω και γαριδούλες βαπτισμένες σε σκόνη ασβεστίου. Όλα τα sticks είναι πάντα ποτισμένα με βιταμίνες & ενισχυτικά κελύφους. Πέραν αυτών, της δίνω περιστασιακά και ζωντανά σκουλήκια. Σε αυτή την δίαιτα κατέληξα μετά απο πολυ διάβασμα (κυρίως απο το εξωτερικό) για να μήν έχω προβλήματα pyramiding κτλ αλλά και να μήν υποσιτίζεται το ζωντανό..

 

Εντωμεταξύ, τι γίνεται ρε γμτ.. Κανένας δεν υπάρχει να μου απαντήσει στις ερωτήσεις που έχω θέσει??

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος zalaros έγραψε:

Να σας πω και εγώ πως αλλάζω νερό στο ενυδρείο μου (120Χ50Χ60) το οποίο το έχω γεμάτο μέχρι την μέση περίπου (150 λίτρα). Αγόρασα ένα βαρέλι τροφίμων (ελιές) 60 λίτρα. Το γεμίζω την προηγούμενη μέρα από την αλλαγή, βάζω αντιχλωριο και το αφήνω μέσα στο σπίτι για να πάρει θερμοκρασία. Αγόρασα έναν κινέζικο κυκλοφορητή και δύο κομμάτια λάστιχο. Ένα μεγάλο 10 μέτρα και ένα μικρό 2 μέτρα. Συνδέω το μεγάλο λάστιχο στον κυκλοφορητή, το βάζω μέσα στο ενυδρείο και την άλλη άκρη στο μπαλκόνι. Βγάζω όσο νερό θέλω και μετά βγάζω το λάστιχο και βάζω το μικρό λάστιχο και βάζω τον κυκλοφορητή μέσα στο βαρέλι που το έχω δίπλα στο ενυδρείο. Έτσι κάνω αλλαγή νερού χωρίς να σταξω σταγόνα πουθενά. Απλά έχω ένα πετσετακι μαζί μου και προσέχω στις αλλαγές των λαστιχων. Σας το αναφέρω επειδή συζητάτε για αλλαγές νερού και μπορεί να βοηθήσει κάποιον ;-) :-D

Sent from my SM-N920C using Tapatalk
 

Πολύ καλό. Αυτό μόνο στο σύζυγο θα το έδινα να το κάνει ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...