Jump to content

Tι ΡΗ εχετε στο ενυδρειο σας?

Discos

Τι ΡΗ εχετε στο ενυδρειο σας  

172 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Ενα απο τα θεματα που γενικοτερα υπαρχει μια απορια στο χομπι, ειναι πως ενυδρεια που εχουν 6-7ppm οξυγονου στο νερο τους, στο θαλασσινο ενυδρειο τους, το ΡΗ μπορει να παιζει απο 7,9 εως και 8,4 κατα το 99% των περιπτωσεων και δεν μπορουν να το εξηγησουν. Αναφερθηκε σε αλλο ποστ, οτι η χωριτηκοτητα του νερου σε οξυγονο ειναι σαφως μικροτερη απο την χωριτικοτητα σε СO2.

Παρολο λοιπον που στον ατμοσφαιρικο αερα το οξυγονο ειναι περιπου το 21% (η καπου εκει), και το CO2 ειναι ουτε 1% στο νερο του ενυδρειου αυτο αντιστρεφετε. Εξου και η θεωρια της επιστιμονικης κοινοτητας οτι ακομα δεν εχουμε δει τις πληρη συνεπειες του φαινομενου του θερμοκηπιου διοτι οι θαλασσες εχουν αποροφησει ενα τεραστιο ποσοστο του δειοξηδιου του ανθρακα προς το παρον..

Αναφερθηκε λοιπον οτι μπορει να εχουμε ψηλο οξυγονο στο νερο μας, αλλα επειδη εχουμε και ταυτοχρονα υψηλο CO2 το PH μας να ειναι χαμηλο. Οι χωρητικοτητες σε αυτα τα δυο αερια ειναι ανεξαρτητες μεταξυ τους στο νερο. Το αναφερω αυτο, διοτι η κοινη αποψη ειναι οτι εαν εχει ενα ενυδρειο υψηλη οξυγωνωση δεν εχει πολυ CO2 και το αντιθετο. Αυτο δεν ισχυει.

Το γιατι το ειδαμε παραπανω, αλλα ποιες ειναι οι χωρητικοτητες στο νερο? Συμφωνα λοιπον με το Reef Volume 3 των Deelbek & Sprungs η χωρητικοτητα σε οξυγωνο στις θερμοκρασιες που εχουμε εμεις στα τροπικα ενυδρεια κατα μεσω ορο 27-28 βαθμους κελσιου και επειδη ειναι θαλασσινο, και το θαλασσινο νερο εχει μικροτερη χωρητικοτητα αεριων απο οτι το γλυκο νερο. Ειναι οι εξης χοντρικα.

Ο2 - Οξυγονο 6-7ppm. Οπου πανω απο 7ppm θα δουμε μονο εαν το νερο μας ειναι γεματο φυσαλλιδες.

CO2 - Δειοξηδιο του ανθρακα. Πανω απο 600ppm. Αναφορα για μεσω ορο δεν υπαρχει αλλα καπου στα 250-300ppm θεωρειται μια αριστη τιμη και απο την εμπειρια μας ειναι και αρκετα δυσκολο..

Καταθεστε λοιπον τις τιμες σας και τις αποψεις σας. :thumbup:

Υστ. Οι ποιο αντικειμενικες τιμες στο ΡΗ ειναι για την χαμηλωτερη τιμη, λιγο πριν ανοιξει ο φωτισμος (απο το απολυτο σκοταδι ανοιγει ο πρωτος φωτισμος) το πρωι και για την υψηλοτερη, λιγο πριν κλεισει ο κυριος φωτισμος (οπου ολες οι λαμπες ειναι ανοιχτες) το βραδυ.

Και κανω την αρχη λεγοντας πως οι τιμες μου ειναι 8,18 το βραδυ και 8,32 την ημερα. Ο μεσος ορος ειναι καπου εκει. Στην αρχη του ενυδρειου μου ειχα χαμηλοτερο ΡΗ, καπου στο 7,96-8 το βραδυ και 8,10-8,15 την ημερα. Αλλα με την τοποθετηση του δευτερου σκιμμερ, λογο καλυτερης οξυγονωσης του νερου ποια οι τιμες σταθεροποιηθηκαν καπως ποιο ψηλα. Ενας απο τους κυριους λογους για καλυτερο αερισμο του νερου, περα της καλης αναταραξης και κυκλοφοριας νερου ειναι σιγουρα το καλο skimming. Ενας ακομα λογος για την αγορα καλων και καταλληλων σκιμμερ για τα ενυδρεια μας. :thumbup:

Να συνεχίσω λοιπόν εγώ και να πω, πως με οξυγόνο στα 7ppm έχω Ph 7,90 το βράδυ και 8,20 την ημέρα. Να αναφέρω πως το skimmer μου είναι το V2 -800 με αλλαγμένη αντλία 3000 eheim + extra αεραντλία και πως το ενυδρείο είναι μόνο 110 λίτρα. Το παράξενο βέβαια είναι πως επί μία εβδομάδα που είμαι χωρίς skimmer λόγω τεχνικού προβλήματος το ph παραμένει στην ίδια δυακύμανση.

Πολύ καλό το θέμα σου Μάριε και ο τρόπος που το βάζεις.

Οι τιμές το ΡΗ μου είναι, το βράδυ 8,00 σπάνια 7,95 και την ημέρα 8,20-8,25.

Τις τιμές του διοξειδίου και του οξυγόνου, δεν τις γνωρίζω, γιατί δεν τις έχω μετρήσει ποτέ με κατάλληλα τεστ.

Οι τιμές το ΡΗ στο ενυδρειο μου είναι, το βράδυ περιπου 7,9 και την ημέρα 8,20.

Πρεπει να τις ανεβαζω, θα ηθελα να δοκιμασω να εχω ΡΗ 8.40 :thumbup:

εγώ το κρατώ με kalkwasser 8.05 – 8.10 πριν ανάψουν τα φώτα

.. και 8,25- 8,30 στο τέλος της φωτοπεριόδου

ίσως και να φανεί χρήσιμη και η περίπτωση κάποιου που είναι στο στρώσιμο χωρίς την παρουσία κανενός ακόμη buffer. PH 7,9 και μετα την φωτοπερίοδο 6 ωρών 8,00.

Στο 9 μηνών ενυδρείο μου χωρίς ποτέ να ρίξω ζουμάκια για Ph έχω απο 8,2 στις 06.00 έως 8.3 στις 21.00 :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - Kostasfdg

Πολύ καλό θέμα Μάριε που καλο ειναι να ακουστούν οσο περισότερες εμπειρίες. :)

Το πρωί το ph μου είναι στο 8.2 που όμως το βράδυ κάνει μπλουμ στο 8..Η ανάποδη φοτοπερίοδος στο refigium δεν μου έχει προσφέρει κάτι καλύτερο στο ph... ;)

Εγω εχω 7.95 (με 8.00) την νυχτα και 8.2 την ημερα....

• 1 year later...

Σε φρεσκο σχετικα ενυδρειο 2 μηνες μονο και χωρις ζουμια εχω 8,1 το πρωι και 8,3-8,4 το βραδυ!

• 1 month later...
  • 3 months later...

Παιδιά να ρωτήσω πόσο πρέπει να είναι κανονικά το PH ενοείται με το skimer σε λειτουργία και τι μπορούμε να κάνουμε αν αυτό είναι χαμηλώτερο απο το κανονικό;

Παιδιά να ρωτήσω πόσο πρέπει να είναι κανονικά το PH ενοείται με το skimer σε λειτουργία και τι μπορούμε να κάνουμε αν αυτό είναι χαμηλώτερο απο το κανονικό;

Δες εδώ και αν έχεις απορίες άνοιξε νέο θέμα να τις συζητήσουμε. :unsure:

• 1 year later...

Ενα απο τα θεματα που γενικοτερα υπαρχει μια απορια στο χομπι, ειναι πως ενυδρεια που εχουν 6-7ppm οξυγονου στο νερο τους, στο θαλασσινο ενυδρειο τους, το ΡΗ μπορει να παιζει απο 7,9 εως και 8,4 κατα το 99% των περιπτωσεων και δεν μπορουν να το εξηγησουν. Αναφερθηκε σε αλλο ποστ, οτι η χωριτηκοτητα του νερου σε οξυγονο ειναι σαφως μικροτερη απο την χωριτικοτητα σε СO2.

Παρολο λοιπον που στον ατμοσφαιρικο αερα το οξυγονο ειναι περιπου το 21% (η καπου εκει), και το CO2 ειναι ουτε 1% στο νερο του ενυδρειου αυτο αντιστρεφετε. Εξου και η θεωρια της επιστιμονικης κοινοτητας οτι ακομα δεν εχουμε δει τις πληρη συνεπειες του φαινομενου του θερμοκηπιου διοτι οι θαλασσες εχουν αποροφησει ενα τεραστιο ποσοστο του δειοξηδιου του ανθρακα προς το παρον..

Αναφερθηκε λοιπον οτι μπορει να εχουμε ψηλο οξυγονο στο νερο μας, αλλα επειδη εχουμε και ταυτοχρονα υψηλο CO2 το PH μας να ειναι χαμηλο. Οι χωρητικοτητες σε αυτα τα δυο αερια ειναι ανεξαρτητες μεταξυ τους στο νερο. Το αναφερω αυτο, διοτι η κοινη αποψη ειναι οτι εαν εχει ενα ενυδρειο υψηλη οξυγωνωση δεν εχει πολυ CO2 και το αντιθετο. Αυτο δεν ισχυει.

Το γιατι το ειδαμε παραπανω, αλλα ποιες ειναι οι χωρητικοτητες στο νερο? Συμφωνα λοιπον με το Reef Volume 3 των Deelbek & Sprungs η χωρητικοτητα σε οξυγωνο στις θερμοκρασιες που εχουμε εμεις στα τροπικα ενυδρεια κατα μεσω ορο 27-28 βαθμους κελσιου και επειδη ειναι θαλασσινο, και το θαλασσινο νερο εχει μικροτερη χωρητικοτητα αεριων απο οτι το γλυκο νερο. Ειναι οι εξης χοντρικα.

Ο2 - Οξυγονο 6-7ppm. Οπου πανω απο 7ppm θα δουμε μονο εαν το νερο μας ειναι γεματο φυσαλλιδες.

CO2 - Δειοξηδιο του ανθρακα. Πανω απο 600ppm. Αναφορα για μεσω ορο δεν υπαρχει αλλα καπου στα 250-300ppm θεωρειται μια αριστη τιμη και απο την εμπειρια μας ειναι και αρκετα δυσκολο..

Καταθεστε λοιπον τις τιμες σας και τις αποψεις σας. :glare:

Υστ. Οι ποιο αντικειμενικες τιμες στο ΡΗ ειναι για την χαμηλωτερη τιμη, λιγο πριν ανοιξει ο φωτισμος (απο το απολυτο σκοταδι ανοιγει ο πρωτος φωτισμος) το πρωι και για την υψηλοτερη, λιγο πριν κλεισει ο κυριος φωτισμος (οπου ολες οι λαμπες ειναι ανοιχτες) το βραδυ.

γεια σας σε ολους :) ph εχω 8.0

γεια σας σε ολους :) ph εχω 8.0

Γιώργο, εαν μπορείς σταδιακά να το πάς 8,1-8,3 θα είσαι μιά χαρά....

• 1 month later...
  • 1 year later...

Με τι τεστ/μετριτές υπολογίζεται το pH σας?

Προς το παρών χρησιμοποιώ της Sera που εκ τον προτέρον κατάλαβα ότι για θαλασσινό δεν...

Με φώτα ή χωρίς πάντα 8.5 μου δείχνει (δείχνει ανα 0.5). Το βράδυ χρησιμοποιώ kalkwasser για αναπλήρωση.

• 2 months later...

Στους 5 μηνες το ph κυμαινεται στο 7,82 λιγο πριν ανοιξουν τα φωτα και 8,04 λιγο πριν κλεισουν.

Αρχισα αυτην την εβδομαδα να προσθετω λιγο πριν την εναρξη της φωτοπεριοδου τοpro buffer dKH -Kent Marine.

• 6 months later...

η βρυση μου εχει 8+ (κλασικη θεσ/νικη).Με το CO2 εχει πεσει μετα απο καιρο στο 7 και παραμενει μεχρι σημερα εκει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...