Jump to content

βοήθεια στον αρχάριο...

Recommended Posts

Καλησπέρα φίλοι και φίλες!Σκέφτομαι σε λίγο καιρό να αγοράσω ένα εκ των δύο κάτωθι ενυδρείων(juwel vision 260 και juwel rio 300)Για αυτά τα λίτρα μήπως θα σας ήταν εύκολο να μου προτείνετε ένα αξιόπιστο εξωτερικό φίλτρο και ένα καλό skimmer ?Το ενυδρείο θα προσπαθήσω να το κάνω reef και λέω ότι θα προσπαθήσω γιατί είμαι αρχάριος ακόμα και στα γλυκού νερού ενυδρεία(πόσο μάλλον στα θαλασσινά που είναι και πιο δύσκολα).Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.Περιμένω απάντησή σας...

Καλησπέρα φίλοι και φίλες!Σκέφτομαι σε λίγο καιρό να αγοράσω ένα εκ των δύο κάτωθι ενυδρείων(juwel vision 260 και juwel rio 300)Για αυτά τα λίτρα μήπως θα σας ήταν εύκολο να μου προτείνετε ένα αξιόπιστο εξωτερικό φίλτρο και ένα καλό skimmer ?Το ενυδρείο θα προσπαθήσω να το κάνω reef και λέω ότι θα προσπαθήσω γιατί είμαι αρχάριος ακόμα και στα γλυκού νερού ενυδρεία(πόσο μάλλον στα θαλασσινά που είναι και πιο δύσκολα).Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.Περιμένω απάντησή σας...

Φίλε γειά σου και καλώς όρισες στο φόρουμ.

Και εγώ φίλος του θαλασσινού είμαι, αλλά έχω ξεκινήσει με γλυκό νερό για αρχή, μέχρι να καταλάβω την όλη διαδικασία ή τουλάχιστον τα βασικά και όταν νοιώσω έτοιμος τότε θα προχωρήσω στο θαλασσινό.

Είναι όντως δυσκολότερο και απαιτεί περισσότερες γνώσεις και εξοπλισμό.

Καλή συνέχεια.

Καλώς όρισες στο φόρουμ!

Αν θελεις να πας σε ρεεφ, καλυτερα να μην αγορασεις ετοιμο ενυδρειο σαν juwel vision 260 και juwel rio 300 η καποιο αλλο, αλλα να παραγγελεις ενα ενυδρειο για να εχει τριπες για την υπερχιλιση και να παρεις και ενα σαμπ.

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Η αλήθεια είναι ότι δεν σκεφτόμουν ,για την αρχή τουλάχιστον, να βάλω σαμπ ή υπερχείλιση.και επειδή δεν έχω καταλάβει ακόμα πλήρως την χρησιμότητα και την αναγκαιότητά τους θα με βοηθούσαν κάποιες ακόμα λεπτομέρειες.Τα έτοιμα ενυδρεία δηλαδή δεν παίρνουν υπερχείλιση?Δεν μπορώ να ξεκινήσω στην αρχή μόνο με σκιμμερ και εξ φίλτρο και αργότερα να πάρω και τα υπόλοιπα?

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Η αλήθεια είναι ότι δεν σκεφτόμουν ,για την αρχή τουλάχιστον, να βάλω σαμπ ή υπερχείλιση.και επειδή δεν έχω καταλάβει ακόμα πλήρως την χρησιμότητα και την αναγκαιότητά τους θα με βοηθούσαν κάποιες ακόμα λεπτομέρειες.Τα έτοιμα ενυδρεία δηλαδή δεν παίρνουν υπερχείλιση?Δεν μπορώ να ξεκινήσω στην αρχή μόνο με σκιμμερ και εξ φίλτρο και αργότερα να πάρω και τα υπόλοιπα?
Ο ρόλος του σαμπ είναι πολλαπλός: να κρύψεις εκεί όλες τις συσκευές (πχ το θορυβώδες σκίμερ), να δημιουργήσεις ένα μικρό refugium (φαντάσου το σα φυτεμένο θαλασσινού το οποίο έχει πολλά οφέλη), έξτρα χώρος για βράχο το οποίο συνεπάγεται περισσότερο και αποτελεσματικότερο βιολογικό φιλτράρισμα, φιλοξενία κάποιου καβουριού (ή και μάντις τώρα που έχει γίνει της μόδας) που δε μπορεί να μπει στο κυρίως ενυδρείο είναι μερικοί από τους λόγους που το καθιστούν απαραίτητο. Μπορείς και σε έτοιμο ενυδρείο να βάλεις σαμπ με τη διαφορά όμως ότι σε αυτό είναι επικίνδυνο να επιχειρήσεις τρύπα άρα θα πάρεις τις έτοιμες υπερχειλίσεις που κοστίζουν πολύ παραπάνω από μια τρύπα! :buttrock: Επίσης, σχετικά με το φίλτρο που λες, θα δεις ότι οι περισσότεροι χομπύστες στα reef δεν έχουν φίλτρο καθώς τη δουλειά αυτή αναλαμβάνει ο ζωντανός βράχος σε συνεργασία με τη ζωντανή άμμο. :thumbup: Πριν ρωτήσεις κάτι ακόμα κάνε έναν κόπο και ρίξε ένα καλό διάβασμα στα άρθρα του θαλασσινού και στα τόπικ του θαλασσινού. Θα μάθεις πολλά περισσότερα από ό,τι μπορεί κανείς να σου γράψει τώρα.

καλωσόρισες στο θαλασσινό aquazone :thumbup:

και με τα δυο αυτά ενυδρεία μπορείς να κάνεις πετυχημένο reef ..

.. όσο ποιο πολύ νερό έχεις τόσο το καλύτερο – σταθερότερες παραμέτρους , μεγαλύτερη ικανότητα βιοφορτίου -.. αυτός είναι άλλος ένας λόγος μαζί με τους άλλους που ανάφερε ο geoge hmmy … που κάνουν το sump πολύ χρήσιμο εργαλείο

Καλώς όρισες στο forum μας mix@ss

Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα έτοιμο ενυδρείο και αργότερα να το αναβαθμίσεις ή και να το αντικαταστήσεις με ένα ειδικά κατασκευασμένο, που να είναι πιο λειτουργικό και πιο ταιριαστό στο χώρο σου.

Θα συμφωνήσω ότι, όσο περισσότερα λίτρα τόσο το καλύτερο.

Αν αργότερα αποφασίσεις να φτιάξεις sump, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμες προκατασκευασμένες υπερχειλίσεις, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να τρυπήσεις τον πάτο του ενυδρείο σου, που δεν θα το συνιστούσα.

Το εξωτερικό φίλτρο, που θα το χρησιμοποιείς σαν μηχανικό και χημικό, μπορεί να είναι ένα απλό κατασκευαστικά κάνιστρο, αλλά καλής αναγνωρισμένης μάρκας, ώστε να είναι αξιόπιστο και σίγουρα ανθεκτικό στο θαλασσινό νερό.

Αυτό, όμως που θα χρειαστεί να κάνεις άμεσα, είναι η μετατροπή του καπακιού, ώστε να μπορέσεις να αναβαθμίσεις το φωτιστικό, που διαθέτει. Είναι μια εύκολη σχετικά διαδικασία, που έχουν κάνει πολλοί άλλοι συνχομπίστες μας. Οι λάμπες Τ5 είναι αρκετά λεπτές και χωράνε παντού.

Ένα skimmer, που να αντιστοιχεί σε 1000 λίτρα νερό, είναι μια καλή επιλογή. Θα πρότεινα κάποιο εξωτερικό κρεμαστό (hung on), για να μην σου μειώσει τον εσωτερικό ωφέλιμο χώρο και να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες.

Θα σου προτείνω να μελετήσεις τις συζητήσεις μας, για να κατανοήσεις τις βασικές αρχές ενός συστήματος Reef, καθώς και τα άρθρα της αντίστοιχης κατηγορίας.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις σου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...