Jump to content

Τροποι ταισματος!

Recommended Posts

Καλησπερα φιλοι.

Επειδη τον τελευταιο καιρο εχει συζητηθει πολυ και διαφοροι φιλοι με ρωτανε τι ταιζω και πως ταιζω, θα ηθελα λιγο να κανουμε μια κουβεντα πανω σε αυτο το θεμα. Θα ηθελα να ακουσω γνωμες τι και πως ταιζετε τα ψαρακια σας.

Εγω ας πουμε, για να κανω και την αρχη, ακολουθω το εξης προγραμμα. Πρωτα ταισματα οταν ανοιξουν τα φωτα, φροντιζω να ειναι τροφες φυτικες ωστε να ενεργηθουν και να καθαρισουν απο τις χθεσινες πρωτεινουχες και πιο σαρκωδεις τροφες. Απο αυτες τις φυτικες δινω πρωτες αυτες για τις οποιες τα ψαρια μου δεν τρελλαινονται ετσι ωστε οπως ειναι πεινασμενα να τις καταβροχθισουν. Κατοπιν συνεχιζω με βασικες τροφες και λιχουδιες οπως οι κατεψυγμενες!

Περιμενω να ακουσω τις αποψεις σας.

Greetings from the dark side!

Τα ψάρια καλό είναι όπως και στους ανθρώπους να ταΐζονται σε μικρά και πολλά γεύματα.Στην φύση έχουν την δυνατότητα να τρώνε όλη την ημέρα (όπως όμως και να μένουν νηστικά για μεγάλο διάστημα σε κάποιες ακραίες περιόδους).

Διαφωνώ με την ρουτίνα σου (άν και αυτό που θα γράψω δέν μπορείς να το πετύχεις εύκολα σε κοινωνικό ενυδρείο), μιας΄και θα πρέπει όλοι μας όχι μόνο να ταίζουμε τα ψάρια μας τροφές που τρώνε στην φύση στον βιότοπο τους αλλά και να τους δίνουμε τις τροφές με τον ίδιο τρόπο που τρώνε στην φύση.

Τα περισσότερα ψάρια έχουν εξελιχθεί και αναπτύξει το στόμα τους, την γνάθο τους αλλά και τα δόντια τους στο να προσλαμβάνουν συγκεκριμένες τροφές και με συγκεκριμένο τρόπο!!!

Τα ψάρια καλό είναι όπως και στους ανθρώπους να ταΐζονται σε μικρά και πολλά γεύματα.Στην φύση έχουν την δυνατότητα να τρώνε όλη την ημέρα (όπως όμως και να μένουν νηστικά για μεγάλο διάστημα σε κάποιες ακραίες περιόδους).
Διαφωνώ με την ρουτίνα σου (άν και αυτό που θα γράψω δέν μπορείς να το πετύχεις εύκολα σε κοινωνικό ενυδρείο), μιας΄και θα πρέπει όλοι μας όχι μόνο να ταίζουμε τα ψάρια μας τροφές που τρώνε στην φύση στον βιότοπο τους αλλά και να τους δίνουμε τις τροφές με τον ίδιο τρόπο που τρώνε στην φύση.

Τα περισσότερα ψάρια έχουν εξελιχθεί και αναπτύξει το στόμα τους, την γνάθο τους αλλά και τα δόντια τους στο να προσλαμβάνουν συγκεκριμένες τροφές και με συγκεκριμένο τρόπο!!!

Δημητρη που ακριβως διαφωνεις μαζι μου; γιατι εγω σε ολα οσα εγραψες συμφωνω! ;)

Ταιζω πολλες φορε την ημερα μικρες ποσοτητες και μονο flakes ωστε να μπορεσουν τα μικρα να φανε αρκετα ενω τα μεγαλα ψαρια θα "ταλαιπωρηθουν" περισσοτερο να φανε μεγαλη ποσοτητα σε γραμμαρια.

Ταιζω μια τροφη την ημερα ,πχ σπιρουλινα ολη την ημερα,ξεκινωντας τα ταισματα με το φως (οχι του ενυδρειου αλλα της ημερας).

Κατεψυγμενες δεν ταιζω ποτε,θεωρω οτι λερωνουν πολυ το ενυδρειο με οποιο τροπο και αν ταιστουν.

Ζωντανη ΜΟΝΟ αν ειναι απαραιτητο οπως ταισμα μωρων με αρτεμια ή microworms.

Προσεχω γενικα παρα πολυ τα συστατικα των τροφων και επιλεγω αξιοπιστες εταιριες.Η τροφη που πεφτει  σε ενα κλειστο συστημα θεωρω οτι πρεπει να ειναι σχεδιασμενη σωστα για αυτον ακριβως τον λογο.Μεσα στο νερο παραμενουν ολα τα στοιχεια και θα πρεπει να καταναλωθουν σωστα απο τους οργανισμους.

Μόλις τώρα, το μέλος Sturm έγραψε:

Δημητρη που ακριβως διαφωνεις μαζι μου; γιατι εγω σε ολα οσα εγραψες συμφωνω! ;)

Ναί έχεις δίκιο...'διαφωνώ' δέν είναι η σωστή φράση...εσύ καλά κάνεις όπως έγραψα μιάς και σε κοινωνικό ενυδρείο με ψάρια διαφορετικών αναγκών ΠΡΕΠΕΙ όπως και εσύ να ταίζουμε τα πάντα....

Ταιζω πολλες φορε την ημερα μικρες ποσοτητες και μονο flakes ωστε να μπορεσουν τα μικρα να φανε αρκετα ενω τα μεγαλα ψαρια θα "ταλαιπωρηθουν" περισσοτερο να φανε μεγαλη ποσοτητα σε γραμμαρια.
Ταιζω μια τροφη την ημερα ,πχ σπιρουλινα ολη την ημερα,ξεκινωντας τα ταισματα με το φως (οχι του ενυδρειου αλλα της ημερας).
Κατεψυγμενες δεν ταιζω ποτε,θεωρω οτι λερωνουν πολυ το ενυδρειο με οποιο τροπο και αν ταιστουν.
Ζωντανη ΜΟΝΟ αν ειναι απαραιτητο οπως ταισμα μωρων με αρτεμια ή microworms.

Προσεχω γενικα παρα πολυ τα συστατικα των τροφων και επιλεγω αξιοπιστες εταιριες.Η τροφη που πεφτει  σε ενα κλειστο συστημα θεωρω οτι πρεπει να ειναι σχεδιασμενη σωστα για αυτον ακριβως τον λογο.Μεσα στο νερο παραμενουν ολα τα στοιχεια και θα πρεπει να καταναλωθουν σωστα απο τους οργανισμους.

Που αποσκοπει ο τροπος σου Μιχαλη; γιατι δηλαδη ταιζεις με το φως της ημερας και γιατι μια μονο τροφη;

Ναί έχεις δίκιο...'διαφωνώ' δέν είναι η σωστή φράση...εσύ καλά κάνεις όπως έγραψα μιάς και σε κοινωνικό ενυδρείο με ψάρια διαφορετικών αναγκών ΠΡΕΠΕΙ όπως και εσύ να ταίζουμε τα πάντα....

Τα ψαρια μου εχουν τις ιδιες διατροφικες συνηθειες πανω κατω.

Γιατι η ημερα ξεκινα για τα ψαρια με το ξημερωμα,μολις μπει φως απο το δωματιο.Απο εκεινη την στιγμη ξεκινουν να ψαχνουν τροφη και να κινουνται,ετσι θα εκαναν και στην φυση.

Μια τροφη την ημερα γιατι ετσι κανουμε και εμεις,αλλιως θα κανουμε το στομαχι μας κομπο.Δεν μπορω να φαω λουκανικα,αγγιναρες,φασολακια,ψαρι και φετα μεσα σε μια ημερα και ποσο μαλλον να το κανω καθε μερα..

Δεν ξερω αν ειναι σωστη η λογικη μου αλλα αυτο κανω εγω.

Έγινε επεξεργασία - argy1

Μιχάλη οταν θα φας αγγινάρες όμως, δεν θα τις φας σκέτες και πρωί μεσημέρι βράδυ.

το πρωί θα φας το τοστακι σου, το μεσημέρι τις αγγινάρες σου, τις οποίες θα συνοδέψεις με τυράκι και ελιες και το βράδυ θα φας και το σουβλάκι σου ή κανενα αυγό γιατί θα χαλαστείς να φας αγγινάρες βραδιάτικα...

Δεν λέω ότι ειναι λάθος η λογική που ταΐζεις τα ψάρια σου, αλλα δεν ξέρω αν ειναι και σωστή με το σκεπτικό που το θέτεις.:)

εγω ταΐζω με τη λογική που ταΐζει και οΘοδωρης χωρίς να ξέρω πάλι αν ειναι και η σωστή.

• Like 1

Να σημειωσω οτι καμια τροφη δεν περιεχει αποκλειστικα το συστατικο που προβαλει στην ετικετα.Δηλαδη μια τροφη σε φλεικς σπιρουλινας,περιεχει σπιρουλινα σε υψηλη ποσοτητα αλλα περιεχει και γαριδα,και ψαρι,και λαχανικα.Καμια δεν ειναι καθαρη σπιρουλινα,ειναι τροφες που περιεχουν περισσοτερο σπιρουλινα απο τις αλλες βασικες τροφες.

• Like 1

Ενδιαφερουσα η αποψη σου Μιχαλη. Για το φως της ημερας θα συμφωνησω. Εγω ταιζω και με σκοταδια τελειως για τα κορυντορας.
Παντως τα πραγματα ειναι οπως τα λεει ο Μακης. Ο ανθρωπος δεν τρωει ενα φαι μονο κατα την διαρκεια της ημερας. Ουτε και τα ψαρια. Τρωνε λιγο απο δω λιγο απο κει. Λιγο φυτακι, κιγο γαριδα, κανα σκουληκι, κανα καρπο κτλ!

Και εγω πιστευω οτι τα πολλα μικρα γευματα ειναι το πιο σωστο για τα ψαρια (οπως και για τον ανθρωπο)  οπως και η ποικιλια τροφων καθε μερα, βεβαια αυτο εχει να κανει και με την δυνατοτητα του καθενος αν μπορει να ταιζει π.χ καθε 4 ωρες.

Εγω πλεον εχω ησυχασει με αυτο το θεμα , καθε πρωι τους αφηνω λεφτα και παραγγελνουν οτι θελουν απ'εξω :bigemo_harabe_net-56::bigemo_harabe_net-178::bigemo_harabe_net-112:

• Like 1

Για να σας δώσω ακόμα ένα παραδειγμα γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί και το πώς πρέπει να τρώνε τα ψάρια μας σας παραθέτω φωτό από ένα από τα πολλά Ossubtus Xiguense που είχα την τύχη να πιάσω στον Rio Xingu.

Παρατηρήστε ότι όχι μόνο το ψάρι διαθέτει εξειδικευμένα δόντια για να τρέφεται με συγκεκριμένες τροφές, αλλά όλη του η γνάθος έχει μετατωπιστεί προς τα κάτω έτσι ώστε να μπορεί να τρέφεται πάνω από βράχους στα ορμητικότερα νερά του Rio Xingu...

Και εμενα μου αρεσουν τα πολλα γευματα...

Το ποσο ταιζω το προσαρμοζω αναλογα με τις "αναγκες"των ψαριων ...

Δηλαδη αναλογως την ηλικια τους και την διαθεση τους για φαγητο...

Στο δισκαδικο πχ.

Ταιζω μιση ωρα με μια αφου ανοιξουν τα φωτα ξεκινοντας με ξηρες...

Ταιζω φλεικς ξεχωριστα..

Ξανα ξηρες και το βραδυ κατεψυγμενες...

Κατα περιοδους τους μειωνω τα γευματα αλλα ποτε δεν ταιζω μονο κατεψυγμενη...

Στα ελτερ ταιζω 2-3 φορες την ημερα φλεικς και τριμενα blodworms...

Και στο μονομαχο 2 φορες φλεικς και bloodworm την μια μερα ξηρο και την επομενη κατεψυγμενο...

Νομιζω οποτε οτι δεν υπαρχει στανταρ τροπος ταισματος...

Απλα αυτος προσαρμοζεται αναλογα νε το ενυδρειο μας...

δεν έχω ρουτίνα τα ταΐζω όποτε θυμάμαι με αποτέλεσμα μια να τρώνε τρις φορές την ημέρα και μια να τρώνε για 2-3 μέρες μια φορά την ημέρα και αρκετές φορές να μην τρώνε για μέρες τίποτα, γενικά το τάισμα μου είναι άκρος χρονικά απροσδιόριστο.

Εγω ταιζω μια με το που ξυπναω κ μια κανα δυωρο πριν σβησω τα φωτα του ενυδρειου.Εχω 4-5 τροφες κ ταιζω εναλλαξ.Μια φορα τη βδομαδα 24ωρη διαιτα κ μετα τροφη μουλιασμενη σε seachem guarlic guard.Φροντιζω αναλογα με το αν ειναι φυτοφαγα ή σαρκοφαγα τα ψαρια να ταιζω κ φυσικη τροφη,π.χ. αγγουρι ,καρπουζι,αυγο,μυδι κλπ.Στα νεογεννητα ταιζω βρασμενο κροκο αυγου που διαλυεται σε παρα πολυ μικρα κομματια.Επισης αναλογος κ τις ιδιαιτεροτητες του καθα ψαριου προσεχω τι χρειαζεται.Π.χ. τα mbuna που ειναι πολυ επιρρεπει σε malawi bloat τα  ταιζα μονο βυθιζομενες τροφες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...