Jump to content

Nano Reef by filrou

filrou

Recommended Posts

Μετα την πυρινικη βομβα που επεσε το καλοκαιρι στο nano αποφασησα να το αφησω να στρωσει για καποιους μηνες για να ειμαι σιγουρος οτι ολα πανε καλα. Οι κλοουν ενοχλουσανε ενα απο τα κοραλλια μου και ετσι αποφασησα να τους παρω μια ανεμονη.

Αφου διαλεξα μια ανεμονη που υποτιθεται πως ειναι συμβατη και σε λογικο μεγεθος την τοποθετησα στο σημειο που ειχα διαλεξει (Ροη, Φως, Τροφη) γνωριζοντας πως κατα 99% θα την εκανε για αλλου. Η αλλη ανυσηχια μου ηταν αν θα την δεχοντουσαν οι κλοουν και αντιστροφα.

Εδω και 4 μερες εχει βεντουζωσει λιγο πιο κατω απο το σημειο που την εβαλα και οι κλοουν πλεον εχουν μεζονετα με θεα το γραφειο μου αφηνοντας το αλλο κοραλλι ησυχο. :buttrock:

Το θεαμα ειναι τουλαχιστον εντυπωσιακο θα ελεγα. Ο ενας μαλιστα με δαγκωσε ενω εφτιαχνα μια πετρα κοντα στο σπιτι του ! :thumbup:

Εχω μερικες ερωτησεις:

1) Οι ανεμονες κατω απο ποιες συνθηκες αλλαζουν θεσεις?

2) Να ταϊζω με ενεση ή μπορει και περνει τροφη απο το νερο (Ταϊζω Mysis Shrimp)

3) Διαβασα πως αφου κανουν Host οι κλοουν, ταϊζονται οι ανεμονες και απο την συμβιοτικη σχεση ισχυει?

4) Υπαρχει κατι που πρεπει να εχω υποψιν μου εκτος απο την τοξικοτητα τους σε περιπτωση θανατου?

5) Τελος ενω μου ειπαν το λατινικο της ονομα το ξεχασα ξερει κανει τι ειδος ειναι για να το ψαξω περισσοτερο?

Και μερικες φωτο:

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00076.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00099.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00103.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00086.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00088.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00093.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00092.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00121.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00122.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00156.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00117.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00084.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00083.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00103.jpg

• Απαντήσεις 210
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να σου ζήσει η νέα συγκάτοικος!!

Η ανεμώνη θα αλλάξει θέση αν δεν την ικανοποιεί εκεί που την έβαλες ή αν αλλάξουν οι συνθήκες της περιοχής μελλοντικά. πχ η ροή του νερού ή αν ψάχνει για περισσότερη τροφή.

Καλύτερο είναι το τάισμα στόχου-ένεση για να μην έχεις μεγάλες απώλειες τροφής στο ενυδρείο.

Πράγματι οι κλόουν ταίζουν τις ανεμώνες όταν χορτάσουν και ταυτόχρονα τους παρέχουν τη βλένα του δέρματός τους.

Δυστηχος μετα απο πολυ καιρο γυρισα και βρηκα την γαριδα μου νεκρη και να την μασουλανε τα hermit. Δεν ξερω αν επεσε θυμα του molting ή αν εχει να κανει με την ανεμονη. Καμια ιδεα?

Λεω να τα ξυλωσω τα hermit σιγα σιγα.

Δεν νομίζω να έχουν καμιά ευθύνει οι ερημίτες με το θάνατο της γαρίδας. Μην ξεχνάς ότι αυτός είναι ο ρόλος τους, να καθαρίζουν.

Είσαι σίγουρος πως ψόφισε η γαρίδα?? ή μήπως είδες το πουκάμισό της??

Οχι ηταν η ιδια το τσεκαρα, οχι μονο αυτο εχει κανει πληρος retract η ανεμονη και τα κλοουν προσπαθουν να την ανοιξουν. Δεν νομιζω να ειναι καλο σημαδι αυτο.

Ποια ειναι τα αρχικα σημαδια πως μια ανεμονη δεν παει καλα? Μηπως αργο πεθαινει?

Δεν ειναι λιγο περιεργο 4 μερες αφου μπηκε η ανεμονη να πεθανε η γαριδα?

Επισιναπτω λινκ σε φωτο που δειχνει πως ειναι.

http://i158.photobucket.com/albums/t100/filrou/DSC00201.jpg

Θα προσπαθησω να βαλω και ενα βιντεακι που τραβηξα.

Το ιδιο προβλημα ακριβως αντιμετοπιζω κι εγω στη φωτο ειναι ιδια μονο διαφερουν στο χρωμα,κι αναρωτιεμαι τι μπορει να φταιει,Θα περιμενουμε απαντησεις απο τους εμπειρους Ριφαδες για να μην κανουμε καμια πατατα. :hysterical:

Το ιδιο προβλημα ακριβως αντιμετοπιζω κι εγω στη φωτο ειναι ιδια μονο διαφερουν στο χρωμα,κι αναρωτιεμαι τι μπορει να φταιει,Θα περιμενουμε απαντησεις απο τους εμπειρους Ριφαδες για να μην κανουμε καμια πατατα. :hysterical:

Ποσο καιρο? Γιατι εμενα ειναι απο χτες το απογευμα και δεν θελω να την αφησω εκει αν πεθαινει.

αν το κανει αυτο πανω απο 2 φορες την ημερα να αρχισεις να ανησυχεις.

αν το κανει μονο μια ειναι απολυτως φυσιολογικο,λεγετε deflating η διαδικασια αυτη.

τα πρωτα πραγματικα ανησυχητικα σημαδια ειναι το να χανει το χρωμα της σιγα σιγα,να μη δεχεται φαγητο και να αρχισει να εχει την οψη

λιωμενου παγωτου!

αν αρχισει να γινεται κατι απο αυτα ειδικα το τελευταιο καλυτερα να τη βγαλεις γιατι δεν θα χασεις μονο την ανεμωνη αλλα

πιθανοτατα σχεδον ολο το ενυδρειο.

ισως να προσαρμοζεται ακομα γιατι ειναι πολυ νωρις να αρχισει να εχει τετοια προβληματα.

αλλωστε το ενυδρειο σου δεν ειναι καινουργιο και αν δεν της αρεσει κατι

απλα αλλαζει θεση.

δωσε πολυ σημασια και στο ταισμα.

τουλαχιστον 3 φορες την εβδομαδα.

και μη πονταρεις τοσο πολυ οτι θα την ταιζουν οι κλοουν,αυτο συμβαινει πιο πολυ στη φυση

Αυτό που με ανησύχησε από την αρχή, ήταν οτι η ανεμώνη στις φωτογραφίες έδειχνε πολύ άσπρη.

Η ανεμονη επανηλθε χτες και ηταν ολη μερα κανονικα. Το βραδυ αφου ταισα Mysis τους υπολοιπους εδωσα και με συρριγγα στην ανεμονη η οποια τα γραπωσε μεν με τα tentacles αλλα δεν την ειδα να τα τρωει.

Οταν τσεκαρα αργοτερα δεν ειχε μεινει τιποτα οποτε υποθετω πως τα εφαγε.

Το πρωι που τσεκαρα ηταν παλι retracted (Σβηστα τα φωτα).

Δεν ξερω αν την ενοχλει κατι η απλα αν ετσι κανει.

Μαζευω τα υλικα για την μεταφορα στο μεγαλο (400L). και εχω ακομα μερικες ερωτησεις, για ν ακουσω και την δικια σας γνωμη.

Για sump / ref το εψαξα και θεωρω ο μονος τροπος ειναι μεσα στο επιπλο. Το δε επιπλο ειναι ξυλο ομως και φοβαμαι τις υγρασιες του sump σε κλειστο χωρο μην μου το καταστρεψει και ερθει και ολο το υπολοιπο καπακι. Οποτε δεν εχω και πολλες επιλογες μεχρι στιγμης.

• Για το Skimmer σκεφτομαι το V2 600.
  • Στο συστημα πανω υπαρχει ηδη chiller και UV. Απο την στιγμη που υπαρχει UV εχει αξια το Οζον?
  • Ο βραχος ετσι οπως το βλεπω θα πρεπει να ειναι γυρω στα 50 κιλα σωστα ?
  • Ο αραγωνιτης νεκρος αλλα ποσο? Αλλοι προτεινουν καλο υποστρωμα αλλοι παλι λενε μικροτερο για να μην διμηουργουνται "νεκρα σημεια" Γνωμες?
  • Για τα φιλτρα αμμου τι γνωμη εχετε αξιζουν?
  • Αλλοι τροποι για να δημιουργηθουν μικροοργανισμοι που θα βοηθουν το ταισμα εκτος του ref?
  • Σκεφτομαι πλεον σοβαρα κατι τετοιο για να ειμαι σιγουρος πως υπαρχει ροη παντου μεσα στο ενυδριο περα απο της κεντρικες αντλιες. http://www.cichlid-forum.com/articles/ug_jets.php
  • Για φωτισμο σκεφτομουν εναλλακτικη λυση τα LED και λογο θερμοκρασιας αλλα και διαρκεια ζωης ιδεες?
  • Για Reef ποια ειναι η σωστη ποσοτητα και το σωστο φασμα φωτος?

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Μαζευω τα υλικα για την μεταφορα στο μεγαλο (400L). και εχω ακομα μερικες ερωτησεις, για ν ακουσω και την δικια σας γνωμη.

Για sump / ref το εψαξα και θεωρω ο μονος τροπος ειναι μεσα στο επιπλο. Το δε επιπλο ειναι ξυλο ομως και φοβαμαι τις υγρασιες του sump σε κλειστο χωρο μην μου το καταστρεψει και ερθει και ολο το υπολοιπο καπακι. Οποτε δεν εχω και πολλες επιλογες μεχρι στιγμης.

• Για το Skimmer σκεφτομαι το V2 600.
    Nομίζω ότι είναι μια χαρά , αλλά θα σου πούν αυτοί που το δουλεύουν
  • Στο συστημα πανω υπαρχει ηδη chiller και UV. Απο την στιγμη που υπαρχει UV εχει αξια το Οζον?
    Δεν έχει καμία σχέση το όζον με την UV.Προσωπικά προτιμώ το Ozon (προπαντός αν μπούν αρκετά ψάρια)
    Αρχίζεις με αυτά και βλέπεις στην πορεία
  • Ο αραγωνιτης νεκρος αλλα ποσο? Αλλοι προτεινουν καλο υποστρωμα αλλοι παλι λενε μικροτερο για να μην διμηουργουνται "νεκρα σημεια" Γνωμες?
    Αν δεν έχεις refugium με dsb , θα πρέπει να βάλεις 6-7 cm πάχος (ίσως είναι αρκετά χρήματα , αλλά δεν θα το μετανιώσεις.Κάνει καλή απονιτροποίηση.Προτίνω fiji pink.
  • Για τα φιλτρα αμμου τι γνωμη εχετε αξιζουν?
    Προτιμώ φίλτρο με chaeto σαν αυτό που υπάρχει στα νέα άρθρα.
  • Αλλοι τροποι για να δημιουργηθουν μικροοργανισμοι που θα βοηθουν το ταισμα εκτος του ref?
    Πολλοί ... Μπορείς να φτιάχνεις πλανκτόν , ζωντανή τροφή κ.α. δες προιόν εδώhttp://www.marinedepot.com/ps_AquariumPage~PageAlias~fish_food_tom_aquatics_oscar_enterprises_feeding_station_hatch_n_feeder.html
  • Σκεφτομαι πλεον σοβαρα κατι τετοιο για να ειμαι σιγουρος πως υπαρχει ροη παντου μεσα στο ενυδριο περα απο της κεντρικες αντλιες. http://www.cichlid-forum.com/articles/ug_jets.php
    Θές αντλία πολύ δυνατή γ'αυτήν τη δουλειά . Καλή ιδέα . Δες και το ΤΟΤΜ στο reef central Που έχει κάτι αντίστοιχο , αλλά με εξωτερικούς σωλήνες.
  • Για φωτισμο σκεφτομουν εναλλακτικη λυση τα LED και λογο θερμοκρασιας αλλα και διαρκεια ζωης ιδεες?
    Αν το αντέχει η τσέπη σου , η καλύτερη λύση ..
  • Για Reef ποια ειναι η σωστη ποσοτητα και το σωστο φασμα φωτος?
    1 watt ανα λίτρο, 14000 - 18000 κέλβιν.

τίποτις

Θα συμφωνείσω στα περισσότερα με το Στάθη, θα πρόσθετα μόνο για το skimmer να πας για το V2 -800 ή 1000.

Προσωπικά δεν θα έβαζα και οζον και UV γιατί θα έκανα αποστείρωση στο ενυδρείο, όμως στο δικό μου έχω βγάλει τη UV εκτός και παίζω μόνο με όζον. Επίσης σίγουρα όχι φίλτρο άμμου σε reef.

Έγινε επεξεργασία - andreas2000gr

Μαζευω τα υλικα για την μεταφορα στο μεγαλο (400L). και εχω ακομα μερικες ερωτησεις, για ν ακουσω και την δικια σας γνωμη. :hysterical:

θα πρέπει να σε πάμε σε πιο <ανεβασμένη> κατηγορία τώρα ..

Για sump / ref το εψαξα και θεωρω ο μονος τροπος ειναι μεσα στο επιπλο. Το δε επιπλο ειναι ξυλο ομως και φοβαμαι τις υγρασιες του sump σε κλειστο χωρο μην μου το καταστρεψει και ερθει και ολο το υπολοιπο καπακι. Οποτε δεν εχω και πολλες επιλογες μεχρι στιγμης.αυτό δεν είναι σίγουρο .. υπάρχουν αδιάβροχα βερνίκια ..

• Για το Skimmer σκεφτομαι το V2 600.για 400 λίτρα .. θα έπαιρνα κάτι δυνατότερο ..
    αφού θα φτιάξεις sump έχεις καλύτερες επιλογές
  • Στο συστημα πανω υπαρχει ηδη chiller και UV. Απο την στιγμη που υπαρχει UV εχει αξια το Οζον?η uv έχει αμφισβητούμενη αξία , το όζον είναι χρήσιμο σε παλιά βαρυφορτωμένα ενυδρεία , αν και πολλοί το εντάσσουν νωρίς στο σύστημα τους ,
    κανένα από τα δυο δεν θεωρείται απαραίτητο
  • Ο αραγωνιτης νεκρος αλλα ποσο? Αλλοι προτεινουν καλο υποστρωμα αλλοι παλι λενε μικροτερο για να μην διμηουργουνται "νεκρα σημεια" Γνωμες?το refugium θα σε βοηθήσει πολύ στην απονιτροποίηση
    .. ειδικά αν συνδυαστεί με ένα rdsb.
    έτσι μπορείς να έχεις υπόστρωμα μόνο για διακοσμητικούς λόγους η να μην έχεις καθόλου
  • Για τα φιλτρα αμμου τι γνωμη εχετε αξιζουν?είναι μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νιτρικά ..
    .. αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί .. αλλά δεν υπάρχει λόγος να το έχεις,
    μπορεί να γίνουν επικίνδυνα σε διακοπές ρεύματος
  • Αλλοι τροποι για να δημιουργηθουν μικροοργανισμοι που θα βοηθουν το ταισμα εκτος του ref?το refugium είναι ο καλύτερος .. υπό συνθήκες μπορεί να είναι και ο μοναδικός
    μπορείς επίσης να καλλιεργείς φυτοπλαγκτόν για να ταΐζεις rotifers η άλλο ζωοπλαγκτόν
  • Σκεφτομαι πλεον σοβαρα κατι τετοιο για να ειμαι σιγουρος πως υπαρχει ροη παντου μεσα στο ενυδριο περα απο της κεντρικες αντλιες. http://www.cichlid-forum.com/articles/ug_jets.phpαυτή η ηδέα <<παίζει>> πολύ αλλά με τις αντλίες εκτός ενυδρείου και εξωτερικές σωληνώσεις και πολλές τρύπες στα τζάμια .
    η ευκολία συντήρησης είναι το πρόβλημα που βλέπω στο σχέδιο που ανέβασες.. ίσος να σου επιβάλει και μεγάλο υψος υποστρώματος για να καλυφθούν οι σωλήνες .
  • Για φωτισμο σκεφτομουν εναλλακτικη λυση τα LED και λογο θερμοκρασιας αλλα και διαρκεια ζωης ιδεες?οι προδιαγραφές τους είναι άριστες .. είναι σχετικά νέο προϊόν και είναι ακριβά στην αγορά τους
  • Για Reef ποια ειναι η σωστη ποσοτητα και το σωστο φασμα φωτος?ο εμπειρικός κανόνας λέει 1 watt ανά λίτρο , κάθε λάμπα ΜΗ φωτίζει 60 εκ ενυδρείου ..το φάσμα μπορεί να είναι από 6000Κ μέχρι 20000Κ , λάβε υπόψη σου και την δυνατότητα προσθήκης ακτινικού φωτισμού

Έγινε επεξεργασία - salTasos

Να προσθέσω ότι την παροχή όζοντος, μπορείς να τη χρησιμοποιείς περιστασιακά, παρακολουθώντας το redox.

To refugium θα μπορουσε να ειναι και μερος του ενυδριου σωστα ?

Το rdsb τι ειναι?

Για το φιλτρο αμμου εχω ακουσει διαφορα αλλα το γεγονος ειναι ομως πως σε μεγαλα συστηματα παιζει πολυ γιατι? Θεωριτικα αν κανω τις 2 τακτικες αλλαγες νερου το μηνα το Nitrat δεν θα ειναι προβλημα. Τωρα για την πτωση του ρευματος το ιδιο δεν ισχυει και για ενα κανονικο εξωτερικο φιλτρο?

Για το UG Jet αν η αντλια ειναι αρκετα δυνατη και τοποθετημενη ψηλα σε καποια γωνια λυνω και το προβλημα της προσβασιμοτητας. Ετσι οπως το βλεπω θα θελω περιπου μια αντλια 6000-7000 λιτρα την ωρα. Σκοπος ειναι να υπαρχει μια ελαφρια ροη στα νεκρα σημεια χωρις να ενοχλει τα ψαρια.

Για τα LED λιγο που εχω ψαξει δεν ειναι καθολου ακριβα (Εκτος αν πας να τους παρεις απο το Bright) αρκει να γινει σωστη επιλογη τους φασματος.

Το Skimmer μου κανει εντυπωση που προτεινετε το 800/1000 υπαρχει καποιος λογος? Η επισιμη απαντηση της TMC ηταν 400 για light stock και 600 για heavy stock ενυδριο.

Θελω πολυ να κανω sump αλλα δεν ξερω που να το βαλω. Μια λυση θα ηταν να καταργησω το μικρο WC που βρισκεται ακριβως πισω απο τον τοιχο του ενυδριου και να το κανω sump του 1 τονου δεν νομιζω να συμφωνησει το ετερον ημιση ομως. :hysterical:

Το Skimmer μου κανει εντυπωση που προτεινετε το 800/1000 υπαρχει καποιος λογος? Η επισιμη απαντηση της TMC ηταν 400 για light stock και 600 για heavy stock ενυδριο.

Υπάρχει λόγος και είναι αυτός που σε έκανε να ρωτήσεις αν κάνει το 600αρι για το ενυδρείο σου. Προσωπικά στο ενυδρείο μου 340 λίτρα έχω το V2-800 με αντλία Eheim 3000 lt/h (όσο το V2-1500 ) και έχτρα αεραντλία 400 lt/h. Φυσικά εσύ μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες της TMC.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα rdsb σημαίνει remote dsb δηλαδή όχι στο κύριο ενυδρείο σου αλλά πχ στο sump.

Γιατί να βάλεις ένα εργοστάσιο νιτρικών στο σύστημα σου, αφου έτσι και αλλιώς θα κάνεις την ίδια δουλειά χωρίς. Εχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και ξέρω. Γενικά προσπάθησε να κρατάς το σύστημα σου όσο πιο απλό γίνεται και μην επεμβαίνεις με μηχανήματα για τις λίγες δουλειές που μπορεί να κάνει η φύση μόνη της μέσα στο ενυδρείο σου.

Ρωτησα γιατι το 800 ειναι σαν πυραυλος της NASA και αν μπορω να κανω την δουλεια μου με το 600 ακομα καλυτερα. Παντα μαζευω οσες περισσοτερες γνωμες μπορω πριν παρω την τελικη μου αποφαση γι αυτο και ρωτησα.

To refugium θα μπορουσε να ειναι και μερος του ενυδριου σωστα ?

σωστό εν μέρη ..

refugium είναι καταφύγιο για μορφές ζωης που στο ενυδρείο θα είχαν φαγωθεί άμεσα από τα ψάρια και άλλους οργανισμούς

στο refugium ζουν και αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς

μιλάμε για ποικιλία μικροοργανισμών ζωικής προέλευσης αλλά και για διάφορες άλγες

θα μπορούσε λοιπόν ένα τέτοιο σύστημα με την προσθήκη κάποιων θηρευτών πχ ιππόκαμπων να είναι ενυδρείο

όπως μπορείς να έχεις στο κανονικό ενυδρείο μακροάλγη για φίλτρο αρκεί να μην υπάρχουν ψάρια που την έχουν για μεζέ και να μην σε ενοχλεί ο χώρος που καταλαμβάνει

Το rdsb τι ειναι?remote deep sand bed είναι ένας χώρος με άμμο ύψους 10-20 εκ ..

αυτό μπορεί να είναι ένα ανεξάρτητο πλαστικό δοχείο που παίρνει νερό από το sump και το επιστέφει πάλι εκεί η όπως είπε ο Αντρέας μπορεί να ενταχτεί στο refugium αλλά δεν είμαι σίγουρος αν τότε μπορεί να ονομαστεί remote ..

υπάρχει η άποψη ( δεν τη δέχονται όλοι ) ότι το dsb με τα χρόνια μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα εξ αιτίας σωρευμένης βρωμιάς

το remote dsb μας βοηθά να κρατάμε την άμμο καθαρή και να αντικαθιστούμε μέρος της η όλη .. όταν κρίνουμε απαραίτητο

είναι μια μέθοδος πολύ αποτελεσματική αλλά θέλει λιγο χρόνο για να ξεκινήσει να δουλεύει

Για το φιλτρο αμμου εχω ακουσει διαφορα αλλα το γεγονος ειναι ομως πως σε μεγαλα συστηματα παιζει πολυ γιατι? φίλτρα άμμου θα δεις σε fish only συστήματα που δεν υποστηρίζονται με φυσικούς τρόπους .. και όχι πολύ συχνά

και εγώ είχα βάλει στην αρχή – το πέταξα όταν κατάλαβα ..

ξέρω ότι έχει υποστηρικτές .. αλλά μόνο στην Ελλάδα .. πουθενά αλλού.. αν σου λέει κάτι αυτό ..

Θεωριτικα αν κανω τις 2 τακτικες αλλαγες νερου το μηνα το Nitrat δεν θα ειναι προβλημα. αυτό δεν μου φαίνεται εφικτό .. δεν θα στοιχημάτιζα ούτε μισό ευρώ Τωρα για την πτωση του ρευματος το ιδιο δεν ισχυει και για ενα κανονικο εξωτερικο φιλτρο?σωστό .. και τα canister έχουν το ίδιο πρόβλημα .. τα άμμου είναι πιο πυκνοκατοικημένα σε αερόβια βακτήρια και μάλλον θα επηρεαστούν πιο γρήγορα από έλλειψη οξυγόνου

Για το UG Jet αν η αντλια ειναι αρκετα δυνατη και τοποθετημενη ψηλα σε καποια γωνια λυνω και το προβλημα της προσβασιμοτητας. Ετσι οπως το βλεπω θα θελω περιπου μια αντλια 6000-7000 λιτρα την ωρα. Σκοπος ειναι να υπαρχει μια ελαφρια ροη στα νεκρα σημεια χωρις να ενοχλει τα ψαρια.αν <χτίσεις > τους σωλήνες και στη πορεία θέλεις να κάνεις αλλαγές .. τι γίνεται? …

Για τα LED λιγο που εχω ψαξει δεν ειναι καθολου ακριβα (Εκτος αν πας να τους παρεις απο το Bright) αρκει να γινει σωστη επιλογη τους φασματος.

το <καθόλου ακριβά > το λες αφού τα σύγκρινες με άλλα συμβατικά συστήματα σαν τιμή αγοράς

έχεις κάποιο link ?

εδώ αν ψάχνεις τη << σίγουρη >> απάντηση .. δεν θα τη βρεις …

.. αρκεί να σου πω ότι υπάρχουν υπέροχα reef ενυδρεία δεν έχουν skimmer…όπως και αλλά που έχουν δυο <διπλάσια > skimmer

.. σε γενικές γραμμές ισχύει ότι το μεγάλο μπορεί να βγάλει λίγη δουλειά .. ενώ το μικρό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα ..

έτσι λοιπόν θα σου πρότεινα ένα skimmer για τα διπλάσια από τα λίτρα σου

Θελω πολυ να κανω sump αλλα δεν ξερω που να το βαλω. Μια λυση θα ηταν να καταργησω το μικρο WC που βρισκεται ακριβως πισω απο τον τοιχο του ενυδριου και να το κανω sump του 1 τονου δεν νομιζω να συμφωνησει το ετερον ημιση ομως. :hysterical:ίσος να μπορείς να κάνεις <νοικοκυρεμένη > κατάσταση με δυο μικρότερες δεξαμενές ,

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Οσο για τα LED το ψαχνω τωρα για να φτιαξω τα δικα μου. Μολις εχω κοστος θα το ποσταρο.

Κατι ακομα αν υποθεσουμε πως το Οζον και η UV δημιουργουν ενα σχεδον πληρες αποστειρομενο περιβαλλον μη επιθυμητο το ιδιο δεν συμβαινει και με τα συστηματα που χρησιμποποιουν RO + Ozon?

Επισης εχει κανεις εμπειρια με το Red Sea Prizm Pro? Ειναι σχετικα μικρο και λεει πως κανει για 1200 λιτρα.

Μάλλον έχεις μπερδευτεί. Την RO δεν την χρησιμοποιούμε για αποστείρωση αλλά για να μην εισέλθουν ανεπιθύμιτα χημικά στοιχεία (όπως βαρέα μέταλλα, χλώριο, νιτρικά, φωσφορικά κλπ ) μέσα στο νερό.

Το Οζον ή τη UV την χρησιμοποιούμε για να εξολοθρεύσουμε παθογόνους ή ανεπιθύμιτους ζωντανούς οργανισμούς. Φυσικά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά με αποτέλεσμα να σκοτώνουμε και επιθυμιτούς οργανισμούς όπως βακτηρίδια, ζωοπλαγκτον κλπ οπότε μιλάμε για αποστείρωση εαν κάτι τέτοιο γίνεται σε εξαντλητικό βαθμό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...