George_62416 7 Ιουλίου 2016 #1 Share 7 Ιουλίου 2016 Καλησπέρα κατα αρχας μετα απο χρονια παρακολουθησης του φορουμ ηρθε η στιγμη να πω και εγω αυτο το οποιο βιωνω.... Κατοχος ενυδρειου 60λτ Φωτισμος ενυδρειου 2x24watt λαμπες της jewel μια 9000κ και μια 4100κ απόδοσης 1300lm η καθε μια Φωτοπεριοδος 8 ωρες Φιλτρο της Εheim για 60lt Φυτα Valisnera (υποαναπτυκτη) ,Hygrophila Rosanervig, Sagitaria (μαραινεται) , Κρυπτοκορινα , Βacopa Αλλαγες νερου καθε 7 μερες το 25% Λιπασμα flourish 0.5ml 2 φορες την εβδομαδα και καθε μερα 1ml excel... Το ενυδρειο τρέχει εδω και 2 χρονια με γκάπυ χωρις ασθενειες και απωλειες ψαριων .Με αμμωνια μηδενικη , Νο2 0 και Νο3 κοντα στο 10 .. Ταισμα 2 φορες την ημερα . Απο την στιγμη που αποφασισα να βαλω τα επιπλεον παραπανω φυτα πλην τις ανουβιες που ειχα αρχισε να παρατηρειται καφε αλγη σε τζαμια και σε χαλικι .Στα φυλλα της της Hygrophila πρασινομαυρη αλγη στο περισσοτερο μερος των φυλλωματων της και φουσκαλες φωτοσυνθεσης πανω στην αλγη, η valisnera αρχιζει και μαυριζει τα φυλλα της σαν να καιγονται οπως και η bacopa ... Καποιες τρυπες σε φυλλωματα και γενικα δεν υπαρχει αναπτυξη μονο αλγη και μαυρισμα των φυλλωματων... Καποιος Βοηθεια χανω τα φυτα μου..... Ανεβαζω φωτογραφιες απο την κατασταση των φυτων μου... https://i.imgsafe.org/e9d04ad4d7.jpg https://i.imgsafe.org/e9d3130a84.jpg https://i.imgsafe.org/e9d554d619.jpg https://i.imgsafe.org/e9d5de56a2.jpg https://i.imgsafe.org/e9d5f987c8.jpg https://i.imgsafe.org/e9d5f4a32e.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 7 Ιουλίου 2016 #2 Share 7 Ιουλίου 2016 Καλησπέρα κατα αρχας μετα απο χρονια παρακολουθησης του φορουμ ηρθε η στιγμη να πω και εγω αυτο το οποιο βιωνω.... Κατοχος ενυδρειου 60λτ Φωτισμος ενυδρειου 2x24watt λαμπες της jewel μια 9000κ και μια 4100κ απόδοσης 1300lm η καθε μια Φωτοπεριοδος 8 ωρες Φιλτρο της Εheim για 60lt Φυτα Valisnera (υποαναπτυκτη) ,Hygrophila Rosanervig, Sagitaria (μαραινεται) , Κρυπτοκορινα , Βacopa Αλλαγες νερου καθε 7 μερες το 25% Λιπασμα flourish 0.5ml 2 φορες την εβδομαδα και καθε μερα 1ml excel... Το ενυδρειο τρέχει εδω και 2 χρονια με γκάπυ χωρις ασθενειες και απωλειες ψαριων .Με αμμωνια μηδενικη , Νο2 0 και Νο3 κοντα στο 10 .. Ταισμα 2 φορες την ημερα . Απο την στιγμη που αποφασισα να βαλω τα επιπλεον παραπανω φυτα πλην τις ανουβιες που ειχα αρχισε να παρατηρειται καφε αλγη σε τζαμια και σε χαλικι .Στα φυλλα της της Hygrophila πρασινομαυρη αλγη στο περισσοτερο μερος των φυλλωματων της και φουσκαλες φωτοσυνθεσης πανω στην αλγη, η valisnera αρχιζει και μαυριζει τα φυλλα της σαν να καιγονται οπως και η bacopa ... Καποιες τρυπες σε φυλλωματα και γενικα δεν υπαρχει αναπτυξη μονο αλγη και μαυρισμα των φυλλωματων... Καποιος Βοηθεια χανω τα φυτα μου..... Ανεβαζω φωτογραφιες απο την κατασταση των φυτων μου... https://i.imgsafe.org/e9d04ad4d7.jpg https://i.imgsafe.org/e9d3130a84.jpg https://i.imgsafe.org/e9d554d619.jpg https://i.imgsafe.org/e9d5de56a2.jpg https://i.imgsafe.org/e9d5f987c8.jpg https://i.imgsafe.org/e9d5f4a32e.jpg Σαν πρώτη έτσι εικόνα αντιλαμβανομαι πως με τον φωτισμό σου δεν σε καλύπτει το excel. Με 2 τ5 στα αυτά τα λίτρα απαιτείται συμπιεσμένο διοξείδιο μπουκάλα. Αυτό για εμένα είναι το 1ο και το βασικότερο. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί μία πιο ολοκληρωμένη λίπανση γιατί αυτά που βλέπεις εκτός των άλγεων είναι ελλείψεις. Και co2 και θρεπτικών. Σαν 1ο βήμα αν θέλεις να διατηρήσεις το φυτεμένο με αυτόν τον φωτισμό θα πρέπει να πας σε μπουκάλα. Αν δεν έχεις σκοπό να προβείς σε τέτοιες αγορές τότε εγώ προτείνω να αφαιρέσεις την 1 λάμπα, ταμπλέτες στο υπόστρωμα και εμπλουτισμός της λίπανσης σου με κάλιο και βλέπουμε. Αυτή είναι η δική μου εικόνα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 7 Ιουλίου 2016 #3 Share 7 Ιουλίου 2016 Καλησπέρα! Έκανες καλά που έγραψες μιας και εδωμέσα λέει ο καθένας τον πόνο του και ξεσπάμε! Καταρχάς η μία από τις δύο λάμπες σου θεωρώ ότι είναι λάθος, αυτή με τα 9100κέλβιν.Δοκίμασε να την αλλάξεις σε λιγότερα κέλβιν. Από υπόστρωμα έχεις κάτι ή μόνο χαλίκι; Ίσως να χρειαστεί να βάλεις λίπασμα σε ταμπλέτες στο υπόστρωμα....Πάντως τα φυτά που έχεις δέν είναι υψηλών απαιτήσεων και δεν δικαιολογείται να έχεις τέτοια ανάπτυξη.Από νιτρικά πόσο είσαι;Θερμοκρασία;PH;GH;KH; Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 7 Ιουλίου 2016 #4 Share 7 Ιουλίου 2016 Επιδή γράφαμε ταυτόχρονα με τον λαιτορ, διαφωνώ με το θέμα διοξειδίου....δεν χρειάζεσε διοξείδιο για να έχεις αναπτυξη σε αυτά τα φυτά.... Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 7 Ιουλίου 2016 #5 Share 7 Ιουλίου 2016 Επιδή γράφαμε ταυτόχρονα με τον λαιτορ, διαφωνώ με το θέμα διοξειδίου....δεν χρειάζεσε διοξείδιο για να έχεις αναπτυξη σε αυτά τα φυτά.... Sent from my iPhone using Tapatalk Πάντα με την προυπόθεση να βγει η 1 λάμπα! Αν θέλει 2 λάμπες, θέλει co2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #6 Share 7 Ιουλίου 2016 Και εγω για αυτο διαλεξα τετοια φυτα ετσι ωστε να μπορεσω με λιγα φυτα να παιξω με λιπασματα και εξελ και να μην μπω σε παραπανισια εξοδα... Απο υποστρωμα ναι χαλικι . Απο νιτρικα συμφωνα με μετρησεις απο στικ και επιβεβαιωμενες απο τεστ νερου σε μαγαζι με περιεχομενο ενυδριακο ειμαι κοντα στο 10 σε Νο3 περιπου 11 dgh και 10 dkh.. ΑΠο θερμοκρασιες οχι πολυ παραπανω απο το κανονικο που τρεχω γυρω στους 28 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 7 Ιουλίου 2016 #7 Share 7 Ιουλίου 2016 (edited) Τι διαστασεις εχει το ενυδρειο ? Με φυτα ποσο καιρο τρεχει? Για βαλε μια γενικη φωτο θα βοηθησει. Τον βυθο τον καθαριζεις? Έγινε επεξεργασία 7 Ιουλίου 2016 - nicpapa Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #8 Share 7 Ιουλίου 2016 (edited) Τι διαστασεις εχει το ενυδρειο ? Με φυτα ποσο καιρο τρεχει? Για βαλε μια γενικη φωτο θα βοηθησει. Τον βυθο τον καθαριζεις? Tο ενυδρειο ειναι της aquel L60 x W30 x H30cm .. Ειχε την μαμα την λαμπα την 15βατ και ειχε ανουβιες σε ξυλο για περιπου ενα 6μηνο....Πριν κανα 2μηνο με καηκε η λαμπα και επειδη το καπακι της συγκεκριμενης εταιρειας παιρνει συγκεκριμενη λαμπα αγορασα της ιδιας εταιρειας αλλα σε λεντ και μαζι με την day 6000Κ και μια plant στα 8500Κ. Την ιδια μερα πηρα και καποια φυτα . Την πρωτη εβδομαδα τα φυτα μια χαρα και αργοτερα αρχισαν να μαυριζουν και γενικα πρασινη αλγη επανω τους και τετοια ...Υποψιαστηκα οτι θα ηταν απο τον φωτισμο καθως δεν μου γεμιζε και στο ματι ο φωτισμος απο τις συγκεκριμενες λαμπες αν και τις χρυσοπληρωσα .Φωτισμος εντονος στο κετνρο και δεξια και αριστερα του ενυδρειου σχεδον ουτε το μισο φως. περισοτερο φωτιζει το φωτιστικο στο σπιτι .. Και ετσι αποφασισα να τις αλλαξω να κανω πατεντα τις τ5 στο ιδιο καπακι και ετσι εκανα ..Με αυτον τον φωτισμο τρεχει εδω και 2 βδομαδες και αποτελεσμα δεν ειδα.. Οσο για τον βυθο τον καθαριζω ανα 2 εβδομαδες με σκουπα βυθου... http://i.imgsafe.org/ea99408175.jpg Φωτο απο το ενυδρειο... Έγινε επεξεργασία 7 Ιουλίου 2016 - George_62416 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 7 Ιουλίου 2016 #9 Share 7 Ιουλίου 2016 Λοιπον την σκουπα βυθου την ξεχνας, ολη αυτη η βρωμια που μαζευεται κατω ειναι και λιπασμα για τα φυτα, εφοσον την αφαιρεις φυτα τα οποια τρεφονται κυριως απο το υποστρωμα δεν βρισκουν να φανε.Λαμπες δεν χρειάζεται να αγορασεις εξειδικευμενες και οι απλες οσραμ μια χαρα δουλεια κανουν και ειναι φθηνες. Για τον φωτισμο θα σου προτεινα να κρατησεις μια τ5 κοντα στα 6500κ ή μπορεις να πας σε χαμηλοτερα watt, αν θελεις να εχεις 2. Με αυτον τον τροπο θα καθυστερησεις τα φυτα στην αναπτυξη, και ετσι θα βρισκουν σιγα σιγα στο νερο τα θρεπτικα που θα μαζευονται, αλλιως θα πρεπει να μπεις σε διαδικασια να προσθετεις λιπασματα. Γενικα οσο περισσοτερο φωτισμό δινουμε , πρεπει να μπορουμε να το υποστηριξουμε με co2 και λιπανση. Οι αλλαγες νερου βοηθανε , ειδικα σε ενυδρεια χωρις Co2. Το νεο νερο περιεχει μια μικρη ποσοτητα co2, καθως και αρκετα συστατικα τα οποια ειναι απαραιτητα στα φυτα. Τωρα απο λιπανση μπορεις να βοηθησεις τις κρυπτοκορινες με ταπλετες βυθου. Θελει υπομονη το χομπυ. Δωσε στα φυτα χρονο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #10 Share 7 Ιουλίου 2016 Λοιπον την σκουπα βυθου την ξεχνας, ολη αυτη η βρωμια που μαζευεται κατω ειναι και λιπασμα για τα φυτα, εφοσον την αφαιρεις φυτα τα οποια τρεφονται κυριως απο το υποστρωμα δεν βρισκουν να φανε. Λαμπες δεν χρειάζεται να αγορασεις εξειδικευμενες και οι απλες οσραμ μια χαρα δουλεια κανουν και ειναι φθηνες. Για τον φωτισμο θα σου προτεινα να κρατησεις μια τ5 κοντα στα 6500κ ή μπορεις να πας σε χαμηλοτερα watt, αν θελεις να εχεις 2. Με αυτον τον τροπο θα καθυστερησεις τα φυτα στην αναπτυξη, και ετσι θα βρισκουν σιγα σιγα στο νερο τα θρεπτικα που θα μαζευονται, αλλιως θα πρεπει να μπεις σε διαδικασια να προσθετεις λιπασματα. Γενικα οσο περισσοτερο φωτισμό δινουμε , πρεπει να μπορουμε να το υποστηριξουμε με co2 και λιπανση. Οι αλλαγες νερου βοηθανε , ειδικα σε ενυδρεια χωρις Co2. Το νεο νερο περιεχει μια μικρη ποσοτητα co2, καθως και αρκετα συστατικα τα οποια ειναι απαραιτητα στα φυτα. Τωρα απο λιπανση μπορεις να βοηθησεις τις κρυπτοκορινες με ταπλετες βυθου. Θελει υπομονη το χομπυ. Δωσε στα φυτα χρονο. Τον φωτισμο τον υπολογισα συμφωνα με τις διαστασεις τα λιτρα και οχι στα βατ αλλα στα λουμεν .Τωρα αν αυτο ειναι λαθος δεν το γνωριζω .. Γυρω στα 2600 λουμεν βγαζουν οι λαμπες... Αν ειναι να αλλαξω λαμπες γιατι κανω κακο στα φυτα το πρωτο πραγμα ειναι που θα κανω... Οπως και την σκουπα την σταματαω πιο πολυ τον καθαρισμο τον κανω για να ανακατευετε το χαλικι και να μην φαινεται η καφε αλγη που πιανει επανω ασχετα αν βγαζω και βρωμια του βυθου.. Απο καθαρισμο φιλτρου που κανω καθε 2 αλλαγες στο νερο της αλλαγης το συνεχιζω? Να παραθεσω οτι σε καθε αλλαγη βαζω και βακτηρια στο φιλτρο της Τετρα το filter active . Με flourish kai excel σταματαω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #11 Share 7 Ιουλίου 2016 Γενικα οσο περισσοτερο φωτισμό δινουμε , πρεπει να μπορουμε να το υποστηριξουμε με co2 και λιπανση. Να αυξησω το excel με τον υπαρχων φωτισμο ειναι λαθος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 7 Ιουλίου 2016 #12 Share 7 Ιουλίου 2016 Αλλο το excel και αλλο το co2.. To excel ειναι οργανικο ανθρακας, καποια φυτα προτιμουν αυτη την μορφη, αλλα τα περισσοτερα ειδη το co2. To να αυξησεις τον οργανικο ανθρακα ισως καψεις μερικα φυτα, ακολουθησε τις δοσολογιες της εταιριας. Οποτε αν θελεις ενα χαμηλο σε κοστος ενυδρειο, καλο ειναι να πας σε χαμηλοτερο φωτισμό. Τον βυθο γενικα δεν το πειραζουμε και δεν τον ανακατεύουμε σε ενυδρειο με φυτα. Το ενυδρειο τρεχει 2 χρονια οπως ειπες. Γιατι βαζεις ακομη βακτηρια? Το φιλτρο μην το καθαριζεις τοσο συχνα, ανα μηνα - 2 μηνες . Τι φιλτρο ειναι υλικα? Λιπανση δεν θα σταματησεις, καλο ειναι να σπασεις τις δοσολογιες σε περισσοτερες ημερες. Βαλε και μερικες ταμπλετες οπως σου ειπα στα φυτα που τρεφονται απο το ριζωμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #13 Share 7 Ιουλίου 2016 Αλλο το excel και αλλο το co2.. To excel ειναι οργανικο ανθρακας, καποια φυτα προτιμουν αυτη την μορφη, αλλα τα περισσοτερα ειδη το co2. To να αυξησεις τον οργανικο ανθρακα ισως καψεις μερικα φυτα, ακολουθησε τις δοσολογιες της εταιριας. Οποτε αν θελεις ενα χαμηλο σε κοστος ενυδρειο, καλο ειναι να πας σε χαμηλοτερο φωτισμό. Τον βυθο γενικα δεν το πειραζουμε και δεν τον ανακατεύουμε σε ενυδρειο με φυτα. Το ενυδρειο τρεχει 2 χρονια οπως ειπες. Γιατι βαζεις ακομη βακτηρια? Το φιλτρο μην το καθαριζεις τοσο συχνα, ανα μηνα - 2 μηνες . Τι φιλτρο ειναι υλικα? Λιπανση δεν θα σταματησεις, καλο ειναι να σπασεις τις δοσολογιες σε περισσοτερες ημερες. Βαλε και μερικες ταμπλετες οπως σου ειπα στα φυτα που τρεφονται απο το ριζωμα. Οποτε μπορει και να καιγονται απο το excel τα φυτα και να μαυριζουν? Την δοσολογια της εταιρειας χρησιμοποιω ... Βακτηρια στο φιλτρο βαζω γιατι καποιος εξυπνος με ειπε οτι χρειαζονται για την διατηρηση των ισοροπημενων νιτρικων οπως το ιδιο γραφει και η συσκευασια της συγκεκριμενης εταιρειας.. Το φιλτρο ειναι το απλο το σφουγγαρακι που ξεπλενεται στον κουβα με το νερο του ενυδρειου που αλλαζω Την λιπανση εννοεις το flourish που μονο αυτο χρησιμοποιω ειναι 2 ml συνολικα στην εβδομαδα και βαζω 1 ml ανα 3η μερα πχ Δευτερα κανω αλλαγη νερου 20% και καθε Τριτη και Παρασκευη βαζω απο 1 ml. Να το σπασω σε 0,5 ml η και πιο λιγο και να βαζω καθημερινα? Ταμπλετες θα προμηθευτω σιγουρα... Τα φυτα θα διορθωθουν η θα συνεχιζουν να μαυριζουν ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #14 Share 7 Ιουλίου 2016 Και μια ερωτηση εως τον φωτισμο ... Σε αρθρο το οποιο υπαρχει στο φορουμ μιλαει οτι 1w/lt θεωρειται ακαταλληλος φωτισμος ως προς τα watt ενω αν γνωριζουμε lumen ειναι το πιο σιγουρο.... Εγω που αυτη την στιγμη σε 60 λιτρα εχω 2 λαμπες 24 watt γιατι θεωρειται πολυς ο φωτισμος ενω η καθε λαμπα μου ειναι 1300 lumen συνολικα 2600lm που περιπου βγαινει 0,46 lm/lt το οποιο στο ιδιο αρθρο το βγαζει κανονικο εως υψηλο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 7 Ιουλίου 2016 #15 Share 7 Ιουλίου 2016 Βγαίνει ψηλός γιατί παίζουν διάφορα πράγματα ρόλο που τα αναφέρει και το άρθρο όπως το ύψος και η απόσταση της λάμπας σου από το νερό. Πρόσεξε για να μην μπερδευτείς . Το φως σου θα ήταν μια χαρά αν συνοδευόταν από co2 σε αέρια μορφή. Δεν έχεις επιλέξει κάτι λάθος στον φωτισμό , απλά δεν τον συνοδεύεις με διοξείδιο. Αν τα φώτα σου δεν έχουν απόσταση από την επιφάνεια του νερού ώστε να μειώνεται η ένταση τους, τότε το ενυδρείο σου δέχεται αρκετό φωτισμό. Όταν αυτός δεν συνοδεύεται από διοξείδιο και θρεπτικά δεν μπορούν να τον εκμεταλευτούν τα φυτά σου και τον εκμεταλεύονται οι άλγες. Για αυτό σου λέει και ο NicPapa πως αν θέλεις να μείνεις lowtech (εύκολα φυτά-όχι διοξείδιο) θα πρέπει να μείνεις lowtech και στο φως , δηλαδή να αφαιρέσεις την 1α λάμπα. Κάτι το οποίο στο προτείνω και εγώ με βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα. Να πας σε 1 λάμπα, να καθαρίσεις και να κόψεις ότι χαλασμένο βλέπεις, να βάλεις ταμπλέτες λίπανσης κοντά στις ρίζες των φυτών και να συνεχίσεις με το excel στην προτεινόμενη δοσολογία. Και βακτήρια μη ρίχνεις έχεις φουλ βιολογία στα 2 χρόνια Link to comment Share on other sites More sharing options...
gyristroula 7 Ιουλίου 2016 #16 Share 7 Ιουλίου 2016 Το φίλτρο έχει μόνο σφουγγάρι μέσα ή εγώ δεν κατάλαβα καλά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #17 Share 7 Ιουλίου 2016 Βγαίνει ψηλός γιατί παίζουν διάφορα πράγματα ρόλο που τα αναφέρει και το άρθρο όπως το ύψος και η απόσταση της λάμπας σου από το νερό. Πρόσεξε για να μην μπερδευτείς . Το φως σου θα ήταν μια χαρά αν συνοδευόταν από co2 σε αέρια μορφή. Δεν έχεις επιλέξει κάτι λάθος στον φωτισμό , απλά δεν τον συνοδεύεις με διοξείδιο. Αν τα φώτα σου δεν έχουν απόσταση από την επιφάνεια του νερού ώστε να μειώνεται η ένταση τους, τότε το ενυδρείο σου δέχεται αρκετό φωτισμό. Όταν αυτός δεν συνοδεύεται από διοξείδιο και θρεπτικά δεν μπορούν να τον εκμεταλευτούν τα φυτά σου και τον εκμεταλεύονται οι άλγες. Για αυτό σου λέει και ο NicPapa πως αν θέλεις να μείνεις lowtech (εύκολα φυτά-όχι διοξείδιο) θα πρέπει να μείνεις lowtech και στο φως , δηλαδή να αφαιρέσεις την 1α λάμπα. Κάτι το οποίο στο προτείνω και εγώ με βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα. Να πας σε 1 λάμπα, να καθαρίσεις και να κόψεις ότι χαλασμένο βλέπεις, να βάλεις ταμπλέτες λίπανσης κοντά στις ρίζες των φυτών και να συνεχίσεις με το excel στην προτεινόμενη δοσολογία. Και βακτήρια μη ρίχνεις έχεις φουλ βιολογία στα 2 χρόνια Δεν γνωριζω για αυτο ρωταω και θα ηθελα να μαθω γιατι ειναι κριμα να εχω υγειες ψαρακια σε μισοπεθαμενο βιοτοπο .... Και για να μην ενοχλω αλλο το συμπερασμα ειναι οτι αφηνω την μια λαμπα κατα προτιμηση την 4100Κ και οχι την 9000Κ , καθαριζω οτι εχει μαυρισει και γενικα οτι εχει νεκρωθει απο φυλλα . ταμπλετες , εξελ συνεχιζω οπως εβαζα οτι βασικα λεει το μπουκαλι και ελπιζω να μπορεσω να διορθωσω την κατασταση .... To flourish το συνεχιζω ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #18 Share 7 Ιουλίου 2016 Το φίλτρο έχει μόνο σφουγγάρι μέσα ή εγώ δεν κατάλαβα καλά; Ναι ..Το μαμα ειναι .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gyristroula 7 Ιουλίου 2016 #19 Share 7 Ιουλίου 2016 Οκ,άσχετο με το θέμα με τα φυτά,αλλά νομίζω θα έπρεπε να έχεις έστω και λίγο βιολογικό πχ σιποράξ στο φίλτρο Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #20 Share 7 Ιουλίου 2016 Οκ,άσχετο με το θέμα με τα φυτά,αλλά νομίζω θα έπρεπε να έχεις έστω και λίγο βιολογικό πχ σιποράξ στο φίλτρο Αν παιζει ρολο στην βιολογια περι Νο2 και αμμονιας να το κοιταξω αν και δεν νομιζω να εχει τοσο επιπτωση στα φυτα η βιολογια του φιλτρου απο οσο λιγο εχω διαβασει αλλα στα ψαρια... Μπορει να ειμαι και λαθος.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gyristroula 7 Ιουλίου 2016 #21 Share 7 Ιουλίου 2016 Αν παιζει ρολο στην βιολογια περι Νο2 και αμμονιας να το κοιταξω αν και δεν νομιζω να εχει τοσο επιπτωση στα φυτα η βιολογια του φιλτρου απο οσο λιγο εχω διαβασει αλλα στα ψαρια... Μπορει να ειμαι και λαθος.... Μα γι'αυτό είπα "άσχετο με το θέμα με τα φυτά" Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_62416 7 Ιουλίου 2016 Author #22 Share 7 Ιουλίου 2016 Μα γι'αυτό είπα "άσχετο με το θέμα με τα φυτά" Δοξα τον θεο τα αρχικα ψαρια που εχω αγορασει πριν απο 2 χρονια αυτο το χαρεμι εχω ακομα και καθε ενα μιση μηνα δινω καμια 5-6 μικρουλια στον πετσοπα ... Μεχρι τελους το χαρεμι θα το κρατησω το αρχικο ..Το προβλημα ειναι με τα φυτα... Εκει χρειαζομαι την λυση... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Ιουλίου 2016 #23 Share 8 Ιουλίου 2016 Καταρχην θα ξεκινησω απο αυτο που γραφτικε πιο πανω απο τον lightor για τη μπουκαλα. Ευθυμη,δεν χρειαζονται ολα τα ενυδρει μπουκαλα και δεν χρειαζεται να προτεινουμε σε ολους μπουκαλα. Τα συγκεκριμενα φυτα τα πανε καλα και χωρις co2,ειναι πανευκολα και χωρις απαιτησεις. Στο θεμα τωρα,οσον αφορα τον φωτισμο,κρατα τον λιγο παραπανω απο 0.5 βατ ανα λιτρο και θα εισαι κομπλε. Κοβεις τη σκουπα οπως σου ειπε ο Νικος. Λιπασματα θα ελεγα να σπασεις το γενικο που ριχνεις και να ριχνεις μερα παρα μερα εκτος απο την ημερα της αλλαγης. Εξελ καθημερινα οτι λεει το μπουκαλι για τα λιτρα σου. Θα ελεγα να ριχνεις και λιγο καλιο για τις τρυπες που βλεπεις. Αλλαγες νερου ανα εβδομαδα. Τι θερμοκρασιες εχεις στο ενυδρειο τωρα? Βιολογικο υλικο να βαλεις στο φιλτρο σου γιατι τωρα ειναι πολυ ασταθες το συστημα σου μονο με σφουγγαρι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 8 Ιουλίου 2016 #24 Share 8 Ιουλίου 2016 Mα, δεν είναι απαραίτητη η μπουκάλα για τα φυτά του. Μπορεί να πάει χωρίς μπουκάλα και αυτά τα φυτά αλλά χωρίς να το βομβαρδίζει με φως. Αν αφαιρέσει την 1α λάμπα θα κάνει εύκολη τη ζωή του και χωρίς ανάγκη για διοξείδιο. Εγώ προτείνω μπουκάλα εφόσον αποφάσιζε να μείνει με τόσο δυνατό φωτισμό και μόνον τότε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Ιουλίου 2016 #25 Share 8 Ιουλίου 2016 Και με τοσο φως να εμενε,παλι μπουκαλα δεν ηθελε. Τα φυτα αυτα δεν εχουν αναγκη για πολυ co2 ετσι και αλλιως. Δεν χρειαζεται να προτεινουμε μπουκαλα για ολα τα ενυδρεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος