ultras21 3 Ιουλίου 2016 #1 Share 3 Ιουλίου 2016 Όπως λέει και ο τίτλος λοιπόν ετοιμάζω ένα 20 λίτρο ενυδρείο για ένα μονομάχο το οποίο θα είναι και φυτεμένο...Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τους πιο έμπειρους για το τι υπόστρωμα μου προτείνουν και πόσο θα χρειαστώ καθώς και τι φυτά (χαμηλά σε απαιτήσεις) να βάλω... Το ενυδρείο είναι 35μ 28υ 22π και ο φωτισμός που υπάρχει είναι Denerle nano light 11watt...Ευχαριστώ εκ των προτέρων Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #2 Share 4 Ιουλίου 2016 Όπως λέει και ο τίτλος λοιπόν ετοιμάζω ένα 20 λίτρο ενυδρείο για ένα μονομάχο το οποίο θα είναι και φυτεμένο...Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τους πιο έμπειρους για το τι υπόστρωμα μου προτείνουν και πόσο θα χρειαστώ καθώς και τι φυτά (χαμηλά σε απαιτήσεις) να βάλω... Το ενυδρείο είναι 35μ 28υ 22π και ο φωτισμός που υπάρχει είναι Denerle nano light 11watt...Ευχαριστώ εκ των προτέρων Kαλησπέρα, Απότι κατάλαβα δεν θα έχεις co2 σύστημα αλλά θα πας σε ότι πιο απλό μπορείς με εύκολα φυτά και άντε κανένα excel. Εφόσον είναι έτσι πιθανότατα δεν χρειάζεσαι κάποιο εξειδικευμένο υπόστρωμα και θα ήσουν μια χαρά και με απλή άμμο. Εγώ παρόλα αυτά σου προτείνω το seachem flurite black sand. Είναι υπόστρωμα για φυτά, είναι σκουρόχρωμη που αρέσει στο μονομάχο και θα σε καλύψει άνετα για αυτό που θες να κάνεις. Αισθητικά είναι και πολύ όμορφη. Σχετικά με τα φυτά που θα βάλεις αυτό έγκειται στο τι θες να κάνεις; Θες να κάνεις βιοτοπική μονομαχιέρα ή δεν σε ενδιαφέρει να κρατήσεις τον βιότοπο και θα έβαζες οποιοδήποτε φυτό; Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultras21 4 Ιουλίου 2016 Author #3 Share 4 Ιουλίου 2016 Είμαι ανοιχτός Σε όλες τις προτάσεις το σκέφτομαι ακόμα εσύ τι θα μ έλεγες ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #4 Share 4 Ιουλίου 2016 Είμαι ανοιχτός Σε όλες τις προτάσεις το σκέφτομαι ακόμα εσύ τι θα μ έλεγες ; Θα πρότεινα να ψάξεις να δεις τον βιότοπο του μονομάχου και να δεις αν σου αρέσει! Θα βρεις φωτογραφίες και πληροφορίες στο ίντερνετ! Το βιοτοπικό ενυδρείο είναι γενικά ότι καλύτερο για ένα ψαράκι. Αν το δεις και δεν σου αρέσει τότε έλα να τα πούμε έχεις πολλές επιλογές που δεν χρειάζονται co2 και τους αρκεί το χαμηλό φως. Πάντως λίγο που έχω ξεκινήσει να το ψάχνω γιατί με ενδιαφέρει να φτιάξω ένα , δεν είναι τόσο "φυτεμένος" ο βιότοπος των μονομάχων. Κάνε μία έρευνα και στείλε τις εντυπώσεις σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultras21 4 Ιουλίου 2016 Author #5 Share 4 Ιουλίου 2016 Ο μονομάχος ζει σε βαλτωδεις περιοχές το έχω ψάξει κ εγώ λίγο έχω δει τέτοιου είδους ενυδρεία κ δεν με ενθουσιάζει τόσο το στήσιμο ενός τέτοιου...θα προτιμούσα κάτι διαφορετικο Με απλά φυτά γτ θα παίξω χωρίς διοξείδιο μόνο με λιπάσματα και υπόστρωμα και τον φωτισμό που ανεφερα αλλά θέλω βοήθεια στην επιλογή Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #6 Share 4 Ιουλίου 2016 Τότε έχεις πολλές επιλογές. Ανούμπιες, βαλισνέριες, αρκετές κρυπτοκορίνες, φυτά επιφάνειας όπως πιστίες και άλλα. Πήγαινε και δες και τα εύκολα φυτά που έχουμε στο φόρουμ στο προφίλ τους. Κατέγραψε πια σου αρέσουν και έλα να δούμε αν μπορείς να τα βάλεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Ιουλίου 2016 #7 Share 4 Ιουλίου 2016 Θεωρω πολυ ακυρο το να πας να σκασεις λαφτα και να παρεις το seachem flurite black sand οπως προταθικε πιο πανω,απο τη στιγμη που θα βαλεις ευκολα φυτα και που δεν θα εχεις και co2. Γνωμη μου,παρε ψιλοκοκκο χαλαζιακο χαλικι σκουρο και βαλτο σκετο η αλλιως αμμο χαλαζιακη εννοειται σκετη. Τα ευκολα φυτα δεν χρειαζονται υποστρωμα,αν χρειαστει βαζεις καμια ταμπλετα. Επισης,παρε και κανενα ξυλαρακι,θα το εκτημισει ο μονομαχος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #8 Share 4 Ιουλίου 2016 Με βάση τις διαστάσεις του 4 κιλά είναι το μίνιμουμ που τον καλύπτει. Έρχεται στα 15 ευρώ και μόνο κακό δεν θα κάνει. Το χαλίκι θα του έρθει στα 5. Η διαφορά είναι περίπου 10 ευρώ. Οπότε αποφασίζει αν θα θυσιάσει το 10αρικο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 4 Ιουλίου 2016 #9 Share 4 Ιουλίου 2016 Σε περιπτωση που θελεις να βαλεις αμμο εχω να σου δωσω μπεζ χαλαζιακη και μαλιστα ειναι ηδη πλυμμενη και ειναι αρκετη ποσοτητα για το ενυδρειο σου. Υποστρωμα ουτε εγω θα εβαζα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Ιουλίου 2016 #10 Share 4 Ιουλίου 2016 Με βάση τις διαστάσεις του 4 κιλά είναι το μίνιμουμ που τον καλύπτει. Έρχεται στα 15 ευρώ και μόνο κακό δεν θα κάνει. Το χαλίκι θα του έρθει στα 5. Η διαφορά είναι περίπου 10 ευρώ. Οπότε αποφασίζει αν θα θυσιάσει το 10αρικο. Γιατι να παει να σκασει 15 ευρω για κατι που μπορει να το κανει και με πολυ λιγοτερα? Αν ηθελε να βαλει πιο δυσκολα φυτα κα ειχε και co2,το συζηταγαμε,τωρα δεν το χρειαζεται το υποστρωμα,κανει μια χαρα τη δουλεια και με σκετο χαλικι η σκετη αμμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #11 Share 4 Ιουλίου 2016 Μην βαρατε. Και εγώ στην 1η 1η πρόταση μου είπα πως δεν χρειάζεται αναγκαία να βάλει υπόστρωμα. Απλά του πρότεινα την flurite άμμο αν τελικά επιλέξει να πάει σε υπόστρωμα που είναι και οικονομική και χωρίς ιδιαιτερότητες σαν τα soil. Και πολύ όμορφη! Προσωπική μου άποψη! Έχει τις επιλογές του τώρα και ανάλογα την διάθεση και την δυνατότητα θα πράξει. Πάντως φίλε Ultras την δουλειά σου θα την κάνεις και με το απλό χαλίκι. Διαφορές μεγάλες δεν πρόκειται να δεις. Δες τι είσαι διαθέσιμος να δώσεις και πάρε αυτό που σου αρέσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Ιουλίου 2016 #12 Share 4 Ιουλίου 2016 Μην βαρατε. Και εγώ στην 1η 1η πρόταση μου είπα πως δεν χρειάζεται αναγκαία να βάλει υπόστρωμα. Απλά του πρότεινα την flurite άμμο αν τελικά επιλέξει να πάει σε υπόστρωμα που είναι και οικονομική και χωρίς ιδιαιτερότητες σαν τα soil. Και πολύ όμορφη! Προσωπική μου άποψη! Έχει τις επιλογές του τώρα και ανάλογα την διάθεση και την δυνατότητα θα πράξει. Πάντως φίλε Ultras την δουλειά σου θα την κάνεις και με το απλό χαλίκι. Διαφορές μεγάλες δεν πρόκειται να δεις. Δες τι είσαι διαθέσιμος να δώσεις και πάρε αυτό που σου αρέσει. Ευθυμη,τα εχεις μπερδεψει λιγο φιλε.. Με το υποστρωμα,θα δει διαφορες,οτι υποστρωμα και να βαλει. Αλλο ενα νεκρο υλικο οπως η αμμο η το σκετο χαλικι και αλλο το ενεργο υποστρωμα που εχει θρεπτικα για καμποσο καιρο,οπωτε αυτο που λες οτι διαφορες μεγαλες δεν θα δει,ειναι λαθος! Απλα στην περιπτωση του φιλου,αφου θα βαλει ευκολα φυτα και δεν εχει και co2,δεν χρειαζεται να δωσει λεφτα για κατι τετοιο. Αλλο το ενα λοιπον και αλλο το αλλο,μη μπερδευεσαι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #13 Share 4 Ιουλίου 2016 Ευθυμη,τα εχεις μπερδεψει λιγο φιλε.. Με το υποστρωμα,θα δει διαφορες,οτι υποστρωμα και να βαλει. Αλλο ενα νεκρο υλικο οπως η αμμο η το σκετο χαλικι και αλλο το ενεργο υποστρωμα που εχει θρεπτικα για καμποσο καιρο,οπωτε αυτο που λες οτι διαφορες μεγαλες δεν θα δει,ειναι λαθος! Απλα στην περιπτωση του φιλου,αφου θα βαλει ευκολα φυτα και δεν εχει και co2,δεν χρειαζεται να δωσει λεφτα για κατι τετοιο. Αλλο το ενα λοιπον και αλλο το αλλο,μη μπερδευεσαι. Νομίζω η flurite άμμος δεν είναι ενεργό υπόστρωμα. Είναι υπόστρωμα αλλά δεν συγκαταλέγεται στα ενεργά υποστρώματα. Νομίζω δεν είμαι σίγουρος. Αν μου έλεγε πως πάει να πάρει 50 ευρώ υπόστρωμα και το τζόκερ να χε πιάσει θα του έλεγα και εγώ όχι :> Τέλοσπάντων, μπορεί να το πάει όπως θέλει εκείνος ρε συ.. Έχει 2 επιλογές , υπόστρωμα μη υπόστρωμα και θα δει πως θέλει να παίξει. Για να μην μπερδευτεί σε κάτι ας πούμε ότι συμφωνούμε πως με το απλό χαλίκι μπορεί να κάνει τη δουλειά του και από εκεί και πέρα ότι θέλει κάνει. Πάντως φίλε ultras επειδή σκέφτομαι να κάνω μονομαχοενυδρείο ένα ενυδρείο που έχω και εγώ προσωπικά θα ήμουν 50-50 με το τι θα βάλω κάτω από αυτό που σου έχω πει και σου λέει και ο ρασταφάριαν. Εν τέλει θα πήγαινα ανάλογα με την δυνατότητα που θα είχα στην προκειμένη φάση. Οπότε εσύ να σκέφτεσαι πως είτε με την 1 περίπτωση είτε με την άλλη μπορείς να έχεις επιτυχημένο αποτέλεσμα και κάνε ότι νομίζεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Ιουλίου 2016 #14 Share 4 Ιουλίου 2016 Νομίζω η flurite άμμος δεν είναι ενεργό υπόστρωμα. Είναι υπόστρωμα αλλά δεν συγκαταλέγεται στα ενεργά υποστρώματα. Νομίζω δεν είμαι σίγουρος. Αν μου έλεγε πως πάει να πάρει 50 ευρώ υπόστρωμα και το τζόκερ να χε πιάσει θα του έλεγα και εγώ όχι :> Τέλοσπάντων, μπορεί να το πάει όπως θέλει εκείνος ρε συ.. Έχει 2 επιλογές , υπόστρωμα μη υπόστρωμα και θα δει πως θέλει να παίξει. Για να μην μπερδευτεί σε κάτι ας πούμε ότι συμφωνούμε πως με το απλό χαλίκι μπορεί να κάνει τη δουλειά του και από εκεί και πέρα ότι θέλει κάνει. Πάντως φίλε ultras επειδή σκέφτομαι να κάνω μονομαχοενυδρείο ένα ενυδρείο που έχω και εγώ προσωπικά θα ήμουν 50-50 με το τι θα βάλω κάτω από αυτό που σου έχω πει και σου λέει και ο ρασταφάριαν. Εν τέλει θα πήγαινα ανάλογα με την δυνατότητα που θα είχα στην προκειμένη φάση. Οπότε εσύ να σκέφτεσαι πως είτε με την 1 περίπτωση είτε με την άλλη μπορείς να έχεις επιτυχημένο αποτέλεσμα και κάνε ότι νομίζεις! Δεν εισαι καλα διαβασμενος Ευθυμη...Το seachem flurite black sand ειναι φουλ ενεργο υποστρωμα οπως ολα της seachem http://www.seachem.com/flourite-black-sand.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #15 Share 4 Ιουλίου 2016 (edited) Κώστα αυτά τα υποστρώματα της seachem νομίζω πως είναι παθητικά υποστρώματα και όχι ενεργά Έγινε επεξεργασία 4 Ιουλίου 2016 - Light0r Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Ιουλίου 2016 #16 Share 4 Ιουλίου 2016 Κώστα αυτά τα υποστρώματα της seachem νομίζω πως είναι παθητικά υποστρώματα και όχι ενεργά Και ολα αυτα τι ειναι? Mineral Composition Aluminum 33,510 Barium 19 Calcium 20,950 Cobalt 4 Chromium 7 Copper 17 Iron 4,338 Potassium 374 Magnesium 1,868 Manganese 51 Sodium 5,484 Nickel 9 Vanadium 11 Zinc 9 Ενεργα ειναι Ευθυμη και επαναφορτιζονται με τα υγρα λιπασματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #17 Share 4 Ιουλίου 2016 Την πληροφόρηση αυτή ότι είναι παθητικά υποστρώματα δεν την έχω βγάλει από το μυαλό μου. http://www.aquazone.gr/forums/topic/101756-flourite-black-%CE%AE-black-sand/ Και στο παραπάνω θέμα που συμμετέχεις δεν έχει διαφωνήσει κανείς πως είναι παθητικό. Αλλά πέραν αυτού όσο τα έψαχνα και εγώ για να βάλω υπόστρωμα της seachem σαν παθητικά τα διάβαζα παντού. Μπορεί να είναι λάθος η αντίληψη αυτή απλά σου λέω πως έχω σχηματίσει αυτή την άποψη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Ιουλίου 2016 #18 Share 4 Ιουλίου 2016 Οταν λεμε παθητικο,εννοουμε οτι εχει την ιδιοτητα να ξαναφορτιζει μετα απο καιρο απο τα λιπασματα που ριχνουμε στη στηλη του νερου. Τα υπολοιπα υποστρωματα δεν το κανουν αυτο,απλα μετα απο καποιο καιρο χανουν τα θρεπτικα τους. Και σου εβαλα να δεις οτι το black sand,οπως και ολα της seachem εχουν διαφορα θρεπτικα συστατικα.Αλλιως θα ητα σκετο χαλικι η αμμο. Ας το τελειωσουμε εδω αυτο με το τι ειναι το seachem και τι δεν ειναι γιατι ειναι ασχετο με το θεμα που ρωταει ο φιλος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 4 Ιουλίου 2016 #19 Share 4 Ιουλίου 2016 Οταν λεμε παθητικο,εννοουμε οτι εχει την ιδιοτητα να ξαναφορτιζει μετα απο καιρο απο τα λιπασματα που ριχνουμε στη στηλη του νερου. Τα υπολοιπα υποστρωματα δεν το κανουν αυτο,απλα μετα απο καποιο καιρο χανουν τα θρεπτικα τους. Και σου εβαλα να δεις οτι το black sand,οπως και ολα της seachem εχουν διαφορα θρεπτικα συστατικα.Αλλιως θα ητα σκετο χαλικι η αμμο. Ας το τελειωσουμε εδω αυτο με το τι ειναι το seachem και τι δεν ειναι γιατι ειναι ασχετο με το θεμα που ρωταει ο φιλος. Ναι συμφωνώ. Απότι καταλαβαίνω δηλαδή τα υπόλοιπα υπόστρωματα σαν τα ADA, STRATUM κλπ δεν επαναφορτίζονται με τα λιπάσματα και "αχρηστοποιούνται"; Κατάλαβα πάντως τι λες αν και αν ισχύει το παραπάνω τότε κάποιος καλύτερα να πάει σε τέτοιου τύπου υπόστρωμα που επαναφορτίζεται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultras21 4 Ιουλίου 2016 Author #20 Share 4 Ιουλίου 2016 Αγοράστηκε υπόστρωμα της jbl 5 κιλών...το πήρα γιατί ήθελα να υπάρχει υπόστρωμα στο ενυδρείο μου και όχι άμμος η χαλίκι αλλά δεν είχα σκοπό να ξοδέψω τόσα χρήματα που κοστίζει το seachem... Επομένως έκλεισε το θέμα υπόστρωμα και πάμε στα φυτά Εγώ σκεφτόμουν βαλισνερια για πίσω καθώς το πίσω μέρος του ενυδρείου θα είναι βαμμένο μαύρο και θα δείξει ωραία αυτό το φυτό Έχεται κι αλλο στο μυαλο σας για πίσω άλμα και για μπροστά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Ιουλίου 2016 #21 Share 5 Ιουλίου 2016 Απο φυτα μπορεις να βαλεις πισω rotala rotundifolia και πολυσπερα. Αν βαλεις καποιο ξυλο,τοτε μπορεις να δεσεις ανουμπια,μικροσορουμ και καμια μοςς πανω του. Και μετα για μεση και μπροστα μπορεις να βαλεις κρυπτοκορινες που ειναι ευκολα φυτα. Γενικα οτι φυτα σου εγραψα ειναι ευκολα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultras21 5 Ιουλίου 2016 Author #22 Share 5 Ιουλίου 2016 Σκεφτόμουν επίσης και για echinodorus reni kai Eleocharis parvula Εύκολα και πολύ όμορφα Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Ιουλίου 2016 #23 Share 5 Ιουλίου 2016 Eleocharis θα χρειαστεις co2 και ο εχινοδορος θα σου πιασει ολο το ενυδρειο γιατι μεγαλωνει πολυ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultras21 5 Ιουλίου 2016 Author #24 Share 5 Ιουλίου 2016 Ο συγκεκριμένο δεν μεγαλώνει πολύ από ότι ξέρω λες δεν κάνει ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultras21 5 Ιουλίου 2016 Author #25 Share 5 Ιουλίου 2016 Αν φτιάξω κάτι με αυτοσχέδιο ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος