Nikos Grypaios 15 Ιουνίου 2016 #1 Share 15 Ιουνίου 2016 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Πρόσφατα ξεκίνησα να χάνω guppies από το ενυδρείο μου χωρίς προφανή λόγω. Έχω την εντύπωση πως πρόκειται για finrot χωρίς όμως να έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την ασθένεια στο παρελθόν. Το ενυδρείο λειτουργεί απροβλημάτιστα για πάνω από μια 8ετία χωρίς αλλαγές. Πρόσφατα πρόσθεσα 5 Amano Shrimp, 5 Platy, 5 Molly.ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ- Λίτρα: 350- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):40 λίτρα χονδρικά - χοντρό σφουγκάρι, λεπτό σφουγκάρι, άνθρακας, ένα λίτρο σιποραξ (σήμερα αφαίρεσα τον άνθρακα και έβαλα στη θέση του χοντρό σφουγκάρι)- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 8+ έτη- Ψάρια (είδη και αριθμός): 5 Amano Shrimp - 5 Platy - 5 Molly - 50 Guppy- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Τάισμα πρωί και βράδυ, αλλαγές νερού 20% μιά φορά το μήνα ή και παραπάνω (ανάλογα τί δείχνουν τα τεστ). Προετοιμασία νερού με API stress coat και API Aquarium Salt (στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΗΣΙΑ αλλαγή νερου ~50%).ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ- PH:7,6- KH: 15- GH: 21- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):- ΝΟ2 (νιτρώδη): 0- ΝΟ3 (νιτρικά):10- Θερμοκρασία: 27ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:-Υγρά Τεστ:-Strips: Με Strips ESHA 6in1-Ηλεκτρονικά:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ- Είδος Ψαριού: Guppy- Ιστορικό Ψαριού: Κανένα πρόβλημα- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): Κάποια κολυμπάνε σπασμωδικά και ίσως τινάζονται ή ξύνονται στο χαλίκι. Εμφανίζουν σύψη στην ουρά και πληγές στον κορμό. Περιττώματα, χρωματισμός, όρεξη, αναπνοή φαίνονται κανονικά.- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: Καθόλου ασθένειες.ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: Sera Ectopour - Sera Baktopour (Ημέρα πρώτη)-Δοσολογία: 15 ml Baktopour - 45g Ectopour-Χρόνος Χρήσης: Είναι η πρώτη μέρα με στόχο τις τρείς ημέρες με διακοπή ενδιάμεσα μία ημέρα (Τρίτη Θεραπεία - Τετάρτη Όχι - Πέμπτη Θεραπεία - Παρασκευή όχι - Σάββατο Θεραπεία - Κυριακή Μεγάλη αλλαγή νερού, προσθήκη άνθρακα στο φίλτρο και ενεργοποίηση ξανά λάμπας UV).-Αναλυτική περιγραφή:ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:Καλησπέρα σε όλους, θα μπορούσατε μήπως να με βοηθήσετε να διαγνώσω την ασθένεια;Θεωρώ πως πρόκειται για finrot. Δεν είχα ποτέ ξανά πρόβλημα στο ενυδρείο μου. Προχθές το πρωί εντόπισα 2 Guppy νεκρά. Χθές το βράδυ πάλι 2 guppy νεκρά. Σήμερα πρωί βράδυ από 2 ακόμα. Γενικά είναι η πρώτη φορά που χάνω ψάρια. Ευχαριστώ, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Grypaios 15 Ιουνίου 2016 Author #2 Share 15 Ιουνίου 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisAthanasiadis 15 Ιουνίου 2016 #3 Share 15 Ιουνίου 2016 Λοιπόν ας αρχίσουμε... Κατ' αρχήν να ξέρεις ότι τα έξι σε ένα και τα τεστ που δεν είναι υγρά-ηλεκτρονικά μετράνε λίγο κουτουρού! Δεύτερον....Αμμωνία δεν μετράς? Είναι από τα πιο σημαντικά! Από φωτογραφίες δεν βλέπω τίποτα! Ανέβασε καλύτερες αν μπορείς! Για τα φάρμακα δεν ξέρω πολλά αλλά δεν πρέπει να βάζεις ΠΟΤΕ δύο φάρμακα μαζί. Επίσης το fin rot είναι μια ασθένεια ''ελαφριά'' και με melafix είσαι μια χαρά πιστεύω.... Αυτά από εμένα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Grypaios 15 Ιουνίου 2016 Author #4 Share 15 Ιουνίου 2016 Καλημέρα, δυστυχώς το πολλαπλό τέστ δεν έχει μέσα αμμωνία. Όμως επειδή μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχα ακόμα τεστ αμμωνίας με δοκιμαστήριο και υγρό δείκτη, ΔΕΝ είχα πρόβλημα αμμωνίας, όπως και ποτέ άλλοτε. Θα πάρω σήμερα και θα ενημερώσω. Δυστυχώς φωτογραφίες δεν μπορώ να βγάλω καλύτερες καθώς τα ψάρια κινούνται συνεχώς και πρέπει να κάνω αρκετό ζουμ οπότε και χαλάει η ποιότητα. Το ectopour δεν είναι ακριβώς φάρμακο, υποτίθεται ότι ενισχύει την δράση του bactopour και κάνει γενικά καλύτερες τις συνθήκες. Είναι συνδιασμός minerals, αλάτιου και οξυγόνου. Σχετικά με το finrot γνωρίζω ότι συνήθως είναι ήπιο αλλά στην περίπτωση μου μέσα σε 2 μέρες έχω χάσει 10+ ψάρια. Ανα ~12 ώρες χάνω και από δύο ψάρια. Χθες το βράδυ ξεκίνησα την θεραπεία. Μετά από 3 ώρες είχα χάσει άλλα 4 guppy. Σήμερα από το πρωί ευτυχώς δεν έχει χαθεί κανένα ψάρι, οπότε θεωρώ ότι είναι καλός δείκτης αυτό. Το περίεργο είναι ότι δεν δείχνουν κάποιο σημάδι, στην αρχή δεν είχα παρατηρήσει κάτι περίεργο με τον τρόπο κολύμβησης αλλά για να είμαι ειλικρινής, προχθές που έχασα τα δύο πρώτα, δεν θορυβήθηκα ιδιαίτερα (ήμουν αρκετά ήσυχος ότι μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός καθώς δεν συνέβει κάποια αλλαγή στο ενυδρείο ή και στη βιολογία του). Και μετά ξαφνικά εντόπιζα ψάρια να μην κολυμπάνε καλά, να τα παίρνει το ρεύμα, να μήν μπορούν να κατέβουν χαμηλά στο ενυδρείο και να παραμένουν στην επιφάνεια ή το αντίθετο και μέσα σε λίγες ώρες να είναι νεκρά. Ότι και αν αντιμετωπίζω, φαίνεται πως το φάρμακο κάνει δουλειά έναντι αυτής της επιθετικής μορφής της ασθένειας. Το περίεργο είναι πως κανένα άλλο ψάρι (molly ή platy) δεν δείχνουν το παραμικρό πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ, Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 15 Ιουνίου 2016 #5 Share 15 Ιουνίου 2016 Εγω θα ελεγα να συνεχισεις την θεραπεια με baktopur και βλεπουμε.Προσεχε μονο την βιολογια γιατι θα χαθει μεγαλο μερος αν οχι ολο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Grypaios 15 Ιουνίου 2016 Author #6 Share 15 Ιουνίου 2016 Πριν ξεκινήσω τη θεραπεία, έβγαλα τον άνθρακα μέσα από το φίλτρο, έσβησα τη uv και πήρα 1/5 του siporax σε ένα δοχείο με νερό ενυδρείου, έχω ρίξει λίγο φαγητό για να δημιουργηθεί αμμωνία και έχω βάλει αερόπετρα.Οπότε νομίζω θα είναι οκ η βιολογία μου αν καταφέρει να αντέξει 5 μέρες ακόμα.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 15 Ιουνίου 2016 #7 Share 15 Ιουνίου 2016 Πριν ξεκινήσω τη θεραπεία, έβγαλα τον άνθρακα μέσα από το φίλτρο, έσβησα τη uv και πήρα 1/5 του siporax σε ένα δοχείο με νερό ενυδρείου, έχω ρίξει λίγο φαγητό για να δημιουργηθεί αμμωνία και έχω βάλει αερόπετρα. Οπότε νομίζω θα είναι οκ η βιολογία μου αν καταφέρει να αντέξει 5 μέρες ακόμα.. Μπράβο Νίκο. Έκανες πολύ καλά.Η βιολογία σου θα αντέξει μην ανυσυχείς. Τα ψάρια σου έχουν bacterial fin rot γιαυτό και το bactopur σε βοήθησε.Συνεχισε την θεραπεία με αυτό. Σε σχέση με το άν μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονη θεραπεία με περισσότερα απο ένα φάρμακα, έχω να πώ ότι φυσικά και μπορούμε φτάνει να ξέρουμε τις δραστικές ουσίες και το τί κάνει η κάθε μία.Φυσικά και οι οδηγίες του φαρμάκου θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά. Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Grypaios 16 Ιουνίου 2016 Author #8 Share 16 Ιουνίου 2016 Μπορείτε σας παρακαλώ να με βοηθήσετε να εντοπίσω ποιά ακριβώς είναι η ασθένεια που αντιμετωπίζω;Στην αρχή πίστευα πως πρόκειται για φινροτ αλλά τώρα βλέπω πληγές και στο σώμα.Τί βλέπετε εσείς (όσο είναι ορατό από την ποιότητα των φωτογραφιών);Έχετε κάτι να προτείνεται;Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Grypaios 16 Ιουνίου 2016 Author #9 Share 16 Ιουνίου 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Grypaios 17 Ιουνίου 2016 Author #10 Share 17 Ιουνίου 2016 Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά.Έχω χάσει πολλά ακόμα ψάρια έτσι ξαφνικά Μόνο σήμερα έχω χάσει δέκα ψάρια.Εκτός από finrot έχουν εμφανίσει και fungus από χθες το πρωί.Θεωρώ πως finrot και fungus είνια δευτερογενή προβλήματα.Ξεκίνησα με μια μεγάλη αλλαγή νερού ~50%Και χωρίς UV ή άνθρακα, δίνω:Esha GDEXEsha ExitEsha 2000Και ο θεός μαζί μας.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Grypaios 23 Ιουνίου 2016 Author #11 Share 23 Ιουνίου 2016 Τελικά έχασα όλα τα γκάπυ μου εκτός από 2-3 τα οποία φαίνονται καλά.Πρέπει να ήταν κάποιο παράσιτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostascb 23 Ιουνίου 2016 #12 Share 23 Ιουνίου 2016 Είμαι αρχάριος αλλά κάπου θυμάμαι να διάβασα ότι τα Μόλυ τσιμπάνε τα Γκάπυ. Τώρα δεν μπορώ να το ξαναβρω οπότε το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη, εξάλου τόσες μέρες κάποιος εμπειρότερος θα το είχε πει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος